[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: paulc
Forum Index » Profile for paulc » Messages posted by paulc
@catalos - multumesc pentru informatie... cam seamana sagittaria subulata cu echinodorus tennelus, cel putin in poze...
acvariul e promis, mai am o parte din plante, dupa cum urmeaza:

plantele mici gen covor, despre care acum aflu ca am fost pacalit ca e tenellus, au ramas cele mai mari (nu valisneriile care se vad printre aceste plante), 1 ron bucata, 15 plante 10 ron
echinodorusul mare din stanga 35 ron si 1 pui al sau 12 ron
1 echinodorus amazonicus 12 ron.
nuferi verzi 3 bucati a 7-10 ron dupa marime
Plantele le dau si separat:

echinodorus tenelus: 2plante 1ron, 15plante 5ron
valisneria: 1ron planta, vreo 10buc disponibile
echinodorus amazonicus 15ron planta, sunt 2buc
ceilalti echonodorusi nu stiu cum se numesc, cel mare din stanga 35 ron, ceilalti 15 ron planta, 3 disponibile
ludwigia repens: 1ron firul, vreo 10 fire
nymphea lotus verde 7-10ron planta, dupa marime, vreo 5 plante

totul este negociabil, reduceri pt volum.
Vand acvariu 120Lx40lx50h. Are capac negru din plastic, de firma, cu 2 tuburi 40W SunGlo + AquaGlo de 105cm, i-am adaptat inca un tub TLD830 de 30W 90cm.
Plante la greu: 4 tipuri de echinodorusi mari, tenelus, ludwigia, valisneria, covor de tenelus, ceva nuferi, pret negociabil pt cine ia acvariul.
Filtru Resun intern volum mare, ca o cutie cu 2 incaperi cu bureti + una cu incalzitor, cu pompa 1000l/h, nu mai stiu modelul, am aruncat ambalajul.

Pozeaici.

Pret: 1250 ron.
Scuze, 120x40x50, 240 brut. Nu stiu cum am reusit sa scriu 220. Mda, neatentie...
Multumesc de raspuns.

Stiu ca la ~200l net nu e suficient CO2 si ca lumina e cam putina fata de cat as vrea sa pun daca as avea unde, insa asta nu explica de ce alte plante cresc f frumos, de ex. am invazie de ludwigia si rotundifolia... daca nu dau saptamanal la cunoscuti, creste repede si imi acopera de tot echinodorusii...

Polisperma am luat-o dintr-un bazin 70x40x45, fara CO2, cu 18W daylight, cu 25% schimb de apa lunar, cu adaos rar de plantamin. In acel bazin cresc in continuare fratii ei, nu spectaculos de repede sau de frumos, dar nicidecum nu pare vreo planta ca ar avea probleme. De unde concluzionez ca nu e de la insuficienta de CO2, nici de la lumina insuficienta... ma gandesc ca in acest caz ar creste mai lunga sa ajunga la suprafata, sau ar creste cu frunze mici, sau ar creste cu frunze verzi nu rosiatice, sau ar avea frunze doar la varf iar cele de la baza s-ar topi, sau toate la un loc... insa in cazul de fata frunzele se ciopartesc, si tocmai la hygrophila, care ma asteptam sa fie o planta usoara.

O fi de la apa? Cele 3 bazine se afla in 3 locuri la cativa km unul de altul.
O fi de la fertilizant? Ma gandesc sa pun de proba in bazinul mare cat Plantamin mi-a mai ramas. Stiu ca n-o sa se vada diferenta in prima saptamana, dar cine stie ce efecte o sa aiba.

Alte idei?

PS: n-am precizat dimensiunea butoiului cu zahar+drojdie
Salut,

In ianuarie mi-am instalat un nou acvariu 220x40x50h, lumina 40W SunGlo, 40W AquaGlo, 30W TLD827, fertilizare Ferropol 5-10ml zilnic, CO2 zahar+drojdie, schimb apa 20% saptamanal.
Toate bune si frumoase, au crescut plantele frumos, mai ales ludwigia repens si rotundifolia. Echinodorusii au crescut si ei, au facut deja si pui.
Insa am o mare nedumerire cu 2 specii de hygrophila, una e polisperma, alta nu stiu sigur, seamana cu guianensis (luata de la animax).
Nu vor nicicum sa creasca... polisperma ajunsese doar batul, frunzele erau parca rupte bucatele (nu topite, nu ingalbenite, ci ciopartite)... am luat toate firele asa cum erau, le-am pus in acvariul de la birou, si nu mica mi-a fost surpriza sa constat ca dupa o singura zi sa scoata fiecare fir cate o frunza, si dupa vreo 10 zile cred ca au chiar 6-7 frunze noi si frumoase.
Acum constat ca si cealalta planta incepe sa se comporte la fel.

Mi-e clar ca e o carenta in acvariu, dar ce anume le afecteaza pe ele, dar pe celelalte nu?
In acvariul de la birou am pus pana de curand Plantamin, mai aveam un rest, si voiam sa incep sa pun Ferropol. Bazin 80x30x45h, lumina 2x18W TLD650, CO2 zahar+drojdie.

Ce poate sa lipseasca din Ferropol? Sau sa fie de la apa?
Gata bricolatul... Am mutat Sun Glo in fata, Aqua Glo si TLD 827 in spate...

Alta viata! Acum parca e si lumina in acvariu... Aqua Glo nu imi pare prea luminos, asa incat ma gandesc sa-l inlocuiesc cu un TLD 827, ajungand sa fie 2x827 30W + un Sun Glo 40W...
Oare fac bine? Care ajuta mai mult plantele: Aqua Glo 40W sau TLD 827 30W?

Multumesc pt ajutor.
Am gasit tub Philips TLD 827 de 30W la Hornbach. Multumesc pt idee... Intr-adevar era plin, mai fusesem o data si nu aveau decat de 18W sau 36W.

Acum sa ma apuc de bricolat capacul.
Scuze pt dezinformare, am luat ruleta si am masurat, tuburile sunt cele de 104cm. Nu stiu de unde am ramas in cap cu ideea ca ar avea 85cm.
Cel mai lung tub pe care il pot pune in capac poate fi de 115cm. Nu puteau sa faca si astia capacul paralelipipedic, sa incapa tub de 120...

865 sunt bune pt cresterea plantelor? Ca parca sunt 'daylight' 6500K.

Tubul gasit era parca un Sylvania n-am retinut daca era 765, dar sigur scria pe el ceva cu 'daylight' sau 'coolwhite', ca l-am intrebat imediat pe vanzator daca are si alb cald... zicea ca de obicei cumparatorii le iau pentru vitrine, si nu se prea cauta alb cald... n-am intrebat ce fel de vitrine

Acum am un Aqua Glo in fata si un Sun Glo in spate, ambele de 40W, 85cm.

la 200l net, e cam 0.4W/l, pana la 1W/l mai este...

la celalalt acvariu am tuburi TLD 830 de 18W si sunt f multumit de ele... numai de-as gasi si de lungime apropiata de 1m...
Acvariul meu are un capac de fabrica cu lungimea 120 cm, facut de asa natura ca nu am cum pune un tub de 120cm.
El are in dotare 2 tuburi T8 de 85cm, cu socluri hidroizolate, si mai are ceva loc pentru inca un tub T8.
Cel mai lung pe care l-am gasit mai ieftin, cu greu, a fost unul alb rece de 90cm/30W...
Stiu ca ar fi preferabil 827/830... E util totusi un tub alb rece pt cresterea plantelor, in lipsa de altceva?
Sau mai aman pana gasesc alb cald sau pana voi fi dispus sa dau banii pe un tub special pt plante?
Sau stie cineva unde gasesc tub 30W/90cm 827 in Bucuresti?

Alta intrebare: soclurile trebuie neaparat hidroizolate? ma gandesc ca daca vor cocli/rugini, o sa le mai curat din cand in cand... mai e si vreo alta problema?

Multumesc
As dori vreo 7 pui de ancistrus si 4 scalari argintii... nu neaparat de la aceeasi persoana...
Preferabil in zona Universitate - Unirii - Rahova...

Multumesc anticipat
Wow, nu m-as fi gandit la socul creat daca s-ar sparge transversala... se vede ca ai experienta multa... multumesc...

Longitudinala pe spate as putea pune, insa pe fata, au facut deschiderea capacului lipita aproape de margine, deci o longitudinala mi-ar lua din spatiu...
Si asa abia imi incape mana... si nu am mana groasa (nu fac sport mai mult de 1.5h la 6 luni )...

Am mai intrebat pe cineva care zicea ca a facut mai multe bazine 120Lx40lx60h si au burta in total de 5mm... parerea lui e ca daca alea tin, al meu e mai probabil sa tina cu h=50...

Mai am un acvariu, 80Lx30lx45h din sticla de 8mm fara intarituri... am masurat acum si are burta tot de 4mm, si tine de 9 ani la diverse intemperii, printre care: pisica, copii, 5 sau 6 mutari etc...

Deci una peste alta, cred ca o sa-l las cum e...

Multumesc mult pt sfaturi...
Multumesc pt idee, mi-a trecut si mie prin cap varianta asta, doar ca nu-mi place cum o sa se vada, pentru ca marginea exterioara a capacului nu acopera decat 2cm din buza superioara...
Asa incat ma gandeam sa lipesc transversala deasupra celor 2 fete mari, fara longitudinale scurte, numai ca trebuie sa crestez capacul in partea interioara, el avand buza cam asa (sectiune transversala):
  --------
  | HH  |
  | HH  
  | HH
    HH
    HH
    HH
    HH

unde HH este sticla. As putea deci sa tai din buza si sa arate asa (doar pe bucata corespunzatoare latimii transversalei:
  --------
  | HHHHHHHHH
  | HH
  | HH
    HH
    HH
    HH
    HH

Singura problema este ca nu cred ca incape sticla de 6mm... Daca fac transversala din sticla de 4mm e ok? Va avea 40cm lungime, voi avea grija sa n-o sparg, si va fi tensionata de-a lungul.

Insa: este neaparat necesar? Sunt sanse mari sa nu supravietuiasca cu burta de 4mm, cate 2mm curbura la fiecare fata de 120cm lungime? Adica vreau sa dorm linistit, dar nici n-as vrea sa stric aspectul si nici accesul comod in bazin.
Am tinut bazinul la uscat in menghine pana pe 4 ian, si fara menghine pana ieri, deci peste 21 zile in total, insa n-am mai avut rabdare mai multa.

Am pus ieri dimineata apa pana aproape de jumatate.
Aseara n-am rezistat tentatiei, si am pus apa pana pe la trei sferturi. Am masurat sa vad daca face burta sus la mijlocul bazinului, din exterior in exterior. 2mm diferenta fata de margini. Mi-a cam disparut zambetul, si n-am mai pus apa, ca sa pot dormi bine noaptea.
Azi de dimineata mi-am facut curaj si am completat pana sus, si in total are burta de 4mm diferenta fara de margini. Presupun eu, cate 2mm fiecare fata.

Bazinul nu l-am facut cu intaritoare, pentru ca de aici am dedus ca la un factor de siguranta 3.9 e suficient sa-l fac din sticla de 9mm, iar eu l-am facut din sticla de 10mm.
Nu i-as pune intaritoare longitudinale, fiindca nu-mi mai incape mana prin fanta capacului (e de firma si asa l-au gandit), si ar trebui sa-l dau jos de fiecare data cand umblu in el.
Daca as decupa capacul, poate ca ar incapea o intaritura transversala.

Intrebare: este safe sa-l tin asa?
1. Daca fenomenul e dinainte de a incepe fertilizarea, o sa le ia ceva timp sa se refaca, ai rabdare...
2. Daca vezi asta e doar la plantele nou introduse, e foarte posibil sa fie crescute emers... in acest caz, mi se pare greu sa le acomodezi... eu nu iau plante din piata, iar din magazin, doar dupa ce le urmaresc vreo 7-10 zile, timp in care le vad cum se acomodeaza la conditiile (precare, zic eu) de acolo.
3. Ce substrat ai? Mai ai si alte obiecte prin acvariu? Eu, de exemplu, pateam asta in urma cu vreo 10 ani, cand, incepator fiind, pusesem un coral pietrificat in acvariu (imi placea cum arata), si se dizolva facand apa dura... Verifica nisipul/pietrisul sa fie de rau, nu de mare (il incerci cu otet - daca sfaraie, nu e bun).
scificuss wrote:...daca sticla e slefuita bine incat sa scoata punctele generatoare de fisuri poate sta cu mai putine griji...

Ce-s alea puncte generatoare de fisuri si cum se pot slefui acasa?
Multumesc de sfat... e cam greu sa astept atat de mult...
1. In acest document gasit online, http://www.piomarpw.com/karty/DC881ENG.pdf care pare a fi fisa tehnica a siliconului Dow Corning 881, zice cum ca:
"DOW CORNING 881 Silicone Sealant is not recommended for structural glazing, aquarium manufacturing or insulated glazing applications."
Din ce inteleg eu, inseamna ca nu e pt acvarii.

Poate e cineva mai vechi si mai cu experienta, care ma poate lamuri.

2. Tocmai am lipit un acvariu 120Lx40lx50h din sticla de 10mm cu acest silicon negru.
Cam cat sa-l tin la uscat in menghine si cat fara?

3. Cand fac proba cu apa, il umplu complet? Cat il tin cu apa de proba?

Multumesc

Forum Index » Profile for paulc » Messages posted by paulc
Go to: