Anubias wrote:Ei bine, dupa cateva zile de experiment, am ajuns la urmatoarele rezultate:
- temperatura camerei 23 de grade zi/noapte
- temperatura apei seara 27-28 de grade
- temperatura apei dimineata 25 de grade
- termostatul pus (din greseala, pentru ca e nou, si nu are gradatii cu temperatura) pe la 24-25 de grade
...la 23 de grade in camera, nu trebuie sa faci altceva decat sa obti temperatura din camera in capac

. Pentru asta cred ca te-ai scos mai ieftin cu un sistem de coolere...chiar si cu alea profi pentru acvarii ajungi pana la urma la juma de pret

Practic daca ai reusit sa-ti scazi temperatura cu 2 grade macar(fapt plauzibil) ai ajuns la 25 si asta-i perfect.
As vrea sa am si eu varianta asta in Bucuresti...daca faci un sondaj de opinie cu temeperatura din camere pe timp de vara aici in Bucale o sa ramai uimit ca in proportie covarsitoare la toti zboara bine peste 30C...daca mai adaugi la asta si caldura produsa de tuburi

.
La tine insa pare sa fie altfel situatia, cum ziceam cu reni cu Mos Craciun. Asta e pararea mea...si cred ca ti-am facut fericita si familia :-)
Evident daca te dau banii afara, dupa cum spuneam chillerul e sfant dar in situatia ta eu as face altceva cu euroii aia...de exemplu, as pastra catziva pentru Sandu din Bucuresti... si l-as invita la o

finlandeza(vodca sa zicem) pentru ca mi-a facut o economie si m-a sfatuit de bine

Just kidding

...ocazie cu care poate sa se convinga toata lumea ca atunci cand nu e cazul nu recomandam aiurea produse tehnice doar de amoru` artei. Nu va impaunati prea tare baieti Bucurestiu` nu-i Helsinki...asa ca daca nu va tineti acvariul in pivnitza...ramane cum am stabilit
Anubias wrote:Am pus si acel marine white, ca sa imi mai creasca CRI (sper ca nu am gresit), pentru ca cele doua plant-pro sunt destul de roz.
Eeee... aici ai zbarcit-o de-a binelea, caci uite ce scrie producatorul despre acest tub
:"The Arcadia Marine White lamp has a colour temperature of 9,500K(Kelvin) and an exceptional lumen output combined with very good colour rendition...A high proportion of light energy is concentrated in the area between 400 and 480nm, which also assists in the promotion of zooxanthellae production to encourage coral and invertebrate growth."
Asta cu 9500K... mie nu mi-a placut de la inceput de cand am citit descrierea tubului pentru ca in printzip de pe la 10.000K incepe gluma la marine, (aviz amatorilor don` Porco pe o discutie mai veche pe Philips Aquarelle de pe private, cand ne minunam noi doi de Kelvinii lui ) :-) ...dar problema adevarata incepe in clipa in care iti da
400 and 480nm care incurajaza dupa cum singuri spun
zooxanthellae utile pentru proces simbiotic la marine(corali) dar...tradus in limbajul acvariului de apa dulce in alge

..si parca retinusem ca nu ti-s dragi algele
Eu as merge, ca sa nu ma dezmint prea tare pe un OSRAM T5 daylight 860 (6000K) sa zicem ...tot o parere e si asta. Nu ma suspectati ca am eu dambla la Osram da` stiu eu pe unu mai prost ca mine

, care lucreaza tot cu ei. Daca Olanda ti-e mai la`ndemana decat Germania...cauta ceva similar la Philips dar uita-te la caracteristici, caci ai vazut cat pot fi de importante.