[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvarist fortat  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
MihaiB33
Junior member

IP:

Salut . Azi a venit nepoata-mea cu un pestisor Betta pe care l-a luat gratis de la cineva (l-a adus într-o punga) , maica-sa zice ca nu vrea sa tina acvariu în casa ca creste umiditatea ,nepoata aproape plangea de mila pestelui (nu stiu de ce la luat dar fiind mica nu s-a gandit ce face cu el cand l-a luat ,taica-sau fetitei la care a fost are acvariu si probabil a vrut sa scape de acest peste deoarece din ce am mai citit pe net am vazut ca e agresiv cu alti pesti) deeeci... nici mie nu îmi placea sa vad nepotica ca o dadea in plans dar îmi era mila si de peste asa ca fug la petshop sa iau : 1 Sera Bettagran (mancare pentru Betta ,domnisoara de la petshop a zis ca e buna pt pestii Betta )
2 Punga pietris acvariu , desi era si colorat am luat din ala care nu era colorat (natural ) _de frica sa nu moara pestele de la vopseaua aia.
3 AquaSafe conditioner care trebuie sa pun in apa ca sa nu aiba clor si nu mai stiu ce.
4 Planta artificiala verde cu o piatra ca sa nu pluteasca .

Nu puteam sa tin pestele in punga asa ca am fugit în beci sa iau un borcan de 12 litri (e destul de mare),am vrut sa iau acvariu de la magazin dar avea doar cateva modele : niste acvarii rotunde care sunt mai mici de 1000 de ori decat borcanul meu si acuael ledy 60 pe care mi l-am pus in plan dar e 400 de lei si nu am vorbit cu sotia (ma da afara din casa)plus ca in apropiere nu am un Petshop care sa aiba pesti deci doar accesorii si ledy 60 are 54 de litri ,mi se pare cam mare pentru micutul peste beta ,are aparaturi :lumina, filtru , calorifer pentru acvariu sau cum ii zice ca nu imi vine si capac .
Ajuns acasa ,curat borcanul (doar cu apa ca am inteles ca omor pestele daca dau cu solutie de vase ),curat pietrisul (l-am spalat in vreo 18 ape pana cand a iesit apa cristalina),curat planta aia ,pun pietrisul,pun planta,pun apa,pun solutia AquaSafe . Am lasat ca un om destept punga cu pestele in apa din borcan plutind vreo 20 de minute ,am pus apa din borcan in punga cate putin,cate putin si apoi am pus pestele (aclimatizare am citit ca se numeste ).
Pestele este un beta crownteil negru ,am cautat pe net info despre pestele Betta si mi-a dat tipuri de coada deci al meu e crownteil si e complet negru ,e mascul deoarece are coada foarte mare ,e foarte frumos .
I-am dat putina mancare ,a mancat cu placere ,acum se invarte prin borcan .
Langa borcan am pus un bec ca sa aiba lumina ziua mereu ca nu las lumina in camera aprinsa mereu pentru el , sotia a zis sa il punem in sufragerie (living) dar eu am zis sa il punem in dormitor ca sa ne mai vada sa nu se plictiseasca.
Ce sfaturi imi dati ?Ce am gresit ?
Sunt complet nou in asta cu pestii (nici nu am mai vazut pesti asa colorati pana acum,am vazut papagali si alte animale din astea aduse din alte tari exotice dar pesti colorati asa nu)
Orice sfat e binevenit ,vreau doar sa traiasca pestisorul .
Nepotica e fericita ca macar sta pestisorul la mine si nu vreau sa zica ca nu am avut grija de el ,vreau sa traiasca ca e foarte frumos.
Sfaturi va rog .Multumesc anticipat.
Flavius_
Member
[Avatar]

IP:

se numeste încalzitor. Cred ca ai putea gasi acvarii pe net mai ieftine de 30 de litri. Ai putea sa cumperi un filtru ieftin ( 20-30de lei) ca sa nu trebuiasca sa schimbi apa zilnic, ci 15/20% din apa pe saptamâna. Pentru un începator ai facut totul perfect, fata de mine.....

This message was edited 2 times. Last update was at 27/08/2018 22:59:14

[Email] [Yahoo!]
Florin82
Membru de baza

IP:

Sau centrala termica pentru pesti ))).Un filtru micut ar fi perfect. Un filtru tip cascada. Poti citi aici pe forum la începutul-primul acvariu detalii de baza despre acvarii. Sant esentiale pentru început.
MihaiB33
Junior member

IP:

Incalzitor
Am dat comanda de pe eMAG de acvariu :
https://m.emag.ro/acvariu-ocean-free-30x25x30-cm-volum-22-5-l-xx725/pd/D8YG2JBBM/?X-Search-Id=ea1610e3c3a997104e2f&X-Product-Id=33528716&X-Search-Page=1&X-Search-Position=30&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view si de filtru : https://m.emag.ro/filtru-cascada-acvariu-crystal-hang-on-nr-3-ef087/pd/DBFN5JBBM/?X-Search-Id=dcdbff4eace2c0a2a9b0&X-Product-Id=34414187&X-Search-Page=1&X-Search-Position=3&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Noutati : Pestisorul a fost putin apatic (desi a mancat ) insa acum si-a revenit si zburda prin ... borcan.
M-am mai interesat si am inteles ca sunt cateva balarii (plante) naturale care le poti pune in acvariu dar care sa nu aiba nevoie de pamant special cum am vazut la petshop (JBL manado , JBL l-am retinut din nume da manado ... o fi corect ?nu stiu.) , adica plante care sa creasca in pietrisul asta care l-am cumparat ,sigur ajunge si pentru acvariul ala ca am pus putin pe fundul borcanului .
Ca plante naturale pentru noul acvariu am ales Anubias si Valisneria (toate numele astea din arta acvariilor sunt ciudate) dar cum pentru plante ai nevoie de lumina : https://m.emag.ro/tub-neon-led-star-light-slt5-c60b-8w-685-lm-60cm-slt5-c60b8w/pd/DJX5FDBBM/ , l-am comandat si pe asta . De plante inca nu am dat comanda deoarece am inteles ca vin destul de repede iar emagul cu acvariul ,filtrul si neonul ....mai greu ...si apoi ce fac . Uitati plantele ,vreau sa le iau de la nevertebratele astea : https://www.nevertebrate.ro/decor-anubias-nana-pe-lemn-9197

https://www.nevertebrate.ro/vallisneria-spiralis-3792

https://www.nevertebrate.ro/vallisneria-australis-gigantea-9795

Cand o sa vina acvariul ,filtrul si neonul voi da comanda si de plante.
MihaiB33
Junior member

IP:

O chestie despre mine : Stau intre munti ,la 100 de km de penny supermarket si la cam 200 de km de petshop ,nu mai vorbim cati km sunt pana când dai de blocuri si civilizatie mai deasa.
Dau comanda de la eMag si nevertebrate pe adresa fiicei mele ca eu stau la Gura Teghii si nici ambulanta nu vine aici (poate in vreo 2-3-4 ore).
Totusi daca veniti pe aici o sa va bucurati de o priveliste minunata .
MihaiB33
Junior member

IP:

Pe net se spune ca daca ii pui unui beta o oglind? langa acvariu se infoaie si e frumos dar eu i-am lasat oglinda 5 minute si era
agitat asa c? i-am luat-o....cei drept s-a înfoiat la reflexia lui dar ,desi era frumos asa infoiat probabil îl stresam pe el crezand ca e alt luptator ca el . Mi se pare o prostie chestia asta cu oglinda .
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Betta este un pestisor superb, si care nu este foarte greu de intretinut.

- lasa-l singur... sa nu ii cumperi "pereche"!
- schimba-i apa, o data pe saptamana... cam 10-20% din volumul total al "borcanului".
- da-i putin de mancare, zilnic... nu-l supraalimenta, ca nu moare de foame.
- are nevoie de un volum mic de apa, asa ca bazinul acela de care vorbeai tu mi se pare foarte mare pentru el.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
MihaiB33
Junior member

IP:

koala wrote:Betta este un pestisor superb, si care nu este foarte greu de intretinut.

- lasa-l singur... sa nu ii cumperi "pereche"!
- schimba-i apa, o data pe saptamana... cam 10-20% din volumul total al "borcanului".
- da-i putin de mancare, zilnic... nu-l supraalimenta, ca nu moare de foame.
- are nevoie de un volum mic de apa, asa ca bazinul acela de care vorbeai tu mi se pare foarte mare pentru el.

Nu vreau sa îi cumpar pereche ,o sa schimb 3 litri de apa pe saptamana ,o sa ii dau putin de mancare,un varf de lingurita , nu parca era bigger is better valabil si in acvaristica ?
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

MihaiB33 wrote:Nu vreau sa îi cumpar pereche ,o sa schimb 3 litri de apa pe saptamana ,o sa ii dau putin de mancare,un varf de lingurita , nu parca era bigger is better valabil si in acvaristica ?

Ba da! Insa, in cazul pestilor Betta, un acvariu mare = bani aruncati pe fereastra.
- Betta respira si aer atmosferic, asa ca el poate supravietui si intr-un pahar cu apa.
- NU creste mare (deci n-are nevoie de mult volum de apa).
- Poate fi tinut singur, deci nu se justifica un acvariu mare pentru el.

Daca o sa-ti placa acvaristica si o sa vrei "acvariu", atunci DA... si eu recomand un bazin mare, in dauna unuia mic.
Dar, strict pentru pestisorul acela, e suficient orice vas cu volum de 10-15 litri.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
MihaiB33
Junior member

IP:

koala wrote:
MihaiB33 wrote:Nu vreau sa îi cumpar pereche ,o sa schimb 3 litri de apa pe saptamana ,o sa ii dau putin de mancare,un varf de lingurita , nu parca era bigger is better valabil si in acvaristica ?

Ba da! Insa, in cazul pestilor Betta, un acvariu mare = bani aruncati pe fereastra.
- Betta respira si aer atmosferic, asa ca el poate supravietui si intr-un pahar cu apa.
- NU creste mare (deci n-are nevoie de mult volum de apa).
- Poate fi tinut singur, deci nu se justifica un acvariu mare pentru el.

Daca o sa-ti placa acvaristica si o sa vrei "acvariu", atunci DA... si eu recomand un bazin mare, in dauna unuia mic.
Dar, strict pentru pestisorul acela, e suficient orice vas cu volum de 10-15 litri.

10 litri - 15 litri - 22,5 litri tot pe acolo este. Sa aiba si pestisorul spatiu mai mult.
Multumesc pentru raspuns.
Florin82
Membru de baza

IP:

Ar fi bine sa cumperi doua incalzitoare. Unul sa-l folosesti la iarna cand incalzesti apa pentru schimb. Adica sa nu stai sa scoti mereu inclazitorul din acvariu si sa incalzesti apa. Si doua termometre nu ar strica.
MihaiB33
Junior member

IP:

Florin82 wrote:Ar fi bine sa cumperi doua incalzitoare. Unul sa-l folosesti la iarna cand incalzesti apa pentru schimb. Adica sa nu stai sa scoti mereu inclazitorul din acvariu si sa incalzesti apa. Si doua termometre nu ar strica.

Am uitat de incalzitor si termometru
Iau doua încalzitoare de 25 w si doua termometre normale ,nu cu baterii. E ok ?
Florin82
Membru de baza

IP:

MihaiB33 wrote:
Florin82 wrote:Ar fi bine sa cumperi doua incalzitoare. Unul sa-l folosesti la iarna cand incalzesti apa pentru schimb. Adica sa nu stai sa scoti mereu inclazitorul din acvariu si sa incalzesti apa. Si doua termometre nu ar strica.

Termometru simplu cu ventuze.
MSI
Senior member
[Avatar]

IP:

Doua termometre nu strica, niciodata nu sunt exacte si cu doua poti sa faci o medie.

Referitor la incalzitoare in acvariu si in apa de schimb, eu am fost tot timpul adeptul climatizarii incaperii mai mult decat a modifica temperatura din acvariu. In general in casa am 24 grade, lucru care se mentine si in acvarii, eventual daca scade spre 20-22, pe iarna bag un incalzitor, doar in acvariu, apa de schimb o pun la temperatura camerei.

Ok, la volumul tau de apa, daca faci un schimb de jumate cu apa prea rece, este considerabil si poate avea impact, dar lasata apa la declorinat ajunge la temperatura camerei oricum.

This message was edited 1 time. Last update was at 28/08/2018 10:46:31

MSI Reef
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

MihaiB33 wrote:Am uitat de incalzitor si termometru

Mai oameni buni, hai sa nu ne complicam mai mult decat trebuie.
- daca ai in casa o temperatura constanta de 24-25 grade, atunci NU iti trebuie niciun fel de incalzitor!
- pestii rezista pana la o temperatura de 30 de grade, da' asta le accelereaza metabolismu' si le scurteaza viata... un Betta sta la 24-25 de grade fara probleme!
- apa de schimb se pregateste cu 24 de ore inainte, asa ca ea va capata temperatura mediului ambiant. NU trebuie incalzita suplimentar.
- temperatura se poate citi cu orice fel de termometru, nu e nevoie de "nave spatiale".

MihaiB33
Junior member

IP:

koala wrote:
MihaiB33 wrote:Am uitat de incalzitor si termometru

Mai oameni buni, hai sa nu ne complicam mai mult decat trebuie.
- daca ai in casa o temperatura constanta de 24-25 grade, atunci NU iti trebuie niciun fel de incalzitor!
- pestii rezista pana la o temperatura de 30 de grade, da' asta le accelereaza metabolismu' si le scurteaza viata... un Betta sta la 24-25 de grade fara probleme!
- apa de schimb se pregateste cu 24 de ore inainte, asa ca ea va capata temperatura mediului ambiant. NU trebuie incalzita suplimentar.
- temperatura se poate citi cu orice fel de termometru, nu e nevoie de "nave spatiale".

Cu atat mai bine, de-abia nu mai cumpar atatea aparate , in casa am 24-25-26 de grade ,totusi daca deschid si eu geamul dimineata jumate de ora ...... macar un incalzitor de 25 w cred ca trebuie sa iau ,adica 25 w e cel mai mic nu?
Flavius_
Member
[Avatar]

IP:

Cel mai bine un termometru de sticla, acela arata cel mai bine temperatura, dar e bine ?i cu cel electronic, e mai de durata
[Email] [Yahoo!]
MihaiB33
Junior member

IP:

Flavius_ wrote:Cel mai bine un termometru de sticla, acela arata cel mai bine temperatura, dar e bine ?i cu cel electronic, e mai de durata

Nu ma intereseaza sa fie de durata ca ala din sticla costa 4-5 lei deci nu e o avere.
MihaiB33
Junior member

IP:

Florin82 wrote:
MihaiB33 wrote:

Termometru simplu cu ventuze.

Ok. ,,Ezact" asa voiam si eu
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

La plante poti adauga (la lista) microssorum(java fern) o planta foarte rezistenta care nu trebuie nici nu e voie sa ii bagi radacinile/rizomul in substrat pentru ca atunci se sufoca, o poti prinde de lemne sau pietre, arunca pui ce cresc direct pe frunze, pe astia ii poti lasa sa pluteasca la suprafata, betta fiind mai lenesi le place sa se culce intre ele
[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: