[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
uit aici un link cu diffuserul asta, zice ca e din acrilic nu din sticla deci probabil ca e mai rezistent

https://www.plantedtank.net/forums/8-general-planted-tank-discussion/1267617-i-found-aquarios-neo-diffuser.html
Eu nu am folosit difusere din astea mai high end, iti spun de ele pt ca le vad pe youtube pe la george farmer sau juris jutaevis. Cauta pe google "neo difuser".

La filtrare nu stiu ce sa zic ca nu mai cunosc toate modelele si pt mine filtrarea e un subiect f simplu. Iei orice filtru cu debit declarat macar de 5-6 ori volumul acvariului si cu volumul cel mai mare la categoria lui si il umpli cu siporax si aia e. Al doilea criteriu e sa nu fie un filtru cu probleme cunoscute, cum erau tetra acu niste ani. Dar s-a rezolvat si cu tetra, deci practic orice filtru e bun, nu am mai auzit de filtre cu probleme.

Atomizorul e tot o pastila ceramica ca la difuser dar se monteaza direct pe furtun, eu folosesc de 5 ani Up!Aqua de pe ebay si sunt relativ multumit.

Dar cel mai multumit de fapt sunt de reactorul flipper de la dennerle si de fapt mi se pare sokutia cea mai buna chiar si pt 54 litri. Eu am un astfel de reactor si in nano-ul de 10 litri. Nu e foarte vizibil. La 54 l probabil trebuie varianta mini flipper, dar vezi pe net.
Dezavantajele difuserului sunt 2 in principal: se vad bule in acvariu (pt unii nu e o problema) si se colmateaza. Dar mai depinde si de difuser, sunt acu unele f bune dar evident mai scumpe decat chinezaria medie.

Totusi, eu la 54l tot difuser as folosi: ori unul di alea scumpe, ori as lua 2 maidaneze ca sa pot inlocui cat timp il curat. A, si mai e un dezavantaj, mi-am amintit: cel putin alea pe care le aveam eu erau f greu de bagat/ scos pe furtun si se si rupeau imediat daca le fortai un pic, eu am rupt cel putin 3 in tot atatia ani.

Deci probabil ca merita unul din ala mai scump. Nu pot sa caut acum, parca neo diffuser le zice.

Sau mai ai si varianta atomizorului pus direct pe furtun. Bule ceva mai mici dar mult mai greu de curatat si mai scump. Sa nu iei de la JBL, sunt varza.
Isi ia oxigenul de la suprafata daca nu are suficient oxigen in apa.
Si oricum, noi nu punem filtre la acvariu pentru oxigenarea apei, ca aia se poate face f simplu cu o pompa de aer si de obicei nu e nevoie de oxigenare suplimentara daca exista ceva miscare la suprafata apei. Noi punem filtre la acvarii ca sa aiba unde trai bacteriile care transforma amoniacul si nitritii toxici pt pesti in nitrati, care sunt mai putin toxici (google ciclul azotului).

Se poate beta si fara filtru, daca nu hranesti mult si schimbi apa de 2-3 ori pe saptamana, dar cel mai bine este sa iei un filtru mic intern, sa pui in el niste sera siporax mini si un burete pt filtrare mecanica si sa schimbi 20% din apa saptamanal.
Da, eu nu pot sa o fac sa culiseze ca am euro braces la acvariu. Va trebui sa o lipesc direct inauntru :-)
Merci
Le-am studiat si eu un pic pe astea de la red sea si Inovative, mi s-au parut prea complexe si oricum nu prea e loc de refugiu.

Eu sunt f chitit pe refugiu, ca am vazut cat e de eficient (prima tura de chaeto mi-a murit pt ca tineam lumina 12 ore si a papat tot).

La asta de 300, daca o sa-l fac, ma gandeam sa-l fac cu corali soft preponderent si fara skimmer, doar cu chaeto. Latimea e de 50 cm (la cubul de fata e 60) si nu am loc si de skimmer si de refugiu.

Ce parere ai de ideea mea de a face o cutie din acril? Crezi ca o sa fie probleme sa se indoaie sau sa se miste? Fac acum niste probe cu lipituri acril pe sticla cu silicon si mi se pare ca sunt destul de puternice... (zic asta pt ca cutia va fi lipita cel putin de fundul acvariului, poate si de o laterala... cutia propriu-zisa vreau sa o lipesc cu solvent, deci nu ar fi probleme acolo, poate doar la fixarea in acvariu)
La multi ani!

chiar ma gandeam sa scriu si eu despre asta.

concluzia generala dupa 1 an cu acest acvariu este ca sunt foarte (accentuez: foarte) multumit de cum a iesit acest AIO dpdv harware, adica conceptie, implementare si functionare (sunt multumit si de cum evolueaza animalele, dar acum vorbesc de AIO)

de fapt, sunt atat de multumit de AIO incat zilele astea ma gandesc serios sa transform si plantatul de 300 de litri in marin AIO construind in interiorul lui un sump intern din plexiglas (deci nu doar perete despartitor, pt ca mi-e teama ca nu o sa tina siliconul pe plexiglas si mi-e teama ca o sa se dilate, ci o cutie de sine statatoare cu 1 cm mai scurta decat latimea acvariului si cu exact aceeasi impartire interioara ca la AIO-ul de fata)

problemele pe care le aveam la inceput sau credeam ca o sa le am cu acest AIO fie le-am rezolvat, fie nu au fost probleme pana la urma

asa arata sumpul intern pt cine e curios

si asta scriam in dec 2017
Probleme
1. Peretele despartitor (care este un sandwich de 2 foi de sticla cu autocolant la mijloc) are nenumarate bule de aer in el

am facut niste gauri mici pe cantul peretelui intre cele 2 foi de sticla din sandwich (in partea care sta afara din apa) cu o freza diamantata de la dremel si forta apei a impins in timp toate bulele de aer afara - peretele e impecabil acum

2. Greseala mea de design: peretele despartitor dintre acvariu si sump este cu 5 mm mai jos decat marginea acvariului in ideea de a preveni inundatia in caz ca se infunda pieptenele dar trebuia sa-l fac cu 1 cm mai jos.

am pus niste baghete de komatex lipite cu silicon pe canturile acvariului tocmai ca mai castig 1 cm in inaltime in caz de revarsare peste perete si e ok, le-am acoperit cu capacul, nu se vede nimic

oricum felul in care circula apa este absolut exemplar, nivelul in display e super stabil, pieptenele s-a blocat partial cu niste mici bucati de alge dar tot a preluat f bine apa, deci riscul de infundare completa si revarsare peste perete este neglijabil zic eu
in afara de asta, pompa mea are senzor de nivel, daca scade prea mult, se opreste

3. Alta greseala de design este ca peretele despartitor al camerei de filtrare mecanica (prima camera) nu este si el mai scund decat peretele sumpului pentru a permite trecerea apei peste el in caz ca filtrarea mecanica se infunda

asta am rezolvat-o de atunci, am decupat sticla
dar oricum este f putin probabil sa se intample asa ceva - folosesc vata de perlon si o schimb la 1-2 luni, practic nu prea are ce filtra mecanic in acest acvariu

4. Pompa jebao extrem de zgomotoasa, daca nu se mai linisteste va merge direct la gunoi

s-a linistit, sunt f multumit de ea chit ca e cam puternica, acum o tin la 30% doar pt ca nu am curatat-o niciodata dar a mers multa vreme la 10%

oricum, nu vad nici un motiv sa circul multa apa prin sump, daca o sa transform plantatul in marin voi folosi o pompa de max 1000 de litri, cat sa schimez suprafata si sa circul niste apa la chaetomorfa

alte observatii:

- camera pompei este despartita de un perete de doar 10 cm inaltime de refugiul care e plin cu chaetomorfa, si desi la inceput mi-a fost teama ca o sa bag chaeto la greu in display, totusi buretele pe care l-am pus peste pompa isi face treaba f bine, nu am umblat la pompa de cand am setat acvariul si nici nu am simtit nevoia sa fac curatenie generala in sump; niste chaeto mai ajunge totusi din cand in cand in display si mai creste prin tot felul de gaurele, dar o culeg aricii, nici nu mai trebuie sa o culeg eu

- skimarea de suprafata functioneaza foarte bine si nu am nici un fel de bula de aer in display, desi nu am facut nici un bubble trap si cum ziceam pompa e despartita de un perete de doar 10 cm inaltime de refugiu

- pompa de valuri SW - 4 s-a dovedit prea slaba pt acest acvariu, am schimbat-o cu SW-8 si o tin cam la 30-40% in functie de cat de murdara este, pe wave; impreuna cu chestia aia rotitoare de la return, imi da un flow aleator si e ok

- proiectorul led de 10 wati si 20 de lei pe care il am la refugiu inca merge si creste chaeto f bine, voi folosi in continuare

- skimmer-ul Tunze 9004.... mi-a luat ceva pana sa ma inteleg cu el, ca skima cam ud si se umplea la 3-4 zile, dar l-am ridicat mai mult decat credeam ca e posibil si acum skimeaza ok, se umple cupa fix la 1 saptamana
culmea, cu el am avut probleme, in sensul ca a trebuit sa-l curat complet 1 data pentru ca scotea niste sunete ciudate, nu stiu sa explic ce fel de sunete, dar dupa ce l-am curatat si-a revenit
apoi la nici 1 luna a inceput sa faca din nou, asa ca de-atunci ii bag 5 ml de otet pe furtun cam 1 data pe luna si se linisteste

- f multumit sunt si de lampa Mars Aqua in combinatie cu 1 neon - i-am schimbat si ei ventilatoarele si acum nu se aude nimic

una peste alta, si eu sunt mirat de cat de bine a iesit acest AIO; nu am avut dificultati tehnice cu el, nu as schimba mare lucru daca l-as face din nou (in afara de punctele 2 si 3 de mai sus) si dupa cum ziceam acum dezbat serios cu mine insumi daca sa fac acelasi lucru si cu acvariul plantat

AIO mi se pare o solutie f buna si respecta si principiul KISS, daca tot ai pomenit de el chiar azi.

sigur, un sump extern iti permite sa ai mai multa apa in sistem pentru un spatiu dat, dar intre a gauri acvariul meu de 300 de litri pt sump extern si a-i face un sump intern de 20 cm latime, pt mine nu e nici o dilema )
este adevarat ca cu cat ai mai multa tehnologie maresti numarul de "failure points" si sunt perfect de acord cu principiul KISS.

automatizarile care insa mie mi se par folositoare sunt cele care imi fac mie viata mai usoara si imi dau posibilitatea sa tin sub observatie acvariul cat nu sunt acasa, dar in acelasi timp nu sunt critice, adica daca se strica ceva nu se intampla dezastru.

cred ca daca de fiecare data cand introduci un nou device te intrebi: "ce se intampla daca chestia asta se strica?" si raspunsul e multumitor, esti ok.
mai am o intrebare: ce grosime de plexiglas ai folosit?
ma bate gandul sa-mi fac si eu ceva din acril si nu stiu daca sa folosesc 4mm sau 5mm ... lumea zice ca se mai indoaie
merci
tare, succes

sunt curios cum faci spatiul ala cu apa de sub nisip care stiu ca se foloseste la Monaco

si mai voiam sa zic ca am citit pe afara ca acrilul se dilata nitel in apa si cica ar fi fost cazuri in care despartitoarele din acril au spart sump-urile - sunt curios daca stiai de problema si ce parere ai
pentru lemne si pietre fa o vizita si la Coralis, de multe ori am vazut lucruri faine

pentru plante, eu am luat in ultima vreme dennerle in vitro si sunt f multumit; se gasesc la animax dar cel mai bine e sa te duci la animax vulcan ca acolo e mai centrat pe acvaristica
eu luam de la nevertebrate dar acum e frig si deci nu cred ca expediaza ei

sau de la alti acvaristi, urmaresti pe forumuri si grupuri de FB
eu am o parere foarte buna, il folosesc pe post de pre-filtru la un jbl 1501 de vreo 5 ani, timp in care am umblat la JBL doar de vreo 2 ori si de fiecare data l-am gasit practic curat

nici nu stiam ca nu se gasesc bureti de schimb, pentru ca nu am avut nevoie de bureti de schimb.
daca tii neaparat sa-i inlocuiesti, desi nu vad de ce ai face asta, ca doar nu se strica buretii, poti sa pui in el orice burete taiat rotund cu foarfeca, nu e nevoie sa pui buretii originali, sau poti sa pui vata de perlon in locul unuia din bureti etc

mi se pare ca pentru cateva zeci de lei cat costa acest pre-filtru, n-are nici un sens sa mesteresti ceva care sa-ti ocupe spatiu in acvariu si sa mai si arate urat

singura problema pe care am avut-o eu cu el acum vreo 2-3 ani a fost ca a crapat un robinet, motiv pentru care am cumparat altul... e totusi plastic chinezesc, dar la pretul pe care il dai si la treaba pe care o face, mi se pare perfect acceptabil sa-l inlocuiesc la 2-3 ani... si de fapt asta al doilea pe care l-am luat pare a avea plasticul ceva mai solid ca primul, nu cred ca o sa mai crape
doar pentru bucuresti, rog contact pe pm:

- o piatra cu GSP, dimensiuni aproximative (piatra + GSP) 10cm X 10cm X 10cm, pret 150 lei
- o piatra cu zoas (se vede model in film), dimensiuni aproximative (piatra + zoas) 15cm X 15cm X 10cm, pret 150 de lei

bonus chaetomorpha la fiecare; nu am aiptasia sau alta pacoste in bazin, in schimb am pui de melci turbo fluctosa (mancatori de alge) si cu siguranta vor fi cativa pe aceste pietre

achizitie f potrivita pentru incepator sau pt acvariu nou, mie mi-a luat 1 an sa le cresc asa din fraguri

acestea sunt
Superb, Silviu. Zi-ne si ce lumina ai la el, ca eu nu stiu ce sa-i recomand.
Presupun ca ai si Co2, la ce plante sunt acolo?
eh, mi-e greu sa spun.
pe de o parte nu am mai avut de mult un acvariu asa mic si nu mai stiu cum arata dpdv spatiu cu 15 pesti in el.
pe de alta parte asta cu suprapopularea e regula pt incepatori, ca daca stii ce faci regula nu mai e asa stricta.

"suprapopularea" se refera la 2 lucruri: pe de o parte la nr, felul si marimea la maturitate a pestilor versus spatiu (unii pesti, cum sunt zebrele, sunt mai activi si au nevoie de mai mult spatiu de inot, in timp ce neonii de exemplu sunt mai placizi de felul lor) si pe de alta parte se refere la incarcatura biologica pe care o dau acei pesti vs capacitatea bacteriilor din filtru de a procesa amoniacul/ nitritii si vs capacitatea acvariului de a manca nitrat (adica plantele)

una peste alta, as zice sa renunti la zebre pt ca au nevoie de spatiu de inot si sunt cam agitate, dar cred ca ai putea sa tii 10 neoni, 2 cory si 1 betta dupa ce acvariul e stabil si plantat.
apropo, mai sunt si alti pesti mici care ar arata bine intr-un nano, da un ochi pe la coralis ca aveau mai multe feluri de microrasbora.

in orice caz, iti recomand sa setezi acvariul si sa pui cei 2 cory in el impreuna cu bacterii gen sera nitrivec sau oricare altele.
apoi, dupa vreo luna in care ai hranit cu zgarcenie, iei 5 neoni, apoi dupa inca vreo luna, daca ti se pare ca au loc, mai iei inca 5 si apoi beta.

este foarte important sa nu pui toti pestii deodata, ca sa dai timp bacteriilor sa se inmulteasca si sa poata procesa dejectiile care rezulta in plus din cresterea nr de pesti.
si schimb de apa 20% saptamanal.
Atunci e cel mai bine asa, n-are rost sa te arunci acum la filtru extern inainte sa fii sigur ca ai nevoie de el. Succes!
Pai la pestii aia pe care i-ai zis, daca acvariul este plantat si nu hranesti in exces, eu zic ca nici nu e nevoie de filtrul extern de la dennerle, pentru ca si plantele te vor mai ajuta cu filtrarea

Eu as pune acest filtru de mai jos, neaparat cu mini siporax in el si niste perlon pt filtrare mecanica

http://www.tucradio-acvariu.ro/index.php?route=product/product&path=305_17_319_321&product_id=274

Sau bineinteles varianta de la dennerle care arata exact la fel dar e triplu la pret

https://www.nevertebrate.ro/filtru-intern-nano-de-colt-dennerle-xl-30-60l-9639

Cred ca e cea mai buna solutie sunsun ul ala, mai ales ca in caz ca o sa decizi ca nu e suficient, o sa poti lua in continuare alt filtru fara sa pierzi decat 60 de lei.

Ps asta e mini siporax, material filtrare biologica f bun, f ieftin si foarte important pt succes
https://animax.ro/sera-siporax-mini-35g.html

Poti sa pui cat iti incape, cu cat mai mult cu atat mai bine
O sa cam fie uragan in el cu acel jbl-uri si in afara de asta, daca acvariul are capac de sticla, nu stiu daca o sa poti monta jbl ul.

Plus ca nu prea are rost: eu zic ca ori mergi pe dennerle ca sa arate intr-un fel, ori iei un acvariu normal si nu te mai intereseaza cum arata.

Sa iei un acvariu f scump pt ca e frumos si sa bagi apoi in el tot felul de echipamente care il uratesc pare absurd, dar tu stii mai bine.

Nu-ti face probleme cu filtrarea, dennerle ala o sa fie suficient chit ca jbl e mai mare, de ex. daca nu pui pesti poti sa nici nu iei filtru. Daca pui 10 neoni te descurci cu orice filtru intern cu niste siporax in el, deci filtrarea se stabileste in functie de cati pesti ai, nu de altceva.

De asta ziceam sa te documentezi mai intai si sa te hotarasti ce vrei de la acvariul asta - daca e plantat cu 2 pestisori nu e nevoie de filtrare etc

oricum nu prea poti sa pui multi pesti in acvariu asta asa mic, sincer eu as tine 10 pesti mici cu un filtru intern ca sa nu ma complic si sa dau bani aiurea

Vezi ca cei de la sunsun fac niste copii dupa filtrele interne de la dennerle, arata exact la fel
( nu pot cauta acum)
pai prima varianta ar fi chiar o lampa de la dennerle, nu?
vezi varianta pe led
https://www.nevertebrate.ro/lampa-dennerle-nano-style-led-l-8w-neagra-6500k-pt-30-60l-29737
PS voiam sa zic ca la dennerle exista si varianta completa cu filtru si lumina, vezi daca nu cumva iesi mai ieftin cu setul complet decat cu componentele

nu stiu daca se mai gaseste sau unde, asta cauti tu, eu iti dau exemplu
http://www.tropheus.ro/acvarii-complete/5735-dennerle-scaper-s-tank-50-l-complete.html

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: