[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: malawi_crys
Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Message
Dan P wrote:Crys legat de faptul ca ii vedeam pe africani doar la masa, a fost real. La momentul respectiv venise cumnatul meu pe la mine si ma intrebat daca nu mai am pesti, ca nu vedea nimic in acvariu. Atunci mi-am dat seama ca gasca mea de Elongatusi Ceruleus si Red zebra erau toti pe sub pietre ascunsi si aveam vreo 40 de bucati daca nu ma insel. E adevarat ca si americanii sunt destul de sfiosi cand am musafiri , dar cand suntem numai noi acasa nu au nici o jena. Asta si cand fetita mea sta langa acvariu si le da palme . Deh inca n-are un an, da asta sigur se face acvarista si o invat eu ce e si ce nu e voie.


Dane, te credem ca a fost real pentru ca de fapt, "sindromul acvariului nud" apare des mai ales in cazul acvariilor full mbuna, deci este o situatie care nu iese prea mult din comun si care are si rezolvare pe deasupra
Vinovatul principal in acest caz este decorul - un decor care ofera ascunzisuri la discretie, va amplifica acest comportament (acela de a se ascunde la cea mai mica miscare) specific mbunelor care isi are radacinile in nevoia ancestrala de a se proteja impotriva pradatorilor .
Acele scorburi de la Ekol prezente in acvariul cu africani de la acea vreme exact asta faceau: ofereau un loc caldut in care mbunele tale sa se faca nevazute la cel mai mic stimul extern
Putem vorbi si de alti factori care impreuna cu decorul "ajuta" la producerea acelui "sindrom": iluminarea excesiva, pozitia acvariului in locuinta, prezenta elementelor disturbatoare precum pitica ta etc...
Bine, acum e tardiv sa despicam firu'n patru..Long life America!

Legat de proiectul tau in lemn, chiar daca ai ramas sa zicem cu un gust amar in urma experientei pe care ai avut cu constructia lui, eu spun asa:
Daca ai fi deschis un topic separat pentru constructia acvariului in lemn, in care ai fi expus problemele cu care te confrunti , sunt 100% sigur ca ai fi evitat multe batai de cap prin simplu fapt ca inevitabil , prin aportul nostru , al celor care macar au auzit vorbindu se de astfel de proiecte , ai fi reusit sa pui cap la cap informatiile aduse pe tapet iar, in final ,intreaga experienta cu constructia acvariului de lemn ar fi fost una pozitiva
Stii cum e: "copilului care nu plange , nu i da mama sa sa suga" Gaseam solutii si pentru alegerea placajului, si pentru lipirea geamului si pentru alegerea materialului de izolare interna
Oricum experienta este una pozitiva daca este sa privim acvariul asa cum se prezinta acum, fara sa ne gandim la problemele prin care ai trecut
Una peste alta, din greseli se invata. Nu se poate altfel.

Personal consider ca am gresit sa nu aleg varianta clasica din sticla integral. Urmatorul am sa il fac din sticla cu silicon avand in vedere ca pana la urma poti face proiecte impresionante ca dimensiuni si mai ales sigure.

Asta este opinia ta prin prisma problemelor intampinate cu constructia acestui acvariu insa te asigur ca nu ai gresit cu nimic.Ai gresit ca nu ai cerut ajutorul dar asta i alta problema
Solutia clasica pe silicon + sticla ni se pare cea mai indicata pentru ca nu intram pe teritorii necunoscute sau insuficient explorate cum este cazul acvariilor din lemn.
Da..ai dreptate..Se pot face proiecte impresionante numai din sticla . La capitolul siguranta am mari retineri sa declar acvariile din sticla - castigatoare in fata celor din lemn.
Cele din lemn, daca sunt facute cu simt de raspundere, sunt garantate pe viata si chiar "after life" . In plus , nu prezinta riscurile unuia de sticla in sensul spargerii fundului daca suportul are mici imperfectiuni , ca sa nu mai vorbim de riscurile in cazul unui cutremur.
Ca si costuri de realizare , acvariile din lemn de mari dimensiuni castiga net in fata celor din sticla.(conteaza mult de unde si la ce pret gasesti materialele - normal).
Nu mai vorbim de greutatea unui astfel de acvariu din lemn (de 2-3m lungime) care iti permite in 2 insi sa l manevrezi fara probleme. Fa la fel cu unul similar de sticla Acvariul de 700L pe care vi l am prezentat in jurnalul meu cu ocazia acelui eveniment de la Cesena , era din lemn- avea 2 m lungime - eu si cu inca cineva l am luat din masina si l am plimbat prin hala de expozitie pana la stand fara probleme.

Gata , inchidem paranteza si poate o sa ne gasim candva timp sa o redeschidem intr un topic DIY dedicat special constructiei acvariilor din lemn . Interesati avem printre noi ! Va asigur!
O stire recenta a Corriere della Sera are ca subiect publicarea primelor imagini de buna calitate live ale unui misterios peste abisal - Regalecus glesne * surprinse in apele Golfului Mexic la o adancime de 62m de catre o echipa de cercetatori ai Universitatii din Louisiana.

Regalecus glesne /Regele Heringilor *(il regaleco /il re di aringhe )este un peste abisal din ordinul Lampridiformes , de mari dimensiuni si extrem de rar care vine de la adancimi de peste 1000m.
De obicei, acesti pesti ajung sa fie vazuti de catre oameni atunci cand sunt adusi la tarm , bineinteles nu in viata.
Imaginile respective sunt de acum 2 ani insa abia acum au fost date publicitatii.


"On 15 August 2011, an ROV operated by Mako Technologies working for Hornbeck Offshore Services was conducting seafloor and water column biotic surveys as part of the Deepwater Horizon oil spill NRDA. The ROV was being recovered to the vessel when a single R. glesne was observed at 1136 hours at a depth of 62 m.

The ROV manoeuvered towards the R. glesne where it maintained video observation of the individual for c. 10min, while recording standard definition (SD), high definition (HD: 1920 × 1080i) and digital still camera (12 MP) images.

A pair of laser scalers separated by 17 cm provided the capability to measure the individual."

From M. C. Benfield, S. Cook, S. Sharuga and M. M. Valentine Five in situ observations of live oarfish Regalecus glesne (Regalecidae) by remotely operated vehicles in the oceanic waters of the northern Gulf of Mexico Journal of Fish Biology. Article first published online: 5 JUN 2013 | DOI: 10.1111/jfb.12144


Minunati va si voi ! *(eu am facut o deja )
Este clar o aparitie dintr o alta lume - de la minutul 4:30 incolo puteti sa l admirati in toata splendoarea sa - un adevarat King



Am mai gasit un video datat 2008 cu acelasi protagonist, care conform comentariului, ar fi si primul facut unui exemplar in viata de Regalecus insa , intr adevar, imaginea este de o calitate nu foarte buna.



PS.1
Nu stiu de ce nu merge linkul de Youtube la primul video/ nu apare imaginea / am incercat sa l corectez insa degeaba. A trebuit sa l pun cu terminatia URL.
PS2.
Nu sunt sigur daca am deschis topicul unde trebuie In caz ca nu se incadreaza aici, ii putem gasi o alta destinatie*(la Carciuma , ma gandesc)

Edit by Lucian: am editat link-ul Youtube sa se vada
Salutare Dane!

Cum spuneam si in comment ul de pe YT, eu cu americanii mai putin (cel putin pentru moment) Insa vazand imaginile cu albastreii EBJD si Astronotus, nu am putut rezista tentatiei si uite asa am parcurs intregul tau jurnal din 2011 pana in prezent in pasi vioi.

Trebuie sa marturisesc ca trecerea mea de la acvariu comun la africani s a facut dintr un joc al evenimentelor. In acea perioada imi doream foarte mult niste Astronotusi , pe care din nefericire nu i am gasit neam peste tot pe unde am cautat la acel moment si uite asa au aparut pe scena africanii. Nu regret nimic, asta e clar - excursia in lumea africanilor s a transformat intr o expeditie pe viata , fara doar si poate .Am povestit asta doar ca sa vezi ca americanii nu mi sunt chiar atat de straini

Nu te condamn pentru "renuntarea" la africani insa te "cert " pentru afirmatia ca "africanii te au plictisit" si ca nu i vedeai decat la masa Ma rog..D ale trecutului glorios!

Important e prezentul Ai niste exemplare de bibani pe cinste! Felicitari!
Singura chestie pe care as schimba o la acvariul tau este nisipul Combinatia aceea de alb cu negru e prea artificiala- si nu prea da bine...dar asta depinde mult de gusturile fiecaruia.

Si inca ceva..
Momentul mai 2012 cand ai ales sa construiesti acvariul cel nou in lemn- nu ai facut mare valva pe tema asta si in plus nimeni nu a sesizat elementul de noutate absoluta din toata afacerea asta .

Merita sa deschizi un topic separat in care sa ne expui toate detalii constructiei acestui acvariu .

Vreau sa ti spun ca aici in Italia, aceste vasche in legno sunt aproape o obisnuinta- am vazut acvarii enorme de 3 m lungime facute din aceste placi MDF - este o solutie "indragita"de macaronari (care sunt fff stransi la punga) tocmai datorita costurilor finale mult mai reduse raportat la solutia clasica din sticla.
Sunt chiar 2 "scoli" as putea spune cu propriile curente : una merge pe isolarea cu rasina epoxidica iar cealalta pe utilizarea acelui "gelcoat" special pt piscine sau recipiente alimentare. Nu intru in detalii pentru ca nici nu sunt prea stapan pe situatie inca studiez problema- tu , Dane ar trebui sa stii mai multe din moment ce ai participat la construirea unui exemplar

Va pun totusi cateva imagini cu 2 acvarii -unul de 150cm si celalalt de 320cm lungime - (cerem scuze lui Dan ca i "poluez" topicul )

150cm x..x..:
image

image

image

320x70x80:
image

image

image

La noi insa nu prea stiu sa existe prea multe acvarii construite pe acest sistem si de aceea am si spus acvariul tau in lemn reprezinta o prezenta insolita care merita mai multa atentie din partea noastra , a comunitatii.

Bafta multa in continuare, pestani sanatosi!

Numai bine !

Cristian
Ovidiu Ungureanu wrote:
-banuiesc ca te referi la aceasta poza pentru iluminat:
http://img.photobucket.com/albums/v621/Clutch99/Tank5.jpg

-vreau sa merg pe varianta open-top cu lampi suspendate din tavan, acuma ramane de vazut pe ce lampi am sa merg...(DYI sau ce ofera piata), nu am ajuns in acea faza inca, dar pana acuma asta este varianta aleasa.


Umila mea parere este ca un acvariu open top nu este solutia cea mai indicata si sunt 2 aspecte importante interconectate care trebuiesc luate in considerare si care s ar putea transforma in neajunsuri:

- evaporarea- vei avea in acea camera si in casa un nivel al umiditatii foarte ridicat care aduce cu sine alte probleme

- ai optat ca filtrare pe sistemul cu sump si overflow care impreuna cu acvariul , pentru o buna functionare si pt a nu avea parte de aspecte neplacute, trebuie sa fie unul etans/ ermetic, pe cat este posibil / deci pierderile de apa prin evaporare trebuiesc reduse la minimum , ceea ce este imposibil intr un open top.
Am discutat despre acest neajuns cu care ma confrunt personal in cazul acvariului meu , in topicul Arhitectului .O scadere a nivelului apei in acvariu *("display" cum ii place lui Dragos sa spuna) influenteaza direct nivelul din sump si din compartimentele pompelor care in cazul in care se ajunge la un nivel f scazut , acestea nu vor mai avea ce sa traga si sa mearga in gol.

Bine, exista si solutii pentru a evita aceasta situatie insa , chiar si asa in cazul unui open top, problema umiditatii excesive in casa va ramane.
Ovidiu Ungureanu wrote:Multam pentru sfaturi si observatii, pe masura ce vor mai creste sper sa ajung sa mai triez din ei.. sau poate voi reusi sa dau acest acvariu si sa fac unul ce voiam de la bun inceput.. unul de-o lungime de 200/250 x 60/70 x 65, spatiul este dar trebuie sa vad si la ce costuri ma ridic cu un acvariu la dimensiunile astea.


Undeva prin martie anul trecut, in raspunsul pe care l ai dat interventiei mele in acest topic in care imi exprimam punctul de vedere vis a vis de neajunsurile acelui acvariu , pomeneai de un proiect grandios care la acel moment era in faza de dorinta..

De la acvariul de 1 metru de acum 1 an , nu pot sa spun ca ai evoluat..Este mult mai mult decat evolutie ordinara ceea ce ai reusit sa faci - sa i spunem "explozie evolutiva"- Ovidiu si meriti toata admiratia si aprecierea din partea noastra pentru efortul depus!Rezultatul final nu are cum sa nu fie unul de exceptie!

Trecerea de la acel acvariu de "inceput al unei pasiuni" care nu era adaptat deloc ciclidelor de Malawi, la acest monstru realizat intr un mod profesionist pana in cel mai mic detaliu este pur si simplu de domeniul fantasticului!
Felicitari!!

DanP spunea :
Un proiect de categoria Malawi Crys.


Ma simt magulit si i multumesc insa acesta este un proiect care depaseste aceasta "categorie" . iar aceasta se inscrie in firescul evolutiei .
Acvariu meu s a inscris in trendul bazinelor mari , trend care a luat nastere cu multi ani in urma prin realizarea proiectelor cu "rezonanta" pe taramul african (a se vedea cel al lui Lofty, al maestrului Koala, al lui Pomi si nu numai).
Ce are "in plus" proiectul meu este faptul ca a fost construit de la 0 numai de mine, profitand de ajutorul "virtual" in anumite faze provenit de la persoane precum Dragos (care vad ca continua sa "moseasca" in stil mare fiecare sump "nou-nascut" si sa puna umarul la realizarea fiecarui proiect nou - toata stima!!!) si nu numai, carora le raman profund recunoscator insa acesta nu este un exemplu de urmat (asta e clar) si nu recomand nimanui sa faca ceea ce am facut eu (practic mi am complicat existenta singur, am facut greseli si m am dat cu capul de n probleme)

Anul 2013 este unul foarte "darnic" chiar si in conditiile actuale potrivnice.
Proiectele de genul acestuia incep sa devina o obisnuinta si pe la noi iar aceasta este o tendinta salutara de bun augur care ridica si mentine la un nivel inalt standardul in "zona" africanilor si nu numai...De ce sa nu recunoastem, cel putin in aceasta zona, eram destul de in urma comparativ cu ceea ce se intampla inafara tarii .

Revenind la proiectul de fata, este practic o re-editare a celuilalt proiect timisorean de rasunet in domeniu al lui Adi, deci ..no more comments!
Acvariu, background- pana acum totul la superlativ! Ce va urma ..nu ne va mai surprinde prea mult
Superb cu sau fara Tonine!

Endlerii fac totul!

Imi place mult!

dorucristian wrote:....dupa o pauza indelungata,ma intorc cu lectia invatata...sperand sa primesc ceva sfaturi+ajutor.
O sa postez mai tarziu poze cu aranjamentul din acvariu...si cu destul de multe intrebari celor dornici sa ma ajute


Daca acvariul este acelasi, nu stiu daca vom putea vorbi de lectii "invatate" chiar si cu un aranjament "aranjat" natural
In acest caz, mentinand acvariul pe care l stim deja, poate doar o schimbare a specificului acvariului, in sensul abandonarii speciilor de africani din Malawi si trecerea la o colonie de cativa micuti "shell dwellers" din Tanganijka, ar fi cu adevarat o "evolutie" in bine (desi , chiar si pentru micutii locuitori ai cochiliilor , un 100L este la limita).

Ideal ar fi sa ne "lovesti" cu un acvariu nou - nout de cel putin 3 ori mare decat acesta de fata

Oricum, gata cu supozitiile!

Suntem pe receptie si
asteptam imaginile !

PS. Dornici sa te ajutam suntem, insa avem nevoie si de "ajutorul" tau

LE. Apropo, asa cum se prezenta acvariul in imaginea de la postul n.10 , se vedea clar o imbunatatire a aranjamentului comparativ cu cel din primele imagini. Nu am mai apucat sa scriu asta la momentul respectiv
O initiativa demna de laudat si de un real ajutor pentru noi toti!

Daca tot suntem in febra identificarii topicurilor cu potential, vin si eu cu prima "semnalatiune"

Este vorba de o discutie tot din zona mea (a africanilor): Labidochromis Caeruleus "Yellow"....povestea "acvaristica"adevarata si fascinanta a unui "giuvaer"

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/23078.page

Maestre Koala, poti fi acuzat de "favorizarea infractorului" oricand! Cazieru' Don'soarei Suri ne ofera imaginea perfecta a unui "cremenal in serie"

Ce sa mai zic?! pentru toate victimele cazute la datorie , cu voia lor sau a altora

Suri ramane "the Star of the tank"! Cremenala cum e, imi place de mor!!!

Vrem poze si cu Pomachantusu' !!!

Doamna Romica Jurca (de la Meteo) a fost sensibila la rugamintea mea, asa ca cerul e senin si pasarelele canta voios ... ma retrag la o casuta pitita-n margine de Bucuresti, acolo unde fumul gratarului nu deranjeaza vecinii si unde vinul sta la rece in fantana. .....
PS: Nu ma asteptati prea curand!


Iti poti dori altceva mai mult?! Eu nu m as mai intoarce deloc in Capitala, in conditiile date

Maestre Koala suntem iti suntem alaturi (virtualmente vorbind) in incercarea de a ne imbata si noi macar cu fumul gratarului si cu ciripitul pasarelelor Vinul ...ca vinul..

Distractie placuta, timp frumos si muuulta voie buna va dorim!!!

Placidochromis sp."Jalo" Jalo Reef - este o specie care inca nu a fost descrisa din punct de vedere stiintific (acel "sp." semnifica tocmai acest lucru).

In trecut era prezent pe listele comerciantilor sub denumirea de Otopharynx Heterodon Jalo - fapt ce nu este chiar intamplator - din cate am observat, puii de Jalo prezinta pana pe la 5-6cm cele 3 puncte caracteristice speciilor de Otopharynx - puncte care nu apar la celelalte specii de Placidochromis)

Areal de raspandire: se gaseste exclusiv in zona Jalo Reef pe coasta malawiana(de vest) a Lacului, unde populeaza habitatul intermediar bogat in sedimente.

Talia maximavariaza intre 12-15 cm la masculi , femelele fiind mai micute 9-11cm - insa in acvariu, pe fondul unei diete bogate si variate, poate atinge 17-19cm (parintii alor mei erau peste standardul din natura - masculii cel putin m au impresionat - concurau cu oricare alt Placidochromis ca dimensiune)

Dieta , in natura , este formata din mici nevertebrate, crustacee, larve pe care le cauta in substrat.

Ca si comportament , pot spune ca prezinta o agresivitate intra-specie destul de ridicata si aici ma refer la masculi - in general, subdominantul are de suferit - de aceea se si recomanda un singur mascul si mai multe femele intr un acvariu .

Placidochromisul sp. "Jalo" tinde sa domine ceilalti locatari ai acvariului insa niciodata acest comportament nu este excesiv de agresiv. Intr un acvariu in care este asociat cu specii mai linistite si care au dimensiun mai reduse, Jalo va "domni" autoritar. Pentru a contracara acest lucru, se recomanda asocierea sa cu specii de dimensiuni asemanatoare sau mai mari cu un caracter "forte".

Acvariul recomandat pentru aceasta specie - de la 400-500L in sus.

Dimorfism sexual :
Masculii dominanti prezinta o culoare de fond albastra cu reflexii verde metalizat - culoare care odata cu inaintarea in varsta devine si mai pronuntata. In timpul reproducerii, masculilor le apar pe corp dungi verticale iar coloritul per ansamblu se intensifica.
Aripioarele prezinta un galben-portocaliu intens iar dorsala incepe cu albastru si se termina in galben -portocaliu- toate tivite cu negru.

Femelele sunt gri-metalizat cu un tiv negru pe dorsala.

Mascul:
- colorit "de zi cu zi":
image

- in faza de excitatie :

image

image

image

image


Femela in" incubazione"
:

image

Pereche:

image

Inafara perioadei de reproducere , masculii nu au un teritoriu insa in timpul reproducerii , isi manifesta teritorialitatea protejand o mica zona in care incearca sa atraga femela.
Nivelul de agresivitate creste inaintea si in timpul reproducerii, "micutul" Jalo nu se da in laturi de a urmari orice intrus indiferent de dimensiune asa cum se poate observa si in filmuletul care urmeaza:



Masculul pregatindu si zona de depunere:
image
image

Ritualul de imperechere - destul de "agitat" - masculul este hiper-activ si insistent , intre reprizele de "amore" is face timp sa mai arunce in stanga si in dreapta cate o "atentie" "publicului" - cateva filmulete in ordinea depunerilor care au avut loc in acvariul meu:







Diverse faze ale depunerii in imagini:
image

image

image

image

image

Pui:

- la 1 -1,5cm - se pot observa acele puncte pe corp specifice genul Otopharynx:

image
image

- la 4-5cm - acele puncte aproape ca nu se mai vad:

image

Consideratii finale : O specie pe care o recomand cu caldura oricarui impatimit al africanilor!
Lucian wrote:Frumos ar fi ca dupa ce se mai aduna ceva informatii (sau cand decideti voi) sa separam informatia pura intr-un articol si discutiile pe marginea lui sa fie un post separat.
Ce spuneti?


Ottima idea! Sunt "Pro"!

Intentia mea, in mare, cam asta a fost de la inceput - aceste "fise" sa cuprinda informatii"pure" privind speciile in cauza(denumire, habitat, dimorfism sexual, dieta, comportament , imagini etc) iar ca o ultima sectiune sa zicem, cateva consideratii pe marginea experientei personale (in masura in care le avem sau le am avut in acvarii).
In timp, s ar forma o baza de informatii extrem de utile aflata la dispozitia tuturor.
La partea cu decantarea informatiei pure de "filosofarile"personale , cel putin eu ,stau extrem de prost O sa avem nevoie de ajutoare specializate
Arhitectul wrote:Buna seara stimabile !

Despre activitatea ta acvaristica nu se mai poate spune nimic. Asa ca nu spun decat RESPECT.




Multumesc mult!

Am si eu o intrebare pentru un expert. Mdoka White Lips se poate asocia cu mbunele ?


Expertii trebuie cautati in alta parte ,@Arhitectule.
Eu sunt doar un "vecchietto - principiante ciclidofilo" care este constient ca mai are multe de invatat si descoperit in acest domeniu

Revenind la intrebarea ta, de obicei , asocierea haplocrominelor cu mbune nu este recomandata si sunt mult care sustin cu indarjire acest lucru. Aceasta recomandare are la baza o argumentatie destul de solida care tine de diferentele privind regimul alimentar , caracterul, teritorialitatea , zonele(biotopurile) de bastina ale speciilor care apartin acestor doua mari grupuri de ciclide.

In general, majoritatea speciilor de Mbuna sunt mult mai legate de un teritoriu - si aici ma refer la masculii acestor specii care isi manifesta teritorialitatea alungand intrusii de orice fel de pe peticul de piatra, caverna etc care l au luat in stapanire.
Acest fapt , intr un acvariu(care daca mai e pe deasupra si subdimensionat) , se poate transforma intr un factor de stres pentru speciile de Haplocromine care vin mereu "busite" de acesti masculi de Mbuna teritoriali - toata aceasta situatie putand sa degenereze si sa duca inevitabil, pe acest fond de stres, la imbolnaviri sau alte complicatii.

Nu sunt sustinatorul "habotnic" al acvariilor "Full Mbuna" sau "Full Haps" si nici nu spun ca Haplocrominele nu pot fi tinute cu Mbunele - in natura , aceste 2 grupuri nu traiesc absolut separate unul de celalalt - .
Nu este mai putin adevarat ca un acvariu Full Mbuna sau Full Haps este mai usor de gestionat. Sau idealul - daca am avea posibilitatea sa avem cate un monospecific pentru fiecare specie pe care ne o dorim , de cate 1000L cel putin, in fel acesta am scapa de problemele acestea legate de alegerea populatiei, a speciilor cat de cat compatibile etc. si ne am bucura de comportamentul specific fiecarei specii in parte .
Din pacate, trebuie sa revenim cu picioarele pe pamant ...

Daca raspunsul meu ar fi unul categoric negativ, practic mi as da singur la glezne ...dupa cum se vede, in acvariul meu cei 4 Mdoka stau alaturi de cateva specii de Mbuna , unele chiar cunoscute ca fiind foarte "aprige" , reusesc sa se reproduca si sa aibe un comportament normal, zic eu.

Deci , Mdoka se pot tine cu Mbune insa trebuie sa fii atent la cateva detalii de "finete":
- acvariul trebuie sa fie unul generos (Mdoka ajung la 25cm daca nu mai bine)- spatiul conteaza enorm in oricare din variante -
- trebuie sa ajustezi decorul in functie si de nevoile acestora, de comportamentul lor.

Nu vei putea umple acvariul de bolovani ca in cazul acvariilor Full Mbuna.
Placidochromis phenochilus Mdoka este unul dintre acei "blue followers " care cutreiera intinderile de nisip, insotind cate o "gazda" de genul Taeniolethrinops sau Fossorochromis pentru a profita de pe urma activitatii de "forare " a acesteia din urma. In consecinta , in acvariu au nevoie de o zona nisipoasa destul de mare..

Cum spuneam Mbunele au un caracter teritorial mai pronuntat, fapt pentru care, decorul, aranjamentul pietrelor se va face pe cat posibil cat mai natural, fara grote sau pesteri artificial create , pentru a nu oferi posibilitatea masculilor sa si exercite dreptul de proprietate excesiv (la partea aste nu mi fac griji in privinta dumitale )

Inca o chestie care trebuie avuta in vedere - daca vei introduce un grup de puiuti de Mdoka de 4-5cm alaturi de unul de Mbuna cu dimensiuni similare sau , chiar mai rau , tineri Mbuna ajunsi deja la maturitate, s ar putea ca Mdoka sa aibe de suferit, avand o crestere net inferioara in comparatie cu Mbunele .Deci ideal ar fi ca Mdoka sa fie introdusi primii in bazin, in felul acest ar avea un atu in plus fata de Mbunele teritoriale, si sa fie mult mai mari decat grupul de Mbuna.

Ca si caracter, Mdoka este considerat prin cei mai "duri" Placidochromisi , deci din acest punct de vedere in combinatie cu speciile de Mbuna este un avantaj.
Nu acelasi lucru se poate spune de varul Placidochromis Phenochlius Tanzania (perlatul) care este opusul - pe acesta chiar nu ti l as recomanda intr un acvariu cu Mbune.

O alta problema va fi alegerea alimentatiei - nu poti sa i tii pe regim strict vegetarian pe domnii Mdoka de dragul Mbunelor si nici invers - trebuie gasita o formula de mijloc - (de exemplu , NLS Cichlid Formula ca baza , la care poti adauga produse gen Spirulina sau Vegetable Flakes sau granule)

In mare cam asta ar fi "filosofia" Teoria este una, practica ne omoara.
Suntem oricum prin zona si ne mai auzim

Numai bine
Cristian


Multumiri Rick, STTTK si Vereb!

poate da domnul in acest an si va vom face o vizita de un weekend .

Nu mi-ai spus ce s-a intimplat cu examenul care l-ai sustinut acu 3 saptamini in urma


Vereb, cu cea mai mare placere va asteptam. In jur de 850km ne despart. N ar fi asa multi
Cu examenul s a intamplat ca am scapat cu bine si cu felicitari

Acum, sa trecem la ale noastre!

Continuam povestea Abactochromisilor ..

Acum 1 saptamana , am scos puiutii de la femela aceea . De data asta a fost cu noroc. Puiutii in numar de 8 *(data trecuta fusesera 9) mai prezentau usoare urme ale saculetului vitelin .



si 2 imagini cu Labronii mici:

image

image

Cu aceasta ocazie , ca sa completam seria"Abactochromis on YouTube", am mesterit inca 2 filmulete pe care le aveam in calculator :

- unul cu ritualul de imperechere (de la a 2a imperechere - calitatea este mai slaba):


iar celalalt cu femela "in incubazione"


Enjoy!

Tot in aceasta perioada , am surprins stiuca de Lichnochromis acuticeps colorat asa cum nu l mai vazusem niciodata - ii disparuse complet acea dunga oblica neagra - se imbracase in haine de sarbatoare
Cred ca are usoare inclinatii homo Saracul! In lipsa de altceva, curteaza masculii de Taeniolethrinops , poate poate o iesi ceva
Aici se vede bine ce vreau sa spun:

image

image

image

image

image

Vreau sa va spun ca , de cand avem africani, Moorii nu au lipsit din acvariiile noastre. Insa in urma cu cateva zile, si eu si sotia am ramas surprinsi de culorile celor 2 masculi care s au "aprins" ca din senin, desi femela era deja cu gura plina , deci practic nu mai exista niciun un motiv de excitatie.
Nu am mai vazut acea culoare albastru-negru la niciun mascul din cei pe care i am avut pana acum..

O minunatie!
image

image

image

image

image

image

image

Incheiem cu niste poze cu pitici:

Tropheops Mauve Yellow - 4-5cm - sunt miniaturi ale parintilor
image

image

image

Moorii si Placidochromis Mdoka White Lips - 4-5cm
image
image

Placidochromis Jalo Jalo Reef
1,5cm
image

4-5cm
image

Placidochromis phenochilus Gisseli F1 - 1cm
image

image

"Fish-room "ul din garaj incepe sa prinda forma. Puii mai maricei ii voi muta in curand intr un acvariu mai mare 140x45x55.

Pana data viitoare,

Numai bine voua si bibanilor vostri!

Cristian
Eu trebuie sa multumesc Marelui Gandalf in primul rand!
Si va multumesc si voua , tuturor , pentru "sustinerea cauzei"

De abia acum l ai vazut?! E destul de vechi..de pe la inceputul anului..
Poate ca ar fi fost o idee buna sa ajunga "lipicios", astfel ar fi fost mai usor de gasit.
Oricum mai bine mai tarziu decat niciodat'
Ma bucur mult ca l ai gasit interesant si ti multumesc pentru aprecieri!

Ar fi o idee interesanta sa redactam pe modelul acestuia (insa nu obligatoriu) astfel de "fise tehnice" ale speciilor cu care ne am intalnit, le am avut in acvarii , impartasind experienta noastra si celorlati. Mai mult , o astfel de initiativa ar avea rolul de a face un fel de "publicitate" anumitor specii mai aparte, mai rare sau care nu sunt cunoscute indeajuns la noi.

Ca sa ramanem "on-topic", profit de ocazie si postez cateva imagini cu puii de Tropheops Mauve ,acum in jur de 5cm, facute recent:

image

image

Aceasta pare o fetita:
image

Iar acestia baietei (dupa "calculele" mele ):
image
Dar pana atunci:


Dar pana atunci, nenea Silviu ne mai loveste cu cate o capodopera de a dumnealui

Superb "Rosu de Malawi"!!!
rick wrote:Hristos a inviat!
Si pentru ca am lipsit ceva timp iata un filmulet mai lung cu Africanfish in proaspat "coafat".
http://www.youtube.com/watch?v=BftQuyS72q4b4


Adevarat a-Nviat!

Asa mai DA, Emile! Un filmulet de 7minute se "digera" altfel Filmuletele tale scurte mai rau ne zgandareau. Se simtea nevoia de "un lung metraj" in genul
Ce sa mai spun?! Imi place enorm!!!
Multumim mult si mai asteptam astfel de "lung metraje" !!!



Mi am permis sa ti l "coafez" cu functia Youtube, ca sa fie mai bine

Un week end minunat!

Cristian

O "stire" de actualitate pentru iubitorii de Mbuna: genul Metriaclima s a imbogatit cu 5 noi specii descrise de catre Stauffer, Jay Richard Jr. & K. Black, A.F. Konings in 2013 in lucrarea: "Descriptions of five new species of Metriaclima (Teleostei: Cichlidae) from Lake Mala?i, Africa". Zootaxa. v. 3647(n. 1), pp. 101-136

Acestia sunt noii-veniti ai genului Metriaclima:

Metriaclima lundoense,
Metriaclima midomo,
Metriaclima nigrodorsalis,
Metriaclima pambazuko,
Metriaclima tarakiki




image

Pentru cei interesati , documentul stiintific poate fi gasit aici: http://www.mapress.com/zootaxa/2013/f/zt03647p136.pdf
Arhitectul wrote:
Legat de acvariul cel nou:

- avem un mobilier proiectat sa tina o tona pe care va sta viitorul bazin. Stiu ca este ingust dar nu am ce sa fac. Fundul bazinului va fi de 550x2400 mm. Asta e ...



Este ok , stai linistit. Daca il vei face la 60cm inaltime *(nu ti recomand mai mult pentru ca , din experienta celor 75cm ai mei de acum , iti spun ca este foarte dificil de umblat in el), vei avea in jur de 800Litri.

- acvariul vreau sa aiba schimb de apa la picatura - o sa gauresc un perete de Rigips pentru a trage un pe teava PPR sau pe un furtun flexibil sursa de apa rece (filtrata in prealabil) si scurgere in sifonul de la chicineta de la firma.


Schimbul la picatura , daca nu iti este peste mana sa l faci , aduce un plus acvariului. Deci, fara discutie, mergi pe solutia asta!

- filtrarea va fi ori cu sump (sump-uri) daca incap in cele 4 compartimente de sub acvariu sau cu canistre. Deja am un JBL 1501e si un JBL 901e care merg acum in cei 240 litri pe care ii am acum. Nu tin neaparat sa le refolosesc. Ce pot sa spun este ca de cand am 2 canistre in 240 litri apa arata cu totul altfel decat atunci cand mergeam doar cu JBL 1501e. Si am si filtrul intern de la Juwel cu bureti si vata.


La capitolul filtrare , cred ca s a spus cam tot ce trebuia spus Case closed (cel putin din punctul meu de vedere)

- Nu vreau fundal 3D - trebuie sa gasesc o metoda ingenioasa de a masca toate acareturile (eventual o constructie de bolovani ingenios edificata) Imi place imaginea acvariului actual inspirata dupa celebrul acvariu al lui Pomi.


Data fiind latimea de 55cm nici nu ti as recomanda un background 3D pe toata lungimea acvariului .
Eu la acel 700L care avea cu 5cm in plus pe latime , am avut decorul 3D de la Aquarium Munster Tanzania care manca ceva spatiu fiind destul de iesit in relief pe anumite segmente.
Avantajele unui astfel de decor , pe langa cele de ordin estetic :
- niciun echipament la vedere
- filtrarea interna incropita in spatele lui.

Din pacate , iti spun ca nu vei reusi sa maschezi cu bolovani naturali tevaraia , in cazul in care mergi pe varianta - canistre. Ti ar trebui niste pietre imense care ar cantari enorm iar o constructie de genul piatra peste piatra iar nu mi se pare ok - nu vorbim de riscul de a crapa fundul acvariului.
Si la acvariul lui Pomi , asta este singura "buba" a ansamblului- sunt la vedere tevile si "paleasca" de IN a Fluvalului FX5 si pompa de valuri.

Eu zic sa iei totusi in considerare varianta achizitionarii a macar 2 module de background 3D care te vor ajuta sa maschezi toata "matzaraia" - sunt usoare si de efect - se pot gauri iar in spatele lor poti baga tevile canistrelor , incalzitorul si chiar pompa de valuri.
Arunca un ochi pe aici:
module BTN http://unimati.biz/group.asp?group=4 sau
RockZolid: modulele Stone de la litera E in sus: http://www.rockzolid.de/8.html
http://www.unimati.biz/getdoc.asp?id=12&md5hash=954D247BE5D498FAE01C169CD1A9F42E

Nu stiu cum sa rezolv problema fecalelor stranse intre bolovani - eventual o pompa de valuri ??? Aici astept sfaturi de la cei cu bazine mari.


Un curent de apa produs de o pompa de valuri sau chiar de o pompa de recirculare (ascunsa intr un modul ) , "inteligent" directionate (in caz contrar risti sa ai o ploaie de kk in acvariu )ajuta la strangerea acestor "deseuri" grosiere intr o anumita zona insa nu te scapa de ele. Conteaza mult si modul in care pozitionezi pietrele in acvariu.
La fiecare schimb de apa, substratul se sifoneaza iar mare parte din aceasta mizerie dispare. Nu vei putea face niciodata curatenie perfecta si nici nu e indicat ca la fiecare schimb de apa sa misti toate pietrele pentru a culege aceasta mizerie. Nu suntem la farmacie Acvariul odata "asezat" are grija sa anihileze acumularile astea in mod natural cu ajutorul coloniilor de bacterii formate.

- Stiu ca o sa ma certe ciclidarii dar as vrea sa gasesc un peste sau un alt animal (sau dispozitiv) care sa mai curete din mazga de pe decor si peretii acvariului. Am inteles ca sanitarii nu au ce cauta in bazine cu ciclide (synodontis nu stiu daca curata geamul ca un pleco) sau o sa las bazinul mai slab populat ca sa fie mai curat ... Ma cam seaca maroneala care se depune saptamanal pe geamuri chiar si cu 2 curatiri ale geamului pe saptamana tot se vede. Daca specialistii spun ca nu e OK o sa ma conformez si o sa curat geamul ca un obsesional dar daca exista o solutie as vrea sa o implementez.


Cu mazga de pe decor trebuie sa te obisnuiesti - sunt unii care nu stiu ce sa faca pentru ca aceasta mazga sa apara pe decorul lor - de fapt sunt alge iar acestea fac parte din decor - fara ele pe pietre , pe decor, acvariul ar fi steril , deci nenatural.
Aceasta mazga apare in orice acvariu indiferent daca ai 1 singur peste sau 100 - nu are nici o legatura directa cu numarul de pesti, desi la concentratii mari de NO3 se poate observa o inmultire excesiva a acestor alge - Lumina este cea care influenzeaza cresterea acestor alge.
Pentru geam, din fericire , exista dispozitivul clasic de curatare a algelor - minunatul magnetel , pe care din cand in cand il poti ajuta , cu un buretel atunci cand faci curat la pestani.
Niciun ancistrus, pleco sau synodontis nu va curati aceste alge ca - n palma.

Nu prea stiu cum sa compartimentez o laterala a acvariului pentru a masca echipamentele ... Inca mai studiez la acest capitol.


O solutie ti am dat o deja: 2 module de background 3D.
Ai mai putea construi o cutie (sau 2) din FOREX NEGRU pe colturile acvariului(partea din spate), prevazuta cu gaurile de rigoare .

YDarius wrote: De mult ma gandeam la ideea de a face 2 filtre (gen sump) pe lateralele acvariului, abia astept sa iti faci acvariul de 3m+ sa vad cum functioneaza , dar in principiu nu are ce sa nu mearga daca te gandesti logic, la o dimensiune de 20x60x50 ai 60l de spatiu filtrant, inmultit cu 2, mi se pare foarte mult, plus ca poti pune pompele de recirculare in asa fel incat sa asiguri un curent suficient in acvariu, atasand si un locline la iesire iar peretele despartitor sa fie din acrilat negru.... PERFECT...
Singurul dezavantaj este ca mananca 40 de cm din lungimea acvariului


Ne "omoara" Dragos pe amandoi daca ne prinde !!

Intr adevar dezavantajul acestor filtre interne este ca mananca din volumul net al acvariului insa pentru a mai diminua din acest neajuns se pot face pe spatele acvariului sau pe colturile din spate sau si mai frumos si elegant, incropite in module de background gen BTN . Daca te uiti pe site ul BTN , chiar ei recomanda acest tip de filtrare in spatele decorului sau in module.
Filtrul intern clasic , cu 3 compartimente, se poate face din sticla sau din FOREX.

abia astept sa iti faci acvariul de 3m+ sa vad cum functioneaza
Inca e in stadiul "stam cu ochii n tavan si visam" Sper si eu sa gasesc resursele necesare ca sa misc cumva in drectia asta

LE.
Pana am postat eu , a raspuns si Dragos.
Cum spuneam , Dragos este TATICUL LOR

Si eu sunt constient ca pe undeva ceva am gresit - am si recunoscut asta S ar putea sa fie cum spui tu , compartimentul pompei subdimensionat. Oricum , per ansamblu , "jucaria" merge si asa in parametri buni as spune ,tinand cont ca este prima lucrare a unui "Ilustru Nepriceput inca in viata"

Apa o schimb si eu tot in display .

Referitor la problema cu evaporarea, sa nu uitam ca sumpul marinului tau este o mica "uzina nucleara" super computerizata si automatizatacare nu sufera comparatie cu de-alde Flinstone SUMP cum este al meu.
Oricum, este interesant sistemul cu Bidonul - o sa incerc sa l pun in practica- Multam mult!

Faza cu reactoarele denitrificatoare deja intra la capitolul "complicatii SF" pentru cei ca mine Schimbul "babesc " de apa ramane de baza , cel putin deocamdata.

Tu esti de ceva vreme in contact cu lumea marinelor iar acest fapt iti ofera o cu totul alta optica comparativ cu "muritorii de rand" Toata stima!

Numai bine!
Cristian
 
Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com