[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
intrebari acvariu ciclide  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

Va salut, doresc sa-mi fac un acvariu cu dimensiunile 140Lx50hx70l, sticla de 10 cu intarituri, destinat ciclidelor de malawi.
Intrebari:
1) Dimensiunile sunt bune?
2) Masa, suportul pe care va sta acvariul, sa-l fac din pal? ar rezita?
3) Filtrarea, ma gandeam la un tetratec ex 1200 + 1 sau 2 filtre interne puternice, sau sa folosesc altceva?
4) Iluminarea: parerea mea 2 powe glo + 1 sun glo ...e ok?
5) Fundalul, sa-l cumpar sau sa-l fac din polistiren cu ciment? faza e ca nu prea ma pricep sa-l fac...
7) Pestii ... pai spre rusinea mea inca nu m-am documentat prea bine astept pareri
Cam atat ar fi deocamdata, astept parerile voastre.

Don't force it ... Get a larger hammer.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

mihai86 wrote:Dimensiunile sunt bune?
Sint perfecte pentru cichlidae .

mihai86 wrote:Filtrarea, ma gandeam la un tetratec ex 1200 + 1 sau 2 filtre interne puternice, sau sa folosesc altceva?
E bine asa. Iti sugerez sa ajuti canistra Tetra cu un filtru intern Fluval 4 plus - e cel mai bun filtru intern pe cate l-am folosit.

mihai86 wrote:Iluminarea: parerea mea 2 powe glo + 1 sun glo ...e ok?
Nu-mi place SunGlo, pestii arata urit la el.
Eu as folosi 2xAquaGlo si 1xPowerGlo pe care sa le poti aprinde separat. Arata bine daca suplimenzi cu un tub albastru - d-alea care se folosesc la vitrine . Nu fac misto , acel tub albastru da un aspect placut acvariului cu cichlidae daca e folosit in combinatie cu alte tuburi.

mihai86 wrote:Pestii ... pai spre rusinea mea inca nu m-am documentat prea bine astept pareri
Aici nu te poate ajuta nimeni, tie trebuie sa-ti placa speciile de pesti pe care le alegi .

Poze: smilie ... Poze cu plante
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

Va multumesc de raspuns dl. faraon. Mici nelamuriri neoanele: 2 aqua glow in fata, urmate de power glo si in spate neonul albastru ?
Acvariul am de gand sa-l pun in camera in care dorm, am mai avut acvariu in dormitor, dar nu asemenea volum, credeti ca ar fi o problema? (nu la zgomot ma refer ca ma obijnuiesc, ... la plamani ma gandesc )

Don't force it ... Get a larger hammer.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

mihai86 wrote:...dimensiunile 140Lx50hx70l, sticla de 10 cu intarituri, destinat ciclidelor de malawi.
Intrebari:
1) Dimensiunile sunt bune?
2) Masa, suportul pe care va sta acvariul, sa-l fac din pal? ar rezita?
3) Filtrarea, ma gandeam la un tetratec ex 1200 + 1 sau 2 filtre interne puternice, sau sa folosesc altceva?
4) Iluminarea: parerea mea 2 powe glo + 1 sun glo ...e ok?
5) Fundalul, sa-l cumpar sau sa-l fac din polistiren cu ciment? faza e ca nu prea ma pricep sa-l fac...
7) Pestii ... pai spre rusinea mea inca nu m-am documentat prea bine astept pareri
Cam atat ar fi deocamdata, astept parerile voastre.

Salutare!
1) Foarte bune.
2) Daca ii faci spatele plin si 4 pereti dubli (din doua foi de PAL de 18mm) ar trebui sa reziste. Totusi, daca ai posibilitatea sa-l faci metalic, nu ezita.
3) Varianta deja sugerata de faraon sau 2 filtre externe (orice combinatie intre Tetratec ex 1200, Eheim 2028, Eheim 2228).
4) Iti sugerez 2 Aquaglo + 2 JBL Solar Natur daca o sa predomine pesti de culoare galbena/portocalie sau 2 Aquaglo + 2 MarineGlo daca or sa predomine pesti de culoare albastra. Tuburile albastre pune-le spre geamul frontal (se vor "vedea" frumos pestii si nisipul). Altfel, decorul din spate de culoare verde/maro (cand va fi acoperit cu alge) va avea o culoare ciudata.
5) Ar fi pacat sa experimentezi direct pe acvariul mare. Ori iti faci mana pe modele mai mici si incerci dupa aceea, ori apelezi la cineva care a mai facut, ori iti cumperi de la Juwel ca mine. La magazine online din afara mai poti gasi de la BackToNature sau Papillon (bani sa ai).
6) L-ai sarit...
7) Alege-i astfel incat sa fie compatibili intre ei ca si agresivitate. Cel mai simplu hotaraste ce "culori" vrei sa ai in acvariu si o sa devina totul mult mai simplu.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Am uitat ceva: pune intrerupator la fiecare tub de neon sa le poti aprinde separat, sa vezi cum lumineaza fiecare. In afara de asta, poate nu vrei sa mearga toate in caz ca apar alge in cantitate mai mare decit ai vrea .

mihai86 wrote:am mai avut acvariu in dormitor, dar nu asemenea volum, credeti ca ar fi o problema? (nu la zgomot ma refer ca ma obijnuiesc, ... la plamani ma gandesc )
Daca faci un capac bun care sa nu lase vaporii de apa sa iasa in camere nu-i nici o problema . Io dorm cu o tona jumate de apa in camera si-s sanatos.

Lofty wrote:MarineGlo
Ochiometric MarineGlo lumineaza cam ca alea albastre pentru vitrine si costa de 4 ori mai mult . Daca ar fi vorba de un acvariu marin as sugera si io MarineGlo, probabil ca are un spectru favorabil coralilor, spectru care in cazu' ciclidaelor e nefolositor.

Poze: smilie ... Poze cu plante
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

Va multumesc ptr raspunsuri, dar as vrea sa schimb dimesiunile: 150Lx60hx60l 540l brut (coloana de apa max 40 va fi) sticla... tot de 10mm. Este prea mult inaltimea de 60 pentru sticla de 10? sa raman tot la inaltime 50? Ii trebuie fund dublu, intarituri?

Don't force it ... Get a larger hammer.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

mihai86 wrote:as vrea sa schimb dimesiunile: 150Lx60hx60l 540l brut (coloana de apa max 40 va fi) sticla... tot de 10mm. Este prea mult inaltimea de 60 pentru sticla de 10? sa raman tot la inaltime 50?
Nu pricep ceva: h=60 cm si coloana de apa de 40 cm ?

La o coloana de apa de 40 cm e buna sticla de 10 mm , niste intarituri longitudinale nu strica.
Eu am un acvariu L=140 cm, l=60 cm, h=40 cm din geam de 10 mm fara intarituri, ar trebui sa tina si la L=150 cm fara intarituri, da' e mai bine sa le pui .

Poze: smilie ... Poze cu plante
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1758
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Eu iti sugerez, daca acvariul va fi home made si nu ceva de firma, sa te orientezi si in functie de capac. Adica, de un capac bun. Iar in comertul nostru vei gasi capave Juwel la 150x50 sau Waterhome, la aceleasi dimensiuni. Alt model de capac, mai mare, nu vei gasi uzual in comertul romanesc...poate ceva, undeva, adus la comanda. Sau, poti cauta pe ebay.
Avand in vedere aceste dimensiuni, inaltimea nu-ti va depasi 60 cm. Stiu, latimea e de preferabil cat mai mare, ar fi buna una de 60, dar ai nevoie de capac bun, nu improvizatii.
[Email]
mosu
Administrator
[Avatar]

Joined: 15/11/2001 02:00:00
Messages: 3052
Location: Bucuresti
IP:
Offline

minnardy wrote:Eu iti sugerez, daca acvariul va fi home made si nu ceva de firma, sa te orientezi si in functie de capac. Adica, de un capac bun. Iar in comertul nostru vei gasi capave Juwel la 150x50 sau Waterhome, la aceleasi dimensiuni. Alt model de capac, mai mare, nu vei gasi uzual in comertul romanesc...poate ceva, undeva, adus la comanda. Sau, poti cauta pe ebay.
Avand in vedere aceste dimensiuni, inaltimea nu-ti va depasi 60 cm. Stiu, latimea e de preferabil cat mai mare, ar fi buna una de 60, dar ai nevoie de capac bun, nu improvizatii.



SAU ai nevoie de o lampa

sau 2 lampi.... de acvaristica, suspendate (prin fir de otzel) sau 2 lampi metal halide sau...

Ca o observatie, capacele sunt deprecated
Varianta cu lampa este mai scumpa decat uncapac ready made. Dar ai optiuni suplimentare. Problema cu capacele este ca: (unele) nu acopera suficient de mult in jos pe sticla a. i. sa nu vezi o dunga luminata deasupra apei, si nu au socluri suficient de multe pentru a ilumina puternic.

in curand
[Email] [WWW]
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

acvariul home made va fi, DIY , cu intarituri, dimensiunile raman 150x60x60, de capac de firma nu prea am bani, toti banii ~ 18 mil. Masa, standul il fac ( eu cu moshu meu) din teava rectangulara inbracat in pal, sa dorm linistit...
Chiar daca capacele sunt deprecated cum a spus mosul, acvariul va fi in camera mea ... prea multa umezeala
Ce sa folosesc ca substrat? nisip sau pietreis de gran 3? Am inteles ca e bataie de cap cu curatatul nisipului.

Don't force it ... Get a larger hammer.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

mihai86 wrote:Ce sa folosesc ca substrat? nisip sau pietreis de gran 3? Am inteles ca e bataie de cap cu curatatul nisipului.

N-ai inteles bine. E mare bataie de cap cu curatatul pietrisului. Foloseste cu incredere nisip cu granulatia 0,5 - 1 mm.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

deci tot mai bun nisipul ... lofty ai o pompa speciala cu care sifonezi in asa fel incat sa nu tragi si nisipul? ce metoda folosesti?
Ps: foarte frumos acvariul tau si pestisorii! Este lung de 150?

Don't force it ... Get a larger hammer.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

mihai86 wrote:deci tot mai bun nisipul ...
Nisipul e ideal pentru africani, in special pentru ca nu "inglobeaza" dejectiile pestilor cum ar face-o pietrisul de 3mm (de exemplu). Astfel ca rahateii se aspira foarte usor, de la suprafata nisipului, fara sa fie necesar un aspirator de substrat gen "clopot".
mihai86 wrote:lofty ai o pompa speciala cu care sifonezi in asa fel incat sa nu tragi si nisipul? ce metoda folosesti?
La capatul unui furtun lung de 2,5m am montat o bucatica de pexal, de forma (aproximativa a) unui arc de cerc. Aceasta prelungire ma ajuta sa aspir resturile care ajung printre/dupa pietre si sa razuiesc surplusul nedorit de alge de pe decor/bolovani concomitent cu aspirarea lui. De cand am inlocuit 2 AquaGlo cu 2 MarineGlo (celelalte 2 fiind Juwel DayLite), aceasta ultima operatiune nu a mai avut loc, estomparea cresterii algelor fiind vizibila. Sifonezi doar la suprafata nisipului, iar daca pestii tai nu se indeletnicesc cu mutatul nisipului (la ai mei de exemplu asta e un hobby), e bine ca la curatenia saptamanala sa agiti/amesteci tu nisipul cu mana, ca sa mai iasa din el detritusul si alte acumulari.
Metoda e stramoseasca: trag cu gura la un capat de furtun in timp ce capatul cu pexal e in acvariu si hop cu el la teava de scurgere de langa acvariu care duce direct la canalizare.
mihai86 wrote:... acvariul tau ...este lung de 150?
Are lungimea de 2m, latimea de 55cm si inaltimea de 50cm.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

Multumesc, m-ai lamurit. Acum in legatura cu pestii ... m-am gandit la mbune, doresc ca pestii sa fie apropiati ca dimensiuni, sa placa ochiului :-) si agresivitate scazuta. Am observat la unele specii ca femelele difera de masculi (la culoare), as dorii o specie (fem. si masculi) aceeasi culoare. M-am gandit la Pseudotropheus elongatus Mpanga (sunt superbi) si Labidochromis caerules.
Intrebari...
Se inteleg aceste 2 specii? alegerea este buna?
As mai putea sa adaug inca o specie sau este suficient?
Cati pesti pot tine in acvariu? m-am gandit la vreo 20-25

Don't force it ... Get a larger hammer.
harry-ab
Member

Joined: 29/08/2007 10:32:36
Messages: 175
Location: Alba
IP:
Offline

La dimensiunile date poti sa tii si mai multi, chiar 30-40 daca nu sunt specii care sa depaseasca 10-12 cm. Doar la filtrare trebuie sa ai grija, sa fie supradimensionata. Si nu neglija posibilitatea plantarii acvariului cu ceva Anubias, Microsorium.....
[Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1758
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

M-am gandit la Pseudotropheus elongatus Mpanga (sunt superbi) si Labidochromis caerules

Iti descriu situatia de la mine, poate asa ai o orientare mai buna. Acvariul are 120x50, deci mai mic ca al tau si am vreo 20 de pesti adulti care convietuiesc foarte bine. Specii: Labidocromis caeruleus, Pseudotropheus elongatus, P. zebra, P. saulosi, P. lombardoi...cate 3-4 exemplare / specie, un mascul si 2-3 femele. Plus multi pui...
[Email]
mihai86
Member
[Avatar]

Joined: 27/03/2008 15:35:48
Messages: 285
Location: Constanta
IP:
Offline

@ harry: ms ptr raspuns, dar plante nu cred ca o sa pun (eh, mai ma gandesc)
@ minnardy: pe langa cele 2 specii mentionate de mine o sa mai caut cel putin 1, m-ai convins :-) Oricum mai am timp sa ma documentez pana la vara, in vacanta am sa-l instalez.
Saptamana viitoare imi cumpar canistra tetratecu 1200 si o sa caut si vreo 2 filtre interne puternice ptr curenti. Cel mai mare pe care l-am vazut avea 1000 l/h e suficinet sau sa caut ceva mai mare?

Don't force it ... Get a larger hammer.
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1758
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Eu zic sa nu bagi filtre interne. Pe langa faptul ca ia din spatiu, sunt si inestetice. Daca vrei curenti si jet puternic, mai bine pune doua externe mai mici.
[Email]
mirciulik
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 16/04/2008 14:33:19
Messages: 433
Location: Bucharest - crangasi
IP:
Offline

intrebare de la incepator legat de ciclide, daca pui pe acvariu autocolant (cu plante, decor & stuff) nu cumva se vor tot lovii pestii de acvariu, crezand ca sunt plante naturale si ... de mancare?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

mirciulik wrote:daca pui pe acvariu autocolant (cu plante, decor & stuff) nu cumva se vor tot lovii pestii de acvariu, crezand ca sunt plante naturale si ... de mancare?
Nu, sint inteligenti .

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com