[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lofty
Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
Message
valahul wrote:JBL Solar Natur nu este daylight... are 9000k temperatura de culoare si merge spre albastru.

Asa e considerat de producator si eu nu l-as prea contrazice. Ca n-are culoarea "alba" e altceva. Oricum, vad ca esti multumit de el.

valahul wrote:... cel de 4000k nu prea ma multumeste ... incerc inlocuirea lui cu un daylight 065 de la Osram.

Sunt convins ca ai vrut sa zici 965 (e bun si 865).
ciclide_africaneBZ wrote:...pentru nuantarea culorii pestilor , pentru culori cat mai ferme si chiar pronuntate - ce anume tip de neon imi recomandati ...

Pentru culoarea galben (Caeruleus), categoric AquaGlo.
Pentru culoarea albastru (Elongatus), un neon albastru (gen Hagen MarineGlo, JBL Marin Blue, chiar si unul mai ieftin nededicat spectrului actinic).
Daca ai si galben si albastru (si tu ai), culoarea galben nu va fi chiar spectaculoasa in lumina neonului albastru; iti recomand un AquaGlo spre geamul din fata, iar in spate un daylight (JBL Solar Natur, Juwel DayLite, etc).

La acvariul tau iti ajung doua neoane.

Ii mai poti ajuta la culoare cu hrana de calitate si parametri corespunzatori ai apei.
evilknievil wrote:De gasit ,le-am gasit pe urbanpets si pe zooplus..

Ar fi bine sa dai un telefon; din cate stiu eu nu prea mai exista Dupla pe piata, iar urmatoarea "alimentare" va fi prin iulie...

evilknievil wrote:In legatura cu dupla Ground ,peste el se mai pune un alt strat de pietris sau nu mai este nevoie?

Dupla Ground constituie substratul ca atare ("pietrisul") si nu se pune nimic peste el; se pune in interior Dupla Root, care este fertilizantul de baza, astfel: se aseaza doua treimi din cantitatea totala de Dupla Ground, se presara uniform Dupla Root intr-o cantitate corespunzatoare conform specificatiilor, iar apoi se aseaza treimea ramasa din Dupla Ground.

evilknievil wrote:pentru un acvariu Juwel Record 60-54l net ajunge un pachet Dupla Ground 3L

Estimez ca daca vrei grosimea de 7-8 cm in spate si 2-3 cm in fata ti-ar trebui 6L. Nu te astepta sa pui o grosime mica de substrat si sa si plantezi cu succes; iti va fi dificil, pentru ca substratul acesta e foarte usor.
Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Evident ca va doresc sa nu aveti nevoie de punerea in practica a operatiunii.
E bine de stiut insa pentru cazurile de extrema urgenta, ca numai la garnitura aia mica nu te gandesti cand vezi balta langa filtru.

g.g wrote:Sunt foarte bune tetratec-urile...

Eu am trei EX 1200 cu vechime intre 1 si 2 ani si in general sunt multumit de ele. Asta a fost primul incident, pe care l-am remediat in 10 minute (cu pozat cu tot). Dar daca eram 2 saptamani in concediu plecat pe coclauri?
Ca sa fie totul clar, in nici un caz nu as dori sa se inteleaga ca se face antireclama TetraTec. Este evident faptul ca nu asta a fost motivul postarii, si inca ceva esential: nu trebuie sa omitem niciodata raportul calitate/pret.

g.g wrote:...daca puneau si doua garnituri mici de rezerva era si mai bine.

Vorbesti cumva de atitudinea firmei de a nu pune in pachet pe langa cele doua garnituri mari oferite si p’astea mici, in conditiile in care stie de hiba (de la reprezentant citire “the most common cause is that the water leaks from the hose adaptor unit on the top and makes its way through the top part and comes out at the seal“) sau macar un pliculet cu vaselina (ajuta si asta daca garniturile nu sunt rupte) cum face, de exemplu, Eheim? Pai ar inregistra costuri suplimentare colosale sau nu si-ar mai vinde “Hose Adaptor”-ul…
In Bucuresti am vazut la Hornbach; e un set cu garnituri de diferite dimensiuni (cate 2 bucati per dimensiune).
Teoretic ai putea gasi la magazine cu instalatii sanitare (dotate in "fitingaraie").
In Pitesti as incerca in primul rand la Mr. Bricolage (parca se numea). Inca nu le-am vazut ca "piese de schimb" in portofoliul Tetra.
Acest mic tutorial se adreseaza asadar posesorilor de filtre TetraTec Ex 600/700/1200 care se confrunta cu scurgeri de apa pe la clapetele de prindere a capacului canistrei. Cauza frecventa a acestui eveniment nefericit este deteriorarea garniturilor aflate in corpul in care intra furtunele, asa-numitul “Adaptor Hose Unit”.

image image

Pornind de la acest dispozitiv, apa isi face loc prin interiorul capacului si se prelinge apoi in exterior prin locul de imbinare a capacului cu corpul canistrei, in dreptul clemei/clemelor de prindere.
Daca filtrele sunt in garantie solicitati verificarea si inlocuirea piesei respective.
Daca garantia a expirat sau nu aveti (din diverse motive) faceti rost de o surubelnita in cruce .

Trebuie mentionat ca scurgerile de apa datorate deteriorarii garniturii principale a capacului sau sistemului de amorsare sunt mai abundente si necesita inlocuirea garniturii sau capacului, dupa caz, acestea constituind cazuri mai rare.

imageimage

Acest dispozitiv demontat arata ca in figurile nr. 1 si nr. 2 si se compune din 2 garnituri mici, 2 garnituri mari, 2 bile/robineti de inchidere a circuitului apei, 2 corpuri de plastic in care sunt pozitionati robinetii, clapeta ce deschide/inchide circuitul apei, capacul adaptorului si 4 suruburi.

Ordinea dezasamblarii este inversa operatiunilor descrise in continuare.

Pornind de la clapeta (figura 3) se pozitioneaza garnitura mica pe cilindrul care va actiona robinetul (figurile 4, 5 si 6).

imageimage

Aceasta garnitura reprezinta cauza cea mai frecventa a scurgerilor, iar datorita fragilitatii ei (diametru 6mm si grosime 1mm) este predispusa la rupere sau la uzura prematura.

imageimage

Pozitionarea robinetului/bilei in corpul aferent se face in pozitia indicata in figurile 7, 8 si 9.

imageimageimage

Corpul robinetului (cu robinetul in interior) se cupleaza cu clapeta pe care se afla puse garniturile mici pornind de la pozitia din figura 10, astfel incat in final vom avea aranjamentul din figura 11.

imageimage

Se repeta procedura pentru celalalt robinet.

Pozitia garniturii mari este intre robinetul montat in corpul aferent (figura 9) si capatul de teava aflat in capacul adaptorului (figura 12). Este indicata fixarea acestei garnituri pe pozitie imediat inainte de strangerea suruburilor.

image

Unirea capacului adaptorului cu clapeta+robinetii atasati se face pornind de la pozitia din figura 13, urmand ca dupa inserarea clapetei in spatiul dedicat (figura 14),

imageimage

capacul adaptorului sa fie rotit cu 90 de grade in sensul invers acelor de ceas (figura 15).

imageimage

Se pozitioneaza garniturile mari si se strang cele 4 suruburi (figura 16).
Pentru etanseitate este indicata gresarea garniturilor cu vaselina speciala.
Daca nu sunteti acel “doua maini dibace” macar sa stiti de unde vine “picuratul”.
Succes!

PS: Avand in vedere ca ieri cand am ajuns acasa am gasit un TetraTec curgand (mai cunosc 2 persoane pe acest forum care au avut aceeasi problema, filtrele -toate modelul 1200- curgand din cauza garniturilor mici) si considerand ca o imagine face cat o mie de cuvinte, am zis ca daca tot desfac haragaia sa ramana si ceva util din aceasta aventura. Ideea unui tutorial apartine unui coleg de forum la ale carui adaptoare am mesterit cand a patit-o.
decanu wrote:... "scarpinatul" are si alte motive?

Motive pot fi desigur mai multe in afara de "gris". Mai multe indicii poti gasi de exemplu in articolul asta.
mirciulik wrote:nici un raspuns?

Credeam ca faci misto... avea si "coarne bouresti"... si cochilie ... ca la carte.
Este un Planorbis Corneus (Ramshorn), unul dintre cei mai intalniti melci de acvariu.
Despre acest melc s-a mai vorbit la noi pe forum aici .
Nu ne-ai spus daca te intereseaza normali, albino sau cu voal?
Acum serios vorbind, n-are rost sa te enervezi... vad ca incet, incet, incepi sa te apropii de adevar...
Intrebare ajutatoare: cat de des esti dispusa sa-ti reinoiesti stocul de 10 pesti?
Mai bine iti faci direct acvariul pe care aveai de gand sa-l faci la toamna pentru ei (marea dilema ramane totusi de ce te intereseaza pesti de apa mai rece daca vrei sa-i tii vara afara si toamna sa-i bagi inauntru...)
Sper sa revii asupra motivului inscrierii pe forum... eventual dupe ce afli de pe siteul de gradinarit ce face o pompa si cat costa ea.
mihai86 wrote:deci tot mai bun nisipul ...
Nisipul e ideal pentru africani, in special pentru ca nu "inglobeaza" dejectiile pestilor cum ar face-o pietrisul de 3mm (de exemplu). Astfel ca rahateii se aspira foarte usor, de la suprafata nisipului, fara sa fie necesar un aspirator de substrat gen "clopot".
mihai86 wrote:lofty ai o pompa speciala cu care sifonezi in asa fel incat sa nu tragi si nisipul? ce metoda folosesti?
La capatul unui furtun lung de 2,5m am montat o bucatica de pexal, de forma (aproximativa a) unui arc de cerc. Aceasta prelungire ma ajuta sa aspir resturile care ajung printre/dupa pietre si sa razuiesc surplusul nedorit de alge de pe decor/bolovani concomitent cu aspirarea lui. De cand am inlocuit 2 AquaGlo cu 2 MarineGlo (celelalte 2 fiind Juwel DayLite), aceasta ultima operatiune nu a mai avut loc, estomparea cresterii algelor fiind vizibila. Sifonezi doar la suprafata nisipului, iar daca pestii tai nu se indeletnicesc cu mutatul nisipului (la ai mei de exemplu asta e un hobby), e bine ca la curatenia saptamanala sa agiti/amesteci tu nisipul cu mana, ca sa mai iasa din el detritusul si alte acumulari.
Metoda e stramoseasca: trag cu gura la un capat de furtun in timp ce capatul cu pexal e in acvariu si hop cu el la teava de scurgere de langa acvariu care duce direct la canalizare.
mihai86 wrote:... acvariul tau ...este lung de 150?
Are lungimea de 2m, latimea de 55cm si inaltimea de 50cm.
mihai86 wrote:Ce sa folosesc ca substrat? nisip sau pietreis de gran 3? Am inteles ca e bataie de cap cu curatatul nisipului.

N-ai inteles bine. E mare bataie de cap cu curatatul pietrisului. Foloseste cu incredere nisip cu granulatia 0,5 - 1 mm.
Tweety7 wrote:Poti sa-mi spui cum e si cu CO2-ul?

Uite aici despre ce e vorba. Exista pe piata o diversitate de variante de instalatii de CO2.
mihai86 wrote:...dimensiunile 140Lx50hx70l, sticla de 10 cu intarituri, destinat ciclidelor de malawi.
Intrebari:
1) Dimensiunile sunt bune?
2) Masa, suportul pe care va sta acvariul, sa-l fac din pal? ar rezita?
3) Filtrarea, ma gandeam la un tetratec ex 1200 + 1 sau 2 filtre interne puternice, sau sa folosesc altceva?
4) Iluminarea: parerea mea 2 powe glo + 1 sun glo ...e ok?
5) Fundalul, sa-l cumpar sau sa-l fac din polistiren cu ciment? faza e ca nu prea ma pricep sa-l fac...
7) Pestii ... pai spre rusinea mea inca nu m-am documentat prea bine astept pareri
Cam atat ar fi deocamdata, astept parerile voastre.

Salutare!
1) Foarte bune.
2) Daca ii faci spatele plin si 4 pereti dubli (din doua foi de PAL de 18mm) ar trebui sa reziste. Totusi, daca ai posibilitatea sa-l faci metalic, nu ezita.
3) Varianta deja sugerata de faraon sau 2 filtre externe (orice combinatie intre Tetratec ex 1200, Eheim 2028, Eheim 2228).
4) Iti sugerez 2 Aquaglo + 2 JBL Solar Natur daca o sa predomine pesti de culoare galbena/portocalie sau 2 Aquaglo + 2 MarineGlo daca or sa predomine pesti de culoare albastra. Tuburile albastre pune-le spre geamul frontal (se vor "vedea" frumos pestii si nisipul). Altfel, decorul din spate de culoare verde/maro (cand va fi acoperit cu alge) va avea o culoare ciudata.
5) Ar fi pacat sa experimentezi direct pe acvariul mare. Ori iti faci mana pe modele mai mici si incerci dupa aceea, ori apelezi la cineva care a mai facut, ori iti cumperi de la Juwel ca mine. La magazine online din afara mai poti gasi de la BackToNature sau Papillon (bani sa ai).
6) L-ai sarit...
7) Alege-i astfel incat sa fie compatibili intre ei ca si agresivitate. Cel mai simplu hotaraste ce "culori" vrei sa ai in acvariu si o sa devina totul mult mai simplu.
Tweety7 wrote:Sa inteleg ca o vreme mai merge sa mentin acvariul cu un singur neon si sa cumpar un al doilea mai tarziu (dintre cele recomandate de tine)?Cand ar fi indicat al doilea neon?De ce mai tarziu si nu acum?
O sa ma refer strict la lumina si la cazul tau. Un singur tub de 18w e cam putin pentru un acvariu plantat. Pentru a evita o explozie de alge in perioada de inceput a unui acvariu, durata de iluminare trebuie crescuta treptat sau lumina mai putina comparativ cu nevoile normale ale plantelor. Poti adauga al doilea neon o data cu introducerea unei noi transe de plante, sau cand astea pe care le ai o sa treaca de perioada de acomodare si o sa inceapa sa se dezvolte. Daca-l adaugi acum si e singura modificare pe care o faci, algele vor beneficia de lumina suplimentara intr-o mai mare masura decat plantele pe care le ai acolo. Oricum e preferabil sa mai adaugi plante.
Pe de alta parte, lumina e doar una din variabile, alaturi de substrat, fertilizare, CO2. Degeaba exploatezi una la maxim daca uiti cu desavarsire de celelalte. Trebuie sa te hotarasti insa ce vrei de la acvariul tau si cat esti dispusa sa investesti in el...
Eu am avut de exemplu un acvariu Juwel de 54 litri cu un tub de 18w, substrat banal (pietris), nefertilizat, in care egeria densa crestea vazand cu ochii (a facut chiar flori), insa celelalte plante (Sagittaria si Cryptocorynele) n-au prea miscat. Era insa destinat crevetilor, plantele avand doar rolul de "loc de joaca pentru pui".
Tweety7 wrote:Spre rusinea mea, chiar nu m-am uitat de care buturuga e, daca-i de firma sau nu.
Chiar nu conteaza firma, ideea e ca sunt buturugi... si buturugi. Unele coloreaza apa, altele nu, unele plutesc, altele nu etc.
Tweety7 wrote:Lofty ce inseamna "sa remediezi"? Detaliaza, te rog! Ce neon mai trebuie cumparat? Cat trebuie tinut aprins?
Sa remediezi inseamna sa nu mergi pe principiul "am acolo si lumina" ci sa ai o lumina care sa favorizeze dezvoltarea plantelor. In principiu, lumina trebuie tinuta aprinsa cam 10 ore pe zi.
Tweety7 wrote:Asa, iar neonul meu nush daca e no-name. A venit la pachet cu acvariul.
Plec de la presupunerea ca e de 18w. Daca a venit la pachet sunt sanse mici sa fie unul "dedicat". Ti-ar trebui 2 neoane de 18w la volumul ala, oricum la inceput, pentru o perioada ajunge unul singur. Combinatia lumina multa - plante putine nu e benefica. Poti alege intre Osram Fluora, Philips TLD 965 si JBL Solar Tropic (astea se gasesc mai usor si pe la noi).
Tweety7 wrote: Buturuga.... sa continui cu tinutul in apa si dupa ce aceasta nu se mai coloreaza, s-o curat cu peria???
Curat-o deja cu peria, indeparteaza tot ce e sfaramicios, si poti s-o mai tii cateva zile fara sa schimbi apa sa vezi cat de rau o coloreaza (ca daca o schimbi zilnic nu-ti dai seama). Depinde si de originea ei. Vorbind de cele de "firma" am observat ca cele de la JBL necesita o "prespalare" mai indelungata si initial au tendinta de a pluti, in timp cele unele no-name nici nu plutesc nici nu coloreaza apa.
Nu ne-ai spus nimic despre lumina... daca ai doar un singur neon de 18w (si ala no-name) si n-ai de gand sa remediezi, n-are rost sa te agiti cu substraturi fertile...poti face ceva frumos si cu plante nepretentioase, ca-l faci pentru sufletul tau nu pentru concursuri.
Pune un back-ground negru sau albastru inchis; o sa-ti dea o alta "viziune" asupra aranjarii plantelor, astfel incat sa creezi si impresia de profunzime.
Mai baga plante si planteaza asimetric.
Renunta la scalari (nu au ce cauta in 50 de litri de apa).
Baga si buturuga, dupa ce o freci bine cu o perie pentru a da jos de pe ea tot ce e "moale". Algele sunt des intalnite in perioada de inceput.
In aceasta etapa, poti sa le inhibi dezvoltarea hranind pestii foarte putin (daca aveai doar black molly ti-as fi zis sa nu-i hranesti deloc) si marind masa de plante (daca gasesti Egeria Densa e si mai bine).
Succes!
swatantar wrote:partea... superioara a acvariului

Zebra Danio (Danio Rerio) - daca au curent de apa la suprafata, vor sta exact sub luciul apei.
Uite ce zice intr-un articol de pe acest site:
Apa din acvariul meu nu are particole vizibile in suspensie dar este alb-laptoasa si tulbure
Cea mai probabila cauza este o explozie a bacteriilor denitrificatoare care sunt benefice acvariului dar locul lor este in filtru. Cauze posibile ar fi:
1. acvariul este nou – bacteriile din acvariu nu au colonizat inca filtrul, daca este asa aveti rabdare o saptamana, in care timp introduceti o cantitate mica de hrana de pesti sub forma de fulgi in asa fel incat sa fie aspirata de filtru. Acest lucru favorizeaza migratia bacteriilor inspre filtru, unde se vor stabili si inmulti.
2. ati introdus un numar mare de pesti o data – pestii au produs rapid o cantitate mare de dejectii iar bacteriile existente in acvariu au fost nevoite sa se multiplice in afara filtrului pentru a consuma nitratii aparuti.
3. substratul a fost deranjat – o mare cantitate de bacterii traieste in substrat, iar daca acesta este deranjat la fel sunt si bacteriile. Evitati sa deranjati substratul daca nu este absolut necesar, schimbare partiala de apa este recomandata.
4. mancare in exces – daca pestii au primit mai multa mancare decat de obicei, si cantitatea de dejectii va creste, stimuland pe moment dezvoltarea masiva a bacteriilor care consuma aceste dejectii.
5. filtrul a fost curatat recent – la-ti spalat cu apa curenta, fierbinte sau detergent? Se admite spalarea elementelor filtrante numai cu apa din acvariu pentru a nu ucide bacteriile benefice din ele.
6. un peste a murit in acvariu si nu l-ati descoperit la timp – inlaturati pestele mort si efectuati schimbare partiala de apa.
7. filtrul nu a functionat o perioada de timp – din cauza intreruperii curentului electric sau alte motive.Aceasta este o problema grava, deoarece este posibil ca bacteriile aflate in filtru sa fie moarte. Spalati temeinic elementele filtrante si faceti schimb partial de apa zilnic pana se reface efectivul de bacterii din acvariu. Nu opriti niciodata functionarea filtrului decat pentru maxim 15 minute, iar daca este nevoie de o perioada mai lunga in care filtrul nu trebuie sa functioneze in acvariu (interventii) amplasati-l intr-un vas cu apa de acvariu unde va functiona neintrerupt sau inchideti circuitul intr-o galeata in cazul filtrelor de tip “canister”.
8. ati utilizat un produs din gama Waterlife, Bacterlife,Easylife fluid filter, Tetra Esybalance sau Stress Zyme pentru a ajuta filtrul sa fie mai eficient sau a inlatura toxinele din apa – asteptati rabdator pana produsul isi face efectul si va recomand sa il introduceti direct pe elementul de filtrare pentru a scurta ciclul.
9. ati adaugat sare in acvariu – este indicat sa o dizolvati complet in apa fierbinte si apoi sa o introduceti in bazin.
10. ati introdus in acvariu ornamente din plastic sau alte materiale – nu folositi decat produse special concepute pentru acvarii si din acestea preferati marcile cunoscute.


Asta ca sa nu te mai intrebam detalii...
Actioneaza in functie de cauza si citeste pentru inceput articolele astea. Te vor scuti de multe nedumeriri pe viitor.
sice wrote:nu exista tratament?

Daca e vorba de "Discus Plague" (denumire generica), poti doar sa ajuti pestele sa lupte impotriva ei, nu sa o tratezi direct. Cauta pe google dupa numele asta si vezi daca se potrivesc simptomele. Scrie cate ceva in primele 3 articole si de tratament ajutator (scaderea PH-ului, permanganat de potasiu si alte "otravuri"...).
cristi_ionescu_79 wrote:...tu vrei o punguta in care sa fie 54 de grame de KH2PO4 si o sticla de 500ml apa distilata?

Nu chiar. Eu voiam sa stiu cat e pretul pe suta de grame si sa-ti demonstrez ca desi afirmi ca nu vinzi prafurile ca atare, pana la urma exact asta faci. Atata tot. N-are nimeni nimic cu tine. Eu vreau exact ce ti-am cerut (solutia de 500ml care sa-mi adauge la fiecare ml cate 0,25 ppm PO4). Nu intelegeam cum nu vinzi praful, dar vinzi solutia.
cristi_ionescu_79 wrote:......vrei 100 de grame din care sa-ti cantaresti tu 54 de grame? (ai cu ce sa o faci?)...

Am un cantar ce cantareste din 10 in 10 grame. Daca ai tu electronic, n-am nimic impotriva sa-mi cantaresti tu. Ideea era sa stim preturile pentru fiecare produs in parte (N,K,P). Voiam doar sa te ajut sa vinzi, Porcu explicand si de ce s-ar intampla asta intr-un post mai sus.
cristi_ionescu_79 wrote:...daca prima parte e ok, pretul pentru cele 54 de grame de KH2PO4 este de 10 lei (si da, apa distilata este din partea casei)

Foarte bine. Asta inseamna 100g KH2PO4 - 20 lei. Baga si pentru celelalte componente.

Lasa si tu o modalitate de contact aici, sau da-mi un PM in care sa-mi spui cum pot da de tine.

Succes in continuare!

PS: Stai linistit ca n-o sa comenteze nimeni pretul, cui nu-i convine nu cumpara. Poti sa ceri si de 10 ori mai mult (forumul asta are un regulament care-ti da dreptul asta), daca ai clienti bravo tie.
 
Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com