O sa incerc, daca mi permiteti, sa mi dau si eu cu parerea referitor la filtrarea viitorului proiect "mai mare" al Arhitectului. Nu sunt un mare expert in sumpuri sau canistre, asa ca nu e cazul sa ma luati prea in serios
Dupa cum unii dintre dumneavoastra stiu deja, anul trecut am avut ocazia sa mi construiesc cu manutele mele "indemanatice" sump-ul impreuna cu tot ce inseamna circuite de IN si OUT , Overflow BOX etc pentru acvariul de 1200L.
Profit de ocazie si , chiar cu riscul de a ma repeta, spun ca fara ajutorul lui Dragos , care a fost mentorul meu , mi as fi prins urechile in problematica tevaraiei , a instalatiilor PVC &Co. - raman recunoscator per sempre lui Dragos pentru ajutorul acordat!!! Nu mai are rost ca el sa declare public ca e FUN SUMP O stim cu totii , ba mai mult pot afirma ca el este "TATICUL" LOR! Toata stima!
Asadar , de ce am ales sa ma "complic" construind sumpul , invatand de la zero cum si in ce fel se face cu piesa si teava PVC, cu Tangitu' etc ? ?
Pai , decizia de a alege acest tip de filtrare pt magaoaia mea a fost strict legata de capacitatea de filtrare net superioara a sumpului de 200L in cazul meu (data de cantitatea enorma de medii de filtrare ) comparativ cu cea a canistrelor existente pe piata.Nu m am mai gandit la altceva - efortul depus la constructie, costuri , intretinere etc.Eram croit pe SUMP si il vedeam la acel moment ca pe unica solutie optima pentru acvariul acela.
Sa nu credeti ca nu m am documentat , nu am cautat inainte canistra aceea care sa devanseze sumpul - nu am gasit o , cel putin in zona dedicata acvariilor - Poate daca optam pentru o canistra de genul celor facute pentru filtrarea iazurilor , aveam un plus fata de sump.
Bun..Acvariul merge cu sumpul conectat de mai bine de 10 luni daca nu ma insel. Daca a fost bine proiectat (si construit) sau nu ,va las pe voi sa decideti.
Pana in acest moment , am avut si situatii in care mi s a oprit curentul iar "coafura a rezistat" Apa care s a scurs in sump a fost atat cat trebuie incat sa nu dea pe afara.
In mare , pot spune ca sunt multumit de acest SUMP - 2 chestii care mi se par mie foarte importante si care le as trece la avantaje sunt acestea:
- nivelul nitratilor se mentine in "zona verde" chiar daca subsemnatul s a mai lenevit oleaca anul acesta si a mai sarit din schimburile saptamanale de apa iar efectivul de bibani a crescut foarte mult atat numeric cat si ca dimensiuni.
- de bagat gherutele in el pentru curatire , am facut o doar de cateva ori in acest rastimp, (contrar recomandarilor ) schimband doar vata de perlon care se colmatase si tragand mizeria grosiera din compartimentul de prefiltrare.
Acum vine partea nasoala - care imi doresc sa nu l supere pe Dragos si sustinatorii SUMP-ului (printre care inca ma mai numar si eu insa..)
La intrebarea: "Cristian , dragule, ti ai mai face SUMP pentru urmatorul proiect (care sper sa depaseasca limita celor 3 m lungime) ?" , raspunsul va fi clar si raspicat :"NU". Voi alege sa "experimentez" o filtrare bazata numai pe filtre interne postate pe lateralele mici ale acvariului sau ascunse in modulele de background (in masura in care acestea vor fi achizionate pentru un astfel de proiect.)
Explicam
Ce m a facut sa mi schimb optica asa brusc si la 180°?!
Pai in primul rand , "neajunsurile " SUMPULUI cu care m am confruntat . Enumaram:
- la fiecare schimb de apa , scot din priza pompa de recirculare, las sa se scurga surplusul de apa in sump, im fac treaba si completez pana la nivelul respectiv tinand cont de cantitatea de apa din SUMP - pana aici toate bune - problema este ca conectand POMPA , nu este de ajuns - De fiecare data , trebuie sa stau "la butoane" si sa ma joc cu robinetii de pe cele 2 circuite de OUT pentru a AMORSA SUMPUL- este vorba de niste reglaje extrem de fine pe care daca nu le nimeresti , risti sa stai cu bolborositul in creier sau sa nu ajunga suficienta apa in compartimentul POMPEI iar aceasta sa mearga in gol
Aceeasi problema apare si cand cade curentul- daca nu sunt acasa , circuitul apei nu se reia de la sine, pompa impinge cat are de impins iar apoi merge in gol.
- o alta problemuta este legata de faptul ca tot ce inseamna ACVARIU + SUMP trebuie sa fie un SISTEM ERMETIC , inchis perfect , pentru ca EVAPORAREA APEI SA FIE PE CAT POSIBIL INEXISTENTA-
La mine nu am reusit acest lucru. Acvariul este acoperit cu capac - pierderile sunt minime pe acest segment. In cazul SUMP ului , spre rusinea mea , nu am fost in stare nici pana acum sa i fac un capac care sa mi garanteze o evaporare minima.
Asa ca , la 2-3zile , trebuie sa stau cu sticla si sa completez 2-4L apa. Daca nu as face o , ar aparea aceeasi problema cu POMPA care ajunge sa mearga in gol .
Pe aceste considerente, sotia este chiar inspaimantata la gandul ca , in eventualitatea in care ar ramane singura acasa sa aibe grija de pesti , nu ar sti cum sa se descurce cu amorsatul asta si chiar am discutat pe acest subiect iar solutia ar fi sa deconectez sumpul pe perioada in care eu as lipsi de acasa, si sa incropesc o filtrare in OverflowBOX cu ceva material filtrant din sump si pompa. Aceeasi solutie ar trebui sa o aplic si in cazul in care am pleca impreuna pentru 1 -2 saptamani.
Astea ar fi lucrurile care ma supara la SUMP si pentru care as opta pentru o solutia mult mai simpla(filtru intern, 3 compartimente ) si mult mai sigura (nu exista niciun risc de inundatie).
In al doilea rand, aici , in Italia , aceasta este solutia adoptata la scara larga - FILTRUL INTERN si care se dovedeste a fi eficienta chiar si in cazul acvariilor "mastodont" de peste 1500L , pe care le am vazut cu ochii mei aici, in Italia , si care sunt mentinute "in viata" tocmai de aceste banale filtre interne puse in miscare de pompe subdimensionate (ca astia "ie" mai mult decat zgarciti cronic ).
Cand m au vazut ca ma chinui sa mi fac sump pentru 1200L , a fost o premiera pentru dansii - s au aratat interesati insa nu cunosc vreunul care sa fi incercat sa faca unul. Filtrele lor functioneaza si o fac chiar bine.
Ganditi va la un acvariu de 300x80x80cm. Montati i 2 filtre in ambele capete pe lateralele mici -80x80x20cm - nu stam sa facem calculele insa "la ochi" , chiar si aceste banale filtre inghit o cantitate uriasa de material filtrant si in consecinta au o capacitate de filtrare pe masura.
Nu vreau sa ma inteleaga Dragos gresit si nici sa l supar! Departe de mine! Nu contest avantajele SUMPULUI! Poate ca neajunsurile care mi s au aratat in cazul sumpului meu isi au originea tocmai in greselile , omisiunile sau neindemanarea mea iar acestea nu pot fi generalizate sau nu apar in cazul altor sumpuri. Eu am incercat doar sa fiu sincer si sa va expun exact situatia din teren.
Lasand filozofia de o parte, e cazul sa ne ocupam de cazul concret al viitorului acvariu al Arhitectului Cat va fi de mare? Undeva in jur de 700-800L - parca asa se vehicula - deci, un acvariu mare insa nu exagerat de mare.
Propun sa ne intoarcem putin in trecut la vechiul meu "Mare African" http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8779.page de 700L .
Acvariul a fost supra-populat cu specii de" bibani"africani, unii ajunsesera si la 35cm - deci filtrarea trebuia sa faca fata unei cantitati considerabile de "deseuri"si credeti ma ca baietii nu se jucau deloc la acest capitol La acea vreme, nici prin cap nu m am gandit la sump. Am strans din dinti, am cumparat un Eheim 2180 iar in spatele decorului, punand bucati de burete JBL si 2 pompe eheim, am incropit un filtru intern de mari dimensiuni . Cam asa a aratat filtrarea unui 700L - fara alte improvizatii sau complicatii. Acvariul a mers bine mersi pana in momentul in care a trebuit sa l desfiintez cu ocazia plecarii din tara.
Trecem la sectiunea intrebari "retorice" :
Se poate compara raposatul meu acvariu de 700 cu viitorul proiect al Arhitectului?! Eu zic ca da.
Poate o canistra (de genul Fluval FX5 sau Eheim 2180)sau chiar 2 (pentru linistea sufleteasca a proprietarului) sa faca fata unui astfel de acvariu ? Eu zic ca DA.
Poate aplica @Arhitectul , solutia zgarcitilor astora de pe aici, cu numai un filtru intern sau 2*(mascate de decor sau chiar facute in modulele de decor) , "lasciando perdere" "complicatiile" cu SUMPul sau cele 2 canistre?! Eu zic ca DA.
Are rost sa faca un SUMP pentru acest acvariu?! Raspunsul lui Dragos il stim : DA. Raspunsul meu este : "depinde " Trebuie sa cantareasca bine de tot "problema" , tinand cont si de relatarile unui zapacit ca subsemnatul (daca vrea bineinteles)
Ce as face eu , daca as fi in locul @Arhitectului?! Foarte subiectiv / As merge pe varianta 2 canistre externe sau "mix"-ul canistra - filtrare interna conform exemplificarii de mai sus.
Acum mai trebuie sa spun ca indiferent de capacitatea enorma de filtrare a unui SUMP sau de cele "X" canistre externe conectate la acvariu, X filtre interne, nimeni nu ne va scapa de "corvoada" schimburilor de apa saptamanale - este unica metoda prin care se elimina acei Nitrati. Nu exista niciun sistem de filtrare care sa faca si treaba asta- poate doar schimbul la picatura insa nici acesta nu te scapa definitiv de schimbul de apa clasic.
Nu vreau sa se nasca o polemica pe tema asta si nici nu vreau sa ma contrez cu Dragos in niciun fel.
Decizia de a face sump sau nu pana la urma , ii va apartine exclusiv @Arhitectului. Noi nu facem altceva decat sa i oferim pe cat posibil un ajutor in a si crea o imagine cat mai clara asupra acestei problematici.
Tinem pumnii si asteptam cu nerabdare inceperea oficiala a "lucrarilor"!
Cum spunea si Koala, puteai sa lasi linistit pestanii 1 saptamana fara mancare
Am vizionat filmuletul Ce pot sa ti spun este ca pestanii au inceput sa prinda forma / au crescut vizibil/ se vede treaba ca beneficiaza de un tratament"special" din partea proprietarului
Trebuie sa grabesti "proiectul cel Mare" pentru ca in scurt timp acvariul asta va deveni mai mult decat neincapator
Stim cu totii ca acest acvariu este unul provizoriu insa imi permit sa spun cate ceva referitor la decizia multora de a popula acvarii similare acestuia cu specii care depasesc la maturitate pragul de 15cm lungime- si aici ma refer la Acei in primul rand, decizie luata , cred eu, fara a privi in viitor sau poate din lipsa informatiilor asupra speciilor detinute.
Aceii sunt o specie de mbuna care a prins la public datorita culorii sale (este unul din putinii africani ai caror pui sunt colorati inca din prima parte a vietii) si a comportamentului destul de linistit. A devenit aproape un "must have" al acvariilor de pe la noi.
Problema este ca Aceii ajung la dimensiuni considerabile la maturitate (17-19cm) , fapt ce este necunoscut sau poate nu este luat in considerare in momentul achizitiei.
Nu sunt putine acvariile de 120cm lungime care gazduiesc grupuri de Acei. Pentru o anumita perioada este ok. Puiandrii de 5-8cm stau destul de bine in 250-300L insa cresc extrem de repede iar nevoia de spatiu se face simtita acut. Sunt de parere ca aceasta specie (si altele asemenea , care ajung la 15cm sau mai mult la maturitate- in cazul tau, acelasi discurs pentru Red Zebra) au nevoie de un acvariu cu un minim de 150cm lungime .
Se pare ca unul din masculii de Mbamba a inceput sa si umfle muschii Frumos foc!
Arhitectul wrote:Marea dezamagire a acvariului meu sunt Hongi Red care se incapataneaza sa fie maronii spre gri - exceptie facand doar 2 pesti care par a fi un pic portocalii. Le mai dau o sansa pana in vara daca nu vor fi trecuti pe lista de donatii ...
Restul sunt superbi.
Imi permit sa te trag un pic de urechi Este o atitudine "sbagliata"(gresita) care trebuie amendata Nu esti singurul , stai linistit..Sunt multi care se plictisesc astepand ca pesteleX sa se coloreze ca in poza pe care a vazut o el pe net cu masculul Alfa in full colour si bineinteles ca , ajung sa renunte la exemplarele respective pe motiv ca nu le spun nimic si ca s au saturat sa astepte..
Incep prin a spune ca secretul in cresterea africanilor din Marile Lacuri Africane este rabdarea .
Marea majoritate a puilor de africani sunt "urati cu spume" la nastere si muult timp dupa - cum spuneam , putini sunt cei care se nasc colorati sau care prind culoare rapid (vezi Aceii, Demasoni etc).
Mbunele mai sunt cum mai sunt insa cand vine vorba de Haplochromine , poti astepta 2 ani si mai bine ca sa vezi ceva culoare la unii dintre ei. Astia pe aici, ii numesc "grigiochromis" - aluzie la culoarea gri pe care se incapataneaza sa si o mentina "a lungo".
Stii povestea "Ratustei cea Urata" care s a transformat in final intr o eleganta si frumoasa Lebada..Ei bine , cam asa sta treaba si cu africanii nostri. Atunci cand achizitionezi un grup de pui trebuie sa fii pregatit sa astepti o perioada care variaza de specie la specie , cumulat cu alti factori care pot influenta procesul de transformare a culorii (spatiu, "prieteni de joaca", stres, alimentatie etc) pana sa ajunga la acel "full colour" la care visam cu totii.
Sfatul meu este sa le dai mai mult timp acelor Hongi. Vei vedea ca nu vei regreta iar asteptarea iti va fi rasplatita cu varf si -ndesat Trust me!
Sper sa nu te superi pe mine Insa m am simtit obligat sa fac aceste precizari in ideea ca vor prinde bine tuturor celor care aleg sa intre in lumea africanilor (si nu numai)
Asteptam "nuovi aggiornamenti" cu nerabdare!
Ciao
Cristian
PS. O intrebare-sugestie adresata factorilor de decizie ai forumului Nu ar fi indicat ca acest jurnal sa fie mutat in sectiunea "Acvarii cu ciclide"?!
Eu postez mai rar dar consistent Intr adevar , un astfel de post imi mananca ore bune insa nu i bai..
Si de cand am acvariu constat cat de prost fotograf sunt. (desi aveam o perere buna despre mine )
Stai linistit ! Nimeni nu e cu adevarat stapan in domeniul asta - a imortaliza pestanii nu e chiar la indemana oricui. Un profesionist cu o scula profi are nevoie de aceleasi sute de incercari si de multa bafta pentru a iesi o mana de foto bunicele.
Eu pot spune ca sunt varza cu carne in domeniul asta Mi a explicat (mai avea doar sa mi deseneze) maestrul Pomi cum sta treaba cu "F" ul, cu ISO insa...unde nu e, n ai ce sa ceri Asa ca tehnica mea de fotografiat este pe bajbaite Din comoditate foloseam modul AUTO insa de ceva vreme am "evoluat" Am dat o pe MANUAL . E o mare cucerire.
Cum dati voi cu blitul in pestii vostri ? Eu am un blit destul de performant (nu ala de pe camera) dar nu am reusit mare lucru. Plus ca la tine vad poze cu lumina din stanga care banuiesc ca e o sursa externa sau blitul orinetat in lateral cu o oglinda sau ceva care sa reflecte lumina.
Eu mai am ceva de asteptet pana sa mai creasca pestii sa am ce fotografia - dar ma tot uit la tine si la Pomi ca sa prind trucurile din zbor. E al dracu de greu sa fotografiezi pestii din acvariu. Eu nu am facut poze cu blit si doar la lumina de neon e complicat ca se misca prea repede piticii mei fata de timpul mare de expunere ...
Mai studiez
Cu BLITZ neaparat ca altfel este si mai greu sa faci o poza ca lumea.. Ca regula de aur, atunci cand folosesti Blitzul (performant sau nu), niciodat nu tine aparatul perpendicular pe acvariu. Toate pozele trebuiesc facute cu aparatul sub diverse inclinatii fata de geamul acvariului - uneori merge, alteori nu .
Dupa nenumarate incercari, febra si crampe la bicepsi , ajungi sa ti dai seama cum stau treburile pe acolo chiar daca nu detii o pregatire de specialitate in domeniu si nici aptitudinile specifice unui fotograf profesionist..
Nu te gandi ca am vreo scula performanta. E un amarat de NIKON P100 care se cacaie sa focalizeze de ma apuca toate alea ..se duce si mama momentului pana declanseaza.
De exemplu, pentru pozele care au participat la AGA 2012 , am imprumutat un DSLR , un Canon de la cineva pt o saptamana iar cu sprijinul online al lui Pomi , am reusit sa fac cateva foto mai de Doamne ajuta..Diferenta , comparativ cu acestea facute de Nikon , este evidenta.
In concluzie, nu prea exista trucuri iar studiul te va ajuta doar pentru cultura generala Ceea ce conteaza , pentru a reusi niste foto decente sau cat mai aproape de perfectiune, ca de altfel in toate domeniile, este practica - si muuult noroc de bafta
Am revenit dupa o perioada in care activitatea mea forumistica s a redus la minim insa...am absentat (motivat)
Ca tot suntem in febra aniversarilor africane (7 ani - Lofty, 3 ani- Pomi, 2 ani- Bob ), incep prin a va prezenta un filmulet care marcheaza implinirea a 10 luni de la startarea acestui acvariu:
Vom spune cateva cuvinte despre ce s a mai intamplat in mare pe aici, asezonandu le corespunzator cu o serie de imagini , surprinse intr un exercitiu fotografic impus de cautarea celei mai bune compozitii care sa fie trimisa la un asa zis concurs al astora de aici pentru fotografia de coperta a revistei trimestriale AIC*(Asociatia Italiana a Ciclidofililor)
Avand in vedere cerintele acestui "concurs" (foto "in picioare" si cu un continut aparte), mi am concentrat atentia asupra close up urilor.
In principiu, din sutele de foto facute, cu foarte mare greutate, am ales una al carui protagonist este masculul de Lichnochromis acuticeps care in aceasta perioada s a colorat foarte frumos (chiar daca nu a ajuns la maxim - lipsa femelei isi spune cuvantul).
Aceasta este:
Nu este perfecta - sunt constient de asta - si nici nu este modificata (ca de altfel toate imaginile din aceasta serie - sunt exact asa cum au iesit din aparat , in unele cazuri doar am decupat din ele si mi am pus semnatura) . Am ales pentru pozitia insolita a subiectului dar si pentru subiectul in sine.
Acum daca si voua va place inseamna ca e de bine Am deja 2 pareri PRO .
Cu acest mascul "burlac" de Lichno , am selectat pentru voi alte cateva imagini:
"Un muso strano" -
Aceasta, daca ar fi fost mai clara ... dar e foarte greu sa ti iasa clar cand stiuca e in miscare continuu - cand ma vede , cu gura imensa parca incearca sa muste din sticla
Aici, cautand mancarea sub o piatra:
..e impresionant..are o imensa capacitate de aspirare a nisipului..
Pentru comparatie , cu ceilalti monstri ai acvariului -el e cel mai mare , ochiometric vorbind :
Saptamana aceasta , perechea de Placidochromis sp.Jalo Jao Reef a depus din nou. In ritmul asta , saraca femela o sa cedeze nervos pana la urma Nu o lasa deloc in pace sotul..Este o mama extrem de buna , nu a pierdut nicio sarcina pana acum.Asta este a 4 generatie de pui .
De la acea femela de Abactochromis labrosus care a depus ultima oara , am scos 9 puiuti. Din pacate, m am cam grabit- puii aveau inca saculetul vitelin iar , dupa ce i am introdus in acvariul pentru pui , i am pierdut pe toti cu exceptia unuia singur. Probabil, au fost ciupiti de ceilalti pui mai mari prin plasa de sacul vitelin / toti aveau burtile sparte .
De doua zile , acea femela mare despre care va spuneam ca nu a dus sarcina la bun sfarsit, este din nou cu gura plina. Am pierdut depunerea in sine . Acum sa vedem ce o fi .
Acestia sunt puiutii de Labrosus la cateva minute dupa ce i am scos :
Si alte poze cu buzatii*(zic eu , mai bune decat primele serii ):
Cand cauta mancarea, nu exista loc unde sa nu si bage nasul
Si un close up :
Mergem mai departe..
Placidochromis phenochilus Mdoka "White lips" - spun inca odata ca aceasta varianta prezinta nuanta cea mai "tare " de albastru (un bleu marin care se accentueaza in perioada de imperechere ) iar contrastul cu buzele albe , parca potenteaza si mai mult acea culoare - o nebunie...
Am mai avut o depunere insa femela nu a tinut "sarcina".
O alta foto "defocusata"..pacat..
Masculul dominant:
Tot el, impreuna cu cele 2 femele:
Parada :
Ca tot suntem la "Blue Followers" , am surprins si Masculul dominant de Placidochromis phenochilus Gisseli in cateva ipostaze:
Delfinasii nostri mai trebuie si ei bagati in seama- adevarul e ca sedintele foto i a cam ocolit - e cazul sa ne revansam un pic fata de ei. Cei doi masculi s au dezvoltat enorm .
Dupa un schimb de apa, cu ceva timp in urma , parca au luat foc. Nu mi explic ce s a intamplat sau care a fost factorul care a declansat toata tarasenia. Femela nu era pregatita de depunere in acel moment. Am zis ca se rup in doua. A fost o lupta care a depasit limitele normale.
A doua zi totul reintrase in normal insa batalia lasase ceva urme, cum se poate vedea si in imaginea urmatoare facuta atunci:
Cei doi masculi , in prezent - pot spune chiar foarte linistiti - pare ca se bucura reciproc de compania celuilalt- stau mereu impreuna.
Ii bagam in seama si pe gigantii sifonatori - Taeniolethrinops furcicauda Liuli :
Trecem la Mbunele "vere e proprii" ale acvariului..
Tropheops Mauve Yellow Magunga Pomenisem ultima oara de "rascoala" subdominantului care incepuse sa se comporte ca un adevarat Boss in relatia cu Dominantul de Drept dar si cu ceilalti locatari. Dupa o perioada de izolare, l am reintrodus in acvariu , iar raporturile de forte au reintrat pe fagasul normal. Dominantul isi demonstreaza suprematia sistematic urmarindu l pe "rebel", fapt ce se poate vedea si in primul filmulet. Subdominantul, vazandu l asa , stresat de catre celalalt , parca iti vine sa spui: "Vai saracu' , ce viata are !" insa nu va lasati inselati Nu este ceea ce pare. Samanta de scandal inca zace acolo si , mai mult , nu pierde nicio ocazie de a se infoia la femela atunci cand o prinde prin zona lui , in coltul din stanga la acvariului.
I am alocat si dumnealui (subdominantului) cativa "metri" buni de "pelicula". De obicei , in cazul majoritatii speciilor, masculii de rang inferior prezinta un colorit care este mult sub cel al dominantilor. Nu este cazul aici. Pot spune ca , comparandu i pe amandoi, e dificil sa alegi .Lasam imaginile sa vorbeasca:
Tropheops Mauve Yellow - mascul subdominant:
Aici impreuna cu femela, in coltul lui :
Tropheops Mauve Yellow - dominant:
Aici si dansul cu femela:
..si Femela de Tropheops:
Puiutii de Tropheops evolueaza extrem de bine- au peste 4 cm acum. Deja se vad diferentele intre sexe. Sunt la fel de tembeli ca parintii - cat sunt de mici se impung , se harjonesc pentru a si stabili suprematia.
Ca si o concluzie , bazata pe ceea ce observ la mine in acvariu, este clar ca , pentru a tine aceasta specie fara probleme, raportul dintre sexe trebuie sa fie de 1 mascul si mai multe femele , acvariul generos iar colocatarii sa aiba si ei un temperament destul de forte pentru a nu suferi cand masculul isi etaleaza muschii mai ales in perioadele mai "calde".
Gephyrochromisii Lawsi, de acum, tineri adulti pot spune - peste 7 cm . Unul dintre ei, probabil dominantul, si a ales un loc in mijlocul plajei de nisip in care s a apucat de foraje. Din pacate , mai mult ca sigur, asa cum spuneam , din cei 4 nu este femela. O sa vad cum rezolv aceasta problema .
Galbenul-portocaliu de pe dorsala a inceput sa se extinda si pe corp .
Batranelul mioritic, Acei ul Msuli se tine destul de bine - mi se pare usor supraponderal dar nu i problema..asa e cand devii tatic..creste burtica proportional cu numarul odraslelor
Cam asta ar fi..Au ramas cateva specii care nu au facut obiectul sedintei foto dar avem timp sa ne ocupam si de ele..
Si asa cred ca update ul acesta foiletonistic , va va solicita din plin E cazul sa punem punct aici..
Week end placut in continuare !
Alla prossima,
Cristian
PS. Mai am ceva de adaugat Nu am apucat sa va spun ca una dintre pozele mele care au participat la AGA 2012 , a fost aleasa pentru calendarul AIC 2013 .E un pic tardiv insa, a fost imaginea lunii Martie .
Initial am crezut ca te ai dotat cu vreo scula "underwater" Sincer , nu era chiar imposibil ..
Oricum , de efect filmuletul! Bravo! O sa stranga o gramada de accesari pe YT - iti dai seama ca filmuletele de genul "Malawi dive" sunt la mare cautare
Sper ca totusi inverzeala apei sa fi avut vreun efect benefic pana la urma , si ma refer la cazul masculului de Borley.
Am savurat cu o mare placere acest update ! Multumim pentru filmulet!
Acei caeruleusi "matusalemici" sunt o nebunie !
Pot spune ca acvariul lui Lofty este contemporan cu inceputurile mele in ale africanilor iar in momentul de fata , este set up ul african cu cea mai lunga "viata" de pe la noi*- 7ani nu s deloc putini Este un exemplu de continuitate si stabilitate din punct de vedere al set up-ului si al populatiei , un acvariu care merita toata admiratia si respectul nostru! Jos palaria!
Din pacate , maestrul Lofty nu este foarte darnic cu noi Un asa acvariu merita macar la 3 sau la 6 luni cate un update, asa printre picaturi
bobesku wrote:Va salutam cu drag, eu si baboii mei. Acvariul a implinit 2 ani luna aceasta!
Va voi delecta cu un update.
Ce mai trece timpul ..acvariul lui Pomi , 3 ani..al tau 2 de la start..nici nu mi vine sa cred..
Oricum , lasand nostalgiile la o parte, cu ocazia acestui moment special, uram acestui set-up
"La Multi Multi Ani, cu pestani sanatosi si "monstruosi !!!"
Jos palaria in fata domnului Boby & Co. pentru modul in care gestioneaza acest acvariu,pentru dragostea si grija ce le o poarta copilasilor africani!
Multumim mult pentru filmulet! No more comments pentru ca ne repetam Spun doar ca acvariul a ramas mic si continua sa intre la apa proportional cu ritmul in care cresc baboii Ei sunt de vina, nu noi
De obicei, situatiile in care se cere un diagnostic sunt "cu cantec" iar daca incerci sa ti spui parerea sau sa dai vreun sfat, risti sa fii pus la zid de anumite personaje cu veleitati de doctori sau "dumnezei auto-incoronati in ale patologiei acvaristice" care se ascund in spatele anumitor clisee de genul "un examen microscopic ar face lumina" pentru a parea mai interesanti. Am patit o personal prin "alte parti"; as fi putut sa "atac" personajul in cauza insa am preferat sa ma retrag pentru ca pana la urma nu se merita sa ti strici Karma cu asemenea personaje .
Sa nu ma intelegeti gresit . De acord cu acel cliseu de care am pomenit .Examenului microscopic realizat de catre un specialist este singurul care iti poate oferi un diagnostic precis.Insa trebuie sa fim realisti si sa admitem ca nici macar 0.1% dintre noi , nu a facut si nu va face un asemenea examen in cazul in care in acvariu apare un peste bolnav din varii motive .
Pana cand vom ajunge la nivelul la care fiecare dintre noi, pasionatii de acvaristica , va avea cate un microscop performant la el acasa si ceva studii academice de patologie acvaristica(adica, poate, niciodata), vom merge "pe bajbaite" si vom aplica tratamentele in functie de diagnosticul stabilit pe baza a ceea ce se vede cu ochiul liber (modificari la nivelul mucoasei, comportament anormal etc) .
Revenind la masculul de Borley, parerea mea este ca ai facut bine ca l ai tratat separat insa , din moment ce , dupa tratament , problema reapare atunci cand introduci pestele inapoi in acvariul principal, este clar ca "vinovatul" este prezent in acvariu iar tratamentele facute pestelui in acvariul separat nu vor avea rezultatele scontate. Nu se recomanda sau este de evitat aplicarea unui tratament in acvariul principal (motivele le cunoastem cu totii) insa uneori suntem nevoiti sa recurgem si la solutii de acest gen. Ramane la latitudinea ta , daca vei lua decizia sa tratezi intreg acvariul sau nu.
Despre Oodinium , umila mea parere este ca nu face obiectul in cazul de fata.
As merge tot pe varianta Gyrodactylus - viermi paraziti ai pielii - si as repeta tratamentul in consecinta . O infestare cu viermi paraziti ai pielii poate fi asociata si cu o infectie bacteriana (Columnaris de exemplu) .
Ar trebui sa faci o analiza a intregului acvariu- fiecare peste in parte .
Eu am revazut ultimul tau filmulet. Nu este foarte clar insa am putut observa ca si femela de Borley nu e tocmai in regula - prezinta pe corp anumite pete ;la masculul de Daktari am vazut un parazit agatat aproape de opercul pe partea dreapta si parca si pe dorsala era ceva.
O intrebare: pestii se freaca frecvent de substrat? Daca da, cauzele pot fi legate de calitatea apei (concentratii peste limita de compusi ai azotului - desi la tine nu cred ca e cazul) sau , parazitii nostri (Gyrodactylus sau Dactylogyrus)
....ce mai trece vremea ?! 3 ani...Parca a fost ieri..
La Mult Mai Multi Ani i in formula aceasta, cu pestani frumosi si sanatosi!!!
Este un acvariu care, pentru majoritatea "africanistilor" de pe la noi, fie ca o recunosc sau nu, si nu numai (ma refer si la "strainezi")a reprezentat si continua sa reprezinte un exemplu de urmat in ceea ce priveste set up ul extrem de natural si reusit, "castigator" din toate punctele de vedere .
Felicitari maestre Silviu! Ma consider norocos ca am avut ocazia sa ne cunoastem , sa vad acest acvariu "live" si sa i urmaresc evolutia de a lungul timpului!
Sper ca "povestea" sa continue pe acelea si coordonate ca si pana acum .
Sa zicem ca singura scuza sau motiv temeinic ca acest acvariu sa si inceteze existenta ar fi mutarea la o casa mai mare(bineinteles cu promisiunea de a face unul si mai mare ) dar deocamdata nu cred ca este cazul sa ne gandim in aceasta directie.
"The Marine Big One " - o gradina submarina "very very low tech"de toata frumusetea!!! Superb maestre Koala! Felicitari!!!
Toata admiratia si respectul pentru abordarea "revolutionara"a "problematicii" care demonstreaza ca canoanele ,tabu-urile si legile *(care pana la urma sunt facute tot de noi ) pot fi incalcate iar , in aceste conditii, rezultatul se poate ridica la nivelul celor care respecta "habotnic" acele norme.
Si eu sunt unul caruia ii place sa incalce voluntar anumite "litere de lege"in domeniul acvaristic *(si nu numai) si asta nu din dorinta de a arata lumii cat de revolutionar sau destept sunt , ci doar pentru a mi demonstra in primul rand mie insumi ca se poate si ALTFEL, si se poate si BINE .
Micutilor le merge din plin! Se vede treaba ca beneficiaza de un tratament "special" din parte "parintilor adoptivi"! Au crescut extrem de mult! Felicitari!
Sa fie sanatosi si sa nu ai probleme cu ei! Tinem pumnii!
Postarile tale au un efect straniu asupra mea - ma lasa cu gura cascata ca la dentist
@Arhitectule, eu zic ca nu i nimic de speriat. E normal sa fie asa , pentru ca orice postare de genul provoaca reactii similare tuturor "bolnaviorilor " ( a se citi pasionatilor de africani) pentru ca suntem deja "anesteziati" cu totii de virusul african.
Multumesc inca odata!
Alex wrote:Placidochromis phenochilus Gisseli, absolut superb, ce culori poa` sa aiba, parca-mi vine sa ma apuc de Cichlidae ca-n tinerete Bravo, frumoasa poveste, frumosi pesti.
Alex, niciodata nu i prea tarziu Iar eu nu pot decat sa ma bucur nespus ca , involuntar chiar, provoc asemenea reactii in randul audientei care , cu putin noroc, ar putea determina ceva "schimbari" in plan acvaristic! Imi asum pe deplin responsabilitatea si ma declar bucuros "vinovat" . Alex, daca te ai pomeni cu niste puiuti de Gisseli la usa , ai gasi un acvariu si pentru dansii (testam doar terenul )
Ca sa mai intorc un pic" cutitul in rana", pentru tine si colegul @sTTk, mai urcam niste imagini cu Gisseli:
Cateva close up uri cu masculul cel mare:
Si masculul F0:
Femela de Gisseli de care pomenisem in ultima postare , a dus sarcina la bun sfarsit . Au rezultat peste 50 puiuti.
Ramanem tot in zona Placidochromisilor.
Nu ai povestit nimic de Jalo cei mari, asa ca te tin minte.
@Rick ma "cearta"mereu ca il uit pe Jalo . Pentru dansul, am un calup consistent de poze in care am surprins un alt episod din ciclul "Jalo - amore" . Imaginile le aveam si in momentul postarii anterioare insa nu apucasem sa le urc pe Photobucket . Zilele trecute am scos si de la micuta femela de Jalo o alta generatie de puiuti.
Si fetita de Jalo , dupa ce s a "jucat cu focu' " - o mamica excelenta :
Si pe Placidochromisii phenochilus Mdoka White lips i am cam neglijat in ultimul timp. Am cateva imagini cu masculul dominant
Am avut cateva depuneri anul acesta printre care si Copadichromisul Cyaeneus Zimbabwe Rock - care s a colorat in sfarsit destul de frumos. Copadichromisul depune pe verticala Din pacate nu am poze cu el in haine de sarbatoare .
Se pare ca odata cu venirea primaverii , baietii au intrat "in fibrilatii " unul mai abitir decat altul.
Este cazul si acestui Cyaeneus despre care pomenisem anterior si care, de o buna vreme s a colorat foarte frumos - are aripioarele pectorale si anale negre iar pe corp o culoare care nu pot sa o descriu - Din pacate , lumina din acvariu nu l avantajeaza deloc iar pozele facute la aceasta lumina altereaza realitatea .
Cert e ca aceasta specie nu foarte raspandita in acvarii care se gaseste numai in zona Zimbabwe Rock, poate fi o "alternativa speciala" pentru mult mai faimosul Azureus.
Masculul a ocupat laterala dreapta a acvariului unde invita femelele la dans pe verticala. Pe 10 martie am avut o depunere . Cred ca voi salva puiutii .
Aici impreuna cu Fryeri - un alt intarziat in ale activarii:
Femela gusata de Copadichromis Cyaeneus:
Spuneam ca acvariul e in fierbere in perioada asta.
Femela Abactochromisii labrosus gusata pe care v am prezentat o in postarea trecuta, din pacate la o saptamana a inceput sa manance.
Insa, zilele trecute am observat ceva miscari de trupe in grupul de buzati - Am avut ocazia sa i surprind in timp ce masculul dominant curta o alta femela.
In felul acesta , am avut ocazia sa ma edific cu privire la diferentele dintre sexe .
Spuneam ca sunt foarte greu de diferentiat iar dimorfismul este ca si inexistent. Prima parte , cea cu greutatea sexarii, ramane valabila insa , acum dupa acest episod, se vad clar anumite caracteristici care diferentiaza masculul de femela.
Masculul prezinta pe dorsala o banda albastru inchis - anumite reflexe albastrii si pe pectorale , caudala - iar dungile verticale sunt mult mai pronuntate - fruntea parca i se decoloreaza . Femela ramane pe portocaliu.
Veti vedea despre ce vorbesc urmarind filmuletul cu ritualul de curtare al Abactochromisului Labrosus (zic eu o premiera pe YT - cel putin eu nu am reusit sa gasesc filmulete cu aceasta specie in care sa fie surprinse in actiune perechile acestei specii).
Din pacate , imperecherea propriu zisa a avut loc a doua zi , in cel mai intunecat si inaccesibil colt din acvariu - coltul dreapta spate, dupa acele pietre- Se pare ca perechea nu iubeste prea mult papparazzi M am chinuit in zadar sa fac poze cu zoom maxim insa rezultatul a fost dezastruos - in ceata .
Cert e ca masculul a punctat din nou . Fetita insarcinata este mult mai usor de fotografiat.
Si masculul activat:
Incheiem cu un alt filmulet tot din aceeasi serie - "courtship ritual" - de data aceasta , perechea de Lethrinops albus Kand Blue Fins.
O colectie impresionanta de exemplare care mai de care! Felicitari!
Superbi Placidochromisii phenochilus Mdoka si Tanzania!
La fel Protomelasul , Aulonocarele si restul - de fapt toti! Sa ti traiasca !
Singura "buba" mare este acvariul . Este mult prea mic .
Sunt 400 si ceva de litri pentru o "cantitate " impresionanta de pestani care , unii dintre ei, se duc bine de tot spre 20-25cm la maturitate.
Probabil acum , ca sunt inca tinerei la 10-15cm, nu realizezi "gravitatea " problemei
Trebuie sa faci ceva neaparat.
In primul rand trebuie sa spui "STOP" achizitiilor Stiu ca e greu
Ca o paranteza, spuneai undeva prin topicul meu ca ti ai dori si Placidochromis phenochilus Gisseli E prea mult . Crede ma ! Ar fi trebuit sa ai un +1500L ca sa tii aceste 3 specii plus ca nu e prea indicata asocierea P.Tanzania cu ceilalti doi. Tanzania este un peste linistit , cel mai linistit dintre Phenochilusi as putea spune, care are nevoie de o companie in acvariu pe masura. Mdoka si Gisseli sunt opusul acestuia. Sunt pesti cu un caracter forte
O asociere gresita duce pe termen lung la aparitia stresului , scaderea sisitemului imunitar si in final la imbolnavire.
Nu e o solutie nici aceea de a mai "subtia" grupurile pe care le ai deja. "Problema" ar ramane oricum.
Solutia este un acvariu mult mai mare ca sa te bucuri in totalitate de comportamentul acestor pesti si implicit sa le oferi un minim de comfort. Pentru tot ce ai acolo, nici 700L nu cred ca ajung.
O rugaminte ar fi daca poti sa ne faci un filmulet cu acvariul in "formula" actuala . Asa vom avea "proba" in sustinerea celor spuse de mine insa stiu ca ceea ce am spus nu sunt lucruri straine pentru tine.
Am v?zut in câteva acvarii urm?torul pestisor " aethiomastacemelusshiranus "
Am inteles ca stau ascunsi prin substrat ??? folosesc la ceva ? E ok sa stea cu africanii ?
sunt interesanti
"Pestisorul" Aethiomastacembelus shiranus poate fi asociat cu ciclidele de Malawi insa , avand in vedere faptul ca poate ajunge la dimensiuni foarte mari (30cm), are nevoie de acvarii pe masura. Este un peste care este activ mai mult noaptea cand iese din ascunzisuri in cautarea hranei (insecte , crustacee dar poate ataca si puii ciclidelor).
Ar mai fi o problema care tine de gasirea acestei specii . Shiranusul , spre deosebire de omologii din Tanganijka (Elipsifer, de exemplu) sunt destul de greu de reperat pe piata din cate stiu .
Este un peste foarte interesant, fara doar si poate insa eu unul iti recomand sa te concentrezi numai pe ciclide . Acvariul pe care il ai acum, chiar daca ti se pare generos , este undeva putin peste limita inferioara a nevoilor acestor pesti. NU are sens sa incarci "peisajul" cu specii "complementare" (cel putin in situatia de fata) .
Acelasi discurs este valabil si pentru speciile de "sanitari" din Marile Lacuri Africane din genul Synodontis.
Referitor la "artificiile tehnice" de protejare a fundului, parerea mea este ca te poti lipsi linistit de dansele , indiferent de marimea pietroaielor .
Daca asezi pietrele cu grija, in echilibru stabil, fara a le sprijini de geamurile laterale si intr un mod cat mai natural posibil , adica fara a incerca constructii de genul multora vazute in domeniu (piatra peste piatra ca sa formam casuta pentru domnul mbuna ), atunci poti dormi linistit pentru ca fundul acela nu va avea ce sa pateasca.
Daca sticla fundului e sa crape (Ceasu' rau , pisica neagra) , va crapa si cu si fara polistiren sub pietre si chiar si fara pietre in acvariu. Asta e clar.
Mi amintesc de primul meu acvariu cu africani , unde, din exces de zel si aceeasi preocupare excesiva pe acest segment , al cataroaielor, am pus pe fundul acvariului acel isopren gri de la JBL . Cantitatea de pietroaie era impresionanta si recunosc ca mai erau si asezate in pozitii care numai naturale nu erau, insa nu au fost probleme . Nu au fost probleme nu pentru ca am utilizat acel isopren ci pentru ca am avut noroc sa nu scap vreun bolovan atunci cand mai imi bagam manutele prin decor . Cu si fara acel isopren, daca ar fi fost sa scap vreo piatra din mana , rezultatul era acelasi.
Acel isopren "protector" nu a facut altceva decat sa se macine in timp si sa adune o importanta cantitate de mizerie sub el . Unde mai pun ca de cate ori baietii mutau nisipul , privelistea nu era tocmai incantatoare cu marginile isoprenului gri la vedere.
La urmatoarele acvarii , de dimensiuni notabile, am invatat lectia si nici macar nu m am mai preocupat de acest aspect .Si uite ca nu am avut parte de niciun eveniment neplacut chiar daca am avut si am bolovani foarte mari in acvariu.
Asadar , daca aceste "solutii protectoare" cu bucati decupate de polistiren sau mai stiu eu ce puse sub pietre, va aduc liniste in sufletel, puteti sa le folositi. Parerea mea este ca sunt apa de ploaie . Bucata intreaga de polistiren pusa pe intreaga suprafata a fundului , poate ca va oferi putina protectie in plus insa dezavantajul cel mai mare este acela ca sub aceasta bucata de polistiren se va crea un rezervor de mizerie care va influenta negativ calitatea apei si implicit, ulterior starea de sanatate a pestilor.
Cum spunea si maestrul Koala , atentie mare la ceea ce pui intre suport si fundul acvariului . Acolo , DA , trebuie neaparat polistiren.
Sunt total de acord cu cele spuse mai sus de maestrul Koala . Cand am pomenit de carantina cu ceva posturi in urma, in linii mari , am spus si eu acelasi lucru.
Acvariul destinat carantinarii pestilor nu are nevoie de decor, substrat lumina, tocmai pe considerentele aratate si de maestrul Koala .
As adauga faptul ca in cazul anumitor tratamente, eficienta substantelor active ale medicamentelor se reduce considerabil in conditiile unui acvariu luminat, cu substrat si filtrare biologica, fapt pentru care chiar in prospectele acelor medicamente se observa indicatii ale producatorilor de a intrerupe iluminarea si de a opri sistemele de filtrare biologica si/sau UV.
Acvariul de carantina este un simplu acvariu dotat cu o pompa de aer , un incalzitor si atat .
Vis a vis de tratamentele care se aplica in acvariul de carantina, trebuie sa subliniem latura lor preponderent PREVENTIVA.
Chiar daca pestele nu prezinta simptomele unei patologii, acesta poate fi purtator si este recomandat ca in acea perioada de carantina sa se aplice un tratament cu spectru larg * (de exemplu , eu folosesc eSHa 2000 sau General Tonic Tetra) pentru a elimina pe cat posibil riscul introducerii in bazinul principal a unor agenti patogeni odata cu noii veniti.
Pentru eliminarea viermilor branhiilor sau ai pielii *(Dactylogyrus si Gyrodactylus, dar mai sunt si altii- de exemplu, Viermele ancora), inainte de introducerea pestilor in bazinul principal, este indicata o baie de scurta durata cu Formol sau un produs similar *(acel Gyrodol de exemplu, desi , una peste alta Formolul este sfant / dar trebuie folosit cu mare atentie , fiind un produs extrem de agresiv!!!)
In situatia in care un peste din acvariul principal prezinta semnele unei boli, atunci il mutam in acest acvariu de "carantina" care va indeplini rolul de acvariu "SPITAL"iar in acest caz nu mai putem vorbi de o latura preventiva a tratamentelor aplicate.
Acvariul-Spital , la fel ca cel de Carantina, trebuie sa fie aranjat extrem de spartan : fara substrat, decor, lumina -dor cu un minim de filtrare sau doar cu o pompa de aerare si un incalzitor.
Ceea ce a realizat @Arhitectul cu acest acvariu de 60 L este , din nou, o capodopera estetica care din pacate , nu poate indeplini rolul unui acvariu de carantina , in sensul celor spuse mai sus.
Noi stim despre ce e vorba ca doar a rasuflat afacerea in privat.
Recunosc ca daca nu mi ai fi spus , mi ar fi fost foarte greu sa spun despre ce specie este vorba. Spuneam doar ca este un Copadichromis , datorita acelor 3 pete caracteristice genului. Mai departe
Dar sa le spunem si celorlalti colegi. Maestrul Pomi este fericitul posesor al unui grup de Copadichromis trewawasae Mloto Ivory Lupingu, la 7 cm , tinerei!
Sa fie intr un ceas bun si cu noroc! Ar fi nemaipomenit sa fie macar 1 mascul acolo !
Sper sa se acomodeze bine la tine si sa nu ai parte de evenimente nefericite. Cum spuneam , cat sunt mici, sunt destul de sensibili si cresc greu. Eu am ramas doar cu unul singur , dupa ce am spart acel grup , oferindu i amicului de la Vicenza cateva exemplare iar 2 le am pierdut din cauza bloat ului.
Ai grija de ei!
Tinem pumnii!