Ciclide africane nu mai am. Dar pot sa fac niste constatari si recomandari:
- Prea multi masculi 10 pt 30 de femele - eu inteleg ca vrei acvariu cu efect de "banc", atunci mergi full masculi.
Prezenta femelelor o sa ridice nivelul de agresivitate. Africanii daca le pui o pestera si o femela se vor bate pentru cele doua non stop.
In lipsa femelelor si a grotelor pestii sunt mai docili.
- Nu stiu unde gasesti tu 10 tipuri diferite, de unde sa alegi 3 femele si 1 mascul la fiecare .. imi vine greu sa cred, presimt ca o sa ajungi cu mai multi masculi decat femele.
- Eu nu am auzit de recomandarea 2 masculi la 5 femele ( vorbim aici de aceelasi tip de ciclida, sa zicem Red zebra ). Exista doar recomandarea 1 mascul si minim 3-4 femele. Eu aveam la Carelusi o familie 1 mascul + 7 femele ( Cea mai fericita familie posibil, ii ziceam Tariceanu masculului ca avea 7 neveste, dar era un grup foarte linistit de pesti).
In toate situatiile unde am avut 2 masculi + 3-4-5 femele, a ramas doar 1 mascul cu femelele respective.
Deci iti recomand, maxim 5 tipuri diferite (si tot sunt multe), in grupe de 1 mascul + 5-6 femele, o sa ai undeva la 35 de pesti + niste ancistrusi pe acolo, 40.
Imi dau seama ca iti plac ciclidele africane (este clar si semnatura ta spune tot ) - si inteleg ca nu esti deosebit de interesat de alte recomandari de pesti, dar totusi uite-te pe topicurile lui Arthur, Koala, samd. sunt niste bazine cu ciclide sud americane traznet acolo. Avand in trecut africani, iti spun, sunt cam plictisitori, agitati si cam atat, nu sunt atat de interactivi ca o pereche de americani cand isi protejeaza ponta.
Dar aici in mod clar este vorba de ce iti doresti tu.
Doua termometre nu strica, niciodata nu sunt exacte si cu doua poti sa faci o medie.
Referitor la incalzitoare in acvariu si in apa de schimb, eu am fost tot timpul adeptul climatizarii incaperii mai mult decat a modifica temperatura din acvariu. In general in casa am 24 grade, lucru care se mentine si in acvarii, eventual daca scade spre 20-22, pe iarna bag un incalzitor, doar in acvariu, apa de schimb o pun la temperatura camerei.
Ok, la volumul tau de apa, daca faci un schimb de jumate cu apa prea rece, este considerabil si poate avea impact, dar lasata apa la declorinat ajunge la temperatura camerei oricum.
As avea o retinere privind Biohome, exista pareri pro si contra. Pentru materialele consacrate aproape avem un consens cum functioneaza si in spatele acestor materiale sunt firme cu bugete serioase care au investit in cercetare si dezvoltare.
Din ce stiu Biohome este mai "small business", sa zic asa.
1.Apa nu se pune direct de la robinet in acvariu. Pui apa separat in sticla de 5 L, fara capac si o lasi 24h. Nu cumpara substante pentru declorinare sau mai stiu eu ce.. apa lasata 24 de h este sfanta.
2.Fiind acvariu mic, este F F F usor sa schimbi o cantitate mare de apa, 3-5L, odata pe saptamana.
3.Cumpara de la petshop un aspirator de substrat ( 15-20 Lei ), practic un furtun cu o pompa de mana, te ajuta sa scoti apa f usor si sa aspiri mizeria de pe substrat.
Mai departe putem discuta despre filtrare, temperatura samd.
4.Pentru filtrare solutia ideala este un filtru "hang on back" / cascada.
5.Probabil ai un termometru, nu il baga in bazin momentan ca nu ai nevoie, mai spre toamna.
Am mai vazut recomandarea asta, ca pe fish-stree se gaseste pump only (sunt si eu in situatia de a avea un controller in plus de SW si mai vreau o pompa).
Dar nu gasesc la ei pe site, gasesc doar setul complet la 50 usd ( mai mult decat pe ali ).
@Florin, un link? (poate nu sunt eu obisnuit cu siteul lor si nu dau de ele).
Edit: Gasesc doar spare la RW/WP, inteleg ca sunt similare (RW) dar din ce am citit este posibil daca pui un rw in loc de sw sa fie nevoie si de alta sursa de alimentare.
Dar trebuie luat in calcul despre ce filtru vorbim, ce contine.. samd... este posibil sa fie nevoie de modificari la mediile filtrante si curatenie oricum.
Pune mai multe informatii despre ce vrei sa cumperi? Sa ne dam o parere.
Trebuie sa pun una si cu el intreg, momentan nu am aparatul foto (a fost plecat prin concedii si trebuie sa-l recuperez ) asa ca am facut doar cadre mai mici si zoom-uri, cu telefonul.
Arata foarte ok pietrele alese, cum a spus si koala, o perie, apa calda si cam atat. De avut in vedere de unde ai cules piertele, trebuie sa te gandesti daca exista sanse de contaminare: pesticide, ierbicide (daca sunt din camp, marginea unui camp), uleiuri auto (daca sunt aproape de un drum). Daca pietrele sunt culese din rau/marginea raului atunci no problem.
Eu am ceva similar, doar albastre cu alb pe care le tin la sump, utilitate pot avea, eventual doar una in acvariu, pe post de moon light .. depinde cum se vede acvariul doar cu ea pornita?
Silviu Man wrote: Neavind plante, lumina las-o sa mearga numai in perioada cind sunteti in preajma acvariului.
Foarte important ce a spus Silviu, foarte pe scurt sa iti spun de ce ... acvariu mic, lumina multa, plante deloc.
Evident pestii produc mizerie, mizeria se transforma in nutienti pentru plante (adica nitrati, de care se scapa prin schimburile de apa dese), nefiind plante in bazin, terenul este perfect pentru alge .. asa ca este f f f important ca lumina sa fie tinuta doar cand te uiti la acvariu si acvariul sa nu fie expus la lumina directa prin ferastra.
La dimensiunea mica este f f usor sa se schimbe 20-30% saptamanal din apa. Apa se lasa 1 zi, este ok o sticla de 10L, daca este lasata 24 de ore fara capac este in regula, nu trebuie cine stie ce deschidere la gura sticlei - oricum la prima umplere fara pesti, nu conteaza pui direct de la robinet ca se evapora clorul din acvariu.
Este ok ca ai bagat easy start, nu mai cumpara alte solutii, nu ai nevoie de solutie anti-clor, nu lua solutii pentru apa cristal sau cine stie ce minuni, nu sunt bune.
Filtrul intern, odata pornit acvariul cand o sa-l scoti sa-l cureti, NU IL SPELI CU APA DE LA ROBINET, se curata mai rar, cu ocazia unui schimb de apa si se clateste usor buretele in apa scoasa din acvariu. ( daca il speli la robinet, omori bacteriile benefice care il colonizeaza, scopul este doar sa inlaturi mizeria grosiera).
Despre pesti, acvariul este mic, astfel nu ai prea mult variante, cateva optiuni:
A: Un grup de 6-8-10 neoni (nu mai putin de 6, sunt pesti de card) + 1 sanitar (specie mica) + o planta anubias sau echinodornus ( de preferat anubias ca nu are nevoie sa fie plantat in substrat, se incolacesc radacinile in jurul unei pietre ).
B: Un betta mascul + 1 sanitar + o planta anubias sau echinodornus ( de preferat anubias ca nu are nevoie sa fie plantat in substrat, se incolacesc radacinile in jurul unei pietre).
C: La fel ca la punctul A, mai sunt cateva specii similare neonilor ( las colegii mai familiari cu ele sa le enumere ) + la fel o amenajare cu o planta anubias sau echinodornus.
La oricare din variantele de mai sus se pot adauga cateva plante de suprafata. Bazinul este destul de inalt pentru volumul lui si ar merge plantele de suprafata sa umple spatiul de sus.