[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Alex
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Message
mane wrote:Mie mi se pare cu tu incerci sa pari interesant.
Oricum modific anuntul: Donez Cichlasoma Octofasciatum pentru chitron si Jack Dempsey pentru orice alt doritor.


Nu tati, noi p`acilica preferam sa se treaca denumirea in latina dintr-un singur motiv....denumirile populare creaza confuzii. Specii determinate, denumite latineste pot avea denumiri confuze la modul popular .
Daca vroiai sa fi jmecher, te spargeai in figuri si ii spuneai supeior ca C. octofasciatuam se numea by the way(americane`) pe vremuri si Cichlasoma biocellatum...si atunci ne umpleai de respect....asa ai esuat in lipsa de bun simt fata de chitronescu` .
Sa stii ca nentu`chitron e un tip interesant in felul lui (aici ai bunghit-o) dar nu in sensul peiorativ pe care-l intuiesti tu.
Are el pacatele lui (ca noi toti) da la Jack te bate la , la greu. Nu de alta da a fost printre aia primii care i-a introdus si reprodus la greu in Romanica, din vremuri imemoriabile...
Acum ca sa revenim la denumirile latinesti versus alea americane:
Ca sa iti dau un exemplu asa pe intelesu` lu` matale si sa nu crezi ca are cineva ceva cu tine.... Vine unu` si zice, ca sa iti dau un exemplu, mai la indemana: mi-am luat niste cardinal tetra....pai cardinalii sunt una , tetra sunt alta si de fapt iera vorba ca sa ti-o spun tot pe popularde neste neoni.
Capisci?

P.S. Inca ceva ...la 19 postari macar un pic de respect, nu ar strica.
Stii de ce ?
Pai daca scri la fel ...la a 21...zbori catre un alt forum mult mai liber, mai democrat, mai uscat, mai curat...mai entuziast si ne iei la ....bip din ipostaza de membru acolo .
Sanatate si ia-o ca pe un prim avertisment
P.P.S. Ti-am mai sters un topic deschis aiurea la rubrica de vanzari in care-l facei cu ou si cu otet pe om pentru ca te intreba daca iti e greu sa folosesti o denumire universal acceptata , cea in latina. NU am vrut sa fac tambalau si am sters sec dicutia, fara alte remarci. Ar fi trebuit sa apreciezi. In fond tu ce vrei sa faci la rubrica vanzari...sa vinzi sau sa faci tambalau pentru ca cineva ti-a facut o sugestie de bun simt?
Ca sa nu mai existe discutii sugerez sa foloseasca pm-ul cei interesati de cumpararea pestilor.
O zi lipseste omul si uite cate reactii se strang
Pe rand...

Chitron wrote: in anul 2001 au mai participat alte doua persoane Dorin Hanganu si Costin Lucian siz la noi pe fosum "SCHIZOTRON "

O sa incep cu primul acvariu, cel ce poarta semnatura lui Dorin si Lucian.
Alt stil, alte merite, alta perioada.
Total inovator pentru Romania anilor 2001, in conditiiile in care pe vremea aia importul de plante era inca un vis iar aparaturile performante la care acum avem acces erau doar material de revista.
Pe vremea cand a aparut acvariul celor doi forumul isi gandea primii pasi, cei doi au acceptat la ani distanta sa fie membrii pe forum, la insistentele mele...si pana la urma a postat in fapt doar unul...nu de alta da` pe vremea respectiva erea o blasfemie sa ai nick-uri care sa se termine in tron....aducea ofense "stilului de acvaristica" de atunci :p .
Cei doi "troni" au fost la un pas de a fii banati doar pentru asta...lucru la care au rimat destui dintre adminii de atunci si la care m-am opus vehement, ajungand pana intracolo incat articolul despre CO2 pe care-l postasem atunci avea pe prima pagina o poza cu acvariul...intre timp cineva de bine a sters-o ...dracu stie cine si de ce a fost deranjat de asta de vreme ce aveam acordul celor 2 sa pun poza. Am eu o banuiala cine era specialistul acvariilor plantate ale acelor ani care dadea in buba neagra cand le vedea acvariile astora 2 ...dar asta e alta discutie. El a ramas cu bubele astia mai fac si azi acvarii de expozitie
Pozele cu acvariul repctiv , ca si linkul indicat de g.g. este de ani de zile pentru cei ce au avut urechi sa auda si ochi sa vada.
Daca ramaneam la "blasfemiile" de atunci nu cred ca acum punea acvarii la ADA nimeni. Probabil ca si acum aveam tot plantele alea batranesti care puteau sa creasca in conditiile austere cu care ne invatasera anii si pietarii.
Pentru moment acvariul lui Intros dovedeste progresul( de vreme ce deja suntem la al 2-lea acvariu expus din Romania)...lent, cincinal as zice :-) dar progres.
Cred deci ca pentru cei care au vrut sa vada evidentele si au binevoit sa citeasca cele scrise de mine atunci au putut sa inteleaga cu atat mai mult azi cand vad acvariul lui Intros cat de meritos era acel acvariu scos in anii aia.
Nu faceti prostia sa incercati macar o comparatie intre cele doua realizari. Cei doi autori ai acvariului din 2001 au mai facut de atunci sute de acvarii. Cu siguranta mai aveau cateva de expus, eu le cunosc.
Intros nu are spatiul , timpul si ocupatia care sa-i permita sa faca anual cate un acvariu experiment, dar sunt convins ca vor aparea si altii, de acum in colo din ce in ce mai des...
Ceea ce firesc nu stirbeste cu nimic din meritul acvariului sau ...ba din contra.
Asa cum spuneam , alt stil , mai apropiat de olandez, dotat dupa cum bine remarca cineva din juriu cu plante mai multe, dar deosebite si nu in ultima instanta infinit mai ajutat de tehnica si piata de azi.
Cunosc ambele acvarii bine. Cel din 2001 mai bine decat pe cel a lui Intros pe care nu l-am vazut pe viu...dar si atunci si acum vad ca desi imi impun obiectivitatea nu reusesc sa nu le acord un vot in plus ...asa din patriotism local


Apoi cate ceva din ale juriului:
Cei care s-au pronuntat la adresa acvaiului lui Intros sunt somitati.
Cred ca Intros si noi restul trebuie sa impartim cele scrise acolo in trei categorii, ca sa avem de invatat pentru viitor.

"Very pretty tank with good use of color. Pleasing use of diagonal lines in some places. Nice job!" Karen Randall

"Your plants are haelthy and the tank is clean! I would like to suggest you to work on your trimming technique to get the best of the stem plants as well as the composition of your design. " ---Luis Navarro

"I am not sure that I agree that the name is appropriate. I find the layout too complex and with way too many species of plants." ---Ole Pedersen


Categoria "de bine":
-Very pretty tank with good use of color
-Pleasing use of diagonal lines in some places
-Your plants are haelthy and the tank is clean

-Categoria e de bine...de stiut pe viitor :-)
-I would like to suggest you to work on your trimming technique to get the best of the stem plants as well as the composition of your design.
-I find the layout too complex and with way too many species of plants

Aici si eu ca si autorul acvariului(Intros) sunt de acord...prea multe specii. Daca Ole Pedersen, ar fi trait in Romanica si nu ar fi avut detasarea omului care a avut ani de zile firma Tropica in spate ar fi inteles ce inseamna crisparea cu care se agata Intos de fiecare planta pe care tine mortis sa o aiba in acvariu din teama ca maine daca o pierde poate nu o mai gaseste nicaieri...
Acum a inceput sa se mai miste cate ceva in importuri....dar eu stiu ce inseamna un acvariu depozit si ii dau credit lui Intros 100% pentru asta. Nu o fi frumos...dar aici la noi e sanatos

-Categoria "nu ne-am inteles":
I am not sure that I agree that the name is appropriate

Remarca legata de titlu cu tot respectul de rigoare fata de arbitru este relativ stupida.
Cu ani de zile in urma am participat la o expozitie de pictura , pictorul intamplator fiind un prieten de familie, am participat la deschiderea expozitiei alaturi de criticii invitati.
Un critic de renume local (nu-i dau numele din respect, fiind plecat dintre noi de ceva vreme, dar sunt convins ca cei care lucreaza in domeniu au auzit de el) a laudat intro discutie un anumit tablou despre care nu mai imi aduc aminte cum era intitulat.
Dupa ce a plecat criticul respectiv, am vorbit cu prietenul meu pictorul. Ce a vrut autorul si a intitulat intrun fel nu se pupa de loc cu ceea ce simtise criticul fata de lucrarea respectiva....
Deci se mai intampla si la case mai mari...si nu cred ca este cazul sa ne zbatem capul cu asta :p
INTROS wrote:S-au afisat rezultatele AGA 2006 aici. La categoria "large" veti regasi si acvariul meu de 220L. Evident, eram constient ca nu aveam sanse sa castig, pentru cei in tema acolo au concurat nume grele mondiale (ex fratii Senske, distribuitorii ptr USA a produselor ADA ), incurajat de multi dintr voi, m-am gandit ca prezenta unui acvarist din acest forum si din aceasta tara acolo e pana la urma un fapt pozitiv...

Eh lasati domnu`... lasati ca nici nu te-ai facut de rusine cu ce ai pus la concurs acolo
Altfel spus esti in carti si ca sa te consolez nici fratii peste astia de vand ADA nu au luat nimic :p Plantele aratau in acvariul ala superb, dovada, daca mai era cazul, ca solu-i de exceptie dar nu-i totul...mai trebuie si ochi si mana de artist.
Realitatea este ca eu am alt preferat intre toate ce le-am vazut acolo. Este vorba despre acvariul lui Harald Schneider...care nu a luat decat mentiune
Imi place mult pentru ca sunt constient cat este de munca acolo....e ceva infiorator. Sincer oricat as indragii acvaristica mi-am desoperit limitele... Practic nu cred ca as avea nervii sa ma transform intr-un mic chinez precum a facut-o neamtul nostru :-)
Apoi imi place pentru ca imi da apa la moara si dovedeste ca macar pe sectiunea de plante a forumului discutiile sunt foarte aproape de de ceea ce "se poata in ziua de azi in lume".
Plantele care-i "macina" pe ei ne "macina si pe noi".
Priviti cu ce si-a plantat omul bijuteria: 1.Monosolenium tenerum, 2.Utricularia graminifolia, 3.Glossostigma elatinoides, 4.Vesicularia spec., 5.Hemianthus callitrichoides "cuba", 6.Pogostemon helferi, 7.Microsorum pteropus "Windeløv", 8.Freshwater Seaweed (Süßwassertang in German), 9.Cladophora aegagrophila.

1.Monosolenium tenerum este planta cu care cred ca v-am inebunit pe toti de atata timp. In sfarsit a patruns de cateva saptamani in tara in forma impecabila. Se dezvolta cel putin la mine in acvariu extraordinar si in curand va promit articol si poze legate de ea.

2.Exact ieri discutam cu importatorul meu personal ...despre aceasta planta. Am vazut niste imagini si mai reusite cu planta asta decat cele prezentate de neamt. Ce m-a oprit ieri din a gandi o eventuala introducere pe piata a plantei a fost:

Utricularia graminifolia (Tropica No 049B) belongs to the most interesting water plants. It is carnivorous and creates an attractive green carpet in the foreground within a couple of months.
The tiny trapping devices may inspire long discussions among family members and friends as carnivorous plants always stimulate people`s curiosity.
...in plus citeam pe un forum ca planta ar avea predilectie pentru creveti/crustacei....si de atunci m-am facut mai rosu decat red cherry-ul de la mine din acvariu.
....si totusi se pare ca nu e chiar asa de negru de vreme ce acvariul despre care vorbesc constat ca are: many Redfire Shrimps (Neocaridina denticulata sinensis var. red)
Asadar se pare ca avem liber la Utricularia graminifolia

3.Glossostigma elatinoides. Glumind as fi spus ca e deja o planta "fumata" la noi pe forum inca de acum ani buni de zile. Eu am avut un covor imens cu Glosso dar alaturi de mine au mai fost o droiae care chiar au realizari in domeniul ei. Repede pomenesc de Porcu`si de Intros. Totusi nu am gasit si nici nu am auzit de realizari la Glosso decat cu munca, foarte multa munca, ras,tuns si frezat :-) si dopat cu CO2.

Trec foarte usor peste 4.Vesicularia spec.pe care o au si pustii in bazine, foarte raspandita, decorativa si de nivel soimii patriei ca dificultate de crestere si ajung la 5.Hemianthus callitrichoides "cuba" planta care a fost adusa tot dupa niste discutii pe acest forum si care arata bine in cateva acvarii de pe la noi. Vorbeam de curand de problemele pe care le-a intampinat Intros cu planta ....dar ele sunt legate de conjunctura acvariului, nu de faptul ca nu i-a dat de cap...Avem chiar niste poze de exceptie cu planta la el in acvariu.

... si asa ajung la 6.Pogostemon helferi. Planta pe care deja am putea spune ca e ca si in acvariile noastre. Exista la Tropica si am convingerea ca o sa fie bagata cat de curand pe piata...doar am discutat aici pe forum despre ea, nu? Nu discut acum calitatea si pretul ei, cum va fii pe piata, dar dovedeste daca mai era cazul, inca odata ca atunci cand pornim pe aici o discutie despre plante o facem in cunostiinta de cauza si in ton cu ceea ce se intampla pe la cei cu acvaristica civilizata.

7.Microsorum pteropus "Windeløv"...deja in acvariile noastre, a multora dintre noi. Am la galerie de ani de zile expusa, dar a trebuit sa faca valva la altii ca sa ma creada lumea Apoi am donat , am raspandit am vandut si asa mai departe....chiar cred ca e o planta pe care putem deja sa o consideram de exceptie si cu care ne-am descurcat mai multi.

Cu 8.Freshwater Seaweed nu prea m-am lamurit din poza iar pentru ca nu i-a dat si denumirea latina...am inteles de pe net doar ca are o valoare nutritionala buna si ca japonezii mananca ceva similar doar ca nu sunt de freshwater cat despre 9.Cladophora aegagrophila...iarasi o planta cu care au fost prezentate acvarii pe forum, se gaseste sau macar se gasea pe toate drumurile nu sunt deloc probleme, ci doar rabdare si chirurgie

Asadar uite asa a iesit un acvariu care a castigat mentiune la o categorie decenta de litraj a concursului AGA 2006 Aquascaping Contest cu plante mai aparte dar nu extrem de pretentioase despre care noi aici am tot vorbit pentru cei care au avut urechi...

INTROS wrote:Inca nu sunt comentate de arbitri (nu stiu daca vor mai fi, pe mine de fapt asta ma interesa), dar inca e deschis votul popular la fiecare acvariu.

Da erau interesante comentariile...da`asta nu inseamna ca te-ar fi lamurit de ce nu a luat altcineva locul 1. De multe ori nu te lamuresc nici ce ai gresit tu...Intrun fel e firesc chiar si arbitrii in astfel de competitii sunt subiectivi....nu partinitori, dar subiectivi in aprecierea esteticului.

Pentru ca am apreciat efortul de timp si cel financiar depus pentru acvariul tau, dovada ca se poate face ceva frumos si comparabil cu ceea ce vedem in vest, chiar daca nu iti foloseste la nimic , ai castigat votul meu la concurs.
Stiu ca e doar un vot de incredere....dar uneori face mai mult
lazarginel wrote:Pentru cei pasionati de tonina si Eriocaulon cred sa se deschida

Ei bine da...uite ca nu mi-a dat prin cap sa pun si eu un link cu plantele de care ziceam ca sunt fascinat de o perioadfa de timp. Ai avut o idee foarte buna.
E inutil sa zic ca mi se par in continuare o minunatie.
Chiar nu vreau sa-mi fie interpretata rautacios rugamintea dar apropos de ceea ce s-a petrecut pe forumul nostru acum aproximativ un an de zile vis-a-vis de diversi "specialisti in tonine si acvaristica plantata in general"....mai astept inca sa ma instruiasca si pe mine cineva cum pot fi crescute aceste plante in solul de care se vorbea, fara fertilizare corespunzatoare si cu luminile de kkt invocate atunci.
In rest numa de bine si...
Haideti sa nu ne mai batem joc si sa vorbim fara noima....voi chiar nu vedeti de ce frumuseti discutam aici???Nu vi se pare totul o bataie de joc la adresa plantelor cand se arunca cu cuvintele aiurea acum un an?!?
Porcu'"][quote:3881cab3de="Sandu wrote:1. Echinodorus DEVIL EYE
Nu puteai sa te abtii sa n-o pui prima ?

Pai nu aveam ce sa fac de vreme ce Intros a spus ca trebuie sa vorbim despre plantele cu care am avut satisfactii personale .
Eh spune tu cine a avut mai personala satisfactie cu planta asta decat mine, dintre membrii forumului asta, de vreme ce am fost primul care a introdus-o in Romania, am raspandit-o prin tara si acum ma rog de tine sa iei una in locatie de gestiune
Sac ca tot nu ma las, pan la urma tot te conving sa-l bagi pe `n casa
Radu Luchian wrote:Are pete de verde inchis la culoare pe frunze si se dezvolta relativ repede. Imi place cum se fizeaza tufa pe lemn, deci se numeste Microsorum pteropus...

Nu`s probleme, se intampla si la case mai mari...toti mai gresim.
Creste foarte bine pe lemn.
Poate mai frumoasa si inrudita cu a ta este Microsorum pteropus 'Windelřv' de care pomenea si George vezi poate gasesti cateva poze cu ea ca sa te convingi ...cred ca am si eu la galerie.

Ok, sa revenim la tema propusa de Intros
Radu Luchian wrote:La asta ma refer, asa stiu ca se cheama, poate ma insel eu? Acum s-a facut tufa frumoasa cat de cat, dar nu am poze actuale.
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=822&pos=11

Din ce "bat" in poza mi se pare a fi un Microsorum pteropus. Intradevar o planta frumoasa
Radu Luchian wrote:
3. Microsorium nimfea


1. Echinodorus DEVIL EYE
2. Aponogeton madagascariensis
3. Barclaya longifolia red form

...probabil pentru ca nu mai am loc pentru nici una dintre ele la mine in acvariu si am ramas cu nostalgia lor
In rest imi este imposibil sa-mi stabilesc ierarhiile, pe care le modific anual nu in functie de cat este de dificila planta ci in functie de fascinatia descoperirii. Azi sunt fascinat de Tonina si Eriocaulon depilda, maine...
Cea mai statornica dragoste pentru o planta , de care nu am reusit sa ma despart de pe vremurile "acvariilor spartane" ale anilor `80 s-a dovedit Echinodorus horizontalis, nepretentios chiar si pentru un incepator, elegant, de o forma aparte in Gen.
Sfarsitorul wrote:
@ Sandu: Pe mine m-ai convins. Banii pe care ii rupsesem de la gura copiilor (si mai ales a nevestei) pentru. ACVARIUL CEL MARE SI BUN ii beau (sau imi iau un telefon de figuri) si ma apuc de acvariul mocangiului. Da' imi dai niste Java Moss?


Nici nu ma gandesc...pai tocmai acum cand te-am dat pe brazda si te-am readus pe fagasul familistului si la idealurile mokangelii...e pacat sa-ti mai dau. O sa te invat de-a dreptul sa-ti iei singur... :-)

Uite acuma daca imi promiti ca nu dai toti banii economisti pe bautura si le mai lasi si alor tai ceva pentru papica iti mai dau un pont spre atingerea absolutului care-i ghideaza pe unii dintre noi in viata...un acvariu frumos ieftin, daca s-ar putea moka, gratis, nada, 0 lei si 0 bani.
E drept asta nu-i acvaristica, e strans din turul pantalonilor ca sa nu vorbesc ca`n Colentina...dar afland ca pe noi in loc sa ne preocupe cum sa facem ceva mai deosebit, o planta mai aparte care nu se gaseste in balta colegului, ceva de care sa te simti mandru si prin care sa-ti dovedesti ca esti sau nu dedicat pasiunii....ci problema este cum sa facem ceva mai pe gustul chitrosilor pamantului , m-am gandit ca cele cateva randuri vor fi utile:
Daca folosesti pontul nu iti mai trebuie nici macar Java Moss-ul de la mine si treci de la acvariul aproape al mokangiului la acvariul mokangiului autentic .
E pacat sa te impiedici de acest mic detaliu si sa nu promovezi in grad
Fraierii nici nu o sa-si dea seama...si tu o sa te poti lauda cu excelenta achizitie pe care ai facut-o in materie de moss dand-o drept altceva.
Asta-i tot un mic artificiu al mokangiului autentic...e si un pic mitoman, uneori prin structura, alteori fara sa-si dea seama ignora anumite amanute care in timp se transforma in lucruri esentiale aflat fiind sub efuziunea descoperiri mocangelii in sine.
Daca chiar vorbesti cu niste paraleli ai si avantajul ca poti sa le spui ca ai Moss(ceea ce este un adevar) la tine in acel acvariu pe care vreau sa ti-l propun...da` atat, ca daca dai peste unul catre mai stie cate ceva te-ai fript...

Planta despre care iti vorbesc si pe care ti-o dau de exemplu ca se aseamana cu Java Moss-ul se gaseste din America si pana`n Europa si de la Izvorul lui Eminescu din Cismigiu si pana`n balta lu` Titan, Pantelimon si Colentina, deci si in Buzau. Este un moss(common water moss)...cum zic americanii, muschi de fantana, mioriticii sau Fontinalis antipyretica pentru cunoscatori.
Pentru un ochi neantrenat juri ca-i Vesicularia...
E moka, 100% moka, deci ce vrei mai mult???
Ai doua dezavantaje mari...dar pentru un mokangiu absolut in devenire cum esti tu , se pot transforma in avantaje.
1.La temperaturi de acvariu tropical pe timp indelungat, Fontinalisu` e pa...la fel cum si Vesicularia e pa la temperaturi de Romania, iarna, la inghet ...dar tu nu vrei un acvariu tropical, tu vrei unul moka si asa tai de pe lista de achizitii si incalzitorul :-) .
Exista o "temperatura de supravietuire" in care merge insa sa tii Fontinalisu`de asa natura incat sa-ti reziste chiar ceva mai mult. Totul este sa iti imaginezi cam cat timp pe an planta asta prinde intr-o tara cu climat temperat temperaturi mai lidicate in balta...
2. Cand ai luat Fontinalisu` din balta mai iei una alta de surpriza, care un gris, care de-o hidropizie...dupa bulan, dar nici asta nu te doare...caci sper ca ai renuntat de mult la Characidae, in fond alea costa bani

Daca din toate economiile pe care ti le-am facut in viata merit si eu o bere cand apari in Bucuresti, bine...daca nu si te incapatanezi tu ca vrei musai Vesicularia dubiana ca pe "busteanul" lu` Intros te rezolv...da` nu pe moka. Deh ce sa fac am si eu nevasta, copil si am auzit ca asa te imbogatesti in viata si asa au saracit altii din vanzare/cumparare de plante de acvariu. Mai am eu niste prieteni...putred de bogati ...asa ca verifica raspunsul la pm-ul primit de la tine.
Bafta, alegerea e in mana ta

P.S.Haideti totusi sa ne intoarcem la subiectul initial...acvariul intitulat Toamna...pana cand mai putem sa vorbim de el, ca pentru cel propus sub denumirea Iarna vom discuta la vremea lui.
Deocamdata sa dam atentia cuvenita acvariului prezentat de Intros care asa dupa cum am mai spus e plin de virtuti...si pana una alta face obiectul de discutie al acvaristicii tropicale.
Spre exemplu...Echinodorus tennelus "red" o planta deosebita
Dupa cum ti s-a spus si mai sus galeria este cazuta pentru moment(momentul se poate prelungii o zi, o saptamana, o luna)...deci rabdare si tutun...daca ai peste 18 ani
@Intros: Cu siguranta imi place mai mult ca cel intitulat primavara.
Nu te complimentez de pomana chiar mi se pare ca are o conceptie mai buna, este mai unitar, esti in progres
Ai cateva plante si aici ma refer la Vesicularia dubiana de pe radacina, sau Didiplis diandra care sunt realmente de concurs.
Inteleg ca in parte acvariul este dedicat prolificilor mei creveti si iti multumesc pentru asta. Ei, deduc ca la randul lor au fost extrem de multumiti...de vreme ce au devenit prolifici
Sa-ti traiasca si sa se inmulteasca

@altii:
Acvariul este o reusita, daca vreti un model (desi sunt convins ca nu asta si-a propus Intros), un exemplu ca, nu-i musai sa poti face ceva placut ochiului doar daca faci mari investitii...insa mai tai din plante, din nivel, eu zic chiar din satisfactii...chestie de optica.

Nu intamplator banuiesc ca a renutat la Glosso, odata cu CO2-ul ca sa dau un exemplu.

Acuma depinde din ce unghi gandesti problema... eu cred ca ar fi dat bine acolo planta, un altul poa` sa zica ...da` dar am economisit tot ce inseamna banii pentru CO2...
Toti ne invartim in jurul gologanilor...Intros nu a facut-o insa din chitrosenie si chiar va rog sa reflectati la asta si la menirea unei pasiuni care daca exista cu adevarat ne indeamna la progres, la explorare, la ceva nou si asta chiar daca uneori implica sacrificii financiare.
El s-a jucat cu acvariu asta dupa ce proba de maturitate a fost data insa pe un acvariu dotat tehnic top de la la substrat pana la controller care i-a permis sa tina alte plante cu care nu s-ar fi putut in veci juca in conditiile de austeritate enuntate mai sus.

Altfel spus, pe vremuri exista un banc genial care iti categorisea modurile de facut dragoste :18: .
Cea mai tare dupa parerea mea era dragostea filozofului, care avea cu cine, avea cu ce, avea unde, dar isi punea vesnic problema...da de ce?
Cam asa si cu acvariile austere...taman acum cand avem de toate ca sa iasa ceva cu adevarat deosebit...
Stiu insa ca nici limitarea financiara nu e ok.
Chestia asta cu gologanii din pacate ne limiteaza pe toti si ne trezeste la realitate...totul este insa ca dura realitate sa nu ne faca sa ajungem la a ne bate joc de plante. Ori din pacate cei care spun ca plantele nu au de fapt nevoie de aia, aia si aiailalta cam spre asta se indreapta.
Totusi fiindca vine cat de curand iarna, dar si fiindca am ambitia ca daca tot ati aflat ca se pot face acvarii minunate respectand niste reguli si niste standarde de la care eu nu m-am abatut in prezentarile mele am gandit sa aflati din aceiasi sursa (je Jean 25 dddaaa ani :-) )ca se poate si mai ieftin decat pana acum...mai exact aproape moka. Cred ca asta-i idealul romanului la ora actula o acvaristica din mokangeala dupa cum bine zicea si George intrun alt topic.
Nu ca as avea ceva cu ideia in sine ...dar nu dusa la extrem, la lege absoluta care sa-mi guverneze pasiunea, eu fiind unul dintre cei care depilda in materie de plante am donat ani buni de zile si inca ocazional o mai fac la prieteni.

Va prezint o idee de acvariu, iar Intros daca are timp, inclinatie artistica de sezon ar putea sa vi-l exemplifice pe forum.

Acvariul se v-a intitula firesc Iarna si promit ca va devenii un model chiar si pentru un taliban daca ar dorii sa se apuce de acvaristica plantata.
Nu e nevoie de nimic....sau aproape nimic asta-i avantajul acvariului aproape moka.
Un acvariu mic cat un ibric :-) , o radacina interesanta si doar Vesicularia dubiana.
Pentru ca suntem artisti si e vorba de acvariu intitulat Iarna voi propune doar Christmas Moss.

Deci asta-i oferta mea de iarna pentru toti chitrosii pamantului : apa, lemn si un boschet. Oare o fi indeajuns de ieftin pentru unii???

Avantaje:
-nu are nevoie de CO2 neaparat
-nu are nevoie de fertilizare in mod special
-nu are nevoie de lumini deosebite
-nu are nevoie de substrat
-nu are nevoie de caldura deosebita
...sper sa nu va intristez prea tare, stiu acum ca o sa va bag la cheltuieli, dar are nevoie de apa
Aoleu acum realizez are nevoie de apa fara clor , pentru ca vroiam sa va invit sa populati acvariul.
Acum vine marea cheltuiala: cateva Characidae si creveti extrem de utitli pentru moss.Cam asta-i tot. Simplu si uneori de efect.

Defapt pentru parlitii pamantului se poate si fara ...fara ce vreti voi, fara Characidae sau fara creveti, de fapt si fara Java ci doar cu apa...harbar nu aveti ce univers exista intr-o picatura de apa ...dar asta-i pentru episodul urmator cand o sa prezint acvariul breloc
Gata, chiar am terminat.
Uite asa am atins idealuri demne de a fi urmate chiar si de Hagi Tudose, pacat ca a mierlit-o, ca daca nu, sigur ar fi dorit si el un astfel de acvariu care i-ar fi tinut pisica in casa cu ochii dupa pesti si astfel nu ar mai fi deschis nici usa ca sa ii iasa afara caldura odata cu ea
Macar stiu ca ati aflat tot de la mine ce inseamna si acvariul ideal al mocangiului.

Am vazut astfel de acvarii, unele destul de reusite (depinde de radacina daca era expresiva sau nu ) dar mai mult decat o imagine de efect acum nu mai am ce sa zic ...si trec la dezavantaje.
Mai bine nu.
Cam 9 kg imi iesisera si mie...cica real ar fi fro` 7 restul apa cu bacterii am citit la cineva. Acuma ce sa zic de ars la buzunar era clar...sa nu creada lumea ca restul substraturilor serioase ar fi piece of cake...dar cel mai tare ma roade ca si daca l-as vrea o sa ma arda la dublu transportul caci nu am gasit distributie pe Europa decat in UK...si acolo era vorba de un fost distribuitor... restul State si Canada...ca sa zic asa la o aruncatura de băţ
Apoi ma ingrozeste ideia vamii cu animalele de la noi(sa ma scuze daca fru`n stimat coleg forumist ce se afla membru si face parte si din fauna amintita mai sus , nu o luati personal)
Totusi din ce vad mai mult din aia cred ca nu ai luat teapa...pentru ca voi sunteti doi cumparatori simpli fara interes in a promova produsul si asta-i cel mai bun exemplu, experienta proprie.
Imi place foarte mult chestia cu substrat semi umed e interesant si nu am mai intalnit-o si la altii.
Multumesc pentru poze le astept cu interes si pe celelalte precum si raspunsurile colegului canadez
Ceva ceva se poate spune ca modifica, lucru recunoscut si de Tom Barr.
Uite o discutie de pe subiect:

Only drawback so far is that, despite assurances on the pack that this
would not happen, the KH has risen from 4 to 8. It seems similar to
Onyx in this respect. I would follow Tom Barr's recommendation for
adding some peat to the bottom layer if I were to use it again. I
expect the KH will return to normal over time, we shall see.


La tine ai observat asta?
Multumim de raspunsuri
Sa nu agasam prea tare...dar microbu`ne impinge
Asadar si mie imi place ce vad acolo. E adevarat ca din ce vad sunt plante catalagate cu crestere rapida...
Dar sunt plante sanatoase si arata foarte bine in conditiile in care de exemplu nu sesizez nimic despre faptul ca ai folosi CO2.
O sa te rog sa-i raspunzi si lui ginel, caci in parte sunt si eu interesat daca ai folosit si fertilizare lichida ...si daca nu de ce: ai neglijat si nu ai mai considerat necesar sau EC are undeva scris ca nu e necesar/nu recomanda?

O alta intrebare la care partial mi-ai raspuns este legat de perioada pe care tu consideri ca iti ofera fertilizare substratul. Ma mai intereseaza daca ai mai citit undeva ceea ce declara producatorul atat timp cat din exemplul tau avem dovada pozata ca la un an de la instalare totul e ok.
Asa de amorul artei eram curios sa aflu daca ei au declarat ceva...

Interesanta mi s-a parut si forma de ambalare...spuneai ca substratul vine umed pentru bacteri bla-bla

Recunosc ca m-ai bagat un pic in convertoare cand mi-ai zis ca un sac are 1 sac are 20lb si din ce mi-a rezultat nu a iesit cinestie ce greutate...asta ma ingrozeste un pic ce ar insemna un calcul in saci pentru un acvariu cu o lungime de 130cm cum am eu si asa am ajuns la intrebarea legata de bani :-) Scump? Ieftin? Ce zici...

Ultima intrebare pe care o leg un pic de ce a scris si bahicul meu tovaras de mai sus (desi am senzatia ca si tu promiti dupa marker-ul sub forma de dop la care te-ai raportat )este legata de cota pe care o are pe piata EC.
Din cate stiu pe partea aia de continent se poarta alta moda decat la noi in materie de substraturi. Noi pe Dupla pe Dennerle...
Am vazut dincolo discutandu-se doar de Seachem, ADA si EC.
Referitor la dilema unul sau altul Europa versus America :-) ca sa zic asa pe vremuri citisem pe net (sub rezerva ca eu nu dau mare pret pe genul asta de literatura) urmatorul ARTICOL
Am mai avut discutii despre Seachem cu oamenii care-l au in propriile acvarii...sau nu. Am discutat despre produs mult pentru ca la un moment dat eram tentat. Am vorbit, pe un esantion larg de populatie :-) de la cei care imi spuneau ca este cel mai bun pana la cei care mi-au recomandat spartura de caramida...ca deh daca tot sunt rosii amandoua
Pana la urma nu mi-am luat Seachem...sincer m-a deranjat un pic structura, granulatia....cand am pus prima oara mana pe un sample chiar as zice ca era un pic taios....deci nu mi-am mai luat.
Despre ADA soil nu are sens sa mai deschid discutia, brandul il are pe Amano in spate si asta spune totul despre.
Ce mi-a placut la EC era cum arata la tine in acvariu. Chiar si bucatile de granulatie mai mare par usor rotunzite si cum granulatia joaca intre 1 si mai putine bucati 5 pare sa nu stranga mizerie multa. Am intuit bine?
Daca m-ai fi pus insa sa-l cumpar dupa poza lor de reclama nu m-as fi bagat ever.
Asadar unde iti incadrezi produsul in comparatie cu ce mai ai pe piata canadeza?
Interesant interviul.
Interesante mi s-au parut doua aspecte:

-un taiwanez a folosit un substrat german in patria unde produsele asiatice rules (si pe buna dreptate de cele mai multe ori)
Firma se numeste Brustmann. Producatori de substrat si fertilizanti si nu prea a fost invocata pe aici pe la noi din cate stiu .
Am mai citit despre ei ..din pacate nu am gasit niciodata o pagina de net a lor in care sa vad si eu exact ce preoduc.
Mai mult decat adresa....nimic:
Adresse Obere Schwemmbach 48
D - 65375 Oestrich-Winkel
Allemagne
Téléphone 0049-(0)6723-9176-7
Fax 0049-(0)6723-7772


Daca cineva cunoaste, eventual careva din membrii cu domiciliu in D site-ul oficial, un link as aprecia.

2- Don't forget to congratulate Jerry for reaching 149th place this year in the ADA.
Daca asa arata acvariile de locul 149
Chiar asta era si latura in care vroiam sa dezvolt si eu discutia.
Despre Eco-Complete.
Noi aici nu prea am pupat asa ceva. Am citit da vorba cuiva...teoria ca teoria da` practica ne omoara
Orice detaliu ar fi binevenit.
Ce se poate spune despre un astfel de sol?:

-granulatie reala si daca se taseaza in timp(se macina)...niste poze cu macro ar fi binevenite
-cat tine....cat este fertil, ce declara producatorul/observatia voastra directa.
-cum s-au modificat plantele voastre dupa schimbarea substratului si folosire de Eco-Complete
-a tulburat apa si in cate zile s-a limpezit si cu ce urmari....a lasat praf pe frunze
-a modificat ph-ul
-il folositi ca base-soil adica mai adaugati ceva peste el sau tot substratul este format doar din Eco-Complete

Cam asa ar trebui sa arate o descriere. Eu v-as fi recunoscator, dupa cum v-am spus am citit pe net destul despre el, dar asta trebuie sa fie menirea voastra a celor care din fericire aveti de unde sa-l cumparati.
Asa pe net i-a mers vestea de sol extrem de apreciat dar oricat ar scrie altii pe net propria experienta practica nu poate fi inlocuita.
cristi_ionescu_79 wrote:daca as fi in locul vostru eu l-as bana pe individ dintr-un singur motiv: sunt convins ca se amuza teribil (in prostia lui) cand vede reply-urile voastre ...

Si daca as fi in locul meu l-am banat
zappii :redcard: out.
reason: k as a vrut musq NOstru.
userul constr_acv a fost banat ... :redcard:
... reason = clona si publicare de texte ce apartin unui forum pe un altul fara acord reciproc.
chitron wrote:
constr_acv wrote:Eu stiam ca dorinta de castig este motorul economiei (lucru absolut firesc). Au spus-o Weber, Sombart, Keynes, Galbraith etc. la vremea lor. Orice comerciant risca atunci cand aduce marfa pe stoc. Daca o face din dorinta de castig, atunci trebuie sa isi asume riscul. Daca face acest lucru doar pentru a ajuta pe altii, fara a astepta un castig material, atunci comerciantul are dreptul de a pretinde recunostinta beneficiarului gestului sau.


Salut ,

I-mi pare rau sa i-ti spun dar in cea ce spui se vede hobist-ul din tine , cred ca nu merita a incerca cineva sa iti de-a vreun raspuns sau replica.
Pacat ,mai mult nu am ce comenta.

Nu te mai obosii sa-i raspunzi...dupa un schimb de mesaje pe care le pastrez numai pentru mine tanara speranta si-a luat ban...dupa ce a mancat putin kkt, cu un ajutorul nepretuit pe un alt forum unde vad ca se tolereaza comentarii luate cu copy-paste de aici.
Marturisesc ca imi pare bine ca s-a intamplat asa caci macar se poate dovedii cum ca declaratiile de respect facute cujuma de gura si multumirile fortate se dovedesc pentru a cata oara praf in ochii pentru cine poa sa creaza in Fat-Frumos
 
Forum Index » Profile for Alex » Messages posted by Alex
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com