Salutari!
As vrea sa deschid discutie despre doua abordari de top a fertilizarii cu mcroelemente.
Pe de o parte il avem pe Tom Barr cu metoda sa de fertilizare Estimative Index pe care am folosit-o si eu cu mare succes in ultimele 7 - 8 luni. Aici e vorba de aditie oarecum nerestictiva de macroelemente si ajungem usor la ale macroelementelor care s-ar putea sa-i sperie pe cei mai slabi de inima.

Aceasta metoda functioneaza - evident -, are rezultate foarte bune si este logica.
Tot aici, in aceeasi oala oarecum, as putea sa pun si PPS, PPS pro s.a.m.d. chiar daca sunt abordari diferite si putin mai limitative, se bazeaza tot pe aditia celor trei macroelemente majore: N, P si K.
Din punctul meu de vedere, exact diametral opus vad metoda de fertilizare ADA. Spun asta pentru ca in descrierea produselor si ideii din spate, se pleaca de la presupunerea ca P si N sunt produse in cantitati suficiente in acvariu, de catre reziduurile de la pesti si alte vietuitoare. Drept urmare, majoritatea fertilizantilor ADA contin numai potasiu. Unul singur vad ca contine si P si N: Green Brighty Special Lights.
Pe site-ul aquajournal.net (ADA) este o sectiunea foarte interesanta, numita
Suikei Data care contine informatii detaliate despre mai multe acvarii. Cele spuse mai sus se verifica in datele gasite aici.
Un
exemplu: pH: 7.0; NO2: <0.02mg/l; NO3: <1mg/l
Pe rand:
* pH 7.0 - din toate layout-urile de-acolo nu cred ca am vazut vreun bazin care sa aiba pH-ul mai mic de 6.8!
* NO2 < 1mg/l asta inseamna mai putin de 1ppm, adica foarte foarte putin
* CO2 - se specifica 4 bule pe secunda, dar nu este mentionat un controller. Mai mult, la dimensiunile alea, adica un acvariu de > 300 l, folosesc difuzor
ceramic pentru aditia de CO2 si nu un reactor. La 4 bule pe secunda, pH-ul ar fi trebuit sa scada considerabil! Asta daca nu cumva duritatea apei (KH) e foarte mare.
Un alt aspect il constituie lumina. N-am vazut niciun bazin care sa treaca de 1W/l, majoritatea fiind pe la 0.7 - 0.8, dar HQI-uri. Nici de incalzitor de substrat nu am auzit niciodata la acvariile ADA...
Pentru ca am trecut de la EI la ADA, ma intereseaza in mod direct problema. Detaliile despre produsele ADA le-am luat din catalogul lor de produse pe care l-am studiat in detaliu.
In concluzie, mie mi se pare ca cele doua abordari cam intra in conflict in anumite privinte. Teoria de la care se pleaca este aceeasi, dar ideile se dezvolta mai departe pe ipoteze diferite.
Daca am gresit sau omis ceva mai sus, tipati si corectati-ma.