[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bluemonk
Forum Index » Profile for bluemonk » Messages posted by bluemonk
PH=7.8
Salinitate=1.025
alk=6.7
Ca=405
Mg=1245

am inceput aditia de kalkwasser (in ATO), acum sunt in perioada de calibrare ca sa mentin alk un pic peste 7

nu reusesc sa cresc ph-ul ala nenorocit, desi am pus refugiul sa mearga 24/7 cu 2 ore pauza/zi, sa vedem daca voi reusi cu kalk

coralii o duc ok si nu prea - culmea cel mai bine o duc SPS-ii si cel mai prost o duc LPS-ii + foarte prost o duce ricordea, dupa ce in primele 2 luni statea sa plesneasca de umflata ce era acum de vreo 2 saptamani a si murit 1 (aveam 4) iar cea mai mare e stransa timpul

complicata e acvaristica marina

Alk-ul ala nu e KH-ul? La 7 e cam la limita de jos. Iar cu pierderile, cum zicea un intelept - firu vietii. La mine s-au albit doar doua trachyphilia , unul e bine, pe altul l-am pierdut. restul o duc foarte bine, si LPS-ul, si SPS-ul si softies.
Treaba e sa vezi ce merge bine si sa ramai la asta.
aerosv wrote:Si un splendid Brain Rainbow , multumesc Seba Shrimp.

Sa ai noroc cu el , eu n-am avut cu unul similar. A fost in prima transa de LPS adusi in acvariu , s-a albit in scurt timp dupa care a dus-o destula vreme pana cand a inceput sa piarda tesut, desi il hrameam constant. Am renuntat la el.
Mai am un brain, s-a albit si acela insa mai putin si dupa o perioada mai lunga , momentan e bine, se hidrateaza, mananca. Astia au fost singurii cu probleme, ceva nu le place. Am vazut si eu anuntul lui Seba da m-am abtinut
Foarte frumos, felicitari. Cam cat il poti tine in forma asta sau cata mentenanta faci sa-l tii asa?
Setarile par cam pe invers celor tipice la marine. Mie mi se pare la fel de eficienta ca si in cazul utilizarii la marin daca cu 3 lampi lumineaza 600 L , gazonul acela de lilaeopsis cere ceva lumina. Iar dpdv al banilor poate mi se pare si mai eficienta daca poti lumina si marin si plantat cu aceeasi lampa si cu rezultatele care se vad in clip.
AI Hydra poate lumina si plantate (o versiune Prime pentru freshwater deja exista pe piata):
https://www.youtube.com/watch?v=MsBlR5a7v8U

Aici gama e foarte variata , de la doar schimb de apa pana la metoda Triton, la care nu se face nici un schimb de apa. Cred ca poti sa incerci sa dozezi doar un all in one sa vezi cum iti merge si in ce proportii iti tine elementele de baza - cel de la Red Sea are si trace-uri. Eu trace-uri n-am testat niciodata si nici nu ma bate gandul. Nu vreau in faza asta sa tin toti coralli pamantului, vreau doar sa scot tot ce pot de la cei uzuali pe care ii am. Schimb cam 10l la 150l saptamanal si tin Ca la 450ppm, Kh cam 8.3 , Mg nu-m mai testez , e in grafic.
Humbert wrote:of of of
toata lumea zice ca pentru soft si ceva LPS nu e nevoie de cine stie ce efort si eu din asta am inteles ca nu e nevoie sa testez pentru Ca, Alk si Mg (de exemplu)

acum testez saptamanal salinitate, PO4, NO3 si Ph - o sa-mi ia ceva timp sa ma obisnuiesc cu ideea ca mai tre sa fac inca 3 teste, mai ales ca la plantate nu am facut nici un test de vreo 8 ani )

Cand ai "stabilizat" acvariul, adica tot ce intra si iese e cat mai regulat si constant poti testa mai rar. De pilda eu PH-ul nu il testez niciodata, NO3 si PO4 foarte rar, cand imi aduc aminte, si Ca si Alk de verificare odata pe saptamana. De dozat dozez RedSea ABC+ si B-ul dar planuiesc sa trec pe lichide, ca vine si vremea concediilor si n-am curaj sa las acvariul 1 saptamana fara nici o doza.
Un clasic, vizionare placuta:
https://www.youtube.com/watch?v=0UMGZy5k1_k
Humbert wrote:neatza, o intrebare scurta:
GSP-ul meu sta inchis de vreo 2 zile.
Sunt 3 colonii separate pe aceeasi piatra, mai intai s-a inchis una si in ziua urmatoare si celelalte 2.
parametrii sunt ok (salinitate, nitrati, fosfati) si ceilalti corali sunt deschisi.

GSP-ul are niste alge paroase pe el (nu grav), sa fie din cauza asta? sau "asa face toate" cum zic mecanicii cand te duci in garantie cu Dacia?

deocamdata nu planuiesc sa fac nimic, mai astept, dar eram curios daca poate fi din cauza algelor.

merci

Eu am doua pietre cu GSP si am patit acelasi fenomen cu fiecare, cu una din ele de 2 ori, a stat inchisa vreo 4-5 zile. Ca sa-l stimulez am curatat bine piatra cu periuta si le-am si mutat, dupa asta au iesit iara.
elven wrote:coralii tai arata excelent. ca forma si hidratare bravo ! pai mai pune fraguri de corali pe langa ei sa ti se umple ca si densitate !

Ma bucur ca iti plac, si multumesc pt apreciere mai ales ca vine de la cineva care stie cu ce se "mananca" coralii. Nu fac lucruri deosebite pentru ei, nu dozez chimicale minune - doar baza - Red Sea Foundation ABC+ plus si B-ul (alk) - azi am masurat 400ppm Ca, 1200 Mg si 9.6 KH. Ii hranesc cu pipeta cam la 2 , 3 zile cu mancarea pestilor (congelate) si cateodata Grotech Nutrilps.
N-am folosit deloc ciment pentru fixarea coralilor , am citit pe aici provesti cu pierderi de pesti si mi-e cam teama sa incerc ceva - fragurile sunt cam dificil de fixat fara lipire , mai ales pe suprafete apropiate de verticala. In plus, incepator fiind, i-am tot mutat, am mai scos pietre sa scap de invazii incipiente de GHA si bubble algae, asa ca cimentul a fost de evitat.
Am vrut in schimb sa le asigur cea mai buna lumina pe care mi-am permis-o - o Hydra 52HD si sa tin temperatura cu un chiller intre 24-25C. Am considerat ca 2 Tunze 9004 (unul DC) fac o treaba mai mult decat suficienta pentru volumul asta, in rest chestiile de baza - Matrix, antifosfati in cantitati mici schimbati regulat si alternativ, si filtrare mecanica Juwel biopad schimbata la 2 zile pe care eu o consider ca se poate compara cu eficienta unui skimmer. A, era sa uit - si un reactor de biopelleti.
Si inca una:
O serie de poze de azi, au mai venit ceva corali plus o scoica, incepe sa se cam umple.
Ce mi se pare cel mai dificil la acvaristica marina este realizarea unei densitati de corali care sa rivalizeze cu plantatele.
Faci treaba si cu ce zice Dan dar diferenta e ca Hydra nu e numai cool, e profesionala - astia din Australia studiau reproducerea sexuata a coralilor in niste cutii de plastic luminate cu Hydra. La Dejong tin ferma de coral cu Hydra din cate am vazut si exemplele pot continua. Asta era ideea care o sugeram - daca bugetul iti permite cumperi Hydra si poti face de la basic hobby pana la cercetare. Daca cumperi ceva basic si vrei mai mult mai tarziu cheltuiala e mai mare.
Sunt de acord ca e o optiune scumpa insa ca posesor de Hydra consider ca merita banii in comparatie cu altele. La partea cu mounting options ai iarasi dreptate dar fiecare producator cu politica lui de preturi. Exista flex arm pentru Hydra insa pretul e intradevar obscen - 100 eur.
Hydra e un produs made in USA , asta poate explica intrucatva preturile. Calitatea e insa top, acvariile sunt pentru placerea de a privi iar lumina e totul - skimmerul , pompele, etc nu se vad si mai ales pentru ele exista optiuni chinezesti ieftine si care isi fac treaba cu success. La lumina insa lucurile nu stau asa, inca.
Ideea era sa iti iei ceva mai mult decat suficient pt nevoile actuale ca mai tarziu sa poti refolosi decat sa vinzi la jumatate de pret.
BBogdan wrote:Am nevoie de ajutorul vostru!

As vrea sa transform acvariul plantat in reef.
Acum ce sa zic , oricum nu o sa pun eu nu stiu ce corali pretentiosi, practic o sa mut tot din cub in acvariul asta si o sa mai adaug ceva piatra.

Daca iti permite bugetul , ia un AI Hydra 26 HD. Daca nu iti permite, asteapta pana cand iti va permite
Daca te-a prins "flama" cu reef-urile sigur vei vrea ceva mai mare si corali cu nevoi ridicate de lumina - AI nu te va dezamagi. Din cate am vazut nu e folosita numai in hobby dar si in institute de research - in documentarul Great Barrier Reef de David Attenborough se vad AI-urile intr-un research institute in Australia.
ionionut wrote:
Am pus o lumina chioara si misterioasa, incat acvariul pare interesant chiar si fara vietati in el.

Lumina intr-un spectru nepotrivit , chiar si chioara, incurajeaza cresterea algelor. Nutrienti vei avea in apa , nu vei putea elimina absolut toate resturile de mancare prin filtrarea mecanica pe care vrei sa o pui in practiva.
um02122 wrote:
bluemonk wrote:Problema marinelor este ca algele nu prea au concurenta, cum se intampla la plantate

Macroalge in refugiu in sump.

Scuze pt offtopic:
Din cate stiu , refugiile sunt una din metodele de control al nutrientilor dar nu am vazut acvarii pline de corali bazate exclusiv pe refugii. Poate n-am vazut eu, daca ai un exemplu as fi curios. Refugiul de la acvariul lui Melev e dublat de skimmer. Din punctul asta de vedere nu prea vorbim de concurenta 1 la 1.
Comparatia mea relativ la plantate era ca intr-un plantat plantele insele sunt cele mai bune mijloace de lupta cu algele; atat timp cat o duc bine algele nu au sanse. In plantate nu se reduc nutrientii (de catre acvarist) ci dimpotriva se adauga.
Ontopic:
Cu NPS-ul problema e ca la noi in Ro nu stiu ce se poate gasi sa faci un acvariu intreg.
Gabi C wrote:Foarte frumos bazinul ! Poate mai pui poze si cu detalii !

Cateva detalii, probabil nu cele mai bune, astea mi-au iesit acum:
Seachem Matrix carbon am folosit si eu , cam 100ml, cat sa incapa intr-un reactor mic, si nu puteam scadea fosfatii sub 0.05 ppm pe Hanna. Cum am renuntat la el, am ajuns si la 0.
Si Melev's reef (Marc Levenson) recoomanda utilizarea din cand in cand a carbonului pentru water polishing si cam atat.
Si eu am folosit acelasi nisip "viu" - Red Sea Reef Base dar n-am vazut asa ceva prin el. Din alta parte nu cred sa fi provenit vietatile. Cred ca scapi de ei cu niste consumatori. Legat de Rowaphos - n-am folosit, eu folosesc 3 medii antiphos : 2 pe care le schimb alternativ la saptamana - cam 100ml Phosguard intr-un filtru intern si 100ml PhosEx Ultra (JBL) in reactor; in plus mai sunt si biopelletii All In One. Cu astea tin PO4 intre 0.00 si 0.04 ppm la aprox 150l apa. Importante sunt cantitatile, flow-ul prin ele si cat de des le schimbi, la acvariul tau probabil iti trebuie cantitati mari. Carbonul iti adauga fosfati, eu am renuntat la el.

Forum Index » Profile for bluemonk » Messages posted by bluemonk
Go to: