Message |
|
Cele doua reactoare de carbune + antiphos vor fi alimentate separat dintr-o pompa prin furtune de 6mm (cele de osmozor) , la iesirea lor cu un Y va fi intrarea pentru reactorul de matrix. Practic vor fi conectate inline.
Sper in acest fel sa folosesc o singura pompa si sa am o circulare ok a apei prin ele.
|
 |
|
Posibil si asta, mai ales ca nu am chef sa urmaresc zilnic debitul, dar din toata instalatia elimin robinetii si las debitul normal prin furtunasele de 6mm.... Ar trebui sa-si faca treaba si asa!
|
 |
|
Merci, inseamna ca pot folosi furtune subtiri de 6mm si robineti.
|
 |
|
Odata cu lucru la noul bazin am zis sa imi fac si doua reactoare.
In cartusul alb as baga carbon si Phosphat Minus iar in conectorii de teava 2L de Seachem Matrix.
Toate bune pana aici, insa ma intereseaza ce diametre sa dau si ce furtune sa trec pentru ambele ? Stiu ca pentru carbon + Antifosfati merge un flow mai mare iar la denitrificare un flow mic.
Din cele citite, la picatura ar fi cel mai eficient ? Il conectez pe out la pompa si debit reglabil ?
|
 |
|
Da, m-am gandit si la asta, pe viitor daca voi schimba skimmerul nu voi avea loc, insa a 3-a camera e mai mult o protectie la pompa de recirculare, in cazul in care dupa skimmer va fi un mini refugium cu piatra vie si alge. ATO ma gandesc la un pet de 5L pus deasupra sump-ului si rezolv problema
|
 |
|
Acest acvariu a fost pentru mine mai mult un experiment, dar din toate invatam cate ceva si ma bucur macar ca am reusit sa tin in viata toate vietatile pe care le voi muta in curand in casa mai mare.
Nu am experienta suficienta pentru a afirma ca produsele Aquaforest nu sunt tocmai ce ma asteptam, insa in cazul meu nu prea au dat rezultate.
Prea multe zemuri si scheme de aditii pentru rezultate bune, asa ca voi migra inapoi catre RDS.
|
 |
|
Multumesc pentru sustinere, astept sa-mi mai vina unele accesorii si trec la treaba.
Sump-ul va fi de 60x35x40h, suficient zic eu si compartimentat in 3 , eventual si o camera pentru ATO.
Tot cochetez cu ideaa de a face acvariul semi-open, nu as vrea plasa si nici capac insa o rama de plexi mi-ar placea. Lampa va fi DIY in stilul celei vechi, de data asta din plexi negru lucios (piesele la cnc). Vedem ce-o iesi....
|
 |
|
A ajuns si standul, care nu e tocmai cum imi doream dar pare solid, e din pal de 18mm, placile de sus si jos pal dublat (36mm) iar spatele incastrat cu pal tot de 18 mm cu spatiu pe mijloc pentru tevi si fire.
Acum trebuie sa gasesc o solutie sa-l stabilizez bine pentru ca parchetul nu e tocmai plan si este nevoie sa bag niste pene sub el. Standul sta pe 6 suporti de plastic.
Am sa vad poate il voi mai intari cu un T sub placa de sus sa nu-mi apara burta in timp pentru ca pe mijloc nu am nimic.
Urmeaza sa vina bazinul si niste accesorii apoi trec la treaba mai serioasa.
|
 |
|
O intrebare mai off-topic, membranele sunt standardinazate ca si dimensiune? (lungime, diametru). Din imagini par a fi la fel insa nu au specificatii decat la debit.
Asta pentru a vedea daca pot cumpara de la diferiti producatori cand o fi cazul sa o schimb.
|
 |
|
- daca nevasta nu mai stie numarul de acvarii pe care le-ai avut si nu intelege de ce tot le schimbi
- daca deschizi congelatorul dupa hrana de pesti mai mult decat sa scoti ceva sa gatesti
- daca ai baut cel putin o data o cafea sau ceai cu apa de osmoza
- daca primesti aproape zilnic colete si te cunosti cu soferul mai bine ca vecinul
|
 |
|
E si frumos golanu, merci, am sa vad la Peti !
|
 |
|
Pana voi face marea mutare mai stau o perioada cu actualul nano si sper ca mare parte din corali sa fie ok.
Nu e prima data cand observ cum asterinele mele se infrupta din GSP si asta nu-mi place...
Abia acum a dat in floare GSP-ul iar seara dupa ce se inchide, se fixeaza pe el asterine mici si ziua observ tesut mancat (gauri in coral), sunt foarte sigur ca ele sunt cauza.
Exista vreo solutie ?
De ceilalti corali nu se apropie si asterinele sunt din cele clasice albe si unele albastrui, nu mi-au facut probleme pana acum doar ca am cam multe.
|
 |
|
Arata bine pentru inceput dar poti face cateva schimbari:
- background negru sa maschezi cumva firele si tevile alea
- detritus in display indica faptul ca nu ai suficient flow (suplimenteaza cu o pompa de valuri prin spate la pietrele alea) sau fa alt aranjament cu amprenta cat mai mica pe nisip...
- fara canistre la marine din cate stiu, dar ma gandesc ca daca ai doar matrix si un debit scazut ajuta .. dar si asa trebuie sa clatesti din cand in cand
- piatra poate sa fie eficienta daca ai startat cu nisip viu, in timp se va coloniza cu bacterii si alte vietati
- CUC trebuie introdus (melci, stelute, viermi , crabi, creveti), nu faci treaba cu 2-3 melci, iti trebuie o armata sa fie eficienti
- rabdare si tutun
|
 |
|
Eu nu stiu cum creste la voi GSP-ul in halul asta , la mine abia acum si-a dat drumul un pic dar iar stagneaza, uneori sta inchis 2-3 zile, apoi cate o saptamana falfaie in bataia pompei....
Unii zic ca e invaziv, rezistent si nu scapi de el... altii se chinuie sa aibe un petec de verdeata.
Super acvariu Bat - reef !!!
|
 |
|
Buna intrebare, si pe mine ma intereseaza de la cei care au acvarii cu sump in camera in care dorm daca apar probleme in timp.
Sumpul se poate acoperi cu plexi si evaporarea se va face doar din display, nu vad o problema si mai ales ca standul trebuie oricum sa fie aerisit fie cu un ventilator in spate fie partial deschis pe unde vin tevile.
Faza cu mucegaiul ma pune pe ganduri, eu oricum am umezeala mare din cauza ca stau la parter , singura solutie este aerisitul des si dezumidificator electric cand este cazul (cele cu pastile sunt bani aruncati).
|
 |
|
Multumesc, m-am luminat, e mai safe inalt decat la limita... era mai simplu sa folosesc acvariul care il am deja insa avand in vedere ca skimmerul care il am lucreaza cu o coloana de min 30 cm, nu am alta solutie decat sa fac un sump cu inaltimea de 40 cm din ce imi spuneti voi sa am si acel volum de siguranta.
Cred ca voi merge pe 50x35x40h cm compartimentat in 3. Si ca volum total voi avea in jur de 200L apa din care cred ca 150 utili.
Faza cea mai nasoala este ca acvariul are un loc bine stabilit intre mobila si perete, iar testul cred ca-l voi face direct cu apa de osmoza .... deci va trebui sa functioneze din prima, daca nu
|
 |
|
Pentru voi e simplu, pentru mine nu
Da, voiam sa zic ca mediile vor fi in camera cu skimmerul.
Legat de nivel ar trebui sa incapa cantitatea de apa din owerflow si din tevi in caz de o pana de curent insa ce ma fac daca apa o ia inapoi din recirculata ? Va trebui ca spraybarul sa fie cat mai sus si nu mult sub pieptan... Altfel ar trebui o supapa unisens...cred
|
 |
|
Pana una alta ma chinuie talentul sa proiectez un sump, cat mai simplu, 2 camere (1 skimmer cu coloana de apa de ~30 cm si una cu pompa).
Problema pe care nu o inteleg este ca desi in camera skimmerului trebuie sa am musai minim 28cm coloana apa, in cealalta camera nivelul ar trebui sa fie tot pe acolo pentru ca altfel imi va iesi o cascada de toata frumusetea.... sper sa pot regla acest nivel din debit in/out.
Sumpul m-am hotarat, va fi actualul acvariu de 50x30x35 cm ccea ce este suficient, si ATO separat...
Din cate am vazut majoritatea sunt pe jumatate pline, este vreo problema daca al meu va sta la limita superioara ? Adica din 35 inaltime, 28 va fi apa.
Elementele de filtrare (carbon/antiphos) e ok in camera cu sumpul unde as avea un debit mai mare? sau e necesar sa pun reactoare ?
|
 |
|
Voi pastra atunci cele doua Koralia nano 900 si voi cumpara una noua Koralia 4000, ar trebui sa ajunga.
Din pacate RW4 pica destul de repede , fapt confirmat de mai multi acvaristi deci nu prea se justifica acel controler daca nu e fiabila in timp.... Mai sap.
Sumpul voi vedea cand ajunge standul cum il fac.
|
 |
|
Continui sirul de intrebari aici, sper sa nu plictisesc pe unii dar pentru mine este un pas destul de indraznet de la pico de birou pe care le-am avut pana acum, si nu as vrea sa o dau in bara din prima.
Asadar, pana finalizez stand si bazin trebuie sa-mi fac o lista de cumparaturi...
As dori sa folosesc o singura pompa de valuri si sa renunt la cele doua koralia nano 900, un RW4 este suficient pentru volumul acvariului ? iar legat de sump stiu ca daca este mai mare e mai bine insa am deja un cub 35x35x35 pe care l-as compartimenta in 3 (skimmer, medii filtrare,pompa) iar autocompletarea dintr-un bidon separat.
Ar fi eficient sau sa merg pe unul mai mare de ex (50x35x45) ? Dupa calcule volumul de apa din display ar fi 140L.
Piatra vie cred ca voi folosi in jur de 14Kg, 18 Kg de nisip viu (pentru un strat de 3-4 cm) iar cu lumina ma gandesc sa merg tot pe lampa actuala cu led suplimentata cu alte 10 led-uri si alimentata la puterea maxima (dimmabila prin controller).
Ca si filtrare eu zic ca ar fi ok 1L matrix, bucatele de piatra vie, carbon, Phosphat minus iar cu vremea poate mesteresc vreun reactor ceva...
Datorita spatiului disponibil pentru bazin, acvariul va avea doar partea din fata vizibila, fiind oarecum bagat intre mobila si perete... dar macar nu este deloc in bataia soarelui
Cam atat, apoi vedem ce-o iesi.
|
 |
|