In curand voi muta totul in noul bazin teoretic de 40 L, in care voi mai adauga 2 Kg piatra vie, renunt la sump si merg pe un filtru Hang On de capacitate mare pentru a profita de spatiu, pompa de valuri nano si lumina noua cu leduri.
Apa folosita va fi tot distilata (de laborator nu comert) pana imi revin cu bugetul pentru un RO.
Si ultima intrebare stupida cred, ce hrana de la fresh water pot folosi pentru clownii mei ? Se gaseste greu hrana pentru marine si local doar pentru apa dulce.
Valorile la apa in afara de salinitate, No3 si No2 care sunt in parametri optimi, nu stiu.
Posibil ca pierderile de corali sa se fi datorat din doua cauze:
- schimburile de apa le faceam o data la 2 sapt in cantitate mult prea mica (2 L)
- carbonul activ a stat non stop si schimbat la 3 sapt (am inteles ca poate scoate unele substante benefice din apa)
Urmeaza sa mai introduc cativa corali si sa ma ocup mai mult de el.
In curand doresc sa-l mut intr-un nou bazin un pic mai mare (35 x 35 x 35), cum este corect sa procedez pentru a nu stresa foarte mult ce am in el ?
Legat de hrana, momentan raman cu ce am, fulgii cu-i accepta insa ii hranesc in continuare cu granule.
Va salut din nou.
De data asta am o alta problema legata de pesti, de mici i-am invatat cu granule tetra (era singura hrana de la petshop) iar acum le-m luat fulgi JBL Maris.
Granulele le accepta fara probleme insa fulgii ii gusta si apoi le scuipa, i-am infometat 1 zi si tot degeaba... Ce alta hrana recomandati pentru clowni?
Nu am mai scris de ceva vreme, l-am cam neglijat dar nu am avut pierderi pe perioada fierbinte unde am avut temperaturi si de 27 grade in apa.
Singurele schimbari pe care le-am observat sunt ca pestii se tot ascund prin xenia, semn ca vor sa-si caute o gazda, au un comportament diferit, devenind mult mai activi si vaneaza niste ganganii pe pietre.
Am observat multe vietati ca niste gandaci care isi lasa exoscheletele in apa, cam de 2-3 mm, foarte rapizi... sper sa nu fie manthias. Un crab maricel care sta ascuns, pistol shrimp care doar ii aud noaptea, 2 melci mai mari si mai multi mici si albi care nu par sa creasca, foarte multe ganganii mici ca niste creveti, aproape transparenti.
Coralii au rezistant insa unii s-au dus, in special zoasii mici si GSP cu bile albastre, au rezistat o ciuperca rosie, Palithoa, Xenia si Kenia.
Voi reveni cu noutati si foto de calitate.
PS. Nu mai deschis un alt topic insa rog pe cineva care are de vanzare cateva specii de corali usori sa mai diversific un pic fauna. Bazinul e minuscul deci m-ar ajuta specii mici si la un pret decent.
Va multumesc pentru raspunsuri, foarte logic ce spuneti si sunt constient ca gresesc ca nu testez parametrii apei insa la un bazin asa mic am pornit cu investitie minima.
Am teste totusi pentru NO3 si NO2 de laborator si un salinmetru plutitor, iar legat de apa merg tot pe distilata ca la inceput. Dupa cum am zis nitritii zero, nitrati 10 (prima indicatie dupa 0, roz pal)
Acum o intrebare poate stupida, cum cresc NO3?
Momentan apa o schimb saptamanal chiar daca este cristal si NO3 si NO2 sunt in parametri optimi... ar trebui sa raresc schimburile de apa?
Revin cu noutati in jurnal dar nu tocmai bune. Coralii au inceput sa stagneze, nu mai cresc deloc, iar unii zoasi chiar incep sa se topeasca usor. Sper sa nu-i pierd cu toate ca schimbul de apa il fac constant.
Poate fi de vina temperatura apei? sta la 26 - 27 grade constant . Sa mai adaug suplimente? Ce recomandati la asa un bazin mic ?
In rest pestii sunt foarte ok, am o groaza de ganganii care habar nu am ce sunt... multi creveti micuti care stau ascunsi , pistol shrimp si melci. Credeam ca voi avea ocazia sa vad si crevetii insa nicio sansa, si-au facut grote in piatra si se vad doar noaptea daca aprind brusc lumina
Un acvariu de vis si o sursa de inspiratie pentru viitorul meu marin. Succes !
Aranjamentul tine de gust, mie mi se pare perfect echilibrat optic, ca si o parere personala, patul de nisip un pic mai gros ar da un aspect mai natural. Cred ca odata cu evolutia in timp, peisajul se va schimba total.
Parametrii apei nu am cu ce sa-i masor, folosesc doar apa distilata (uneori bi-distilata) de laborator, sare de calitate si verific periodic NO2 si NO3. Temperatura o voi tine la max 26 grade, perlonul il schimb la 3 zile imediat ce se ingalbeneste un pic si cam atat, iar schimbul de apa la saptamana sau chiar la 2 sapt daca totul e ok.
Bazinul are aproape 3 luni si daca scap de perioada fierbinte fara pierderi, ma declar multumit.
Probabil voi mai adauga cativa corali insa momentan nu gasesc decat de dimensiuni mari.... am avut noroc de colegii care au acceptat un schimb ca altfel ramaneam doar cu un BSP si un Zoas
Concluzia este ca un marin m-a fascinat pe deplin, am renuntat la cel de apa dulce si am ramas doar cu asta micu .
Merci de interes, merge foarte bine si am mai adaugat cativa fraguri noi cu ajutorul lui ALT_Valy si al tau. Nu s-au produs foarte multe modificari, astept sa se intinda coralii si sa vad ce pot sa mai adaug.
Pestisorii sunt foarte ok si se pare ca au mai crescut, au mai aparut cativa melci, crabi, pistol shrimps si o groaza de ganganii mici si rapide pe nisip si pe pietre.
Ce este interesant e ca se intretine singurel, nu fac eforturi foarte mari sa il curat decat foarte rar geamurile... in rest nimic.
De obicei ma abtin sa comentez anumite acvarii de top, prefer sa le privesc si sa ma minunez insa acesta ca si multe altele ale colegilor e absolut superb.
Las macroalgele sa mai creasca atunci daca nu-mi deranjeaza colonia de BSP
Vali, Zoasii i-am luat pe o piatra pe care deja a fost sparta in cateva bucati si am mai dat, acum nu prea ma lasa inima sa o sparg si pe asta in care s-a cuibarit si un pistol Shrimp...
Iti dadeam fara nimic in schimb insa momentan doar pe astia ii mai am... daca se inmultesc (din auzite se intind repede) tinem legatura si iti tirmit.
In foto sunt scosi bine in evidenta, in realitate sunt mici (4 mm diametru).
Cand am luat piatra cu BSP am vazut si o alga rosie care intre timp a mai crescut.
E o alga ceva mai dura si nu arata rau, e invaziva? sa o desprind de pe piatra?
Pana acum parametrii sunt ok, pestisorii veseli, insa o usoara crestere de NO3 care sper sa scada avand in vedere ca a trecut abia o luna de la start.
Multumesc, oricum e minuscul bazinul fata de ce vad la voi si mai ales la tine CristiCP si nu stiu in ce masura te-ar ajuta BSP-ul meu la ce tarla de corali ai.
Piatra e cat palma de mare si pot sa separ o bucata...
Mai jos e un mic filmulet (stiu ca era mai bine fara pian pe fundal , dar se poarta )
Va salut!
Am scos crabul si a ramas doar pistol shrimp-ul iar pestisorii sunt foarte vioi si sanatosi.
Am bagat si niste carbon activ pentru marine de la ferplast si apa e vizibil mai clara insa pana acum nu am detectat nici urma de NO3 sau NO3 iar testele sunt sigur ca sunt ok. E normal?
Zoasii par sa se fi acomodat insa sunt micuti (0.5mm diametru), cresc mai mari sau raman asa? Nu mi se par deloc spectaculosi.
Blue Star Polips se deschid frumos insa ma asteptam sa fie GSP verzi...
Cand sa ma bucur si eu ca am un crab... il voi scoate cum il voi gasi, acum e ascuns bine undeva.
Legat de mantis, cred ca mai degraba e un pistol cum zice si koala, are un cleste mare in fata insa doar atat am observat.. sta ascuns intr-o gaura si nu iese. Daca ating cu ceva langa, ticaie ...
Nu m-ar deranja daca ar fi safe insa acvariul e la 1 m de pat si se aude destul de tare noaptea , prima data m-a cam speriat, credeam ca cedeaza bazinul cel mare.
Revin cu noutati, am introdus un Blue Star Polyp pe o piatra frumoasa si generoasa care la prima vedere a adus cu ea niste puiuti mici de creveti si un crab maricel paros si inchis la culoare care e destul de simpatic ( arata ca o mica tarantula
Sta mai tot timpul pitit printre crapaturi insa aseara m-am trezit ars de la niste zgomote ciudate din acvariu.
Se aud ca niste ticaituri destul de tare si parca sunetul venea din afara bazinului insa cu siguranta e ceva acolo.
Am inteles ca poate fi o specie de mantis shrimp sau e posibil chiar crabul sa faca ticaiturile astea? E save pentru pesti?