[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Trebuie spalata bine cu peria si cu sapun din abundenta.
Apoi trebuie tinuta cam 30 de minute intr-o solutie slaba de inalbitor, pentru dezinfectie.
Si clatita din nou bine sub jet de apa cu peria.

In final, trebuie testata cu otet ca sa nu fie cumva calcaroasa. Daca o pui in acvariu african, nu e nevoie de acest test.
Lupino wrote:Cum pot sa imi dau seama mai sigur care e mascul si care femela. Auzisem ca dupa forma capului, dar nu am retinut care si cum.

Cu vremea, pe masura ce avanseaza in varsta, fruntea masculului se bombeaza mai mult (la fel cum se intampla cu burta la barbati ). Capul femelei ramane ca in tinerete.
Val wrote:...1. E vreo problema daca masculul e "clasic" si femela voalata?...

Problema e ca puii lor vor fi niste corcituri nenorocite, iar linia clasica va mai pierde o sansa sa se perpetueze.
Personal, desi sunt un mare fan scalari, imi vine sa vars cand vad prin petshopuri toate baltazturile, iar forma clasica nu mai e pe nicaieri. Devine, in schimb, generalizata forma aia odioasa cu genele cele mai dominante: marmorat cu voal. Ieachhh!

Pe deasupra, mi se pare inadmisil ca in ultimii ani, pentru a obtine cativa pui clasici, am ajuns sa fac cu diversi vanzatori tot soiul de aranjamente de genul: "hai sa mai vorbim peste vreo 3-4-6-8-... luni, ca am o pereche care incepe sa depuna si o sa vad ce pui face..."
In ziua de azi, in Romania scalarul este imperecheat la intamplare, de parca ar fi un maidanez jegos. Chiar nimeni nu mai respecta acest peste?
Eu fac pozele cand se lasa noaptea afara. Sting lumina in camera si aprind toate becurile in acvariu. Asa, elimin orice reflexie parazita in geam si - totodata - nu abat atentia pestilor cu forfoteala mea.
Prefer sa folosesc un zoom mediu, ca sa pastrez liniaritatea laturilor acvariului.
Aparatul il montez obligatoriu pe trepied si deconectez blitz-ul.
De asemenea, folosesc functia de declansare intarziata (2 sec.), ca sa nu misc imaginea.

In cazul in care fotografiez detalii ascunse, fara lumina destula, folosesc blitz-ul. Fotografiez "din mana", dar OBLIGATORIU oblic (nu perpendicular) si cu zoom-ul extins la maxim, ca sa reduc cantitatea de raze reflectate ce ating obiectivul.

Dupa descarcarea in PC, redimensionez pozele (daca vreau sa le pun la Galerie) si le fac o mica ajustare cromatica, pentru ca senzorul aparatului meu da pozelor o usoara tenta rosie.
barbq wrote:Ce este Sasar ?

Asa se numeste Dambovita in Baia Mare.
Dolly wrote:Daca ai de unde sa iei riccia, ar foarte bine. Daca nu, e buna si elodeea...

Riccia creste cam greu, din cate am observat. Eu as recomanda si Ceratopteris. Numai varietatea thalictroides, cea cu frunza mica. Cativa pui, intr-o saptamana iti umbresc tot acvariul.
~
Intr-adevar, seamana cu Cichlasoma nigrofasciatum albino:

image
Mordax wrote:...am vazut si crini la 1 mil - 1.5 mil. E drept ca avea cam aceeasi lungime in metri...

Asta vreau sa va intreb si eu: stiti cat de mari se fac? Aveti acvarii pentru ele?

Iata datele publicate de Tropica.com:
- Crinum calamistratum: 40-120 cm
- Crinum natans: 50-150 cm
- Crinum thaianum: 60-200 cm !!!!!!!

Eu zic sa va mai ganditi inainte sa cumparati asa ceva. Daca nu are un bazin corespunzator, in care sa-si etaleze frumusetea, chiar si cea mai superba planta va arata ca o banala salata.
Si eu votez tot cu 304.
Eu folosesc unul la bazinasul meu de 80 de litri si face o treaba pe cinste. I-am programat curatarea o data la trei luni si, de fiecare data cand il desfac si vad cat "noroi" s-a adunat inauntru, ma felicit pentru ca l-am ales asa de mare.
De veRifera nu cred ca auzit cineva.
Dar de veLifera da, au auzit multi. E vorba de Mollinesia velifera, aka Poecilia velifera.
Din perioada cand nu aflasem de relatia 1w/litru am in acvariu un Echinodous amazonicus. Acum e urias (normal, cu lumina adecvata si cu CO2), dar pe atunci nu prea arata a amazonicus, ci mai degraba a tenellus. Important e ca a supravietuit foarte bine perioadei "intunecate".
Tot atunci am avut in acvariu Ceratopteris thalictroides si Hygrophila polysperma. Plante mai obraznice ca astea doua n-am mai vazut. Desi aveam un bec de 18w pentru 80 de litri, astea doua concurau care sa-mi ocupe mai mult din acvariu. Cresteau ca un zid compact si in mijlocul lor si-au gasit refugiul multe generatii de pui de guppy si de xipho (concomitent, traversam o "perioada vivipara" ).
Tot in vremea aia imi aduc aminte ca am avut si Hydrocotyle verticillata. Crestea repede si mi-a facut un covor aspectuos in acvariu, dar avea tendinta sa se indrepte spre suprafata apei, spre sursa de lumina, si trebuia s-o lestez dupa fiecare frunza.

Imi mai aduc aminte ca banala Valisneria spiralis nu a supravietuit in lumina aia putina. Se topea, literalmente.
Dark4ce wrote:...nu m-am lamurit cum functioneaza in special cum de nu da apa pe afara din filtru...

Simplu: pe principiul preaplinului.
Apa curge in filtru printr-un preaplin. Dupa ce coboara sub nivel, apa se opreste.
Cata apa aduce pompa filtrului inapoi in acvariu, tot atata apa curge prin preaplin inapoi in filtru.
Iulian99 wrote:Banc de pesti cat inseamna? De la 4 in sus?

Nu. De la 6-7 in sus.
paulc wrote:...toti de pe forum spun mereu: mincare putina! Sigur de la asta e?...

Nu toti de pe forum ti-au zis asta.
Ai primit sfaturi diferite de la oameni diferiti. Si cu experienta diferita.
Acum ramane sa alegi pe cine crezi.
Barabula wrote:...pe furtun (de altfel, din cel de perfuzii...

Whooo, man! Da' stiu ca esti un om rabdator din fire!
Foloseste, frate, un furtun serios, de jumatate de tol. Cu tubul ala de pix, pe care-l ai acum, iti trece si cheful de acvaristica, zau asa!
ashavodaz wrote:... eu vreau in acvariu o jungla

Sa nu scapi din vedere si latura estetica, altfel o sa te pomenesti ca, in loc de o jungla, ai facut o salata. Aranjamentul plantelor are mare importanta in obtinerea unui acvariu care sa placa ochiului.
tyamathis wrote:...unul dintre scalari (cel negru) are inotatoarea codala despicata.....oare sa il izolez in alt acvariu?
tyamathis wrote:...cand schimb apa diseara am sa pun si scalarul ala cu inotatoarea codala in alt acvariu mai mic..pana se reface.

Nu te complica inutil. Lasa-l in acvariul comun, ca mai rau il stresezi.
Se mai intampla ca scalarii sa-si despice inotatoarele. Se refac de la sine in 2-3 zile.
Acum un an sau doi aparuse cineva cu ideea de a hrani pestii cu parizer. Nu mai tin minte ce avantaje spunea ca are. Dupa ce i s-a amintit ce de ingrediente contine parizerul, a ajuns la concluzia ca nici pentru oameni nu e o mancare prea indicata.

Pestii au nevoie de hrana pe care o poate asimila organismele lor, asa cum au evoluat de-a lungul miilor de ani. In speta carne de peste, alge, creveti, viermi. In stare proaspata sau sub forma de fulgi ori pufuleti.
Pestii tropicali intalniti uzual in acvaristica n-au mancat neam de neamul lor carne de pui, porc sau vita. Indiferent de forma, prospata, tocata, congelata sau uscata.
Intre noi fie vorba, nici inima de vita, atat de recomandata pentru discusi, nu e cea mai grozava mancare pentru bietii pesti. E indicata mai mult din considerente igienice dar, daca discusul ar putea vorbi, tot viermisori ar cere la meniu.
Dolly wrote:...Melcisori mici si maronii - de care vor atitia sa scape...

Sincer sa fiu, eu am mai cea mai mare incredere in astia (Helisoma nigricans, pre numele lor).
De Pomacea nu prea mi-a placut cand am avut.
Probabil ca nu a incercat nimeni.
Ca regula generala: daca o intrebare pusa pe forum nu primeste raspuns, inseamna ca nimeni nu are acel raspuns.

Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Go to: