| Message |
|
|
Acvariula a ajuns la forma lui stabila, cea pe care voi incerca s-o pastrez cat pot de mult avand in vedere ca este un acvariu tablou. Am mai cumparat doi otto (si o sa mai cumpar 2 cand mai aduc la magazin). In rest nimic schimbat. Tot la 2-3 saptamani arunc o galeata de plante, in special hetheranthera care creste ca nebuna. Ba chiar am impresia ca de cand am adaugat hetheranthera in acvariu, rotala si-a incetinit cresterea.
Nu stiu daca am mai spus asta, insa am descoperit ca am cel putin 4 creveti supravietuitori (din cei cinci adaugati). :bgalben: Poate sunt toti cinci in viata, insa nu pot fi sigur pentru ca n-am vazut mai multi de patru simultan.
|
 |
|
|
Fain, daca il mai lasi cateva zile se face cristal! 
|
 |
|
|
|
E OK!
|
 |
|
|
Bafta, sunt convins ca o sa mearga. 
|
 |
|
|
|
Ai asa de multi pesti (si pe deasipra si incompatibili), ca pentru a trai calumea ai nevoie de cel putin 500 de litri pentru ei. Asa ca asta e baiul. Alt sfat n-avem sa-ti dam pana nu iti cumperi acvariu mare, sau pana nu donezi marea majoritate a pestilor.
|
 |
|
|
silvercristy wrote:nu am intrat tare, dar dc zice ca acvariul meu este o galeata mizerabila??
Va multumesc pentru raspuns.
Dar spune-ne mai exact: ce volum are acvariul tau (cat litri?), si cati pesti ai din fiecare specie? In felul asta putem sa ne dam seama mai bine ce se intampla la tine in acvariu.
|
 |
|
|
Inca nu e ciclat. Va fi ciclat doar cand si amoniul si nitritii vor fi zero. Atentie la asta! 
|
 |
|
|
silvercristy wrote:Nu stiu dc vorbesti fara sa stii, daca nu sti nu vorbi.
Tu ai intrebat, Porcu ti-a raspuns. Ai primit un raspuns civilizat, si chiar daca nu ti-a placut, trebuie sa raspunzi pe acelasi ton. Dupa cum zicea si Chitron, vezi ca aici nu esti pe orice alta zgaiba de forum, asa ca ai grija cum raspunzi oricarui alt coleg de forum.  Citeste regulamentul.
Si ca sa revin la subiect, subscriu si eu celor spuse de Porcu si Chitron. Citeste asta, asta si asta.
|
 |
|
|
viulian wrote:Dupa ce se cicleaza, fii cu ochii pe kH sa nu fie sub 4 , si pH sa nu scada sub 6 [nu stiu daca e o regula, dar eu cam asta ma stradui sa mentin].
Fii atent si ca pH-ul sa nu creasca prea mult (peste 7.5). Amoniul, nitritii si nitratii sunt mai toxici la pH ridicat.
|
 |
|
|
clauss wrote:este mult?
Hmm... cam pe la limita. Dar merge; sunt altii care au in plus o pereche de scalari la acelasi volum 
|
 |
|
|
Mersi ca mi-ai zis (nu stiam). Din cate am inteles si Blyxa tot nitrati vrea. Am acasa si o sa bag... cand incep cu EI, o sa ma asigur ca am destui nitrati 
|
 |
|
|
|
Blyxa nu a miscat inca... iar hetherantherele nu le-am tuns inca de cand le am. Atata au crescut in vreo 2-3 saptamani de cand le-am luat.
|
 |
|
|
Pentru mine cele doua poze sunt identice. :aaa: Dar lasa ca ma fac lunetist :rambo: sau cautator de gandaci! 
|
 |
|
|
Am tuns Rotala, asa ca pana prinde din nou radacini, mai aman faza cu EI. Intre timp as vrea sa va arat cum a mai evoluat acvariul.

|
 |
|
|
viulian wrote:a) Inainte sa bag CO2, aveam kH 4 si pH 6.5. Nu stiu daca tabelele acelea sunt valabile doar dupa ce bagi CO2 - sau sunt valabile si inainte ? De unde sa stie tabela daca eu bag sau nu, nu  ?
Inainte sa discutam restul problemelor, eu zic ca trebuie sa ne concentram asupra acestei afirmatii. Un pH de 6.5 la KH 4 este unul foarte scazut daca nu ai adaos de CO2. Sincer m-as uita prin acvariu (sau prin solutiile care le adaugi) sa vad ce altceva ar putea scadea pH-ul asa de mult. La robinet cat e pH-ul? Te asigur eu, ca daca nu adaugi CO2, si ai un pH=6.5 la kH=4, atunci chiar daca tabela iti da aproape 40ppm CO2, tu nu ai cum sa ai asa de mult. Nu cred ca ce vietuitoare ai tu acolo sa creeze asa de mult CO2. Iar daca chiar e asa, inseamna ca ai supra-populatie, si m-as uita foarte atent si la NH4 si NO2.
Ai cumva turba in substrat? Car de des si cat de mai faci schimburile de apa?
|
 |
|
|
 A scuze... n-am citit cu atentie ce s-a postat anterior, si am interpretat "natura" cu viata terestra nu cea subacvatica. 
|
 |
|
|
|
Plus ca daca nu ma-nsel este mai usor de asimilat CO2-ul din atmosfera decat cel din apa (deci nu e nevoie de cantitati asa de mari), din cauza ca frunzele supraacvatice au membrana mai subtire decat cele subacvatice.
|
 |
|
|
Mersi de sugestii, insa chiar o rugam pe sotia mea sa ma ajute (si ea vede culorile ca orice alta femeie), si chiar si ea se mira de ce sunt asa de apropiate. Chestia e ca nu pici niciodata exact pe nuanta, ci intre, si intre doua nuante poate fi de exemplu (nu stiu pe dinafara, din amintiri): 10 ppm si nuanta urmatoare 20ppm, si pe urma trebuie analizat daca e mai aproape de 10 sau de 20 (dpv coloristic), ceea ce nu ma incalzeste. Pot sa cred ca am 12ppm si sa am de fapt 18ppm (adica 1.5 ori mai mult), ceea ce este mult zic eu (dpv fractional).
Asa ca de aia vreau sa incep sa folosesc metoda estimativa, pentru ca in felul asta voi sti ce am acolo, fara sa ma bazez pe teste. Bineinteles ca din cand in cand pot testa, dar nu va trebui sa le testez asa de des, pentru ca ma cam enerveaza (cu exceptia KH-ului care e f. simplu).
|
 |
|
|
Dupa cum ziceam, testele mele de PO4 de exemplu contin o scala de la alb la un rozaliu, iar diferenta intre nuante este asa de mica, incat nu-mi dau seama daca am in acvariu 0ppm sau 20ppm PO4 (am de ales intre un alb si un roz asa de deschis ca e aproape alb, chiar daca diferenta de concentratie e imensa). Asadar ma gandeam ca cel mai bine folosesc metoda estimativa, si raman la masurarea doar a PH-ului si KH-ului (unde culorile sunt mai usor de citit: albastru-verde-galben).
Aceeasi problema de culoare o am si la NO3, PO4, Fe. Si mai mentionez si faptul ca oricum nu sunt cel mai bun in ceea ce priveste culorile (sunt un pic discromat), ceea ce ma impiedica sa disting asa de usor intre rozurile alea de pe test.
Eu folosesc testele de la Sera  . Poate testele altor marci folosesc alte culori.
|
 |
|
|
m_3 wrote:Poate peste un an - doi, cand o sa ma apuc de el o sa se mai ieftineasca si jucariile astea cu CO2.
Nu mi-as tine rasuflarea ca se va ieftini simtitor. Am cumparat acum doi ani asa ceva, si preturile nu par sa se fi clintit deloc de atunci. Asa ca daca asta e motivul asteptarii, atunci mai astepta! 
|
 |
|
|