Acum mi am format imaginea clara asupra "problematicii" existente..si iti dau dreptate intrutotul. Cu bebe mic , prioritatile sunt cu totul altele. Si eu am trecut prin faza asta . Acvariul de 700L pe care l am avut in tara, a fost realizat cand bebe al meu avea pana in 2 ani. Se poate si asa insa iti dau dreptate. Vei avea mai mult timp si vei fi si mai linistit putin mai incolo
Cat despre marimea acvariului , daca nu ar fi fost acel spatiu ocupat cu birourile, imi mentin parerea: pe toata lungimea (de 4 metri) as fi trantit o magaoaie ca pentru sufletul meu.. Poate in viitor, cine stie Exista acvarii si de 5 metri lungime, @Arhitectule! Nu ai de ce sa ti faci probleme de genul : greutatea sticlei, cine cum o ridica etc. Daca exista vointa, se face orice De exemplu, eu mi am construit de unul singur , cu sticla de 15mm, acvariul de 1200 L de aici din Italia. Deci, se poate! *(dar nu as mai face o a doua oara)
La acvariul de la Genova nu am ajuns. Am vizitat acvariul de la Catollica *(Rimini) dar nu am fost deloc impresionat.
Ca sa faci un acvariu de 3/4 metri lungime, si daca nu sari de 60cm inaltime, poti folosi fara probleme sticla de 19/20mm *(am vazut aici in Rimini la cineva,un acvariu de 3 metri facut cu sticla de 15mm)
Pana una alta ramanem la cel de 240L. Am inteles si ti respect decizia.
Sa trecem si la lucruri serioase
Am vazut ca prin acvariile voastre cu ciclide nu sunt sanitari ... Nu va plac sau nu e nevoie. Am vazut pe un site strain ca exista un Synodontis care e din peisaj cu ciclidele. Nu prea imi plac algele (desi am citit ca sunt delicatesa pentru unele ciclide) si nu stiu ce sa fac in sensul asta ... Am fost sfatuit sa iau 2 Pleco si scap de alge. E OK ?
Trecem la lucruri serioase
Cel putin eu, de 7 ani de cand tin africani, nu am simtit nevoia sa bag "sanitari" alaturi de ciclide. Poate si pentru ca nu sunt un mare fan al acestui gen dar si pentru ca intotdeauna am avut probleme cu spatiul disponibil in sensul ca nu am avut niciodata suficient pt africanii mei daramite sa mai bag si vreun somnotei pe acolo
Una peste alta , revenind la "sanitari". Acest termen este atribuit in mod gresit unui grup de pesti (catfish)care fac orice altceva , numai "kk" nu mananca Deci nu au niciun rol in a te scapa de mizeriile din acvariu Da, se hranesc preponderent pe fundul acvariului, culeg resturile lasate de ceilalti..insa cam atat.
Sfatul meu ar fi sa te concentrezi pe ciclide deocamdata. Acvariul este unul micut
Plecostomus si Ancistrusul sunt destul de des intalniti in acvariile cu africani tocmai pentru ca se hranesc raschetand algele de pe decor si geamuri. Insa ce face lama sau magnetelul , nu va putea face Pleco niciodata. Unde mai pui ca Pleco se fac dihanii imense de peste 20cm. Deci..exclus in 240 L
Eu insa nu sunt de acord cu asocierea acestora cu africanii. Cel putin la mine in acvarii nu i veti vedea niciodata. Astia vin din America Centrala si de Sud, au alte cerinte in privinta parametrilor apei etc. Nu se "pupa" dom'le
Si o alta intrebare - ciclidele pui de 2-3 cm in cat timp ajung la maturitate ? Inteleg ca daca ii tii intr-un acvariu mai mic nu se dezvolta. Daca iau si 4-5 Acei Msuli in afara de Labidocromis caeruleus si Elongatus Mphanga in cat timp ar trebui sa-i trec in bazinul mare pentru a nu le afecta cresterea ?
Rata de crestere variaza foarte mult de la specie la specie, de la individ la individ, in functie de conditiile oferite, de schimburile de apa, alimentatie si nu in ultimul rand de spatiul pus la dispozitie.
Deci , daca i vei tine intr un acvariu mai mic, se vor dezvolta fara doar si poate insa nu atat de mult pe cat ar face o daca le ai oferi un spatiu mai generos.
In general, in jurul varstei de 1 an, ai putea avea niste tineri africani care inca nu au ajuns la dimensiunile maxime - in functie de specie , sa zicem intre 8-10 cm, poate chiar mai mult.
Cum spuneam conteaza mult si schimburile de apa (cu cat mai dese cu atat mai bine , mai ales cat sunt micuti) si alimentatia.
Spun si eu un "Bun venit!" Arhitectului , cu oarecare intarziere!
Felicitari pentru alegerea facuta ! Nu vei regreta! O sa fie mai greu inceputul dar odata ce vei descoperi mai in profunzime aceasta lume a ciclidelor africane, te vei "imbolnavi" incurabil! Vorbesc din postura unuia care se afla in plina suferinta
Vad ca ai primit un calup bun de sfaturi in "domeniu" , asa ca nu o sa insist pe aspectele tehnice.
Era super daca mergeai pe varianta unui acvariu mai mare. In general , chiar daca pare mai greu de intretinut sau crezi ca nu te vei descurca pentru ca esti incepator, un acvariu generos ca si dimensiuni, mai ales in cazul africanilor , este mult mai usor de gestionat atat dpdv al mentinerii in echilibru a parametrilor apei dar si a mentinerii unui climat de pace si liniste fara episoade de agresiune intra sau extra -specie.
In cazul africanilor , dupa cum bine cred ca stii si tu, cu cat mai mare cu atat mai bine(vorbind bineinteles de acvariu )
Vazand casa pe care o ai (felicitari pentru designul de exceptie)si spatiul pe care il ai la dispozitie, daca eram in locul tau, mi as fi facut un acvariu exact in locul unde este acel birou cu cele 3 scaune.. S ar fi incadrat nemaipomenit si cred ca ar fi iesit o "capodopera " de 3 metri lungime care intr adevar s ar fi putut numi ACVARIU PENTRU MALAWIENI (PS sa nu i arati cele scrise de mine sotiei pentru ca nu vad prea bine deznodamantul )
Acum referitor la specii, alegerea lor trebuie sa fie facuta si in baza preferintelor , a gusturilor dar trebuie sa tina cont si compatibilitatea acestora, caracterul lor, riscul de hibridizare , cerintele fiecareia dintre ele , totul raportat la spatiul disponibil.
De exemplu, pomenisei de Elongatus Mpangha si Labidocromis sp Mbamba . Sunt doua specii de mbuna cu un colorit foarte asemanator. De obicei sunt de evitat asocierile de genul tocmai pe considerentul existentei riscului de hibridizare
Elongatus Mphanga
L.sp. Mbamba
Pentru acvariul cel mic , de 240 L , as merge pe un Labidocromis caeruleus sau Perlmutt (mai micuti si linistiti ) in combinatie cu Elongatus Mphanga.
Estherae nu as baga pe motiv ca este o specie destul de forte si se face si maricica.
Daca tot vrei sa bagi si a treia specie, as face un compromis si as baga un trio sau 2 perechi de Acei Msuli. Cresc si ei destul de mari, 14cm masculii, femela in jur de 10-12cm , dar sunt mai ponderati ca si comportament. Plus ca sunt printre cele mai frumoase mbuna , si ca pui si ca adulti (parerea mea.)
Oricum , mai ai timp sa schimbi proiectul Poate din 200 L se transforma peste noapte , cu acordul Sefei casei, in , macar, un 600L Ar fi ideal!
Exact.
Haplochromis sp.CH44 - o haplocromina din Lacul Victoria .
Mai apare si sub alte denumiri comerciale gen Astatotilapia sp. red tail sau Haplochromis sp.CH44 "Thick Skin"(aici exista anumite opinii cum ca ar fi vorba de 2 specii aparte - CH44 si CH44 Thickskin- diferentiate prin numarul benzilor verticale mai numeroase si mai inguste in cazul celui din urma).
De multe este vandut sub denumirea gresita de Astatotilapia obliquidens .
Ce vad in poze , imi place. Ca si exemplare par ok. Insa e regretabil ca domnii de la pet shop nu stiu ce vand.
Pentru colegul @vvoicu
Confirm si eu cele spuse de @Husky. Nu este vorba de o Aulonocara ci de un Copadichromis Borley *(mai slabut calitativ )
dorinf wrote:Nu stiu daca te-ai lamurit ce este specia expusa, dar daca ai reusit, te rog sa ma lamuresti si pe mine. In urma cu aproximativ 10 luni am cumparat si eu mai multe ciclide de 3-4 cm de la o crescatorie din Jucu Cluj. Erau import din Austria din cate am inteles iar vanzatorii nu cunosteau ce specii sunt. Printre ei am avut si eu 2 exemplare identice cu al tau, unul dintre ei avand corpul putin mai ingust decat celalalt si parca mai ascutit la bot, desi coloritul este identic. Actualmente unul are 8-9 cm iar celalalt 10-11 cm. Am cerut si eu parerea unor crescatori mai experimentati iar acestia spuneau ca sunt fryeri. Eu nu prea sunt de acord cu opinia lor si inclin sa cred si eu ca ar putea fi masculi de borlei. Ca o coincidenta, ca si in cazul tau, printre celelalte ciclide cumparate tot atunci sunt si 2 exemplare pe care, ajunse aproape de maturitate le-am identificat ca fiind femele de borley. In prima faza n-am facut nici o legatura intre aceste exemplare intrucat in faza de juvenili coloritul lor era total diferit iar eu eram obisnuit ca puii sa fie la fel, indiferent de sex, diferentierea coloritului urmand a se realiza mai tarziu.
Am rugamintea si eu sa-si spuna punctul de vedere si alti crescatori experimentati de ciclide africane pentru a elucida acest mister. Daca considerati necesar atasez si eu poze cu cele 2 exemplare ale mele.
Referitor la "dilema" lui Dorin, pozele sun slabute rau si de aceea pe primele doua nici nu le voi lua in considerare. In a 2 a am certitudinea ca ai un Nimbochromis livingstonii acolo.
In cea de a treia , s ar putea ca cei care ti au spus ca e vorba de Sciaenochromis fryeri sa fi avut dreptate.Si mie imi pare un Fryeri inca "neactivat"
Mi se pare totusi straniu si trist in acelasi timp, ca crescatorii de unde ai luat puii , nu aveau habar ce specii vindeau. Cu atat mai mult cu cat importasera pestii din Austria
Multumesc Iulian! Intr adevar de necrezut ce s a intamplat cu femela aceea de Acei..Probabil i a avut "stocati " si in faringe , nu numai in gura
Multumesc si tie @vereb si
La multi ani!
De invatat , invatam impreuna din experientele fiecaruia dintre noi
Cat priveste puii de Tropheops , daca gasim un mod de a i transporta sau nu stiu, cu draga inima iti dau. Ramane sa discutam oricum.
Lista de "rezervari"este destul de mare pentru ei si din pacate femela nu a facut atat de multi precum cea de Acei Insa sper sa repete figura cat mai curand.
Sincer iti zic Cristi ca, intai m-am uitat la poze si apoi am inceput sa citesc, dar cum am dat de poza cu masculul de Acei, l-am recunoscut instant, iar apoi citirea postului mi-a si confirmat.
Ma bucur sa aud ca o pereche s-a intors la "taticu", mai ales ca femela a scos si 90 de pui. Cand ma gandesc la cifra asta, parca imi pare rau ca nu am vazut la mine in acvariu, macar un pui de Acei, sa supravietuiasca, de la cele 4 femele pe care le am, care mai tot timpul stau gusate.
PS. Jalo se tine bine, bine de tot.
Multumesc mult Silviu!
Aceii desi au stat la Vicenza mai mult de 2 luni, nu au vrut sa depuna Probabil stiau ei ceva , cum ca ar trebui sa ajunga la mine Nici acum, perechea care a ramas acolo, nu a reusit sa depuna in conditiile in care nu au concurenti sau exemplare care sa i streseze.Nu stiu ce sa zic.
La mine au depus la putin timp de la sosire.
Recordul este unul absolut, clar! Nu reusesc sa mi dau seama unde au incaput 90 pui in gura acelei femele care nu e cine stie ce ca marime
Cert e ca au supravietuit toti si cresc foarte bine..
Voi opri din ei cat sa mi fac un grup ca lumea .
Multumesc mult pentru aprecieri!
Ma bucur nespus ca ati gasit interesanta "povestioara" Era pacat sa o tin doar pentru mine.
koala wrote:Felicitari pentru articol, bine documentat si plin de aspecte inedite... am sa vorbesc maine cu mosu ca sa-l urcam si pe site, la sectiunea "Articole despre pesti"...
Maestre Koala, multumesc din suflet! Este o onoare pentru mine ca acest "articol" (daca putem sa i spunem asa) sa se regaseasca pe site la sectiunea respectiva ! Inseamna mult pentru mine !
Este poate mai mult decat mi as fi dorit Si daca ar fi fost facut doar sticky pentru a nu se pierde si pentru a fi usor de gasit la sectiunea "Ciclide " de pe forum, ar fi fost mai mult decat ok pentru mine .
Au trecut mai bine de 3 luni de la Congresul Asociatiei Italiene a Ciclidofililor insa chiar daca am reusit sa va povestesc aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/340/19550.page in mare cam ce s a intamplat, stiam ca mai aveam ceva sa va impartasesc ..
Spuneam ca prima zi de Congres s a incheiat cu o cina sociala la un restaurant din apropierea Faenzei..Lume multa, mancare , bautura buna dar nu asta contat cel mai mult.
Am avut sansa sa stau la masa alaturi de doua persoane minunate, Fabio Callegari si Marco Isidori , doi "bolnavi " de Malawi cu state vechi (probabil eu eram prin liceu cand dumnealor umblau prin Malawi cu masca pe fata), care au intretinut atmosfera delectandu ne cu povestioare minunate si cu cele traite de dansii in calatoriile ciclidofile .
La un moment dat, Fabio, putin "trosnit" dar foarte haios, ma intreaba:
"Conosci la vera storia del Caeruleus?"(Cunosti povestea adevarata a Caeruleusului) ..
Eu: "Boh.."(Nu..).."" Fabio: "Come mai ?! " (Cum asa?!)..
Si uite asa , a inceput sa ne dezvaluie "povestea" acestei mbuna , pe care multi dintre noi l-au avut macar odata in acvariu sau , probabil il au si acum , dar din pacate ,despre care se vorbeste si se scrie atat de putin , tocmai din cauza ca a devenit atat de prezent si obisnuit in acvariile noastre..
Asa cum nici eu nu o stiam , sunt convins ca nici dumneavoastra nu cunoasteti povestea acestui pestisor , de la descoperire si pana la sosirea in Europa, cu detaliile aferente..
Si mai mult ca sigur si chiar daca nu o sa va vina sa credeti , nu stiati nici asta:
In natura , Caeruleusii sunt extrem de rari, contrar situatiei la nivel acvaristic:!:
Inainte de a intra trece la subiectul propriu zis , as vrea sa mentionam cateva aspecte legate de aceasta specie, unele chiar de retinut.
Genul Labidochromis a fost descris in 1956 pe baza unui esantion de exemplare capturate de Goffrey Fryer ("taticul " lui Sciaenochromis ) la Nkata Bay.
Denumirea de "Caeruleus" isi are probabil originea in faptul ca , exemplarele salbatice folosite de Fryer , provenite de la adancimi foarte mari, odata aduse la suprafata , sufereau o mutatie a culorii care din alb se transforma in gri-albastru (ceruleo).
Deci prima descriere a Caeruleusului facuta de domnul Fryer nu a avut nimic de a face cu culoarea care ni se arata in fata ochilor cand pronuntam "Caeruleus" adica Galben .
Genul Labidochromis (Fryer 1956) cuprinde un grup de mici si colorate mbuna . Culorile variaza in functie de specie si /sau varianta in functie de locul de provenienta de la galben la alb pana la albastru si argintiu.
Acesti pesti traiesc in zone cu mari aglomerari de stanci si pietre, la adancimi foarte mari cuprinse intre 10 si 50 m.
Caracteristica principala a genului este gura foarte mica cu buze fine si dinti foarte alungiti si fini care permit capturarea larvelor de insecte si a micilor crustacee ascunse in crapaturile si cavitatile din pietre.
Cum spuneam, in natura Labidochromisul "Yellow" este un peste extrem de rar .
Motivul pentru care exemplarele WILD sunt extrem de scumpe pe piata este acela ca in natura sunt foarte prudenti si timizi, in special femelele care se refugiaza rapid in cavitatile intunecate formate de pietre.. Mai mult , sunt pesti solitari foarte rapizi si in consecinta nu sunt o captura facila.
Nu sunt pesti teritoriali - inoata linistiti in teritoriile altor specii, fiind mereu bine tolerati deoarece , datorita comportamentului alimentar diferit, nu intra in competitie directa cu grupurile celelalte de mbuna.
Tocmai acest comportament , care nu i face sa apere un teritoriu, face ca acesti pesti sa fie recomandati tuturor celor care intra in contact pentru prima data cu lumea ciclidelor africane . Cu toate acestea, trebuie sa spunem ca Labidochromisul este o specie careia ii place sa se miste in natura iar in consecinta , pentru a i putea oeri un minim de comfort , acvariul ar trebui sa fie de macar un 250-300L.
Revenind la povestea galbiorului nostru, Labidochromisul "Yellow" nu este altceva decat o varianta geografica a Labidochromisului caeruleus , specie pe care o regasim e a lungul tuturor coastelor lacului Malawi.
Varianta galbena, in schimb, se gaseste numai pe coasta de Vest a Lacului , aceea care apartine statului Malawi , si este prezenta , cu cateva mici variatiuni cromatice , in zona cuprinsa intre Charo si Kajzingi.
Populatiile capturate la nord de aceasta zona , adica la Kakusa, sunt si cele mai apreciate datorita culorii galben -auriu intense .
Putin mai la Sud, in zona Ruarwe, avem o populatie complet alba - unica de acest fel in zona de coasta care ne intereseaza , pana la Nkatha Bay.
In partea de Nord aLion's Cove , exemplarele de Caeruleus au o culoare galben-lamaie intensa si omogena insa deja in aceasta zona incep sa apara exemplare care prezinta in partea inferioara a corpului o culoare albicioasa.
Exemplar din partea de nord a Lions Cove:
Stiu ca de multe ori, aflandu ne in fata unor exemplare de Caeruleus "decolorate", ne am pus intrebarea : Oare nu cumva sunt hibrizi sau exemplare slabe dpdv genetic? Ei bine, dupa cate se pare , era vorba doar de o alarma falsa
La Sud de Lion's Cove , toate exemplarele sunt caracterizate de un dublu colorit : galben-lamaie in partea superioara si albicioasa in partea inferioara.
Mai la Sud, la Nkatha Bay, Caeruleusii nostri au o culoare albicioasa cu irizatii galbui.
Exemplarele adulte ale tuturor variantelor geografice descrise mai sus prezinta acel contur negru pe aripioarele dorsala, anala si ventrale care creeaza un superb contrast cu galbenul mai mult sau mai putin intens al corpului.
In interiorul aceleiasi populatii , aceasta banda neagra poate sa nu fie prezenta la toti indivizii (asa cum se observa in imaginea de mai jos)insa retinem ca acest fenomen de polimorfism nu este cauzat de variatiile geografice ale speciei.
Foarte interesant este studiul facut de Lewis in 1986 din care a reiesit ca unele exemplare capturate in natura aveau o dentitie faringeana foarte dezvoltata iar la o analiza a resturilor alimentare gasite in interiorul stomacurilor acestora, a rezultat ca acesti pesti se hraneau cu melci. De aici se naste ideea ca populatiile s au impartit in doua grupuri , unul insectivor legat de zona stancoasa , iar celalalt , cu aceasta dentitie faringeana mai dezvoltata care traieste in zonele cu Vallisneria si se hraneste cu melci si alte moluste.
Labidochromis caeruleus "Yellow" a fost importat pentru prima data in Europa cu mai bine de 25 ani in urma.
Fabio isi aminteste ca i vazuse in Olanda , acum 20 ani , la "Verduijn Cichlids", care la acele vremuri era unicul furnizor de ciclide din Europa cunoscut in randurile pasionatilor italieni si pe care , cu destule sacrificii , reuseau sa l viziteze cu regularitate .
Era un acvariu plin cu acesti pesti galbeni care se miscau foarte rapid . A decis sa si cumpere un grup de 10 exemplare pe care i a bagat intr un acvariu de 300 L .
Din acel moment, datorita satisfactiilor oferite de acest grup de Caeruleusi, a avut mereu aceasta specie in acvariile sale.
Parca l si vad acum , intrebandu ma: "Stii sub ce denumire mi au fost vanduti atunci la olandezi ?" Se numeau: Labidochromis "tanganicae" .
Bineinteles, ca prima intrebare pusa vanzatorului -Rene Kruter - a fost: " Dar de unde provin acesti pesti pentru ca analizand morfologia , aduceau clar cu speciile de Malawi dar aceasta denumire te trimite in lacul vecin - Tanganijka?"
René confirma de fapt provenienta pestilor, adica Malawi, insa nu a dorit sau nu stia sa spuna motivul pentru care acei pesti se numeau asa : L. "tanganicae". Singurul indiciu a fost ca pestii veneau de la exportatorul Pierre Brichard .
De aici practic incepe "la storia vera e propria del Labidochromis caeruleus"- o poveste , care dupa cum spunea Fabio Callegari, pare scoasa dintr un roman de spionaj industrial, poveste pe care a aflat o si el ulterior documentandu se si intrand in posesia anumitor informatii dar avand la baza aceasta "intriga" : denumirea de Labidochromis "tanganicae " sub care i au fost vanduti primii sai Caeruleusi in tinerete.
La inceputul anilor '80 , erau doar 3 exportatori care operau in Malawi: Stuart Grant , Eric Fleet si Norman Edwards.
Zonele de captura fiind diferite , atentia acestor exportatori era indreptata catre speciile cele mai cautate pe piata si bineinteles , mai usor de capturat.
La Nkatha Bay, atentia era asupra Metriaclimei Callainos care la acea vreme era cunoscuta sub denumirea de "Zebra Cobalt blue"
Chiar daca Labidochromisul caeruleus nu era strain celor care se indeletniceau cu capturarea exemplarelor pentru aceste firme, din cauza dificultatilor intampinate in a captura aceasta specie sau pentru ca la acea vreme nu erau apreciati sau poate pentru ca efectiv nimeni nu le a cerut sa i captureze pana atunci , aceasta specie nu fusese niciodata capturata in scop comercial.
Cu trecerea timpului , zonele de cautare si captura s au inmultit si intr o zi , in vecinatatea insulei Mbowe , angajatii lui Fleet au capturat cu, nu putine dificultati, primii 2 Labidochromis Galbeni care , mai apoi , s au dovedit a fi si pereche.
Domnul Fleet, fara a da prea multa importanta speciei capturate, ii trimite impreuna cu alte specii, la Stockolm, unuia dintre principali importatori suedezi de ciclide - Stig Jansson.
Era inceputul anilor '80 cand Stig primeste acea incarcatura" pretioasa" si , ca un facut , in acel moment il avea ca oaspete de onoare pe domnul Pierre Brichard - un alt mare exportator de ciclide insa care si avea cartierul general in Burundi , adica pe malul Lacului Tanganijka.
Brichard, vazand aceste doua "bijuterii galbene", intelesese imediat potentialul comercial imens al acestei specii. Drept pentru care ii cere suedezului Stig daca ii poate cumpara el pentru a i duce inapoi in Burundi in scopul de a i reproduce si de a i distribui ulterior pe piata.
Acesti doi Caeruleus , "Adam si Eva" au fost facuti cadou de suedez , domnului Brichard , care i a readus in Africa insa nu in locurile de bastina, in Malawi , ci in Tanganijka la ferma dumnealui.Dupa cativa ani, Brichard obtine numarul minim pe care si l fixase inainte de a l distribui pe piata , adica 1000 exemplare.
In 1986, Brichard face primul export in Europa si cum pana atunci exportase numai specii de Tanganijka , "boteaza" galbiorii cu acest nume:
Labidochromis "tanganicae".
Avand in vedere lipsa informatiilor de la acea vreme, faptul ca Brichard exportase numai specii de Tanganijka pana atunci si mai mult , ca pana atunci, nicio specie din Malawi nu fusese exportata sub denumirea de Labidochromis, este usor de inteles marea confuzie care s a creat in randul acvaristilor pasionati care pentru o bucata buna de timp au fost ferm convinsi ca acesti pesti sunt originari din Lacul Tanganijka
In timp ce pe piata incepusera sa apara primii Labidochromis Yellow iar domnul Stuart Grant nu stia nici macar ca acesti pesti exista pana in 1986, ajutati chiar de oamenii lui Stuart Grant, Laif De Mason(Demasoni va spune ceva? ) si Jeff Taylor captureaza la randul lor 2 masculi de Caeruleus in apropiere de Lion's Cove.
In ciuda faptului ca aceste 2 exemplare erau foarte frumoase, luand in calcul dificultatea cu care se gasesc si costurile ridicate asociate capturii, Stuart Grant decide ca acesti pesti nu sunt interesanti dpdv comercial .
Acest rationament poate parea , privind cu ochii de acum, total eronat si stangace , in schimb ,raportat la acele vremuri este foarte logic.
De fapt , intr o perioada in care practic fiecare peste capturat era o "noutate", "piata " nu stia nimic despre multitudinea de ciclide care erau in Lac si de aceea, era mult mai avantajos sa capturezi ceea ce piata iti cerea si mai ales exemplarele cele mai colorate dar si mai usor de prins.
Este de luat in considerare si faptul ca , in timp ce Stuart Grant facea aceste calcule , din Burundi-Tanganijka, fusesera deja aruncati pe piata un numar ridicat de exemplare la preturi care nici macar nu acopereau costurile care ar fi trebuit sa fie facute pentru capturarea Caeruleusilor Yellow salbatici.
Dupa aceasta faza, la inceputul anilor '90 , Stuart Grant decide, insa , sa si incerce norocul si cu Labidochromisul Yellow la fish farm-ul dumnealui din apropriere de Kambiri Point, pornind la drum cu cateva exemplare capturate de echipa lui probabil in zona Lion's Cove.
Stuart Grant reuseste cu mare greutate sa obtina 22 exemplare salbatice pe care le gazduieste in acvariile fermei sale.
Din pacate, in urma unui cutremur , care a lovit acea zona la putin timp dupa, mare parte din acesti pesti a fost pierduta de catre Grant. Decide sa trimita in Statele Unite unui prieten exemplarele care supravietuisera.
De atunci , pentru multi ani, niciun exemplar salbatic de Labidochromis Yellow nu a mai fost exportat inafara Africii.
Dupa toate acestea , analizand la rece toate cele istorisite, este foarte usor sa ne dam seama ca, pana cu putin timp in urma, toti Caeruleusii din acvariile pasionatilor din toata lumea , au provenit de la o singura pereche , aceea care a ajuns cu sansa in mainile lui Pierre Brichard si inmultita in Burundi -Tanganijka.
Cu alte cuvinte, una dintre cele mai populare specii de Mbuna descinde dintr o singura pereche! Incredibil, inimaginabil ...dar adevarat
Acesta ar fi si finalul cu talc al povestirii. Greu digerabil insa cu atat mai interesant...
Este de asemenea impresionant faptul ca in ciuda acestei situatii, calitatea pestilor de pe piata este inca foarte buna iar diferentele intre exemplarele salbatice si cele provenite pe aceasta filiera "istorica" din "Adam si Eva" sunt aproape imperceptibile.
Mai mult ca sigur ,Caeruleusii "mioritici" pe care multi dintre noi i am avut si inca ii mai avem, respecta aceasta linie de sange. Nu cred ca a avut vreunul dintre noi , cel putin din cate stiu eu , vreun Caeruleus Yellow Wild Si daca facem, chiar si acum, o cercetare rapida a listelor de specii ale importatorilor, la sectiunea WILD , mare minune daca i vom gasi ...
Spre bucuria pasionatilor , din cauza posibilitatii reduse de a repera pe piata "noutati"adevarate si a cererii in continuna crestere a acestora, in ultimii ani, de la fish -farmul lui Stuart Grant au inceput sa apara si exemplarele de captura ale acestei specii.
In 2010, Fabio a avut ocazia de a vedea exemplare salbatice de Caeruleus la "Franchi Cichlids" care este un importator exclusiv in Franta pentru pestii lui Stuart Grant.
Exemplarele vazute atunci de Fabio proveneau din zona Lion's Cove insa preturile erau cu adevarat "criminale": 80 euro pt o femela si 40 euro pt un mascul de Caeruleus F0.
Proprietarul "Franchi Cichllids" i a explicat ca preturile acestea exprima exact costurile ridicate asociate capturii acestor pesti si faptul ca sunt , ca si in trecut , la fel de rari in natura .
Acum ca cunoastem "Odiseea " acestui minunat pestisor , care pe mine unul m a fascinat efectiv, imi doresc sa cred ca aceasta specie clasica de mbuna , de o"banalitate cutremuratoare"(in sensul bun al sintagmei) , isi va ocupa locul bine meritat in acvariile noastre si va fi apreciata asa cum se cuvine.
Multumiri din suflet lui Fabio care a avut placerea sa mi impartaseasca aceasta povestioara, bazata si pe informatiile oferite de Ad Konings intr un articol de al sau !
Bibliografie:
Ad Konings "Malawi cichlids in their natural habitat" 4th edition Cichlid Press
Ad Konings: The yellow Labidochromis 2001 Cichlids News
Salutare !
Mi am zis sa profit de ocazia unei discutii pe marginea violentei si agresivitatii extreme care in opinia unora caracterizeaza speciile unui anumit grup de mbuna : genul Tropheops , acestea beneficiind de o imagine extrem de sifonata si o lipsa de popularitate in randul pasionatilor tocmai din acest motiv - si sa postez acest "eseu" de descriere a unui reprezentant al genului: Tropheops sp."Mauve Yellow"Magunga pe care am ocazia sa l gazduiesc in acvariul de 1200L si care , contrar celor vehiculate, nu a creat niciun fel de probleme care sa afecteze echilibrul acvariului.
Mi as dori ca aceasta "fisa tehnica" sa fie si prima dintr o serie mai lunga in care sa sistematizam informatiile si experientele personale cu diversele specii care ne au trecut prin acvariu sau pe care le avem , asezonandu le cu imagini si filmulete -
Asadar vorbim de o Mbuna din lacul Malawi care apartine genului Tropheops.
(denumire provizorie acordata acestei specii in 2001 de Ad Konings cu ocazia reclasificarii genului Pseudotropheus unde se regasea ca Pseudotropheus Tropheops "Mauve" (denumire acordata de Ribbink -1983) iar apoi in 1984 , Andreas Spreinat , Ps. "Tropheops Chitande Yellow", Ps."Tropheops Big Blue Yellow")
- Provenienta si aria de raspandire: coasta tanzaniana (de est) a lacului Malawi in zona Magunga Reef
- Habitat : populeaza habitatul "rocky" fara sedimente dar poate fi intalnit si in zona intermediara (de tranzitie)
- Dieta : vegetariana in principal - alge , aufwuchs pe care le "rascheteaza" de pe pietre gratie formei insolite craniului si gurii precum si a dentitiei specializate care amintesc de "verii" din Tanganijka: Tropheus.
- Dimorfism sexual :
- masculii de "Mauve Yellow" prezinta o coloratie de fond pe albastru cu galben-orange - in cazul masculilor dominanti, albastrul se estompeaza , acestia prezentand un colorit galben orange intens cu irizatii de albastru fara dungi verticale , cu cate un tiv negru pe anala , caudala, pectorale si pe varful dorsalei
- subdominantii raman la culoarea albastra cu galben orange doar in zona capului , acestia prezentand in anumite momente si acele dungi verticale .
- femela este de culoare galben intens dar cu aceleasi reflexe albastrii ale solzilor de pe corp .
Femela in incubatie:
Atentie: Aceasta varianta "Mauve Yellow" se diferentiaza de "Mauve" cu care imparte acelasi habitat si care au un colorit albastru deschis.
Dimensiune: 12cm masculii, 10cm femelele - in acvariu masculii pot ajunge si la 14cm pe fondul unei alimentatii bogate .
Comportamentul in mediul natural:
- in apele natale, aceasta specie nu formeaza grupuri - masculii sunt solitari - isi apara teritoriul luat in stapanire cu inversunare in confruntarile cu indivizi din aceeasi specie.
Comportamentul in acvariu - consideratii bazate pe experienta personala cu aceasta specie:
Pentru a gazdui in conditii optime aceasta specie , sunt de parere ca acvariul nu ar trebui sa fie unul sub 400L cu suficient spatiu de inot (aceasta specie ocupa toate palierele de inot in acvariu) si cu un decor care sa nu ofere posibilitatea ca masculul sa se "improprietareasca" excesiv .
Raportul ideal intre sexe ar trebui sa fie de 1 singur mascul in acvariu la 2- 3 femele.
Mie mi s a ivit ocazia de a intra in posesia unui "reverse trio" adica 2M si o singura femela dar va pot spune ca acest "inconvenient" nu este atat de "tragic" pe cat pare Inafara obisnuitelor urmariri intre masculi , fara niciun fel de ciocniri intre ei , nu am observat nimic altceva. Mai mult , sunt episoade "inexplicabile" in care masculul subdominat il "hartuieste" pe cel dominant , iar acesta din urma nici macar nu pare afectat de situatie.
Am ales sa introduc aceasta specie de mbuna "agresiva" intr un acvariu plin cu haplocromine , in primul rand pentru ca este "altceva" ,ma indragostisem demult de ea si visam sa o am in acvariu iar in al doilea rand , poate pentru faptul ca sunt o fire mai rebela careia ii place sa faca anumite chestii contrar "uzantelor" si a "literelor de lege" ( a se vedea "directivele" din "Biblia" ciclidelor africane : "nu baga mbuna cu haps" , "nu trebui sa ai mai mult de 5 specii in acvariu", "aceasta specie este extrem de agresiva "etc.. ) ,tocmai pentru a demonstra ca realitatea "din teren " poate si este de cele mai multe ori total diferita iar aceste reguli sunt de fapt "mituri" ce pot fi desfiintate (bineinteles respectand anumite limite si asigurand in acvariul tau conditii propice cresterii si dezvoltarii unui anumit grup de pesti)
..sau poate sunt doar inconstient si mi place sa ma joc cu focul introducand in acvariu un "criminal" care mai devreme sau mai tarziu , va decima tot ce i sta in cale??: LOL
Trebuie sa spun ca nu sunt de acord cu catalogarea speciilor de ciclide (si nu numai) bazata pe nivelul de agresivitate care mi se pare mai mult decat relativa, in conditiile in care se vorbeste despre agresivitate fara a se tine cont de celelalte "variabile" care intra in joc(conditiile din acvariu - spatiu, aranjament roci, specii "conlocuitoare"etc )
Daca stam bine sa ne gandim, toate ciclidele , nu numai cele din Marile Lacuri Africane , pot fi caracterizate ca fiind agresive (mai mult sau mai putin) dar aceasta notiune este gresit inteleasa, pentru ca, de fapt, acest comportament "negativ" (pentru noi)este expresia nevoii de spatiu , adica a teritorialitatii , specifica fiecarei specii in parte , comportament care se accentueaza in perioada reproducerii si care influenteaza atat raporturile cu indivizii din aceeasi specie cat si raporturile cu celelalte specii.
Intr adevar , vorbind strict la subiect, genul Tropheops reuneste specii de mbuna temperamentale (peste tot apare catalogarea :Aggressive sau Higly Aggressive in dreptul lor) iar experientele unora care au intrat in contact cu ele nu au fost tocmai placute, unele fiind chiar tragice (se pot gasi pe net "povestiri " cu final nefericit in care masculul de Tropheops la un moment dat i se pune pata si decide sa omoare tot) .
Dar raman la parerea ca nu individul sau specie in sine este de condamnat , ci in primul rand noi, cei care in calitate de mici "Dumnezei" pastorim "micro-sistemele"create, iar din pacate, de multe ori , prin actiunile, inactiunile si omisiunile noastre cream "terenul fertil" pentru aparitia unor "anomalii in sistem" (imbolnaviri, agresivitate exacerbata, hibridizari etc).
Privind din acest unghi, putem spune ca nu exista ciclida africana agresiva si mai mult , ingestibila. Exista doar ciclide tinute in conditii improprii de catre "stapani" (din varii motive - nu vreau sa intru in detalii)
Revenind la ai mei Tropheopsi sp. "Mauve Yellow", Magunga...
Recunosc ca am stat un pic cu inima stransa la inceput , asteptandu ma la ce este mai rau din partea dumnealor(influentat de "zvonurile" de la coltu'strazii) insa nu au fost si nu sunt probleme deloc in acvariu din cauza lor.
De cum au ajuns in acvariu , masculul dominant s a pus pe tremurat invitand femela obosita dupa drum, la "dans".
Cu masculul subdominant , "ciocnirile " au ramas doar la stadiul de urmariri si atat, fara vatamari corporale sau alte asemenea.
Masculul dominant si a aparat teritoriul (piatra aceea inclinata din coltul dreapta ) pana in momentul imperecherii propriu -zise (inclusiv).
Cei mai "afectati" sa zicem ca au fost tinerii Abactochromis labrosus care frecventau aceeasi zona "roccioasa".
Pot spune , facand o comparatie , ca micutul mascul de Placidochromis Jalo reef este cu mult mai aprig decat Tropheopsul atunci cand vine vorba de depunere ..iar ca "probleme "create in acvariu, campionul absolut este masculul de Moorii , care a fost anihilat de sosirea Gisselilor in peisaj(fiecare nas isi are nasul lui )
Dupa depunere, masculul dominant a abandonat teritoriul iar de atunci bantuie prin intreg acvariul fara sa deranjeze pe nimeni.
Avansurile facute femelei aflate in perioada de incubatie au fost sporadice si destul de linistite. Femela a dus "sarcina " la bun sfarsit fara probleme .
Au rezultat 28 pui , vigurosi , destul de maricei la nastere - au un ritm de crestere "ametitor". La 1 luna de viata masoara 1cm . Sunt colorati - galbeni cu aripioarele orange.
In rest, se comporta ca orice alt reprezentant al grupului Mbuna : "paste" regulat copertura algala de pe pietre .
Asadar, acestea fiind spuse, daca am gasit "solutia magica" pentru anihilarea "agresivitatii" Tropheopsilor inseamna ca am facut o "inconstient" si din greseala insa ma bucur de faptul ca , contrar previziunilor nefaste, prezenta acestei specii "criminale" alaturi de celellate cu care este total"incompatibila"(potrivit "unora"), nu a influentat negativ echilibrul si pacea din "zona" si nici nu am motive sa cred ca pe viitor situatia ar avea sanse sa se modifice
Ingredientele acestei "solutii magice" ar putea fi (pe langa faptul ca am avut noroc de niste exemplare foarte linistite ) :
- acvariul "generos" setat in principal(culmea)pentru speciile sabbiofile (gen Blue followers) , suprapopulat (cf "unora")
- grupul "prietenilor de joaca" presarat si cu indivizi de talie net superioara Tropheopsilor si cu temperament destul de "forte"
- momentul in care au ajuns in acvariu, adica dupa stabilirea grupului principal de haplocromine .
- lipsa ascunzisurilor (contrar sfaturilor cf carora un acvariu pt Tropheopsi si pt mbune in general, trebuie sa aiba multe grote , ascunzisuri etc )
..si poate ca ar mai fi dar acum nu mai sunt in stare sa le identific
Nu pot spune ca "experienta" mea(pozitiva) cu acesti Tropheopsi se poate repeta si in cazul vostru (chiar daca sa spunem ar avea parte de "conditii" similare).
Este un peste temperamental (fara doar si poate) insa nu din cale afara de agresiv sau criminal!!! ..iar in anumite conditii, pe un "teren propice" , cresterea acestei specii poate pune probleme si se poate lasa chiar si cu rezultate neplacute (totul depinde numai de noi)
koala wrote:Un topic de exceptie, in care se vede limpede dragostea si grija care inconjoara acesti pesti!... Pasiune, ingeniozitate, migala si rabdare...
Imi voi permite sa-l fac Sticky, ca sa ramana in permanenta usor de gasit si de citit.
Bravo maestre, felicitari inca o data!
La multi si fericiti ani!
Maestre Koala, iti multumesc din suflet! Este o onoare pentru mine !
Voi incerca sa nu dezamagesc si sa merg pe aceeasi linie, in sensul ca voi continua sa va "stresez" constant in stilu'mi caracteristic, tinandu va la curent cu "evolutiile" acestui acvariu si ale locatarilor sai
PS: Sa va traiasca "nepoteii"!
Multam!
Daca va fi sa fie asa, Italia va fi "infestata" pe acest segment de "progeniturile" cu origini mioritice !
Salve!
Nu e bine sa inchei acest an , fara a mai scrie cateva randuri in acest jurnal si oricum ramasesem dator la voi cu un filmulet ..
Asa ca incerc sa aduc la zi "ostilitatile" ca sa putem incepe cu dreptul noul 2013.
Ultimele stiri ar fi :
- puiutii de Tropheops mauve , in jur de vreo 30, sunt vigurosi , cresc extrem de bine.
- cu ocazia "Sfarsitului Lumii", in acel mult asteptat 21 decembrie , perechea de Placidochromis Jalo a sarbatorit iubindu se cu foc indelung , toata ziua , pana seara. Am reusit sa i surprind intr o prima faza :
Pentru maestrul Rick , avem si cateva poze cu masculul
In aceeasi "fatidica " zi de 21 decembrie au vazut lumina Soarelui , a doua generatie de Placidochromis Mdoka - aproape 30 - mult mai fragili decat puii de Tropheops- acum dupa 10 zile , par ca s au mai intremat oleaca.
Femela de Eclectochromis Hertae din pacate , dupa 1 saptamana, a pierdut "sarcina" Mai punem o poza cu masculul ," de control"asa
Ramanem tot in zona iubirilor ..Spuneam ultima data ca astept ceva nepotei de la perechea de Pseudotropheus Acei Msuli venita tocmai de la Romanica..
Ei bine, ieri s a intamplat sa devin "bunicul" unei hoarde de 90 nepotei!!! Da , ati vazut bine! 90 ! Am ramas socati pentru ca ne asteptam la un maxim 30 , hai 40.Nici de la femele mari precum a fost acea de Livingstonii nu am avut atatia..Iar amarata asta de fetita de Acei nici maca nu a avut o gura exagerata.Este clar un RECORD in materie- dublu sau chiar triplul mediei normale !!!
Puiutii la cateva minute de la nastere:
Si parintii (imaginea cu mamica nu e deloc ok dar nu am altele mai bune):
Perechea de Gisseli a punctat si dansa insa nu am fost martori la eveniment. Femela cea mica are gura plina si dansa.Pe la jumatatea lui ianuarie, vor veni si puiutii .
Am niste poze mai "artistice" cu masculul cel mare de Gisseli si cu cel de Lichnochromis acuticeps
Alien e Predator:
Masculul de Lichno care , dupa ce sting lumina si ma bag la pat , il aud tocmai din dormitor , de la etaj, cum loveste capacul cu imensa gura , in cautare de mancare. Face un zgomot straniu dar il iubesc de numai pot! :
Mai avem si o poza cu masculul de Copadichromis Cyaneus care parca s a mai colorat oleaca- de fetite nu are chef deloc
Amarata de femela de Moorii a eliberat puii in acvariu exact in timp ce va scriam insa i a tinut cu mult peste termenul normal . Nu am vrut sa i salvez insa daca nu se intampla sa i elibereze natural , trebuia sa intervin cumva pt a nu muri de foame...O mama extrem de buna!
In rest , pace si voie buna!
Am sa inchei aceasta "scurta" interventie , pt ca stiu ca sunteti in febra pregatirilor de Revelion, urandu va toate cele bune, un An Nou Fericit cu sanatate , impliniri !
LA MULTI ANI!!!
Si din partea pestanilor , aceleasi ganduri bune:
PS . Aceasta era o imagine care ar fi trebui sa vina odata cu Craciunul dar merge si acum
bobesku wrote:Grazie Crys! Multumim de complimente!
Va uram un An Nou plin de bucurii si fie ca toate visele voastre sa se implineasca!!!
Legat de elongatusii burtosi, ei sunt asa de un an de zile... Daca era bloat nu dadeau coltul pana acum?! Se comporta absolut normal, par sanatosi tun. Parca nu as trata tot acvariul pentru 2 burtosi Mai vedem, pana una alta... acum schimb apa la baboi, sunt la curatenia saptamanala.
Sa ne auzim cu bine!
Multumim si noi , Boby!
Vis a vis de "burtosii " tai, vreau sa ti spun ca nici "buzatii burtosi "ai mei nu prezentau alte simptome inafara de acea umflatura excesiva a burtii.
Sunt de parere ca totusi era vorba de o "forma" de Bloat mai usoara caracterizata printr un dezechlibru la nivelul florei intestinale care afecteaza functionarea in conditii optime a tractului intestinal, care nu duce neaparat la moartea individului.Speciile de mbuna(bine , nici haplocrominele nu sunt total inafara acestui risc) sunt predispuse a prezenta aceasta forma de Bloat.
Acea burta umflata ne induce in eroare si de multe ori o punem pe seama faptului ca individul este grasut si foarte lacom dar nu este chiar asa.
Un tratament cu Metronidazol administrat in mancare este tintit direct asupra "problemei". Nu are ce sa le faca rau nici "burtosilor", nici celorlalti, si nici nu dai peste cap echilibrul acvariului.
Acum, vezi si tu. Mai tine i sub observatie o perioada, vezi daca mananca si elimina "deseurile" normal .
Cel putin Aceii si Moorii m au lasat cu gura cascata cat s au putut face!
Cred ca au ajuns la dimensiunea parintilor , daca nu chiar i au depasit bine. NU stiu daca iti mai amintesti masculul - padre de Acei. Era peste 15cm. Asa mi se par si ai tai..
Ma uit la perechea de la Silviu care a ajuns la mine . Are dimensiuni "omenesti" ca sa zic asa desi sunt fratiori cu ai tai nascuti , din cate mi amintesc, in aceeasi perioada!
Oricum , ma repet : Un acvariu care s a "invechit" asa cum trebuie, stabil , cu o populatie sanatoasa si echilibrata!
Ti faccio i miei complimenti!!!
Sarbatori fericite si un An Nou cu sanatate , bucurii si realizari pe toate planurile!!!
PS. Cand am vorbit pe"scaipuri" mi aduc aminte ca mi ai spus de masculul de Elongatus ca e ca un porc de umflat L am vazut si eu in filmulet si vreau sa ti spun ceva.
Unul dintre Labrosii mei avea aceeasi burta umflata excesiv si am crezut ca este din cauza faptului ca este prea lacom si mananca prea mult.
Insa , am facut un experiment: i am lasat fara mancare insa burtoiul nu s a retras deloc. Imediat mi a sunat clopotelul de alarma si am tras concluzia ca este vorba de o forma de Bloat.
Am inceput sa le administrez Metronidazol pisat in mancare pentru o saptamana.(de fapt, mancarea inmuiata in putina apa in care era dizolvata o jumatate de pastila de Metronidazol) Rezultatul: Adio burta umflata! Acum este bine mersi respectivul , si nu numai el -
Sfatul meu este sa incerci si tu acelsai lucru. Vei vedea rezultatele!
koala wrote:Wow, cat de mult mi se pare ca au crescut baboii... se vede ca nu duc lipsa de atentie ...
Au crescut intr un ritm care sincer ma cam sperie iar o mare parte din ei mai au mult pana sa atinga dimensiunile maxime..Deja ma gandesc la urmatoarea miscare Un 3 metri poate ca ar fi de ajuns (pentru inceput) Vedem..la Anu'
... nu as muta posturile "foiletonistice", pentru ca mi se par absolut in ton cu tema topicului... evident, daca nu ai tu nimic impotriva sa ramana aici .
Nicio problema . Raman aici! Am ridicat aceasta "problema " gandindu ma doar la "audienta" si la efortul acesteia de a urmari cu atentie si jurnalul in sine si aceste "mici" "iesiri in decor " Eu de exemplu , uneori cand ma aflu pe pagina aceasta , unde sunt o gramada de foto, calculatorul sau , sau nu stiu , poate site ul sau conexiunea la internet, imi face figuri: imi apare doar ceea ce este scris fara imagini. Dupa cateva incercari , se remediaza problema .
Salut Cristian,
In sfarsit a dat Domnul si ai prezentat partea a 2 a (vorba maestrului Koala) al expozitiei la care ai participat. Super fain, descrierea, pozele dar mai ales acvariul Nicolo, Denis si matale .
Ma bucur teribil de mult, ca nenea Pomi a rusit sa-ti trimita nepotii in Italia, bravo oameni buni
Iar ma ia nabadaile cand arunc privirea spre acvariul tau, super fain,
Multumesc mult @vereb!
E adevarat ! M am codit ceva pana am venit si cu partea a 2a a prezentarii Poate si din cauza ca "feed back"ul publicului de aici , dupa prima postare , a fost aproape inexistent. Poate ca lumea astepta si partea a 2a ca sa se pronunte . Ma rog! Acum ma simt si eu usurat ca am dus treaba la bun sfarsit!
Cu puiutii mei care au crescut la Pomi si au ajuns la mine dupa atata timp, e o intreaga poveste dar pana la urma , cu final fericit. Acum astept puiutii din acesti "puiuti" Doamne ajuta!
koala wrote:Multumim frumos pentru "foiletonul" acesta! ...
N ai pentru ce maestre Koala!
Eu va multumesc pentru rabdarea si interesul acordat! Marturisesc ca am stat un pic cu inima stransa pentru ca nu stiam cum va fi primit acest "off topic - foileton " de catre "publicul " de aici.
Si inca ceva. Daca "conducerile" gasesc de buna cuviinta curatarea acestui topic, in sensul mutarii celor 2 postari off topic intr un topic dedicat , sunt total de acord
Oricum, gata cu off topicurile ! Mai vorbim si "la subiect" de acum incolo.
Am ramas in urma cu jurnalul acestui acvariu..
Ce s a mai intamplat?!
Pai, atmosfera este una deosebit de pasnica . Populatia s a "asezat" , nu exista tensiuni teritoriale sau alte asemenea, chiar daca au mai aparut si alte figuri in peisaj .
Moorii care dominau acvariul au pierdut suprematia dupa venirea celor doua perechi de Placidochromis Gisseli. Acum sunt ca niste mielusei Dar cu toate astea, reusesc sa depuna in continuare fara probleme.Cred ca au cea mai mare rata de succes la depunere. Nimeni nu i deranjeaza. Si acum amarata de femela este pt a nu stiu cata oara insarcinata
Am pierdut un mascul de Placidochromis phenochilus Mdoka in mod subit si inexplicabil. Am presupus ca a fost bloat - am si incercat un tratament cu metronidazol dar prea tarziu si fara succes.Au ramas 2 perechi.
Una dintre ele a reusit sa depuna si se pare ca in jur de 21 decembrie (odata cu sfarsitu' Lumii ) o sa am a 2 a tura de micuti Mdoka. Primii deja au capatat forma - au peste 1,5cm dar am ramas doar cu 6 pt ca 10 buc au ajuns la un prieten .
Aici avem un filmulet cu depunerea perechii Mdoka facut in urma cu aproximativ 2 saptamani :
Si niste "White Lips":
Figurile noi din peisaj sunt:
- Tropheops Mauve Yellow Magunga - un trio adica 2 M si 1 F - o mbuna cu un colorit superb , masculul dominant pe galben iar cel subdominant , pe albastru - cu un caracter destul de forte insa la mine in acvariu nu a creat probleme deloc- isi vede de "pascutul" algelor de pe pereti, streseaza femela si cam atat.
Masculul dominant:
Masculul subdominant:
Femela:
..si cu gusa:
Deja am 30 puiuti Tropheops - destul de maricei si vigurosi Aici filmuletul cu striparea femelei - foarte dificil de deschis gura acestui peste- au partea de jos a gura mai scurta si sunt extrem de puternici . Aduc foarte bine cu fratii de Tanganijka- Tropheusii:
- un alt "new entry" pe care l vanam demult, este o "stiuca " care mai mult ca sigur multora nu le va spune mare lucru , de placut nici nu cred ca se pune problema , insa este de inteles Lichnochromis acuticeps - o haplochromina de mari dimensiuni cu o "moaca" ciudatica (dar care mie imi place de nu mai pot )care se hraneste cautand mici prazi , crustacee, pestisori , ascunsi in crevase, crapaturi ajutandu se de botul "specializat." Din pacate , eu am numai un mascul de 20cm - inca necolorat la maxim - ii lipsesc fetitele . Va fi o incercare destul de anevoioasa sa i gasesc femela - este destul de rar si in consecinta se gaseste greu pe listele importatorilor si crescatorilor.
Observati buza inferioara - stiati deja ca mi plac buzatii ciudati :
- o surpriza care mi a bucurat sufletelul este aceasta:
Ghiciti care i povestea ?
A ajuns la mine o pereche de Pseudotropheus Acei Msuli.
Sunt 2 din puii mei dati maestrului Pomi cu aproape 2 ani in urma , care , cu ajutorul unui prieten roman de aici si o perioada lunga de asteptare, au calatorit cu masina peste 2000 km , si in cele din urma , au aterizat la mine in conditii destul de bune. Multumesc mult maestre Pomi!!!
La 2 saptamani , femela a ramas "gravida".
- Cu mari peripetii, au primit prin Posta ("multumiri " pe aceasta cale), dupa 3 zile de la expediere , mai mult morti decat vii , cu apa inghetata. o pereche de tineri Lethrinops Albus Blue Fins. NU am avut nici cea mai mica indoiala ca nu i voi pierde. Erau cu burtile in sus si trageau practic sa moara. Nu am facut decat sa i pun intr un lighean cu un aerator si atat..Insa au avut zile..Si au revenit complet in mod spectaculos. Acum sunt in acvariul din garaj cu puii de Lawsii si Copadichromis . Nu am poze deoacamdata cu dansii
Restul pestanilor sunt foarte bine.
Perechea de Eclectochromis lobochilus Hertae chiar daca masculul inca nu s a colorat cum trebuie, a depus (dar nu am fost din pacate prezenti la eveniment)si vom avea puiuti si de la dansii pe la sfarsitul lui decembrie:
Masculul Hertae- ceva ceva culoare parca incearca sa se arate:
Micutele Aulonocara Hueseri isi vad de treaba fara sa deranjeze pe nimeni- masculul , la fel, mai are pana se va colora :
Buzatii mei , Abactochromis labrosus parca au mai crescut - sunt mai usor de imortalizat acum - foarte teritoriali - patruleaza zona stancoasa ciugulind covertura algala:
Placidochromis phenochilus Gisseli - la fel de impozanti (masculii)- am o femela care cred ca are un nivel de testosteron extrem de ridicat axact asa face cu masculul mai mic. Efectiv se lupta cu el , se iau gura in gura ca si cum ar detine "balls" uri Sa speram ca o s o linisteasca careva pan la urma
Despre cele 2 perechi de Sciaenochromis fryeri Iceberg Maleri pot spune ca depun constant insa masculii nici gand de "activare" . Sunt gri exact ca femelele. Am avut constant Fryeri iar la aceasta dimensiune erau deja colorati. Astia or fi mai puturosi
Taeniolethrinopsii furcicauda - cresc - au trecut de 15 cm cred - sunt extrem de blanzi -
Acum am sa va prezint cateva imagini de ansamblu facute recent. Aranjamentul a suferit o mica modificare .Poate o veti sesiza.
Nu m am invrednicit sa termin cu "imbracarea " suportului Ma prinde Anu ' Nou asa, asta i clar
Cred ca , cam asta ar fi..Nu stiu daca am omis ceva dincate imi propusesm sa va spun Mai am de facut un filmulet , asa ca de sfarsit de an, si ati scapat de mine (pe anul acesta )
Pe curand!
Sarbatori fericite tuturor! (va spun anticipat ca sa fiu sigur )
Acest eveniment a fost de fapt o re-editare a celui din 2011 care la acel moment s a bucurat de un mare succes in randul comunitatii acvaristice si celei "reptilofile", inregistrand peste 13.500 de vizitatori ai expozitiei.
Asociatia Ciclidofililor Italieni a fost prezenta si in 2011 iar in acest an, la invitatia organizatorilor evenimentului , a decis sa participe avand la dispozitie 4 mese de expozitie .
Se dorea , si asa ar fi fost ideal, ca cele 4 mese sa gazduiasca 4 acvarii tematice (Malawi , Tanganijka, Sud America, Victoria) insa la final , am avut un singur acvariu de 700 Litri facut in lemn de un membru al asociatiei , care , saracul , a adus si pestii si acvariul , si lumina si filtrele , totul pe cheltuiala proprie de la 200 km departare.
Inca odata, ma simt obligat , desi nu mi face placere, sa vorbesc despre lipsa de implicare a factorilor de decizie ai AIC si lipsa organizarii temeince pentru ca imaginea acestei asociatii sa fie reprezentata cu succes la acest eveniment.
Presedintele AIC a lansat un apel catre membrii asociatiei care puteau da o mana de ajutor pentru aranjarea acvariilor si pentru a fi prezenti la standul AIC pe tot parcursul desfasurarii expozitiei. Totul bine bine pana aici. Traiasca voluntariatul!
M am oferit fara sa stau pe ganduri - Cesena e la aproape 50 km de mine -, mai mult vazand ca acvariul acela avea dimensiuni similare cu ceea ce avusem in RO, am decis sa ofer decorul Aquarim Munster Tanzania (Bogdane stii despre ce vorbesc) pentru aranjarea acelui acvariu.
Ce m a deranjat enorm este faptul ca nu s a pus problema la modul: Asociatia va pune la dispozitie resursele acestea materiale , financiare etc, iar tot ce aveti nevoie in plus , vom face in asa fel sa nu va lipseasca si sa facem o figura ca lumea. NU! Nici vorba ! Daca se putea sa vii cu banutu' de acasa pentru achizitionarea celor necesare (furtune, lampi, filtre , pesci, acvarii etc) era foarte bine! De protocol, adica macar un pahar de apa din partea lor, nu mai vorbesc...
Am lucrat in planificarea (resurselor , misiunilor si activitatii in general) cativa ani buni. Stiu ce presupune si tocmai de aceea cu ceva timp inainte chiar de Congresul AIC , am tot incercat sa deschid discutia pe marginea evenimentului de la Cesena insa fara rezultat.Imi doream sa iasa ceva ca lumea si eram realmente preocupat . Spre exemplu, chestii aparent minore cum ar fi : cu cate zile inainte de expozitie ar trebui sa aranjam acvariul pentru ca apa sa aiba timp sa se invecheasca un pic? lipim sau nu decorul de acvariu? cu filtrarea cum facem: in spatele background ului sau nu? cine aduce pestii , cati si de care?
Mai marii conducatori si au luat mana de pe noi si si au pus palmuta undeva , salutandu ne din mers . In acel week end spre norocul dumnealor , se tinea Congresul Asociatiei Ciclidofile Franceze la Vichy si..nu puteau rata ocazia..Deci, descurcati va baieti! Noi va veghem din departari!
Pana la urma , vineri , cu o zi inainte de deschidere, eu si alti doi ne am intalnit la Cesena pentru a aranja standul AIC.
Ne am lovit de o gramada de probleme. Mesele nu puteau sustine greutatea mastodontului de 700 kg. Am gasit spre norocul nostru vreo 12 caramizi cu ajutorul carora am incropit un suport mai rezistent pt acvariu. Am pus acvariu pe pozitie , am ancorat background ul meu cu bucati de polistiren (cam ca la tara) , am pus si doua filtre DIY enorme in fata decorului , mascate cu niste bucati de gresie - rezultatul : deplorabil din punctul meu de vedere..
Apoi, a urmat umplerea acvariului. Nu aveam furtun, nici macar o galeata sau canistra..Pana la urma , am identificat o sursa de apa foarte aproape de noi si am imprumutat un furtun .
Apa , rece gheata..Se facuse deja ora pranzului. Cei doi italieni cu care eram , Nicolo si Denis , deja dadeau semne de neliniste .La ei , nu se pune in discutie , sa sari sau sa decalezi o masa. Este un subiect tabu . Asa ca , pentru a nu sacrifica masa de pranz, au decis sa arunce amaratii de pesti adusi de Nicolo, un Fryeri frumos si cateva mbune, direct in apa aceea. Ati mai auzit asa ceva???? Am ramas crucit si interzis!!! Degeaba am insistat sa asteptam macar cateva ore ...Pesti bagati in apa direct de la robinet?! Incercati si voi!!!Merge de minune!!!
Eram sigur ca la intoarcere sau cel tarziu o zi dupa , o sa i gasim cu burta in sus. M am inselat. Pestii au supravietuit acestui "tratament" pe durata expozitiei. Cateva imagini din aceasta faza:
Nicolo in picioare, Denis cu fundul gol, admirand "capodopera" :
Din cele 4 mese , am renuntat la 2 in favoarea unor expozanti vecini.
Asta a fost cu "pregatirile".
Sambata, 06.10.2012, prima zi de expozitie - am fost prezent din nou acolo, impreuna cu Denis Lampredi . Am facut de garda la standul AIC cu schimbul pana la ora 19,00. Doar pana la pranz , a stat cu noi si secretarul AIC, Aldo Reggi care a adus o cutie plina cu buletine AIC care trebuiau date "in omaggio" vizitatorilor.
Cam la asta s a redus intreaga activitate de promovare a imaginii AIC! Pacat!
In rest ,agitatie mare!
In aceasta zi nu am reusit sa vizitez expozitia ca lumea. 3700 mp impartiti in 2 : o sectiune pentru Aqua Beach iar ceallata dedicata testoaselor si reptilelor - Tartarughe Beach. Firme mari prezente : ADA, Tetra , Sera , Prodac etc. Expozanti italieni dar si straini: multi veniti din Ungaria, Cehia si Polonia.
Sa trecem la fotografii..
Secretarul AIC, Aldo Reggi :
Cativa pasionati cerand informatii lui denis:
Acvariul nostru , chiar daca nu a fost mare lucru, a facut senzatie ..Au fost foarte multi care s au oprit si l au admirat ..Cred ca si decorul meu a avut un cuvant greu de spus aici si cred ca a salvat un pic din ce se putea salva..
Printre vizitatori , a fost si un impozant Terra Nova - am fost obligat sa l imortalizat..Era superb:
Aici , Denis , oferind explicatii intr o pozitie insolita :
Cativa dintre pestisori- au stat mai mult ascunsi fiind imposibil de surprins:
Duminica 07.10.2012, am ajuns cu sotia in jur de ora 11 acolo. Ne propusesem sa vizitam expozitia pe ndelete.
Standul AIC era abandonat. Cei care figurau "de garda" pentru aceasta zi, isi vedeau fara probleme de vizitarea expozitiei . Bineinteles ca nu ne a lasat sufletul sa facem si noi la fel. Am imprastiat pe masa pliantele acelea si am asteptat venirea vreunuia dintre ei . De venit au venit insa nu ca sa ramana. Abia pe la 2 , a ajuns cineva care a ramas la stand asa cum facusem noi sambata.
Aici , o intalnire cu alti membri AIC -"vizitatori":
Incerc sa sistematizez un pic imaginile pe categorii pentru ca volumul este destul de maricel.
Incepem cu sectiunea acvaristica.
Am cateva foto cu Discusi. Acest segment a fost foarte bine reprezentat la acest eveniment. Discus Club Italia a avut un stand superb cu cateva acvarii - biotop cu Discusi de exceptie. Dar cel mai mult mi a placut o pereche impreuna cu puiutii lor. Chiar nu mi dau seama cum a fost posibila mutarea lor cu tot cu pui..
De asemenea, Piranha Club Italia a avut un stand deosebit:
Am vazut si ceva Killies frumusei - mai greu de imortalizat din cauza apei destul de incetosate:
Betta:
Ciclidele , fara sa luam in considerare Discusii, si inafara de noi , au fost destul de slab reprezentate. Am gasit cateva exemplare maricele care mi au atras atentia insa erau inghesuite in acvarii extrem de mici alaturi de alti giganti :
Aquascaping:
Caridine - s a tinut si un concurs international - erau cateva zeci de miniacvarii cu cate 2-3 creveti care erau observati, jurizati de catre arbitri strainezi.
Marine:
Sectiunea broscutelor testoase si reptilienilor- TartaBeach , sub patronajul Tarta Club Italia , a fost foarte bine organizata. Sute de exemplare , de la cele mai micute pana la gigantii de Galapagos, de la cele mai comune si bineinteles ieftine pana la cele de mii de euro bucata - un paradis pentru pasionatii din acest segment. Nu am sa insist prea mult la acest capitol pentru ca si asa aceasta postare se dovedeste a fi foarte stufoasa si implicit , risca sa plicitiseasca.
Oricum, nici nu am facut prea multe poze aici insa am recuperat la urmatorul eveniment Reptilius Forli care s a tinut peste alte 2 saptamani si care a fost dedicat in special reptilienilor, amfibienilor .
Asadar in cadrul TartaBeach, copiii au avut un loc special amenajat unde puteau modela, desena broscute testoase.
Incheiem cu niste imagini cu plante . Au fost cateva standuri cu orhidee , bonsai si cactusi , imprastiate printre cele cu testoase.
Sotia a fost extaziata dar recunosc ca si mie imi plac la nebunie orhideele si bonsaii:
Ma opresc aici cu "rezumatu' " . Si asa cred ca aceasta mega-postare va va stoarce de energie . Eu am incercat sa va prezint o imagine de ansamblu a acestui eveniment asa cum am stiut mai bine..Sper ca veti gasi aceasta prezentare interesanta .
Ciao
Cristian
PS . Am uitat sa va spun ca am ramas pana la sfarsitul sfarsitului impreuna cu sotia. A trebuit sa golim acvariul si sa l ajutam pe Denis, care l a si cumparat cu tot cu decor, sa l duca la Forli in curtea unui meserias pentru a i pregati un suport pe masura si a i lipi decorul. Bineinteles ca nimeni altcineva nu s a oferit sa l ajute . Toti s au carat la casele dumnealor fara nicio remuscare. De aceea , vorbeam mai sus, cu indignare , despre egoism si alte asemenea "calitati" ..Eu unul nu pot fi asa..Cum poti lasa pe cineva de unul singur, noaptea , sa se descurce cu un acvariu de 2 metri, sa l transporte 40 km , jumatate iesit din masina, sa l dea jos din masina etc?! ...No comment