Message |
|
Cam asta e...acum la ceva timp de la achizitia plantei am trecut prin toate fazele cu ea de la emers la planta care mi-a facut pana acum deja doua tije. As fi pus si ceva poze...dar cand s-o repara galeria.
Ce am promis ramane bine promis si un pui va lua drumul Iasiului
Ca sa zic asa this is the end-ul povestii se apropie.
Ce era de dovedit am dovedit, o planta emersa de la o firma oarecare de afara s-a dezvoltat perfect, arata de expozitie si nu numai ca nu sunt probleme de adaptare dar in doua randuri imi da si pui.
Acum ceasul nemilos al fiecarei plante de la mine din acvariu ma atentioneaza ca spatiul trebuie eliberat spre a face loc la alta planta, ceva nou, probabil un alt Echinodorus pe care-l astept de la firma de profil din Germania.
Asadar desi nu aici isi are locul anuntul (o sa pun un altul si la rubrica de vanzari), dar pentru ca il consider ca un final previzibil al povestii (din pacate nu mai am unde sa cresc toate balariile pe care le-am indragit de-a lungul vremii):
VAND: Echinodorus "Red Special" pe care il stiu de cand era atatica si verde  si care a ajuns la dimensiunea si maturitatea unei mother-plant, producatoare de tije.
Pretul este similar cu cel cu care firma Tropica il comercializeaza in Romania prin distribuitorul sau local...doar ca beneficiati de o planta adaptata si ale carei forme si colorit sunt conforme plantei in forma submersa...si face pui, asta ca sa daram alta bazaconie conform careia ar putea fi un hibrid steril :p
Nu e ba steril...steril e pentu prostii care incearca sa o creasca necorespunzator :p
|
 |
|
Echinodorus parviflorus 'Tropica', planta adulta.
Pret 30 RON.
Detalii doar pe PM.

|
 |
|
Anubias wrote:Daca se folosesc fertilizanti in substrat, trebuie ca dupa o vreme (dupa ce substantele nutritive s-au epuizat) sa se refaca setupul (adica sa se arunce substratul)? Sau doar adaugare de fertilizant ajunge?
motto...nu mai intra cum intra, intra `acuma cum iesea  (din folclorul popoarelor.) :18: ...cam asa si cu substratul nou vs cel vechi.
Acuma ideal ar fi ca sa se arunce substratul dupa ce ii expira "fertilitatea"...caci niciodata nu va mai fi ca prima data  da` cine dracu face asa, costa bani, pierzi timp etc.
Fiecare firma de substrat are(macar teoretic) recunoscute niste termene cat sunt fertile produsele lor. Asa ca apar asa numitele prelungitoare de valabilitate gen bile, conuri, pastile care mai trag ceva de timp.Adica, altfel spus... depinde cat esti de harnic/putoare si poti sa schimbi substratul.
La un momentdat se impute treaba si orice ai baga in substrat plantele o sa-ti dea de inteles ca nu mai merge si trebuie sa o iei de la inceput...perioada difere in functie de substrat si de cat de pretentioase plante ai.
Anubias wrote:Iar ca sa epuizez subiectul, mai am o intrebare: este de preferat folosirea de fertilizanti gen bile, pastile, conuri, etc; sau cele de tip "graunte" (ca Terralit)?
Pai terralitu` ala nu poti sa il presari ca sarea peste substratul epuizat...ala face parte din substrat si se seteaza cu el de la inceput...restul(pastile, conuri, bile) se pot adauga siulterior.
Anubias wrote:Intrebarile pot parea prostesti, insa in cazul meu, acvariul il planuiesc de tip "tablou" pentru ca va sta in sufragerie, si as dori sa il "pastrez" o perioada mai lunga de timp. Poate au si altii aceasta "problema". Sau poate spun prostii, si asa ceva nu se poate?
...aici discutia e lunga. Bivolii nostrii autohtoni nu o sa poa` sa te lamureasca...da` marele tau avantaj e ca stai printre "renii" :-) tai care au coarnele ceva mai destepte si sunt mai invatati in ale substraturilor
Se fac tot felul de sondaje care este substratul cu fertilitate a mai indelungata.
De exemplu la nivel de piata romaneasca de moment exista produse care au declarate perioade active intre 4-6 saptamani (Sera ) si 3 ani(personal nu cred in ce au declarat acolo JBL).
La voi in schimb aveti variabilitate mai mare de produse si oameni mai obisnuiti dupa cum spuneam in a folosii substraturile si cred ca acolo ar trebui sa pui aceste intrebari si apoi sa analizezi daca ceea ce se va fi dovedind unul dintre cele mai bune substraturi cu perioada indelugata de valabilitate rimeaza cu clima si cu ambientul portofelului tau
La noi de unde vrei experienta si studiu comparativ al substraturilor de vreme ce acum un an eu vorbeam de substraturi si altii de cacareaza de cartita amestecata cu coarne de cerb si boratura de liliac...daca-l intrebi pe Bivolu` sef...si acum o sa-ti spuna ca ADA-i...spre exemplu un kkt (cu Takasi cu tot) si ca viitorul substraturilor sta in resursele minerale nepretuite ale patriei noastre Republica Socialista Romania (va pup in urale si aplauze tovarasi  ).
|
 |
|
Dupa ce o sa-ti scriu aici o sa vezi ca nu e cazul de VS.
1.Gama completa a unei fertilizari include fertilizare in substrat SI in apa.
2.Este mai usor asimilabil oricare tip de fertilizant in functie de planta. Unele prefera fertilizarea din substrat altele din apa.
3.Da se pot si se recomanda sa se foloseasca impreuna.
Problema e ca le place si algelor, si trebuie sa fii foarte atent cu el
Algele apar si in acvarii fara strop de fertilizare si ar insemna sa iti scriu o pagina intreaga ca sa analizam impreuna motivele aparitiei algelor...pentru asta sunt carti dedicate special subiectului....dar.
Ceva ceva adevar ai ciugulit de pe vreundeva...caci la un acvariu nou cu substrat fertil nu e indicat sa bagi de la inceput fertilizant lichid inca din primele luni ca intr-un acvariu matur.
|
 |
|
Anubias wrote:Daca tot vorbeati de Eheim, ati vazut filmuletul asta? 
Deosebit 
|
 |
|
chitron wrote:Salut si mi-e mi-au murit doi xiphophorus si nu stiu de ce i-am gasit intr-un colt
Salut.
In care, in cel din stanga sau in cel din dreapta?
|
 |
|
Mai rabda, nu`s probleme...e in functie de temperatura.
Mancare le dai dupa.
|
 |
|
manex wrote: ce vroiam sa zic, e ca pun dezvoltarea echinodorusului pe seama apei de fintina.
deci planta care se afla la suprafata nu se va usca, nu?
1. Sa-ti treci te rog Locationu`
2. Repet ca sa ma fac mai bine inteles si eu si Porcu`: mai bine o lasi scufundata in apa
Merge sa creasca si la suprafata(emers) DOAR daca ai in aerul de deasupra atmosfera tropicala cu caldura si umiditate excesiva...care de multe ori se intampla la acvariile cu capac etans...nu stiu daca e cazul sau nu ca nu ne-ai dat detalii. Deci daca vrei sa fi sigur baga tija sub apa, spectacolul e mai mic dar reusita e mai sigura
De inflorit echinodorusii o fac si in apa si deasupra.
|
 |
|
manex wrote:scuze. am pus un link gresit. 
Ba o sa-ti infloreasca  ...dupa ce tija respectiva se va mai lungii ceva. Apoi in zona viitoarelor flori o sa-ti apara si viitoarele plante, la inceput timid cateva frunzulite iar apoi mai dezvoltat ,cu sistemul radicular din ce in ce mai profilat.
In natura radacinile cresc zdravan si se infig in substrat de unde isi trag nutrientii pasandu-se un numar de pui cu tot cu tija pe substrat, tija care apoi o sa putrezeasca. In acvariu cand puii au ajuns la o maturitate suficienta se rup de pe tija...de catre propietar
Daca acvariul este open...deci deasupra ai aer uscat de apartament iti recomand sa pui un plumb-ceva, sa stea cat mai aproape de suprafata apei sau scufundata.
Daca ai capac si aerul e umed, poti sa o lasi sa iasa din apa insa atentie sa nu urce catre neoane ca iti poate arde floarea/planta.
Apropos de o intrebare pusa de cineva tot la rubrica Plante ...in cazul Echinodorusului se face polenizare atat timp cat exista curenti atat in aer cat si sub apa.
Putini stiu si au vazut ca Echinodorusii fac si seminte... e drept nu foarte frecvent intalnite in acvariile de apartament.
In fond e o planta ca toate plantele...cu o inmultire cat se poate de normala 
|
 |
|
StarXi wrote:.... faceti pe shmecherii
Don` inginer, şmecher ie matale ca nu stiu cum ai trecut de botanica elemetara din scoala unde ti se preda secretul la inmultirea plantelor.
Filozofiile ieftine despre romani si natiune par cu atat mai hilare cand vin din gura ta in acest context.
Cat despre faptul ca ai categorist la gramada cativa membrii fie ei admini sau nu, drept şmecheri...iti arat spre aprofundare articolul 2.2 Respectati userii acestui forum si folositi un limbaj civilizat din Regulament.
Puteam sa iti dau un :ycard: ...si terminam discutia.
Eu te avertizez doar ca a doua oara nu mai scapi ci zbori direct fara niciun comentariu. Nu te mai obosi atunci sa te intrebi cine ti-a facut-o si de ce  ...poti sa te duci direct pe un alt forum si sa te plangi drept tradat din dragoste ca de iarta-ma, pe aici, nu mai are sens.
Te-am pupat smechereste  si can` mai ai nelamuriri existentiale pune mana pe o carte inainte sa ne beşteleşti pe noi....sau poate iti foloseste acest LINK.
Apropos vezi ca exista (un link pe net) din programa clasele I-VIII al unei profesoare de la Scoala din Falticeni, niste aspecte tare interesante despre propagarea plantelor acvatice.
Bafta, nu e niciodata prea tarziu ca sa absolvim clasa a VIII a.
|
 |
|
Anubias wrote:
Eheim mai are si filtru extern wet/dry.
Am vazut filtrul, am cules detalii si opinii despre el...firma Eheim fiind si preferata mea in materie de filtre iar wet&dry principiul optim de filtrare.
Cu toate astea am senzatia ca nu este cel mai reusit model al lor.
Sunt oameni de pe forum care au lucrat cu wet&dry-uri de la Eheim si nu am reusit sa aud pe unul ca a fost 100% la fel de incantat ca de cele clasice.
Asta nu inseamna ca as cunoaste un wet&dry produs de alta firma mai bun...dar am senzatia ca te arunci la un pic cam mult si asta ti-o spune un impatimit al produselor de calitate.
Corect insa este sa-i las pe ei sa vorbeasca, pentru ca experienta mea practica se limiteaza la modelele clasice 
|
 |
|
Faraoane da-i mai bine`n rezumat secretul aparitiei vietii pe Pamant, Galaxie ,Univers ...ce sa ne mai aburim cu plante/pesti alea-alea...
As prefera o abordare ezoterica corespunzatoare pregatirii si functiei prestate conform titulaturii (banuiesc ca la tine`n cartea de munca scrie faraon  ...deci cred ca le stii pe toate).
Aaa si sa nu uit sa fiu politicos: cu placere 
|
 |
|
bilti wrote:daca faci referire la mine
Nu, nu la tine face referire ci la ideia aditiei de CO2 cu sifonu`...
bilti wrote:...aici majoritatea oamenilor fac propaganda (Sandu e unul dintre ei si pe bune dreptate) produselor de calitate. acelasi lucru il vreau si eu.
Tocmai d`aia gandeste-te ca erau butelii pe care le-am laudat si eu.
Chestia cu culorile e relativa.
Dreptate ai legat de Standarde (ISO...alea alea)...dar George a zis ceva: daca muschiu` meu de client o vrea produsa roz in picatele vargate cu mov asa o vopseste ala pentru mine. El a avut un lot vopsit in rosu.
Fara sa vreau sa mai fac tam-tam pe subiect...si reclama moka firmei incheiem aici subiectul si hai sa nu mai ardem gazu` de pomana, cei care vor, sa treaca concret la actiune, restul tinde sa devina discutie sterila si ma furnica`n tasta sa inchid topicul 
|
 |
|
[quote="Porcu'"]Nu e bine de folosit butelie de oxigen pentru ca nu se potriveste regulatoru' de presiune de CO2 pe ea si trebe sa-i faci o reductie.
Eu folosesc o butelie de oxigen cu robinet de CO2 luat de la o butelie pentru CO2 stricata. S-a potrivit.[/quote:0a473f0f35"]
Asta zic si eu  + garniturile care trebuie sa fie rezistente CO2 (parca a mai scris cineva mai sus).
In concluzie asta-i motivul pentru care nu se recomanda folosirea buteliilor de O2.
Oferta lui g.g. este cea mai corecta la ora actuala pentru dimensiunea ceruta. Cunosc buteliile sunt impecabile.
Ca sa sprijin ideia daca reusiti sa strangeti 4 doritori considerati ca eu sunt al 5-lea 
|
 |
|
Bun hai ca se arde gazu` aiurea  pe la topicul asta desi s-a tot discutat problema...
1 Sistemul CO2 pe butelie este un sistem absolut sigur.
2.In nici un caz nu se foloseste buteleie de O2
3. Exista si butelii de dimensiuni cerute de Looser, pe vremuri g.g. avea la vanzare. Sunt intradevar mai elegante decat cele de 10 litrii cum am eu...dar e o chestie de obtiune. La mine butelia nu se vede, deci nu deranjaza.
4. La butelii de 0.5-1.5 l ai probleme cu incarcatul, probabil nu in Finlanda la Anubias da cu siguranta la noi in Romanica. Eu stiu un loc unde iti incarca si din astea mici da` te costa mai mult drumul pana acolo, decat dai pe gaz.
5.Butelii de dimensiunea dorita de tine (4l) se fac si la comanda in Buzau...costa mai mult , dar sunt frumoase si ....noi.
Cam asta ar fi 
|
 |
|
INTROS wrote:Au acolo o imagine cu o Ludwigia sp cu ??? Este Ludwigia pantanal , cea vazuta de sus si f f rosie.
Eh ce sa fac...de Ludwigia pantanal nu am de unde sa fac rost pentru moment, nu este in tara, desi s-a vorbit si sper "sa fie pe teava".
Deocamdata am insa Ludwigia "cuba" si inspirat de poza de mai sus a site-ul japonez am incercat o fotografie similara cu cubaneza de la mine din acvariu  .
Zic eu ca mi-a iesit :byeah:
Cred ca e o planta deosebita, una din cele mai frumoase plante din ultimul transport facut de chitron.
Va dati seama cum ar arata un palc rosu langa unul "cubanez" :jajaja:

|
 |
|
diskusfun wrote:succes...cea mai buna hrana pentru discusi...atita timp cit are marimea potrivita...ori foarte mici sa poata fi inghitite intregi , ori mai mari , taiate in bucati cit mai mici si apoi spalate intr-o sita fina sub jet puternic de apa...asteptam noutati pe parcurs...
Corect  Sa dai detalii pe parcurs si poate cand ai timp si niste poze  ...stiu eu pe unii care pe vremuri, putea sa fie si "gerul Bobotezei" da` tot dadeau o fuga, zgribuliti prin Obor la "cules" de rame 
|
 |
|
Acum ce sa zic...imi e teama ca pentru moment stam mai bine la vinuri decat la ceea ce ar trebui ele asortate in materie de pesti
Lui Ginel i-au venit deja sacii cu ADA soil, motiv pentru care daca tot veni vorba, tin sa-i multumesc pentru coletul primit spre test cu Amazonia soil.
Arata foarte bine si numai faptul ca galeria NU FUNCTIONEAZA (MOSULE), m-a facut sa nu fiu in masura sa va arat imagini cu el la lucru.
Asadar detalii in curand.
Marfa de calitate  , ambalata deosebit, cu pliant explicativ ...vorba aluia din reclama cu holograma...ce mai, tot tacamul.
E adevarat si ce spui, de la 1 Decembrie ADA Franta se deschide oficial.
Cat despre pivnite si restul "decorurilor" de pe acolo nu pot sa spun decat ca omul dovedeste ca e un artist nu numai in acvarii, ceea ce cu siguranta insa, il ajuta in amenajarea lor.
|
 |
|
gary wrote:
Intrebarile mele sunt:
1. Cauza problemei este intradevar buturuga asa cum banui eu? ... pana acum n-am avut buturugi si nu stiu cum e.
2. Buturuga asta a fost vopsita sau tratata cumva? Arata tare bine atunci, o culoare rosiatica-maro ... parca prea bine  acum isi revine la culoarea gri "naturala"
3. Ce ma sfatuiti sa fac mai departe?
10x
1. Cauza e buturuga.
2. Nu, nu a fost vopsita...asa-i esenta lemnului.
3. Buturuga o sa mai elimine o perioada din tanin, desi din descrierea ta perioada critica a cam trecut...apoi sanatate. Deci spor la schimb de apa.
|
 |
|
[quote="Porcu'"]

Esti un mare Porc` ... Mai ai si rât sa o expui???
Pai da caci porcului de rasa de nimic nu-i pasa...
Acvariul s-a maturizat. Ai in el plante care care imi plac, cu frunza sanatoasa si textura corecta.
Parca pe faţă ai ceva probleme la Micranthemum-ul (daca identific corect planta in poza de la distanta)....mi se pare ca s-a cam galbejit si nu mai are verdele ala crud.
O alta remarca e, ca am senzatia ca te-ai mai puturosit si nu le mai trimezi la timp, dand o vaga senzantie de deranj.
Acuma depinde ce ai vrut...nu era musai de pozat pentru concurs, dar plantele , multe dintre ele arata de unghie in gat ...si aici fac iarasi referinta la poza aia.
|
 |
|