M-am decis sa scriu citeva cuvinte aici ( poate nu e locul potrivit ) legat de alge si in special cyano. de cca 5 saptamini am dat reset la bazin si cred ca pot trage niste concluzii pe care multi deja le stiti si poate mai bine si mai in detaliu decit mine.
De ce m-a m decis sa scriu este faptul ca in setupul precedent am avut asa : spyro , BBA, cyano etc....
Am dat reset fara sa dezinfectez in vreun fel bazinul . Doar reset si curatare temeinca .
Dupa 5 saptamini bazinul este extrem de curat - doar ceva alge verzi pe pietre , dar foarte discret.
- filtrul - de obicei ma bazam pe faptul ca este ciclat . Am renuntat la asta si am facut o curatare temeinica a lui . Apoi cind l-am montat am facut aditie serioasa de bacterii.
-aranjare scape - Setupul actual , spreeng between rocks, lost nature , cloudy rocks toate sint setupuri aranjate aproximativ la fel - ca si inclinatie in principal - toate au fost setupuri fara probleme - apa circula foarte bine si mizeria nu are unde sa se adune .
-lumina - cred ca este factorul determinant in declansarea algelor . De regula grabeam putin , adica dupa cca 2 saptamini eram deja la potential maxim 2 tuburi cu reflectoare pe ele si 8 ore lumina. De data asta am plecat cu 6 ore fara reflectoare ( consider 6 ore un minim necesar ). Acum am mers cca 3 saptamini 6 ore fara reflectoare , apoi dincet incet am crescut la 8 ore lumina. Cind am pus primul reflector dupa mai bine de 4 saptamini am redus lumina la 7 ore pe zi . Voi merge asa o vreme si daca totul e ok ma gindesc sa nu mai pun celalalt reflector . Recunosc ma avantajeaza faptul ca asi plante usoare ( chiar si parvula este o planta relativ usor de tinut ).
Cit timp am pus eu ambele tuburi dennerle am avut explozie de alge - concluzia cei 4600 lm plus reflectoare pe 100 l apa - greu de tinut in friu . Cel putin eu nu sint expert.
Concluzia e bine sa ai rabdare si sa nu grabesti plantele . De regula cind puneam bucephalandre aveam pierderi serioase la frunze . Acum totul este foarte ok si multe din ele incep inflorirea.
-solul - cred ca un rol important il joaca si solul . Fiind prima data cind utilizez acest tip de scape mai am nevoie de timp sa mi fac o parere.
- schimburi de apa de cca 30 % de doua ori pe saptamina prima luna. O chestiune obligatorie .
- CO2- nu am exagerat cu el . Testerul de abia se inverzeste . Am incercat sa-l pastrez in limita in care nici lumina nu exceleaza.
- fertilizarea - am aminat destul cu ea. Am inceput sa fertilizez doar cind plantele au cerut-o . Merg acum in doza recomandata de producator ( mult mai putin fata de cit cere in realitate un bazin plantat )
- plate easy cu viteza mare de crestere - le consider obligatorii la inceput - primele 3-4 saptamini
-melci - va recomand orice tip de melci : maidanezi , neritine , orice. I consider cei mai buni in a tine algele sub control . Dupa mine " bat " orice peste sau crevete .
- pesti - dupa minim o luna
Nu stiu daca foloseste cuiva ce am scris aici . Sper ca da .