Message |
|
johnny6600 wrote:...Vreu si eu sa stiu cu ce ajuta ca apa din numaratorul de bule sa fie putin alcoolizata?
N-am folosit alcool niciodata in numarator, dar presupun ca prezenta lui micsoreaza densitatea apei si influenteaza aderenta bulei de aer la plasticul conductei prin care vine. Sau, cu alte cuvinte, bulele se "preling" mai usor din tzevusca, fara sa se adune una in alta.
|
 |
|
miky wrote:am incercat reteta (cu gelatina) dar se pare ca nu da acelasi randament ca "bomba" cu drojdie...
Asa e, am spus-o din capul locului. In schimb, are liniaritate (reactia fluctueaza foarte putin in timp) si dureaza mai mult decat "bomba"...
miky wrote:...si sticla nu se intareste sa faca un pic de presiune doar in momentul cand este agitata si tine foarte putin
Probabil ca ai pus vreun robinet pe furtun. N-ai nevoie. Lasa gazul sa iasa liber. Sticla nu va acumula presiune, intr-adevar, dar mie mi se pare mai safe asa. Stiu sigur ca nu va trebui sa redecorez vreodata, fortat de imprejurari.
miky wrote:...dupa ce se scoate din frigider si se pune apa cu drojdie trebe agitata sau se lasa asa sa stea separate gelatina jos si apa cu drojdie deasupra?
Se lasa sa stea separate. Tocmai aici e skepsis-ul: drojdia nu mai are la dispozitie tot zaharul, pe care sa-l consume intr-o reactie exploziva. In cazul folosirii gelatinei, ea se va hrani progresiv numai cu zaharul din suprafata de contact.
|
 |
|
@nemo: ma tem ca te complici deja. Spun asta atat din proprie experienta cat si din ce am vazut la alti forumisti. Majoritatea am plecat de la difuzoare diferite si am ajuns la un model unic: cel cu powerhead si "pahar" de CO2 infundat cu burete de porozitate mare. Se pare ca e cel mai eficient.
Schema ansamblului o gasesti pe site-ul linkuit mai devreme de barbq: http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html#6 in poza numita "DIY CO2 Reactor".
johnny6600 wrote:...numai sa vad de unde cumpar gelatina.
Nu e nici o dificultate s-o gasesti. Eu folosesc (si iti recomand si tie) produse Dr. Oetker. Ca sa stii dupa ce trebuie sa te uiti, priveste la adresele de mai jos cum arata pliculetele de drojdie si de gelatina.
|
 |
|
Eu am facut din panel, un material care se poate vopsi, baitzui sau lacui dupa pofta inimii, indiferent de dimensiunile capacului. Cel vechi, construit mai neglijent, m-a tinut ani buni. Pe cel nou il am de asta vara si e facut cu mai mult dichis, cred ca o sa ma tina "a lifetime".
Am vorbit despre el pe forumul vechi --> LINK
Cu prima ocazie o sa pun si pozele care insoteau topicul de acolo.
|
 |
|
johnny6600 wrote:...vad ca merge bine totusi sper sa nu ma trezesc cu drojdie pe pereti 
Nu incerc sa conving pe nimeni, dar trebuie sa specific asta: la reteta cu gelatina reactia decurge atat de liniar incat nu e nevoie sa recurgi la robinete de reglare a debitului de gaz. Bulele se degaja ceva mai lent, e adevarat, dar cine are nevoie de o cantitate mai mare de CO2 poate monta doua sticle, in paralel.
|
 |
|
Da, dar cu o precizare: o treime pe saptamana, nu un sfert.
|
 |
|
Mi-au venit in minte 3 variante, dar situatia e destul de spinoasa: nu poti sa-i repartizezi pe toti in cele doua acvarii.
I-a varianta:
- 100l --> scalarii si sanitarii
- 40l --> xipho, moli si betta
- de dat --> caraseii, jandarmii si guramii
A II-a varianta:
- 100l --> caraseii
- 40l --> xipho, moli si 2 sanitari
- de dat --> ceilalti 2 sanitari, scalarii, jandarmii si guramii
A III-a varianta:
- 100l --> betta, xipho, moli, jandarmii, guramii si sanitarii
- 40l --> nimic
- de dat --> caraseii si scalarii
Precum vezi, scalarii si carasii nu au loc in 40 de litri. Cresc prea mari.
De asemenea, jandarmii nu pot fi pusi in 40 de litri pentru ca sunt pesti rapizi, care au nevoie de spatiu de inot.
Nu in ultimul rand, carasii nu pot fi asociati cu nici o alta specie din ce ai tu acolo, pentru ca sunt pesti de apa rece.
|
 |
|
alecspv wrote:...Intrebarea este cand incep sa schimb apa si in ce cantitate?...
Imediat ce s-a implinit o saptamana de cand ai introdus pestii, faci primul schimb de apa. O treime din volumul efectiv de apa (calculat de la suprafata nisipului la suprafata apei).
|
 |
|
obi1 wrote:Este de firma "Ferplast" si se numeste Cayman
Tot respectul pentru firma "Ferplast", da' in poza de la pagina linkuita mai sus parca au vrut sa arate cum NU se populeaza un acvariu de 40l. Seamana leit cu o ciorba facuta de lipovenii nostri, din Delta. Mai mult de 4-5 pesti din neamul celor din poza nu aveau ce cauta acolo. Eu doar asa, dintr-o ochire neatenta, am vazut 20.
|
 |
|
John wrote:...Deasupra apei s-au format foarte multe bule...
Ce ai vrut sa spui aici? Cumva, ca ti se formeaza o spuma pe apa? Ca, in acest caz, aerarea puternica n-are nici o relevanta. Buba e in alta parte.
|
 |
|
nemo wrote:...un paraias de munte. De multe ori prindeam ...creveti micuti transparenti. Erau cam de 2cm lungime, si aveau niste dungi fine negre parca pe coada...
nemo wrote: ...ar fi posibil sa fie puiet de rac? Astia sunt transparenti cand sunt mici?...
OK, ne-am lamurit cu cutitoii. Intorcand-ne la... crevetii nostri (  ) poate cineva sa ne lamureasca ce sunt?
nemo wrote:...Cu prima ocazie cand trec pe acolo o sa prind cativa si o sa ii fotografiez.
Ar fi tare bine!  Eu, unul, le astept cu mare interes.
|
 |
|
koala wrote:... la mall-ul din Vitan, la etajul 1, este un magazin de haine care are un bazin Juwel de fro' 120 litri in care sunt inghesuiti 8 crapi koi micuti...
Paranormala chestie! Alaltaieri am trecut prin mall-ul nou, ala din Drumul Taberei, si exact intr-un magazin de haine, exact la etajul 1, aveau exact un bazin Juwell populat exact cu... hai sa vedem, cine ghiceste? ...Cu discusi - Nu! ...Cu scalari - Nici! ... Cu perusi - Nesimtitule, 3, stai jos! Bun, va spun eu: exact cu crapi koi.
Se pare ca respectivul magazin nu are doar o linie de haine, ci si una de acvarii. La haine foloseste bunul gust, iar la acvarii... exact invers.
|
 |
|
barbq wrote:...De unde cumperi larvele acestea ?
Nu stiu prin alte parti cum e, dar in Bucuresti gasesti la Obor cate vrei. Si pe alese: mai mari, mai mici...
|
 |
|
E bun.
Insa daca pestii tai au simtit deja gustul tubifexului crud, s-ar putea sa nu fie prea entuziasmati la primele mese cu cel liofilizat.
In timp, daca nu o sa le mai dai niciodata din cel crud, il vor manca cu placere si pe cel liofilizat.
|
 |
|
VelociRaptor wrote:Am vazut ca mai multi zic sa pun pietrele una langa alta. De ce nu se pot pune departe una de alta?
Ba se pot pune si departe una de alta, dar se urmareste un efect vizual aici.
Jawa Moss (JM) creste ca o peruca numai in jurul punctului (suprafetei) de ancorare. Nu se prinde de pietris sau de nisip.
Daca pui pietrele cu JM prea departate, o sa obtii in acvariu niste bile "pletoase", indiferent cat de mare o sa creasca acel JM.
Daca pui pietrele lipite una de alta, JM tinde sa se amestece cu firele de pe pietrele tangente pe masura ce creste si, in timp, o sa formeze o aparenta de covor continuu.
|
 |
|
Pentru ca multi incepatori intampina probleme cu popularea acvariului lor, reinfiintez acest topic de pe forumul vechi.
Numarul maxim de pesti pe care ii poate gazdui un acvariu de X litri se poate calcula in functie de lungimea pe care o au pestii respectivi la maturitate. Aceasta lungime se poate afla din cartile de acvaristica sau de pe Internet.
Calculul se face in felul urmator:
~ pentru pesti pana la 5 cm -> 1,5 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un neon [4 cm] are nevoie de 1,5x4=6 litri)
~ pentru pesti de 5 - 9 cm -> 2 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un xipho [6 cm] are nevoie de 2x6=12 litri)
~ pentru pesti de 9 - 13 cm -> 3 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un ancistrus [10 cm] are nevoie de 3x10=30 de litri)
~ pentru pesti peste 14 cm -> 4 litri de apa/cm de lungime. (ex.: un astronotus [35 cm] are nevoie de 4x35=140 de litri )
Repet: se tine cont nu de dimensiunea pestelui la momentul cumpararii, ci de cea pe care o va atinge la varsta adulta! Pestii cresc repede, nu trebuie sa se creada ca este timp "mai tarziu" pentru cumpararea unui acvariu mai mare. Multi incepatori se pacalesc asa si, in cateva luni, se pomenesc cu un acvariu supraaglomerat, urat, cu apa tulbure si mirosind a stricat de te da afara din casa!
Atentie: in calculul de mai sus se adauga si sanitarii (Corydoras, Ancistrus, Hoplosternum, ...) care, chiar daca stau preponderent pe fundul acvariului, au aceleasi nevoi de respiratie ca orice alt peste.
De asemenea, trebuie avut grija ca, la calculul volumului util al apei, sa se foloseasca inaltimea coloanei de apa dintre suprafata nisipului si oglinda apei. Nu este corecta utilizarea inaltimii efective a fatadei acvariului.
In final trebuie subliniat faptul ca valorile de mai sus sunt pur orientative.
Pestii o duc cu atat mai bine cu cat sunt mai putini intr-un bazin cat mai mare.
|
 |
|
BARBOR wrote:Oare o sa mearga bine doar cu 4?
Daca le pui si reflectoare in spate... o sa mearga bine.
Daca nu... sunt prea putine. Iti trebuie 6.
|
 |
|
MARELE ALB wrote:Trebuie neaparat sa ma mobilizez exemplar si sa ma duc la un amic si sa fac poze la acvariu' lui...
Faci pe uitucul, din cate vad! Pana sa ajungi la amic, mai esti restant si la niste poze "de ultima ora" cu sarcofagu'. Stii tu ce-am vorbit: in care sa se vada si cititorii stand imprejur si dandu-si cu parerea... Instantanee, ti-aduci aminte? ---> LINK
Deja a trecut o luna, plantele ti-au luat-o din loc, sper ca nu mai vii iar cu scuza asta, ca nu te mai crede nimeni! 
|
 |
|
barbq wrote:A incercat altcineva o alta varianta?
Eu am folosit mai demult o solutie de apa cu glicerina. Ce-i drept, nu stiam de cea cu apa si sapun, dar m-am descurcat si asa. Dupa cativa ani, cand am renuntat la respectivul fototapet, se lipise asa de bine incat paraia cand trageam de el ca sa-l desfac.
Nu reusesc sa-mi dau seama cati ani m-a tinut acest soi de "lipitura" dar, ca sa dau o masura a timpului, precizez ca fototapetul se invechise asa de tare incat se decolorase. De fapt, asta a si fost motivul pentru care a trebuit sa-l desfac.
Dar... daca tot folosesti background negru, de ce vrei sa-l lipesti de sticla? Stiu, prin lipire se schimba ordinul de refractie al luminii de la neoane, dar ce rost are? Doar e negru!
Te intreb asta pentru ca ma gandesc ca s-ar putea sa te complici. Si eu am acum un background inchis la culoare ( POZA) si nu l-am lipit decat cu cate o fasie de banda adeziva sus si pe laterale. Si nu mi se pare ca aparenta aceasta, mai intunecata, ii stirbeste frumusestea.
~~~~~
Later edit: am modificat linkul pozei, ca dadea eroare
|
 |
|
Un ghem de Riccia, bine "inchegat", se poate fixa de o piatra sau de o buturuga cu ajutorul unui fir de guta (ata de undita). Se pune Riccia pe respectivul suport si pur si simplu se infasoara guta de 2-3 ori in jurul ansamblului format. Daca se lucreaza cu putina grija, guta este invizibila.
|
 |
|