Multumesc faraone pentru raspuns. Acum sa-ti raspund si eu
Inainte de toate, am dat de curiozitate un mail la reef sa intreb de standul juwel pentru acvariul lor 240 (banuiesc ca 240 litri). Practic eu dupa cum am vazut cum e construit, 4 placi verticale si una mica in spate. Grosimea mi-au confirmat-o cei de la reef ca e de 16 mm (nu 18), deci ca la mine. Intr-adevar dupa cum zici tu, am mai intalnit ideea ca acel pal ar fi tratat altfel. I-am intrebat si asta, astept un raspuns. Macar asa de curiozitate. Diferenta insa ramane ca masa de la juwel are toate cele 4 picioare sub acvariu.
Referitor la partea suspendata, nu cred ca am sa-l pun cu 5 cm in fata si 5 cm in spate suspendati, ci cu 10 cm in partea din spate. Si asta din motiv estetic...cred ca ar arata nu prea bine acvariul iesit din linia mobilierului (sper ca ma fac inteles).
Daca il fac de dimensiunile ce le spui matale, m-as duce aproximativ la o masa de 310 - 330 kg. Ma apuca un pic tremuriciul
Referitor la intaritoare, acestea se pun sub taietura sticlei? Sau imediat la nivel cu linia de taietura? Parca am vazut ambele variante. De asemenea intariturile trebuie facute cat lungimea acvariului, adica sa fie lipite la capete si de peretii laterali, sau mai scurte? Daca ar fi lipite si de peretii laterali, capul meu imi zice ca ar fi mai utile, insa lucrul asta nu pot sa il fac pentru intaritura de pe peretele din spate, caci la capete intra furtunele filtrelor.
O alta problema ar fi urmatoarea si o scriu tot aici daca am apucat sa deschid topic. Lumina. Actualmente am o lampa 2x39W, la care vroiam sa adaug inca una de 2x54W in conditiile in care acvariul il faceam cu dimensiunile initiale. Daca il modific conform ultimelor dimensiuni apar doua chestiuni:
a. creste volumul de apa, ceea ce m-ar indrepta spre 2 lampi 2x54W sau una 4x54W , in functie de cum pot aprinde neoanele.
b. lampa de 2x39W sunt aproape sigur ca nu are dimensiunile de 110 lungime. Verific cand ajung duminica in Iasi, dar sunt aproape sigur. Si oricum, daca sa spunem ca picioarele ajung la 110, neoanele sunt mai scurte si as avea lateralele umbrite in partea lumina de lampa cu pricina. Asta ma duce la aceeasi rezolvare de mai sus, 4 neoane de 54 W.
Zic bine?
Ca fapt divers, am convins-o pe don'soara sa inlocuim corpul de mobila cu un altul. Acum trebuie ca ea sa discute problema cu maica'sa, "capo di tutti capi". Nu-mi fac sperante prea mari, totusi tineti-mi pumnii
LE: Mi-a raspuns dl. George de la Reef. A spus ca e pal melaminat, ca si cel de comert, nu e tratat in vreun mod special (ma refer la standul juwel).