[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: MSI
Forum Index » Profile for MSI » Messages posted by MSI
Message
mellbo wrote:

- Consuma o parte din NO3.
- Elimina si absorb CO2.

planta vie consuma o parte din NO3 (care parca este rezidurile pestilor daca am inteles eu bine), acelasi lucru fac si bacteriile..
Eliminarea CO2, se rezolva cu schimbul de apa, valuirea apei si bulele de agitatie a apei.


Salutare,

Hai ca eu ma bag sa raspund pe partea asta. (Pana la sfarsit voi face si legatura cu rolul plantelor din punctul meu de vedere). Edit: Avand in vedere ce discutii de chimie avansata se poate intre colegi, eu o iau pe asta mai basic )

Ciclul azotului este cheia in acvaristica, de altfel tot ce tine de chimia apei per ansamblu. ( de la inceput, vreau sa afirm, ca nu se poate vb de un acvariu "ciclat" acest proces este in permanenta dinamica, se poate spune un acvariu stabil).

1. Avem un acvariu cu pesti, bun, hranaim pestii, automat o parte din hrana ajunge pe substrat si alta este consumata, aceasta se va descompune in apa alatyru de ce elimina pestii dupa ce consuma hrana (ca de altfel, orice materie biologica) si prin procesul de descompunere va rezulta Amoniac (NH3/NH4) -> toxic, deci acesta este combustibilul.

2. Acum trebuie sa adresezi problema, cat de mult amoniac voi produce? (in functie de asta, iei un filtru corespunzator ca marime si in el desigur pui material ceramic poros). - stiu, ai rezolvat deja etapa asta, dar este important a se intelege succesiunea lucrurilor si cum interactioneaza fiecare element din sistem.

3. Deci, avem pesti, incepe sa se produca Amoniac .. acum pe suprafetele din acvariu, sticla, nisip si cel mai important pe materialul poros din filtru, pe parcursul a cateva zile incep sa creasca bacteriile sa le zicem A, bacteriile A vor atinge un nivel al populatiei, adecvat sa proceseze fix cantitatea de combustibil (amoniac, NH) pe care o adaugi tu prin hranire ... pe parcursul acestor cateva zile bacteriile vor creste in numar in filtru si se vor stabiliza intr-un punct, un nivel al populatiei lor, in care vor procesa imediat orice amoniac se produce in acvariu, deci, dupa cateva zile amoniacul daca se va testa va arata 0 in orice moment.
Aici e important de retinut ca o sa avem o colonie de sa zicem X milionane de bacterii adaptate sa consuma fix cantitate Y de amoniac (orice variatie mai apoi, in tiparul de hranire, samd, va afecta acest echilibru .. iar daca sa zicem moare 50% din populatia de bacterii A, aceasta va rezulta la randul ei in mai multa descompunere si automat o accelerare a dezechilibrului).

4.Bun, au trecut ziele, s-a fixat populatia de bacterii A, care transforma NH in NO2 (nitriti - la fel toxic) creste o a doua specie de bacterii, sa le zicem bacterii B, aceastea transforma NO2 in NO3 (nitrati), cea mai putin toxica forma a azotului ... la fel ca la punctul precedent, se atinge un nivel al populatiei care va consuma instant orice NO2 si in orice moment vei testa, NH si NO2 = 0, iar NO3 doar creste si creste si creste si la fel ca la punctul precedent, orice schimbare de parametrii doar provoaca un efect in lant si poate duce la un dezechilibru pe lant ..

5. Ce facem cu NO3? Bun, s-a spus, plantele ajuta sa consume NO3, celalalta optiune este shimbul de apa .. eu nu cunosc un mod eficient, ca prin bacterii sa se elimine NO3-ul din apa. Orice substanta in ideea asta, de la magazin, dpmdv, reprezinta o alegere gresita, putem sa discutam despre ideea de a lega NO3 de alte substante, dar toate astea se depun si doar provoaca mai multe probleme....

6. Ce fac plantele in povestea asta, o abundenta de plante, reduce simtitor NO-ul, iti permite sa tii chimia apei stabila, ca un schimb de apa, aduce cu el si alte substante de la retea, silicati samd,

Si ajungem la punctul cu adevarat important, daca singura varianta de a elimina excesul de NO3, o sa fie schimbul de apa, atunci fara plante, o sa prospere algele, fiind un exces de NO3, in mod firesc vor aparea acesti consumatori naturali aici chiar si ideea de schimburi de apa dese, poate sa poarte anumite probleme cu ea, introducerea de silicati, este la fel un factor de accelerare a cresterii algelor.

Fara plante, orice decor se va alege, el se va umple de alge, fiind atat de multi factori care faciliteaza asta si fara factorul de ehilibru pe care il ofera plantele.

Revenind un pic la etapele din ciclul azotului, mentionam faptul de bacteriile implicate in proces, A si B, pot avea episoade in care schimbarile de parametrii sa le dea peste cap, fapt ce va duce desigur catre mai multe alge si alte bucurii .. aici plantele aduc un beneficiu, ca ajuta in atenuarea azotului in toate formele lui, deci se absoarbe din soc.

Ca si timpi in procesul de ciclare, putem sa vb undeva intre 20-30 de zile, ca sa se atinga nivelul de echilibru pentru cele doua populatii care sa absoarba si sa proceseze pe lant, cantitatea de materie biologica adaugata. In prima etapa apar bacteriile A iar B dupa sa zicem mai bine de o saptamana.

Sper ca am putut sa iti fiu de ajutor cu raspunsul meu.

Seara frumoasa,

PS: Tu vrei un acvariu decorativ si este ok si acest lucru, doar ca trebuie avute in vedere anumite lucruri privind mententanta, se poate si fara plante, in mod clar, dar cu o rigurozitate in schimbarea apei si as zice chiar cu prelucrarea apei de la retea .. e mult de vb aici.. si o investitie intr-un filtru cu UV, care ajuta f mult in combaterea algelor.
Recomand sa faci un topic nou la categoria jurnale

Iar referitor la rezistenta, nu-ti face probleme, lasa acvariul asa cum e, scoate cornierul, banda izolatoare si ce ai mai pus .. ca nu se sparge acvariul ala .. am folosit cateva de genul pt diferite nevoi, nu o sa ai probleme.

Felicitari pentru modificari, mergi pe ceva simplu si natural, nu te complica cu plante pretentioase, initial, pune cateva mai simple, as recomanda ceva de genul anubias sau echinodornus, au un aspect de copacel/ sau oricum, dau cateva frunze mai mari... nu incerca gazon sau sa creezi o perdea de plante... ceva simplu impreuna cu un decor din pietre (anubias nici nu se baga in substrat, se prinde de piatra ca vita de vie sa zic asa) pui 3 pietre acolo, una mai mare, doua mai mici, cateva pietricele mici de faci o poteca si gata ai facut rapid ceva placut ochiului.

Asa cativa pesti basic vor face contrast cu mediul si te vei bucura sa ii privesti.

PS: Pentru fundal, recomand sa iei de la dedeman, o folie adeziva, neagra sau albastru inchis, costa <10 lei, pe care o aplici pe spate, dai cu apa la fel ca la fundalul pe care il ai, iar faptul ca folia are si ea o parte adeziva se lipeste perfect si se da jos perfect daca doresti asta ulterior. O culoare solida, uni, arata f bine.

https://www.dedeman.ro/ro/autocolant-unicolor-d-c-fix-1272-200-negru-lucios-0-45-m/p/5005827

In continuare valabil
Stefan, arata foarte bine noul proiect.

Imi place ce vad, iti doresc mult succes, sistemul si aparatura iti asigura cele mai bune premise, asa ca astept nerabdator pozele ce vor urma

Ridici acvariu, pui 4 L-uri (console) de la hornbach pe interior standului (sub placa practic, in stand sa fie ascunse), din cele mai lungi si cam aia e, se face o consola si se muta greutatea pe lateralele standului asta ca sa pastrezi estetica.

https://www.hornbach.ro/p/consola-de-rezistenta-vormann-300x200x30-mm-culoare-alba/2442731/

Daca tu ai acv de 116L, cred ca are undeva la 80cm .. asa ca 4 din astea, puse cu latura lunga sub placaj si latura scurta pe peretii laterali ai standului, vor ajunge aproape pana la mijlocul acvariului
Am facut cateva poze lampii de 120W si close-up pe leduri, sistemul de reflector si lentila:

image
image
image
Mai adaug la vanzare un Dsunny/Popbloom 120W

Ceva similar la linkul asta, doar ca la a mea e modelul pe gri, pret 350 lei, are controller prin care se controleaza 4 canale, are si cateva presetari utile, ciclu dimineata-seara, samd

https://www.amazon.com/PopBloom-Aquarium-Spectrum-Lighting-Shannon40/dp/B07TJGKZCW
Eu unul, nu mi-as bate capul cu problema asta, piatra fiind noua, alba, odata bagata in bazin, o sa treaca prin schimbari rapide, tot felul de chestii o vor invada si ii vor schimba culoarea .. la fel si cimentul ... iar in timp foarte scurt se va uniformiza totul... odata trecuta prin valurile astea de inceput, piatra iese uniforma cu tot cu imbinari iar pe parcursul acestor etape, o sa ai destule chestii inestetice pe structurile noi, care vor masca imbinarile cu ciment.

Nu am auzit de vopsea reef safe, iar ma gandesc ca spartura de piatra + superglue, poate nu o sa fie cel mai ok substrat pe care sa asezi corali .. dar aici depinde ce vrei tu sa faci si unde sunt aceste lipituri cu ciment.
Pai sa mai ajustam pretul

Daca pretul la electricitate si combustibil este in crestere, macar aici sa mai scada ))

700 lei pret nou
Saluatare,

Scot la vanzare lampa Mars Aqua 300w, de 80cm lungime, am fost foarte foarte multumit de ea in folosinta, este in stare perfecta de functionare, la fel si estetic.

Pret 750 lei

image
Salutare,

Daca sunt doritori de phyto (nannochloropsis), un mesaj in privat.

image
Cum merge treaba?

A ajuns pachetul?

Succes
Am observat ca este un mix, in final, o sa ramana una din cele doua specii, nu am experienta cu acest produs, dar din ce am observat tetra pare sa fie mai comuna in hobby iar citind despre celalalta specie intuiesc ca este un mix conceput sa acopere un spectu mai larg de salinitate .. fiecare are o nisa

Vanzatorul avea cumva si Nanno de vanzare?

Despre fertilizanti am observat cu alta ocazie, faptul, ca sunt linii diferite de F2 pt Nanno sau Tetra, dar probabil fiind de la acelasi vanzator o sa fie ceva potrivit pt ce ai cumparat.

Din Germania, e mai clar .. Nanno + F2 si livrare prin curier, clar nu o sa fie probleme si te apuci direct de treaba
Treaba buna, vezi ca sunt doua specii diferite, sa nu le amesteci, din UK ai Tetraselmis iar din DE Nannochloropsis.

Posibil sa fie necesar alt fertilizant pt tetra, nu sunt sigur.
Am vazut acum produsul, tot nu cred ca o sa fie mari probleme, in mod clar o sa fie un numar destul de mare de celule viabile, eu nu mi-as face griji in locul tau.

Ok, nu au stat la frigider, dar nici in cine stie ce temperaturi ridicate, doar sunt la posta romana... gazul e scump in prezent.

Oricum, tu ai nevoie de o cantitate mica, apoi cat de dens se inverzeste la tine in 3 zile, 4 zile sau 5 zile .. nu cred ca te intereseaza asa de mult .. tot o sa ajungi la densitatea maxima rapid ..

Vine suficient phyto viabil sa pornesti linistit.

Spor,
Cred ca o sa fie in regula si Phyto-ul.

Cateva zile in transport, no problem.
Sa nu se apuce sa-ti faca si vama acum ..
image

De vanzare toata colonia, ea sta pe cateva pietre mai mici, cine doreste poate sa o imparta usor si sa aseze in doua sau mai multe pozitii. Pret 200 le
Salutare,

Piatra din sump a fost donata.

Multumesc,
O piatra de apoximativ 1.5kg cu ~50-60 capete de zoa acelasi model ca in poze + anthelia, este disponibila pentru donatie.

Nu am mai avut loc pentru piatra asta in display si a ajuns in sump, se deschid capete chiar si sub lumina din sump, dar este greu de pozat.

PM cu un numaru de telefon si ne auzim pe whataspp, telefon, samd.
 
Forum Index » Profile for MSI » Messages posted by MSI
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com