[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
bazin 1800/600/600 cu sump, putin ajutor va rog  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut. Am un bazin de startat, 1800/600/600 cu sump, sistem Bean animal cu 4 tevi, bazinul l-am luat de la doamana Florentina. Am cateva nelamuriri, de aceea va rog sa va dati o parere, ce echipamente mi-ar trebui si cam cat material filtrant, cam ce flow de apa pentru retentia apei in sump si evident altele care mie imi scapa, avand in vedere ca va fi semiplantat spre plantat. Specific, acest bazin nu este al meu, este in familie, mie doar imi revine obligatia de a-l pune pe picioare. Va multumesc. Orice tunsoare este acceptata, nu suntem mofturosi, avand in vedere dimensiunile.
[ICQ]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ca minim de debit real la pompa de recirculare se "poarta" un de 5 ori capacitatea bazinului/ora(la marine si de 10 ori), dar eu iti spun ca merge si de 3 ori sau chiar 1,5 pentru cei experimentati, dar depinde mult de incarcatura biologica, curenti, forma bazinului(raport dimensiuni: latimea trebuie sa fie cel putin egala cu inaltimea), cantitatea si calitatea materialului filtrant si frecventa si cantitatea schimburilor de apa. Ca sa-ti dau un exemplu eu la bazin de 546 de litrii(brut: 120x70x65) foloseam o pompa de recirculare de 650l/h(reali) si material filtrant 20 de litrii de material filtrant biologic: siporax 6 litrii+ diferenta de 14l piatra ponce de calitate. In acvariu: 5 discusi adulti 18-20cm si 6 altumi ajunsi la 30-35cm(la varsta de 2,8 ani) hraniti de 3-4 ori pe zi, schimburi de apa 1x10-20% si 1x50% in fiecare saptamana. Sa iei in considerare ca asta a fost cand au ajuns la stadiul de adulti dar in faza de puiet au fost (7-8cm) au fost 12 discusi si 12 altumi si erau hraniti de 5-7 ori pe zi, e drept si schimburile erau zilnice sau la doua zile. Sa retii materialul filtrant niciodata nu e prea mult, deci cat iti incape in sump(si cat te tine buzunarul )+ poma de recirculare

This message was edited 1 time. Last update was at 09/09/2019 16:30:40

[Email]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

la un bazin asa mare,asa cum a sus si Ocean as merge cu o pompa cu un debit de 3 ori volumul bazinuluii pe ora,si asta pentru ca un tip de retentie mai lung in mdiile de filtrare, asigura tratamentul unui volum de apa mai mare care trece prin filtredar, cred ca trebuie sa tina cont ca la dimensiunile bazinului,aceasta pompa de la sump, nu poate sa ai asigure circulatia apei in bazin. Sigur o sa fe nevoie de una sau doua pompe in bazin...

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am comandat capacul, pompa eheim compact 3000+, teste apa, modificat stand pentru a elimina din inaltime si a elimina refugiul. In sump probabil va intra o galeata de 20 litrii de Matrix, probabil un burete si oarece vata de perlon. Ultimele 2 sunt cu semnul intrebarii, vedem pe parcurs. Inca nu ne-am hotarat daca punem de la inceput ?i substrat, fara e mai usor de intretinut.Zilele astea luam drumul capitalei dupa capac, plante si ce alte acareturi care ne mai cad in mana.
Va fi populat cu scalari, cory si neoni, cel mai probabil

This message was edited 1 time. Last update was at 18/09/2019 12:29:25

[ICQ]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Mneah, hai sa ma bag si eu in seama...

- am avut combinatia aia de pesti acu' cativa ani (vezi in semnatura mea)... bazin 200*50*55.
- o sa ai nevoie de fro' 10-15 cory... si de cel putin 60-80 neoni (daca vrei sa se comporte "ca un card").
- nu te lacomi si nu lua multi scalari... eu aveam 4 perechi acolo si se cam calcau pe bataturi. Isi "stabilisera" teritorii.

- filtrarea o sa fie lejera, daca ai sumpul ala... pune matrix cat poti.
- DA, perlonul face minuni DACA il inlocuiesti atunci cand trebuie... dupa mine, buretele este pierdere de vreme (mizeria mica trece de el, iar mizeria mare il infunda).
- nu am inteles ce fel de bazin plantat o sa fie ala fara substrat, da' ma feresc sa intreb. ... dar DA, fara substrat o sa fie mult mai usor de aspirat/intretinut.
- ia in calcul un strat de 1 cm nisip pe fundul acvariului, ca sa nu se vada sticla "goala"... in rest, lemne multe si plantele aferente: Bolbitis, Microsorium, Anubias, etc.

Baga si ceva poze, ca nu e cazu' sa fii discret!

This message was edited 2 times. Last update was at 18/09/2019 13:08:52

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Multumesc de raspuns, plante vor fi in general legate pe lemne, iar daca ne hotaram ?i la substrat, probabil echinodorusi, microsorum si cam atat. Cat mai simplu, pentru un incepator. Poze cand o sa il startam, nu e la mine acasa.
[ICQ]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Arunca un ochi aici, cand o sa ai timp: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11796.page

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

din punctul meu de vederte, locul acestui topic este in alta parte, nu la incepatori

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
Pflorin
Junior member

IP:

Sunt ceva pompe de la SunSun care au debit mare 5000 l/h daca te ajuta cu ceva eu nu am folosito doar am citit despre ea. Am de gand sa cumpar dar mai am ceva bataie de cap cu acvariul
https://www.amazon.de/SunSun-CPF-5000-Druckteichfilter-Filter-Teichfilter/dp/B015GFC9XO/ref=mp_s_a_1_1_sspa?keywords=sunsun+5000+l%2Fh&qid=1568861900&sr=8-1-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUEyQllCSEZVSlRYNDNaJmVuY3J5cHRlZElkPUEwNDYyOTQ0MUlXVExGS1dZRjZCSyZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwMDY1NTIyMkpHQjlPU0dHVkhYMCZ3aWRnZXROYW1lPXNwX3Bob25lX3NlYXJjaF9hdGYmYWN0aW9uPWNsaWNrUmVkaXJlY3QmZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl

This message was edited 1 time. Last update was at 19/09/2019 05:00:22

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ieri am fost la Coralis ?i Hornbach, pentru cumparaturile finale. Am luat lemne, plante, 3 litrii siporax, peste cele 20 de Matrix, 50 kg pietris2-4, bacterii si alte maruntisuri. Sa vina pompa si il bagam la apa.
Florin, pompa o vreau cat mai mica, sa fie o retentie mai buna in sump. Vom vedea pe parcurs, ce pompa de rezerva ne trebuie, mai mare sau mai mica, daca e necesar facem rocada.

This message was edited 1 time. Last update was at 19/09/2019 08:26:45

[ICQ]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

- A propos de pompe... daca Eheim avea pompe mai mari, eu numai din alea as fi luat. Am o parere excelenta despre ele.
- In orice caz, sa ai o pompa "de rezerva"!!! E musai!
- Daca o sa constati ca vrei mai mult material filtrant si banii sunt o problema, atunci cauta si orienteaza-te catre "spartura de roca vulcanica". Eu am asa ceva si sunt foarte multumit de ea...
- Daca vrei sa mutam topicul la alta rubrica, te rog sa imi spui... nici eu nu cred ca locul lui este aici, dar astept decizia ta.

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am întrebat si de spartura, nu aveau la magazinele vizitate. Nu mutam, deoarece eu cateva luni sunt plecat, nu o sa aiba continuitate. Daca vrea, proprietarul va face un topic al lui, eu i-am sugerat acest lucru.
[ICQ]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

narcis wrote:Am întrebat si de spartura, nu aveau la magazinele vizitate. Nu mutam, deoarece eu cateva luni sunt plecat, nu o sa aiba continuitate. Daca vrea, proprietarul va face un topic al lui, eu i-am sugerat acest lucru.

- Pentru spartura de lava, incearca sa-l suni pe Adrian Jivulescu - 0770.053.807 ... e de la Tg. Jiu, eu de la el am luat si a fost serios. Vezi ca vinde la sac (5-6 kg). Sa iei "granulatie" cat mai mare (adica, nu din aia "de substrat).
- Mai gasesti spartura de lava pe la magazinele cu articole "horticole"... se foloseste ca decoratiune, cum se pune "scoarta de copac" pe langa arbustii plantati in gradina.
- CAND si DACA o sa vrei sa mutam topicul in alta parte, e suficient sa imi dai un PM.

Spor la treaba!

narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Multumesc de urare si informatii. Maine ne trezim dimineata si ne apucam de el. Sper sa nu ne incurce nimic, sa terminam repede ca sa ne apucam sa-l udam temeinic .
[ICQ]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ieri dimineata pe la 8 am plecat spre marea aventura. Am strans 6 barbati, am pus acvariul afara pe stand, sumpul, l-am umplut ?i i -am dat drumul. Intre timp, lemnele faceau cu schimbul in tuciul cu apa pusa la foc, iar 2 instalatori au modificat ?evile care veneau in sump, pentru ca am scurtat standul cu vreo 20 cm. Bineinteles,lemnele tot plutesc dar le-am dezinfectat macar. In sump am bagat 20 litrii Matrix, in 5 saci si un sac cu 3 litrii de siporax. Mai e loc pentru inca o cantitate la fel.
Am golit apoi, asteapta s? vina iar oamenii sa ne ajute la mutat monstruletul in casa. Pus pe pozitii, m-am apucat de pus substratul. Concluzia, nu prea ajung, e mare monstrul. Partea dreapta, cam jumatate, a primit o punga de 5 litrii de jbl aquabasis, iar pe tot fundul am intins 2 saci de pietris de rau, 2-4 mm, apoi au venit lemnele pe pozitii. Lipsa pietre ...cauta pe deal, pe la gard, pe langa drum oarece bolovani. Rezultat, unul mare, restul umplutura. Am asezat pietre pe lemne, dupa care am inceput plantarea, apoi umplerea. Pe la jumatatea umplerii, am constatat ca lemnele mele din dreapta, unde aveam si plantele, pluteau majestuos, cu 3 sferturi din plante trase din substrat.Nu am reusit sa le fac sa stea cu pietre, asa ca dupa multe incercari am renuntat. Lemnele au luat drumul sumpului, iar plantele le-am plantat doar pe spatele bazinului, fara nici un aranjament. Dupa asta, am umplut bazinul si am dat drumul la pompa.Aici as vrea sa m? lamuresc, nu am reusit sa il fac sa nu se auda nimic. Când am montat tevile de la bean, am rupt un dinte sau doi de la pieptene, exact unde intra teava de retur. Pe acolo, cand reusesc sa fac sa nu se mai auda nimic prin tevi, se formeaza acolo o micuta cascada galagioasa.Daca urc nivelul in bean, ca sa elimin cascada, incepe sistemul sa ia aer, fac tevile urat.Azi mai incerc, deoarece ieri era deja tarziu, dar poate imi scapa mie ceva.Ce parere aveti, gresesc undeva sau doar mai multa rabdare in incercarea de a-l face silentios?
[ICQ]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Bean Animalu' se seteaza extrem de simplu, daca intelegi cum functioneaza sistemul:

- e sistem cu 3 tevi? Clasic?
- daca DA, atunci ai o teava "scurta" cu cot... aia se numeste full siphon, pentru ca in functionare ea trebuie sa fie complet acoperita si plina cu apa.
- urmatoarea teava cu cot, mai lunga (mai inalta) se numeste open siphon... pe ea se scurge o cantitate mai mica de apa...
- nivelul apei in cutie (in functionare) trebuie sa fie EXACT la jumatatea (orizontala) cotului de la teava "open siphon" (adica aia mai inalta).

Sistemul se regleaza in felul urmator:

- deschizi robinetele de reglaj la maxim... nu stiu cate robinete ai, dar TREBUIE sa existe cel putin pe teava "full siphon" (aia mai scurta).
- cu robinetele deschise, dai drumul la pompa de recirculare... astepti 1-2 minute, pana cand situatia (nivelul in cutie) se stabilizeaza oarecum.
- teoretic, in acest moment (cu robinetele deschise la maxim), nivelul apei in cutie trebuie sa fie jos...
- incepi si inchizi usurel robinetul ala de la "full siphon" (de la teava scurta)... o sa vezi ca nivelul apei in cutie incepe sa urce.
- te joci cu robinetul ala (inchizi usor-usor) pana cand reusesti "sa ridici" nivelul apei pana la jumatatea (pe orizontala) cotului de la teava cealalta (open siphon - aia mai lunga).
- cand ajungi cu nivelul acolo, sistemul este reglat si trebuie sa functioneze silentios.

Explicatii:

- cea mai mare parte a debitului de apa se duce pe teava aia scurta (full siphon) care este inundata complet... prin ea curge doar apa => nu se aude nimic.
- surplusul de apa se "scurge" pe peretii interiori ai celeilalte tevi (open siphon)...
- daca nivelul apei creste peste jumatatea orizontala a tevii full siphon, atunci si ea se inunda complet si se transforma intr-un fel de "al 2-lea full siphon". Rezultatul este ca iti goleste imediat cutia.
- trebuie sa ai grija ca tevile (in partea de jos, acolo unde intra in apa din sump) sa fie la maxim 2-3 cm SUB apa... NU mai mult!

Uite, aici este un clip extrem de clar si de bine explicat:

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: