| Message |
|
|
Trebuie sa te dezamagesc, cyborg: ai fost "programat" gresit!
Ramirezii nu sunt bentonici. Scalarii se dezvolta perfect la 25ºC. Nu apa trebuie tratata preventiv, ci pestii trebuie intretinuti corespunzator. Sera Salt e buna pentru ca aduce in apa un aport de minerale de care organismul pestilor are nevoie ca sa se dezvolte fara carente. Insa Aqutan, Ectopur, Endopur, ... uita-le! Cea mai buna chimicala pentru pesti e H2O nediluat,  substanta cunoscuta in latina sub denumirea de "Aqua kiorensys".
|
 |
|
|
Profitand de faptul ca merge din nou Galeria, am adaugat niste poze in postul meu precedent, despre modificarea clopotului de la Tetra: LINK.
De asemenea, mai jos am pus niste poze in care am "surprins" bulele de oxigen degajate de plante sub efectul CO2-ului in perioada de lumina maxima. (Becurile acvariului meu nu se aprind toate deodata, ci succesiv, la rastimp de cateva ore. Astfel, dimineata si seara iluminarea acvariului este atenuata.)

|
 |
|
|
|
Sera Mineral Salt folosesc eu cu succes la scalari, care sunt la fel de expusi la boala gaurilor ca si discusii. Plus deformarea inotatoarelor.
Vezi ca proportia e scrisa pe cutie, intr-un tabel. Pui cate lingurite ai nevoie dupa fiecare schimbare de apa. Si - obligatoriu - masori saptamanal duritatea si pH-ul.
|
 |
|
|
|
Cand o sa-ti iei un acvariu mai mare de 40 de litri sa nu te mai complici cu pompe, pietre si bureti. Sa-ti iei un filtru interior ca lumea.
"Chestia" aia verde poate fi folosita la burete, dar are dezavantajul ca bolboroseste ca naiba. O piatra normala, cu cat e mai fina, cu atat e mai silentioasa.
|
 |
|
|
|
2. Eu am folosit 2 site.
Prima - mai fina - am facut-o din plasa de tantari. Cu ea am separat nisipul prea fin, care nu-mi trebuia.
A doua - mai larga - am incropit-o din sita de la un set de plaja pentru copii. Prin ea a trecut numai pietrisul bob-de-orez.
Metoda asta, cu doua site, e destul de laborioasa, iti ocupa cam juma' de zi pentru un acvariu de 150 de litri, dar obtii exact ceea ce vrei.
|
 |
|
|
|
Eu le dau o data pe zi cat sa "rada" intr-un minut.
Daca tu le dai de doua ori pe zi, e bine si in 15 secunde.
|
 |
|
|
lucian.con wrote:Filtrul este submers...
Cand spui submers, banuiesc ca te referi la faptul ca e intern, adica se monteaza in acvariu nu in afara.
Debitul lui e OK, atata vreme cat curentul de la iesire nu creeaza probleme pestilor sau plantelor. Si, bineinteles, daca nu iti ocupa mult din volumul acvariului.
La drept vorbind, filtrul ideal trebuie sa fie gigant. Uita-te la Pamant: e cel mai mare filtru, care functioneaza cel mai bine si care nu se infunda niciodata. Apele lui sunt poluate de milioane de ani de animale si, mai nou, de oameni. Dar pentru ca circuitul apei functioneaza inca bine, cand te duci la munte nu te sfiesti sa bei direct dintr-un izvor apa filtrata de Pamant.
|
 |
|
|
Sugestie: in loc sa faci un acvariu in forma de L, mai bine pui intr-un acvariu normal niste pereti despartitori. Spatiul ramas "gol" il maschezi cu scandura barului si amenajezi in el un filtru cu cascada: SCHITA. Asa scapi si de forta coloanei de apa, si de problema aerarii.
Iar lumina... numai din lateral. De asemenea, mascata de mobilier.
Bineinteles, schita e pur orientativa, nu trebuie judecata dupa proportii.
rich18ro wrote:Forma asta am ales-o tocmai caci e mai speciala poate nu arata asa de "obosita"...
Asa de "obosita"!?!?!?
Acvariul e un recipient ce contine mediul acvatic in splendoarea lui. El trebuie, dimpotriva, sa NU distraga atentia prin forma, sa lase privitorul sa-i admire nestanjenit continutul si aranjamentul plin de bun gust conceput de acvarist.
Fa o analogie cu televizorul: ecranul ala "obosit", dreptunghiular, e ideal pentru vizionari. Imagineaza-ti un ecran in forma de L si gandeste-te la filmul tau preferat. Desi experienta poate parea interesanta, filmul va fi cumplit de greu de urmarit. Nici nu vreau sa ma gandesc la dificultatile de la filmari pentru cadre in forma de L.
|
 |
|
|
@furnici: incearca micile robinete de plastic in forma de L, pe filet.
johnny6600 wrote:...De valva antiretur nu prea au auzit vanzatorii nostri...
Ei, sa nu exageram! Sunt sumedenie si in Obor, si pe la pet-shopuri...
Chiar zilele trecute am vazut ditamai gramada la un Animax.
|
 |
|
|
In fond, fiecare face cum vrea. Aici suntem pe un forum de discutii, nu pe unul de trasat legi.
Totusi, eu insist ca pestii mei se simt mai bine si sunt mai frumosi dupa ce i-am invatat sa manance mai multe feluri de hrana.
Ca sa exemplific ce inteleg prin hrana variata pentru pestii mei, am pozat tipurile de mancare pe care le am in prezent:
 .
Sunt flacoane mici, pentru ca mancarea dinauntru sa nu expire inainte sa fie consumata. De asemenea, sunt suficient de multe pentru ca pe orice mofturos sa-l razbeasca foamea inainte sa vina din nou la rand felul lui preferat.
Inca un amanunt: in poza flacoanele nu sunt aranjate in ordinea servirii, ci dupa firma.
~~~
Later edit: in sfarsit, merge galeria. Am refacut link-ul.
|
 |
|
|
|
@razvan: foggerul e un aparat de fogait. Ii dai drumul si el face "Fog-fog-fog-fog! Fog-fog-fog-fog! Fog-fog-fog-fog! ..."
Acum serios vorbind, da, face ceata. Il bagi in apa dulce, el vibreaza in domeniu ultrasonor si puf!, la suprafata apei apare o ceata groasa care se taraste in toate partile (cam ca in filmele horror) si se depune pe mobila lacuita. Distractia gospodinelor.
|
 |
|
|
Eu folosesc cu succes clopotul de la Tetra.
Ma rog, lasat de capul lui, in forma in care vine din fabrica, nu prea da randament, intr-adevar. Eu, insa, am vrut sa profit de membrana aia de difuzie si l-am eficientizat un pic: i-am indesat inauntru un burete cu porozitate mare, prin care am trecut teava unui mic powerhead. Alimentat cu CO2 din butelcuta si agitat de powerhead, clopotul de la Tetra e beton. Scoate CO2 si prin apa agitata de powerhead, si prin membrana.
Efectul? Am fotografii cu plante care s-au facut monstri in cateva luni.
Barclaya dupa care se ascundea Baronu' pe 25 august ( LINK) e de la mine din acvariu, unde sosise cu mai putin de trei luni inainte, mai precis pe 8 iunie. Era asa de mica incat intr-o poza se vede cum un neon aproape reusea sa-i mascheze o frunza.
Dupa doua luni jumate de nutrienti, lumina si CO2, a trebuit s-o dau de suflet ca-mi deforma capacul acvariului.
Un Echinodorus amazonicus, la fel, a luat calea "strainatatii" dupa ce statuse ani buni la mine in acvariu fara sa ma deranjeze. Dupa ce l-am "deranjat" eu cu niste CO2, si-a luat revansa.
Anubiasul ala urias, ciopartit in august... tot din cauza CO2-ului a ajuns atata.
Acum ma lupt cu o Heteranthera s-o conving sa ramana acasa, (in prezent in dreapta acvariului meu) dar ma tem ca o sa o marit si pe ea in curand.
PS: asa arata acvariul meu in luna mai. Neglijat si fara sa mai fi bagat masiv foarfeca in el de pe la Revelion. Dar cu CO2 pe saturate:
~
Later edit: am adaugat pozele.
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:...Butonu' ala de amorsare chiar functioneaza, spre deosebite de Fluval la care butonezi pina curg apele pe tine si degeaba. Trebuie sa inclini Fluvalu' pina scuipa aerul din el. Cel putin asa se comporta al meu...
Poate iti prinde vreun gunoi si nu poate pistonul ala sa-si faca datoria. Eu am un 304 si dupa ce ii dau de maximum 3 ori din "buton", incepe apa sa galgaie in el ca tulburelu-n damigeana (  ca tot e toamna).
S-a intamplat o data sa nu fiu atent si sa ramana in spatiul ala o cochilie de melc... si n-a mai galgait. M-am enervat, l-am desfacut din nou, am vazut de unde venea buba, am bagat la cap si de atunci am grija sa-i curat bine capacul.
|
 |
|
|
Dolly wrote:E foarte bine sa le dai mincare variata, dar nu la aceeasi masa.
MARELE ALB wrote:In legatura cu haleala: prefer sa nu amestec felurile.
Exact la fel procedez si eu.
In urma unei triste experiente am descoperit ca nu e bine sa hranesti pestii constant cu acelasi fel de mancare. Patesc niste dereglari stomacale de e vai de ei!
La petshop, pestii sunt hraniti de obicei uniform, cu un singur fel de mancare si, cand ii aduci acasa, te pomenesti ca nu se ating de fulgi, de granule sau de pastile, desi ceilalti colocatari mananca de toate. Ca sa-i obisnuiesti si pe noii veniti cu intregul meniu, trebuie sa-i fortezi sa manance ce li se serveste.
Daca le dai hrana amestecata, mofturosii vor ciuguli zilnic numai bucatile cu care sunt obisnuiti, deci involuntar le stabilesti un meniu monoton si te pomenesti ca in cateva luni se baloneaza, se molesesc si se imbolnavesc ca din senin.
Daca le dai zilnic un singur fel, pestii noi au ocazia sa guste si altceva si treptat se vor obisnui sa manance din toate.
Cu cat ai mai multe si mai variate feluri de mancare, cu atat ai mai multe sanse de reusita. La inceput pestii prefera sa faca foamea decat sa manance ceva necunoscut si isi asteapta cu rabdare felul preferat de papica, dar daca trec suficiente zile pana cand acestuia ii vine din nou randul la servire, n-or sa mai rabde si vor ciuguli incet-incet si din felurile noi.
GeorgeT wrote:...vreun incepator ar putea sa o ia ca pe o regula 
Eu zic ca asta ar fi ideal.
|
 |
|
|
Ca sa mearga cu toata viteza trebuie sa disipezi debitul ala urias de la iesire, care iti poate dezradacina plantele daca il lasi asa. Iti recomand solutia de la filtrul lui Aubias: un racord de cauciuc, care duce apa intr-o teava astupata la capat, dar cu multe gauri laterale (asezate pe o singura linie, nu de jur-imprejurul tevii). Cu cat sunt mai multe gaurele, cu atat mai usor va fi curentul produs de apa suflata de filtru.
Mic detaliu esential: prinde teava cu ventuze la cel mult 2 cm sub suprafata apei si orienteaza sirul de gaurele la 45 de grade in sus, sa faca valurele pe apa. O sa obtii un efect spectaculos si o sa ai oxigenare fara sa mai trebuiasca sa bagi clasica "coloana de bule".
|
 |
|
|
kid wrote:...Eu cred ca este lipsa de Fe (posibil si alte lipsuri)...
De unde stii ca lipseste Fe? Ai facut testul? Ai facut vreun test de apa?
Pe orbeste nu-ti poate da nimeni un sfat intemeiat.
PS: daca ti s-a deciclat acvariul, probabil ca ai multi nitriti in apa.
|
 |
|
|
|
Daca nu au alti pesti care sa-i domine, puii de scalar se bat pentru suprematie la fel ca adultii. Bineinteles, luptele nu sunt la fel de violente, dar sunt suficiente pentru a stabili o ierarhie in acvariu.
@mihai20005: e drept, scalarii masculi se bat frecvent pentru dominatie, dar nici femelele nu se dau in laturi de la paruieli. Am vazut chiar cazuri in care cel mai tare exemplar din card era o femela depunatoare. Iar "printul consort" se tinea respectuos in siajul ei... fara sa-i iasa din cuvant.
|
 |
|
|
shyck wrote:de dimineata... toti veseli si frumosi...
acum 30 de min... 9 pesti morti (8 guppi + 1 molly), pompa de aer oprita...
Ce e de neinteles aici? Daca pompa s-a decuplat de dimineata, pestii au ramas peste 8 ore fara aer.
shyck wrote:oare sa se fii batut? dar toti odata?
Da. Pentru putin oxigen.
shyck wrote:pestii ii aveam de 1 an si ceva, luati de mici, erau ingrijiti...
Se pare ca nu i-ai ingrijit cum trebuie: nu te-ai ocupat deloc sa-i educi ca sa respire direct aer atmosferic.
Invatatura de minte: asigura-ti prizele care alimenteaza sistemele de mentinere a vietii.
|
 |
|
|
johnny6600 wrote:Ceratopteris thalictroides e perfecta pentru guppy, dar e o planta de suprafata...
Pe masura ce creste face si radacini, asa ca de la un anumit stadiu poate fi lestata si plantata in substrat.
Garantez 100%. 
|
 |
|
|
Of, Doamne! Nu m-am gandit ca propozitia de mai sus o sa provoace atata confuzie.
Bineinteles ca e vorba de aspectul fotometric. Eu am facut o simpla ANALOGIE, pentru ca peste tot se recomanda numarul de watti necesar intr-un acvariu. Intentia mea a fost sa simplific intelegerea cantitatii totale de lumina, dar se pare ca mai rau am incurcat oamenii.
Sorry. 
|
 |
|
|