[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lofty
Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
Message
cristi_ionescu_79 wrote:prafuri separat nu vand, dar in schimb pot sa dozez separat pentru fiecare substanta.

Pai e aceeasi Marie cu alta palarie. De ce preferi sa dozezi tu? (simpla curiozitate, nu e vorba de neincredere...). Sa-ti explic cum e cu palaria Mariei:

cristi_ionescu_79 wrote:... pentru asta am nevoie de urmatoarele informatii: volumul acvariului, cantitatea de solutie dorita (500ml, 1000 ml .. etc), si concentratia dorita la 1 ml de substanta.

Concret, doresc de exemplu PO4, pentru un acvariu de 300 litri utili, o cantitate de solutie de 500ml, care sa-mi adauge in acvariu la 1 ml de substanta exact 0,25ppm fosfati. Pretul, pe care am rugamintea sa mi-l faci, va fi exact pretul a 54 grame de KH2PO4 (banuiesc ca apa distilata e din partea casei).
Pana la urma, mai pe ocolite, tot acolo ajungem.
Cel putin eu astept si o lista de preturi pentru fiecare substanta pulbere, si plecand de acolo si folosind know-how-ul (calculatorul lui Chuck Gadd e public) ne putem da seama cat ne-ar costa diverse cantitati de solutii cu diferite concentratii, ca sa te scutim de posibilele multiple simulari si scenarii. Daca se poate. Daca nu, nu avem decat sa cumparam solutia de-a gata, sau sa apelam la farmacisti, profesori de chimie, Dennerle, Seachem, ma rog, fiecare pe unde avem "pile"...

PS: Chiar ma intereseaza PO4.
Se vand:
1. 30 de pui de Maylandia Membe Deep cu marimi intre 3 si 4 cm.
2. 20 de pui de Pseudotropheus Elongatus de cca. 3 cm.
Crescuti cu Hikari Cichlid Excel si JBL Grana Cichlid. Pret: 4 lei bucata.
Nu vinzi si "prafurile" ca atare? La suta de grame de exemplu?

cristi_ionescu_79 wrote:- fiecare doza de fertilizant (1ml) va da urmatoarele concentratii: 1ppm NO3, 0.1 ppm PO4; 1.33 ppm ca, 0.1 ppm Mg
Fiecare doza va da concentratii un pic mai mari decat cele afisate; ar da valorile alea daca ai combina fiecare substanta in parte cu cate 1000 ml apa distilata, si nu amestecandu-le si completand pana la un litru.
Pe de alta parte, poate cineva vrea un raport de 10ppm NO3 la 0,5ppm PO4.
koala wrote:... merci de link, voi studia ...

Ca sa ai o imagine mai cuprinzatoare citeste si articolele astea doua: asta si asta.
Pe langa consideratii generale utile o sa vezi ca unii recomanda schimburi de o treime din volum, altii chiar de 50%.
Skyje nu greseste, in sensul ca este bine sa se evite variatii bruste si mari ale parametrilor apei (acestea sunt inexistente in marile lacuri africane). Mai bine ar fi mai putin si mai des; de exemplu eu schimb cam 15% din doua in doua zile (la 25 de adulti in acelasi volum de apa) si n-am zis niciodata las' pe maine... dar nu toti avem privilegiul, timpul si intelegerea "sefului" sa bibilim acvariul asa des
Nu in ultimul rand tine cont si de incarcatura organica pe care o (sa o) ai tu acolo, ca acum nu se simte, dar cand vei avea 50 de adulti... cum ii cresti (educi), asa o sa-i ai
Decizia iti apartine. Succes tuturor!
viulian wrote:ar trebui kH sa fie mai mare pentru pestii care ii are...
Ideal ar fi un KH intre 10 si 15. Asta nu inseamna ca pestii nu se simt bine la KH de 8, singurul inconvenient (pentru altii avantaj) e ca pontele sunt mai rare/fara regularitate.
viulian wrote:... totusi si-a facut acvariul incat kH-ul sa fie crescut (probabil cu un substrat special)...
Din pacate pentru KH substratul e un nisip alb necalcaros, dar, in schimb, de mare efect. Daca ar fi fost nisip de la mare ar fi ajutat duritatea, dar nu era la fel de spectaculos. Spartura de corali ca substrat ar fi ajutat de asemenea, insa se colmata rapid; era indicat ceva mai fin.
Daca face testul intre doua schimburi de apa, valorile inregistrate vor fi normale pentru ce compozitie are acvariul. E foarte probabil sa fie in jur de 10. In concluzie eu nu vad nici o problema si nici necesitatea de a mai pune pe acolo una, alta (spartura de scoici prin filtru, bicarbonat in apa, solutii din comert KH+ etc).
koala wrote:Duritatea mi se pare cam mica

Pai duritatea temporara afisata se apropie de cea de la robinet in aceeasi proportie cu volumul de apa schimbat... dar GH-ul, GH-ul, cat e domnu' GH-ul?
koala wrote:...unde e greseala...

Nu e nimic in neregula. Fa de curiozitate un test inainte sa schimbi apa, n-o mai "dilua"... si masoara-le pe amandoua (KH si GH).
andras wrote:Vrea sa anunti si eu o sursa de revista online destul de buna dar nu asa profesionista ca Tropical Fish Hobbyist...

Unii au luat la cunostinta mai demult de aici. Stai linistit ca nu imbatranesti, doar ca unii scotocesc mai mult pe forum. Oricum, intentiile conteaza, si in cadrul acestui post ele sunt laudabile (asta daca nu ai postat sa-ti dea si tie lazarginel o bere )
andras wrote:Rasfoind pagini de acvaristica am dat de ...
Felicitari

Cinci posturi mai jos, e un topic identic: o frumusete de acvariu marin in care de asemenea ii urezi
andras wrote:Da, este un acvariu foarte reusit. Se vede ca este multa pasiune si cunostinta in spatele acestuia.
Felicitari


Acvariul asta cu siguranta ca ne-a facut pe toti sa ne dorim un marin, dar se pare ca tie ti-a dat "restart".
Depinde in ce conditii sunt tinuti (in principal de cat spatiu pe care-l pot transforma in teritoriu de depunere au la dispozitie). De exemplu, daca nu ai avea pietre deloc sau doar un singur bolovan mare central, masculii nu se vor osteni sa-si faca un teritoriu pentru ca va fi foarte dificil de aparat, asa ca vor sta in grup iar agresivitatea intre ei va fi relativ redusa. La cealalta extrema, daca ai foarte putine grote si foarte multi masculi, e evident ca se vor bate pentru acestea, in dorinta de a le detine si "invita" femelele sa depuna acolo.
Elongatusii mei beneficiaza de multe teritorii, asa ca agresivitatea intre ei e destul de scazuta. Cu ceilalti locuitori ai acvariului nu au chiar nici o treaba.
Cei portocalii sunt femele de Maylandia (Metriaclima) Membe Deep.
bondo wrote:Canistra intra undeva intr-un corp de sub acvariu dar furtunul care intra in acvariu unde se ascunde?


In general: furtunele ies din canistra prin niste gauri date in peretele din spate al suportului pe care sta acvariul, traverseaza spatiul aflat intre acvariu si peretele camerei si intra in acvariu prin gauri date in capac. Ca sa intelegi mai exact uite si doua poze de la unul din acvariile mele:

imageimage
Turul si Returul sunt mascate apoi de la caz la caz cu decor stancos, plante, buturugi etc.
Nu-ti trebuie pompa de aer. Oxigenarea apei se face cu atat mai mult cu cat agitatia apei la suprafata (valurile) este mai mare. Acest lucru se realizeaza foarte usor folosind filtrul extern, prin orientarea returului (usor spre suprafata si nu paralel cu luciul apei) astfel incat sa se produca produca valuri. Pompa de aer nu-ti oxigeneaza apa prin bulele ce traverseaza masa apei, ci mai mult prin valurelele produse cand bulele ajung la suprafata.
La 200 litri n-are rost sa te complici cu suport metalic. Il faci din PAL de 18 mm de aceeasi culoare cu ce mobila mai ai tu pe acolo. Tine fara probleme daca are 4 pereti verticali si spatele plin.
Salutare.
bondo wrote:
1.De unde ai luat background-ul Juwel Rock 600?

Eu l-am luat direct de la un distribuitor Profipet. In magazin am vazut la Zoomania (Cora Pantelimon) sau la Animax, cate o singura bucata. Se gasesc in principiu la orice magazin ce se aprovizioneaza de la Profipet. E putin probabil sa gasesti pe stoc mai mult de doua bucati pentru ca nu se vand ca painea calda. O bucata e in jur de 130 ron. Sunt aproape sigur ca la comanda iti pot aduce si magazinele online (urbanpets, zooplus, etc).
bondo wrote:
2.Am mai vazut alte acvarii similare cu ciclide si nu imi dau seama unde sunt puse filtrele si alte accesorii utile acvariului.

In principiu, pentru siguranta, acvariile de peste 500 litri (astea cu ciclide ajungand la greutate totala de peste 800 kg - <apa + sticla de 12 cu fund dublu, nisip si pietre din belsug>) necesita un suport metalic, din bara patrata. Marele avantaj al acestuia (pe langa rezistenta) este ca e gol pe interior. Cam asa ceva:
image
Suportul din imagine (la care s-au adaugat 3 picioare in partea din fata si a fost imbracat ulterior in PAL) gazduieste in prezent 2 filtre externe, doua galeti, filtre de decantare a apei, robinete, prize, furtune, prosoape, truse de scule, mancare pentru pesti... si e umplut doar pe jumatate. Acvariul si suportul au fost gandite pentru a putea "gazdui" cu usurinta un filtru wet&dry si o reorientare spre acvariu marin. Daca se opteaza pentru suport de pal, ar trebui sa fie prea "plin" pe dinauntru ca sa ascunzi in el cam tot ce-ti doresti.
Pe laterala sunt gaurile de prea-plin, cu scurgerile si tevaraia aferenta, robinetul de admisie a apei in sufragerie si un traseu separat ce duce direct la canalizare, pentru a schimba apa "la botul calului". Asta arata cam asa:
image si e mascata cu o placa de pal negru ce vine in continuarea palului cu care e imbracat suportul.

Numai bine!
Asa cum vorbeam odata pe PM, a sosit momentul... PERFECT!
koala wrote:.. mananca si din frunzele Vallisneriei, sper sa n-o termine pe toata

Stiu ei ce stiu cu plantele...
Daca au stat nemancati doua zile... Cand o sa prinda gustul granulelor o s-o lase-n pace.

Nu stiu de ce am impresia ca daca mai bagai si rosu/grena in el era prea mult. Ai contraste suficiente si foarte reusite.

Eu le-as da de mancare si dimineata si seara. Sunt activi si ii ajuta cel putin acum cand cresc. Cand o sa fie mai maricei le dai de mancare in functie de cat de mari vrei sa fie algele de pe decor.

Sa ai parte de ei, sa nu stii ce-i aia boala si apa cristal iti doresc!
Doar ca sa-ti faci o idee... plante
S-au dat. Se poate inchide. Multumesc.
swatantar wrote:1. Kuhlii Loach
2. Ancistrus
3. Ottocinclus (nu stiu daca voi gasi)
4. Neoni rosii
5. Harlequin Tetra
6. Serpae tetra
7. Killifish (lyretail/ gardneri).

Intrebarile sau, mai bine zis, dilemele mele sunt:
a) Care dintre sanitarii nominalizati sunt cu adevarat utili?
b) Care ar fi numarul maxim de asemenea pesti pentru acest acvariu (54l)?
c) Care e cea mai indicata combinatie pentru nominalizarile de mai sus?
d) De unde sa ii cumpar (o sursa sigura, fara boli etc).

a): Din tot ce ai enumerat, cu adevarat util e doar Ottocinclus affinis. Ancistrusul face treaba doar cand e micut, creste prea mare pentru acvariul ala si va face si multa mizerie.
b) + c): 10 pesti: 3 otto + 7 neoni rosii sau 7 rasbora sau 7 callistus. Care iti plac tie mai mult. Important e sa fie toti 7 de acelasi fel, pentru ca toti cei enumerati se simt bine in grupuri de minim 6-7 exemplare.
d): Nu vreau sa fac reclama; daca n-ai acces la un crescator particular ia de la magazinul unde nu vezi pesti morti prin acvarii (cam putine ce-i drept, dar exista).
Daca mai e de actualitate, aveti detalii de contact pe PM.
O zi buna!
LYM wrote:Este suficient un UV de 9W pentru 112L de apa...

Este chiar cea mai potrivita alegere.
Nu merita doar pentru asta. Iti recomandasem un articol. Daca l-ai citit, vezi care ar putea fi cauza si remediaz-o corespunzator. Iesi mult mai ieftin.
 
Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com