Author |
Message |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2008 17:15:29
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
gengiskhan
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/173876671948e5d2cd2a0f4.jpg)
IP:
|
Salut.
Cum spune si titlul, pestisorii mei sunt bolnavi.
Sa o iau de la inceput putin:
Acvariul il am de ~2 saptamani. Adica de 2 saptamani e plin cu apa. Pestii i-am adus de vreo 6 zile. O sa ma "certati" putin, dar... am o combinatie nu foarte normala de pesti: 4 velifera la ~6cm, 4 scalari mici de ~3cm, 4 ancistrus de maxim 2cm si un crowntail. Acvariul e de 100 x 40 x 50, e plantat cu niste echinodorusi, criptocorine, vallisneria (gigantea), anubias, acicularia (parca asa se cheama) si inca vreo 2 plantute mici care nu stiu cum se cheama. Filtru intern de la Tetra, termostat tot Tetra. Si mai am 3 radacini de mangrova.
Stiu ca velifera si scalarii au pretentii de apa cam total diferite si stiu de asemenea ca beta nu isi are loc aici. (Daca nu stiu bine, va rog corectati-ma  )
Parametrii apei astazi dimineata:
temperatura 26.5
pH 7
kH 3
gH 7
NO2 ~0.2 mg/l
Si-acuma problema. Problema e cu scalarii. Stau toti 4 la suprafata apei cu aripioarele stranse. Aripioarele sunt cam destramate, mai ales cele pectorale. Nu par sa respire mai greu. Respira normal. Dar nici nu vor sa manance.  I-am hranit cu Hikari Discus (initial vroiam sa-mi iau discusi dar pentru ca absolut toata lumea mi-a zis sa nu... am renuntat) si cu artemia congelata. Astazi dimineata am observat ca unul din scalarei avea parca si o mica rana in partea dreapta, langa innotatoarea pectorala.
Un comportament ciudat il prezinta si beta. Se ridica la suprafata sa respire si dupa aia se retrage undeva, sub o planta sau sub o buturuga si sta acolo. De mancat mananca...
Velifera n-au nici pe... nimic! Inoata veseli si se fugaresc prin tot acvariul.
Daca vreti sa va dau mai multe detalii... spuneti-mi. A, am uitat sa mentionez ca problemele astea au aparut acu vreo 2-3 zile si s-au inrautatit cate putin in fiecare zi.
Please help me!
|
|
 |
andras
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2008 21:35:20
|
andras
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1057089645475cb5a7c014d.jpg)
IP:
|
Daca poti sa ne descrii fecalele scalarilor? Poate ar ajuta.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2008 22:54:27
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Ceva asemanator am patit-o si eu. Povestea e ca in 2 saptamani apa de la tine din acvariu nu a avut timp sa se echilibreze (pari ca ai citit, deci banui ca ai citit si de ciclul azotului).
Pestii sunt sensibili la conditiile nasoale (ar fi trebuit sa masori ammonia - NH4 si NH3 daca gasesti un kit) si foarte probabil sa fie pe la 5ppm (ceea ce e toxic).
Din cauza intoxicarii, pestii devin foarte sensibili si dezvolta cam ce 'sensibilitati' au ei. Daca vei da tratament (in conditiile in care acvariul nu e ciclat) vei inrautati si mai rau conditiile.
Boala pe care o au ei nu o stiu, dar important este sa reduci concentratiile toxice din acvariu, asa ca ar fi bine sa incepi cu o schimbare de 40% a apei. Si faci asta zilnic, cateva zile. Cumpara si niste Sera Ammovec precum si niste Tetra Easy Balance si dozeaza cum trebuie.
Boala in sine nu o stiu.. dar in mod clar pestilor nu le e bine in apa. Ar trebui cam zilnic sa schimbi 25% pana cand se va cicla acvariul - iar la ce volum de pesti ai (si nu ai zis ce filtru intern ai) probabil ca va dura mai mult decat normal sa se cicleze (mai ales ca la inceput reflexul este sa dai mai multa mancare pestilor).
Deci incepe cu schimbari de apa dese, si cauta un tester de ammonia ca sa vezi ce si cum.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2008 22:57:17
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Scuze - ai zis ce filtru ai - sper sa fie suficient de mare pentru acvariul tau.
Repet - pestii nu se imbolnavesc de nebuni  ci doar cand traiesc in conditii nasoale. Au toate bacteriile pe ei (si parazitii) dar aia nu se dezvolta decat daca sistemul imunitar al pestilor este dat peste cap.
La mine neonii au parut cei mai rezistenti la contiile nasoale, pana cand m-am trezit cu 4 din ei morti intr-o zi. Deci aparentele inseala. Regula de aur este o calitate a apei impecabila, si vei avea foarte putine probleme pe termen lung..
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 06/03/2008 23:59:15
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Update. Prima victima: un ancistrus.  Se pare ca si unul din scalari nu mai are mult...
Tetra Easy Balance am si am tratat in seara asta apa. De asemenea, inainte de asta, am schimbat partial apa.
viulian wrote:iar la ce volum de pesti ai (si nu ai zis ce filtru intern ai) probabil ca va dura mai mult decat normal sa se cicleze
Filtrul intern e un Tetratec In1000. Pe el scrie ca merge pana la maxim 200 de litri cu un debit de maxim 1000 l/h (cu toate ca-mi vine greu sa cred). Voi achizitiona un filtru extern cat de curand.
Ce vrei sa spui cu volumul de pesti si ciclarea mai grea?
In alta ordine de idei, vroiam sa iau Baktopur... dar daca zici ca un tratament ar face mai grava situatia, renunt. Acum daca ma gandesc bine, nici nu cred ca mi-e de folos Baktopur. Voi merge pe Ammovec pentru tratarea apei.
Alte probleme mai noi: velifera au toti pucte mici albe pe aripioare (gris?) si din cate vad eu, si se pare ca ancistrus la fel. De ancistrus mi-e greu sa spun pentru ca sunt foarte mici si ii vad rar prin acvariu. Ce nu inteleg eu e ca astia (velifera) sunt foarte vioi si nu au nimic. Inca pe de-asupra, domnisoara (tot velifera) mi-a facut si pui! Nu stiu cati, n-am vazut prin acvariu decat 2 care si ei par ok si veseli. Daca or fi fost mai multi... n-am gasit nici macar morti. Temperatura am ridicat-o la 27 de grade si jumatate. Intrebarea e: ce pot sa fac pentru gris-ul asta in conditiile mele?
Alta intrebare: Tetra Easy Balance pentru conditionarea apei sau tratamentele pentru pesti nu-mi fac rau la plante? Nu as vrea sa le pierd. Si asa, la 27,5 grade s-ar putea sa fie cateva carora sa nu le convina.
Nu am acvariu de carantina in care sa pun pestii si oricum cred ca in cazul unui tratament trebuie sa distrug si microbul din acvariu, nu?
Altceva ce nu mi-e clar e de ce plantele nu au nimic? Le este chiar bine, cresc! Mai ales echinodorusii. Stiu ca sunt plante mai rezistente dar la un ammonia spike n-ar trebui sa fie afectate si plantele? Sau e la un nivel mult mai mic?
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2008 00:04:53
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Am uitat sa spun: am si un Tetra Safe Start pe care scrie ca reduce nivelul de amoniac si nitriti. Scrie ca e pentru introducerea mai rapida a pestilor in acvariu si pentru tratarea apei inainte de a o pune in acvariu - apa schimbata... sa-l folosesc? Sa dozez cat petru volumul meu?
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2008 00:22:59
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Baktopur in nici un caz man  obligatoriu cu acvariu de carantina. Ai putea incerca niste 'bai' adica pui jumatate de pastila (ei recomanda 1 pastila) cam in 2litri de apa (in orice recipient) si tii pestii acolo 30 de minute. Dupa care ii pui inapoi.
Si acum intrebarile tale:
1) Easy Balance nu face rau. Eu pun mereu cate putin (cand am chef) asa de control. Nu dozez la cat zic ei ci mult mai putin, dar rau nu face.
2) Tetra SafeStart e ok, da. Ca si Sera Nitrivec/Ammovec. Au acelasi rol. De fapt lumea e impartita in doua, unii zic ca n-are efect, altii zic ca are. Pe mine nu ma deranjeaza sa pun daca stiu ca exista o sansa diferita de zero sa se cicleze mai repede. Pentru 10ron cat costa (chiar mai putin), de ce nu.
3) Plantele nu au nici o problema cu temperatura, la mine cand am ridicat la 30 de grade plantele cresteau de rupeau  cred ca le place tempratura [de fapt le place sigur, doar ca la temperatura mai mare, cantitatea de oxigen din apa e mult mai coborata si obligatoriu sa pui ceva bolborositor sau macar sa lasi filtru sa bage toate bulele de care poate]
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2008 00:38:31
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Thanks a lot!
Pusesem deja si safe start (cat mai aveam, mai putin decat ar fi trebuit) si easy balance (dozat exact cat trebuie la volumul meu de apa).
O sa vad ce se intampla. Ok, o sa ridic si temperatura la 29 - 30. Echinodorusii si anubias-ul stiu sigur ca n-au nici o treaba. Dar am si valisneria si asta stiu ca nu prea rezista - poate nu stiu eu bine, ce-i drept. In fine, ce-o fi o fi. O sa tin 29 - 30 de grade cateva zile si vedem. filtrul e pus sa traga aer cat poate de mult. Baga destul de bine si agita bine apa la suprafata.
Cu baktopur... vad eu ce fac, in acvariu sigur nu pun.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2008 00:41:21
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Deja ma exaspereaza ca nu pot edita posturile.
Am uitat o intrebare, deh.
Si eu sunt admin de forum de cativa ani, si am patit aceiasi faza cu o tipa mai veche care si-a sters toate posturile (si le-a inlocuit cu .).
Mi-a luat cateva ore sa refac din backup toate textele lipsa, si dezactivat ca oamenii sa-si mai poata edita posturile. DAR macar am lasat sa se poata edita 60 de minute!
Of.
Deci uitasem asta:
Ce vrei sa spui cu volumul de pesti si ciclarea mai grea?
Multi pesti inseamna mult amoniu in apa la inceput (adica a fost gresit ca ai pus toti pestii odata). Puriştii recomanda cate 1-2 la o saptamana sa zicem, caci bacteriile acelea care dizolva amoniul in exces nu se adapteaza instant, iar tot timpul cand concentratia de amoniu e crescuta, pestii sufera. Tu i-ai pus pe toti odata, i-ai hranit (caci amoniu contine si mancarea de pesti) si .. intelegi.
In locul tau eu as incerca sa scad ph-ul putin (amoniul nu mai e chiar atat de toxic), as face schimbari de apa dese pana se cicleaza acvariul, si eventual un tratament cu baktopur dar in exteriorul acvariului [cu toate ca vei stresa pestii care si asa sunt slabiti, dar macar incerci sa-i salvezi].
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2008 00:48:16
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
viulian wrote:Multi pesti inseamna mult amoniu in apa la inceput (adica a fost gresit ca ai pus toti pestii odata).
Intr-adevar, aici am gresit, recunosc. Dar ca si numar de pesti, tinand cont si de dimensiunile lor, nu cred ca sunt multi pentru volumul acesta de apa. A, aici mai precizez ca de velifera o sa scap - ori in alt acvariu al meu care va urma, ori ii donez cuiva. Deci o sa raman cu scalarii si ancistrusii... cati or mai ramane din ei.
Mutumesc pentru raspunsurile rapide.  Sper sa se indrepte lucrurile.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/03/2008 01:02:28
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Succes! Acum incepe partea mai grea, cea cu rabdarea si atentia :-)
|
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/03/2008 18:16:39
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Un update la situatie.
Am reusit sa stabilizez apa. Am adaugat Sera Ammovec si am testat amoniul si e mult mai bine. Pestisorii i-am tratat cu niste Baktopur separat, intr-un recipient, nu am adaugat in acvariu.
Dar... 3 ancistrusi s-au dus si la fel un scalar.
Mai am o problema: din 4 ancistrusi, 3 au murit dar al patrulea nu-l gasesc nicaieri in avariu. Problema e ca daca s-a dus si asta si a ramas in acvariu... nu o sa fie prea bine.
In rest, s-ar parea ca si-au revenit mult pestisorii mei. In afara de un scalar care nu da semne bune (deci cred ca o sa raman numai cu 2 momentan si o sa le aduc companie dupa ce se cicleaza complet acvariul).
Am mai observat ceva: amoniul s-a redus la o concentratie mult sub nivelul alarmant dar acum a rescut concentratia de nitriti undeva in jurul valorii de 0.3 - 0.4. Am testat azi dimineata si dupa aia, am schimbat cam 30% din apa. Sper sa fie ok. O sa mai fac maine niste teste.
Acuma o intrebare: cam cat ar trebui sa dureze o ciclare completa a acvariului? Si cum imi dau seama ca s-a ciclat? Pur si simplu prin teste? Se observa o stabilitate a apei?
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 08/03/2008 23:03:31
|
viulian
Aquamaster
IP:
|
Asta e, daca a murit si a ramas acolo, foarte probabil sa:
1) fie prins pe undeva (daca era mai mic) prin spatele filtrului sau
2) sa fie deja papat de restul.
Plus, ce ai observat e corect: dupa ce incepe sa scada concentratia de amoniu (Deci s-au dezvoltat bacteriile care il mananca) incepe sa creasca concentratia de nitriti (Care sunt resturile produse de acest prim set de bacterii). Acum trebuie sa mai ai rabdare o saptamana, doua, pana scade si concentratia de nitriti (pentru ca deja se dezvolta setul doi de bacterii).
Uite aici o poza: http://www.peteducation.com/images/articles/ill_maturation.gif
Ciclarea dureaza cam o luna.. si masori cand amoniu si nitritii sunt aproape nedetectabili.
Din cate am observat la mine, nu e obligatoriu sa se reflecte in calitatea apei. Apa poate fi tulbure in continuare (Spre albicios cand inca sunt bacterii in apa si nu doar in filtru). Daca e asa, ori mai reduci din mancare (daca se poate) ori mai adaugi cateva plante care consuma si ele amoniu.
Dar si cu plantele e cu dus intors, caci e mai complicat acolo sa gasesti echilibrul. Se poate face cu investitii in macro/micro nutrienti, co2, etc.
 Dar incet incet. Dupa ce se cicleaza, fii cu ochii pe kH sa nu fie sub 4 , si pH sa nu scada sub 6 [nu stiu daca e o regula, dar eu cam asta ma stradui sa mentin].
|
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2008 13:08:54
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
IP:
|
viulian wrote:Dupa ce se cicleaza, fii cu ochii pe kH sa nu fie sub 4 , si pH sa nu scada sub 6 [nu stiu daca e o regula, dar eu cam asta ma stradui sa mentin].
Fii atent si ca pH-ul sa nu creasca prea mult (peste 7.5). Amoniul, nitritii si nitratii sunt mai toxici la pH ridicat.
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2008 13:30:18
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Am testat din nou parametrii apei si pH-ul e 6.5, kH 3, nitriti 0.5, amoniu 0,2 - 0,3. As putea sa adaug niste kH plus sa mai ridic duritatea dar nu vreau sa mai pun nimic momentan. Il las sa vad cum evolueaza singur.
O sa vad ce se intampla in continuare. Trebuie sa ajunga intr-un final la un echilibru.
Multumesc pentru ajutor.
|
|
 |
Anubias
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 09/03/2008 13:31:54
|
Anubias
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/19104275684317fc7bb1749.jpg)
IP:
|
Inca nu e ciclat. Va fi ciclat doar cand si amoniul si nitritii vor fi zero. Atentie la asta!
|
Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 10/03/2008 22:26:42
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Ok, problema: nitritii au ajuns la 1 mg/l si pH 6,5. Cel putin atat imi arata testele. Ce fac? Sa il ajut cu niste nitrivec (maine... ca nu am) sau sa-l las (acvariul) sa se decurce singur?
Valisneria s-a oprit din crestere. O fi din cauza temperaturii? Ca daca au fost bolnavi pestii, am ridicat la 29 - 30 de grade. Ieri am scazut cu un grad, dar e tot destul de ridicata temperatura.
Alta intrebare care poate ar trebui sa o pun in alta parte... sper ca tousi nu se supara nimeni. Pe anubias mi-au aparut niste pete mici maronii. Alge? Si cum scap de ele? De-asemenea, frunzele mai vechi de echinodorus - si nu numai - au firisoare subtiri de ... alge de culoare bruna parca. Nu sunt multe, nu au ajuns la nivelul la care sa deranjeze. Dar... ar trebui sa-mi fac griji?
Multumesc mult pentru ajutor!
|
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2008 08:47:02
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
gengiskhan wrote:nitritii au ajuns la 1 mg/l
E prea mult nitrit, e ortavitor la 1 mg/l. Fa schimburi de apa mici si dese pina scade concentratia.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
gengiskhan
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/03/2008 10:16:45
|
gengiskhan
Moderator
IP:
|
Porcu wrote:E prea mult nitrit, e ortavitor la 1 mg/l. Fa schimburi de apa mici si dese pina scade concentratia.
Stiu ca e prea mult. Am schimbat ieri 20 de litri de apa, care inseamna cam 12% si o sa continui sa schimb si azi si maine... pana cand o sa scada concentratia. Dar intrebarea era daca sa intervin cu nitrivec sau sa-l las sa se stabilizeze singur, bineinteles cu schimburi de apa.
|
|
 |
|