[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Dalles
Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
In primul link, piatra aia pe care sta broasca e inconjurata de Glossostigma, iar vreo doua tulpini o escaladeaza.
In al doilea link, pe pietre sunt fixate cateva tulpini de Anubias, iar tufele de Hygrophila cresc in spatele pietrelor, usor arcuite peste ele.
Da, furtunul (fara piatra) baga CO2 in borcanul de plastic intors cu gura-n jos. Printr-o gaura facuta in lateral, powerhead-ul sufla in borcan apa care se agita in CO2, ia putin din el, apoi iese liber prin gura borcanului si se imprastie prin tot acvariul, ducand CO2-ul la plante.
Simplu!

PS: powerhead-ul e mic si banal, usor de gasit in orice petshop.
E Anubias nana.
Ce-i drept, e o planta cu crestere lenta, dar sa stagneze de 3 ani de zile... mi se pare PREA lenta!
PAUL MC wrote:...Se poate dizolva cu ajutotul unui filtru intern prin gaura pe care o are deasupra (din cate am vazut cu oxigenul, el "macina" bulele)?

Se poate. Partea proasta la metoda asta e ca plasticul filtrului devine casant in cateva saptamani din cauza CO2-ului. Si trebuie sa cumperi alt filtru.

PAUL MC wrote:Cum e mai usor si mai bine?

Cea mai eficienta metoda (prin simplitate si aspect) ramane, din cate am vazut, tot aia cu apa agitata intr-un borcan cu CO2.

image
Ce zici de o rasina? Din aia care se prepara amestecand doua substante separate...
In exemplele date de tine nu e vorba de nici o terasare.
Efectul vine din aranjarea plantelor: in fata marunte si cu crestere pe orizontala, in spate inalte si cu tulpini ascendente.
Pietrele care se vad intre cele doua grupe de plante sunt puse pentru efect, dar nu au nici un rol de retinere a unui substrat mai inalt.

Daca vrei solutii de terasare, citeste topicul Despre estetica acvariului la punctele 75, 77, 78, 79,...
verde wrote:...nu te mai obosi cu fiertul radacinilor, nu se intampla absolut nimic daca le introduci in acvariu fara sa le fierbi,

Eu am mari rezerve in privinta sevei otravitoare din fibre si a coloniilor microbiene pe care le poti introduce in acvariu daca nu fierbi lemnul respectiv. Sau macar sa-l oparesti.

verde wrote:...nu faci altceva decat sa le saturezi cu sare, care nu e foarte buna intr-un acvariu.

Corect, dar din cauza asta se recomanda clatirea indelungata in apa curata.

verde wrote:...apa capata o culoare galben-bruna, este normal datorita taninului eliminat de catre lemn.

Corect, dar taninul e chiar recomandat in acvariile amazoniene.

verde wrote:La inceput o sa apara pe lemn un fel de mucegai de culoare alba dar care in timp dispare.

Corect, dar se rezolva cu cativa melci.

verde wrote:Asigura-te ca radacina este mai grea decat apa

Prin fierbere aerul iese din fibre si lemnul se ingreuneaza.

verde wrote:Iti urez succes, asa ca ia radacina de pe foc, pierzi timpul degeaba, o sa vazi ca nu o sa se intample nimic rau.

Eu continui sa sustin ca - totusi - e necesara macar o oparire a lemnului inainte de a fi bagat in apa acvariului.
Daca nu vrei sa treci la un acvariu mai mare, da, merita.
Ia-l pe 204. Cu cat filtrul e mai mare, cu atat e mai eficient.
Nici eu nu cred ca ancistrusii au mancat icrele daca ai moonlight. In mod obisnuit, daca au lumina de noapte, cuplul de scalari isi apara cuibul cu multa vigilenta. Inclin sa cred ca si le-au mancat singuri. Asa fac ei cand simt ca ceva e in neregula cu icrele: n-au fost fecundate, au mutatii genetice, nu sunt mature (daca mama e prea tanara),...
Nici un eventual stres indus de corydorasi nu poate fi. Scalarii mei depun cu un stol de neoni in coaste si tin la respect tot acvariul. Ba, nici eu n-am curajul sa bag mana in apa.
Ma gandesc la altceva: nu cumva ai doua femele? Ele mai obisnuiesc sa se ajute la depus, cand una joaca rolul masculului. Dar in restul timpului - asa cum spui si tu - nu prea se agreeaza. Asta ar explica de ce, desi sunt la a patra depunere, inca isi mananca icrele (pentru ca raman nefecundate) si de ce nu fac ei toate lucrurile in ordinea corecta (instinctele de reproducere ale masculului si femelei sunt diferite).
ozi wrote:...am senzatia ca ori nu ma place lumea de aici, ori imi gasesc posturile tampite...

Nici una, nici alta! Esti tu prea grabit. Asta e un forum pe care lumea intra benevol, in masura timpului liber. Nu e nimeni platit sa stea conectat non-stop ca sa dea raspunsuri.

In privinta deosebirilor: pleco e mai zvelt si are inotatoarele mai mari si mai ascutite decat ancistrusul. De asemenea, se observa si o usoara diferenta de colorit: spus simplu, ancistrusul e "negru cu pete albe", iar pleco e "alb cu pete negre".

Ancistrus --->image

Plecostomus --> image
manex wrote:am vazut poze cu acavarii in trepte, cu piertre prin spate...

Unde?
Pune un link, doua, ca sa le vedem si noi inainte sa ne dam cu parerea.
atomis wrote:pai... ...am luat-o dintr-un parau (deja nu m-ai avea coaja)...

Pai... e la fix!
fisherman's_friend wrote:...eu ma gandisem la 70 x 35 x 40 , dar stii ca nu strica mai mare

Indiferent ce latime si inaltime stabilesti, nu micsora lungimea sub 70 cm, pentru ca nu mai au loc neoanele de 18 W.

fisherman's_friend wrote:filtru - Tetratec X700

Bun.

fisherman's_friend wrote:incalzitor - Aquael Confort Zone with New Technology

Mai bine un Tronic de 100W de la Hagen.

fisherman's_friend wrote:iluminat - 2 x Philips TLD 830

La volumul ala iti trebuie CEL PUTIN 3 (trei) neoane. In locul tau as pune 4, fiecare cu intrerupator separat.

fisherman's_friend wrote:un capac din pal din ala de se pune in spate la mobila ?

In nici un caz!
Iti recomand PANEL-ul (e diferit de PAL si e mai aspectuos). Te duci cu schema la niste mesteri in mobilier, si stiu ei ce trebuie sa faca. Apoi tu il dai cu 3-4 straturi de ulei sicativat, apoi cu 4-5 straturi de lac si obtii un capac impermeabil si in acelasi timp superb, bun de pus in sufragerie. Daca ai indoieli, priveste capacul acvariului meu. E din panel.

fisherman's_friend wrote:a, si imi puteti spune ce preturi sunt la astea de mai sus ?

He-he, unele lucruri trebuie sa le mai afli si singur. La drum, mai frend!

fisherman's_friend wrote:offtopic : am descoperit ce specie sunt pestisorii mei !! sunt niste gupi , saracutii !! :-P

Ura!
Schimbul ideal de apa e "la picatura", adica fara oprire, zi si noapte.
Indiferent cat de putini pesti sunt, substantele nocive se acumuleaza periculos intr-un spatiu inchis.
Nu renunta la schimburile saptamanale, 30% din volum.
Cu scuzele de rigoare, dar trebuie sa te contrazic. Acvariul nu e bine plantat. E estetic plantat, dar nu ofera ascunzisuri practice. Adica sa aiba locuri in care neonii se pot baga, dar scalarii nu. Poti arata un astfel de loc?
In plus, acolo in spate nu e o perdea de Valisneria ci, mai curand, o rariste (cf. def.: 1) Padure sau portiune de padure cu copaci rari; 2) Loc unde semanaturile sunt rare.)

Uite, de la Galerie, un exemplu la intamplare de acvariu BINE plantat:

image
He-he, e una din primele lor depuneri, nu? Asa e la inceput, nu prea stiu ce sa faca, dar vor invata ei.
Cred ca sunt sanse mici sa fie fecundate.
Desi, vorba ta... ma gandesc ca poate pestele detecteaza acolo un curent de apa care scalda icrele si ii transporta produsul seminal unde trebuie. Ca doar e expert in tot ce tine de apa. (E o idee nebuneasca?)
lucian.con wrote:...Ce ma sfatuitzi, sa dau scalarii sau neonii ?

Nici unii, nici altii! Betta e de vina!
Sunt patit. Am avut pe vremuri Betta cu Xipho (deh, greselile tineretii) si l-am vazut atacand la ochi. Da bettanul!
De cel putin 7-8 ani am scalari cu neoni din diverse generatii si niciodata - vreau sa spun: NICIODATA! - nu am vazut neoni cu ochii scosi. Intr-adevar, scalarii se mai burzuluiesc la ei uneori, dar neonii se feresc din calea lor fara absolut nici un efort.

mikehorizon wrote:Chiar in dimineata asta am gasit un neon mort. Se pare ca perechea depunatoare de scalari este la maxim cu nervii.

ASCUNZATORI! ASCUNZATORI! ASCUNZATORI!
Oameni buni, construiti ascunzatori in acvarii. Un peste are nevoie si el de un mic spatiu in care sa stea uneori netulburat de altii, unde sa-si vina in fire dupa o sperietura, sa se odihneasca si sa se reculeaga daca vrea el.
Intr-un acvariu comunitar, unde traiesc impreuna specii marunte cu specii mari, este OBLIGATORIU ca cei mici sa beneficieze de zone in care pestii mari sa nu-i poata ajunge.
De multe ori e suficienta o perdea masiva de plante cu radacini zdravene, dar alteori trebuie amenajate scorburi sau vagauni din mopani sau pietre.
Intr-un acvariu gol pestii pot muri si de stres, nu neaparat ca-i vaneaza altii.
gab wrote:1. Parca am citit mai demult ca nu e prea bine sa pui rasinoase in Acvariu.

Intr-adevar, nu prea e bine. Desi, daca lemnul a stat mult timp intr-o apa curgatoare (rau, parau), se poate folosi. Un lucru e sigur: dupa ce fierbi o rasinoasa in sare, oala respectiva merge direct la groapa de gunoi. Se depune rasina aia de n-o mai scoti nici cu peria de sarma.
Deci: mai bine NU!

gab wrote:2. Oricum cred ca e mai bine ca plantele sa fie plantate in substrat!

Asa este. Dar sunt si plante care n-au nevoie de substrat, precum Anubias, Vesicularia sau Riccia.
1. Nu inlocui nisipul. Era bine sa fie NUMAI pietris, dar nici nisipul nu e o greseala capitala. Cand o sa-ti faci acvariul ala nou, de care vorbesti, sa ai grija la capitolul asta.
2. Eu zic ca, dimpotriva, e insuficienta. Cum iti arata plantele? S-ar putea sa nu poata procesa suficient de multe substante din apa, si atunci algele profita de ramasite.
3. Cu ingaduita... e OK. Dar ai grija ca viviparii se inmultesc in progresie geometrica si luna viitoare s-ar putea sa nu mai ai 20, ci 40. Cu scalarii si neonii e o idee buna, dar sa fii atent ca scalarii sa fie pui, iar neonii adulti. Altfel, neonii vor disparea in 24 de ore.
4. Daca arata ca niste pete verde inchis, atunci pot fi diatomee. Sunt semn ca acvariul e pe cale de stabilizare si vor disparea de la sine la un moment dat. Daca arata ca o panza fina verde inchis, sunt cyanophyte si indica o apa de proasta calitate.

Nu iti recomand o noua ciclare. Incearca sa remediezi ce merge prost. Iti propun sa faci niste teste de apa: pH, kH, GK, NO2 si NO3 cel putin. N-ar strica si niste teste de Fe si NH3/NH4.
cyborg wrote:Ce bine ca am de unde sa downloadez "patch-uri"

Ce-ti place sa folosesti? USB 2.0? IrDA? Bluetooth?

Termenul "bentonic" defineste organismele care traiesc preponderent pe fundul apei. Cele mai bune exemple de pesti exotici: Corydoras, Hoplosternum, Ancistrus.
Ramirezi traieste in paturile joase ale apei din cauza ca acolo se inmulteste: isi depune icrele in gropi sapate in nisip. Dar inoata in masa apei si nu se opreste niciodata sa se odihneasca pe nisip. Decat daca e bolnav.

Forum Index » Profile for Dalles » Messages posted by Dalles
Go to: