Message |
|
pfff, ma temeam eu ca alta solutie nu exista, iar tre sa cumpar si sa instalez matze si matzisoare... (apropo de asta, ma uitam aseara in spatele acvariului marin ce dezastru de fire este si jur ca unele fire deja nu mai stiu de la ce sunt desi eu le-am pus cu manuta mea acum nici juma' de an  )
ok, batman, please share ce piese, de unde si cum.
multumesc mult
|
 |
|
Este a doua oara in 6 luni cand uit instalatia de osmoza deschisa peste noapte :-))
Nu am facut inca dezastru ca am un sifon de pardoseala langa ea, dar tot ma enerveaza ca arunc apa de osmoza la canal si e clar ca se va mai intampla si pe viitor.
Asa ca sunt curios ce solutii exista sau aveti voi pentru oprirea automata, de la senzor de apa la electrovalva etc
De exemplu nu stiu ce s-ar intampla daca as pune un flotor doar pe linia de osmoza. Presupun ca nu ar fi ok, probabil trebuie taiata alimentarea.
Multam.
|
 |
|
da, e o probabilitate mare
e bine sa stingi lumina pe perioada cand nu bagi CO2
|
 |
|
pai daca injectezi CO2 non-stop cu siguranta PH-ul nu e constant, ci variabil, respectiv pe lumina e mai crescut pt ca plantele consuma CO2-ul iar noaptea e mai scazut pt ca nu-l consuma nimeni
poti lua un PH pen de pe ebay la 5-10 USD si sa-l masori macar de curiozitate
acum, nu zic ca asta e cauza pt care ai BBA, pentru ca eu am BBA si cu ph controller, adica ph-ul chiar e constant
ce e cunoscut si testat si de mine e ca apare de la fluctuatii de co2, cum zice antecume, la mine cand e CO2-ul pe terminate sau daca nu functioneaza cum trebuie dizolvarea, imediat apare BBA si asa a fost de la inceput in acest acvariu.
eu tratez cu easy carbo local si de cele mai multe dispare dupa o vreme, acum insa sunt intr-o perioada in care nu mai vrea sa dispara, din contra, apare tot mai multa fix unde nu poate fi atacata cu easy carbo, adica pe pietricele de substrat din gazon - deci nu pe plante, ci pe substrat.
as mai reduce nitratii la tine pe la un 15, dar sincer nu garantez ca ajuta, eu nu stiu sa rezolv decat cu easy carbo.
am luat si 2 SAE acum 2 saptamani, nu se vede nici o schimbare.
|
 |
|
exista pompe booster fix pentru asemenea situatii - scot presiune constanta indiferent de presiunea de intrare
poti lua instalatia de osmoza mai intai si daca nu esti multumit de debitul ei, poti lua dupa aia o pompa booster (sunt destul de scumpe, minim 300 de lei)
|
 |
|
Cel mai probabil sotia ta a dat mult mai mult mancare decat era cazul si apa s-a imputit, cum era si normal.
Pestii trebuie hraniti de 1 sau max 2 ori pe zi, atat cat consuma in 2-3 minute. Daca dupa 2-3 minute vezi mancare prin acvariu, hranesti prea mult.
La incepatori, una din principalele cauze de dezastru e hranirea in exces. Pestii nu au nevoie de multa mancare, chiar daca cersesc in continuu.
Apa tulbure poate fi si de la explozie bacteriana, dar nu cred ca asta e la tine, daca zici ca e galbena si murdara.
Perisorii aia de pe plante sunt alge.
Gaurile din plante sunt semn ca plantele mor incet.
Nu prea ai ce sa faci ref la plante ca e complicat. Axeaza-te pe plantele care merg la tine si aia e.
In etapa asta eu m-as concentra pe ciclarea acvariului, sa nu mai ai amoniac si nitriti detectabili. Fa schimburi de apa si filtreaza mecanic pana se limpezeste.
Daca nu se limpezeste dupa 2-3 schomburi de apa sau se limpezeste un pic dupa schimb dar se tulbura la loc, inseamna ca e explozie bacteriana sau de alge. Se trateaza cu UV sau cu ramuri de salcie, poti cauta pe google.
|
 |
|
multam
|
 |
|
De unde ai luat filtre si de care te rog multumesc
|
 |
|
na, dupa cum am zis acum cateva luni, probabil sunt plante cel mult semi-acvatice, adica supravietuiesc o perioada in apa dar nu traiesc in apa.
asta e cea mai probabila explicatie pt care mor acum.
si eu as fi incercat daca as fi fost in locul tau, deci poti considera ca ai incercat si nu merge cu seminte.
|
 |
|
faina treaba, succes cu ele!
ai bagat ceva marafeti acolo, nu gluma!
ca sa ridici lampa mai sus fara sa muti consolele poti scurta lanturile sau sa le petreci peste consola - solutii temporare, ca probabil nu o sa arate la fel de slick
|
 |
|
JBL face filtre silentioase, nu zic nu, dar eheimul pe care l-am avut eu era dead silent, trebuia sa pun mana pe el ca sa stiu daca functioneaza, spre deosebire de jbl-ul 901 pe care il am acum (generatia anterioara lui 902).
Depinde de cat de sensibil la zgomot e cel care doarme cu filtrul in camera, in definitiv.
Nu e nevoie sa fie diferite mediile de filtrare, siporaxul e f bun.
|
 |
|
in cazul asta trebuie sa iei Eheim.
din pacate nu mai sunt la curent cu modelele, dar ia un Eheim de minim 1000 de litri.
|
 |
|
cele mai ieftine sunt Sun-Sun, cele mai scumpe sunt (probabil) Eheim, JBL sunt pe la mijloc, deci depinde in primul rand de bugetul tau.
practic, toate isi fac treaba, brandul nu e asa important, diferenta e la calitatea materialelor (=durabilitate in timp), consum, diferite brizbriz-uri etc
ce e important e debitul si volumul de material filtrant care intra in el (la acelasi pret, e mai eficient filtrul care are volumul/debitul mai mare)
aici trebuie stiut ca debitul pe care il declara producatorul este debitul pompei in gol, deci imediat ce ai pus filtrul in functiune debitul real este undeva la 70% din debitul declarat si tot scade pe masura ce filtrul se colmateaza cu mizerie
ideal este sa ai un debit de 5-10 ori pe ora volumul acvariului, deci la un acvariu de 140 de litri as alege un filtru cu debit declarat de minim 1000 de litri pe ora
Dar daca bugetul permite, intotdeauna e bine sa optezi pt un filtru mai mare ca un filtru mai mare inseamna mentenanta mai rara si se preteaza si la upgrade-uri viitoare de acvariu. Sau poate o sa vrei pesti mai multi etc
|
 |
|
Un dobitoc mai mare decat mine nu cred ca exista.
Sambata am dat cu easy carbo la niste BBA din plantat. Ieri am hranit targetat coralii cu reef roids.
Dar am folosit acelasi furtun si aceeasi seringa cu care am dat cu easy carbo la BBA.
Rezultatele le vedeti mai jos, in caz ca sunteti curiosi care este efectul glutaraldehidei asupra coralilor.
In cateva zile va spun si care este efectul ei asupra acvariului in general.
|
 |
|
Cu placere, sa-ti fie de folos!
|
 |
|
Un reductor dual stage din cate stiu e f scump, vreo 200 de euro stiam eu si mie unuia nu-mi e clar daca avem nevoie de asa ceva pt scopul nostru, adica nu mi se pare greu sa mai deschid robinetul cand butelia e pe golite (sincer, eu nici ni fac asta, nu am simtit nevoia). Eu as investi intr-o butelie de Co2 mai mare mai degraba.
|
 |
|
Am inteles, are sens. Merci.
|
 |
|
nu e cam devreme sa schimbi cartusele la osmozor?
intreb asa de curiozitate, ca si instalatia mea are tot 6 luni dar nici nu mi-a trecut prin cap sa schimb ceva la ea, ca Aquilli zice ca trateaza cel putin 4000 de litri fiecare, or, eu nu stiu daca am facut vreo 1000 de litri.
TDS mai jos de 4 oricum nu am vazut la ea niciodata, deci nu ma grabesc sa schimb cartusele.
|
 |
|
|
 |
|
Pai asa la 100X cat e aquamedicul asta mai bine iti iei unul de jucarie la 40 de lei care mareste 400X si nu mai tre' sa stepti sa vina.
Am eu acasa, de la noriel. E mai comod daca are lumina inclusa dar te descurci si fara.
|
 |
|