[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lofty
Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
Message
Del_bocas wrote:
1. autocolantul acela negru de unde l-ai cumparat?

Bricostore, Prakticker, orice magazin cu folii autocolante...
Del_bocas wrote:
2.E sensibil la umezeala?

Se comporta perfect la umezeala, dupa cateva zile va fi foarte greu de dezlipit de pe lambriu. Oricum, iti recomand ca interiorul capacului sa ramana "natural" si sa pui autocolant doar unde se vede (la exterior).
Del_bocas wrote:
3. Din ce material e facut?

E dintr-o folie din material plastic.
Del_bocas wrote:
4. La ce se foloseste in mod normal ca sa stiu la ce tip de magazin sa caut.

In mod normal se imbraca usile in el, mai ales cele metalice. De aceea majoritatea culorilor sunt pe maro si imita lemnul. Din asta negru exista doua tipuri: lucios si gen furnir (ca in imagini). "Da mai bine" cel din urma, la cel lucios se vede orice mica zgarietura a PVC-ului de sub el si "straluceste" in lumina.
Del_bocas wrote:
5.Ca si conceptie capacul se sprijina pe ce?

Capacul se sprijina pe geamurile acvariului (pe muchiile de sus).
Del_bocas wrote:
6.Are in interior prins un ,,contur'' care vine peste peretii acvariului trecand putin mai jos?

Avand in vedere ca grosimea lambriului e de 10 mm, iar peretii au cate 1 mm (implicit "golul" lambriului are 8 mm) exista doua solutii:
a) pentru geam de 8 mm sau mai mic se poate modela in partea cu care se sprijina pe geam un profil care arata ca un " U " intors, ce poate imbraca muchia de sus a acvariului. E "conturul" de care vorbesti tu.
b) daca geamul e de 10 mm, mai gros, sau acvariul are intaritoare, nu se mai poate modela acel " U " si se face doar un " L " - imagineaza-ti-l rotit cu 90 de grade spre dreapta si cu latura mica in exteriorul geamului).
Del_bocas wrote:
7.Ai folosit si ceva vinclu pe-acolo parca, ma refer la cel alb de la colturi si la cel negru tot de la colturi. Acum intrebarea, pe margini vad in poza parca ceva ca si vinclul este sau nu?

Pe margini, PVC-ul e taiat la milimetru si imbracat in autocolant. Singurul "vinclu" folosit e cel ce se vede in poze (doar la interior si prins cu suruburi). Rama e taiata in partea de sus tot sub forma de " L " astfel incat capacul sa nu se aseze pe rama, ci "sa intre in rama" cam 1 cm. Ti se pare ca e vinclu, dar e chiar lambriul de PVC din care e facuta rama.
Del_bocas wrote:
8. De unde ai cumparat vinclul si din ce material este?

Vinclul e de plastic. Exista si special pentru colturi (cel negru), iar cel alb e adaptat (taiat) din tuburi din acelea patrate folosite pentru mascarea cablurilor. Ambele ar trebui sa se gaseasca la magazine Brico, Prakticker, de instalatii electrice, fitingaraie, etc...
Del_bocas wrote:
9. Cu ce se taie cel mai bine lambriul de PVC?

Cu cutter-ul. Poti si cu un bomfaier fin, dar nu prea mai tai la milimetru si foarte drept, si se vede la final. Din experienta proprie cu bomfaierul imi ia de 4 ori mai mult timp decat cu cutter-ul, si nici nu iese perfect.
Del_bocas wrote:
10.Daca ai facut si lipituri ce ai folosit (silicon, super-glue...)?

Nu sunt folosite lipituri de nici un fel. Nu este nevoie, e foarte solid asa cum e. Ai putea folosi in loc de suruburi, nu e o reteta standard.

Sper ca te-am lamurit cat de cat.
Succes!
Neoanele nu mai sunt de la Juwel, sunt AquaGlo. Evident ca depunerile sunt alge formate de la lumina. Sunt mai multe aspecte care duc la controlul algelor in acest acvariu:

a) Le pot controla oarecum prin durata zilnica de iluminare (acum am si prize programabile). Din experienta altor acvarii mai mici in care am avut africani de Malawi, cand acvariul se maturizeaza, decorul arata ca un gazon tuns foarte scurt; cam dispar algele verzi de pe decor (cu exceptia geamurilor care se curata saptamanal) si raman cele brune.

b) Depunerile vor arata asa "o vesnicie" si pentru ca sunt "pascute" periodic de locatari. Am fost doua weekenduri plecat si implicit nu le-am dat de mancare. Lunea erau algele rontaite pana la decor. Dealtfel sa observa ca in partea de sus decorul e mai sarac in alge ca in partea de jos, desi lumina e mai puternica.

c) In plus, furtunul cu care aspir zilnic mizeria are in capat o bucata de pexal care "razuie" excelent algele... daca este nevoie... pana acum n-a fost.

d) Puii nascuti si crescuti in acvariu, pana pe la 3cm, se ocupa de decor ca niste SAE.

A nu se intelege din acest post ca ma bazez pe pesti sa-mi tina algele sub control si ca nu ii hranesc corespunzator sau suficient.
Salut!
Revin dupa 3 luni cu noi poze ale acvariului. Am tinut cont de "carcoteli" si am reamenajat putin. Dupa depunerea algelor imbinarile decorului nu mai sunt foarte suparatoare (depinde si din ce unghi privesti), dar nici n-au disparut in totalitate. Oricum pestii se simt mai bine, inoata acum in toata masa apei, distributia lor in acvariu este uniforma (inainte stateau ingramaditi in stanga);cel mai important, imediat dupa redecorare au inceput sa depuna si femelele de caeruleus si elongatus. Decorul ce trebuie sa ascunda tevile e facut dar nemontat.

Accept in continuare sugestii sau reclamatii...


image
image
image
image

Keep in touch...
In locul tau nu as baga background-ul, as mai scoate din carasi (depinde cat sunt de mari si cat de repede vine acvariul mare) si neaparat ... "rechinasul".

Ti-am trimis eu pe PM un tutorial privind aplicarea unei solutii (apa, ciment, nisip, coloranti) pe background de polistiren, in caz ca te incapatanezi si nu renunti la idee.

Asta asa, ca tot ne-ai prins pe aici... poate completezi in profil si locul de unde esti...
O alternativa buna la deschiderea unui nou topic s-a dovedit a fi chiar functia Search

Succes!
Nu se editeaza in nici un fel. Insa exista optiunea Preview, unde vezi cum iti apare mesajul, inainte de a-l lansa "definitiv" cu Submit.
Cutia neagra e lipita de geamurile acvariului in 8 puncte (asa ar trebui) cu silicon. Lipiturile din margine (primele la care poti ajunge) le poti desface cu o lama de cutter, iar cele mai indepartate cu un cutit cu lama subtire. In functie de indemanarea ta poti reusi sa o dai jos fara sa zgarii geamul sau, la polul opus, sa-ti tai degetele si sa spargi cutia.

In locul tau as lasa acolo filtrul intern si l-as baga si pe cel extern. De ce vrei sa-l scoti, pentru spatiu (volumul ocupat de 10 litri de apa)?
Este lambriu de PVC cu dimensiunile de 260cm(lungime)x10cm(latime)x1cm(grosime). Exista si mai scurt/mai subtire/gros, insa sortimentul exemplificat de mine e cel mai rigid/mai potrivit pentru capace lungi - nu face "burta". Se cumpara la bucata sau la bax. Si partea laterala (rama) si capacul sunt din acelasi material, imbracat ulterior cu autocolant negru. Uite asa arata in ansamblu un capac facut de mine pentru un coleg forumist (rama laterala din partea de jos poate lipsi, depinde de cat de aproape vrei sa fie neoanele de suprafata apei):

1. Imagine generala
image

2. Cu capacul deschis
image

3. Detalii prindere
image

Am lasat pozele mari ca sa inteleaga/vada tot poporul...
image

La TetraTec:
a) filtrul alb (vata de perlon) il schimbi de fiecare data cand faci curatenia generala/intretinerea filtrului (in medie o data la doua luni). Asta in cazul in care, in mod corect, nu folosesti filtrul extern ca si cos de gunoi al acvariului, dorind si aranjandu-l astfel incat sa absoarba majoritatea rahateilor si sifonezi si tu substratul periodic.
b) filtrele negre (din burete) doar le clatesti intr-un recipient (galeata, lighean, cadita, etc) exclusiv cu apa luata din acvariu, deci nu e nevoie sa le schimbi la fiecare operatiune de intretinere. Sunt destul de rezistente in timp. Te tin cel putin un an.
c) la bilele de plastic si cilindrii de ceramica se aplica punctul b).

La Juwel, filtrul de perlon il schimbi cand, in urma inspectiei vizuale, ti se pare prea imbacsit (asta depinde de ce/cate vietuitoare ai prin acvariu), iar la filtrele albastre (din burete) se aplica punctul b).

In instructiunile filtrelor respective o sa gasesti si specificatiile producatorilor cu privire la modul de intretinere si periodicitatea inlocuirii mediilor filtrante, care sunt un pic mai restrictive decat ce am scris eu mai sus.

In figura e aranjamentul la tetratec 1200, asemanator cu cel de la tetratec 700.

Gasesti in comert fara probleme. Pentru Tetratec, un set de filtre de perlon (2 bucati) e in jur de 8 ron, iar un set de filtre negre din burete (2 bucati) e in jur de 19 ron.

off-topic:
Nu inteleg de ce tipi la noi din moment ce iti vorbim frumos scrie si tu cu caractere normale .... vezi ca poti sa citesti ce am scris eu aici?
Inca o sugestie de montaj, la care am apelat de nevoie (raza curburii coturilor "de firma" prea mica).
Daca nu gasesti furtun gofrat sau nu-ti doresti neaparat asa ceva, poti lua furtun simplu, si cele doua coturi de sus le poti rezolva cu:
- 2 coliere auto (ce strang furtunul pe 2 bucati de pexal introduse in coturi);
- 4 coturi de 90 de la Bricostore/Practiker/orice magazin de fitingaraie din zona ta
- bucatele de pexal de acelasi diametru cu diametrul interior al coturilor, taiate la dimensiunile dorite, exact ca in figurile urmatoare:
image
image

Pexalul poate intra fortat in coturi, sau poate fi lipit cu o solutie speciala pt PVC (la mine s-au nimerit sa corespunda perfect dimensiunile, si implicit am apelat la ambele variante).

Succes.

Ca fapt divers si chiar off-topic, depozitul mare al Profipet e in Ploiesti.
zfcristian wrote: legat de EX 1200 daca am posibilitatea prin vreun buton sa cresc sau sa micsorez debitul

La Tetratec, intre filtrul propriu-zis si ambele furtunase (tur si retur) exista cate un robinet pentru fiecare furtun care are, teoretic, 2 pozitii: inchis(pozitie orizontala/perpendicular pe furtun) si deschis (pozitie verticala/paralel cu furtunul). Producatorul specifica in cartea tehnica faptul ca exista posibilitatea reducerii debitului prin actionarea robinetului de retur la un unghi de aproximativ 45 grade, pentru perioade scurte - de exemplu: pe perioada hranirii pestilor (adica in traducere libera: cateva minute). Eu nu l-as tine asa permanent, datorita faptului ca filtrul nu e proiectat sa functioneze asa si s-ar putea defecta partea electrica.

Daca vrei un filtru "cu buton" (debit reglabil, debit relativ constant pe masura ce se colmateaza, etc) ia unul din cele propuse de Chitron.
Salut.
zfcristian wrote: sticla, de 8 sau 10 mm

La inaltimea de 50 iti recomand de 10.
zfcristian wrote: am de ales intre Fluval 405 si TetraTec Ex1200

Eu am acasa in functiune 3 TetraTec Ex 1200, doua de 1 an si unul de vreo doua luni. Functioneaza ireprosabil, iar cand am schimbat mediile filtrante am gasit fara probleme ceea ce cautam in primul magazin ce se aprovizioneaza de la Profipet.
Daca o sa cauti pe forumuri, o sa gasesti probleme si cu Fluval - legate de sensibilitatea axului din ceramica al rotorului, si cu Tetratec - legate de raportul dintre debitul real si cel declarat.
Exista si variante mai bune (desigur ca si mai scumpe)....
Cele doua sugerate de tine se cam inscriu in aceeasi plaja de performanta....
zfcristian wrote: 2 coolere in capac avand in vedere ca am de gand sa tin carasi in el?

Da, daca nu il tii in vreun subsol, beci, crama ...
zfcristian wrote: Dimensiunile acvariului Lxlxh am ales : 100x40x50 . Considerati ok aceasta configurare .

Inca nu sunt sigur daca e o intrebare si te-ai grabit cu punctuatia, sau sa consideram ca dimensiunile sunt batute in cuie, dar... eu iti recomand sa-l faci mai lat de 40 (in limita locului de care dispui), cu capac de lambriu PVC la care adaptezi un multilux de 100 cm de la Juwel. Ai doua avantaje: iesi mai ieftin decat cu capac de firma si poti monta coolerele unde vrei tu. Ar iesi cam ca la acvariul meu mai mic:
image
image

Deciziile iti apartin.
Numai bine!
salut! as putea fi eu interesat... depinde daca fryeri si aulonocara sunt masculi sau femele. putem vorbi pe mess? id: jokermar
siliconu` wrote:diferenta de stecher?

Foarte putin probabil sa fie doar asta.... Specificatiile producatorului pentru filtrele destinate comercializarii in SUA referitoare la alimentare sunt: 120v/60Hz.
Scuze pentru postare consecutiva....
Salut!
Cel mai probabil iti va mai trebui un transformator 220v/110v la 100W, care se foloseste la alimentarea aparatelor de 110v de la reteaua de 220v.
Puterea inscriptionata pe el (in cazul de fata 100W) este o putere de varf, suportata pe timp scurt, puterea medie continua fiind de 50W.
In Romania costa cam 40 RON, acolo sigur gasesti mai ieftine/de calitate.
Parerea mea...

P.S.: nu sunt electrician, deci nu dati cu pietre daca am gresit vreun termen...

Succes.
OFF TOPIC:
1. Nu vrea nimeni cearta.
2. Nu s-a suparat nimeni (cel putin eu).
3. Nu stiam ce se intampla. Am spus atunci ca unul dintre ele oricum il vreau cu 200 RON => Pentru asta asteptam raspuns.
4. N-am zis ca celalat nu face banii, caci implicit am recunoscut ca le dai ieftin, ci ca nu aveam atatia la momentul respectiv... se gaseau solutii.. ca dovada ca am facut rost de bani si am vrut sa-ti dau cat ai cerut din proprie initiativa....
Citez din PM:
"Ideea este: unul sigur il vreau cu 200 RON.
Se poate sa mi le dai pe amandoua cu 370 RON?
Stiu ca oricum le dai ieftin, dar momentan atat am, si parca le-as vrea pe amandoua, sa scap de cautari... Sper sa nu te superi ca am intrebat."
5. Nu esti obligat sa vinzi nimic la preturi derizorii.

ON TOPIC:
Daca mi-l dai pe cel ramas (chiar si fara cotul respectiv) e OK.
Negociabil inseamna ca vrei mai mult de 200 RON?
Salut!
Ti-am trimis o oferta acum o saptamana si inca nu am primit nici un raspuns. vad ca in alte sectiuni ale forumului esti prezent...
Te-ai razgandit..., le-ai dat..., vrei mai multi bani..., da si tu un feed-back sa stiu ce fac in continuare.

Iti dau 400 RON. 0744 67 63 65.
Ma intereseaza pe mine. Ai PM cu detalii.
siliconu` wrote: ... cu o constructie inalta de mai multe pietre ... numai unde este cazul...

Pai ar fi cazul in 3 locuri, pentru ca sunt 3 imbinari de decor pe geamul din spate. Prima imbinare din stanga e ascunsa cu destul succes de piatra mare pusa pe verticala. Daca faceam aceeasi chestie pentru toate imbinarile imi ieseau 3 "turnulete" si nu mi-a placut.
In aranjarea pietrelor am plecat de la un principiu: fara pietre rezemate sau constructii lipite pe decorul din spate. Imi este necesar acel spatiu in principiu din 2 motive: mentinerea unui curent circular in acvariu si facilitarea aspirarii zilnice eficiente a "deseurilor".
O sa mai am rabdare 2-3 luni sa se acopere tot decorul de alge si vad atunci daca imbinarile vor fi tot atat de deranjante pentru ochi.

Ca fapt divers...unul dintre motivele pentru care am optat pentru decor Juwel a fost ... pretul ... mai mic decat ofertele pe care le-am primit pentru constructia unui decor din polistiren si ciment. Cum fiecare isi apreciaza munca si timpul liber asa cum doreste, am zis atunci ca de ce nu unul gata facut, iar cum la cealalta extrema nu am avut bani de "back-to-nature", mi s-a parut ca Juwel e tocmai bun...
Porcu'"]Ce decor e pe sticla din spate? Juwel?[/quote:6a19ed46a0 wrote:
In spate si laterala dreapta am decor Juwel Rock 600. Restul pietroaielor sunt calcaroase (de pe litoralul romanesc...)
Porcu'"]Piatra din dreapta nu-mi place acolo, pare izolata ....... pune-o in grup co celelalte .[/quote:6a19ed46a0 wrote:
M-am gandit si eu la un moment dat... ce sa pun insa in locul ei? parca n-as lasa chiar atata spatiu liber... sau mai bine mai bag cateva pietroaie pe langa ea...
Pentru ca n-a mai fost cam de multicel un acvariu cu africani la aceasta rubrica, m-am hotarat sa vi-l prezint pe al meu, la 2 luni de la punerea in functiune.
Inca nu e pe deplin finalizat (nu am mascat inca tevile de scurgere si furtunele din interior smilie , insa se lucreaza la asta in prezent ....)
Sper sa va placa.

Acvariul:
- dimensiuni: 200(L)x55(l)x50(h) cm
- geam float 12 mm, intarituri, fund dublu, canturi prelucrate
- 2 gauri de preaplin de 40mm, schimbarea apei la jet
- capac facut de mine din lambriuri PVC de 260x10 cm
- stand metalic bara patrata 40x40 mm, imbracat in PAL negru

Hardware:
- suporturi de neon Juwel
- lumina: 2 x 30w Aqua Glo + 2 x 30w Juwel Day-Lite
- filtrare: 2 x Tetra Tec EX 1200

Pesti:
Maylandia Membe Deep – 2 Masculi si 5 Femele
Labidochromis Caeruleus – 2 Masculi si 6 Femele
Pseudotropheus Elongatus – 3 Masculi si 7 Femele (estimativ, nu prea se recunosc deocamdata)

Intretinere:
Luni – Sambata: schimbat zilnic 10% din apa, o data cu aspirarea substratului
Duminica: schimbat 25% din apa, curatare alge doar de pe geamuri, pe decor le invit si le astept sa se depuna…


Vedere generala:
image
Vedere laterala:
image
Partea stanga:
image
Partea dreapta:
image

O poza cu capacul se poate vedea la galerie. Cum intotdeauna e loc de mai bine, va astept cu aprecieri, sugestii si carcoteli…

Numai bine tuturor!
 
Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com