[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: paulc
Forum Index » Profile for paulc » Messages posted by paulc
Message
Are cineva surplus de melci pomacea (din aia galbeni) sau din ceilalti maronii despre care se tot spune ca se inmultesc in disperare (nu am retinut cum se numesc)?
Cu un burete umezit cu otet si cu atentie sa nu curga in apa.

Si renunta la bolborositor sau sursa de stropi pe geam.
Acu' ma bag si eu in seama ca musca in ciorba: in ce zona a Bucurestiului este apa asa de dura? Este apa de robinet? Ma mir ca e asa dura.

Multe plante se supara la duritate mare, asa ca, daca esti convins ca apa de la robinet, proaspat recoltata, are pH=9, atunci iti recomand cu caldura dioxidul de carbon. Impusti 2 iepuri deodata: dai hrana la plante si scazi pH-ul.
Totusi, eu nu cred ca apa de la robinet poate avea pH=9 in Bucuresti. Poate a capatat ceva de la vasul cu pricina in care a fost la decantat.
Sau poate ai ceva scoici in apa, corali sau nisip calcaros. Sigur ai testat nisipul?

Chestia cu turba merge, gasesti la Animax, arata ca o cinepa dar e maro inchis. O speli si o pui in filtru.

Ai vreo doua plante mai pretentioase pentru care iti trebuie mai multa lumina (macar inca 2 tuburi TLD830 sau TLD827), turba in substrat si eventual fertilizant lichid in apa.

Iti recomand urmatoarele:
1. intii verifica apa de la robinet - s-ar putea sa ai o surpriza;
2. verifica nisipul;
3. elimina orice decor din bazin;
daca pina aici ai identificat clar sursa de pH=9 ca fiind apa de la robinet atunci:
4. baga CO2 daca inca pH>=8;
5. mai baga lumina.

Daca vinovata e apa de la robinet si ai o masina, exista mai multe izvoare in Bucuresti cu apa potabila si poti lua de acolo.
Sfint, sfint, dar sa nu-l scapi in nisip, ca daca prinzi un fir de nisip intre pisla si geam, zgiriie tot.

Eu am un burete de spalat vase si il folosesc cu partea aspra. Imi place mai mult sa bag mina in bazine decit pe dinafara.
Dar asta nu inseamna ca le afecteaza pe valisnerii. Cresc foarte bine si in bazine cu ciclide (daca sunt plantate astfel incit sa nu le dezradacineze pestii).
si o poza pt cei care nu stiu despre ce e vorba:
image
A 2 botia macracantha de vinzare, cam de 6-7 cm lungime, grasi si frumosi.
Detalii pe PM.
A inceput sa-si revina planta aia mai mare.
Am pus mai multe pastile de Sera Florenette prin substrat in urma cu vreo 10 zile, iar acum vad ca a dat o frunza curata, fara gauri. Cea dinainte avea gauri, dar mult mai putine decit cele din perioada anterioara.
Initial mi se parea ciudat ca numai planta mai mare si-a revenit, iar cea mica nu, dar daca-mi amintesc bine, pe linga cea mica nu am pus decit o pastila, si e probabil sa n-o fi gasit inca.

Concluzia: era o carenta de microelemente, nu de nitrati.
Am vazut velifera de 7-8 cm si sunt convins ca pot creste si mai mari.
Iar daca socotesti 1litru de apa pentru 1cm de peste, trebuie macar 8l pentru fiecare peste, iar daca ai pui, socotesti pentru fiecare dimensiunea la care va ajunge la maturitate. Asta ca sa se dezvolte normal si sa se simta bine, nu ca in autobuz.
ibis wrote:pentru hrana de pe fundul acvariului mi-ar trebui un alt peste, in speta sanitar? ei nu prea maninca de pe fund...


In mod normal ar trebui sa dai atit de putina mincare cit sa nu ajunga pe fund. Iar daca ajunge, o maninca ei daca le e foame.
Daca ramine pe fund, sigur ai dat prea multa.
Mai bine le dai de mai multe ori pe zi cite putin, decit sa ramina in apa si sa se degradeze acolo.

Daca iti plac pestii de tip sanitar, atunci dai ceva mincare mai multa si pentru ei. Eu de exemplu nu am nici un sanitar in 4 bazine, (doar ancistrusi, dar acestia sunt mai mult pe geam si pe frunze).
Avind in vedere problema expusa in topicul Problema echinodorus vin cu intrebarea:
Unde gasesc prin Bucharest azotat de potasiu curat pe care sa-l pot folosi in acvariu? Eventual solutie PMDD daca a facut cineva.
In celalalt acvariu am lumina ceva mai putina (0.45W/l) spre deosebire de acesta (~0.6W/l). Acolo am sesizat ca frunzele de la baza ludwigiilor cad si se descompun. Probabil ca sunt mai multi nitrati acolo, si nici lumina nu le forteaza sa creasca repede.

Revin cu intrebarea: unde gasesc prin Bucharest azotat curat pe care sa-l pot folosi in acvariu? (poate ar trebui sa pun intrebarea la sectiunea cereri)
Da, cam cu mitraliera pare.
Numai la echinodorus barthii si mai nou la amazonicus apare.
In bazin mai am si un lemn cu o gramada de christmas moss pe el, a crescut ca o blana. Si la cantitatea aia, cred ca si el e consumator de nitrati. Nu mai spun de ludwigii si higrophila, ca sunt in cantitate mare.

Prima data banuiam ca e de la apa de robinet, ca o combin calda cu rece, iar cea calda trece prin centrala de apartament cu filtru cu fosfati (habar n-am ce inseamna asta). Si ma gindeam sa nu strice ceva. Numai ca mai am un bazin cu un barthii si acolo pare ca ii merge bine.
Deci asta e problema? Ca tin pestii la regim? Pai toti de pe forum spun mereu: mincare putina! Sigur de la asta e? Sa nu duca la altceva, de exemplu alge in exces.
Acum se vad pozele.

Probabil ca e de la nitrati. O sa hranesc mai bine pestii, numai sa nu devina obezi.

Apropos, stie cineva pe unde se gaseste azotat de potasiu de cumparat in cantitate mai mica? Eu am gasit la o firma, dar la sac de 20Kg Nu sunt convins ca nu continea si fosfati.
Am reusit sa pun niscai poze.

poza 1 - asta e un echinodorus barthii mai mic, in spate se vede un amazonicus care a inceput si el sa aibe probleme.

Astea sunt poze ale unui barthii mai mare:
poza 2
poza 3
poza 4
Am vrut sa uploadez niscai poze, dar habar n-am cum. Pe pagina unde selectez fisierele, zice:

Warning: stat failed for ./albums/edit/. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 432

Warning: stat failed for ./albums/edit/. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 440

Warning: Unlink failed (Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 453

Warning: stat failed for ./albums/edit/.. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 432

Warning: stat failed for ./albums/edit/.. (errno=13 - Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 440

Warning: Unlink failed (Permission denied) in /var/www/www.acvariu.ro/coppermine/upload.php on line 453
Scuze pentru intirziere, nu am avut net pina azi.

Bazinul are cam 125l net, schimb cam 30l saptaminal. Am schimbat apa in ultima vreme mai des, la 2-3 zile. Am 6 tetrazona, 2 botia, 2 danio. Mincare o singura data pe zi seara. Poate chiar ca nu sunt nitrati

Problema apare pe frunze de la bun inceput, adica ele cresc cu gauri, pe masura ce se inalta. Adica nu apar dupa ce au crescut, ci in timpul cresterii, ca si cum asa ar fi modelul.

@Lucian: Nu sunt pete, nu sunt deteriorate frunzele, te uiti la ele si daca nu as fi avut in alt bazin cu frunze normale, as fi zis ca asa trebuie sa fie. Arata foarte bine, nu sunt degradate, nu se degradeaza in timp, ci vireaza incet spre verde in 3-4 saptamini.

Celelalte plante arata normal. Ma refer in special la ludwigii si la higrophila polisperma marmor, dupa care ma ghidez de obicei sa observ daca apare vreun dezechilibru.

Am constatat ca a inceput si la echinodorus amazonicus sa apara gauri mai des.

Imi pare rau ca nu am reusit sa ajung la intilnire, dar duminica rup o frunza si o aduc sa o vedeti.
Am niste echinodorus barthii 3x in 3 bazine, cite 2-3.
In fiecare bazin am lumina minim 0.5W/l TLD830, aditie de CO2, fertilizanti pastile Sera Florenette si lichid Tetra Plantamin, putini pesti, pH 6.5 etc.
Toate bune si frumoase, au crescut mari, cu frunzele noi foarte rosii, care deveneau verzui cu timpul.
De vreo doua luni, echinodurusii dintr-un bazin nu mai vor sa creasca normal. Adica, desi fac frunze mari, lungi si rosii, ele sunt gaurite, dar nu dau senzatia ca se strica, ci asa cresc. Gaurile sunt foarte multe, de zici ca sunt perdele cu model, sau dantela. Dupa ce au crescut si incepe urmatoarea, nu se degradeaza, doar isi schimba culoarea spre verzui. Au comportament similar cu celelalte plante din celelalte bazine, cu diferenta aceasta, de perdeluta.
Am tot aminat postul, crezind ca voi reusi sa-i dau de capat. Am schimbat apa mai des, am mai pus niste creta, ma gindeam ca le lipseste calciul, am mai pus fertilizant lichid.
Nu-mi dau seama ce le lipseste, ca apa o schimb in mod uzual in acelasi ritm ca la celelalte, fertilizanti le pun. Doar ca acesta este bazinul care are si spuma la suprafata si nu stiu de unde. Tetrazonele sunt bine mersi (cam flaminzi), n-a murit nici unul in ultimele 6 luni cel putin.
Nici o alta planta nu prezinta deficiente de crestere, doar la un echinodorus amazonicus (singur in acest bazin cu problema) mai are cite o gaurica ici colea in cite o frunza, la fel ca la barthii, dar foarte putine.
In celelalte bazine n-am sesizat nimic deosebit la ele.
Din cite am vazut, n-ai scris nicaieri ca folosesti CO2.
Cea mai ieftina metoda de a scadea pH este injectia de CO2.
Asta nu inseamna ca vei scapa de duritate, dar vei ajuta foarte mult plantele - acestea vor creste mult mai repede si mai viguros, ca doar carbonul e la baza constructiei tesutului viu. Si e tocmai ceea ce in mod uzual este in cantitati mici in acvariu.

Pune CO2 si n-o sa-ti para rau deloc.
 
Forum Index » Profile for paulc » Messages posted by paulc
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com