[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu 250 l  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
alin_str
Junior member

IP:

Merci mult pt raspuns.
Banuiam ca trebuie sa fie asa cum ai spus tu la firele de la bobina, deoarece ele nu sunt pe aceeasi linie- 2 sunt mai sus decat celelalte 2.
Merci si pentru sfat, nu imi este rusine sa cer sfaturi, tocmai pentru a nu a face ravagii . Cand am facut "experimentul" stiu ca nu era bine ceea ce facem, dar m-am ferit ca de sa ating firele.
Totusi mai am o nelamurire- tu zici sa folosesc conductor plin la toata instalatia? Am folosit conductor litat de 0,75 mm iar la bobina am o bucata de conductor plin; legatura intre cele 2 fire o sa o fac cu o rigleta.

Bun, v-am lasat, am niste bobine de montat .
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

alin_str wrote:tu zici sa folosesc conductor plin la toata instalatia?

Ar fi bine deoarece soclurile pentru tuburi, startere si bobina (conectorii lor mai exct)sunt constrite pentru acest tip de conductor. Daca se foloseste conductor litzat, pentru un contact cat mai bun se folosesc pini. Altfel, un contact imperfect (chiar daca instalatia functioneaza) va duce in timp la incalzire, topire, etc...

Eu am realizat toata instalatia cu conductor plin, iar inainte de stecher am facut trecerea pe conductor litzat, ca sa pot monta stecherul si sa fie cordonul mai maleabil. Firele le-am lipit pur si simplu cu cositor, apoi banda si tub termo. Oricum sunt ascunse intr-un jgheab de plastic, deci nu se vad.
clauss
Senior member
[Avatar]

IP:

desi m_3 ti-a desenat perfect uite un link si aici http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fluorescente.png , e acelasi lucru

ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view&current=P1020632.jpg
[Email] [Yahoo!]
alin_str
Junior member

IP:

@clauss - merci pt link, dar eu nu stiam cum sa montez firele la bobina, schema o stiam

@m3 - e putin cam tardiv sfatul referitor la tipul conductor , deoarece deja i-am dat drumul la instalatie .
La conectorii de la neone am lipit cu cositor totusi firele pt siguranta (doamne cat m-am chinuit, pt ca trebuia sa trec firele prin plinta si capacul din spate al duliei neonului, apoi sa le lipesc...offf).

Totusi mai am o intrebare- sper sa nu-mi ceri drepturi de autor, dar am luat acvariul tau drept model (aceleasi dimensiuni, asezare a conductelor pt filtru). Bobinele le-am montat in spatele mesei acvariului confectionat din carton presat de 10 mm, insa azi, dupa vreo ora de mers, cam mirosea a...carton incins. Trebuie sa pun un material izolator termic sub bobine sau...mere asa? Si daca da, ce as putea gasi prin comert?
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

alin_str wrote:La conectorii de la neone am lipit cu cositor totusi firele pentru siguranta

Merge si asa. Ideea e sa faca un contact cat mai bun. Pe viitor, daca nu ai pini, ar fi mai simplu sa incarci capatul cu litze cu un pic de cositor, astfel incat sa devina rigid.

alin_str wrote:..sper sa nu-mi ceri drepturi de autor, dar am luat acvariul tau drept model ..

Acest fapt nu poate decat sa ma incante ca a mai folosit cuiva topicul meu, in afara de mine.

alin_str wrote:Bobinele le-am montat in spatele mesei acvariului confectionat din carton presat de 10 mm, insa azi, dupa vreo ora de mers, cam mirosea a...carton incins.

Eu le-am montat in dulapul de sub acvariu, tot prinse de pal, dar intre ele si pal am pus niste distantiere (piulite) cam de 6 mm grosime. Astfel ca nu stau lipite de pal. Acelasi lucru ti-as sugera si tie pentru ca bobinele astea au darul de a se incalzi foarte tare... si in timp cred ca ti-ar coace palul. Uite aici o poza sa iti faci o idee.
adybrood
Junior member

IP:

Salut.

Vreau sa va intreb si eu ceva, neoanele speciale pt acvariu, au un mod diferit de a functiona fata de neoanele normale ? Daca da, prin ce se deosebesc? Daca nu, de ce le aprindeti si cu balasturi si cu startere, nu e mai simplu cu un starter electronic si atat ? nici nu se incalzesc, sunt usurele, pot fi montate simplu in capac.

Mersi si sa nu ma injurati daca am spus prostii
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

adybrood wrote:neoanele speciale pentru acvariu, au un mod diferit de a functiona fata de neoanele normale ? Daca da, prin ce se deosebesc? Daca nu, de ce le aprindeti si cu balasturi si cu startere, nu e mai simplu cu un starter electronic si atat ? nici nu se incalzesc, sunt usurele, pot fi montate simplu in capac.

Au exact acelasi mod de functionare. Difera doar substanta de pe interioru' sticlei care genereaza lumina. Difera pentru ca de compozitia ei depinde spectrul.
Balasturie electronice de care vorbesti sint de multe feluri, cele de calitate - Philips, Osram - sint scumpe si mai greu de gasit. Cele ieftine nu aprind tubu' la capacitate maxima. Iar sa dai multi bani pentru un tub acvaristic si sa nu-si faca treaba ca lumea din cauza unui balast penal nu ne place.

Poze: smilie ... Poze cu plante
adybrood
Junior member

IP:

nu stiu care sunt costurile in ambele variante

intrebam doar, ma gandeam ca nu merg neoanele pt acvaristica cu startere electronice si de aceea toata lumea adopta varianta clasica.

chiar, cam care sunt costurile ? cat costa un starter plus un balast pt 15 w si cat costa un starter electronic?
[Email] [Yahoo!]
blackmoor
Junior member

IP:

tocmai zilele astea m-am interesat de lumina si la un magazin am gasit droser ,,normal'' cu 15-20 lei, si drosere de calitate de la 150lei in sus, pana la 300si ceva in functie de wattaj
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Alea clasice au avantaju' ca-s ieftine si aprind tubu' corect . Din pacate le trebe starter, ceea ce inseamna fire in plus ....... iar unii din noi urasc asta. Pentru cei care inca nu-s traumatizati la psihic de firele din juru' acvariului, e perfect trafu' clasic.

adybrood
Junior member

IP:

@Porcu: "Alea clasice au avantaju' ca-s ieftine si aprind tubu' corect":

Deci cand o sa termin de facut capacul la acvariu, sa folosesc tot varianta clasica ? starterele electronice nu aprind bine ?
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

adybrood wrote:Deci cand o sa termin de facut capacul la acvariu, sa folosesc tot varianta clasica ? starterele electronice nu aprind bine ?
Alegera e a ta. Unu' electronic de calitate ar fi alegerea optima, depinde citi bani vrei sa dai. Dintre cele electronice ieftine Vito mi se pare de o calitate decenta.

adybrood
Junior member

IP:

am o multime marca Philips, dar nu au nimik specific domeniului acvaristic, banuiesc ca nici nu exista asa ceva ) o sa incerc sa vad ce iese, daca nu sunt multumit va mai stresez cu intrebari

ms mult tuturor pt raspunsuri
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

adybrood wrote:am o multime marca Philips, dar nu au nimik specific domeniului acvaristic, banuiesc ca nici nu exista asa ceva ) o sa incerc sa vad ce iese, daca nu sunt multumit va mai stresez cu intrebari

Din cate am vazut, nu exista balasturi dedicate acvaristicii, doar tuburi. Balasturile pot "lucra" mai bine sau mai prost, atata tot; lucru ce afecteaza calitatea luminii data de tub. Asa ca daca le ai...spor la mesterit.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
alin_str
Junior member

IP:

@adybrood - nu cred ca merita diferenta intre un droser electronic si unul normal +starter. Intr-adevar, in ultima varianta e mai complicat cablajul, dar nu cine stie ce.
Mai stiu ca mai gasisem pe net (da-i cautare pe google " schema montaj neon" si o sa gasesti ceva informatii) ca electronistii au realizat un dispozitv care elimina starterul, insa se pare ca luminoforul nu ajungea sa emita aceasi lumina ca montajul initial (cel cu starter si droser).
Banuiesc ca problema asta e rezolvata la droserele electronice de firma...

Buuun, revenind la oile mele (sau pestii mei) , alaltaieri am dat o fuga in Auchan si am cumparat 2 buturi si ...peeeesti .
In sfarsit, dupa o luna de chin am si eu acvariul populat.
Am luat 5 neoni normali, 5 rosii, 5 guppy si 5 rasbora
Din pacate nu aveau plante, si am uitat sa cumpar si decor pt spate. Acisilea aveti 2 poze cu acvariul (tot e vedeti in poza e facut de mine...ma dau si eu mare )

http://img133.imageshack.us/my.php?image=09012009090dy2.jpg
http://img340.imageshack.us/img340/2756/09012009091vv4.jpg

Am facut si niste teste de apa inainte de a introduce pestii.
ph - 7,2
NO3 -15
NH4- 0.
De nerabdare, am sarit peste testele de KH si GH, dar promit ca le fac azi

Totusi, parca as vrea si niste pesti mai mari. Intr-unul din tabelele de compatibilitate am gasit ca pestii mei se potrivesc cu Tetrazona ? Cu exceptia guppy, se mai potrivesc si scalarii ?
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Aline, in stadiul in care ti-e acum acvariul risti sa ti se intample destul de repede una din urmatoarele variante:
1. ai o exploZie de alge in acvariu
2. iti intoxici pestii cu NO2-NO3
Sa-ti explic de ce: ai bagat pestisori, astora le dai mancare...din kaka lor si din resturile de mancare rezulta amoniac....asta e transformat in nitriti (bacteriile Nitrosomonas oxideaza amoniacul in nitriti) iar nitritii in nitrati (bacteriile Nitrobacter oxideaza nitritii in nitrati) (acesta este in ansamblu procesul de nitrificare)...nitratii trebuiesc consumati de cineva, de regula de plante...daca nu ai plante, precum vad, ti se vor dezvolta alge care vor consuma nitratii...daca conditiile nu-s favorabile dezvoltarii algelor sau daca astea se dezvolta prea incet, nitratii se acumuleaza si ajung la valori foarte mari = intoxicatie. Daca acvariul nu e foarte bine ciclat si nu ai bacterii Nitrosomonas prin filtru, se vor acumula nitritii...si mai grav, ca astia dau intoxicatie la valori foarte mici.
Asadar, in concluzie: baga rapid plante in acvariu, plante cu crestere rapida, ca pestisorii tai nu-s ciclide africane sa traiasca in acvarii neplantate!

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
alin_str
Junior member

IP:

Stiu ca nu e bine sa nu am plante in acvariu , dar asa cum am spus mai sus, nu aveau plante cand am cumparat pestii. In maxim 3-4 zile urmeaza sa cumpar plante, dar m-ai pus pe ganduri si o sa dau o fuga pe alte 2 pet-shopuri sa vad daca au plante.
O sa mai fac azi un test de NO3.
Cam ce plante se dezvolta mai rapid?
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

IP:

Pai, Elodeea e foarte indicata, comuna, se gaseste usor...in rest nu ma avant cu sfatul ca nu ma pricep foarte bine la plante...parca si ceva Limnophylla, Ceratopteris (plutitoare)...adica orice creste repede si consuma nutrientii (NO3) din masa apei.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
alin_str
Junior member

IP:

Din pacate, nu am gasit nici una din plantele enumerate de tine. . Am gasit totusi o singura planta mai rasarita, cred ca e Higrophyla polysperam, dar nu sunt sigur. Mai jos niste poze cu planta (are cam 15cm inaltime)
http://img82.imageshack.us/my.php?image=10012009093mn8.jpg
http://img120.imageshack.us/my.php?image=10012009094wv5.jpg.
Am facut testele pt duritatea apei si mi-a dat niste valori cam mici
GH- 3-4
KH-3
Am refacut si testul pt NO3 si intr-adevar, ai avut dreptate- nitritii au crescut pana aproape la valoarea de 25 mg/l. O sa fac un schimb mic de apa sa mai reduc din valoare.
Mai am totusi 2 intrebari:
1) Dupa ce am introdus buturugile in apa, ea a capatat o tenta putin mai inchisa (un fel de maroniu) banuiesc ca e de la taninul din lemn... E normal?
2) Pe testele de GH si KH (Tetra) scria pe prospectul in limba romana "expira 04.2008". Au si aceste teste termen de valabilitate?
Daca da ... o sa ma duc sa le dau cu ele in cap celor de la pet shop.
Sesmar
POKEMBER
[Avatar]

IP:

Daca nu ai spalat ( fiert) temeinic buturugile si daca sunt noi ( nefolosite de-a lungul timpului in apa din alte acvarii) este normal sa apara taninul. Te ajuta la scaderea phului apei si devine deranjant doar cand apa capata o tenta mult prea maronie. In timp datorita schimburilor de apa cea mai mare parte a taninului dispare.

Da, testele de apa, au termen de garantie. Nu mai tin minte de testele Tetra ce garantie au insa testele Sera au garantie 3 ani iar testele Dupla au garantie 12 sau 18 luni (dupa caz) de la prima folosire a lor.

La mine nu se deschid linkurile tale

865
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: