[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: gengiskhan
Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
image

Schimbari mari nu am facut. Atata doar ca incepusem aditia de macro separat si am marit PO4 si am redus NO3. Drept urmare, Didiplis-ul s-a facut portocaliu de ... suparare.
Intentionam sa continui in acelasi ritm si aceeasi reteta, dar a venit ADA... si sunt foarte curios de ce poate sa faca linia asta. Poate in curand dau un restart la tot si plec din nou numai pe linia asta. Inca nu stiu, daca o sa mai gasesc.
Nilsen wrote:De ce ai renuntata la EI daca zici ca este de succes?.....iti bati singur cuie in talpa?

Stai ca nu inteleg. Trecand de la EI la ADA imi bat cuie in talpa? De ce? Doar pentru ca metoda aia functiona? Am gasit reteta care functioneaza, deci ne oprim? De ce sa nu experimentam? Daca vrei sa spui ca ar fi trebuit toata gama de produse... in cazul asta ai avea dreptate. Oricum renuntasem la EI si faceam aditie separata pentru fiecare macroelement ca sa mi se coloreze plantele. Chiar a functionat, Didiplis-ul s-a facut caramiziu, la fel si Aromatica. Sunt foarte curios daca o sa ramana asa si acum, cu ADA.

cesrobis wrote:Cred ca ai vrut sa spui NO3<1mg/l, ca altfel NO2 ar fi cam prea mult

da, era vorba de NO3.

Porcu wrote:Lipsa incalzitorului de substrat si a pH-controllerului mi-o explic prin lipsa de atentie data plantelor dificile si extren de dificile. Atentia e directionata spre estetica acvariului.

Si totusi... tinand cont ca vorbim de japonezi, e ciudat sa nu vedem tehnologie folosita acolo unde se poate. Cu atat mai mult cu cat in catalogul lor pe care l-am rasfoit cap-coada si coada-cap, spune de o variatie de pH intre zi si noapte destul de mare, de la 7.2 (dimineata, inaintea aprinderii luminilor si aditiei de CO2) si 6.6 - 6.8 spre seara. E o variatie destul de mare. Controller-ul lipseste chiar daca in oferta ada gasim electrovalva. Mai e si ideea de a folosi difuzor la acvarii mari, de 300+ litri. Ce-i drept, in catalog se specifica ca pentru acvarii mari, e indicat folosirea a doua difuzoare.

Porcu wrote:Conflictu' pe care-l percepi e dat de necesitatile diferite ale celor doua tipuri de acvarii.

Ai dreptate. Dar din nou: si totusi...

Porcu wrote:Felu' in care-s plantate acvariile asta difera de felu' in care-s plantate olandezele, ma refer la cantitatea de plante. Unui olanzez plantat foarte dens n-o sa-i ajunga productia de N si P a acvariului.

Foarte de-acord. Si totusi... cand vad NO3 < 1ppm, tot ma pune pe ganduri. PO4 nici nu este specificat, presupun ca si asta e foarte aproape de 0. Aici inca un exemplu, parametrii apei cam la fel, dar acvariul asta totusi e mai bogat plantat, sunt mai multe specii de plante. Ok, nu e un olandez, dar se indeparteaza mult de iwagumi.

Din toate cate-am citit si vazut la ei, pot sa trag o singura concluzie: este o abordare total diferita care pare sa functioneze cel putin la fel de bine.
alber wrote:Oring?
Vezi ca si alea trebuie sa fie dintr-un cauciuc special, pe care sa nu-l corodeze CO2-ul

Exact, o-ring.
Salut! Ai grija, sunt 2 sisteme de prindere a reductoarelor, adica cu doua feluri de garnituri. Primele sunt cele normale, de cauciuc sau clingherit, cum a spus si m_3, caz in care sa ai grija sa strangi bine de tot filetul ala de la reductor pe butelie. Al doilea fel are garnituri de-alea... circulare - imi scapa numele acum. alea vin de exemplu pe reductoarele de la Aqua Medic.

Eu presupun ca, modelul fiind de doi ani, e cel cu garnitura normala, dar mai bine, daca poti, pune o poza cu capatul reductorului, cel care vine infiletat pe butelie.
Ok, dar daca ar fi sa te iei dupa reteta ADA, ar trebui sa adaugi numai Green Brighty Step 2 iar ca optional, Green Brighty K. Sunt chiar curios de rezultate.

Eu personal am renuntat la orice altceva si adaug numai Brighty Special Lights...
Salutari!

As vrea sa deschid discutie despre doua abordari de top a fertilizarii cu mcroelemente.

Pe de o parte il avem pe Tom Barr cu metoda sa de fertilizare Estimative Index pe care am folosit-o si eu cu mare succes in ultimele 7 - 8 luni. Aici e vorba de aditie oarecum nerestictiva de macroelemente si ajungem usor la ale macroelementelor care s-ar putea sa-i sperie pe cei mai slabi de inima. Aceasta metoda functioneaza - evident -, are rezultate foarte bune si este logica.
Tot aici, in aceeasi oala oarecum, as putea sa pun si PPS, PPS pro s.a.m.d. chiar daca sunt abordari diferite si putin mai limitative, se bazeaza tot pe aditia celor trei macroelemente majore: N, P si K.

Din punctul meu de vedere, exact diametral opus vad metoda de fertilizare ADA. Spun asta pentru ca in descrierea produselor si ideii din spate, se pleaca de la presupunerea ca P si N sunt produse in cantitati suficiente in acvariu, de catre reziduurile de la pesti si alte vietuitoare. Drept urmare, majoritatea fertilizantilor ADA contin numai potasiu. Unul singur vad ca contine si P si N: Green Brighty Special Lights.
Pe site-ul aquajournal.net (ADA) este o sectiunea foarte interesanta, numita Suikei Data care contine informatii detaliate despre mai multe acvarii. Cele spuse mai sus se verifica in datele gasite aici.
Un exemplu: pH: 7.0; NO2: <0.02mg/l; NO3: <1mg/l
Pe rand:
* pH 7.0 - din toate layout-urile de-acolo nu cred ca am vazut vreun bazin care sa aiba pH-ul mai mic de 6.8!
* NO2 < 1mg/l asta inseamna mai putin de 1ppm, adica foarte foarte putin
* CO2 - se specifica 4 bule pe secunda, dar nu este mentionat un controller. Mai mult, la dimensiunile alea, adica un acvariu de > 300 l, folosesc difuzor ceramic pentru aditia de CO2 si nu un reactor. La 4 bule pe secunda, pH-ul ar fi trebuit sa scada considerabil! Asta daca nu cumva duritatea apei (KH) e foarte mare.

Un alt aspect il constituie lumina. N-am vazut niciun bazin care sa treaca de 1W/l, majoritatea fiind pe la 0.7 - 0.8, dar HQI-uri. Nici de incalzitor de substrat nu am auzit niciodata la acvariile ADA...

Pentru ca am trecut de la EI la ADA, ma intereseaza in mod direct problema. Detaliile despre produsele ADA le-am luat din catalogul lor de produse pe care l-am studiat in detaliu.
In concluzie, mie mi se pare ca cele doua abordari cam intra in conflict in anumite privinte. Teoria de la care se pleaca este aceeasi, dar ideile se dezvolta mai departe pe ipoteze diferite.

Daca am gresit sau omis ceva mai sus, tipati si corectati-ma.
Doar in locul ferropol-ului? Parca schema JBL mai are o componenta care se adauga saptamanal, nu? Nu ai renuntat si la asta? De asemenea, nu ai renuntat la aditia de macro (PPS)?
S-a notat. Atata doar ca o sa trebuiasca sa vii tu dupa ele.
Ai dreptate, eu ma refeream din punct de vedere strict estetic. Putem avea de-a face cu lucruri care arata mai rau dar sunt mult mai bune sau, dimpotriva, cu lucruri care arata bine dar nu sunt bune de nimic.

Prin treaba asta nu am vrut sa spun in niciun moment ca tetratec-urile ar fi mai bune, chiar daca detin unul...
Tin sa te contrazic: materialul in sine poate fi mai ok, dar daca imbinarile nu sunt finisate si facute cum trebuie, atunci va curge. Ca doar nu curge prin peretii canistrei.
Cum adica nu ai loc de CO2? In ce sens?
pc.ciprian wrote:Cel mai probabil din calcule am ajuns la un numar de 7 bucati ...30w si anume
Ca si setup sunt decis sa fac ceva de genul asta pentru ca stil jungle ma pot juca in bazinul cu discusi deci Iwagumi!

7?! asta inseamna 210 Watti. Iar daca vrei ceva ca in imaginea respectiva, de ce asa de multa lumina?!
Daca il faci lat de 60... poate ca da, dar altfel, nu vad de ce.
De la reef i-am luat. Cred ca erau ultimii.
Rummy mei sunt speriati de bombe.
Stau tot timpul ascunsi, cel putin cand sunt eu prin preajma.

Asta de cand i-am luat. Nici macar nu au mancat.
La reef e deschis sambata de la 10:00 la 13:00 si parca si duminica, acelasi program.
Daca nu ai aditie de CO2, nu e bine sa te arunci la lumina multa. O sa se intample lucruri ciudate pe-acolo daca faci asta. Toate elementele acestea merg mana in mana: lumina + CO2 + fertilizare
pc.ciprian wrote:Cladophora de care vorbesti este ca o bila, intradevar de efect ...

Foarte discutabil. Mie nu-mi place absolut deloc.
cesrobis wrote:Ce parere aveti de Eheim clasic? nu am mai vazut pe nicaieri din pacate, insa cam seamana cu cele de la ADA

Uite aici ce scrie colegul nostru Ioan despre Eheim Classic.

Parca am mai citit pe undeva tot de la dumnealui pareri despre Eheim-urile clasice, cum ca ar fi cele mai bune (dintre eheim-uri, evident ). Sper sa nu gresesc.
Din cate stiu eu, nu se mai fabrica modelele respective. Iarasi, poate gresesc.
Sa inteleg ca nu pleaca tot pachetul spre constanta?
Daca nu, o sa te rog sa faciun update cu ce-a ramas.

Ma interesa si pe mine pachetul intreg, dar din pacate nu am cum in perioada asta. De-aia nu am zis nimic.
Da, dar diferenta e ca cel de la JBL pare sa aiba valva solenoid construita in ph controller si nu separat.
Cum spune si Porcu, asta inseamna mai putine cabluri...

Forum Index » Profile for gengiskhan » Messages posted by gengiskhan
Go to: