pustyu wrote:este o diferenta intre ce exista pe piata acum 3 ani de zile si ce exista acum...
Diferenta celor 3 ani imi pare nesemnificativa in calitatea gupanezului de rasa...aceleasi
starpituri pitice niste femele para pic de culare pe ele... etc... si acum 3 ani si azi.
Ma asteptam daca tot pretinzi ca esti un cunoscator fin al fenomenului sa te apuci sa povestesti daca tot ai cunostinta de oameni si linii de referinta de Guppy (apropos vezi ca se scrie cu doi de p), de crescatori sau macar de pasionati speciei in cauza...iar astia au disparut de pe piata cu mult inaintea termenului de 3 ani invocat de tine.
Importuri de Guppy se fac de ani de zile , chiar si pe vremea lui Piticu` mai aparea asa din neant cate o linie adusa ba de la cehi, ba de la DDR-isti, ba de la rusi...iar ulterior dupa `90 de la moldoveni.
Toate aceste importuri au insemnat castig real si ulterior linii de lucru pentru pasionatii nostri.
pustyu wrote:toata lumea spune ca poate faca Gupy, ca e usor de inmultit, etc, sa va vad oameni buni, hai sa vorbim la modul rentabil, cine mai este in stare sa faca mii de gupy?
Eeee uite ca nu chiar toata lumea, taman iti scrisesem cateva randuri mai sus:
Daca faci din Guppy o pasiune, stapanesti genetica, scoti linii...este un peste superb...cum nimeni nu face treaba asta la modul serios ies niste cocarle cu trei puncte...
Apoi ma intereseaza ce intelegi tu prin rentabil?
Gresesti fundamental cautand rentabilitatea pe un forum de acvaristica. Oamenii aici nu-si propun sa traiasca din acvaristica ci sa o practice la modul cat mai corect. Din pacate asta implica sa bagi...nu sa scoti

...bani.
Intrebarea despre rentabilitate poti sa o adresezi
pietarului...care daca o sa fie cinstit cu tine o sa-ti marturiseasca ca pestele respectiv nu e productie proprie. Ultimul pietar oborean din linia invocata a celor care avea linii de gupanezi, care ii lucra si pentru care e clar ca erau rentabili, in casa caruia am vazut si carti de specialitae ce tratau teme de genetica in reproducerea liniilor, a fost Emil Covaci. Un meserias, caterincos cum rar am intalnit si care a "decedat moral" odata cu Piata de la sine...
Un om cu si mai multa carte la care am vazut o linie fara sa exagerez de concurs a fost Virgil Ciobanu....eu iti tot invoc nume in speranta ca tu o sa-mi confirmi ca ai habar de ce vorbesc...altfel tonul tau imperativ si acuzele aruncate peste spate nu au alta valoare decat de a starnii scandal

...fara ca tu sa ai habar de subiect.
unde e negrul ala care a umplut piatza? s-a vandut, a murit ca... toata lumea face gupy, nu?doar toti suntem niste experti... procesul de acvaristica s-a transformat din placerea de a scoate cat mai multi pui si cat mai multe varietati in comoditatea de a avea un baban de bazin pleoshtit in sufragerie cu ciclide africane sau mai stiu eu ce care se inmultesc si isi cresc puii singuri... penibil...
Negrul si rosul si turqoise-ul si violetul se dusera p....li :18:

de sufelet pe apa Dambovitei de ani de zile, cum s-au mai dus si altele varietati aici in
Miorticland.
Daca tot esti asa de expert in gupanezi insa ai fi trebuit sa cunosti si care-i durata medie de viata a unei linii exprimate in ani....asa ai ajunge printr-un calcul simplu
artimetic sa constati ca nici nu mai aveau cum sa mai fie daca nu ai pus nimic peste ce ai mostenit acum cativa ani...dintr-o linie.
La partea cu acvariul pleostit de africani probabil ca o sa-ti raspunda
fratili batran, obosit si pleoshtit Koala 
care in curand va fi posesorul unui astfele de bazin....numai ca ce pot eu sa-ti zic este ca iar te lansezi aiurea. Nu baga toti oamenii intr-o oala. O droaie dintre cei care au ajuns sa aibe acvarii cu A mare au trecut prin etapa gupanezu` vesel facut cu sarg acum ani buni de zile pentru ca apoi sa ajunga la lucruri mai complexe. Acvaristica
ie diversa si-i frumoasa si pentru ala care face linii de gupanezi si pentru ala care se uita cum isi molfaie`n gura puii africana`. Acum sa nu cadem in pacatul in care daca eu am afirmat ca a face linii de Guppy nu e o intreprindere exact simpla a reproduce anumiti africani este. Si pana una alta cred ca esti de acord cu mine ca mai multi gupanezi pe toate drumurile decat africani...
...am venit in Bucuresti la facultate si speram sa gasec renumitele ferme de pesti... sa imi iau un "job" neplatit acolo din placerea de a creste pesti... am gasit vanzatori in obor care spun niste minciuni scuipate printre dinti si care au pesti majoritate exportati... dar Romania e plina de acvaristi cum e plin forumul asta de minciuni....
Avantul tau studentesc imi trezeste nostalgii...acuzele legate de presupusi acvaristi de dezonoreaza insa.

Nu am sa ma lansez intro polemica cu tine despre
mincinosii forumului, dar am sa te rog daca traiesti cu dispretul asta in suflet fata de userii nostrii sa ne ocolesti si sa migrezi spre alte zari mai senine...undeva unde crezi tu ca o sa descoperi Valhala acvaristica a crescatorului autentic de Guppy si sa-i lasi in pace
pre pleoshtitii astia care au esuat in sarcofage de neam prost

si sa dea Dumnezeu sa aud despre tine ca esti unicul producator de linii de Guppy de o rara frumusete. Pana la proba contrarie pune-te in locul meu nu al acvaristului Sandu, ci al administratorului Sandu.
Am in mana dreapta cativa oameni pe care-i cunosc de zeci de ani, ale caror performante in acvaristica le stiu si cu care sunt intamplator sunt si coleg aici de fro 5 ani...iar in mana stanga un
pushty care vine si arunca cu noroi in ei de la al 5-lea post, se da expert in Guppy dar nici macar nu a binevoit sa scrie cateva randuri despre el la rubrica dedicata, unde ar fi putut sa imi demonstreze ce experienta are, ce reustite etc....Tu pe cine ai crede???
Dupa cum ai vazut, oi fi clona, oi fi rau intentionat

eu nu te-am ras...dar daca o ti asa, multa Daphnia(a se citii pureci) nu o sa faci pe aici printre mincinosi.
E prima si ultima avertizare.
Aaaa si mai am o rugaminte, la un alt topic ai postat adresa domnului Boloni, in paranteza fie spus un alt posesor in anumite perioade, de linii de Guppy de exceptie. Nea Fane m-a rugat cu ani de zile in urma sa nu-i mai apara numele pe forumul de acvaristica si nici adresa magazinului sau casei,,,cum vrei sa-i zici...pe vremea aia era un singur forum, daca ar fi sa fiu al dracu as zice ca si acum a ramas tot unu`...da` ma rog hai sa nu mai starnesc valuri iar tu si restul lumii sa tinem cont de rugamintea dansului