[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
despre fotografierea acvariilor  XML
Forum Index » General info
Author Message
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Eu fac pozele cand se lasa noaptea afara. Sting lumina in camera si aprind toate becurile in acvariu. Asa, elimin orice reflexie parazita in geam si - totodata - nu abat atentia pestilor cu forfoteala mea.
Prefer sa folosesc un zoom mediu, ca sa pastrez liniaritatea laturilor acvariului.
Aparatul il montez obligatoriu pe trepied si deconectez blitz-ul.
De asemenea, folosesc functia de declansare intarziata (2 sec.), ca sa nu misc imaginea.

In cazul in care fotografiez detalii ascunse, fara lumina destula, folosesc blitz-ul. Fotografiez "din mana", dar OBLIGATORIU oblic (nu perpendicular) si cu zoom-ul extins la maxim, ca sa reduc cantitatea de raze reflectate ce ating obiectivul.

Dupa descarcarea in PC, redimensionez pozele (daca vreau sa le pun la Galerie) si le fac o mica ajustare cromatica, pentru ca senzorul aparatului meu da pozelor o usoara tenta rosie.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 22657
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Panasonic Lumix FZ20 :

- fotografiez noaptea [ ca sa nu am reflexii nedorite in geamul bazinului ]
- lumina este data de capacul bazinului [ la acvariul cu astronotusi am 3 tuburi fluorescente de 40 W ]
- fara blitz
- timpul de expunere : intre 1/30 si 1/40 sec.
- deschiderea diafragmei cat mai mare [ f/2.8 in cazul meu ]
- sensibilitatea filmului cat mai mare [ ISO 200 sau ISO 400 ] - apoi folosesc programe de reducere a "zgomotului" - NeatImage
- trepied + telecomanda
- modul de fotografiere in rafala [ 3 imagini pe secunda, una dupa alta ] - aleg poza cea mai buna
- pozele la rezolutie maxima - apoi "crop" doar portiunea dorita
- "Gimp" pentru editarea pozelor : contrast, level, sharpening, etc ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

- fotografiez si ziua si noaptea
- lumina de la capacul bazinului
- cu si fara blitz
- trepied
- telecomanda
- neaparat filtru de polarizare
- uneori filtru Intensifier
- toate fotografiile usor din unghi
- timpul de expunere : intre 1/20 si 1/40 sec.
- diafragma mare : f/2.2 sau f/2.8
- ISO 200
- mai folosesc uneori si un blitz slave pe care il pun in capac (f rar)
- Photoshop pt crop, sharpnes, contrast, level.

Foarte important pt cei care aveti Digital si aveti posibilitatea de a vedea pe ecran Histograma: folositi-o din plin, gasiti setarile optime in asa fel incat sa aveti o imagine cu tonuri echilibrate.
[Email]
razvan
Membru banat

Joined: 21/11/2001 02:00:00
Messages: 2878
IP:
Offline

Allen_g30 wrote:Foarte important pentru cei care aveti Digital si aveti posibilitatea de a vedea pe ecran Histograma: folositi-o din plin, gasiti setarile optime in asa fel incat sa aveti o imagine cu tonuri echilibrate.


ai pus sare pe rana .. asta e subiect de articol ...
daca poti da niste mici precizari in legatura cu histograma aia..., in speranta ca nu va fi considerat off topic AICI, sau poate in alt topic ????
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

razvan wrote:ai pus sare pe rana .. asta e subiect de articol ...


in speranta ca nu va fi considerat off topic AICI, momentan va dau un link si cand imi fac timp vin si cu detalii mai amanuntite:
despre histograma
[Email]
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

Una din cele mai bune unelte disponibile pentru fotografii digitale acvaristice este histograma. Unele aparate digitale au aceasta optiune. Aceasta histograma va va arata cun este informatia expusa.

O histograma arata numarul de pixeli a fiecarei culori de la negru din partea stanga a histogramei pana la alb in partea dreapta.

Valorile pixelilor pe verticala arata cantitatea culorilor in variate randuri tonale ale fotografiei. Primul punct sa-ti amintesti despre o histograma este ca ar trebui sa eviti sa ai pixeli suiti fie pe partea dreapta ori pe stanga a histogramei. Daca pixelii ajung in partea dreapta esti supraexpus. Daca pixelii ajung in parte stanga esti subexpus.

Deci cum ar trebui sa arate o histograma?
O imagine intunecata va avea o histograma care se strange in special in partea stanga.
O imagine luminoasa va avea o histograma care se strange in special in partea dreapta.
Histograma unei imagini cu un caracter mediu va fi spre centru.

Putem sa impartim o scala a stralucirii imaginii in cinci si sa consideram pe fiecare in parte ca fiind un stop. Aceste divizari se refera la foarte inchis, inchis, mediu, deschis, sau foarte deschis.

Pe partea stanga la sfarsit este negru (zero) si in partea dreapta este alb (255), cu orice posibilitate a stralucirii de a se raspandi intre. 18 procente in medie gri vor fi morti in centru.

O sa va explic ceea ce fac.
Incerc sa am o rutina specifica atunci cand fac poze ca sa imi fie usor sa evaluez rezultatele.
Fac poze cu flash si fara. Fac poze subiectilor dintr-un unghi mai mic sau mai mare. Fac poze cu diferite deschideri ale diafragmei, mai inchisa sau mai deschisa. Schimb timpul de expunere la toate imaginile si vad cum se schimba histograma. Daca fac poze intr-un mod automat, o sa folosesc functia de compensare a expunerii. Intr-un mod manual folosesc f-stop. Ma uit la fiecare imagine si vad cum a fost schimbata histograma cu expunerea schimbata.
Asta ma ajuta sa invat cum sa fac schimbari rapide pe baza informatiilor histogramei.

Atunci cand fac prima poza fara nici o compensatie ma uit la histograma si pot sa vad ce schimbari trebuie sa fac pentru o mai buna expunere. Apoi schimb expunerea si vad daca alegerea mea este cea corecta.
[Email]
bogdan.panait
Member

Joined: 26/03/2004 10:19:18
Messages: 102
Location: craiova-rovine
IP:
Offline

Koala, uite ma roade o intrebare: la ISO 200 ai nevoie de NEAT? La ISO 400 ai efect pe sharpness? (na ca-s doua)

Another one bites the dust
[Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

Joined: 20/12/2001 02:00:00
Messages: 5835
Location: Bucuresti
IP:
Offline

bogdan.panait wrote:Koala, uite ma roade o intrebare: la ISO 200 ai nevoie de NEAT? La ISO 400 ai efect pe sharpness? (na ca-s doua)

DA la amandoua intrebarile. Sunt cazuri in care ai zgomot si la ISO 200 mai ales in zonele intunecoase. Neat Image are optiunea de sharp si deci poate fi utilizata la orice ISO (nu este atat de reusit ca la alte programe dar macar o faci dintr-o singura trecere odata cu eliminarea zgomotului...

Poate imi fac timp si mai dezvolt ce s-a spus pe aici si despre histograme si nu numai... dar mi-e teama ca daca ma apuc ne transformam in forum foto
...doar o precizare...
Allen_g30 wrote:O histograma arata numarul de pixeli a fiecarei culori de la negru din partea stanga a histogramei pana la alb in partea dreapta.

O histograma se refera la "numarul de pixeli a fiecarei culori " doar daca aparatul are aceasta optiune (doar modelele mai profi si propriu-zis sunt 3 histograme suprapuse care se vad clar ca niste curbe desenate in culoarea corespunzatoare). In general la aparatele mai domestice se arata histograma RGB sau cea de luminozitate...
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 22657
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@ Allen_g30

... misto prezentarea facuta !!

@bogdan.panait

... barbosu' photograph are dreptate, raspunsul corect este : DA ! ... cateodata exista zgomot si la ISO 200, iar sharpness fac oricum din Gimp [ in aparatul foto exista setarea respectiva, dar eu prefer sa o "las" pe low - programele specializate de grafica sunt mult mai eficiente ca softul camerei ] ...
... cat despre histograma, si eu o folosesc pentru a-mi face o imagine despre cum o sa iasa poza ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 666
IP:
Offline

Am o camera Olympus C-130 Zoom cu care fac niste poze superbe, peisaje, portrete, si ziua si pe timp de noapte(in modul program auto) , dar nu reusesc deloc sa fac deloc fotografii clare pestilor Imi apar numai niste dungi sterse, din 20-30 poze abia daca iese una cat de cat clara. Meniul este destul de saracacios, nu am acces la "timp de expunere, deschidere diafragma etc"... Am incercat diverse moduri dar nu am gasit nici una buna. Macar spuneti-mi care credeti ca este modul cel mai bun pt a poza acvariul, din optiunile :
-program auto
-self portrait
-night scene
-landscape
-landscape + portrait
-portrait

Mai am un meniu WB (nu stiu ce inseamna) unde arata stilizat un
-soare
-nor
-bec

Ce combinatie imi recomandati sa incerc? Stiu ca este cam aiurea intrebarea mea...dar cine stie cineva poate a avut camera asta sau un alt model asemanator.
*n-am manual la ea si nici pe net nu gasesc , iar reviewurile pe care le-am gasit sunt doar in scop comercial, cu date tehnice fara tips & tricks

image
[Email]
BLeeD
Up In Smoke
[Avatar]

Joined: 23/09/2004 01:25:22
Messages: 666
IP:
Offline

inca ceva...daca incerc sa fac poze in rezolutii mai mici 640 * 480 sau 1600 * 1200 timpul de expunere este mai mic? eu toate pozele pana acum le-am facut pana acum 2048 *1636 (maxim)

Nu stiu daca m-am exprimat cum trebuie sau daca am spus vreo tampenie, nu ma pricep deloc

image
[Email]
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

BLeeD wrote:Am o camera Olympus C-130 Zoom cu care fac niste poze superbe, ... Macar spuneti-mi care credeti ca este modul cel mai bun pentru a poza acvariul, din optiunile :


setezi aparatul pe landscape + portrait, WB (white balance) pe nor, aparatul sa fie stabil (eventual pe trepied).
[Email]
fr0ggy
Senior member
[Avatar]

Joined: 06/09/2004 15:30:00
Messages: 590
Location: brasov
IP:
Offline

Allen_g30 wrote:
BLeeD wrote:Am o camera Olympus C-130 Zoom cu care fac niste poze superbe, ... Macar spuneti-mi care credeti ca este modul cel mai bun pentru a poza acvariul, din optiunile :


setezi aparatul pe landscape + portrait, WB (white balance) pe nor, aparatul sa fie stabil (eventual pe trepied).dumnezeule ... te iubesc )

dupa 3 ani de zile am reusit si eu sa obtin si eu o poza de calitate buna la acvariu si din prima. (calitate buna din perspectiva unui olympus c120, vechi cam de 3 ani.)

aici

ce inseamna sa ma uit si eu prin meniuri dupa portret si nor. mersi mult inca o data. damn.. si cand ma gandesc cate poze faceam sa imi iasa una acceptabila.

image
[Yahoo!]
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4190
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

fr0ggy wrote: dupa 3 ani de zile am reusit si eu sa obtin si eu o poza de calitate buna la acvariu si din prima. (calitate buna din perspectiva unui olympus c120, vechi cam de 3 ani.)

oho ...chiar arata bine, felicitari
o sa incerc si eu sa pozez dupa schema asta
Totusi cu reflexiile alea din geam ce putem face? Cum am putea scapa de ele ...ca si eu am pierdut cateva poze reusite din acest motiv?

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

nice shoot. ia vezi si aici poza facuta cam dupa aceeasi schema, dar cu WB pe manual (tot Olympus dar 750UZ)[/url]
[Email]
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

Sandu wrote:Totusi cu reflexiile alea din geam ce putem face? Cum am putea scapa de ele ...ca si eu am pierdut cateva poze reusite din acest motiv?


"nenea Sandu", tre filtru de polarizare dom'le, deh, ca doar asa scapi de reflexii.
[Email]
grig
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 15/02/2004 16:18:04
Messages: 307
Location: cluj-napoca
IP:
Offline

interesant...acest topic e aici de juma de an si eu am aflat de el abia acum...domnilor moderatori...de ce nu-l puneti undeva sus ?(asta ca sa dau si eu vina pe cineva ca eu sunt superficial)

am sa folosesc din plin de aceste informatii multumesc!

mi se par importante atat frumusetea unui acvariu dar si claritatea pozei...nu se poate una fara alta!

eram pasionat de fotografia alb-negru...aceea traditionala cu film,aparat de marit,hartie,chimicale...imi faceam singur solutiile... si toate cele...dar a picat azomuresul si gata...atat mi-a fost cu pasiunea.
Dar anul asta mi-am luat camera destul de ok...olimpus 5500 5megapixeli... optical zoom 5X,digital zoom sare din schema ...si m-am intins la un memory stick de 512Mb.toate bune da ma simteam depasit de toate functiile care le avea...
pana am dat de acest topic...eram "forma fara fond".

merci inca odata

din ce mai citit eu...este destul de important nu doar nu de pixeli dar si dpi-ul (dots per inch).voi ce stiti de asta?
Alex
Administrator
[Avatar]

Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4190
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline

Allen_g30 wrote: "nenea Sandu", tre filtru de polarizare dom'le, deh, ca doar asa scapi de reflexii.

"nenea Sandu" are un Sony DSC P -72 (parca asta-i indicativu`)...filtrele aste de care vorbesti matale se potrivesc la jucaria respectiva.
Cat costa ele ca poate merita sa-mi i-au alt aparat

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

depinde de marime, de la 600.000 la 2.000.000 lei vechi

modele si preturi

si, sincer, pt o fotografie reusita, asa cum vedem pe la altii, eu zic ca merita investitia.

Sony DSC P -72? nu cumva P92?
[Email]
Allen_g30
Member
[Avatar]

Joined: 29/02/2004 12:53:06
Messages: 191
Location: Bucuresti / Damaroaia
IP:
Offline

aaa, daca e P72, cam greu de pus un filtru din asta, doar sa il tii cu mana in fata obiectivului.
[Email]
 
Forum Index » General info
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com