[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
marcusyon wrote:De la tine stiam ca asta o sa primesc. Eu abia astept sa se faca mari psittacus-ii, atunci sa te vad

La aia nu am ce sa comentez, mai ales daca se fac albastri... am vazut la cineva, arata tare bine.
Acu' ce sa zic, nu stiu cum e cu Festae... n-am avut, n-am crescut, nu cunosc.
Masculu' de Synspilum are cam treij' de cm si s-a facut aproape patrat. ... probabil ca ar face fata.
Mie Geophagusii nu-mi spun nimic, da' Uaru si "ciocolatile" ma topesc de placere!
Artur wrote:... gandindu-ma la echinodorusul lui Koala de pe vremuri care era cat casa poporului

Nu ca vreau sa te descurajez , da' Echinodorusu' ala era pe vremea lu' Rita si Carlos (Hypselecara temporalis - "ciocolatile")... aia erau pesti cuminti.

- Eu vin cu o sugestie care ar putea sa "mearga"... ia un ghiveci ceramic si pune Echinodorusul in el.
- Aranjeaza-l unde-ti place tie si vezi care e manevra... daca pestii se apuca sa traga de frunze, muta hardughia cu totul in coltu' celalalt al acvariului. Mai la stanga, mai la dreapta, pana vezi ca il lasa in pace.
- Stai cateva zile si observa-i cu atentie... s-ar putea, cu putina rabdare din partea ta, sa gasesti acel "happy spot" - adica pozitia aceea a ghiveciului unde pestii nu sunt "incurcati" de el si unde vor lasa planta in pace.
Singura sansa ca vreo planta sa scape, e sa nu fie "in calea lor" si nici sa nu li se "puna pata" pe ea.
Asa cum de altfel a zis si Dan P, si eu am incercat pe vremuri cu plante de plastic. Le-au rupt.
Artur wrote:... Unde am plantat am pus intai substrat fertil jos, apoi ceva poetris fin apoi ceva poetris mai mare ) strat destul de gros, in speranta...

Speranta moare ultima, ca sa zic ashea.
Aia cu substratu' fertil m-a amuzat cel mai mult... o sa vezi cat o sa muncesti iarasi, ca sa-l scoti de-acolo.
Bah, mi-e frica... odata se pune masculu' de Synspilum pe treaba si face pui si cu o femela de Festae... cine stie ce 'reaku mai iese si de-acolo.
Ce hiene, babaete!
Wow! Superba perechea!
- Locuiesc pe bulevardul Stefan cel Mare, aproape de stadionul Dinamo.
- Daca e cazul, eu pot sa ii iau intr-o galeata si sa-i duc in alt cartier... asta nu e bai.
- Trebuie sa ii dai omului un recipient in care sa-i aduca, pentru ca eu nu am in ce sa ti-i pun.
- Hmm, asa cum m-am temut, odata ce bazinu' s-a "eliberat" de multimea aia de pui, masculu' si femela au trecut iarasi la "jocurile dragostei".
- Perechea a trecut la "carat nisip" si "fugarit ceilalti locatari"... puii aia pe care i-am lasat in bazin (fro' 12-13 bucati) stau mai mult ascunsi printre lemne. Idem si cu Botia ala pe care l-am adus.
- Astept ca baietii de la Brasov sa se mobilizeze cumva si sa ma scape de baboii pusi "la pastrare":

thunder rock - 10 bucati
Dan P - 5 bucati
luci92050 - 5 bucati
O pereche de cichlide mici... kribensis?
Plm, am muncit azi ca un rob de-al faraonului.

- am golit acvariul... am aruncat o roaba de cacat.
- am prins puii... am numarat "la mana". Am innebunit!
- am avut 188 de bucati!

- am dus 125 de bucati la Ionut (la crescatoria din Clinceni). Am venit inapoi cu un Botia maricel.
- am oprit intr-un butoi un numar de 50 bucati... pentru cei care s-au aratat amatori.
- pentru mine, am lasat in bazin 13 bucati... care au scapat prin gaurile alea din peretii de piatra.

- maine o sa dau 20 de bucati (din cei 50 pe care i-am oprit).
- raman "de rezolvat" baietii din Brasov si Danut (de la pepika).

Bean Animalu' se seteaza extrem de simplu, daca intelegi cum functioneaza sistemul:

- e sistem cu 3 tevi? Clasic?
- daca DA, atunci ai o teava "scurta" cu cot... aia se numeste full siphon, pentru ca in functionare ea trebuie sa fie complet acoperita si plina cu apa.
- urmatoarea teava cu cot, mai lunga (mai inalta) se numeste open siphon... pe ea se scurge o cantitate mai mica de apa...
- nivelul apei in cutie (in functionare) trebuie sa fie EXACT la jumatatea (orizontala) cotului de la teava "open siphon" (adica aia mai inalta).

Sistemul se regleaza in felul urmator:

- deschizi robinetele de reglaj la maxim... nu stiu cate robinete ai, dar TREBUIE sa existe cel putin pe teava "full siphon" (aia mai scurta).
- cu robinetele deschise, dai drumul la pompa de recirculare... astepti 1-2 minute, pana cand situatia (nivelul in cutie) se stabilizeaza oarecum.
- teoretic, in acest moment (cu robinetele deschise la maxim), nivelul apei in cutie trebuie sa fie jos...
- incepi si inchizi usurel robinetul ala de la "full siphon" (de la teava scurta)... o sa vezi ca nivelul apei in cutie incepe sa urce.
- te joci cu robinetul ala (inchizi usor-usor) pana cand reusesti "sa ridici" nivelul apei pana la jumatatea (pe orizontala) cotului de la teava cealalta (open siphon - aia mai lunga).
- cand ajungi cu nivelul acolo, sistemul este reglat si trebuie sa functioneze silentios.

Explicatii:

- cea mai mare parte a debitului de apa se duce pe teava aia scurta (full siphon) care este inundata complet... prin ea curge doar apa => nu se aude nimic.
- surplusul de apa se "scurge" pe peretii interiori ai celeilalte tevi (open siphon)...
- daca nivelul apei creste peste jumatatea orizontala a tevii full siphon, atunci si ea se inunda complet si se transforma intr-un fel de "al 2-lea full siphon". Rezultatul este ca iti goleste imediat cutia.
- trebuie sa ai grija ca tevile (in partea de jos, acolo unde intra in apa din sump) sa fie la maxim 2-3 cm SUB apa... NU mai mult!

Uite, aici este un clip extrem de clar si de bine explicat:

narcis wrote:Am întrebat si de spartura, nu aveau la magazinele vizitate. Nu mutam, deoarece eu cateva luni sunt plecat, nu o sa aiba continuitate. Daca vrea, proprietarul va face un topic al lui, eu i-am sugerat acest lucru.

- Pentru spartura de lava, incearca sa-l suni pe Adrian Jivulescu - 0770.053.807 ... e de la Tg. Jiu, eu de la el am luat si a fost serios. Vezi ca vinde la sac (5-6 kg). Sa iei "granulatie" cat mai mare (adica, nu din aia "de substrat).
- Mai gasesti spartura de lava pe la magazinele cu articole "horticole"... se foloseste ca decoratiune, cum se pune "scoarta de copac" pe langa arbustii plantati in gradina.
- CAND si DACA o sa vrei sa mutam topicul in alta parte, e suficient sa imi dai un PM.

Spor la treaba!
- A propos de pompe... daca Eheim avea pompe mai mari, eu numai din alea as fi luat. Am o parere excelenta despre ele.
- In orice caz, sa ai o pompa "de rezerva"!!! E musai!
- Daca o sa constati ca vrei mai mult material filtrant si banii sunt o problema, atunci cauta si orienteaza-te catre "spartura de roca vulcanica". Eu am asa ceva si sunt foarte multumit de ea...
- Daca vrei sa mutam topicul la alta rubrica, te rog sa imi spui... nici eu nu cred ca locul lui este aici, dar astept decizia ta.

Arunca un ochi aici, cand o sa ai timp: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11796.page
Mneah, hai sa ma bag si eu in seama...

- am avut combinatia aia de pesti acu' cativa ani (vezi in semnatura mea)... bazin 200*50*55.
- o sa ai nevoie de fro' 10-15 cory... si de cel putin 60-80 neoni (daca vrei sa se comporte "ca un card").
- nu te lacomi si nu lua multi scalari... eu aveam 4 perechi acolo si se cam calcau pe bataturi. Isi "stabilisera" teritorii.

- filtrarea o sa fie lejera, daca ai sumpul ala... pune matrix cat poti.
- DA, perlonul face minuni DACA il inlocuiesti atunci cand trebuie... dupa mine, buretele este pierdere de vreme (mizeria mica trece de el, iar mizeria mare il infunda).
- nu am inteles ce fel de bazin plantat o sa fie ala fara substrat, da' ma feresc sa intreb. ... dar DA, fara substrat o sa fie mult mai usor de aspirat/intretinut.
- ia in calcul un strat de 1 cm nisip pe fundul acvariului, ca sa nu se vada sticla "goala"... in rest, lemne multe si plantele aferente: Bolbitis, Microsorium, Anubias, etc.

Baga si ceva poze, ca nu e cazu' sa fii discret!
In primul rand, incearca sa NU postezi de 2-3 ori la rand, daca intervalul de timp nu este foarte mare... cred ca ai la dispozitie cam 30 minute in care poti sa editezi raspunsul anterior si sa adaugi ceea ce vrei sa adaugi.

Revenind la subiect:

- pompa aia despre care vorbim noi (5000 litri/ora, sau 9000 litr/ora) este pompa filtrului extern? Sau e alta pompa, doar pentru recircularea apei din bazin?
- daca e pompa filtrului extern, atunci asa e... de la debitul ala de 9000 l/h, tu o sa ajungi undeva (real) pe la 5000 l/h.
- tinand cont ca o sa fie un bazin plantat, e suficient de multa apa "vehiculata" in sistem.
- DA, "valurirea" suprafetei apei o sa duca la pierderea CO2-ului.
- pe de alta parte, daca IN-ul si OUT-ul de la filtrul extern sunt pozitionate la capetele acvariului (la 4 metri distanta), atunci eu cred ca nu o sa ai o miscare normala in masa apei... pur si simplu, la mijlocul acvariului o sa ai o masa de apa "stagnanta" care nu prea va fi "trecuta" prin filtru.
- la un acvariu plantat nu te ajuta foarte mult o instalatie "la picatura", pentru ca vei dilua in permanenta cantitatea de "ingrasamant" si vei pierde si CO2-ul din apa evacuata.

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: