Continuam "povestea" cu un mic update "aniversar" Se face aproape un an de cand am demarat lucrarile la acest acvariu si bineinteles , de cand am deschis acest jurnal.
O sa ne concentram atentia asupra "buzatilor" mei - Abactochromis labrosus care , duminica trecuta, s au gandit sa ne faca o surpriza.
Dupa cum stiti deja, in acvariu sunt 5 exemplare de Labrosus. Au crescut destul de binisor in cele 5 luni de cand sunt la mine insa nu ies in evidenta decat atunci cand privesti atent acvariul , poate si din cauza faptului ca se camufleaza perfect in decor.
Dimorfismul sexual este ca si inexistent. Am facut eforturi zadarnice sa i diferentiez , bazandu ma pe experienta cu celelalti africani insa , cert este ca am fost indus in eroare in stil mare de catre acesti "ciudati".
Am spus asa: exemplarele care prezinta acele pete pe anala - 2 sau 3 - ar trebui sa fie masculi iar in acest caz , situatia nu era prea roza. 4 din 5 prezentau aceste "simptome" inclusiv cel mai mare exemplar , care acum are in jur de 10cm . Eram ferm convins ca acesta era mascul. Iar in acest moment , este un mascul "gravid"
Duminica trecuta, sotia i a observat intr un colt al acvariului miscandu se in cerc insa nu a dat importanta. A crezut ca se harjonesc asa cum faceau de obicei .
Sunt pesti destul de teritoriali. Cat sunt de micuti, isi apara cu indarjire proprietatea - isi arcuiesc "gatul "ca niste serpi , si se "imping" virtual , unul pe celalalt, fara a se atinge. E un fel de ritual foarte interesant si care , din fericire , nu se lasa cu vatamari corporale.
Asadar, duminica, eu , din pacate , nu am fost acasa pana spre seara. Sotia nu a pomenit nimic. Luni , uitandu ma mai bine , am observat exemplarul cel mare, "masculul" meu ca nu manca si ca avea gura umflata. Concluzia clara: au depus Labrosusii! ..iar "masculul" cel mare este, de fapt ,o mamica de dimensiuni notabile Imi pare rau ca nu am fost pe faza ca sa imortalizez momentul..
Sincer nu ma asteptam la o asemenea surpriza din partea lor. Suntem extrem de entuziasmati! Daca lucrurile merg cum ar trebui, la inceputul lui martie , ar trebui sa avem "nepotei buzati":
Am facut ieri o sedinta foto ad hoc..si un filmulet dedicat lor pe care l am urcat pe Youtube in mai bine de 12 ore (traiasca netu' din Cizma)
Aceasta este mamica:
Observati petele de pe anala de care va spuneam:
Acesta este exemplarul cel mai mic care nu prezinta acele pete pe anala. Acesta este singurul semn distinctiv. In rest , forma dorsalei , analei, coloritul, nu difera absolut deloc de la un individ la altul.
Cateva imagini cu buzatii in actiune:
Au un comportament foarte interesant care nu aduce nici pe departe cu cel al reprezentantilor genului Mbuna, gen in care , cel putin pentru moment, include si aceasta specie.
Asa cum fac si in apele de bastina, in acvariu obisnuiesc sa si caute mancarea in cele mai stramte si inaccesibile locuri (sub pietre, in crapaturi, crevase)cu ajutorul buzelor specializate pline de "senzori". Acele buze carnoase ale Abactochromisului sunt o caracteristica care , spre deosebire de alte specii precum Cheilochromis euchilus sau Placidochromis Milomo, se mentine si se transmite de la o generatie la alta chiar si in conditii de captivitate.
Iata si filmuletul facut ieri al carui protagonist este Abactochromisul labrosus . Enjoy!
Ca o noutate absoluta a acestui an, amintesc introducerea in acvariul cel mare a puiutilor de Gephyrochromis Lawsii (doar 4 mi au mai ramas si cred ca toti sunt masculi) si a perechii de Lethrinops Albus Blue Fins care ocupau acvariul de 180L din garaj .
Am tot amanat aceasta translocare pe motiv ca nu eram convins ca lucrurile vor merge bine in special pentru perechea de Lethrinops. Dupa cum stiti am mai avut o tentativa o alta pereche de Lethrinops pe care am pierdut o la scurt timp .
Aceasta a doua pereche de Blue Fins , daca va mai amintiti, a ajuns la mine dupa 3 zile , ambele exemplare cu burta in sus si chiar nu speram sa se mai aleaga ceva de ei. Contrar prognosticului pesimist, au supravietuit si s au adaptat perfect la noile conditii. Au impartit acvariul din garaj cu puii de Lawsii si cu cei de Copadichromis Trewawasae Mloto Ivory (din pacate si din acestia mi a ramas doar 1 singur exemplar).
Mai mult, masculul a inceput de ceva timp sa danseze pe langa femela si sa afiseze un colorit superb. Pe cat este de delicat , pe atat este de insistent si artagos atunci cand o curteaza pe biata femela.
Cate imagini cu Lethrinopsul Albus Blue Fins. Este foarte dificil sa l prind colorat. De cate ori ma vede , ii dispar instantaneu culorile Cam asa arata colorat , insa nu e maximul:
Mai spalacit un pic
Un "sifonator" inrait:
Acum sa i vedem si pe puiutii de Gephyrochromis Lawsii in acavriul mare. Cum spuneam , am senzatia ca sunt toti 4 masculi. Am facut greseala sa sparg grupul de 10 , dand din ei unui amic la Vicenza. Ulterior , am pierdut 2 dintre ei si am ramas cu 4 care prezinta coama aceea galbena specifica masculilor. Amicul acesta imi spune ca ai lui sunt toti femele .
Deci Invatare de minte! Niciodata sa nu faceti asa! Dati din ei in momentul in care sunteti siguri ca i puteti diferentia!!!
Ca tot am vorbit de puiuti, restul hoardei de copilasi (Tropheops, Mdoka, Gisseli, Jalo, Acei) o duc mult mai bine acum , dupa plecarea Letrhrinopsilor si a grupului de Lawsii. Au la dispozitie tot acvariul de 180 iar acest lucru se vede concret in modul in care evolueaza. Tropheopsii sunt campionii absoluti la crestere. Urmati de Acei . Placidochromisii se misca mai greu insa am cateva exemplare care au ajuns la 3-4cm.
In urma cu 2 saptamani, am primit un grup de 5 Fossorochromis rostratus de la un amic italian din Sudul extrem care stia povestea exemplarelor mele de Fosso lasate in RO si care a tinut mortis sa mi i faca cadou. Dupa o calatorie de 800km , au ajuns la mine . Au in jur de 4 cm . Mananca de rup. Sper sa ajung sa i vad si pe acesti mari !
Sa spunem cate ceva si despre restul locatarilor..
Am avut cateva depuneri anul acesta printre care si Copadichromisul Cyaeneus Zimbabwe Rock - care s a colorat in sfarsit destul de frumos. Copadichromisul depune pe verticala Din pacate nu am poze cu el in haine de sarbatoare .
Femelele de Fryeri sunt mereu cu gusa insa masculii nu vor deloc sa arate acel albastru electric desi au trecut bine de 10cm.
Taeniolethrinopsii Furcicauda , pe care cred ca i ati reperat si in filmulet, s au facut enormi ..insa aceeasi problema: din 3 cati sunt, tare mi e ca sunt toti baietei
Am reusit sa l fotografiez si pe favoritul meu , Lichnochromis acuticeps - un peste elegant dar care , pentru a l putea vedea "activat" si pentru a l mentine mereu asa, cere ca intreaga populatie sa fie construita in jurul sau . Orice asociere cu specii mai "focoase", face ca acest obiectiv sa fie foarte greu de atins , daca nu chiar imposibil. Din cate observ ,acum acest mascul se prezinta mai bine insa e departe de acel "full colour". Poate si lipsa femelelor cantareste greu in acest caz.
La capitolul CIUDATENII , am doua subiecte de tratat.
Primul este legat de Tropheopsii Mauve. Un trio - 2 masculi si o femela. Bun pana aici. Dominantul isi exercita suprematia asupra celuilalt, asa cum este normal sa fie. Intr o buna zi , nu mica mi a fost mirarea sa l vad pe domnul "maltratat" Subdominat care, probabil , avusese o revelatie subita, cum din "asuprit" s a transformat in "asupritor"!!! Eu unul pana acum , nu am vazut nimic asemanator, credeti ma!
A inceput sa l hartuiasca constant si foarte violent pe masculul dominant si nu numai. A ocupat acea piatra inclinata din coltul din dreapta spate si impartea in stanga si n dreapta oricui "dragalasenii" violente . Practic , timp de cateva zile , am avut o mostra de comportament specific acestui gen de care se tot vorbeste . Ciudat este faptul ca venea tocmai din partea acestui Subdominant care nici macar nu s a sinchisit sa si schimbe coloritul. A ramas cu aceeasi haina pe albastru cu dungi insa se comporta ca un adevarat Dominant. "Dominantul de Drept" a fost pus la punct in stil mare iar daca nu interveneam, cred ca si in acest moment situatia s ar fi prezentat la fel. A trebuit sa l "exilez" in alta parte, in speranta ca i se vor potoli piticii de pe creieras Lucrurile au revenit la normal. Dominantul si perechea lui nu pun niciun fel de probleme in acvariu . L am surprins si pe el , ieri , cu ocazia acelei sedinte foto:
Tropheops Mauve Yellow Magunga - mascul dominant:
A doua mare ciudatenie , tine de relatia dintre masculul de Placidochromis phenochilus Gisseli F0 si femela cea mare care era perechea masculului acela enorm .
De cand s au vazut in bazin , nu s au suportat niciun moment. Nu cred ca ati vazut vreodata o femela care sa se lupte efectiv cu un mascul din aceeasi specie , sa l hartuiasca chiar si atunci cand are pui in gura, cum este acum de exemplu
Femela cea mare de Placidochromis phenochilus Gisseli cu gusa:
Tatal in acest caz este acesta - masculul cel mare de Gisseli:
fata de care se comporta absolut normal..
Masculul WILD este acesta:
Este vorba de o antipatie , o ura reciproca intre cei doi .Nu inteleg care este cauza.
Gata. Ne oprim aici pentru moment!
Va voi tine in continuare la curent cu "evolutiile"
Numai bine!
Cristian
PS. Venirea mea in tara sufera o amanare din cauza unor probleme personale. Sper sa ajung la inceputul lui Aprilie. Oricum ne mai auzim pana atunci.
dorucristian wrote:am luat 17 in ideea ca foarte multa lume incurajeaza suprapopularea ciclidelor africane in acvariu.
Salut!
O lejera suprapopulare in acvariile cu ciclide africane este, intr adevar, recomandata pentru ca aduce cu sine, ca principal avantaj ,o diminuare a agresivitatii si teritorialitatii masculilor dominanti , dar numai in conditiile in care acvariul este populat corect dpdv al asocierii speciilor , daca este setat corect *(si aici ma refer la decor /aranjamentul pietrelor)si ,nu in ultimul rand ,daca acvariul ofera suficient spatiu raportat la numarul de indivizi(chiar daca vorbim de suprapopulare, )
Ma numar printre cei care sustin suprapopularea lejera in cazul acvariilor cu africani .
Este o solutia care poate da rezultate atat in cazul acvariilor mai mici *(cand spunem "MIC" , atentie, acvariul pentru africani va fi undeva la un 300 L !) cat si in cazul acvariilor de mari dimensiuni .
Asta nu inseamna ca daca ai auzit vorbindu se de suprapopulare , poti tine 20 de africani inghesuiti in orice acvariu .
Da , ii poti tine in 100L cat sunt inca micuti . Un acvariu de 100L este un acvariu pentru puii de africani sau, este foarte indicat pentru guppy, rasbore si altii.
Deocamdata poate ca nu ai probleme cu ei. Pestii din cate vad sunt inca tineri. Ai acolo Auratusul care este un peste foarte"focos". Cand o sa l apuce pandaliile , nu va mai fi pace si liniste .
Oricum , stii cum e , degeaba iti spune maestrul Koala , malawi_crys si altii, ca acvariul este subdimensionat - este prea mic. Nu e obligatoriu sa ne iei in seama. Te vei convinge singur cand te vei lovi singur de problemute Din greseli se invata (sau nu)
Vis a vis de aranjamentul pietrelor, incearca sa renunti la constructiile acelea de genul 2 pietre si una deasupra. Nu dau bine, estetic vorbind , si mai mult, acele grote artificial create pot fi luate in stapanire de catre masculii de pe acolo si de aici pot apare probleme.
Regula de baza in acvariile cu africani este acea de a nu da posibilitatea de "improprietarire" masculilor iar in acest fel , se evita "elegant" conflictele de ordin teritorial.
Cum poti face asta? Simplu. Aranjezi pietrele cat mai natural posibil. Ai exemple aici pe forum de aranjamente "castigatoare" din acest punct de vedere care pe langa asta, sunt si foarte reusite , plac ochiului , tocmai prin simplitate si naturalete .
Arhitectul wrote:Nu a fost cu stirea mea popularea - doar am apucat sa-i explic tatalui meu ca vreau Ciclide Aficane si i-am aratat niste filme pe net cu pestii pe care vreau sa-i iau. Nu voiam bataie de cap. Eram la un pahar de vin cu niste prieteni si m-am pomenit cu ei la usa - exces de bunavointa ...
"Excesul de bunavointa" al tatalui tau este de apreciat !A picat cum nu se poate mai bine si, mai mult , "popularea" aceasta"involuntara" si "inainte de termen" este mult mai importanta decat realizezi! Si o spun fara sa glumesc.
Imi propusesem sa ti mai spun cate ceva referitor la ciclare dupa ce ti am dat acel link insa nu am mai apucat..Profit acum de acest eveniment "nefericit" cu popularea involuntara care de fapt pune piatra de temelie a ciclarii propriu zise a acestui acvariu.
Explicam ..
Acvariul tau era in faza de "ciclare fara pesti" insa dupa cum stateau lucrurile in realitate, sunt de parere ca ciclul azotului nici macar nu se pusese in miscare .
Mancarea de pesti , pusa in acvariu "la ochi" si fara a face zilnic teste de amoniac , in prima faza, si apoi de nitrit si nitrat , nu avea cum sa dea rezultate si nici dupa 1 luna acvariul nu ar fi fost "ciclat" asa cum trebuie.
Daca puneai prea putina mancare, prin descompunere, rezulta o cantitate mult mai mica amoniac decat cea necesara pentru a sustine dezvoltarea coloniilor de bacterii care transforma amoniacul in nitrit si apoi a coloniilor de bacterii specializate in transformarea nitritului in nitrat.
Daca puneai prea multa, iar nu era bine.
Varianta cealalta a "ciclarii fara pesti" prin utilizarea Amoniacului era poate mai indicata si mai precisa insa , la fel, obliga la efectuarea testelor de apa zilnic si monitorizarea atenta a valorilor acelea care , practic , iti spuneau in ce stadiu al ciclului azotului se afla acvariul .Pentru a pune in miscare intreaga "uzina", trebuia mentinuta o concentratie de 5ppm Amoniac in apa acvariului.
Si eu am mers pe varianta" ciclarii fara pesti " in cazul magaoaiei mele (introducand niste creveti morti , pt ca nu am gasit amoniac pur - am stat cu testele in mana in fiecare zi ) insa acum , analizand la rece, pot spune ca , daca introduceam pestii dupa 1 saptamana de la start, nu greseam cu absolut nimic iar acvariul se matura (Se "cicla") in mod natural , simplu si eficient, fara batai de cap . Urmatorul acvariul il voi cicla fara doar si poate cu pesti .
Am vazut ca ai gasit si cele spuse de Calin cu privire la acest proces . Impart aceeasi parere cu dansul si spun ca , modalitatea cea mai sigura de a cicla un acvariu este introducerea pentru inceput a unui numar redus de pesti in acvariu , care mai apoi poate fi redimensionat .
Nu vom reusi niciodata , prin metoda "Amoniacului" sau a "mancarii de pesti", sa simulam in acvariu cadrul natural de desfasurare a proceselor complexe ale ciclului azotului .
Acestea fiind spuse, multumeste i tatalui tau pentru faptul ca datorita dansului la ora aceasta acvariul incepe cu adevarat sa se "matureze"
Apa s-a albit un pic si s-a tulburat in primele 24 de ore. Schimb de apa si ieri - 20% si astazi pare ca e mai bine.
Parametrii apei par sa fie OK. In seara asta vreau sa ma duc sa iau si un test de amoniac.
Apa un pic tulbure este semn ca lucrurile au inceput sa se miste pe acolo. NU trebuie sa te nelinistesti. Apa se va limpezi atunci cand coloniile de bacterii se vor dezvolta ca lumea si vor avea capacitatea sa descompuna deseurile produse de locatari . Pana atunci, va trebui sa ajuti "sistemul" cu schimburi mici si dese de apa.
P.S. Ca sa scap de apa albicioasa trebuie sa tin lumina cat mai putin aprinsa ?
Nu. Iluminarea acvariului nu influenteaza calitatea apei. Un acvariu "ciclat", echilibrat, cu o filtrare eficienta , corect populat, care beneficiaza de schimburi regulate de apa, va avea parte de o apa limpede mereu.
Vis a vis de pesti, Maylandia estherae nu ar fi fost pe lista mea daca as fi avut un acvariu ca al tau. Insa stii cum e vorba: "Calu' de dar nu se cauta la dinti" Se fac marisori si nu sunt printre cele mai docile mbuna.
Indivizii par ok .
Din pacate , nu ma pot pronunta cu privire la puritatea exemplarelor tale. Nici nu pot spune ca Pomi ca sunt o corcitura intre caeruleus si estherae.
Aici in Italia , daca intr un acvariu cu mai multe specii , are loc o depunere la care nu ai fost martor, aceasta din start este considerata ca fiind compromisa pentru ca nu exista certitudinea 100% ca puii rezultati nu sunt rezultatul unei hibridizari .
Regula de aur este aceea de a gasi o sursa de incredere care sa ti furnizeze exemplare de calitate . De obicei trebuie sa te abtii sa faci achizitii mai ales cand nu cunosti istoria acelor pesti, provenienta , parintii , crescatorul etc.
Daca vei alege sa tii acest grup, ii poti asocia si cu Elongatus Mpangha si cu Acei fara probleme. Roaga te totusi ca raportul sexelor pentru acets grup de Estherae sa fie de 1 mascul si restul femele. In caz contrar , vei fi nevoit sa dai masculii in exces.
Am luat ieri si o pompa de aer pe care o pun sa mearga dupa ce schimb apa pentru a elimina clorul si altele ...
Cum spunea si maestrul Koala, pompa de aer este foarte buna insa nu ajuta la eliminarea clorului . Oxigenarea apei se face printr o circulatie foarte buna a apei in bazin , chiar si in absenta acelor bule. Unde mai punem ca ai stricat "feng shuiu' " acvariului cu acele bule aruncate in pietrele alea
Oricum am mare bataie de cap cu ei. Am vazut unul care a inceput sa se scarpine de nisip ... A facut de doua ori. Dupa care m-am uitat la ei o jumatate de ora si nu a mai facut nici unul. S-a dat cu laterala de nisip.
Din nefericire nu am test de amoniac. Si abia maine dimineata o sa pot cumpara unul. Abia am ajuns acasa si nu mai gasesc in seara asta.
"Scarpinatul" este un comportament natural al pestilor . Insa de cele mai multe ori , in acvariu, acest comportament indica ca ceva nu este in regula .
Poate fi vorba de calitatea apei :
- intr un acvariu neciclat , cu concentratii mari de amoniac , nitriti, nitrati - africanii , dupa cum spuneam , sunt foarte sensibili la prezenta in apa a compusilor azotului pt ca in apele natale acestia sunt practic inexistenti;
-sau intr un acvariu maturat suprapopulat care nu beneficieaza de schimburi de apa regulate ;
- sau , pierderile de curent electric in apa acvariului de la aparatura pot crea o stare de discomfort pestilor manifestata prin acel scarpinat.
Scarpinatul poate indica si o infestare cu viermi ai branhiilor sau ai pielii (Dactylogyrus http://en.wikipedia.org/wiki/Dactylogyrus sau Gyrodactylus)- foarte des intalnita -
Pentru a nu introduce acesti paraziti in acvariu si pentru a ne feri de ulterioare batai de cap, CARANTINA este SFANTA! Asta i teoria..Din pacate ,nu stiu daca macar 1% dintre noi , constienti fiind de importanta carantinarii pestilor inainte de introducerea in bazin, recurge la aceasta. Eu recunosc ca nu am ajuns la acest nivel . Inca ma comport ca un copil fara minte, dupa atatia ani , aclimatizez pestii juma de ora si gata..Iar apoi , le trag cu varf si indesat.
Nici tu nu ai facut treaba aceasta . Sa speram ca in cazul tau este vorba doar de un scarpinat cauzat de calitatea apei insa riscul ca acei pesti sa fie deja infestati cu acesti paraziti este extrem de mare , daca stam sa ne gandim ca au fost luati dintr un magazin.
Un acvariu de 40 L cu o pompa de aer poate fi folosit pe post de statie de carantina.
Am pierdut din vedere acest topic si abia acum am vazut ca lucrurile au evoluat . Ai trecut la o treapta superioara, un acvariu mai mare. Felicitari!
Aranjamentul pietrelor imi place mult. Poate ca cele doua zone cu pietre sunt un pic prea simetrice insa nu i o mare problema. Da bine oricum.
Despre "locatari" ce sa mai spun?! Cei pe care i aveai deja s au facut o frumusete.
Noii -veniti (Red Empress , Borley, Aulonocara Stuartgranti Maleri, Aulonocara Jacobfreibergi Mamelela, Venustus ) sunt superbi !
Vis a vis de asocierea celor 2 aulonocara , stii si tu ca nu prea este recomandata .Pe langa riscul de hibridizare , unul din acei masculi s ar putea sa "sufere " . De obicei unul dintre masculi devine dominant . Vezi si tu cum evolueaza situatia.
Este normal sa se intample asa atunci cand ai un mascul hiperdominant in acvariu si care pe deasupra mai face parte dintr o specie recunoscuta pentru caracterul sau dominant in orice combinatie.
Este valabil si in acvariile cu haplocromine. Am vazut mascul de Dimidiochromis compressiceps care depunea cu femela de Livingstonii fara sa l deranjeze vreun pic "petele" iubitei
Slabe sanse sa gasesc pana in martie, asa ca toata baza e in tine, daca ai cum sa ii aduci.
Eu voi veni la sfarsitul lui martie.Am decalat plecarea cu aproape 1 luna.
Daca pana la inceputul lui martie , nu gasesti femele si crezi ca varianta de a i comanda eu de la Le Onde si ulterior sa i aduc in tara ,este convenabila pentru tine , discutam si stabilim toate detaliile atunci. Sa speram ca o sa i mai aiba in stoc si la vremea aceea.
Pretul este cel care este, la care se mai adauga si taxele de transport (25 euro pe cutie).
Sub 2 exemplare nici nu se merita sa comanzi pentru ca ai plati mai mult pentru taxele de transport decat pestele .
Iti mai dau odata linkul lor sa te uiti pe oferta si pe conditiile de vanzare, modalitate de plata etc:
Asa i stocklistul:
http://www.leonde.eu/c2.asp?c=_STOCKLIST_&i=_61 Aici conditiile de vanzare:
http://www.leonde.eu/condizioni.asp Taxe transport:
http://www.leonde.eu/spedizioni.asp
Ti am zis: mai e varianta sa dau un anunt aici pe forumuri ca caut femele de Luwino si poate am noroc sa apara cineva care sa fie si dispus sa le trimita prin curier. Asta i ar fi varianta cea mai buna din punct de vedere al banutilor. Preturile pe care le cer pe forumuri sunt sub ale astora de la Le Onde .
As fi fericit sa te pot ajuta cu ei.
Nu pot sa spun ca nu mi e frica sa ma inham la o "afacere" de genul pentru ca aproape 2000Km facuti in 2 zile nu sunt de neglijat si implicit , in cazul unui transport de pesti ,riscul de a nu ajunge cu ei sanatosi sau in viata este destul de ridicat iar acesta, chiar daca cade in sarcina cumparatorului, tot preseaza si pe umerii mei, adica ai "transportatorului".
Daca ii aveam eu, era cu totul alta situatia. Nici nu se punea problema sa nu ti i aduc. NU ajungeam cu ei ok, nu era un capat de tara.Pe principiul asta voi merge si in cazul celor pe care vreau si am promis ca vi i aduc . De ambalat imi dau toata silinta sa o fac cat mai bine (singurul lucru care mi lipseste este oxigenul ) si sa stau cat mai putin cu ei pe drum (incerc sa nu dorm o noapte pe drum).
Silviu, Luwino Reef , 4/5cm la 12,50 euro/buc au italienii de la Le Onde.
NU stiu ce sa zic. De trimis in RO , Le Onde nu trimite.
Daca nu gasesti pana in martie , discutam in prealabil si poate gasim o cale sa luam cateva exemplare de la astia, profitand bineinteles de venirea mea in tara.
Sau ar mai fi varianta sa lansez o cerere aici pe forumurile unde activez si poate cu putin noroc sa apara cineva care are cateva femele de dat.
Oricum, ne gasim pe mess ca sa vorbim mai multe.
Numai bine!
PS .Pana atunci, eu zic sa expulzezi masculul de Luwino "excitat" in acvariul cu Discusi De facut amore cu amazonienii , ar fi chiar culmea! .dar mai stii?!
Glumesc ..Sa nu te superi pe mine Sa speram, totusi ,ca nu va reusi sa prosteasca nicio femela "straina".
Dupa cum se vede , cei de la Aquarium Systems sunt foarte generosi Galetusa de 3 kg de sare pentru africani iti ajunge in medie pentru 9000 L , adica..o vesnicie. Produsul celor de la JBL in varianta de 250-300gr imi ajungea doar pe o masea Este clar mult mai avantajos sa cumperi o galetusa de 3Kg cu aproximativ 100RON (daca nu or fi sarit preturile) decat sa dai 35 RON pe 250gr
Eu zic ca se merita sa faci un drum pana la Reef . NU am certitudinea ca il vei si gasi . Ai putea sa i contactezi telefonic si sa le pui o intrebare ca sa scutesti drumul.
http://www.reef.ro/contact
Daca nu gasesti sarea de la Aquarium Systems , ar mai fi varianta sarii pentru africani a celor de la Seachem :
Cum faci "ciclarea" acvariului? Nu stiu daca s a discutat pe subiectul asta .Am vazut ca ai pus cateva intrebari cu privire la filtre , daca trebuie sa mearga sau nu nonstop in aceasta perioada, ce medii de filtrare insa nu am gasit nimic referitor la modul in care faci ciclarea acvariului.
Ciclul azotului nu cred ca iti este necunoscut. Daca ai adaugat bacteriile in filtre si in acvariu si nimic mai mult iar acum astepti 3 -4saptamani ca acvariul sa se "cicleze", cu siguranta nu va fi asa. Trebuie sa asiguri constant o anumita cantitate de Amoniac , atat cat sa sustina acele colonii de bacterii "bune" si mai mult sa le determine sa se inmulteasca si sa se hraneasca cu acest amoniac, in acest fel punandu se practic in miscare "ciclul azotului ".
Daca nu au ce sa pape , bacteriile introduse vor muri .
Multumesc mult ptr raspunsul prompt, ca de obicei.
Momentan, sunt urmatoarele specii in bazin:
Aulonocara Baeschi 3 buc
Aulonocara Saffron 3 buc
Pseudotroheus Acei Msuli 5 buc
Labidochromis caeruleus 6 buc
Iodotroheus Sprengerae 3 buc
Acvariul are in jur de 300L daca mi amintesc bine. Populatia pare destul de echilibrata raportat la volumul acvariului desi asocierea a 2 tipuri de Aulonocara in acelasi bazin este de evitat.
Sunt cateva intrebari pe care vreau sa ti le pun in ideea de a extinde "cercetarile" chiar daca tu deja, in principiu, ai identificat cauzele care ar sta la baza declansarii bolii:
Care este atmosfera in acvariu? Este pace sau nu?Ai observat ceva anormal la modul ca exista indivizi "rebeli " care isi streseaza vecinii?
Decorul cum arata? Daca ai grote sau ascunzisuri de genul , ar fi bine sa renunti la ele si sa redesenezi peisajul.
Nu trebuie oferita masculilor ocazia de a lua in stapanire teritorii si implicit , ulterior, de a le apara exercitandu si agresivitatea teritoriala asupra celor din jur. Intreaga compozitie a decorului trebuie sa respecte aceasta regula.
Ai modelul "testat"al lui Pomi (dar si mai nou al Arhitectului)unde aranjamentul pietrelor este natural , pietrele chiar daca unele sunt asezate una peste alta , nu lasa spatii foarte mari iar atmosfera este una normala in acvariu.
Cauza:
1.in perioada cat am stat in romania nu s-a facut schimb de apa, este una din cauze.
2 Incepind de pe 2 ianuarie am introdus in meniul lor 2 tipuri de mincare pe linga cele date,astfel:
Krill si New Era Chiclid Pallets, pina atunci mincau Malawi Mixt, JBL Novo Malawi Chiclid Excel Hichari si Sera Granugreen.
Inclin sa cred ca absenta schimburilor de apa este factorul -cheie in acest caz. Introducerea celor 2 tipuri de mancare in meniu poate sa ramana insa pe lista "suspectilor", mai ales daca s a facut brusc .
Tratament:
Aici in Germania putin sta diferit eliberarea de antibiotice fata de Roamnia. Trebiu sa duc o munca de convingere cu medicul ptr a imi elibera o reteta ce inseamna antibiotic.
Ce am gasit in casa acum este Amoxicilina, cred ca nu ajuta la nimic.
Voi pleca imediat ce am terminat sa iti scriu ptr a cumpara Octozin de la WaterLife. In caz de nu gasesc merg pe tratamentul de casa.
Din acest moment, nu voi mai face tratament cu sare .
In Italia ne confruntam cu aceeasi problema si am auzit ca si in Romania , banalul metronidazol nu l mai iei fara reteta.
Eu am avut noroc ca am gasit o farmacie cu personal mai indulgent si asaam reusit sa imi fac stocul de metro si bassado pentru zile negre.
Pot spune ca in Italia este si mai rau pentru ca nu gasesti niciun fel de medicament pentru tratarea pestilor tropicali in niciun magazin ,nici macar online. De ce? Pt ca desteptii de aici au impus reinnoirea licentelor pentru fiecare produs in parte iar sumele care trebuiesc platite de firmele producatoare pe cantitatea de substanta activa sunt enorme , si implicit au renuntat sa le mai comercializeze aici. Singura solutie este sa comanzi online de afara sau sa te uiti cum iti mor pestii
Acum am vazut ca in timp ce scriam a postat si colegul Fipilica si ii multumesc pentru punctarea acelor aspecte.
Vad ca si dansul a pomenit de produsul celor de la Seachem. Este foarte bun. Are avantajul ca se prezinta sub forma de "fulgi" care se dizolva excelent in apa .
Poate ai norocul sa gasesti unul din cele 2 mai sus amintite .
Este de ajuns 1 filtru intern Elite si un burete cu pompa de aer la 30 L apa?
In acvariu poate ramane doar o piatra conectata cu un furtun la o pompa de aer. In timpul tratamentului , pentru a nu reduce din eficacitatea medicamentelor, este recomandat sa se renunte la filtrarea biologica.
Inainte de a incepe tratamentul, schimba 30% din apa. Apoi, la 2 sau 3 zile de tratament, mai faci cate un schimb de apa inainte de administrarea dozei de medicament.
Schemele de tratament dupa cum ai vazut difera. Eu ti am dat niste variante , colegul Fipilica a venit cu una si mai "soft" si poate ca or mai fi si altele in circulatie care au dat rezultate. Daca vei gasi Octozinul sau Metronidazole Seachem , vei fi mai linistit in sensul ca va trebui sa aplici dozajul recomandat pe perioada de timp, recomandate de producator .
Temperatura pot ajusta la 26 grade?
La 26 -27 grade , Metronidazolul actioneaza cel mai bine iar o temperatura un pic mai ridicata are rolul de a accelera metabolismul pestelui cu consecinte benefice asupra obiectivului final:vindecarea.
Din acest moment, nu voi mai face tratament cu sare .
Nici chiar asa. In unele cazuri , sarea este chiar indicata . Iar sarea este prezenta si in compozitia apei din Lac insa in cantitati foarte mici.
Cum bine spunea colegul Fipilica, SAREA AMARA (MgSO4 - sulfatul de magneziu)cunoscuta si sub numele de Epsom Salt , un laxativ natural extrem de eficient ,este de foarte mare ajutor in cazurile acestea dar se foloseste si pentru ridicarea duritatii totale (GH) a apei in acvariile cu africani.
o mica /mare problema de sanatate la o femela baenschi. De vineri seara am vazut-o retrasa in coltul acvariului apoi sub pietre.
Refuza hrana si are o respiratie mai accelerata. De simbata dimineata am izolat-o ptr a o tine sub observatie. I-am facut o baie 1min cu sare (voi repeta azi si maine) ptr prevenirea paraziti ori viermi.
Acuma dimineata mi s-a confirmat ce are, adica< Malawi Bloat> din pacate, abdomen umflat, ochii au inceput sa se umfle, sta la fund,culoarea solziilor foarte stersi.
Ce tratament recomandati ori daca mai are sens sa o fac? (cum arata e pe ultima 25m, administrez MultiCura 2ml/50l)
Salutare Vereb!
Imi pare rau pentru femela de Baenschi. Dupa descrierea ta, din pacate, s ar putea sa fie cam tarziu pentru ea. De obicei , daca se intervine in prima faza imediat dupa ce se observa pierderea apetitului si acele excremente albicioase , sunt sanse mari de vindecare. Daca se intervine atunci cand pestele inca mai mananca este cu mult mai bine. In felul acesta se poate administra tratamentul impreuna cu mancarea .
Ai facut foarte bine ca ai izolat o in alt bazin.
Ar trebui sa incerci sa identifici ce anume a provocat starea de stres , deci cauza care sta la baza declansarii bolii .
Este important sa faci acest lucru pentru a evita imbolnavirea ulterioara si a celorlati pesti. Pot fi o sumedenie de factori cum ar fi: calitatea scazuta a apei *(de exemplu, probabil in aceasta perioada cat ai lipsit schimburile de apa nu au mai fost facute cu regularitate ), agresivitatea celorlalti pesti pe fondul unui spatiu insuficient , asocierea gresita a speciilor, alimentatia *(alimente sarace in fibre, foarte proteice, voluminoase pot provocate ocluzii intestinale si ulterior declansarea bolii), sarea , temperatura apei etc.
Nu stiu daca ai citit ce am scris cu privire la Bloat in topicul @Arhitectului. Iau tot paragraful acela de acolo pentru siguranta.
O boala care afecteaza frecvent ciclidele africane , cu precadere pe cele care un un regim vegetarian, este Bloat ul. Se discuta mult pe marginea acestei boli , asupra cauzelor care stau la baza declansarii ei, daca este sau nu contagioasa etc.
De retinut este ca problemele digestive respectiv declansarea bolii in sine, nu au ca singura cauza o alimentatie inadecvata.
Se pare ca responsabilul ar fi un protozoar care se gaseste in mod normal in intestinul acestor pesti si care , in anumite conditii favorabile(imunitate scazuta ), prolifereaza declansand intreaga simptomatologie (debut prin pierderea apetitului, mai apoi umflarea abdomenului , respiratie accelerata, fecale tip ata etc).
Cele 3 mari cauze ale "Bloat"ului sunt:
- Stresul - o sumedenie intreaga de factori pot induce o stare de stres : calitatea scazuta a apei din acvariu, stresul asociat transportului, a prinderii pestilor, supraaglomerarea, asocierea inadecvata a speciilor, agresivitatea intra si extra-specie, spatiul insuficient etc.
- Dieta inadecvata - mai ales in cazul speciilor "ierbivore",al caror tract intestinal este extrem de lung, au nevoie de o perioada relativ mare pentru a digera mancarea ingerata . Daca hranim de exemplu , mbunele in mod constant cu mancare care are un continut ridicat de proteina animala, acest fapt va duce in mod sigur la blocaje intestinale , si de aici, o stare de stres si in final la boala.
De preferat este sa i hranim in cantitati mici , cu o mancare echilibrata , de calitate (in cazul adultilor, 1 zi pe saptamana de post este chiar binevenita ), adaptata cerintelor lor iar orice variatie sau introducere a unui aliment nou in meniu sa se faca treptat.
- Sarea - multi dintre cei care au africani folosesc sarea in incercarea de a recrea conditiile din mediul natural cu privire la duritatea apei .Din pacate , o concentratie prea mare de NaCl in apa este daunatoare si poate provoca pestilor o stare de stres pe fondul careia sa apara si Bloat ul. Exista in comert diverse produse care ajuta la recrearea parametrilor apei din Marile Lacuri Africane - gen Seachem Cichlid Salt Mix -
Despre tratament , spun doar ca , daca nu este luat din prima faza , aceea cand se observa pierderea apetitului, sansele de vindecare sunt foarte reduse. (eu iti doresc sa nu ai parte de asemenea evenimente ).
Ce ar fi de facut?!
In acel bazin trebuie neaparat sa ai o oxigenare puternica a apei .
I-am facut o baie 1min cu sare (voi repeta azi si maine) ptr prevenirea paraziti ori viermi.
Renunta la sare . In aceasta faza nu o mai ajuta si, mai mult , mai rau ii face.
Tratamentul standard se face cu Metronidazol *(acolo il poti gasi sub denumirea de Flagyl ) sau cu Metronidazol in combinatie cu un antibiotic *(aici in Italia de exemplu, se foloseste un medicament /Bassado/ care contine Doxicilina ).
Pe piata se gaseste un produs de la WaterLife - OCTOZIN- care contine Metronidazol si este special creat pentru acest tip de boala - Daca ai reusi sa l cumperi , te ar scuti de aplicarea tratamentului "de casa"
De obicei, schemele de tratament, cel putin aici, nu prea se fac publice , probabil pentru a se evita situatiile de genul: am facut tratamentul X cum m a sfatuit Y si mi a murit pestele. Alegerea tratamentului , individualizarea acestuia in functie de fiecare caz in parte si implicit asumarea responsabilitatii si a riscurilor aferente cade in sarcina "proprietarului".
Eu o sa ti dau 2 variante de tratament:
1- doar cu Metronidazol *(Flagyl) / 3 pastile de 250mg la 30 Litri de apa / durata: 4-5zile
2- Metronidazol si Doxicilina - 3 pastile de 250mg Metronidazol si 1 pastila de 100mg Doxicilina la 30 litri de apa / durata 4-5zile
varianta mai "soft" : 1 pastila 250mg Metronidazol si 1/2 pastila 100mg Doxiciclina la 25 Litri apa - durata 5 zile.
Ambele variante pot da rezultate cu conditia sa se intervina din timp .Pestele se considera vindecat in momentul in care incepe sa manance din nou si bineinteles dispar semnele caracteristice bolii.
Eu am mers pe varianta 2 "soft" si nu am avut probleme.
Varianta 1 am aplicat o unui Mdoka care din pacate nu a rezistat. Greseala a fost a mea pentru ca am intervenit mult prea tarziu. Observasem pestele ca nu mai manca si nu am dat importanta. La 2 zile , deja se retrasese intr un colt pe fund si respira greu, avand si abdomenul umflat. Abia atunci l am izolat , i am aplicat tratamentul in prima zi , iar in a doua l am gasit mort.
Pastilele trebuiesc facute pulbere - le dizolvi bine inainte intr o sticla cu apa .
Acvariul trebuie tinut fara iluminare si cum spuneam trebuie sa beneficieze de o aerare puternica. La 3 zile poti schimba 20 %din apa.
Cam asta ar fi.
Daca mai ai ceva nelamuriri, discutam
Arhitectul wrote:Revin dupa 2 zile de munca ...
Pozele vorbesc de la sine. Am spalat temeinic de 3 ori toate pietrele cu apa fierbinte. Am la pietre in plus de sa mai fac 2 acvarii ...
P.S. A fost greu de tot pana m-am hotarat cu bolovanii ...
Cunoastem prea bine "problema"! Sa zicem ca ai scapat usor! Doar 2 zile de "chinuri " sunt floare la ureche
Unde mai punem ca rezultatul final este unul de exceptie!!! Bravo! Imi place enorm ceea ce ai reusit sa realizezi cu acele pietre!!!
Spuneai ca esti un incepator?! Ei bine, oameni buni ,cred ca @Arhitectul se joaca cu noi! Judecand rezultatul , cred ca are la activ cateva zeci de acvarii biotop Malawi ! Lasand gluma la o parte, chiar a iesit un aranjament foarte natural care ar putea rivaliza cu lucrarile unora care activeaza in domeniu de ani buni!
De cum am vazut pozele cu aranjamentul tau , am avut un fel de "deja vu".
Creierasul meu a cautat prin "fisiere" automat dupa o imagine surprinsa in Malawi in zona Ntekete facuta de Patrick Hultqvist, unde fundalul stancos prezinta in mare cam aceeasi tipologie a rocilor si aduce foarte mult cu ceea ce ai realizat tu in acvariu.
Aceasta este: Si stiam ca vazusem si un video facut cu ocazia unui safari in Malawi in care erau imagini din mai multe zone ale lacului printre care si Ntekete. (De la minutul 04.16)
Pietrele alese de tine au o textura si o forma insolita si uite ca , poate chiar in mod involuntar , ai reusit sa te apropii de modelul decorului dintr o anumita zona a Lacului.
In Malawi , dupa cum se poate observa si in acel filmulet, fundalul stancos prezinta particularitati morfologice specifice fiecarei zone in parte . Nu este o regula ca pietrele sa fie neaparat rotunjite
In zona Membe reef de exemplu , avem un fundal format din roci care aduc mai mult cu cele pe care le gasim la noi in zona muntoasa :
Maine scot apa pentru a mai aranja niste chestiuni.
Daca tot iti mai bagi manutele pe acolo, ai putea sa incerci sa inclini un pic spre centru sau pe diagonala pietrele mari din partea dreapta cum privesti la acvariu. *(ai vazut cum stau cele din zona Ntekete ) . Merg si asa in pozitia actuala insa cred ca inclinandu le , senzatia de "decor de la mama lui" ar fi si mai accentuata
Pietrele mici isi au rolul lor in toata compozitia . Fara ele , trecerea de la zona cu nisip s ar face prea brusc si de aici, decorul pe ansamblu ar pierde din naturalete. Sunt detalii care conteaza foarte mult.
Este tot ce am putut face mai bine cu pietrele pe care le-am avut.
Cum spuneam , rezultatul este unul de exceptie , si o spun cu toata convingerea!!! Bravo inca o data!
Cand erau pietrele uscate parca arata mai bine - de cand am pus apa nu mai sunt atat de convins.
Pietrele nu vor ramane asa. Cand acvariul se va maturiza iar algele isi vor face simtita prezenta, pietrele vor arata cu totul altfel. Stai linistit!
Intrebare - sa-i iau si pompa de aer ? sau nu ??? Am pornit filtrul intern al acvariului si vad ca nu prea scoate bule ... Speram la o usoara oxigenare din partea lui.
Cum foarte bine spunea si Maestrul Koala, nu ai nevoie de pompa de aer. Oxigenarea apei se face foarte bine atunci cand suprafata de contact apa-aer este in continua miscare pe fondul unei bune circulatii a apei in intreg acvariul. Daca vei directiona fluxul de apa al filtrului in asa fel incat sa obtii acea "valurire" , vei rezolva problema oxigenarii.
Spor la treaba in continuare si continua in acelasi stil!!!
Numai bine
Cristian
P.S. Pentru colegul @marcusyon
Salutare,
Profit de topicul deschis pentru ca am o problema asemanatoare , din pacate cu realizare spre sfarsitul anului cand ma voi muta in casa noua si planuiesc sa ma apuc de africani.
Pentru a nu complica treburile , cel mai indicat ar fi sa deschizi un topic in aceasta sectiune dedicat proiectului tau unde vom putea discuta pe ndelete despre toate problemele ridicate de tine cu privire strict la acvariul tau.
Silviule, la 10-11cm, daca era mascul trebuia sa prezinte semnele specifice: aripioare alungite deja colorate precum si corpul colorat *(chiar daca nu ar fi fost la nivelul maxim neavand femela , sa zicem).
Perechea mea de Albus Blue Fins nu are 10cm. Sunt undeva sub iar diferentele sunt clare intre sexe.
Asa ca , verdictul este: fetita de Marginatus chiar daca sa zicem ca te induc in eroare acele pete *(oceli) de pe anala- sunt femele care prezinta aceasta caracteristica.
Uite aici o poza cu o pereche (ca dimensiuni cred ca sunt aproape ca individul tau):
Se pot observa acei oceli pe anala femelei si in cazul acesta .
Deci, daca i aduci un mascul sau de ce nu inca o pereche ca sa formezi un trio, ar fi ideal
Ce ai observat la momentele respective din filmulet, e masculul de Hongi SRT. Ti-am zis mai demult ca seamana cu Lawsii, hihi
Gata , ma dau batut!
Eram ferm convins ca e vorba de Lawsii
Fi-ti-ar Hongi de ras!
Seamana al naibii de mult , cel putin in filmulet. Stii ce cred ca s a intamplat: masculul dominant de Hongi SRT nu avea cum sa ma induca in eroare.Probabil mi am concentrat atentia pe vreun subdominant si de aici am dat cu batu'n balta
Nu numai filmuletul imi joaca feste ! E clar , trebuie sa fac un control la oftalmologie
Totusi, pacat ca nu am avut dreptate Deci ramanem in suspans cu "secretu' "
Vis a vis de femela de Marginatus , este pacat sa nu i aduci pereche, parerea mea. Ai reusit sa o aduci la forma asta si nu e usor, dupa cum ai vazut. Cat sunt mici, lethrinopsii sunt foarte sensibili.
Ca o ciudatenie si o exceptie de la regula, ai mei Albus Blue Fins, dupa acel episod tragic cu trasportul cand mi au ajuns cu burtile in sus, au supravietuit, s au refacut complet iar acum masculul se imbraca destul de des de sarbatoare (un oliv pe corp cu aripiorele rosu aprins dar si cu tenta albastrie). Inca ii tin cu Lawsii in acvariul din garaj . Mi e frica sa nu i dau peste cap daca ii aduc sus , in compania monstrilor. Pana la urma o sa trebuiasca s o fac si pe asta pentru am nevoie de spatiu pentru piticii care vin din urma.
Algele au disparut in vacanta de Revelion, cand pestii au stat singuri 5 zile
M am gandit si eu ca vacanta de Revelion si a pus amprenta asupra covorului de alge..
Si mai e ceva, dar iti zic cand ne vedem, caci e secret.
Hotomanule, cu mine nu ti merge!
Ochiul meu de vultur batran a descoperit "secretu ' " foarte rapid
Intre 0,35 si 0,37 min dar si intre 01,33 si 01,39min din filmulet apare o silueta care mi e tare cunoscuta
Si mai mult ca sigur este vorba de o aparitie noua care , coincidenta sau nu, o detin si eu
Se numeste Gephyrochromis lawsii
Sunt 100% sigur ! Asteptam totusi confirmarea oficiala!
Ce sa ti spun?! O achizitie super. Probabil esti primul din tara care i detine Eu sunt mort dupa ei. Am ramas din grupul de 10 cu doar 4 exemplare iar raportul este de 3M/1F. Masculii au in jur de 7cm acum si le a aparut deja coloritul specific cu acea banda galbena . Femela e mai micuta.
Cam asa arata acum:
Bafta cu ei si cat mai multi puiuti! Si..vreem pozee cu ei!!!
PS. Am observat si un Lethrinops pe acolo Pare destul de marisor insa nu mi dau seama de care este. Este din acel grup de Marginatus Red Fin sau si in cazul acestora ne rezervi vreo surpriza ?
Am o dilema profunda ! Uitandu ma la pozele @Arhitectului cu piticul sau si la cea postata de maestrul Koala cu fetita, m a izbit asemanarea intre cei doi micuti! Sunteti rude cumva??
O fi din cauza dioptriilor insa asta mi s a aratat
Si daca tot suntem la capitolul "Pitici in actiune", vreau sa va arat cata "treaba" avea al meu in a mi "aranja" ustensilele pentru pestani..Pericol
Maestre Pomi , multumim pentru filmuletul "de dupa Sfarsitul Lumii" si pentru poze!
Pestanii sunt in mare forma!
Zebra Chilumba s a facut o splendoare! La fel si Red Empress ul , Moorii dar si Iodo!
Iodotropheusul este una din speciile de Malawi care nu mi a facut cu ochiul niciodata de cand m am apucat de africani insa acum, uitandu ma mai bine la acea imagine, situatia e pe cale sa se schimbe. Frumos frumos!
Imi place mult si aranjamentul pietrelor . Parca au mai aparut cateva aditii in coltul din stanga spate .
Ce s a intamplat cu algele de pe pietre? Parca au disparut din unele zone. Ai redus perioada de iliuminare a sau este opera "razatoarelor" de prin acvariu?
Arhitectul wrote:Scuze domnul Cristian - nu am vazut ca ai postat in timp ce scriam eu postul precedent
Si mie mi se intampla acelasi lucru Cand m apuc de scris , trec ore bune pana finalizez "lucrarea" Si uite asa , raspunsul meu se suprapune cu al altora si drept urmare , trebuie sa reeditez postul sau sa mai bag un PS. NU mai vorbesc de faptul ca forumul acesta ma "scuipa " automat afara dupa un anumit timp si de multe ori , pierd si tot ceea ce am scris pana in acel punct Tragedie! Iti dai seama, ia o de la capat ..Munca de chinez batran!
Promit sa-mi revizuiesc comportamentul inadecvat - nu o sa se mai intample.
Bun asa ! Altfel , punem pe spinarea @Arhitectului
Daca mai fac doua erori impardonabile si mai pui tu cateva postari d-astea de Discovery Channel o sa ajunga thread-ul asta celebru de o sa-mi dea userii de pe forum like ca pe Facebook de fiecare data cand te "supar"
Foarte tare! Oh mamma!
Trebuie ca eu sa mi cer scuze fata de voi toti pentru postarile kilometrice Asta i buba mare la mine: ma pornesc greu, iar de oprit si mai greu sau imposibil..Situatia se agraveaza si mai mult in cazul in care mai sunt si "suparat"
Interesant tot ce ai scris - Habar nu aveam
Ma bucur mult ca am reusit sa ti ofer cateva informatii cu privire la Mdoka White Lips si la ceilalti Blue Followers, atat cat sa ti formezi o imagine de ansamblu . Era pacat sa nu o fac!
Ma intreb daca toate astea le scrii din memorie sau le ai scrise si le dai cu copy paste ca sa faca cultura generala incepatorii ca mine. Cred ca le scrii la fata locului chestiune care ma inspaimanta ... Tu asta faci toata ziua ??? Te documentezi despre ciclide ??? Sau esti profesor botanist colaborator la o universitate din Italia ? Esti enciclopedie amnulanta stimabile - RESPECT.
Nu le am scrise nicaieri si nici nu mi place sa folosesc copy -paste (desi , de exemplu in cazul de fata as fi putut sa o fac pentru ca , cum spuneam , despre Blue Followersi apucasem sa scriu in threadul meu). Poate ca asta ar fi fost solutia ideala care ma scapa de butonat la calculator si de celelalte neajunsuri (a se vedea pierderea textului deja scris cu ocazia expulzarii din forum) insa nu am de gand sa recurg la aceasta. Nu cred ca m as simti eu insumi ok in cazul acesta.
Atunci cand faci ceva legat de pasiunea ta , daca pui mult suflet in ceea ce faci, totul vine de la sine . Iti doresti sa vorbesti, sa scrii ,sa ti impartasesti opiniile , ideile, experienta cu cei asemeni tie iar aceste lucruri iti fac placere.
Daca m ai fi pus sa vorbesc despre politica sau despre matematica, nu ai fi scos nimic de la mine.
Multumesc si RESPECT pentru cei ca dumneata , aflati la inceput de drum, care sunt constienti ca fara o documentare temeinica, fara a culege si valorifica anumite informatii, hobby ul nu poate aduce nimic bun in plan satisfactional!!!
Revenind la ale mele: Azi am debutat de dimineata cu construirea mobilierului pentru acvariu care a fost proiectata sa tina cel putin 600 kg pentru acvariul urmator
Zi Mare domnule! Bravo! Lucrurile incep sa prinda forma!
Standul arata bine, inchegat ca lumea.
Eu sunt de parere ca va sustine si un acvariu de 600-700L .Variantele de standuri "profi" pentru acvariile de firma similare, sunt mult mai firave. Un stand sudat din teava rectangulara, duraluminiu, ar fi ideal pentru linistea tuturor.
Daca vei ramane pe varianta "sump" pentru acvariul cel mare , atunci vei fi nevoit sa faci niste modificari.
Oricum , pe subiectul SUMP vom mai discuta.
O intrebare - vanzatorul de la Hornbach mi-a dat un burete dur gros de 5-6 mm ca un sorici din ala de pus parchet laminat pe el. Mi-a spus sa-l pun pe fundul acvariulu inainte de pietre si nisip pentru a nu deteruira sticla. E bine ce a zis omul sau nu ??? Nu stiu daca pestii vor rama prin nisip sa ajunga sa se vada buretele ala ... ??? Si daca izoprenul ala nu se descompune in timp sa polueze apa ??? Eu am dat 10 RON pe el ca sa fiu sigur dar daca nu trebuie nu-l pun.
Este exact ce am facut eu acum 7 ani in acvariul de 350 L . Fiind stresat ca greutatea pietrelor va afecta integritatea acvariului, am pus acelasi izopren pe fund si apoi nisipul si pietrele. Bineinteles ca "fricile" mele au fost calmate insa eficacitatea acelei bucati de "sorici" era ca si inexistenta. Daca un cataroi ar fi ales sa se miste sau sa izbeasca fundul , efectul ar fi fost acelasi si cu si fara acel artificiu . NU mai spun ca dupa o anumita perioada , "soriciul" a inceput sa se deterioreze, iesea mereu la suprafata in zonele unde nisipul era degajat de catre africani, iar sub el era in permanenta un depozit de mizerii imposibil de eliminat.
Asta e ..din greseli se invata! Deci , Nu "Soriciului" in acvariu! Unii , tot din aceasta grija excesiva , aleg sa puna bucati de polistiren sub pietre. Poate ca acestea sunt mai bune iar in cazul pietrelor de foarte mari dimensiuni chiar ar fi recomandate, insa in cazul tau , nu le vad rostul.
Izoprenul acela de la JBL (presupun) , daca tot l ai cumparat, poti sa l pui sub acvariu . Acolo DA. Se foloseste insa cu succes , si in cazul acvariilor de mari dimensiuni, polistirenul . Nu sunt putine cazurile in care , acvarii asezate direct pe suport (pe blatul de PAL) fara aceasta "protectie", au ajuns sa cedeze pe fund, chiar daca suportul era realizat la boloboc, perfect plan.
La ciclare pentru acvariul meu trebuie sa pun si un pic de sare NaCl. Am citit in unele articole ca se pune in altele ca nu se pune (o lingurita de sare la 10 l de apa parca ...). Nu vreau sa fac greseli si de aceea unde am dubii prefer sa intreb - sa nu fac vre-o muratura
Sarea , contrar a ceea ce se spune, in cazul africanilor , atunci cand "se sare calu' " , provoaca mai mult rau decat bine.
Cum spuneam si cand am discutat despre Bloat, sarea, utilizata pentru alcalinizarea apei, este una din cauzele care stau la baza declansarii acestei boli in cazul africanilor. In concentratie mare , sarea irita pestii inducandu le o stare de stres .
Ideal ar fi sa ti procuri un set de teste pentru a monitoriza parametrii apei: GH, KH, PH, NH4-NH3, NO3, NO2.
In functie de parametrii apei de la robinet, vei vedea daca mai ai nevoie sa vii cu un adaos de saruri pentru a corecta GH , KH si PH. Pentru a le corecta, gasesti pe piata saruri speciale pentru ciclidele din Marile Lacuri Africane - de la Reef luasem eu ultima ora la galeata de 3 kg un produs de la Aquarium Systems - foarte convenabil- acum nu stiu daca il mai au.
Testele iti vor fi de mare folos si in timpul ciclarii initiale , dar si dupa . Fara ele nu vei avea de unde sa ghicesti in ce etapa a ajuns ciclul azotului .
Asteptam "continuarile"!
Numai bine !
PS. Baietelul tau, se pare ca va avea in curand o preocupare noua! Al meu izbea niste palmute in geamul frontal de ma lua cu tremurat!
Ce specie sunt acesti pesti din acvariul tau daca nu e cu suparare ? Sunt foarte frumosi Vad ca sunt mari si nu ma gandesc sa modific ceva la speciile din acvariul meu - doar pentru cultura mea generala.
Nu mi-am permis sa pun aceasta intrebare de gradinita pe celebrul tau topic In umbra "Marelui African" - "Progetto Italiano" 1200 Litri.
Multumesc !
Aaa..@Arhitectule ne "suparam"! Ma faci sa ma simt aiurea! Trebuie sa fac "neshte" precizari ca sa corectam comportamentul acesta "inadecvat" Jurnalul meu este ca oricare alt thread de pe acest forum. Este binevenit oricine sa posteze , sa si exprime parerea , sa ridice anumite probleme , indiferent de experienta acvaristica, numarul de postari sau preferintele sale.
Decizia maestrului Koala de a l face "sticky" nu i confera statutul de "Biblie in ale africanilor" pe care o poti atinge doar "cu aprobare" si nici nu trebuie sa inhibe audienta.
Este povestea simpla a acvariului meu , de la inceputuri si pana in prezent, prezentata cat mai in detaliu , pe etape , asa cum am stiut eu mai bine sa o fac.
In consecinta, puteai sa pui linistit aceasta intrebare acolo Nu se supara nimeni , ba din contra! Imi face mare placere sa vorbesc despre speciile care le am sau pe care le am avut, despre speciile la care visez, si nu pierd nicio ocazie in acest sens, in masura in care am ceva de spus .
Una peste alta, avand in vedere ca acel thread este unul foarte stufos si , implicit, foarte "greoi" in a fi urmarit , ai facut foarte bine ca ai ridicat problema aici si ma bucur ca am ocazia sa discut din nou despre acea specie
vereb
@arhitectu,
ce vezi in acvariul lui Cristian in dreptul semnelor sunt crytocara moorii, dar iti va confirma si el .
Colegul Vereb a fost pe aproape, sa zicem Nu este vorba de delfinii de Malawi - Cyrtocara moorii ci de o alta specie care imparte acelasi habitat si , mai mult, prezinta acelasi comportament interesant atunci cand vorbim de strategia de gasire a hranei. Nu ma voi opri doar la denumirea acestei specii . Ar fi pacat!
Asadar, vorbim despre Placidochromis phenochilus sp.Mdoka "White Lips" (Trewawas, 1935) , un reprezentat al grupului "Blue Followers" care populeaza habitatul "open space", caracterizat prin zone intinse de fundal nisipos sau cu sedimente, din zona Mdoka , Chesese , Chirwa Island si intre Selewa si Kasinda.
Este o haplochromina superba care prezinta o nuanta "tare" de albastru pe corp , atat masculii cat si femelele , insa acele buze albe care contrasteaza puternic cu albastrul de pe corp, o fac cu adevarat speciala Exemplificam cu cateva imagini :
"White lips":
Masculul dominant :
Mascul subdominant:
Femela cu pui in gura:
..si un puiut de 2 cm
Dimensiunea la care poate ajunge este undeva in jurul a 20cm . Intr un acvariu de 700L ai putea tine linistit un grup de 3 - 5 exemplare
La capitolul "comportament alimentar" avem mai multe de spus
Pomenisem de apartenenta acestei specii la un grup de pesti cunoscut ca "The Blue Followers".
Speciile grupate sub acest apelativ - locuitori ai intinselor zone de nisip - au fost observate in mediul natural , urmarind indeaproape haplochrominele de mari dimensiuni gen Fossorochromis rostratus, Taeniolethrinops furcicauda sau praeorbitalis - specii-gazda.
Urmaritorii nostri practic profita de pe urma activitatii de "forare" a substratului a acelor giganti , hranindu se din norul de particule ridicat de " escavatoarele profesionale" cu diversele crustacee , moluste sau larve, aduse la suprafata.
Se pare ca speciile-gazda nu par deranjate de compania "profitorilor albastri " si de aceea se poate vorbi de o anumita "simbioza" intre aceste specii.
Aici ai un filmulet cu acest comportament in natura:
Tocmai acest comportament interesant m a fascinat. Pe acest considerent am si ales ca intreaga compozitie a acvariului meu sa graviteze in jurul acestor Blue Followers (Mdoka, Gisseli, Moorii) si a legaturii lor cu speciile gazda (Taeniolethrinops furcicauda Liuli Tanzania). Este un adevarat spectacol sa i privesti cum se hranesc atunci cand ma joc cu ei, ascuzandu le crevetii in nisip.
In filmuletul cu hranirea pestanilor mei , se poate observa acest comportament .
Din grupul "Blue Followers " fac parte urmatoarle specii: Placidochromis phenochillius(cu variantele sale: Mdoka, Tanzania si mai recent descoperita: Gisselli), Placidochromis Electra , binecunoscutul Cyrtocara Moorii , Protomelas anectens, Otopharynx selenurus .
Din imaginile cu fiecare specie in parte vei observa ca aceste specii prezinta similitudini foarte mari in ceea ce priveste aspectul general. In cercurile stiintifice inca se mai discuta cu privire la oportunitatea unei reclasificari a acestor specii (este cazul Protomelasului annectens si a Otopharinxului selenurus - unii sunt de parere ca acestea ar putea fi incadrate in genul Cyrtocara al carui singur reprezentant este pana in acest moment Moorii
Pe Mdoka il stim
Placidochromis phenochilus Tanzania - masculii la maturitate prezinta un colorit fantastic - sunt practic patati - perlati pe fondul albastru - femelele in schimb , in comparatie cu cele de Mdoka sunt mai modeste ca si colorit -
Placidochromis phenochilus sp. Gisseli - o specie recent descoperita de Carsten Gissel, un renumit importator danez de africani.
Am avut ocazia sa intru si eu in posesia a 2 perechi dintre care una "Wild". Mai nou avem si puiuti.
Protomelas annectens - o imagine a lui Ad Konings, in habitatul natural.
Otopharynx selenurus - o specie pe care mi o doresc enorm - exista cativa aici care ii mai au, insa puiuti de vanzare nu au mai fost disponibili de ceva vreme - se pare ca exemplarele respective nu mai sunt asa prolifice
Placidochromis electra - aceasta este varianta Likoma - exista foarte multe variante ale acestui Electra, toate foarte frumoase :
Pe Domnul Moorii imposibil sa nu l stie lumea
Hai sa punem si niste imagini cu gigantii blanzi - acele "specii-gazda"specializate in forajele la mari adancimi.
In Romania am avut Fossorochromis rostratus - impresionant - masculul ajunge la 35 cm - cam la aceasta dimensiune ajunsesera si ai mei - din pacate , odata cu plecarea in Italia , am fost nevoit sa renunt si la ei..De descris nebunia de culori a acestuia imi este imposibil - Las pozele a vorbeasca:
Momentan , am un trio de Taeniolethrinops furcicauda Liuli Tanzania - tinerei - bat spre un 18-20cm acum insa mai au mult pana la dimensiunea maxima.
"At work", cu capul ascuns in nisip:
Si o incercare de curtare a femelei:
Acestea fiind spuse, e cazul sa ma opresc aici Atunci cand vei avea un acvariu mai mare si vei ajunge la capitolul "populare", una din optiuni poate fi Placidochromisul (cu variantele sale) si, mai mult ca sigur , va fi o alegere pe care nu o vei regreta. Poti asocia 2 -3 specii de Blue Followersi fara probleme iar daca mai aduci si o "specie-gazda" in peisaj , vei avea un spectacol garantat
Numai bine!
Cristian
P.S. In timp ce scriam la acest post, maestrul Pomi a venit si cu raspunsul corect
Vereb, nu i bai! Se intampla sa le confundam , mai ales atunci cand, dupa cum spui si tu, seamana foarte mult intre ele .
Dupa cum se prezinta pestanii *(de calitatea pozelor nu mai are rost sa vorbim), se pare ca noul An a inceput mai mult decat bine!
Superbi amazonienii si par intr o forma de invidiat!
Bravo! Felicitari si tinem pumnii sa mearga totul in aceeasi directie!
Si totusi, doar 3 poze nu fac altceva decat sa ne zgandareasca Asa ca mai vrem ! Si un filmulet daca se poate..Si ceva informatii in plus despre evolutia acestui grup
Raman dator cu o bere sau un vin bun daca aterizezi pe Otopeni la venirea in Romania !
Stai linistit @Arhitectule!
Ma bucur foarte mult ca pot fi si eu un pic de folos. Mi ar face mare placere sa ne cunoastem !
Ar fi superb sa putem organiza o intalnire acvaristica si cu maestrul Koala, cu Dragos *(@kirucd), cu Pomi, cu Bobesku , cu Rick.
Pe Pomi si Bobesku am avut ocazia sa i cunosc inainte de a pleca din tara - am organizat niste intruniri " africaniste" si la mine si la ei , ne am simtit bine, am "barfit"pe teme acvaristice. Sunt persoane minunate cu care imi doresc sa mentin legatura peste ani .
La fel de mult imi doresc sa cunosc in persoana pe maestrul Koala, pe Dragos , pe Emil (Rick) si pe Viulian , persoane la fel de minunate , de calitate, cu care pe acest taram virtual am o relatie excelenta si m au sustinut si ajutat foarte mult in proiectul meu italian.
Daca e , ne auzim in prealabil , si poate reusim sa ne strangem cu totii la un pahar de vorba
Uitasem o chestie sa ti spun.
De unde cumperi mancarea pentru africani?!
Pai, o poti lua din tara din magazinele de profil (gen Reef, Coralis etc) , din Hornbach ( sectiunea dedicata) sau o poti comanda de la magazinele virtuale romanesti sau straine.
NLS ul ,cum spuneam, este destul de greu de reperat la noi. Din cate vad, nici Pepika nu il mai are pe stoc in acest moment. Exista varianta de a l comanda dinafara de la un importator din Anglia . Daca vrei o sa ti dau pe pm adresa. Sa speram ca nu va fi cazul si va fi din nou disponibil la Pepika.
Cu ce hraniti voi ciclidele ? Inteleg din ce am mai citit ca este bine sa variezi ... Dar nu stiu ce sa variez.
M-am uitat la raft la Hornbach si sunt cateva tipuri de hrana fulgi - JBL GranaCichlid e OK ? Am mai vazut si ceva de la Tetra dar nu mai stiu cum se numea ...
Am mai citit ca e OK sa le dai verdeturi - mazare, dovlecei, spanac, salata verde ...
Am mai citit si ca sunt foarte fomisti pestii astia si ca sunt predispusi la probleme digestive. Ca trebuie sa le dai cam cat pot manca in 20-30 de secunde stiu dar nu stiu daca exista un mix cu care le intrunesti pe toate sau trebuie sa variezi 2-3 tipuri de mancare ca sa le dai tot ce trebuie.
E bine sa variezi insa daca ceva merge bine, nu trebuie schimbat
De a lungul timpului am tot variat meniul africanilor mei in functie de ceea ce gaseam la noi pe piata , oferta nefiind mereu una prea generoasa .
M am inteles foarte bine cu produsele de la JBL si Tropical. *(granule , fulgi , sticks).
Acum 2 ani parca, am intrat in posesia unor cutiute de granule de la NLS *(New Life Spectrum - o firma americana) / NLS Cichlid Formula , Cichlid Formula Thera A/ care , se pare ca sunt "altceva".
Toata lumea le lauda si nu degeaba. Pretul este unul un pic mai mare fata de produsele firmelor concurente insa fac toti banii plus efortul de a intra in posesia lor.
Nu stiu care este secretul acestor americani , ce ingrediente magice folosesc, insa hranind pestii cu NLS parca cresc mai repede si au culori mai aprinse .Colegii africanisti care le au folosit , stiu bine despre ce vorbesc si pot confirma acest lucru. (
Din pacate, la noi pe piata la acea vreme nu se gaseau iar pentru a le comanda trebuia sa faci niste "artificii tehnice" care urcau pretul final binisor.
Cum sunt norocos din fire , acest lucru s a produs dupa ce eu am aterizat in Italia dar asta nu m a impiedicat sa mi comand cateva cutiute , imediat dupa ce am terminat magaoaia de acvariu de aici.Si uite asa din iulie anul trecut , africanii mei au stat pe NLS Cichlid Formula si Thera A+(are o concentraie mai mare de usturoi) (dar nu numai).Din 6 cutii comandate atunci , mai am una singura de care voi trage cat mai mult posibil pentru ca in martie cand voi ajunge in tara sa mi reinnoiesc stocul .
Spuneam "dar nu numai", pentru ca pe langa NLS , am avut si fulgi de la Tropical Spirulina Forte si ocazional , le am mai suplimentat meniul si cu creveti (proaspeti, pescuiti din Adriatica) facuti pasta la robot..
Pe piata mai gasesti si mancare congelata. Pentru mbune, merge foarte bine Artemia salina .
Chiar daca atunci cand spui Mbuna, te gandesti la un peste vegetarian prin excelenta, in natura acesti pesti se hranesc si cu mici larve, crustacee . Unde mai punem si faptul ca exista specii care sunt incluse in marele grup de Mbuna cu un regim alimentar care numai vegetarian nu este . ( a se vedea Abactochromis labrosus, unii reprezentanti ai genului Melanochromis si altii printre care si clasicul Labidochromis caeruleus cu ai sai "verisori" al aceluiasi gen).
Deci o portie de "carnita" de Artemia , Mysis sau Krill , administrata cu moderatie , nu are ce sa le faca rau .
Daca ai avea posibilitatea sa ti procuri dintr o sursa sigura Artemia salina vie, ar fi si mai indicat .
Atentie : in cazul africanilor , cu atat mai mult cand vorbim de Mbune, un mare "NU" Tubifexului (congelat sau nu)!
Am mai citit ca e OK sa le dai verdeturi - mazare, dovlecei, spanac, salata verde ...
Da. Poti introduce in acvariu o bucata de castravete sau dovlecel , o frunza de salata .
O alternativa la produsele din comert ,este asa numita European Shrimp Mix - o reteta de "casa" pe care o poti modifica in functie de preferinte , de nevoi etc.
http://www.cichlidae.com/section.php?id=72
Este vorba de o pasta facuta din: broccolli si /sau castraveti si /sau mazare si /sau spanac, putin usturoi , un praf de boia, spirulina (praf daca ai), Artemia sau cativa Creveti (nu din aceia congelati care pot avea diversi conservanti - de preferinta , proaspeti, desi mai greu pe la noi- voi ).
Se mai pot adauga si cateva picaturi de Vitamine gen JBL ATVITOL.
Se fruleaza toate ingredientele intr un blender iar apoi se baga la congelator. Unii foloseau si gelatina care ajuta la inchegarea ingredientelor .
Cam asa arata si pasta mea de creveti, insa eu avand numai haplocromine in acvariu, nu am mai adaugat si "verdeturile". Oricum, mananca de rup! Asta i dovada:
Singurul dezavantaj al acestui mix este acela ca dupa administrare , exista sansa sa murdareasca apa , chiar si in cazul in care folosesti gelatina.
Ce ar mai fi de spus?!
Am mai citit si ca sunt foarte fomisti pestii astia si ca sunt predispusi la probleme digestive.
Asa este. O boala care afecteaza frecvent ciclidele africane , cu precadere pe cele care un un regim vegetarian, este Bloat ul. Se discuta mult pe marginea acestei boli , asupra cauzelor care stau la baza declansarii ei, daca este sau nu contagioasa etc.
De retinut este ca problemele digestive respectiv declansarea bolii in sine, nu au ca singura cauza o alimentatie inadecvata.
Se pare ca responsabilul ar fi un protozoar care se gaseste in mod normal in intestinul acestor pesti si care , in anumite conditii favorabile(imunitate scazuta ), prolifereaza declansand intreaga simptomatologie (debut prin pierderea apetitului, mai apoi umflarea abdomenului , respiratie accelerata, fecale tip ata etc).
Cele 3 mari cauze ale "Bloat"ului sunt:
- Stresul - o sumedenie intreaga de factori pot induce o stare de stres : calitatea scazuta a apei din acvariu, stresul asociat transportului, a prinderii pestilor, supraaglomerarea, asocierea inadecvata a speciilor, agresivitatea intra si extra-specie, spatiul insuficient etc.
- Dieta inadecvata - mai ales in cazul speciilor "ierbivore",al caror tract intestinal este extrem de lung, au nevoie de o perioada relativ mare pentru a digera mancarea ingerata . Daca hranim de exemplu , mbunele in mod constant cu mancare care are un continut ridicat de proteina animala, acest fapt va duce in mod sigur la blocaje intestinale , si de aici, o stare de stres si in final la boala.
De preferat este sa i hranim in cantitati mici , cu o mancare echilibrata , de calitate (in cazul adultilor, 1 zi pe saptamana de post este chiar binevenita ), adaptata cerintelor lor iar orice variatie sau introducere a unui aliment nou in meniu sa se faca treptat.
- Sarea - multi dintre cei care au africani folosesc sarea in incercarea de a recrea conditiile din mediul natural cu privire la duritatea apei .Din pacate , o concentratie prea mare de NaCl in apa este daunatoare si poate provoca pestilor o stare de stres pe fondul careia sa apara si Bloat ul. Exista in comert diverse produse care ajuta la recrearea parametrilor apei din Marile Lacuri Africane - gen Seachem Cichlid Salt Mix -
Despre tratament , spun doar ca , daca nu este luat din prima faza , aceea cand se observa pierderea apetitului, sansele de vindecare sunt foarte reduse. (eu iti doresc sa nu ai parte de asemenea evenimente ).
Ma opresc aici ca am obosit si iar s a facut 3 dimineata Sigur o sa am nevoie de ajutorul maestrului Koala pentru a sintetiza informatiile si pentru a le nuanta un pic Eu nu reusesc sa fiu ca dansul- scurt si la obiect, cu liniuta, punctual
Numai bine!
Cristian
PS . Scuzati eventualele greseli de exprimare sau de tipar batranetea isi face simtita prezenta