[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: aerosv
Forum Index » Profile for aerosv » Messages posted by aerosv
Message
Felicitari pentru jurnal, l-am urmarit impreuna cu multe alte materiale de la Father Fish etc. Sunt fascinat de simplitatea lucrurilor.

Concluzia trasa este ca iti trebuie multa rabdare si practic sa uiti de acvariu deoarece lucrurile se intampla foarte incet si in ritmul lor. Cu cat intervii cu atat strici mai mult. Algele fac parte din peisaj, ele vor exista permanent.

Probabil un acvariu de acest gen poti zice ca este matur abia dupa cateva luni, timp in care poti fi usor dezamagit de unele rezultate si renunti. Abia dupa ce se va maturiza va incepe sa arate cum trebuie si sa se transforme intr un mic ecosistem.

Am in plan unul asemanator si o sa mi pun rabdarea la incercare
Berghia am tot cautat si eu fara succes ! Am introdus aiptasia odata cu niste fraguri si de atunci ma tot lupt cu ea, o tin sub control cu metodele clasice dar tot reapare.
Nu cred ca se poate scapa de ea , face parte din ecosistemul marin.
Mai demult am reusit cu un crevete peppermit dar a doua oara fara succes.

Singura solutie este sa neutralizezi pe cele mari cu o seringa si apa clocotita, suc de lamaie sau aiptasiax iar pe cele mici le ignori
Vand filtrul din imagine, luat de la nevertebtrate si utilizat aprox 3 luni.
Il dau impreuna cu matrix amestecat cu micromec .

Pret 160 lei
Felicitari !
Vand doua lampi Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W
Pret: 150 lei ambele
Se dau doar impreuna.
Nu prea sunt povesti, acvariul asta este mai usor de intretinut decat plantatul.
Eu imi mentin parerea ca un marin fara skimmer la un moment dat va avea probleme... chiar si la un nano unde la inceput te juri ca nu sari schimburile de apa.
Ca sa recapitulez ce am in AIO: filtru perlon schimbat la saptamana, skimmer si uneori carbune activ.
Verific salinitatea periodic, alcalinitatea si nitratii saptamanal si in functie de valori dozez zilnic Tropic marin all in one si otet (sau NOPOX).
Schimburile de apa le-am rarit pe parcurs cate 10-20 L lunar.
Hranesc cu fulgi Ocean Nutrition si Hrana congelata, fara alte suplimente pentru corali.
Multumesc domnilor, este intradevar foarte frumos mai ales acum cand coralii s-au dezvoltat.
Chiar daca am mai dat din ei , de ultimii nu m-am putut desparti, asa ca -mi cer scuze colegilor care au vazut la rubrica vanzari ca vand stocul viu apoi nu le-am raspuns... eram nehotarat in acel moment.
Acvariul va fi acelasi fara planuri de upgrade.. asa ca voi mai reveni cu noutati, sper eu placute.
Revin cu cateva poze dupa 1 an si jumatate de la start, timp in care m-am tot decis sa renunt sau nu.
M-a reaprins pasiunea pentru marin asa ca acvariul ramane pe pozitie, mentenanta minima dar monitorizat atent periodic si suplimentez cu Tropica all in one.
Schimburile de apa le-am rarit lunar, mai am unele probleme cu aiptasia dar incerc sa le tin sub control cu sare de lamaie.
Coralii cresc incet si sigur

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Jurnalul meu se incheie aici, din pacate nu s-a ridicat la asteptarile mele dar am invatat cate ceva despre acvariile lowtech.

S-a terminat cu o invazie de alge verzi (dust-green-algae), filtrul se colmata rapid iar fara co2 plantele nu apucau sa consume nutrientii din apa. Vietuitoarele sunt ok, mai ales crevetii care se inmultesc constant.

Documentandu-ma putin, nu orice lemn e ok in acvarii mai ales in cele mici deoarece se descompune rapid asa ca suspectez radacinile de lemn mi-a dat peste cap tot.

Un lucru interesant este legat de filtrare, o ducea mai bine cu un mic filtru cu burete decat cu Tital35HOB plin cu matrix... cel din urma era colmatat rapid si tot matrixul maro, cel mic intern lasa apa cristal si buretele curatat constant isi facea treaba eficient.

Concluzia este ca la acvariile mici, fara o incarcare biologica mare, e suficient un filtru mic si discret...

Urmeaza un nou setup ”normal” cu sol fertil, co2... un mini olandez fara scape
Hybrid wrote:Salutare, fain ce vad, si pentru ca ma pregatesc si eu de un nou experiment, imi permit sa te intreb, cum stai cu biofilmul?
Cand aveam acvariu mai mare aveam fix Tidal 35 si n-am scapat pana nu mi-am luat un skimmer.
Te intreb pentru ca vad darele in ultimele poze.

A 2a intrebare e legata de plante plutitoare, parca ziceai ceva de ele la inceput; ai renuntat din cauza filtrului cascada sau din alte motive?

Spor in continuare.


Biofilmul este normal sa apara , la mine nu e deranjant dar poate fi inestetic si optura in oarecare masura lumina.
La mine a disparut de la sine in ultima vreme, dar mai apare din cand in cand. Skimmer nu pun pentru ca si asa bazinul e mic, filtrul hob ajuta datorita agitatiei apei la suprafata.
Am renuntat la plantele plutitoare tocmai din cauza filtrului HOB, mi le tot scufunda si se descompuneau.
Este timpul sa renunt la coralii LPS si apoi la marin pe masura ce il golesc. Coralii sunt cei din imaginea de ansamblu, mai multe poze in privat.

Din lipsa de timp si posibilitatea de a face multe colete, prefer varianta de a-i da pe toti la un pret ok pe care il stabilim impreuna.

Cu cine am mai colaborat, coralii se trimit inainte si plata dupa, in rest plata in avans.

Merci, da, da nu am timp de ingrijit caridine asa ca schimburile le voi face cu apa de la retea, se pare ca pentru sakura e ok apa pe care o am.

Manado black nu pluteste, nu se compara cu cel maro care e un fel de zgura usoara... cel negru e greu si mult mai decorativ. Depinde ce vrei, pentru un plantat cu co2 si lumina ok as opta fara discutie pe sol.

Eu am ales plante stem pe care le-am prins de decor iar substratul il pot aspira la nevoie fara probleme.
Revin cu 2 foto recente, timp in care acvariul s-a stabilizat cat de cat, dovada fiind ca am peste 50 de puiuti de la creveti (RCS Red Sakura), cei galbeni caridina nu prea au supravietuit, mai am doar 4 adulti din 10.
Cei rosii s-au inmultit neasteptat si probabil ca in curand imi vor invada acvariul

Plantele care s-au dezvoltat cel mai mult sunt Pinnatifida care predomina alaturi de christmass moss, microssorum timid alaturi de anubias petite iar bucephalandra o parte s-a dus.

Per ansamblu acvarelul e plin de viata si se dezvolta frumos.... fara CO2, fara fertilizare, fara sol fertil.

Ca si schimbari , am inlocuit substratul cu JBL Manado black din cauza ca pe pietrisul alb se vedeau urat algele verzi, acum se mentine perfect curat si arata mai natural.

Schimburi de apa 5L la 2 sapt.
Asa e, la vechiul setup mi-a crescut ca nebuna si se reface rapid dar acolo avea co2 din belsug. Combinatia de feriga cu moss este perfecta... asa ca le voi tine sub control pe ambele.
Revin cu o foto recenta, la 2 saptamani de la start.

Moss-ul si-a revenit si creste, algele verzi si diatomele isi fac prezenta si cred ca voi scurta programul de lumina de la 7 ore/zi la 5.

Am mai adaugat o radacina de mopan in spate pe care am fixat planta mea preferata, hygrophyla pinnatifida care spre surprinderea mea fara co2 se dezvolta si isi pastreaza culoarea caramizie.

Bucephalandra se topeste dar incep sa creasca frunzulite noi, probabil este o adaptare de la mediul vitro la apa.

Nu fac niciun fel de teste, las ciclarea sa se formeze de la sine, asistata de o dozare de seachem stability la 2-3 zile.

Legat de filtrare, dupa cum am zis mai sus, am inlocuit filtrul cu Tidal 35 umplut cu matrix iar la incalzitor am renuntat pe perioada verii... probabil nici iarna nu e nevoie de el, in camera e o temperatura constanta.

Merci de sugestii, daca e tot lowtech, lowtech sa fie, asa ca voi folosi apa de la retea pentru schimburile de apa.

Nefericitii de caridina vor trebui sa se adapteze va fi sau selectie naturala

Studiind si alte acvarii gen, marea majoritate merg pe substrat fertil sub nisip/pietris, sol sau chiar pe metoda walstad cu namol... in cazul de fata nu am mai pus nimic, doar inert.

Afecteaza cumva? Ajuta un substrat fertil la filtrare? chimia apei ? Pentru plante nu cred pentru ca sunt tip rizom si fertilizez in coloana de apa pana se mai stabilizeaza.
Bayek
"Referitor la moss, nici la mine nu a mers grozav Christmas in acvariul de creveti, se umplea de alge verzi. Acum l-am mutat la pesti, unde am co2 si rupe, il tund mereu altfel ia toata lumina."


Din pacate asa e si la mine, alge sau mizerie nu stiu, cert este ca vad lastari noi cum se formeaza, sa speram ca va fi ok... lumina am suficienta, mai dozez si Easycarbo...

alinutz80
"Acum, referitor la creveti, eu din ce vad ai si caridina si neocaridina. Esti sigur ca asa e ?"


Pai nici asta nu prea stiu, am luat aceste doua specii unde scrie ca ar caridine cei galbeni:

https://www.nevertebrate.ro/creveti-caridina-orange-7449
si
https://www.nevertebrate.ro/creveti-neocaridina-heteropoda-sakura-red-28709

Stiu ca necesita conditii diferite, dar ce sa faci cand vrei un lowtech si nu am teste ? Doar TDS (250 la retea).
Am sa iau si saruri daca nu am incotro...
Se poate inchide, nu mai este valabil.
Avand deja un filtru HOB pe care l-am retras de la vazare, am zis sa-l folosesc din nou la acest nano, asadar prima schimbare a fost umplerea lui cu matrix si a luat locul celui intern.

In rest totul ok, se pare ca Stability isi face treaba si nu am avut pierderi pana acum.

Intre timp am scos betta in alt acvariu de care are grija fiimea de el si am lasat doar 8 neon tetra mici si creveti (yellow caridina si red sakura neocaridina).

Intrebare pentru pasionatii de creveti, este ok daca la schimburile de apa amestec 50-50 osmoza si apa de la retea? Nu as vrea sa ma complic cu saruri si alte suplimente.

Alta problema o observ la Christmass Moss, nu vad semne de crestere dupa o saptamana, probabil pentru ca se adapteaza fiind luat in vitro, deci mai asteptam.
150 lei
 
Forum Index » Profile for aerosv » Messages posted by aerosv
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com