Anubias wrote:Salut,
Variabilele acvariului (componentele astea nu le am inca, insa planuiesc sa le cumpar):
- capac acvariu 3x39W T5 + reflectoare parabolice + tuburile aferente
- filtru extern (Eheim 2224 sau 2324)
- probabil un Sunriser
- poate surface skimmer (de care?)
ok pe rand:
3x39W T5 pare suficient ca wattaj fiind vorba de T5 dar..stiu, aici de fapt vrei marci. Din principiu nu ma pronunt pe un tub cu care nu am lucrat dar gandesc ca daca anumite firme scot tuburi dedicate plantelor nu le fac de pomana. Aici Ginel a povestit cu ce tuburi de la Narva lucreaza el, eu ca un veritabil fan al Osramului ti-as recomanda tuburile cu care am vazut ca lucreaza si Oliver Knott...cam asta e tot ce pot sa-ti spun despre tipurile de tuburi T5 care indiscutabil sunt peste T8 din multe puncte de vedere. Firme cacalau , neoane dedicate plantelor cate vrei...vezi si tu ce se gaseste pe la voi. Am vazut unele misto si pe la Arcadia si Philipsul au cate ceva....
Din pacate Osram fluora la T5 nu au scos

... ca stii ce iti recomandam

.
- filtru extern (Eheim 2224 sau 2324): ti-am mai recomandat odata si nu ma intorc din drum. Imi pastrez parerea enuntata atunci si la care vad ca au rezonat si alti oameni cu experienta in domeniul eheim....ceea ce e rar la noi in Romanica, au avut o parere similara.
- poate surface skimmer (de care?): eu zic sa uiti.
Vrei un acvariu in care sa primeze peiasjul cu plante multe , pesti putini deci ai nevoie de Co2. Nu zic ca nu se poate avand in vedere instalatia ta de la JBL care are si controller....dar in principiu agitatia din apa iti elimina usor Co2-ul.
Eu sunt pentru acvariile tehnicizate si a caror intretinere sa nu ingreuneze viata posesorului pentru ca eu am facut si acvaristica la un nivel pe vemea cand nu era strop de tehnica la noi dar si acum cand toate dracoveniile de le gasesti iti pot facilita calea catre o acvaristica mai performanta si mai usoara. Daca vreti pe intelesul vulgului.
Dar oricat de convingator as vrea sa fiu in a va face sa cumparati produse de calitate nu pot sa va sfatuiesc sa folositi si produse a caror utilitate nu o vad.
Asadar daca ti mortis
Fluval Surface Skimmer ...dar pentru ce sa il cumperi? Ce face el? El :
removes organic film on the water's surface, and helps to improve oxygen exchange ca sa zic asa organic film on the water este
remuvat si de
out-ul de la Eheim pe care poti sa-l pui paralele cu nivelul apei, desi eu nu recomand nici asta , tot din motive de Co2. Iar in general nu stiu de ce trebuie sa-ti
improve oxygen exchange de vreme ce tu o sa ai un acvariu plantat cu cativa pesti probabili mici...care nu sunt mari consumatori de O2.
Altfel spus sa ne placa tehnica dar sa nu fim sclavii ei in absurd.
Cand cumparam un produs tehnic sa vedem in spatele etichetei cum functioneaza el si la ce este util.
Cum ne invata tatucul nostrui acus` 17 ani in preajma de cosciug

:
Nici munca fara paine... nici paine fara munca .
Nici talibani care sa ne dam impotriva tehncii si sa scoatem alternative pe genunchi fara sa cunoastem fenomenul cum au facut-o destui si pe aici pe froum dar nici sa cumparam ceva asa de florile marului fara sa analizam daca e bun sau util in cazul acvariului nostru.
A nu se intelege ca acest produs a fost scos aiurea`n tranvai asa ca baietii de la Hagen de exemplu nu aveau ce sa mai scoata...dar nu se adreseaza dupa umila mea parere acvariului tau.
- probabil un Sunriser. As fi preferat sa mai detaliezi un pic, desi sunt vorbitor de engleza insa nu la aspectul asta ma refeream :-) . Banuiesc ca te-ai hotarat asupra unuia...si aici este o discutie. In principiu este o scula utila...desi nu as baga-o musai la categoria "must have"...aici putem sa mai discutam pe subiect.
Anubias wrote:Acvariul va sta in sufragerie, asa ca va fi de tip tablou (aspectul conteaza mult). Despre apa de aici: pH=8, kH=2 (restul nu le mai stiu pe dinafara, dar as putea sa ma interesez daca trebuie).
E aici e buba numarul unu...si de aici trebuie sa incepem in fapt discutia. Aici inseamna ochiul acvaristului si ajutorul tehnicii.
Asta-i o situatie in care toti smecherii care spun ca toate controllerele, buteliile cu CO2 sunt un kk-mak, ca exista alte metode si bla-blauri ii bagi in boala...caci nu mai merge cu sifon, nu mai merge cu drojdie iar daca vrei parerea mea sincera nici cu metode vechi, pentru cei care le cunosc din acvaristica de pe vremuri, care scotea din multi chimisti mari maestrii ai vremii.
Aici te ajuta tehnica pura si un nenorocit de tabel care arata si la ultimul gogoman in ce valori trebuie sa te joci. Tabelul il gasesti aici:
LINK..si daca ai inspiratia sa-l vizualizezi din Explorer si nu din Opera e chiar frumos, ca pentru aia mici, cu liniute alea-alea
Explicatia insa daca s-ar oprii aici ar fi incompleta caci ce trebuie tu sa intelegi este ca desi se poate rezolva sicu alte metode decat cele legate de instalatia completa CO2-ul si bine pusa la punct, e chinul mare si te joci cu chimicale. Ori
chemecala de
printzip e instabila si chiar daca ti-a scos un pH sau un KH la fiecare schimb de apa o iei de la cap, valorile iti vireaza si incepi ca parametii sa fie mult prea variabiali.
De ce am insistat atat de mult pe acest subiect? Nu ca sa starnesc o noua controversa pe tema merita sau nu sa iti cumperi o instalatie profi versus acvaristica la talibani

... De fapt nici talibanii nu mai sunt ce au fost pe vremuri
Oameni care pana de curand vorbeau de solutii alternative ridicole, acum dupa ce au mai bagat un pic botu` in balta si au mai plecat urechea la unu` si la altu` recomanda mai voalat un anumit tip de substrat, lumini , fertilizare, Co2 din butelie etc...lucruri la auzul carora pe vremuri le starneau reactii proletare.
De fapt am insistat pentru ca acesti parametrii pe care i-ai determinat se pot rezolva foarte simplu cu instalatia pe care o ai tu...dar iti si determina structura acvariului, speciile de pesti si de plante pe care ulterior o sa le cresti...in general tot acvariul.
Asa trebuia pornit am pH 8 si KH=2 ce ma fac am solutie?
Ph-ul este mare iar KH-ul este mic , extrem de mic.
Ce ai invatat azi ? Conform tabelului la un KH asa de mic ...o cantitate corecta de a pH-ului se poate face doar incepand cu 6,6 dar ca sa fie si optima trebuie ajuns la un 6,5 - 6,4. Aici e jmecheria caci pH-ul asta facut din 8 se poate realiza si cu metodele vechi, alea traditionale cum vor talibanii...dar este instabil si greu de realizat si de or recunoaste sau de nu asculta-ma pe mine, esti baiat destept, ca ti-ai cumparat o scula profi caci acum mai cautai dupa te miri ce cacareaza de ren sau ce aveti voi pe acolo prin finlanda ca sa-ti acidifici apa aiurea...
Deci ce am mai invatat? Ca o sa avem un pH de macar 6,5 adica usor acid, taman optim pentru plantele tale care vor putea asimila fierul din substrat, caci la alt pH ( de exemplu la 8)acest lucru este mai dificil. Anumite plante iti vor multumii la pH-ul asta altele te vor injura pe muteste :-) .
E valabil si pentru pesti caci pH-ul este definitoriu. O specie ti la pH de 8 si alta de 6,5...dar facand legatura cu faptul ca vrei pesti mici, care sa stea in card si cu pH-ul scazut Characidae scrie pe acvariul tau.
Acum ce specii mai las si la alegerea ta, si la ce se gaseste pe la voi. Geaba iti spun eu de ceva si p`orma nu se gaseste...Mie imi plac neoni rosii tie poate aia negrii...ma intelegi in gusturile omului....
Anubias wrote:granulatiei nisipului (si de ce?)
Ca sa zic asa granulatia nisipului este pietris

caci de-a lungul vremii s-astabilit ca substratul pe nisip nu permite circulatia..practic se face un substratcompact care de obiceiin timp in conditii de anaerobioza se cam strica...asa ca pietris iar granulatia optima este de 1-3 mm ca peste iar nu-i bine, se strange jeg, e greu de sifonat si dai in alte alea cu nitrati, nitriti canci bocanci...
Eu as lua un substrat de-a gata, la voi se gasesc sunt extrem de bune si o sa te ajute sa-ti faci niste plante frumoase. Nu iti mai dau firme ca am tot vorbit p`acilea, depinde de cat malai ai dar de la ADA pan la Sera se gaseste pentru fiecare buzunar.
Anubias wrote:propuneri de aquascaping
aquascaping-ul e dat de plantele ce te decizi sa le tii in acvariu...iar asta e iarasi dependent de pH...asa ca vezi cum se leaga toate intre ele?
D`asta e frumoasa acvaristica si asta trebuie sa inteleaga toti, macar acum in prag de Craciun, cand lumea ar trebui sa fie mai buna, mai prietenoasa, mai iertatoare...daca o tratezi in bataie de joc ajunge ea sa-si rada de tine...
Sper sa iti fi folosit la ceva tot ce am scris aici..sincer si fara sa fiu rautacios sper ca si la altii...
Bafta si sa auzim de bine