[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MihaiF
Forum Index » Profile for MihaiF » Messages posted by MihaiF
Message
poze

image

image


by koala: Am reparat linkurile.
Am pH-ul apei destul de stabil. Totusi el varianza in plaja 6,5 -6,9 . Daca ar fi dupa mine eu as prefera un pH de 7 -7,1 , numai ca se pare ca nu creste ... . Am incercat si kh/pH increaser de la Sera , cresterile erau cam de 0,2 pH imediat dupa augmentare apoi dupa o zi doua pH revine la legea lui ( valorile ce le-am pus initial ) . Sa ma ingrijorez sau sa nu imi mai bat capul si sa merg inainte cu pH - ul 6,5 -6,9 ? Ieri cu ocazia schimbului saptamanal de apa am gasit valori foarte bune : NH4 imperceptibil , N02 intre 0,05 - 0,1 mg/l , pH cum am zis mai sus, doar NO3 era pe la 30 mg/L si cu schimbul de apa l-am adus pe la 15 mg/L .
Apa v-a fi tratata pe moment cu Profito de la Easy Life si Clynol de la JBL. EasyCarbo nu adaug inca pentru ca nu am achizitionat inca test permanent de CO2 si atunci imi este teama de o eventuala intoxicatie a pestilor.
kirucd wrote:Asta ar fi un exemplu:

http://www.nevertebrate.ro/Test-permanennt-CO2-Dennerle-Crystal-Line-Mini

Gasesti si de la alti producatori, nu exista mari diferente de pret si nici de calitate.
Dar sa nu uiti sa cumperi si oichidul indicator, sau sa verifici daca testerul contine si lichidul.


Am vazut ca exista varianta mini si maxi daca iau varianta mini cum mi-ai recomandat, ea o sa functioneze corect si pentru acvariul de 180 L ?
Liv wrote:

Elodea Canadensis sau Egeria Densa.
Aia se va inmulti fie ca vrei fie ca nu vrei. Ii rupi virful si il replantezi la fel ca ludwigia sau o rupi in bucati si replantezi bucatile.
Creste f. bine si plutitoare. Daca vrei sa o fixezi in substrat leag-o de un inel ceramic care il bagi in substrat (e putin mai usoara decit apa si are tendinta de a iesi la suprafata pina formeaza radacini).
Am luat 8-10 fire de de vreo 10 cm la inceputul lui septembrie anul trecut. In urma cu o luna (deci in 5 luni) am aruncat o galeata aproape plina - 180 de litri, 6000 lumeni/6500K, Masterline si CO2 dintr-o bomba. Multe aveau peste 1 m lungime. Am pastrat citeva, dar stau cu ochii pe ele - arunc 2-3 fire la fiecare 2 saptamini.
Ii mai spune si ciuma apelor si e declarata specie invaziva in mai multe locuri.


la mine sunt in cosulet inca ( le pastram pentru acvariul de 180 L ) probabil de aceea nu creste.
Liv wrote:In plus manado e inert si foarte usor. Va fi imprastiat de carasi. N-am citit pina acum ca manado retine ceva fertilizanti si ii elibereaza in timp - poate ne dai un link.



Scrie pe ambalajul lui original. Pe langa asta am gasit si aici chiar in prima postare :

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/10905.page
Am facut. Dar ma poate ajuta cineva cu sfaturi legate de inmultirea la Elodeea ?
Multumesc foarte mult.

Pe unele plante am vazut ca a aparut ca o rugina ( o coloratie maroniu inchis ), m-am gandit ca e ceva boala si am bagt mana in acvariu sa simt frunzele la mana ... . Am observat ca acea culoare se duce de pe frunze si frunzele raman apoi curate. Despre ce este vorba ?
De cand am pornit acvariul am observat o crestere foarte buna la Ludwigia. Imi poate explica cineva cum o pot inmulti ? Planta avea inaltime cam 2/3 din inaltimea.acvariului si acum nu numai ca a ajuns la nivelul apei dar plutesti si intr-o parte ( deci e si mai lunga ) . Am inteles ca plantele de fundal care ajung in situatia aceasta trebuie inmultite. Dar cum ?
Liv wrote:In plus manado e inert si foarte usor. Va fi imprastiat de carasi. N-am citit pina acum ca manado retine ceva fertilizanti si ii elibereaza in timp - poate ne dai un link.

Carasii o sa ciuguleasca marea majoritate a plantelor - sint destul de putine care le rezista (sint si unii mai cuminti). De asemenea sint pesti de apa rece si iar sint putine plante care rezista in apa de sub 20-21 grade Celsius - cum le place carasilor. Din ce am citit carasii rezista fara probleme mult sub 18 grade Celsius, deci ai grija ca nu prea ar merge si alti pesti cu ei.

Poate intervine un crescator de carasi cu precizari.


conditiile de la mine din casa nu permit in apa temperaturi sub 24-25 grade. Oricum am citit despre ei ca au rezistenta mare si nu ar fi pretentiosi. Cica doar apa sub 16 grade sau peste 30 le face rau. Nu cred ca vor face mare balamuc. Sincer pana acum din ce ii vad sunt foarte cuminti. S-au distrus 2-3 plante prin acvariu , dar s-au topic nu au fost papate. Deci pana acum (cat pot sa ii cunosc in nici o luna ) as zice ca nu sunt pusi pe rele .
Iliescu Mihai Ulmis wrote:Substratul ala cu granulatie mai mica (stratul 3) se va scufunda prin Manado. Incearca urmatorul test: pune intr-un borcan niste pietris granulatie 2-4 mm si apoi niste pietris cu granulatie mai mica, agita putin continutul stanga drepta, impunge cu un betigas ca si cand plantezi, scoate betigasul...de mai multe ori ... vezi ce se va intampla.

Zona neplantata e ok cu un singur strat.

Eu am pornit acvariul in august 2015 cu substrat fertil Tetra (deh la vremea aia nu stiam cate stiu acum). Acel substrat a fost consumat demult de catre plante. In momentul asta acvariul e plantat 80% , fertilizez in masa apei si mai bag doar cate o pastila Tropica sau betigase EasyLife pe la radacinile plantelor mai pretentioase din cand in cand si nu tin plantele in ghivece. In concluzie nu este obligatoriu sa pui substrat fertil. Cu substrat fertil este clar ca plantele o vor duce mai bine, dar daca nu le vei ofer lumina suficienta plantele nu-l vor consuma iar el va curge in masa apei ducand la alge.


contramasuri ? Strat de Aqua basic si apoi stratul decorativ fara sa mai pun Manado ? Ar merge asa ?
Liv wrote:Doar stratul decorativ care de obicei e inert.
Substratul fertilizant se pune conform cu specificatiile producatorului sub stratul decorativ (adica o sa fie primul care se pune).

Daca vrei doar plante usoare si vei pune si fertilizanti poti sa pui doar substrat inert. Unele plante cresc si fara fertilizanti - mai greu, dar cresc.

CO2 "lichid" cum e cunoscut in acvaristica e de fapt un polimer de glutaraldehida - denumirea e gresita fiidca nu e CO2.
CO2-ul de fapt il cunoastem sub 3 forme de agregare: gaz - e in aer (si divolvat in apa), lichid - in butelii (se evapora foarte repede daca nu e sub presiune) si solid - sub denumirea comerciala de gheata uscata (carbonica).

Plantelor de acvariu le place sub ambele forme - gaz dizolvat in apa sau glutaraldehida. Ambele peste anumite concentratii devin toxice pt. animale. Glutaraldehida are si efect antialge puternic - la unele alge (BBA ca exemplu) - dar in concentratii mai mari poate sa distruga si plantele mai sensibile. Adica se pune tot conform cu specificatiile producatorului.


pai eu vreau sa pun asa : JBL Aqua Basis (grosime conform datelor producatorului ) , peste care un strat de JBL Manado ( mai putin de cat da producatorul ca grosime , am inteles ca el ar avea mari porozitati si ar fi in masura sa retina din mediu micro/macro nutrienti in perioadele de exces si sa ii elibereze la nevoie in perioadele in care acestia sunt in cantitati mai putine ) si peste Manado vreau sa pun un nisip sau pietris cu granulatie mica , max 3 mm, acesta va avea rol pur decorativ dar va si proteja pe Manado in cazul in care carasii vor avea tendinta sa sape (am inteles ca Manado are oaresce flotabilitate ). Acest ultim start va avea rol pur decorativ si nu va fi foarte gros (aci rog sugestii ). Colegii mi-au spus ca aceasta granulatie va fi mai usor de sifonat (lucru f necesar datorita celor 2 carasi ce vor fi in acvariu ) . Cele 3 starturi vor fin DOAR in zona plantata. Pe langa asta voi avea o zona complet neplantata unde va fi un singur strat
, cel decorativ. Oare fac bine ? Oare fac rau ?
Nu am experienta , acesta ar fi al doilea acvariu plantat pentru mine (asta in cazul in care acvariul de la topicul ,,Acvariul meu provizoriu ,, poate fi considerat acvariu )
Rog veteranii sa nu rada cu gura pana la urechi , mai bine ajutati-ma ca eu vreau dar nu stiu .
Nu doresc o abordare in care sa am in tot acvariul substrat inert si plantele sa fie puse in ghivece plantate. Ce parere aveti de cum m-am gandit ? Ar fi fezabil ?
kirucd wrote:Tabelul este orientativ, poate fi influentat de mai multi factori. Tabelul il folosesti impreuna cu
un checker de CO2 care se introduce in acvariu si se tine in permanenta acolo, are un
lichid care isi schimba culoarea (lichidul nu trebuie amestecat cu apa din acvariu, trebuie
folosit ca atare), iar lichidul isi va schimba culoarea in functie de nivelul de CO2 (intre
lichidul indicator si apa din acvariu este o perna de aer unde se face schimb de gaze, lichidul
indicator nu intra in contact cu apa din acvariu).


multumesc . Poti te rog sa imi indici un producator de incredere pentru acest tip de checker ? Doresc sa imi achizitionez si eu unul.
Multumesc.
Iliescu Mihai Ulmis wrote:La 180 litri, daca vrei sa ai un substrat cu o grosime medie de 5 cm vei avea nevoie cam de 20 de kg de pietris (depinde si de diametrul bobului).
Asa ca mare grija ce cumperi .

http://www.fishtanksandponds.co.uk/calculators/substrate.html


te referi la grosimea totala a substartului sau doar la grosimea stratului decorativ ?
Ca substrat decorativ pana acum m-am hotarat sa merg pe negru :
Ce imi sugerati dintre astea 2 :
http://m.emag.ro/substrat-river-jbl-sansibar-5-kg-4014162670588/pd/DY8SJBBBM/

Sau

http://m.emag.ro/substrat-cuartos-dennerle-crystal-quartz-gravel-diamond-black-5-kg-4001615017557/pd/D6H83MBBM/

Uitati-va va rog si la granulatiile lor ( o sa am 2 carasi in acvariu ... )
scorpionul wrote:ai grija sa pui si prize la distanta una de alta. Sunt echipamente la care vei folosi prize programabile( de regula la lumina) si cand bagi programatorul in priza, asta iti ocupa o priza si jumatate. Daca le pui la distanta salvezi cate o priza la fiecare programator


Ma gandeam sa merg cu un prelungitor de calitate cu 6 -8 iesiri care apoi sa il demultiplic dupa nevoi cu inca unul. Asa rezolv rapid nevoia de prize multe si vor incapea si prize programabile.
De fapt kitul meu nu are test de CO2 . Are test de pH si KH , cu ajutorul unui tabel in functie de kh si pH este data o valoare a nivelului de CO2 din apa.
Azi a ajuns Juwel Visionul 180 ... . Inca nu am tras curentul in coltul in care vreau sa il pun. Urmeaza saptamana aceasta sa facem un stand ... unul serios in care sa incapa si filtrul extern si butelie pt instalatia de Co2 + mancare pesti , teste , ingrasaminte , etc. . Vom vedea ce si cum va iesi.
O intrebare legata de chimia apei : este posibil sa am o concentratie de circa 28-30 mg CO2/L in conditiile in care nu am folosit inca easy carbo si nici instalatie de co2 nu am ? Atat imi arata testele picatura de la JBL ...
Nisiul/ pietrisul decorativ ce este ? Ma intereseaza si cel negru si cel alb/gri.
Lavinia in combinatia care ai pus-o pe jos Master Soil este subsfratul nutritiv de fapt ?
 
Forum Index » Profile for MihaiF » Messages posted by MihaiF
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com