Message |
|
iulius2005 wrote:ginele tu esti bagator in seama ? sau faci posturi sa prinzi valoare ? daca esti baiat destept iti dai seama ca, aici raspunde sau poate sa raspunda doar cine are de vanzare ! nu orice mascota ca tine !! da ? deci ... anuntul ramane valabil  daca are cineva
...si tu daca ai fi fost "baiat destept" treceai anuntul la rubrica de Mica publicitate(unde am sa-l mut eu) si nu mai iscai discutii inutile...de vreme ce vrei sa cumperi
In general pe aici sunt colegi...faze d`aste cu mascote, bagator de seama sunt exprimari care nu se tolereaza pe la noi, conform articolului 2.2 din Regulament pe viitor vei fi sanctionat. Dat fiindca nu e prima oara cand calci in străchini nu mai te iert de un galben pe deplin justificat altminteri...dar cu sentimentul ca a doua oara pleci direct cu rosu.
Politicos ar fi, daca educatia ti-o permite eventual sa-ti ceri niste scuze...nu ar fi mare branza si cred ca ar mai indulcii un pic situatia.
|
 |
|
Leo2003 wrote:
In link-ul prezentat de Sandu, ultimul rind " Colour rendering index (Ra) >= 90 " nu apare, dar, sunt de acord ca 1A insemna un CRI mai mare sau egal cu 90.
...dupa cum zice si domnu` Porcu`  ...APARE si ultimul rand in care scrie ca Colour rendering index (Ra) >= 90... ce reaku` mă doar nu credeai că l-am adăugat eu de mână ?
Leo2003 wrote: E bine ca in urma dezbaterii CRI-ul s-a mai "imuiat".  De la 97 la 95, apoi la mai mare de 92 si acum la >= 90.
Ca sa zic asa mie nu mi s-a "imuiat" nimic  ...nici macar CRI-ul  Ma confunzi. Daca verifici atent eu nu am servit decat o singură informatie, atat acum cat si intrun topic anterior datat pe 13 iunie 2006...pe care-l citeaza si M.A si anume ca OSRAM FLUORA are CRI-ul >= 90.
Pe dealta parte nu stiu cât poa` sa insemne >= 90 si pana unde se poate ajunge cu "mai marele"...de ce nu pan` la 92 sau pan la 95  ...nu stiu asta, chiar nu cunosc. De aia zic ca ar fi fost misto sa avem printre noi un om "cu carte" in domeniu`neoanelor, nu doar nebuni ca mine care au stat sa vorbeasca aiurea cu nemtii pe net ca sa afle informatie...
Nu stiu cat se poate merge cu toleranta...dar, ca sa zic asa, una-i toleranta de la 90 la cat a zis lazarginel (oricum are CRI peste 92)...si alta-i toleranta de la 90 la CRI-ul unui tub Sylvania Grolux cu care este destul de asemanator, poate ceva mai bun decit un Philips TLD 89 Aquarelle care are CRI= 70.
Eu atat am sustinut si dovedit ca >= 90 si asta poate sa verifice d`acuma orisicine asa ca si eu consider subiectul incheiat  pentru ca intradevar riscam sa o luam pe aratura
Si pentru ca vreau sa inchei intradevar topicul o sa repet intrebarea cu care am reusit sa inchei si topicul trecut  purtat pe o tema aproape identica cu cel de acum:
Daca tot ne aflam in "căutarea Graal-ului" in materie de neoane stiu ca exista un tub scos de Dennerle si vreau sa stiu daca l-a folosit cineva sau la vazut la lucru: Amazon Day cu urmatoarele caracteristici CRI 85 si de 3250 lumeni la 6000K valori pentru 36 W.
|
 |
|
@Leo cred ca e destul de OSRAM in fond e site-ul lor  iar ce prezinta este identic cu informatia livrata de mine vis-a-vis de IRC-ul tubului OSRAM FLORA, identic dealtfel cu ceea ce sustineau si dealerii din Gemania si Aquabase.
Ca sa incheiem pentru totdeauna:
General Description
Base G13
Energy label B
ILCOS FD/V-36-E-G13-26/1200
Technical - Electrical Data
Rated wattage in Watts 36 W
Technical - Light Technical Data
Luminous output in lumen 1400 lm
Technical - Colors
Colour appearance FLUORA
Colour rendering group 1A
Colour rendering index (Ra) >= 90
Technical - Geometries
Length in mm 1200 mm
Tube diameter in mm 26 mm
Technical - Life
Average lamp life in hours 13000 h 1)
Economic life in hours 5000 h 2)
Applications
System power consumption in W (CCG) 46 W
Pentru cei ce nu vad /sau nu cred incercati asa:
Primul LINK
Apoi intrati din Fluorescent lamps for plants and aquariums
Ultimul pas se intra pe produsul FLUORA la indicativul neonului de 36w adica L 36W/77 FLH1
Chiar daca-i SAGA  ...nu-i vina mea reprosaza-le lor chestia asta.
Eu nu am dat decat cu copy-paste  dupa ce au scris ei.
Acestea fiind zise...m-am pronuntat. Sper ca DEFINITIV 
|
 |
|
INTROS wrote:in schimb referitor la palnia de sticla din acvariu prin care se parea ca pierd ei CO2-ul, am nimerit-o, in sensul ca si ei confirma pe site ca are membrana de nebulizare, ei ii spun filtru "polen" atomizor, e de sticla si se pare ca e f eficient.
...ok nimeni nu le contesta eficienta in termeni absoluti...la banii aia ar fi cumplit, dar am contestat oarecum sistemul. Nu Amano l-a inventat sau poate ca modelul lui are niste chichite pe care restul producatoruilor de reactoare similare nu il au.
Problema la aceste tipuri de reactoare...din cate am inteles este ca in timp se colmateaza, probabil impuritati, probabil depuneri de alge si obtureaza perdeaua alminteri de mare efectde bule super fine.
Reactoarele sunt intradevar pentru farmacie...farmacia acvariilor sale, din pacate nu cred ca si pentru noi. Altfel spus ca si cum ai baga la o masina de lux benzina de la Peco ca sa-i infunzi injectoarele cu tot felul de particule de rugina.
@ginel. Te-am intrebat despre cabluri pentru ca eram curios de recomandarile producatorului. Depilda aia de la Seachem spun ca substratul lor nu are nevoie de asa ceva...personal ma indoiesc, dar am crezut ca e o hachita a non europenilor...constat ca e o hachita strict a americanilor care-si mai dau odata cu stangu`n dreptu dupa ce au granulatia aia imposibila la substrat.
Cred ca ai facut in final o alegere buna. Mi-as dori foarte mult sa reusesc sa-mi cumpar eu Dennerle-ul Depoint mix Professionel de care vorbeai si tu...asa prin comparatie am putea sa vedem pan la urma avantajele si dezavantajele fiecaruia, dar deocamdata ma abtin gandindu-ma la ce va sa vie...Timpul le va rezolva sper pe toate 
|
 |
|
Informatia este incompleta.
Exista cele 4 mari ciclari ale acvaristicii romanesti.
Amano nu le aplica inca, dar avantajele acestui tip de ciclare va face pe multi sa-si reconstituie valorile caci in functie de tipul de ciclare se pot alege anumite plante sau pesti asortate la culoarea dominanta a acvariului:
I. Ciclarea verde sau ecologista...se intalneste doar la acvariile plantate, prin intoducerea de verde de malachit. Plante verzi-apa verzuie nu se pun pesti ca se strica fondul dominant.
II Ciclarea albastra sau extraterestra...doar la acvariile cu Cyphotilapia frontosa si alte cateva specii de Cyrtocara, Pseudotropheus, Labeotropheus, Aulonocara etc. La acest tip de ciclare se foloseste, firesc albastru de metilen. Pui cateva picaturi in acvariu si: iti schimbi forumu`, iti schimbi nick-ul, iti schimbi...si te apuci sa te bati cu pumnii in piept pe unde mai apuci ca: I'm Blue daba di daba...
Am avut si noi un caz da` sa speram ca pe viitor revine cu picioarele pe pamant si o sa-si vada lungul nasului
III Ciclarea galbena...sau cand s-au copt ciclarile, pentru ca pe asta o faci doar ceva mai tarziu, dupa ce te-ai copt in domeniu si ai evoluat trecand peste cele doua tipuri de ciclari anterioare. Se face doar cu tripaflavina. Acvariul se ingalbeneste profund si de aceea spre a rezista imaginii se recomanda privirea acvariului doar langa o sticla de galbena de odobesti...sa traiesti
IV Ciclarea roz...supranumita de ţoapa. Se foloseste prin adaugarea unei slabe cantitaţi de permanganat de potasiu iar ca sa desavarsim efectul se pot pune neoane roz de macelarie...mi-a spus mie cineva  , ca daca`s la fel de roz ca fluora si sunt la juma de pret sunt mai bune si pot alaturi de pesti sa cresc in acelas acvariu si niste parizer. Numa avantaje
Asadar draga mea ...asta este o imagine completa a ciclarilor de pe lumea asta, nu are nicio legatura cu Amano dar m-am gandit ca daca tu ai prestat la topicul asta, sa nu ma las nici eu mai prejos ca sa nu para ca numa` tu poti si astfel sa-mi stirbesti din autoritate
Revenind la lucruri serioase:
@ginel:
D`abia astept sa iti aranjezi substratul. Am citit acolo ca "E’ un eccellente substrato per un layout con piante acquatiche come Cryptocoryne e Blyxa" ...taman acuma cand am ramas fara Blyxe  ...da` se rezolva
Cel mai ciudat...si pe undeva graitor faţă de materialele cu care preferă să lucreze Knott este faptul ca s-a decis la acest sol in dauna celor recent produse de Tropica si pe care cu siguranţă că le-ar fi avut mai la indemna si mai in ochi.
Ca sa zic asa e un semn mare de intrebare pentru mine vis-a-vis de acele substraturi...
Revenind la Aqua Soil - Amazonia ce ai citit, se poate folosi si cu heating cables? Apoi ce alta fertilizare intentionezi sa mai folosesti...ma refer la ceva de aditie zilnica, sau te-ai decis sa mergi doar pe ce este in sol?
|
 |
|
Leo...cred totusi ca informatia este oarecum dupa cum am mai zis invaluita in mister iar discutia asta nu a facut decat sa creasca misterul si mai mult...
Pana`n coada latura intrebarii mele catre tine care viza tubul s-a soldat cu un fiasco. Sincer, (desi am vazut ca in tabelul metionat la articolul de pe forumul nostru in dreptul tubului Fluora nu este trecut nimic) am crezut ca folosind si tu aceleasi tuburi din cauza carora m-am luat cu atatia `n clonţ de ani de zile, te-a manat si pe tine necuratul necunoasterii si ai aflat fru`n raspuns concret.
Din ce raspuns mi-ai dat am inteles practic ca nu stii.
Firesc ca era doar o curiozitate de utilizator si ca nu e un capat de tara daca aflam cu exactitate au ba, CRI-ul sau Kelvinii atat timp cat amandoi folosim si suntem multumiti de rezultate.
Pentru unul perfectionist ca mine ajuta...altii se multumesc doar cu neoane de doi bani si tot si le lauda mai ceva ca cioara puiul (aoleu sper ca nu-i provervb rasist  )
As putea spune ca opozabila parerii tale stau cele declarate de cei de la Osram sau de cei de la Aquabase...pe care zau iti spun nu-i suspectez de a fi tampiti absolut de loc.
De fapt daca observi alminteri si ei sunt atenti cand specifica o valoare pe net. Exemplul consta tot in randurile scrise de ei, pe care le invocai mai devreme si cand, chiar si ei despre o valoare prezentata de data asta in mod oficial de catre Hagen ce are la Aqua-glo trecut 18000K...au indoieli si adauga "En ce fiant au spectre, on se rend compte qu'il y a une erreur concernant la température de couleur."
Sincer si eu m-am intrebat cum e posibil si daca iti aduci aminte chiar am avut discutii pe aceasta tema pe vremuri, probabil chiar in urma lor a rezultat semnul de intrebare adaugat de tine la tabel...dar ce sa-i faci asta-i informatia livrata de producator si universal acceptata si (copy-pastuita  )de toata lumea si suntem nevoiti sa o acceptam.
Apoi nu stiu in ce fel,daca si cat ar putea ca peak-urile diferite mentionate de catre ei pot influenta parametrii comentati de noi...caci si ei declara in textul mentionat de tine : "Le tube Osram Fluora a un spectre qui ressemble à celui du grolux mais avec une part de bleu légèrement plus importante. Il est différent des précédents à cause du creux à 520nm (580nm pour les autres)."
...pe scurt tu te bazezi pe niste presupuneri personale iar eu pe niste scrisorici de amor  date de o tantica de la Osram  si pe un Articol scris de un nene de pe un site alminteri respectabil...si de vreme ce nu o sa poata deocamdata sa-ti schimbe nici tie presupunerile nici mie datele de e-mail si de net, cred ca e mai corect pana la o dovada concreta sa spunem STOP JOC...ca sa nu iasa o saga  pe care oricum mai mult de 10 oameni nu cred sa o guste iar altii rabdare sa o citeasca.
Alaturi de ginel care vad ca a multumit politicos pentru participare la topic si eu procedez la fel, multumesc tutoror celor care au participat cu idei care mai lamuritoare/care mai naucitoare  si din punctul meu de vedere inchei contributia mea la acest topic.
|
 |
|
Leo2003 wrote: Pina atunci ramin la parerea mea. Nici vorba de 95 -97.
Ce nu sunt eu lamurit din ce ai scris pana acum, e care este parerea ta....mai exact care este CRI-ul pe care crezi/stii tu ca-l are OSRAM FLUORA ?
|
 |
|
Secretul acvariilor lui Takashi...e ca`n bancul cu romanii care au descoperit gazonul si desi fusesera la curs in Anglia si reusisera si ei sa planteze seminte, sa le ude, sa tunda iarba ...tot nu reuseau sa le iasa gazonul la fel. Atunci romanul ofticat se duce la englez si ii spune ...dar si eu ud, tund , trimez si aranjez iarba asta ca tine, da` nu e la fel...la care englezul raspunde...da` dar noi facem asta de sute de ani.
Asta este secretul acvariilor lui Takashi Amano...ei fac acvarii de ceva vreme pe cand noi de fro 5 ani ne scuturam de sindromul secretul solurilor de cartiţa, a fertilizantului cu pipi- strelus si a reactoarlor cu furtun gofrat. La ei exista scoala Europeana si cea Asiatica ...acvariile olandeze si acvariile takashi.
Vreti sa va spun ceva...mie imi plac cele olandeze mai mult "Good old times dutch style" de care vorbiram de curand. Totusi acum sunt la mai mare trecere ale lui Amano si de aceea un om de valoarea lui Knott care este relativ un lup tanar pe piata, se duce, trage un curs de 2 saptamani la Amano si se exprima cu Amano San.
Asadar secretul lui daca se poate spune asa e: experienta...ani cacalau in domeniu, apoi restu` este industrie facuta in folosul acvaristicii si a ochiului. Nu stiu depilda cum or fi filtrele alea care costa ...sute de euroi, dar stiu ca functioneaza brici si arata a opera de arta. Nu cred sa fie mai bune ca un Eheim...dar au un design mai profi.
Cu siguranta pot sa spun ca reactoarele alea de CO2 nu sunt cele mai eficiente ...dar cu siguranta sunt cele mai elegante, o adevarata opera de arta.
Cu un lucru sta intradevar beton: solurile de la ADA sunt un vis. Sunt recunoscute si folosite de multi. Absolut toti care le-au folosit le mentioneaza undeva in topul unei ierarhii pe acest produs.
Am mai apreciat ceva o viata la Amano, a stiut cum sa puna natura sa lucreze in favoarea lui, "amano shrimp" este un exemplu graitor fata de ce a facut omul asta cand a amenajat un acvariu: a contemplat si respectat natura in spatiul care i-a fost dat spre amanejat.
Iar la asta d`alde natia lu` Takashi se pricepe mai bine chiar si decat natia lu` Fritz (mai putin contemplativa si mai mult lucrativa)...ca sa nu mai zic de aia a lui Ion (excesiv de contemplativa ...si atat)...
Revenind la cele afirmate de Mitica si Porcu`asa este, subscriu, cu parere de rau la cele spuse de ei. Ajung sa am adesea un acvariu cămara plin cu diverse specii in ideea că asta nu trebuie sa dispara si poate peste ceva timp nu o sa o mai am.
Nu o sa mai durezemult...fiti increzatori, nu fac acuma pe Europeanu`...dar bâlciul asta nu poate sa dureze la infinit.
Eu o vad deja pe Luminita  aia de la capatul tunelului.
Caci odata rezolvata problema transporturilor si a aparitiei unor firme serioase pe piata noastra o sa putem sa procuram si plantele si pestii si aparatura pe care o au si aia afara.
Nu vreau sa fac pe profetul dar pun pariu ca in maximum 5 ani o sa putem face toate astea. O sa gasim cateva firme la care nici nu visam acum.
Nu suntem departe iar cand vom gasii pe piata Dupla si Dennerle, Eheim si Hikari...alaturi de tot ce a venit deja firma mare Sera, Tetra, JBL sau Aquamedic...cand va aparea si un megastore cum exista in strainataturi la intrarea in marile orase ....nu o sa mai umble nimeni cu depozite de plante, cu solurile lu` Baba Novac si iarba fiarelor sau cu furtunu` lu` Garcea pe post de reactor.
Aveti incredere in ce va spun caci asta-i viitorul si restul e balast care va fi dat la oparte incetul cu incetul caci adevarata acvaristica aia de care va vorbesc de atatia ani va iesii la suprafata ca untdelemnul...si a inceput deja usor sa iasa si sa dea roade.
Deja oameni care pana mai ieri negau folosirea CO2-ului, il foloseau fara sa recunoasca, aia care sustineau sol-ul de cartita recomanda substraturi de la Sera si fertilizanti de nu stiu care, destepti care combinau lumini dupa ochi au citit insfarsit ca una este ce vedem noi si alta e ce dau neoanele special dedicate plantelor etc.
Nimeni din acesti aburici ai acvaristicii nu o sa vina sa recunoasca...da ma baieti aveti dreptate. Dar speach-ul lor s-a modificat deja si incet ....mult mai incet decat ar trebui, probabil pe parcursul capatarii de experienta vor indemna din ce in ce mai tare catre ceea ce trebuie. Astai cursul istoriei.
Bafta ce a fost greu a trecut ...o sa vedeti 
|
 |
|
scarabeul1984 wrote:Acesta este un Micro Reactor Dennerle
Daca nu se poate exact ce e in poza de mai sus macar ceva care sa foloseasca acelas principiu.
Mersi mult.
Prin grija a totfelul de zevzeci care au invatat si continua sa o faca si prin alte parti ca mama si tata reactorului este furtunul gofrat poti sa pui linistit astfel de intrebari, raspunsul va fi acelas:
Firma Dennerle nu are reprezentant(inca) in Romania si nici nu o sa aiba cat la noi inca lumea cumpara totfelul de artiyanale ca abia p]orma sa se intrebe de ce nu merge treaba brici.
|
 |
|
scarabeul1984 wrote:Am o buturuga pe care as vrea sa pun niste Java Moss.
Daca are cineva de vanzare sau poate sa imi spuna unde gasesc sa cumpar si eu i-as fi extrem de recunoscator.
Daca vreti sa vedeti buturuga introduceti acest URL intr-o pagina separata: www.scarabeul1984.pluto.ro/Acvariu.jpg
Ca sa zic asa...scarabee-scarabea nu vedem imaginea: "Orice fisier gazduit de Xhost trebuie accesat prin intermediul unei paginii web vizibile, gazduita in acelasi cont Xhost".
Uite cum facem: astepti doua saptamani...ca ghinionul tau, taman azi am mai dat o mana la cineva si apoi iei legatura cu mine pe pm.
Am Java moss cît doresti ca tot se plangea unu`  ca ţaţele`n piaţa ca apar numa raritaţi scumpe neaccesibile proletariatului  e uite ca avem di tătii 
|
 |
|
addiy wrote: Din plante amintesc:
Hemianthus callitrichoides;
Didiplis diandra
Eleocharis accicularis (gratie lui mausmann)
Lileopsis
Bacopa - cateva fire
Mai este una, vad eu ca e ceva dar nu-mi dau seama ce pur si simplu nu ma prind din poza...si nu ma prea da pe spate.
Imi place imaginea de un verde general si faptul ca inca nu a fost atinsa de ceva cu foliaj maroniu-roscat. Pur si simplu imi aduce aminte de acvariile de pe vremuri prin culoare.
Totusi ti-as sugera trimarea perioadica a plantelor ca prea da in jungla-jungla
Musai scoti guppy nici nu au ce sa caute acolo si iti si complica existenta. Ai scos guppy bagi Neritine. Nu as mai adauga nimic dar daca tii mortis poti sa mai pui niste neoni sa zicem d`aia negrii ca`s mai deosebiti.
Cu melcii de substrat nu stiu cum de nu ai plangeri dar daca totul e ok...
addiy wrote:Mersi mult. Stii ca la inceput am avut probleme cu aceasta planta dar prin imbunatatirea substratului si a lumini si-a revenit si merge destul de bine  .
Stiu si d`aia si ziceam ca ma bucur...se pare ca ti-au folosit schimbarile facute. Uneori un feed back postreparatoriu in acvariu arajuta si pe altii sa vada ca lucrurile se imbunatatesc in urma folosirii anumitor lumini si substraturi
Temperatura poti sa o dai si mai jos un pic ca nu-i bai vara chiar ai sarit calu` un pic ...da` ce sa-i faci iarna nu-i ca vara  ...iar eu am sarit bine de tot spre 35 ...cu pierderi si suparari. Da deh ma doare sufletu`....se mai intampla pana cand oi strange de un chiller.
|
 |
|
g.g wrote:super tare link-ul lui Betta.
Nu numai ca am postat si eu pe parcursul unei discutii anterioare link-ul Wikipedia amintit de betta care in paranteza fie spus mi se pare si mie util si tocamai d`aia il postasem si eu in trecut ...dar bazandu-ma pe cele citite si acolo am dat si o justificare la obiect legate de tubul OSRAM FLUORA...un tub in alegerea caruia am tinut cont exact si de PAR.
Acum in plina francofonie cred ca nu mai este cazul sa va traduc...aruncati o privire pe text:
OSRAM FLUORA®
Toujours par le dessus, car les plantes iront vers le point le plus lumineux.
La photosynthèse est réalisée avec la chlorophylle de type A ou B.
-chlorophylle A avec deux pics d'absorption à 440nm et 680nm
-chlorophylle B avec deux pics d'absorption à 480nm et 650nm
L'œil est plus sensible à une longueur d'onde comprise entre 550 et 600nm. Vous comprendrez donc qu'un éclairage optimal pour un aquarium ne peut être satisfaisant à l'œil humain.
Le tube fluorescent possède bon nombre d'avantages, un spectre spécialement adapté à la photosynthèse des plantes, tel que le FLUORA® (pics à 450 et 650nm ), peu d'émission de chaleur, différentes puissances et différentes longueurs.
Il faut savoir que les plantes ont une sensibilité différente suivant les espèces. Un éclairement très important peu convenir à l'une et être néfaste à l'autre. Toutes les plantes ont besoin de 4 à 8 heures de repos (sans lumière) par jour pour une croissance normale.
L'eau absorbe énormément de lumière et plus particulièrement dans les rouges, à 50cm de profondeur il ne reste que 40% du flux lumineux. C'est pourquoi, il est nécessaire de disposer un grand nombre de tubes au-dessus du bassin.
Cam asta ar fi...
Acuma ma credeti sau nu asta iarasi e informatie oficiala recunosuta si postata public de catre OSRAM.
Apreciez ca macar Marele Alb...actualmente Porcu`nu are indoieli si s-a obisnuit spre deosebire de altii, care incearca usoare carotari, ca eu cand postez o informatie nu o fac din auzite...da` ma rog el are poate si scuza ca am participat la cateva sesiuni de YM in care periodic mai dadeam cate un link pe tema tuburilor fluorescente.
|
 |
|
Leo2003 wrote:
Stai linistit faraoane...Dar daca-mi arata cineva o informatie de acest gen de la Osram eu imi fac mea culpa.
Asta va fi al dracului de greu caci din cum ai pus problema nu o sa-ti faci niciodata culpa...sau neculpa  Cei care am cautat macar odata date despre acest tub stim cu totii ca ce s-a declarat oficial pe site-ul tubului este un singur lucru : OSRAM FLUORA (stiindu-te mai francofon...ca tot traim zile de aleasa emotie  ...ti-am dat un link francez, informatia este identica dupa cum e firesc si pe link-ul german, englez etc) Dupa cum constatam cu totii nici vorba de CRI nicio pomeneala de kelvini draci baltati...asa ca nu stiu pentru ce ai putea sa-ti faci culpe daca ei nu dau nimic
M-am mai plans de cateva ori de secretomania baietilor sau despre scaparile lor...
Intre noi fie vorba cred ca ma tii minte (sau nu  ) demersurile mele facute in Germania legat de acest tub.
Valorile declarate acolo nu le-am visat peste noapte si sunt raspunspunsurile primite, dupa zile pierdute cu corespondenta facuta pe ruta Bucuresti-Berlin...ce-i drept primite de la dealeri Osram in care eu am incredere si nu de la Osram .
Scoala de dealeri din Germania ...ce sa-i faci, e un pic diferita de cea din Romania, unde te duci la magazin si ii inveti tu pe bovinele noastre ce tuburi au in raft. Ca sa vinzi un produs si sa fi importator al unei marci de renume se fac niste cursuri pregatitoare in care oamenii aia isi limpezesc nelamuririle de genul celor intalnite printe noi, care la acest capitol oricat de pasionati am fi, suntem totusi niste relativ profani pe langa un om cu studii in domeniul luminilor...de acolo si demersul meu postat in prima parte a topicului.
Totusi din cum a fost pusa problema... slava Domnului (nu sunt prost) intuiesc cam unde se vroia sa se ajunga cu topicul si stiu ca nu mi-ar fi inghitit nimeni argumete de genul "am vorbit cu x sau y din Germania si se afirma ca Osram Fluora are CRI >90 si 1400 lumeni pentru 36 W" dar din cate tin minte chiar Leo a confirmat in repetate randuri probitatea siteului Aquabase.
Ca sa zic asa daca nu ma credeti pe mine, daca nu credeti dealerii respectivi, poate credeti ce zice Aquabase ...au scris si ei un ARTICOL despre tuburile fluorescente.
Nu intamplator ce declara nemtii cu care am vorbit ...coincide cu ce au declarat francezii de la Aquabase.
Sper sa nu fi deranjat prea tare lungimea topicului meu...stiu ca in anumite cercuri nu este apreciata scriitura lunga, da` se pare ca nu am faţă de eseist 
|
 |
|
Este de apreciat macar pentru Eleocharis acicularis...chair nu ar strica sa dai niste detalii
|
 |
|
Greu de dat un raspuns pe scurt...si pana`n coada, pentru ca cel putin cu trei-patru exceptii nu cunosc oameni pe forum care sa aiba preocupare reala in domeniu mai mult decat eventual sa gandeasca la neoanele de mezeleuri care firesc sunt mai dedicate plantelor decat cele speciale pentru plante  ...de aia si regretul pe care l-am observat si la INTROS ca pe nimeni "nu-l mananca" de un experiment real...
In fond vorba aia pana de curand eram in acest domeniu pe taramu` lu` Carpaci Voda care se orgasma la cuvinte de genul bricolaj, experiment, DIY, dar care in afara de faptul ca ne aducea la nivelul de soimii patriei care-si descopereau cele 2 maini indemanatice, nu a dus la niciun experment concret...nici macar intrun domeniu simplu ca cel al compararii neoanelor.
In afara faptului ca dadea bine sa zici ca ti-ai mesterit tu o instalatie improvizata cu neoane de calitate indoielnica si care dupa cum am inteles de la colega "ce a beneficiat de serviciile complete" ale vestitului Lord of the Bricks  ...de mai avea un pic si lua si foc casa, nu am aflat de alt experiment facut in domeniul luminilor cu neoane care sa se fi finalizat cu rezultate concrete ci numai cu indemnuri...daca se poate la altii.
E drept ca tot de la "tatucul bricolajului" care intra periodoic in sevraj pe unde mai apuca si el chiar daca nu-l mai baga nimeni in seama iar de aici doar cat sa contabilizam a cata oara se mai umple iar de spume fara rezultat  am aflat ca experimentele trebe` musai sa le faca altii...adica daca tu habar nu ai ceva despre neoane depilda(dupa cum e exemplu acum)...macar ii pui pe altii sa faca ei experimentul
Asadar dupa cum bine zicea si ginel findca in viata ai tot timpul sa inveti si am avut parte de “mari maestrii ai experimentului” din al caror comporatment “am avut de invatat” am concluzionat ca cel mai bine e sa stai pe margine sa te dai doct si chiar daca nu ai facut niste experimente serioase in domeniu, sa pui pe altii sa faca  ...in fond da bine sa te dai un partizan al sectiunii DIY si sa mai scoti periodic cate un parţ intelectual cu iz de puneti mana la munca
Deci fratiorii mei, ca sa dau un sfat, cred ca cel mai cinstit ar fi daca cineva care s-ar incumeta sa-i raspunda in cunostinta de cauza si documentat lui ginel ar trebuii sa vina cu experienta sau in domeniul luminilor...si aici nu ma refer la a lucra la Elba Timisoara sau cum se va fi numind ea acum...cineva care sa fi facut intradevar experiment real in domeniu...tipul de experiment pe care-l invoca si INTROS un "head to head" cum zicea el...
Lucrul pe care eu l-am experimentat in domeniu in urma controverselor cu diversi pasionati de plante de acvariu a fost dupa cum se stie inlocuirea tubului osram fluora cu diversele variante de la philips.
Pentru ca nu sustin ca ce lansez eu pe forum trebuie sa aibe valoare de lege dar si pentru ca nu vreau sa mai lansez subiecte cu iz de praf de pusca am rezultatele (imortalizate si foto) care pentru acvariul meu au dovedit ca folosirea osramului fluora este mai buna decat inlocuitorii...dar repet nu vreau sa conving pe nimeni, Didiplisu` meu stie  ...iar mie imi ajunge asta
Incerc sa inaintez totusi o varianta de raspuns pentru cele cerute de ginel insa ea tine de coloana de apa si de folosirea unui luxmetru...instrument de nelipsit intr-un acvariu care se respecta facut dupa norme profi ce sunt luate in deradere de toti pifanii fara ca macar sa fi experiment diferenta dintre lumina de la lampa cu petrosin si cea de la Matache Macelaru`...da` asa e usor de dat din gura.
Daca as fi in locul lui ginel cred ca as pornii de la ideea ca plantele au nevoie in functie de specie de un anume flux luminos si de aceea un luxmetru perfect imersabil ar fi un instrument ce ar folosii mai intai spre a stabilii daca ai sau nu fluxul luminos de care ai nevoie in acvariu in relatia coloana de apa/planta, pentru ca abia apoi sa ma concentrez pe CRI-ul neonului respectiv...ca sa nu zic ca inainte de CRI as fi mai preocupat de kelvini(oricum sunt in relatie in functie de gaz baga`n tub)
Altfel spus ca sa parafrazam un celebru proverb bulgaresc (Doamne cat e de profund  ), decat sarac si bolnav mai bine bogat si sanatos. As spune deci ca as prefera mai intai un neon care dupa ce constat ca are kelvinii doriti de mine sa aibe un flux ridicat pentru ca mai apoi sa ma concentrez asupra CRI - ului 
|
 |
|
Kiwi wrote:Voi apela cel mai probabil la metodele moderne de fertilizare în defavoarea rugăciunilor şi a substratului sfinţit de la Muntele Athos, deci speciile mai pretenţioase nu ies din discuţie.
Imi place cand apar si oameni d`astia  ...chair daca ma gandeam sa-ti recomand pamantul de Brasov  ...chiar daca nu o fi ca ala de cartita de Iasi
Ok nu te mai pun pe jar , am inteles ce vrei si am sa-ti arat un acvariu produs de curand de unul dintre oamenii care lucreaza cu plante de la Tropica.
E vorba de Oliver Knott...deh ce sa fac asa imi sunt mie nemtii dragi chiar daca as putea sa comentez anumite realizari si alte aspecte dar baiatul cred ca are cateva acvarii care te lasa fara aer
Din pacate nu pot sa-ti arat un acvariu de dimensiunile cerute de tine dar prinde bine sa te uiti si in plus chiar si pentru restul ...da` bine ca un exercitiu de estetica .
Cand o sa ne obisnuim ochiul cu lucrari de asa o calitate si cand o sa ne uitam si cum sunt echipate de la substrat pana la lumini o sa intelegem de ce acvariile lor arata alfel decat improvizatiile noastre ridicate la rang de acvariu de cate o gura bogata ce pretinde ca totul se face cu marfa de doi bani.
In acvaristica nu se poate pacalii la infinit, apare si momentul adevarului...care daca nu e ca in pozele lu` baiatu`bavarezu` atunci mai bine ciocu mic` mit spiell de glezne :p
El a realizat un acvariu pe care-l gasesti la categoria XLarge Tank's ---------- 400 - 800 Liter volume >> 720 Liter
Este expus la Kölle-Zoo Heilbronn
Dimensiunile: 200cm x 60cm x 60cm
Volumul: 720 Liter
Lumina: 8 x 30 Watt (T8)
...Iar la plante: Only Echinodorus sorts: 'Red Special', 'Red Flame', 'Ozelot Green', tennellus, uruguayensis, angustifolius, 'Oriental', quadricostatus var. "magdalenesis", 'Aquartica', 'Rubin Narrow'
PH: 7.00
KH: 6
Temp: 26 C
Ulterior s-a riscat si cu niste Discusi.
Nu pot sa pun poza dar baga o geana aici si sigur cu un pic de imaginatie te poti inspira din bazinul propus de mine.
Firesc nu o sa ai cum sa pui tot ce a pus el acolo da` poti sa mai tai din aia mari si sa adaugi mai mici ca: E. parviflorus sau E horizontalis sau de pe acum clasicul E. kleiner baer.
Atentie echinodorusii nu se supara nici cu substrat de 10 cm...asta sa iei in calcul cand o sa stabilesti ce coloana ai si in functie de asta sa te gandesti la ce si cum .
Altminteri e o planta care cu nesimtire iese din acvariu si isi cere drepturile catre un acvariu mai incapator.
Bafta si tinem legatura 
|
 |
|
Oameni buni, consider ca Sorin_rec a primit ţânşpe variante unele mai bune, altele mai teoretice si unele mai greu de pus in practică...acum sa-l lasam pe om să aleagă ce variantă doreşte.
Nu vă înfierbântaţi din nimic...toţi aţi încercat sa-l ajutati după cum s-a priceput fiecare şi asta-i cel mai important  Cum în aer simt miros de pulbere şi cum cei care mai păstorim forumul nu mai vrem asta...închid topicul.
|
 |
|
Vand monitor PHILIPS 107 S - 17. Sunt primul propietar si pot astfel sa certific ca nu am avut nicio problema cu el pana acum. Mi-am luat altu` mai subtirel si doar lipsa de spatiu m-a facut sa-l dau.
Pretul este de 100 RON, dar nu scad sub.
|
 |
|
constr_acv wrote:CU Apursil, daca ai bafta si gasesti.
Ia-ia baga niste detalii ca incepe sa devina interesant.
Cum arata solutia, cum se aplica, de unde ai luat-o ?
Astept de mult ceva care sa inlocuiasca clasica lama  ...asa ca te rog nu te zgarcii la detalii si mai scrie-ne cateva vorbe. Banuiesc insa ca tot se aplica o lama de control si "Apursil"-ul e ceva de finisat.
|
 |
|
INTROS wrote: Ufff... ce mi-a suierat glontul pe la ureche ... Eu sunt la intersectia dintre Campia Libertatii si Baba Novac.... 
Nu am vrut niciodata sa fiu un subtil, ba din contra. Ti-o fi suierat glontul...da` firesc nu era pentru tine. Am eu clientii mei mai vechi din a caror invatatura se mai crede si acum ca merg crescute anumite plante mai delicate intrun anume fel  ...cauza pentru care cativa dintre noi mai bajbaie si acum la ani de zile dupa plecarea lor de pe forum intre metafizica si Pipistrellus
INTROS wrote: Cred ca un grupulet de 3-5 Aquartica poate fi centrul de interes al unui acvariu...cu un bustean inchis la culoare in fundal pentru contrast.Pare o planta ideala pentru spargerea monotoniei middle ground...
Asa e  Ceva asemanator am vazut exact intruna din lucrarile lui Oliver Knott si arata brici.
lazarginel wrote:DA ,DA ,DA ador si o vanez de mult
Daca vei avea puii de la ea sa stii ca ai un client sigur.
Nici nu se discuta, firesc ca da.
Nu mai departe de ieri am donat plante intrun loc in care ma injura lumea macar odata pe saptamana :-) Am donat acolo dupa ce oferta de doritori de pe forumul nostru se epuizase si in speranta ca raspandind-o sansa ei este sa ramana (indiferent de simpatii/antipatii) in tara este mai mare. Mi-am, mai pastrat si eu juma` de Didiplis...caci despre ea este vorba...una dintre plantele care au fost si care nu mai sunt de gasit pe piata. Nu trag sperante de multumiri...dar atat timp cat a ajuns pe maini bune eu sunt multumit.
Ca sa zic asa...daca nu am avut resentimente si asa am procedat chiar si cu niste pusti pe care nu i-am vazut in viata mea dar care ma`njura pe la colturi starniti de un personaj al carui comportament a ajuns sa-i fie analizat si din punct de vedere medical pe alte forumuri  ...cred ca prietenii de pe forum nostru merita si mai mult.
Asa ca va garantez ca primii pui vor fi imprastiati p`acilea sa fim siguri ca ramane.
Totusi surprizele nu se opresc aici...sau cel putin apropos de cate doage avem in cap cu totii nici eu nu m-am putut oprii
Probabi ca iti aduci aminte de discutia purtata cu tine despre Echinodorus ''Red special" in urma articolului publicat de Christel Kasselmann in Datz.
Ei bine nu pot decat sa iti spun ca si pe asta mai nou il produce si Tropica ...si il am in acvariu  .
E adevarat ca nu este inca de prezentat in poze...motiv pentru care nu-i pot INCA proba prezenta...dar o sa fie va asigur...eu nu umblu cu bricolaje si am certitudinea ca o sa-mi iasa bine
Este una din ambitiile mele si la cum l-am lucrat pana acum sunt convins ca il fac cu tija.
Ambitia a pornit si din ideea ca din pacate planta nu a aratat chiar ok iar in plus, in forma emersa in care a fost cultivat si livrat avea frunze banale si cat se poate de verzi...acum a inceput sa se dezvolte intr-un ritm indracit iar cand o sa fie la maturitate o pozez si scriu cateva vorbe si despre ea
Practic arata ca răşuşca cea urată...dar sunt convins ca nu o sa regret nici macar un ban din investitia facuta.
Cand va fi momentul o voi prezenta
Multumesc pentru aprecieri dar si pentru injuraturile primite constant din alte parti(si slava Domnului  inteleg ca am parte din belsug de ele)...dar ceea ce nu te doboara te intareste, asa ca nu-mi ramane decat sa le urez sa ma manance de partea posterioara ca si pana acu`...caci ei vor ramane cu spartura de caramida  dupa cum scriam iar eu cu plantele deosebite :p Mi se pare un targ avantajos 
|
 |
|
|
|