Message |
|
|
 |
|
Felicitari ! Un start foarte bun si cu siguranta va fi ceva frumos pe termen lung. Sa ti zic un secret  uita de el o perioada dupa ce introduci stocul viu si nu mai umbla la el.
Nisipul e cat trebuie, la mine prea mult era o sursa mare de nitrati si aveam probleme iar fara nisip nu-mi place. Un strat de 1 cm este tot ce trebuie la un nano.
Piatra uscata , oricat de trista ar parea la inceput, dupa cateva luni nici nu distigi diferenta dintre una vie de la mama ei si una murata in acvariu... eviti astfel infestarea cu aiptasia care pe mine ma dispera, nu mai scapi niciodata, incepi sa te inveti cu ea si sa o tii sub control doar.
Totusi daca incepi un acvariu steril, este recomandat macar nisip viu si o bucata de piatra adevarata... greu de gasit.
Dupa multe teste si incercari, tot ce le priesc coralilor mei este hrana congelata pe care o introduc la 2-3 zile pentru pesti si Tropic Marin All in One. Atat. Alte zemuri minune la mine nu au avut efect, nici macar reef roids pe care multi il lauda.
Succes cu el !
|
 |
|
Corect, am luat planta fara sa stiu despre ea  , nu am mai avut o si intradevar creste de dimensiuni considerabile. O voi scoate pana nu e prea tarziu si voi lasa borcanele in pace o perioada.
|
 |
|
Abia acum am dat de acest topic si sunt impresionat cat de bine ti a iesit. Am inceput ceva asemanator dar cu alte plante, am luat notite am sa vad ce pot face.
Succes si lasa l pana se va consuma singur
|
 |
|
Au ajuns si plantele si am lasat fara lemn si alt decor, doar cu plante dupa metoda clasica.
Sagittaria subulata
Bacopa Caroliniana
Eleocharis pusilla
Rotala
Limnobium Laevigatum (plutitoare)
In paralel, daca tot veni vorba de Ecosfera  , am lasat la dospit si un borcan de castraveti de 3L . Pana la ciclare va fi deschis, urmand dupa testarea apei sa il sigilez si sa vedem cum evoluiaza.
Aici am plantat doar: Lilaeopsis brasiliensis si Cryptocoryne Balansae

|
 |
|
Asa este, multumesc pentru corectare. Eu am gasit acest termen utilizat si de unii acvaristi , dar corect este sistem inchis.
Unul care m-a inspirat este acesta: https://youtube.com/shorts/Q64leI3k6pg?si=B54ghVgdE1Zid1Mc
|
 |
|
Va prezint un nou jurnal cu un mic experiement dar documentat dup? metoda walstad.
Am sa las imaginile sa completeze jurnalul dar in mare este vorba despre un mic ecosistem intr un bol de 8.5L care se va autosustine singur, fara schimburi de apa, fara filtru, fara incalzitor, fara co2 sau orice tip de fertilizare lichida.
Substratul fertil este pamant de flori bio cernut de impuritati si asezat intr un strat mediu peste care am adaugat nisip de granulatie medie (0,5-1mm).
Urmeaza astazi sa adaug restul plantelor, momentan este un decor provizoriu pentru a-l umple cu apa.
Dupa ce se va cicla, va gazdui creveti si melci si bineinteles va fi o jungla de plante. Toata filtrarea sta in plante si substrat.
Lampa va fi Aquael Ledi smart plant care va fi ridicata cu un suport (vad eu cum il voi improviza) sau inlocuita cu o lampa de birou.
|
 |
|
Felicitari pentru jurnal, l-am urmarit impreuna cu multe alte materiale de la Father Fish etc. Sunt fascinat de simplitatea lucrurilor.
Concluzia trasa este ca iti trebuie multa rabdare si practic sa uiti de acvariu deoarece lucrurile se intampla foarte incet si in ritmul lor. Cu cat intervii cu atat strici mai mult. Algele fac parte din peisaj, ele vor exista permanent.
Probabil un acvariu de acest gen poti zice ca este matur abia dupa cateva luni, timp in care poti fi usor dezamagit de unele rezultate si renunti. Abia dupa ce se va maturiza va incepe sa arate cum trebuie si sa se transforme intr un mic ecosistem.
Am in plan unul asemanator si o sa mi pun rabdarea la incercare
|
 |
|
Berghia am tot cautat si eu fara succes ! Am introdus aiptasia odata cu niste fraguri si de atunci ma tot lupt cu ea, o tin sub control cu metodele clasice dar tot reapare.
Nu cred ca se poate scapa de ea , face parte din ecosistemul marin.
Mai demult am reusit cu un crevete peppermit dar a doua oara fara succes.
Singura solutie este sa neutralizezi pe cele mari cu o seringa si apa clocotita, suc de lamaie sau aiptasiax iar pe cele mici le ignori
|
 |
|
Vand filtrul din imagine, luat de la nevertebtrate si utilizat aprox 3 luni.
Il dau impreuna cu matrix amestecat cu micromec .
Pret 160 lei
|
 |
|
Felicitari !
|
 |
|
Vand doua lampi Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W
Pret: 150 lei ambele
Se dau doar impreuna.
|
 |
|
Nu prea sunt povesti, acvariul asta este mai usor de intretinut decat plantatul.
Eu imi mentin parerea ca un marin fara skimmer la un moment dat va avea probleme... chiar si la un nano unde la inceput te juri ca nu sari schimburile de apa.
Ca sa recapitulez ce am in AIO: filtru perlon schimbat la saptamana, skimmer si uneori carbune activ.
Verific salinitatea periodic, alcalinitatea si nitratii saptamanal si in functie de valori dozez zilnic Tropic marin all in one si otet (sau NOPOX).
Schimburile de apa le-am rarit pe parcurs cate 10-20 L lunar.
Hranesc cu fulgi Ocean Nutrition si Hrana congelata, fara alte suplimente pentru corali.
|
 |
|
Multumesc domnilor, este intradevar foarte frumos mai ales acum cand coralii s-au dezvoltat.
Chiar daca am mai dat din ei , de ultimii nu m-am putut desparti, asa ca -mi cer scuze colegilor care au vazut la rubrica vanzari ca vand stocul viu apoi nu le-am raspuns... eram nehotarat in acel moment.
Acvariul va fi acelasi fara planuri de upgrade.. asa ca voi mai reveni cu noutati, sper eu placute.
|
 |
|
|
 |
|
Jurnalul meu se incheie aici, din pacate nu s-a ridicat la asteptarile mele dar am invatat cate ceva despre acvariile lowtech.
S-a terminat cu o invazie de alge verzi (dust-green-algae), filtrul se colmata rapid iar fara co2 plantele nu apucau sa consume nutrientii din apa. Vietuitoarele sunt ok, mai ales crevetii care se inmultesc constant.
Documentandu-ma putin, nu orice lemn e ok in acvarii mai ales in cele mici deoarece se descompune rapid asa ca suspectez radacinile de lemn mi-a dat peste cap tot.
Un lucru interesant este legat de filtrare, o ducea mai bine cu un mic filtru cu burete decat cu Tital35HOB plin cu matrix... cel din urma era colmatat rapid si tot matrixul maro, cel mic intern lasa apa cristal si buretele curatat constant isi facea treaba eficient.
Concluzia este ca la acvariile mici, fara o incarcare biologica mare, e suficient un filtru mic si discret...
Urmeaza un nou setup ”normal” cu sol fertil, co2... un mini olandez fara scape
|
 |
|
Hybrid wrote:Salutare, fain ce vad, si pentru ca ma pregatesc si eu de un nou experiment, imi permit sa te intreb, cum stai cu biofilmul?
Cand aveam acvariu mai mare aveam fix Tidal 35 si n-am scapat pana nu mi-am luat un skimmer.
Te intreb pentru ca vad darele in ultimele poze.
A 2a intrebare e legata de plante plutitoare, parca ziceai ceva de ele la inceput; ai renuntat din cauza filtrului cascada sau din alte motive?
Spor in continuare.
Biofilmul este normal sa apara , la mine nu e deranjant dar poate fi inestetic si optura in oarecare masura lumina.
La mine a disparut de la sine in ultima vreme, dar mai apare din cand in cand. Skimmer nu pun pentru ca si asa bazinul e mic, filtrul hob ajuta datorita agitatiei apei la suprafata.
Am renuntat la plantele plutitoare tocmai din cauza filtrului HOB, mi le tot scufunda si se descompuneau.
|
 |
|
Este timpul sa renunt la coralii LPS si apoi la marin pe masura ce il golesc. Coralii sunt cei din imaginea de ansamblu, mai multe poze in privat.
Din lipsa de timp si posibilitatea de a face multe colete, prefer varianta de a-i da pe toti la un pret ok pe care il stabilim impreuna.
Cu cine am mai colaborat, coralii se trimit inainte si plata dupa, in rest plata in avans.
|
 |
|
Merci, da, da  nu am timp de ingrijit caridine asa ca schimburile le voi face cu apa de la retea, se pare ca pentru sakura e ok apa pe care o am.
Manado black nu pluteste, nu se compara cu cel maro care e un fel de zgura usoara... cel negru e greu si mult mai decorativ. Depinde ce vrei, pentru un plantat cu co2 si lumina ok as opta fara discutie pe sol.
Eu am ales plante stem pe care le-am prins de decor iar substratul il pot aspira la nevoie fara probleme.
|
 |
|
Revin cu 2 foto recente, timp in care acvariul s-a stabilizat cat de cat, dovada fiind ca am peste 50 de puiuti de la creveti (RCS Red Sakura), cei galbeni caridina nu prea au supravietuit, mai am doar 4 adulti din 10.
Cei rosii s-au inmultit neasteptat si probabil ca in curand imi vor invada acvariul
Plantele care s-au dezvoltat cel mai mult sunt Pinnatifida care predomina alaturi de christmass moss, microssorum timid alaturi de anubias petite iar bucephalandra o parte s-a dus.
Per ansamblu acvarelul e plin de viata si se dezvolta frumos.... fara CO2, fara fertilizare, fara sol fertil.
Ca si schimbari , am inlocuit substratul cu JBL Manado black din cauza ca pe pietrisul alb se vedeau urat algele verzi, acum se mentine perfect curat si arata mai natural.
Schimburi de apa 5L la 2 sapt.
|
 |
|