[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Severus
Forum Index » Profile for Severus » Messages posted by Severus
Message
Cu ce neoane vine Rio 240 de la vanzator ?
Probabil sunt T5 (2 x 54 W / 1200 mm) dar ce caracteristici (temperatura de culoare sau model neon) ?
Ce fel de acvariu vrei sa faci: marin, ciclide, plantat ?
Hemichromis bimaculatus (Jewel Cichlid)

•Denumire specie: Hemichromis bimaculatus
•Raspandire: Vestul Africii - Guinea, Liberia
•pH: 6.5 - 7.5
•Temperatura: 22 – 26 C
•Duritatea apei: 4 – 16 dH
•Dimensiune: 12 cm
•Dieta: Omnivor
•Dificultate: moderat

Descriere: Hemichromis bimaculatus este un peste foarte rezistent care traieste in vestul Africii, din Guinea de Sud pana in zona centrala a Liberiei. Acest ciclid este foarte frumos colorat, culoarea variind de la maro-roscat la rosu aprins (uneori cu nuante de portocaliu) in perioada de reproducere. H. bimaculatus este confundat deseori cu H. lifalili. Timp de ani de zile, diferentele dintre aceste doua specii nu au fost clare si inca mai exista pareri diferite referitoare la clasificarea pestilor disponibili pe piata acvaristica. Se pare ca H. lifalili este mai mic decat H. bimaculatus si nu are decat un singur punct negru pe corp. H. bimaculatus, cunoscut si ca Juwel Cichlid (pestele bijuterie), are doua puncte negre (sau chiar trei in unele cazuri). Denumirea de “Bimaculatus” provine din limba latina si inseamna “doua puncte”.

In salbaticie, Hemichromis bimaculatus traieste pe fundul noroios al canalelor cu apa dulce. Aceasta specie prefera un mediu cu multe pietre si ape linistite. In captivitate, pestele prefera sa inoate in zona de fund si de mijloc a acvariului. Calitatea apei nu reprezinta o problema pentru cresterea acestei specii atata timp cat pH-ul se mentine in jurul valorii de 7.0, iar duritatea apei variaza de la mediu la dur. H. bimaculatus este un peste foarte rezistent, cu un comportament agresiv atat fata de alte specii cat si fata de membrii aceleiasi specii, de aceea este indicat sa fie tinut numai in bazine cu pesti de dimensiuni mari.

H. bimaculatus nu are nici o retinere sa atace pesti mai mari decat el, in special in perioada de depunere a icrelor. Acest peste este foarte curajos si are un comportament teritorial, iar pestii mai mici vor fi terorizati de comportamentul lui agresiv. Este recomandat ca aceasta specie sa fie crescuta singura in acvariu. O alta caracteristica legata de comportamentul acestei specii este ca masculul se imperecheaza cu o singura femela, formand o pereche monogama. Daca doi masculi se lupta pentru aceeasi femela, cel care pierde va fi marginalizat de perechea nou formata. Este indicat ca in acvariu sa existe mai multe female decat masculi.

In captivitate, este bine ca fiecare pereche de H. bimaculatus sa fie tinuta intr-un acvariu de cel putin 75 litri. Acvariul va fi decorat cu pietre, ghiveche si plante. H. bimaculatus nu distruge plantele, totusi este indicat ca plantele sa fie robuste si bine infipte in substrat deoarece pestele le poate scoate din radacini. Este necesar ca acvariul sa fie prevazut cu ascunzatori in care pestii sa se poata ascunde si odihni. Temperatura indicata variaza intre 22 si 26 de grade Celsius.

H. bimaculatus este omnivor. Dieta acestui peste include o mare varietate de hrana. Aceasta specie va manca orice ii iese in cale. Hrana uscata sau congelata este acceptata. Fulgii sunt bineveniti, dar este important ca dieta sa fie cat mai variata. Este indicat sa se adauge hrana vie si vegetale (legume) pentru a mentine pestele intr-o forma cat mai buna.
Aceasta ciclida este foarte atractiva pentru pasionati. Aspectul ei deosebit si usurinta cu care se reproduce atrage multi acvaristi. Totusi, acvaristii incapatori trebuie sa fie constienti de comportamentul ei agresiv si sa ia in considerare cresterea unei specii mai docile de ciclide inainte de a trece la pestii din familia Hemicromis.

Reproducere: Reproducerea acestei specii ofera o experienta foarte interesanta acvaristului. Masculii sunt mai colorati decat femelele si au aripioarele dorsale si anale mai lungi si ascutite. De obicei femelele sunt mai mici. Oricum, sexele vor ramane destul de dificil de deosebit. Pe perioada depunerii icrelor numai perechea care depune va ramane in acvariu. In aceasta perioada pestele [H. bimaculatus] devine foarte agresiv, iar uneori va ataca chiar si degetele acvaristului daca se apropie de zona de depunere a icrelor.

In acvariul de reproducere apa trebuie sa aiba o duritate de aproximativ 15 dH, iar pH-ul sa aiba o valoare de 7,0 (aproximativ). Temperatura din acvariu trebuie mentinuta la 26 C [78 F]. In cele mai multe cazuri jocul nuptial este violent si se sfarseste abia cand femela este dominata complet. Perechea va alege o piatra plata, ghiveci sau chiar sticla acvariului pentru depunerea icrelor. Dupa ce icrele sunt depuse de catre femala, masculul le va fertilizeaza imediat. O femela poate depune aproximativ 600 de icre la o singura ponta. Dupa depunere, perechea sapa o groapa in substratul acvariului, unde vor fi mutati alevinii dupa eclozare. Alevinii sunt transportati in gura de catre femela pana la noul loc de crestere. Atat masculul cat si femela sunt foarte atenti cu urmasii lor. Cand unul dintre parinti are grije de pui, celalalt pazeste zona din jurul cuibului si invers. Puii eclozeaza din icre in trei zile si incep sa inoate liber in masa apei dupa patru zile. La aceasta varsta sunt destul de mari si pot fi hraniti cu hrana uscata pisata si cu larve (nauplii) de Artemia salina.

-------

Articolul in original (in limba engelza) poate fi gasit la acest link.
Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale colegului nostru Andrei (Andpop) care m-a ajutat la traducerea articolului in limba romana.

Multumim pentru ajutor koala.
De fapt, articolul lui Sandu a fost primul articol pe care l-am citit inainte de a lua puii de H. lifalili de la George (borsec) si care m-a inspirat sa adun mai multe informatii despre aceasta familie de pesti si sa le pun si la dispozitia colegilor de forum.
Hemichromis Familly - Jewel Cichlid

Denumirea de Jewled Cichlid (Ciclide bijuterie) este folosita frecvent pentru pestii din familia Hemichromis, mai ales pentru pestii din specia Hemichromis bimaculatus.
Acestia sunt niste pesti de acvariu deosebit de frumosi, care se gasesc in partea de vest a Africii si care sunt foarte populari in randul acvaristilor. Pestii din familia Hemichromis au dimensiuni relative reduse si de aceea pot fi tinuti in acvarii mai mici, alaturi de alte specii de ciclide. Hemichromis cresc pana la aproximativ 14 cm. Ciclidele din aceasta familie pot fi destul de agresive si nu este indicat sa fie tinute impreuna cu specii mici si timide. Totusi, reputatia lor de a fi foarte agresivi este exagerata. Adevarul este ca pestii din familia Hemichromis sunt relativ pasnici cu alte specii, in afara perioadei de imperechere, si pot fi tinuti impreuna cu unele dintre ele atata timp cat acvariul ofera spatiu suficient.
Dintre speciile care pot coabita cu pesti din familia Hemichromis se pot mentiona pestii din familia Pelvicachromis [Kribensis], ciclide din America de Sud si Centrala, dar si pesti din familiile Barbus sau Danio. De asemenea, pot fi tinuti impreuna cu Corydoras sau cu diferite specii de Loricariidae si Plecostomus fara nici un fel de probleme.

In acvaristica mai sunt intalnite si alte specii care fac parte din familia Hemichromis si care se numesc tot Jewel Cichlid. Unele dintre ele sunt colorate mai intens chiar decat H. bimaculatus si sunt ca niste bijuterii care pot fi tinute in orice acvariu. O specie recomandata pentru iubitorii acestei familiii si care poate fi tinuta cu success in acvariu este Hemichromis lifalili care creste pana la aproximativ 10 cm si care este una din cele mai frumoase specii de pesti de acvariu. Pe langa ei, H. bimaculatus pare anost si lipsit de culoare. Totusi, Hemichromis lifalili este o specie ceva mai sensibila.
Acvariul trebuie sa aiba un substrat nisipos si sa fie decorat cu grote din piatra in care pestii sa se poata ascunde. Este indicat ca in acvariile cu astfel de pesti sa existe si cateva roci plate. Plantele nu sunt necesare, mai ales ca multe dintre ele vor fi distruse de pestii din aceasta familie. Daca doriti sa cresteti plante in acvariile cu pesti din familia Hemichromis, sunt recomandate plantele robuste cum ar fi Echinodorus amazonicus, Anubias, Java fern sau plante din familia crinilor de apa (ex: Crinum calamistratum). Apa trebuie sa aiba un pH-ul cuprins intre 6.5 si 7.5, iar temperatura sa fie intre 23 si 27 grade Celsius. Pestii din familia Hemichromis nu ar trebuii tinuti in acvarii mai mici de 150 de litri.

Aceasta specie este usor de hranit si accepta aproape orice fel de mancare. Chiar si in cazul in care vor fi hraniti doar cu hrana uscata (pelete), pestii se vor putea reproduce, insa culorile lor nu vor mai fi la fel de intense cat in cazul unei diete variate, care sa includa hrana vie si congelata.
Pestii din familia Hemichromis sunt usor de inmultit, odata ce se creeaza o pereche matura. In perioada de reproducere acesti pesti vor afisa niste culori uluitoare. Ei depun pana la 500 de icre pe o roca plata si le pazesc cu schimbul. Hemichromis sunt de obicei parinti buni, iar puii pot fi lasati in grija lor daca sunt singuri in acvariu si chiar si daca impart acvariul cu pesti de mici dimensiuni.
Puii pot fi hraniti cu nauplii de Artemia salina de indata ce isi consuma rezervele din sacul vitelin. In mod normal parintii isi protejeaza puii pana cand acestia ajung la dimensiunea de 1 cm, moment in care ar trebui sa fie separati de parinti.

Majoritatea exemplarelor care se gasesc in magazinele de acvaristica sunt reprodusi in captivitate.
-------
Articolul in original (in limba engelza) poate fi gasit la acest link.
Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale colegului nostru Andrei (Andpop) care m-a ajutat la traducerea articolului in limba romana.
Ca si mine, Andrei sufera de aceeasi boala (=pasiune) si creste cativa pui de H. lifalili pe care ii are de la George (borsec). Sa speram ca ii vom face mari, ii vom pune pe facut pui si … vom avea cui sa donam puii.

Daca tot am inceput sa vorbim despre pesti originari din vestul Africii (cum este specia Pseudocrenilabrus nicholsi prezentata in alt articol), putem sa continuam cu o familie care provine din aceeasi regiune si este renumita pentru frumusetea (dar si pentru agresivitatea) ei: Jewel Cichlid. In general, aceasta denumire este data pestilor din familia Hemichromis, dar mai ales celor din specia Hemichromis bimaculatus.
Avand in vedere ca speciile cele mai cunoscute din aceasta familie sunt H. guttatus, H. bimaculatus si H. lifalili, am selectat si am tradus cate un articol despre fiecare specie.
Deoarece exista puncte de vedere diferite referitore la clasificarea pestilor din aceasta familie, iar articolele in original au fost scrise de autori diferiti, este posibil sa apara unele diferente intre informatiile continute in fiecare articol, aceste diferente reflectand diferentele de opinie exprimate in articolele originale.
Pentru o mai buna organizare a topicului, vom continua cu o prezentare generala a familiei Hemichromis, urmata de prezentarea speciilor care sunt intalnite in acvaristica din tara noastra.
Ofer o cantitate destul de mare de Egeria densa, cateva fire de nucus [Hygrophila angustifolia] de peste 20 cm si cativa pui amariti de Echinodorus vesuvius (vezi foto 1). Plantele au devenit disponibile in urma reamenajari acvariului (foto 2).
Ridicarea plantelor se face de la intersectia Bd Chisinau cu Sos Pantelimon (zona Piata Delfinului).
Persoanele interesate sunt rugate sa lase un mesaj aici sau sa trimita un pm.
PS Daca doreste cineva, se ofera si cativa pui de Pomacea bridgesii.

rick wrote:Locurile de ascuns pentru femele trebuie sa fie chiar pentru ele, adica macar in parte din aceste locuri ele sa poata intra dar masculul nu.

Multumim pentru sfat.
Ai putea sa ne sugerezi cam ce diametru ar fi indicat sa aiba gaura intr-o nuca de cocos ca sa poata intra numai femela, dar nu si masculul (o valoare aproximativa) ?
Cred ca masculii de Severum au inceput sa se maturizeze. Li s-au inrosit ochii de vreo doua saptamani, iar ieri i-am surprins intr-o scena de “tandrete maxima”(vezi foto).
Pozele nu sunt prea reusite, dar cred ca reflecta sentimentele sincere si atmosfera de dragoste reciproca dintre cei doi masculi … si inca sunt destul de mici.


Sunt simpatici. Deja au inceput sa semene a pesti.
Sa-ti traiasca si sa te bucuri de ei.
Chiar sa renunt la Severumi e cam mult, dar langa acvariul lor mai este unul de fo 50-60 litri care se transforma usor-usor intr-o locuinta pentru o familie de pitici.
Inca nu sunt decis daca vor fi sud-americani sau vest-africani, dar inclin spre vest-africani pentru ca sunt mai robusiti si mai rezistenti la conditiile din acvariu.
[In plus sunt si mai rari, cea ce ii face mai interesanti din punctual meu de vedere.]
Totusi, de data asta voi merge in ritmul meu (adica intai va fi totul pregatit si apoi voi achizitiona piticii voinicii).

rick wrote:Acest pitic este un adevarat Don Juan care nu suporta refuzurile. De aceea acvariu trebuie sa aiba multe ascunzisuri pentru femele.

Cateva ascunzatori (buturugi mici) sunt in acvariul mare, cateva nuci de cocos sunt in birou si o buturuga mai mare este pe balcon.
Foarte frumosi pestii !! Pacat ca trebuie sa te desparti de unii din ei.
Un profil mai clar de blonda (ca sa i se vada bine lungimea aripioarei dorsale, comparativ cu lungimea cozii) nu punem ?
Multumesc pentru felicitari rick, dar sa traduci un articol nu este asa de greu, insa sa cresti si sa reproduci un asemenea peste este o realizare.
Cred ca este una din putinele perechi de reproducatori din tara (daca ca nu chiar singura).
Mai ai pui de la ultima depunere ?

PS Am gasit un film in care se vede dansul nuptial al unei perechi de Pseudocrenilabrus nicholsi. La 1:20 femela depune icrele pe substrat si apoi le culege cu gura.


Multumesc pentru indrumare rick.
Parametrii apei sunt:
NH4 < 0,05 ppm; NO2 < 0,025 ppm (valori maxime in ultimele doua saptamani);
NO3 = max 15 mg/l (sau 10 ppm) [NO3 nu a trecut niciodata de aceste valori si nu stiu daca este normal];
Problema este cu pH-ul, care este aproximativ 7,5 (dar a fost si mai ridicat la inceput).

Am sa incerc sa scad pH-ul cu CO2.
Pot sa mai fac altceva pentru a le asigura pestilor conditii cat mai bune ?
Daca adaug vitamine in apa ajuta la ceva ? (la modul general, nu numai acum).
Dan P wrote:... insa la un Severum nu au disparut toate bobitele.

La mine, singurul severum care mai are niste puncte albe pe coada si pe aripioara dorsal este masculul dominat.
Avand in vedere ca pe el il fugareste cel mai mult masculul dominant ma intreb daca prezenta punctelor albe (gris) nu are legatura si cu stressul cauzat de acest lucru.
Pareri / sfaturi ?
Pseudocrenilabrus nicholsi
Clasificare: Familia Ciclide
Raspandire: Republica Democrat? Congo [Harta]
Habitat: Aceasta specie traieste in iazuri sau in cursuri mici de apa si poate fi gasita in zona malurilor sau in zonele cu plante acvatice.
Lungime maxima: 8,5 cm
Dimensiuni minime acvariu: 90 cm x 30 cm x 30 cm – 80 litri
Intretinere
Este necesar ca in acvariu sa se gasesca cat mai multe ascunzatori pentru pesti. Drept ascunzatori se pot folosi ghivece, radacini sau crengi scufundate in apa. Plantele nu sunt absolut necesare, dar vor fi apreciate de pesti deoarece vor ajuta la realizarea unui biotop asemenator celui din Congo. Este recomandat un substrat compus din nisip sau pietris fin, deoarece masculii obisnuiesc sa sape in perioada de depunere a icrelor.
Parametri recomandati ai apei
•Temperatura: 22 – 25 C
•pH: 6.0 – 8.0
•Duritatea apei: 5 - 20 dkH
Dieta
Pestii vor accepta aproape orice fel de hrana. Mancarea de ciclide de buna calitate poate constitui baza alimentatiei lor, dar este indicat sa li se asigure in mod regulat si hrana vie sau congelata.
Comportament
Poate fi agresiv cu alte specii care traiesc in partea inferioara a acvariului, motiv pentru care este nevoie de un acvariu mare daca se doreste a fi crescut impreuna cu alte ciclide pitice sau cu sanitari. Printre pesti recomandati pentru a fi crescuti in acelasi acvariu cu aceasta specie putem enumera characidaele africane, pesti curcubeu (sub-familia Melanotaeniidae) si pesti de suprafata cum ar fi “pestele topor”(familia Gasteropelecidae). Masculii sunt foarte agresivi unul fata de celalalt, de aceea este indicat sa fie tinut un singur mascul si mai multe female. Daca mai multi masculi sunt tinuti intr-un acvariu de dimensiuni obisnuite, unul va deveni dominant, isi va stabili un teritoriu si se va imprechea cu toate femelele.
Diferentiere intre sexe
Masculii sunt un pic mai mari si mult mai colorati decat femelele.
Reproducere
Reproducerea este destul de usoara. La aceasta specie, femela pastreaza icrele in cavitatea bucala pe perioada incubatiei. Acvariul de reproducere trebuie amenajat asa cum s-a mentionat mai sus, avand o lungime minima de 90 cm. Reproducerea se poate realiza la diverse temperaturi, totusi este indicat ca temperatura sa fie in jur de 25 C, iar pH-ul apei sa fie in jurul valorii de 7,0. Pentru reproducere este bine sa se foloseasca un mascul si 3 – 4 femele. Daca acest lucru nu este posibil, se poate achizitiona un grup de 6 – 8 exemplare tinere, lasand apoi lucrurile sa evolueze in mod natural. Adaugarea unui grup de pesti din alta specie (tetra sau pesti curcubeu) este recomandata.
Daca pestii sunt hraniti cu hrana vie sau congelata de buna calitate, ajung la maturitate sexuala destul de repede.
Masculul isi va stabili un teritoriu pe care il va apara de intrusi. Masculul va sapa o mica groapa in substrat in perioda de depunere a icrelor. De aici va incerca sa impresioneze si sa atraga femelele pentru a se imperechea cu el si a depune icrele. Masculul poate fi foarte agresiv cu femelele care nu sunt receptive la chemarile lui, de aceea este indicat sa se foloseasca mai multe female in perioada de reproducere si chiar sa se adauge un card suplimentar de pesti pentru ca atentia masculului sa fie impartita.
Cand o femela este pregatita de reproducere, il va urma pe mascul deasupra gropii sapate de acesta unde va avea loc depunerea. Actul in sine este precedat de un dans nuptial. Masculul isi freaca botul de burta femelei, ceea ce va declansa depunerea icrelor. De indata ce icrele sunt depuse, femela le va culege, procesul de fertilizare terminandu-se odata ce masculul introduce laptii in cavitatea bucala a femelei.
Uneori fertilizarea are loc inainte ca femela sa culeaga icrele, in timp ce pesti se rotesc rapid in jurul lor.
Masculul are un punct portocaliu pe inotatoarea anala si s-a emis impoteza ca acesta actioneaza pe post de icra falsa si are rolul de a atrage femela spre burta masculului. Dupa ce procesul de reproducere a fost studiat atent, s-a constatat ca nu este asa deoarece punctul portocaliu nu este suficient de aproape de burta masculului, iar femela tinde sa prinda efectiv inotatoarea anala a masculului.
Masculul are tendinta de a ataca femelele cu pui (deoarece nu raspund la avansurile lui) si de aceea este indicat ca acestea sa fie mutate intr-un acvariu separat.
Femela tine ponta in gura timp de aproximativ 10 zile, dupa care puii sunt lasati sa inoate liberi in apa. Din acest moment puii pot fi hraniti cu nauplii de Artemia salina, microviermi si hrana uscata pisata.
Nota
Desi este intalnit destul de rar printre acvaristi, Pseudocrenilabrus nicholsi este un peste mic, uimitor si combativ, care merita toata atentia iubitorilor de ciclide pitice.
-----
Articolul in original (in limba engelza) poate fi gasit la acest link.
Doresc sa-i multumesc pe aceasta cale colegului nostru Andrei (Andpop) care m-a ajutat la traducerea articolului in limba romana.
Cu putin timp in urma am remarcat ca Emil (rick) creste si inmulteste cu succes o specie deosebita de pesti: Pseudocrenilabrus nicholsi.
Deoarece mi-a placut foarte mult aceasta specie, am cautat mai multe informatii despre ea pe nent si am aftat ca Pseudocrenilabrus nicholsi este o specie de ciclida pitica, originara din vestul Africii, mai exact din zona Raului Congo.
Pentru a veni in intampinarea iubitorilor de ciclide pitice care doresc sa descopere mai multe informatii legate de aceasta specie, am tradus in limba romana unul dintre articolele gasite.
In acest fel, orice coleg de forum poate sa afle cu usurinta cateva lucruri interesante despre acesti pesti surprinzatori.
Pentru a nu amesteca traducerea articolului cu comentariul meu, am sa adaug traducerea ca pe un post separat.
Am chemat “impricinatul”la geam, i-am spus sa arate aripioarele, l-am tras in poza si l-am pus sa marturiseasca ca e femela. Asta e.
Sper sa nu se razgandeasca.


E ! Asta e problema.
Are aripioare scurte si semne pe "nas" (intre ochi).
In plus, nu se bate cu cei doi masculi (desi sunt cam de acelasi dimensiuni).
Poate trebuie sa mai asteptam putin, sa mai cresca, pentru a ne putea pronunta.

Multumesc de apreciere koala.
Pestanii sunt tot mai bine pe zi ce trece si sunt niste figuri: ne asteapta dimineata sa ne trezim, iar seara ne fac specatacol de intampinare cand venim de la birou.
Ieri nici macar nu s-au mai ascuns cand le-am schimbat apa.

Am o mica problema: nu sunt sigur ce sex are unul din ei si as fi curios sa obtin o parere de la cineva cu mai multa experienta. Ii pun diseara sa faca frumos la fotograf si pun catea poze cu “indecisul” - poate imi spune cineva ce sex are.

E clar ca doi sunt masculi si una e fetitza (mai mica, mai pricajita, aripoare scurte, fara semne intre ochi si muuuult mai simpatica – culmea este ca e si cea mai mancacioasa).

Sa auzim numai de bine
 
Forum Index » Profile for Severus » Messages posted by Severus
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com