[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: aerosv
Forum Index » Profile for aerosv » Messages posted by aerosv
Acum realizez cat efort si satisfatie este sa reusesti sa inmultesti clownii. Din pacate la mine nu a fost un succes dar faptul ca a ajuns in ziua 8-9 m am bucurat in fiecare zi cand il vedeam viu. Etapa meta e cea mai grea pentru ei si daca aveam mai multi sansele reale sa treaca macar unul cresteau, asa cu un singur pui era aproape sigir ca nu va reusi. Data viitoare.
Si ultima dovada vie pe astazi

In teorie suna bine dar nu cred ca se poate simula mediul lor natural intr un acvariu.
Am studiat mult subiectul pe forumurile din afara si nu a reusit nimeni asa ceva… abia cateva cazuri ratacite unde s a reusit fara rotiferi.
Al meu nu pot spune ca e un succes pana nu trece de 2-3 sapt.
Momentan mananca si e vioi.
Si o fotografie cu mostra de piatra promisa pentru Dl Danila , cam asa arata .
Danila wrote:Mie mi se pare ca e dragalas,pacat ca e singurel(cel putin asa am inteles).Daca tot faci inca un acvariu(chiar sunt curios sa-l vad pe cel nou -inclusiv piatra vie mult dorita)poti sa-l lasi pe cel vechi( mai rudimentar)pentru reproducere.Am inteles ca daca au liniste se pot reproduce liber in acvariu(cu conditia sa nu ai pradatori-alti pesti).La fiecare depunere vor supravietui un numar(probabil mai mic) de pui cu hrana din acvariu.E de preferat sa ai niste macroalge si lumina mai alba pentru microfito-zooplancton.

Din cate stiu nu sunt deloc usor de reprodus, iar fara rotiferi este o loterie.
Singura explicatie in cazul meu este ca s-a hranit doar cu biofilm si microfauna din apa si piatra, alta hrana vie nu am avut iar artemia e potrivita abia dupa ziua 3-4.

Ce am facut diferit fata de ce am mai citit, schimburile de apa au fost cu apa din acvariu mare, nu proaspat facuta.

In acvariu comunitar nu am auzit sa se inmulteasca, sunt atat de fragili si delicati incat i-ar omora orice agitatie a apei.

Sper sa fie un caz fericit cu cel pe care il am cu toate ca sansele cresteau daca aveam macar 10.

Legat de acvariu, nu e absolut nimic spectacuos cel nou, am sa l pozez cand ma apuc sa l curat cat de cat, e lasat in voia domnului
dan.pavelescu wrote:
aerosv wrote:(sper sa depuna tot pe piatra sa o pot scoate la timp).

M-am uitat un pic pe internet, vad foarte multi care au pus in acvariu ghiveci de lut si clownii au depus in el.
Fiind ca o "pestera" poate le da incredere sa depuna acolo.

Chiar ma uitam dupa un ghiveci ceramic, e o idee buna !
De asta m am mirat si eu , ce lighioaie mai e si asta !! Chiar asa urati sunt de mici?
Day 5, mult mai vioi si vaneaza tot ce prinde

Sau un cub de hrana congelata !

Legat de piatra vie, nu fac reclama dar se gaseste aici : https://www.whitecorals.com/en/live-rock/whitecorals-supra-rocks-handpicked-premium-per-kg

Vine cu UPS si nu e chiar o avere tinand cont ca o cumperi odata si o ai forever. Cu 100 eur ai 4 Kg cu tot cu transport si dormi linistit.
Foarte frumos, exact cum trebuie !
Incerc sa completez aici jurnalul , ziua 4 si e bine mersi, burta galbena semn ca a inceput sa vaneze artemia. Nu stiu daca e noroc sau chiar pot supravietui si fara rotiferi insa parca am mai vazut aici pe forum cineva care a reusit fara si asta mi-a dat curaj.
Imi pare rau ca nu au supravietuit mai multi, dar cu siguranta voi mai reincerca la urmatoarea depunere (sper sa depuna tot pe piatra sa o pot scoate la timp).
Asa este, bucuria e mare la prima incercare si e un inceput promitator pentru mine.
Problema principala la clowni nu e depunerea ci hrana pentru pui.
Fara rotiferi sansele sunt spre zero insa nu imposibil.
Vedem cat rezista cu toate ca sunt foarte sceptic acum. Poate la urmatoarea depunere reusesc sa traiasca mai multi pentru a creste sansele.

Am avut noroc ca am folosit apa din acvariu matur, schimburile tot cu ea o fac si am plankton viu vizibil.
Cu artemia nu e suficient in primele zile.. la mine abia astazi am vazut ca e interesat de ea.
A trecut si de ziua 3-a , cu burta plina ! Am o retinere ca ar manca artemia , probabil dupa ziua 5-a .

Am observat ca ciuguleste alge de pe sticla si reef-roids in suspensie.

Fotografia e cu un DSLR si obictivul de 50mm inversat si focusat manual, e atat de mic ca nu se poate distinge nimic cu un simplu telefon.

Asta imi da curaj sa fac totul mai corect la urmatoarea depunere...
Cu toate ca acest acvariu e mutat si isi continua existenta, continui aici cu un experiment.

Perechea mea de clowni pe care o am de aprox 5 ani depune constant insa ultima data mi-a depus icrele pe o bucata de piatra vie pe care o pot muta usor. Asa ca am zis sa incerc.

Prima greseala a fost ca am scos piatra a doua zi dupa depunere acum 10 zile si am pregatit rapid un acvariu de 8L cu piatra aer (lemn) si incalzitor.
Dupa 8 zile, jumatate din oua erau ok gata de eclozare, am acoperit complet acvariul si dupa cateva ore au eclozat 20 de pui din care doar 2 au scapat.

Pozele de azi dupa 36 ore cu puiii care par ca ar fi prins cate ceva.. azi am observat cum vanau artemia proaspat eclozata.

Neavand rotiferi, hrana de baza e artemia si reef roids diluat.

Chiar sunt curios cat vor rezista.
Carib sea e mai ok, e natural si ambalat umed direct din ocean , dar e mai fin si e usor luat de valuri daca ai curenti puternici. Eu am amestecat Carib sea + Aquaforest Bio Sand, cel de la AF e foarte alb si estetic dar nu e natural, e maruntit si livrat in punga impreuna cu 2 fiole cu bacterii.

Raman la parerea mea ca orice acvariu marin trebuie insamantat si cu o piatra vie de calitate.
Cu multa rabdare va fi ceva frumos si stabil, dar nu vreau sa te dezamagesc... va dura o vesnicie pana se va matura piatra uscata suficient ca sa arate decent, minim 1 an fara exagerare, in toata aceasta perioada va trece prin toate etapele urate.

Piatra vie adevarata se gaseste greu, nu mai au nici la whitecorals momentan, probabil din cauza sezonului rece dar tot va trebui sa adaugi o bucata pentru a introduce primele microorganisme care vor popula piatra uscata.

Eu am aruncat tot ce era uscat si am ramas cu un scape minimalist de piatra vie care arata perfect

Ca si bacterii am descoperit a fi mai eficient namolul de la Aquaforest (Aquaforest Life Source).

Mult succes si mai ales rabdare cu el
Ehh aici toata lumea ajunge ! Am avut invazie de asterine de care am scapat cu un restart, apoi invazie de aiptasia care e si mai nasoala si impozibil sa scapi fara sa o iei de la capat cu piatra noua, iar apoi alta belea de care nici nu stiam ca sunt daunatori pana nu mi-a infestat toata piatra si orice suprafata dura , Vermetid snails de care iar scapi greu.

Deci acvaristica marina e plina de provocari si cu fiecare frag adaugat indiferent cat de atent esti tot aduci ceva in bazin.

Am reusit sa le tin sub control pana m-am saturat apoi se inmultesc fantastic de mult daca neglijezi acvariu.

Singurele metode cu adevarat eficiente pe termen lung sunt pradatorii naturali (Creveti sau Nudi pentru aiptasia, melci BumbbleBee pentru Vermetid snails, Harlequin shrimp pentru asterine).

Deci tot timpul va fi una calda si una rece
Legat de canistra la marine, unii colegi o folosesc cu succes insa sa fie un filtru prevazut cu prefiltru pentru a nu colmata mediile (vezi modelele de la OASE) ... acela se spala saptamanal si ce e in canistra se pastreaza curat mai mult timp, altfel se va aduna un strat de namol acolo care va crea belele.
Si mai e o chestie, e un chin sa cureti furtunele )
Ma bag si eu in seama fiind un fan al marinelor nano.

Experienta mi-a aratat ca ce e complicat in timp va crea probleme, asa ca eu consider ca principala filtrare biologica o ofera piatra (fie ea uscata sau vie) , nisip cat mai putin (chiar si bare bottom) , filtrare mecanica asigurata de AIO sau HOB (perlon schimbat cel mult saptamanal) si cam atat... in rest stabilitate cu un ATO si un program de lumina constant.

Schimbarile in bine se vor vedea dupa o luna , timp in care nu s-a facut nicio modificare in plus.

Daca folosesti skimmer schimburile de apa se pot rari destul de mult.

Aici am un mic jurnal cu bazinele mele dupa principiul (keep-it-simple): https://www.flickr.com/photos/ticuleanu/

Singura problema au fost algele si ciano care au disparut complet dupa ce am scos aproape jumatate din nisip ce acumula detritus si era greu de aspirat, din acest motiv recomand un deget de nisip... suficient sa fie practic si estetic.

Succes si urmarim progresul !
Reactualizare de pret - 600 lei
Sistemul a functionat cateva luni, butelia mai are co2. Ca noua.

https://www.nevertebrate.ro/sistem-complet-co2-electrovalva-si-butelie-reincarcabila-2kg-3239

+

https://www.nevertebrate.ro/atomizor-difuzor-inline-co2art-1216mm-31972

Forum Index » Profile for aerosv » Messages posted by aerosv
Go to: