Hmm, astea sunt planurile tale, da' pana la realizare o sa ai de tras.
- daca bazine mari de sticla am mai vazut/mai gasesti cine sa le faca, sa stii ca eu nu stiu pe nimeni in Romania care face bazine de plexi.
- daca vrei bazin plantat, atunci o canistra din aia exterioara va face fata... probabil ca pestii vor fi cantitate neglijabila, accentul punandu-se pe plante.
- daca ramai setat pe ideea de a avea 80 cm inaltime la bazin, atunci pune mana si studiaza bine lampile pe care le vei folosi... in coloana aia de apa se pierde mult din "lumina", asa ca s-ar putea sa ai nevoie de ceva special.
- nu te gandi ca filtrul ala pe care scrie 5000 litri pe ora o sa fie cine stie ce... cifrele alea sunt "pacalitoare", adica ala este debitul MAXIM pe care pompa aia poate sa-l livreze DACA filtrul este gol (fara materiale filtrante) si DACA inaltimea de pompare este 10-20 cm.
- in cazul tau, cu filtrul (plin de materiale filtrante) asezat sub acvariu si cu inaltimea aia de 80 cm, probabil ca pompa o sa livreze undeva pe la jumatatea debitului maxim.
- tinand cont de lungimea declarata a bazinului, eu cred ca vei avea nevoie si de niste pompe interne care sa "miste" apa pe-acolo.
===
EDIT:
- am vazut ca intre timp ai mai adaugat inca un post la topic... ti-am modificat eu locatia, la profil.
- probabil ca in Viena o sa gasesti firme care construiesc acvarii de plexi... tot ei iti vor putea face recomandari precise privind filtrarea si iluminarea.
- Am mutat topicul aici, pentru ca era incadrat gresit.
- Dimensiunile acelui bazin sunt oarecum atipice... eu nu stiu daca exista "foaie de geam" de 4 metri lungime.
- Teoretic, ar trebui sa folosesti geam de 15 mm grosime. Iti va fi extrem de incomod sa umbli in el, din cauza inaltimii de 80 cm.
- Inaltimea mare te va penaliza si pe partea de "lumina", deoarece vei avea nevoie de niste lampi foarte puternice (care sa "bata" prin 70 cm de apa).
- In mod teoretic, un bazin asa de mare ar trebui sa aiba sump (pentru filtrare)... dar tu ai amintit ceva despre substrat "fertil", asa ca probabil vrei sa faci un bazin "plantat". Sumpul te incurca in acest caz.
Completeaza profilul personal si zi-ne de unde esti... ca sa nu te trimitem "aiurea".
Daca esti bucurestean, incearca sa iei o oferta "pentru constructia bazinului" de la Coralis - http://www.coralis.ro/contact/
Acu' nu tre' sa renunti de tot, ca ei fac totusi si treaba buna,,, ia 2 femele, ca sa fii sigur ca nu te umpli de pui. E suficient, si o sa aiba grija de algele tale.
- Pai, daca pestii sunt din puii aia de la mine, atunci cu siguranta ca SUNT Ancistrusi! Pentru ca si eu am TOT Ancistrusi! - Cum ti-a venit ideea ca ar putea sa fie Plecostomus? Asta chiar nu o inteleg. - DA, femelele "negre" se vor cupla cu mascului "rosu"... nu conteaza culoarea lor.
- Masculul isi va alege un "cuib" si le va "invita" pe amandoua femelele. O sa ai randuri diferite de pui, cu fiecare dintre cele 2 femele.
Severus wrote:Cu ceva timp in urma am primit 2 pui de sanitari de cca 2 cm lungime....
Nea Severus, da' nu-ti dadusem eu o galeata de pui de ancistrus? Acu' vreo 2-3 ani? Nu ai oprit nimic din ei?
Severus wrote:Mai exact sunt Ancistrusi sau Pleco (plecostomus) si ar trebui sa ma astept sa crescsa mari ?
In prezent au cca 7-8 cm lungime.
Plecostomus e o denumire "generala" care cuprinde mai multe specii de mancatori de alge...
Ancistrusii sunt doar niste Plecostomusi mai mici.
Teoretic, nu prea se pot diferentia la dimensiunea aceea... sa zicem ca ancistrusii au capul mai mare si sunt mai "lati" (la aceeasi dimensiune).
Dar tu nu ai cu ce sa faci comparatie, asa ca nimeni nu prea poa' sa-ti spuna precis CE sunt aia.
Daca trec de 15 cm, atunci nu sunt ancistrusi.
Dan P wrote:Partea proasta e ca am un stalp la mijloc ptr rezistenta si ma incurca putin la sump...
Nu te incurca nimic!... faci 2 bazine separate (in stanga si-n dreapta stalpului) si le interconectezi intre ele.
Asa am facut eu (3 bazine interconectate), asa a facut Carbone (2 bazine interconectate)... se poate si merge perfect.
Pe alte forumuri am vazut sumpuri interconectate cu flanse mari si furtun gofrat (ca ala de aspirator)...
Pana in momentul de fata am urmatoarele solicitari:
1) George (un prieten de-al meu) - 20 bucati
2) Danut (de la pepika) - 10 bucati
3) thunder rock - 10 bucati
4) Dan P - 5 bucati
5) luci92050 - 5 bucati
Total 50 bucati.
Restul vor ajunge la Ionut, la crescatoria din Clinceni.
Colegul thunder rock a zis ca vrea, da' nici el nu are cu ce sa-i aduca... eu zic sa vorbiti voi amandoi si sa gasiti o solutie.
Pentru mine nu e o problema sa pun cativa deoparte...
Teoretic, masculii "se agita" doar in prezenta femelelor. Cam ca la oameni. ... deci, atata vreme cat Jaguarul ala e singur, ar trebui sa fie potolit.
Singurele probleme vor fi in momentul in care perechea de Oscari o sa depuna icre. Parintii vor vrea sa-si protejeze progeniturile si vor incepe sa fie "smecheri" cu Jaguarul.
Atunci o sa vezi CARE pe CARE si CINE e mai tare.
- eu as pregati de pe acum o bucata de geam/plexi pe care sa o folosesc ca "despartitor".
- in cazul in care situatia devine tensionata, pui geamul intre ei si lasi Jaguarul intr-o parte.
- ar trebui sa fie in regula.
Pai, daca iti place, atunci tine-l... si vezi tu cum evolueaza situatia. Stai cu ochii pe ei.
Eu am adus femela aia de Labiatum cu un scop, da' uite ca a iesit altceva.
Cum trece timpul... parca ieri-alaltaieri (inainte sa plec in concediu) aveam 83 de kile, iar acum (dupa o luna de peripluri culinaro-bahice) am venit acasa cu 92. Ca sa zic ashea, bine v-am regasit!
Ziua 153
- tre' sa ii dau... cine vrea pui, sa spuna. Nu ma trimiteti la tren, autocar, etc...
- probabil ca o sa opresc si eu vreo 3-4 bucati... sa vedem cum si cat cresc.
- in mod clar, sunt "papagali"... nu e nici o indoiala, am gasit "reteta" asiaticilor. .
Da, poa' sa mearga... perechea de Oscari poa' sa faca fata unui mascul de Jaguar.
Intrebarea este DE CE? Adica, ceva riscuri tot exista.... de ce vrei sa te complici?
Lampa UV o sa te ajute daca te umpli de infuzori... adica, niste "oratanii" care cresc si se dezvolta in masa apei.
Bacteriile (despre care vorbesti tu) traiesc fixate exclusiv pe suprafete (pietre, lemne, nisip, geam, etc), deci ele NU vor fi afectate de lampa UV.
Uite aici, un exemplu de bazin infestat cu infuzori... l-am rezolvat in 10 zile, cu UV.
Este un fisier de tip GIF, deci "se deruleaza" pas cu pas.