[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Thereau
Forum Index » Profile for Thereau » Messages posted by Thereau
Salutare tuturor, probabil unii dintre voi stiti ca am in proiect un acvariu 215L/53l/55H.
Initial ma gandeam sa il populez cu africani dar m-am sucit pe americani

Nu am tinut pana acum americani si nu prea stiu cum sta treaba cu ei.

M-am gandit la o combinatie de oscari cu severum sau vieja cu JD si poate si un Jaguar

1. Ce combinatii de americani recomandati ?
2. Pot sa ii hranesc cu fulgi si sak green sau americanii au alta alimentatie ?
3. Pot in vreo combinatie sa tin familii care sa si depuna ?
4. Exista varianta sa ii tin si doar cate un mascul din fiecare specie si sa se inteleaga bine ?

Toate cele bune !

adivb wrote:Da..poza din fata.. la asta ma refeream cand am zis verticala.
Calculeaza foarte atent volumul de apa pe care-l are pompa la dispozitie...ca sa nu te vad apeland la sisteme genul ATO , pt ca te-ai saturat de adaugat apa manual in sump

Ai dreptate, trebuie sa vorbesc si cu "inginerul" sa vedem ce sfaturi imi da, ar fi o mare problema sa trebuiasca sa completez zilnic apa in sump
Mda, eu am inteles ca adevarul este undeva la mijloc. Este clar ca cei ce folosesc materiale filtrante scumpe nu ar sa recunoasca in ruptul capului ca buretele face acelasi lucru si nici cei ce folosesc bureti nu o sa recunoasca faptul ca nu este la fel de eficient. Acestea fiind spuse nu prea putem sa ne dam seama din exemple concrete care este eficienta(exemple concrete ma refer la oamenii care au folosit sau folosesc acest produs si pot sa isi dea cu parerea. Teoria este multa si am citit-o si eu eu doar ca teoria cu practica nu prea se bate cap in cap tot timpul.

Ca idee eu am vazut crescatori care schimba apa odata la 1-2 saptamani in bazin si folosesc ca filtrare doar bureti. Este adevarat ca nu erau acvarii plantate si nici acvarii suprapopulate.

Am vazut crescatori care folosesc materiale filtrante si au apa cristal si sunt super eficiente(nici nu incape indoiala despre eficienta materialelor filtrante dedicate).

Pana acum din ce am inteles eu, nu ar merita sa merg pe o filtrare doar cu bureti pentru simplu fapt ca se colmateaza foarte repede si trebuie spalati destul de des dar totusi diferenta de pret este destul de mare fata de materialele filtrante de calitate care incep de la 50 ron / litru

adivb wrote:Salut,

scurt:..aceeasi problema ca si la marine. Poate ramane pompa "pe uscat" pt ca nivelul de apa in camera pompei va scadea primul.
Peretii despartitori care vin de jos in sus, fa-i mai scurti, pt a mai putea adauga chiar si cativa litrii pe care sa-i traga pompa , daca vei avea evaporare mai mare....mai ales vara.

Si pentru ca nu esti asa de stresat de biofilm ca si la marine, pe langa acel gratar (pieptene) pe unde intra apa, eu as mai face sub el o gaura cu dimensiunea cam de 5cm unde as acoperi cu ceva de genul: Aqua Medic round grate. De ce? pt ca astfel vei vedea cand va scadea apa din sump, pt ca va scadea si din acvariu vizibil...si nu risti sa ramana pompa "pe uscat". Doar cu acel pieptene te vei trezi poate prea tarziu. Dar asta functioneaza doar daca faci si peretii aia despartitori mai scurti, altfel nu va scadea nimic si din acvariu ci doar din sump.

Succes!

LE: toate astea presupunand ca desenul reprezinta sumpul in pozitie verticala si pompa e pozitionata in ultima camera in partea de jos.

O sa "fur ideea ta" cu acel Aqua Medic round grate, nu are cum sa strice, o sa calculez exact si nivelul peretilor, aici o sa am nevoie si de sfatul baiatului care o sa ma ajute sa pun pe picioare toate astea .

In imagine este sump-ul vazut din vata in pozitie orizontala. Prin partea stanga sus intra apa, o sa aiba cadere prin bureti, umple camerele 2 si 3 si ajunge in camera 4(camera cu pompa)in desen pompa vine in partea dreapta sus cum te uiti spre sump. Acolo am pus pompa doar provizoriu, nu am nici cea mai mica idee cum ar fi mai eficient, nu as vrea totusi sa las tot spatiul ala gol . Ideea este ca pompa o pot monta si pe uscat si sa o racordez la ingineria asta prin 2 furtune(nu cred ca o sa fac asta dar doar ca idee spun ca pot as o mut oriunde)

Atasez si o poza "3D" facuta de meseriasul de mine, sper sa intelegi ceva
lukitza wrote:Daca toata treaba functioneaza pe principiul vaselor comunicante atunci nivelul apei in sump va mai jos decat in bazin.
In cazul asta as pune pompa undeva mai jos.
Nu prea vad rostul buretilor in ultima camera, cand o sa vrei sa-i cureti va trebui sa scoti pompa.

Incerc sa imi imaginez de ce ar veni nivelul apei din sump mai jos(este adevarat ca o sa functioneze pe principiul vaselor comunicante). Ma gandeam ca acel pieptene sa imi dea nivelul de apa din bazin. Este posibil ca pompa sa scoata mai multa apa decat intra prin acel pieptan ?

Pompa pot sa o pun chiar si pe fundul acvariului si sa scot doar out-ul acolo sus, sa o pun mai jos, nush inca.

Buretele ala nici eu nu stiu de ce este pus acolo(ca sa fiu sincer cu tine^^ )dar ma gandesc cumva sa ma folosesc de tot spatiul de acolo pentru ca niciodata nu este prea mult material filtrant si mi se pare mult sa folosesc un compartiment doar pentru pompa
Update : Dupa saptamani de citit si informat si schimbat pareri cu diferiti colegi(carora le si multumesc pe aceasta cale) am reusit sa imi fac o idee despre cum ar trebui sa fie sump-ul intern.
O sa folosesc o pompa EHEEHEIM compact 3000+(pe care am si achizitionat-o). apa o sa intre in sump prin partea dreapta, o sa fie "prefiltrata" de un pieptan confectionat din plastic cu distanta intre dinti de 5mm. In prima camera ma gandeam sa folosesc burete pentru filtrare mecanica, in camerele 2 si 3 o sa folosesc materiale filtrante(6 litrii matrix, 3 litri piatra ponce, 10 litrii lava vulcanica, 2-3 litrii inele sticla sinterizata si 3 litri zeolit) iar in camera 4 o sa fie inca 2-3 bureti si pompa.

Credeti ca o sa fie eficient sump-ul desenat de mine, in ce ordine sa pun materialele filtrante enumerate mai sus ?

Credeti ca zeolit-ul isi face treaba, am cumparat de la Hornbach 3 litrii pentru ca mi-a recomandat doamna de acolo, spunea ca este foarte bun pentru retinerea metalelor grele.

Atasez si o poza, scuzati calitatea dar este facuta in graba la lucru(singurul loc unde mai am timp de ceva)
Cred ca 15 sunt totu?i cam mul?i. Eu am 15 Ciclide in 450litrii ?i folosesc iluminare cu proiectoare led de 10w pentru tot acvariul. Po?i pune ce lumina vrei tu dar sa Nun?ile prea puternica ?i sa nu o ?i foarte mult aprinsa pentru ca Ri?ti sa î?i ap?ra alge. Ciclidele nu sunt iubitoare de lumina puternica
mihai florescu wrote:
Thereau wrote:Salutare, din cate am citit pe alte grupuri de acvaristica acest Sun Sun nu ar fi unul de calitate. Colegii se plangeau de calitatea materialelor si zgomotul. Acum in functie de bugetul pe care il ai tu poti sa te reorientezi dar sfatul meu ar fi sa mai astepti sa mai pui ceva bani si sa iti iei ceva de calitate, nu e ca si cum ai cumpara filtrul in fiecare luna.Strict parerea mea

mult succes

si care este recomandarea?

Uite, de exemplu Fx6 pe zoomania este 1000 RON, filtrul pe care il vrei tu este aproximativ 600. Daca ma intrebi pe mine eu as mai strange 400 ron si mi-as lua fx6 care dupa parerea mea este cel mai bun filtru in momentul de fata.

Tot ceea ce iti spun sunt pareri personale iar tu alegi ceea ce ti se potriveste tie cel ma bine.

In functie de bugetul pe care il ai poti sa alegi si un JBL 1500 sau 1900, desi 1900 este cam acelasi pret cu fx 6 si nu cred ca se compara.

Totusi, mai cere pareri pentru ca eu nu am folosit Sun Sun si vorbesc doar din auzite
lukitza wrote:Apropo de demasoni, e o alegere proasta pentru un acvariu asa mic.
Demasoni e o specie dementa la care trebuie sa le dai spatiu si sa-i tii in numar mai mare.

Eu din 30 mai am unul. Ala care i-a matrasit pe restul 29 )
Salutare, din cate am citit pe alte grupuri de acvaristica acest Sun Sun nu ar fi unul de calitate. Colegii se plangeau de calitatea materialelor si zgomotul. Acum in functie de bugetul pe care il ai tu poti sa te reorientezi dar sfatul meu ar fi sa mai astepti sa mai pui ceva bani si sa iti iei ceva de calitate, nu e ca si cum ai cumpara filtrul in fiecare luna.Strict parerea mea

mult succes
Salutare si bun venit, cum spunea si colegul nostru @lukitza, pentru ciclide ar fi indicat un acvariu mai mare. Acum depinde si de bugetul tau dar sa fii sigur ca peste 1 an o sa iti doresti un acvariu mai mare(asta e boala acvaristilor) si ideal ar fi sa incepi cu ceva mai mare de la inceput mai ales daca vorbim despre ciclide. Cu siguranta poti sa cresti cilcide si in acvariul de 160 litri dar foarte atent sa nu fie suprapopulat, recomandarea ar fi sa cresti doar ciclide mici, daca mergi pe africani iti recomand doar mbune pentru ca nu cresc foarte mari dar totusi nu mai mult de 10 pestani(este parere personala)

Niciodata nu exista filtrare prea puternica(regula 2 a acvaristilor), deci teoretic cu cat mai mare cu atat mai bine, totusi este recomandat un filtru extern pentru filtrarea biologica dar daca nu iti permiti poti sa incepi cu un filtru intern dar sa ai grija mare la populatia din acvariu.

Filtrele externe sunt mai bune dar nici acestea nu sunt Dumnezeu deci conteaza foarte mult cat de populat o sa ai acvariul.

Nu te speria de esec, toti am gresit si gresim important este sa nu repeti greselile.

Poti sa citesti miliaone de forumuri, milioane de sfaturi(si acestea sunt impartite) dar te perfectionezi doar punand lucrurile in practica si facandu-le cu mana ta

Acestea fiind spuse iti doresc mult succes si te asteptam cu detalii

Revin: cu siguran?a exista posibilitatea ca Pe?tele sa fi murit din cauza lipsei de oxigen sau calit??ii apei. Dar eu când aud de demasoni nu am cum sa nu ma gândesc la comportamentul lor canibal ?i setea de a î?i terfelit semenii, cu restul pe?tilor nu au treaba, ei au probleme acolo între ei ))
Salut, demasonii sunt Pe?ti de card ?i teoria spune ca trebuie sa ai minim 20 de exemplare in acvariu ca sa ii g?se?ti echilibrul.

Nu te descuraja, to?i am început a?a, unii dintre noi(eu) înc? mai facem gre?eli, dar cine nu munce?te nu gre?e?te.

Dac? î?i place ceea ce faci ?i dac? nu te temi sa “bagi mâna” in acvariu de fiecare data când este cazul atunci cu siguran?a hobby-Ul asta este pentru tine doar ca trebuie sa te perfec?ionezi, nimeni nu s-a n?scut înv??at.

In încheiere î?i spun din experien?a c?ci eu am încercat ?i treaba cu 30 de demasoni in acvariu acum 3 ani de zile iar ast?zi mai este doar unul, nici eu nu m-am prins care e treaba cu ei. Dac? dore?ti totu?i sa ai mai multe specii de Pe?ti in acvariu ?i nu le g?se?ti un echilibru încearc? varianta cu câte un mascul din fiecare specie. Dup? ce încep sa se diferen?ieze m de f î?i alegi cele mai frumoase exemplare iar pe restul ii donezi sau ii vinzi. Regula asta este doar dac? nu vrei sa ii înmul?e?ti, in situa?ia asta î?i trebuie ?i femelele )

Mult succes!
Pe aia am si ramas, am comandat-o de la nevertebrate, 320 ron(pretul este bun)
Cumpar pompa de recirculare apa 2000-3000 l /h

Telefon sau whatsapp - 0747444189
Salutare tuturor, proiectul incepe sa capete forma, am comandat sticla, am comandat standul, urmeaza proiectul pentru sump si pompa.

Pompa este cea mai amre problema in momentul de fata intrucat nu am nici cea mai mica idee ce s-ar potrivi acolo, m-am uitat la mai multe modele dar unele nu sunt pe stoc iar altele sunt prea mari.

Este cineva care m-ar putea ajuta cu un sfat, un link, o recomandare pentru o poma de 2000-3000 litrii / ora care sa fie si accesibila ca si pret dar si de calitate
lukitza wrote:Eu l-as imparti in 3.

O sa ma gandesc la asta, ideea e ca nu stiu cum exact sa fac circuitul apei. Ma gandesc sa mearga din stanga spre dreapta sau am posibilitatea sa pun pompa in mijloc si in stanga is in dreapta materiale filtrante, nu sunt sigur inca ..
dandumitru wrote:
Thereau wrote:Am vazut bureti colonizati si pareau ca isi fac treaba. Eu zic doar ce am vazut cu ochii mei si mi-a schimbat perceptia despre filtrare. In teorie, oriunde ai citi si pe oricine ai intreba o sa iti spuna ca buretii nu sunt buni, nu fac fata, mai bine cu siphorax. Dar eu am vazut la colegi care fac treaba buna cu bureti si de aici si intrebarile.

Ce nu ai vazut cu oghii tai, sunt valorile parametrilor apei, care in mod sigur nu erau mici.
La ce fauna doresti sa ai in noul bazin, cei 6 bureti nu vor fi suficienti, mai ales ca ei se vor colmata intr-un timp foarte scurt, iar in aceiasi masura debitul pompei va scadea destul de mult, implicit si volumul de apa filtrata va fi mai mic. Cand pesti tai vor ajunge la maturitate, totul se va modifica complet datorita cantitati mai mari de hrana, a cantitati de dejectii, iar fara schimburi dese de apa, sau schimb de apa la picatura, bazinul nu va fi sustenabil pentru fauna respectiva, pentru ca tu in acel spatiu al sumpului intern nu mai vii cu ceva in plus sau mai performant ci ramai tot cu cei 6 bureti.
Un mare avantaj al mediilor de filtrare biologica gen siporax, ADA bio-rio, seachem matrix, este ca nu se colmateaza la fel de usor ca cel din burete, ca nu trebuie sa umbli la el dupa perioade scurte de timp, ca debitul pompelor la aceste sisteme de filtrare ramane constant pentru perioade lungi de timp.

Mda, acum face sens si cred ca ai dreptate, explicatie destul de corecta si cred ca o sa pun bureti in primul sertar si materiale filtrante in restul sumpului
Humbert wrote:pai daca buretii sunt sau nu suficienti, depinde.
daca ai 1 peste in 300 de litri, te descurci fara nici un fel de mediu special de filtrare biologica si fara nici un burete.
daca ai 10, te descurci si cu un burete, desi in caz ca moare unul si se descompune, s-ar putea sa nu te mai descurci.
daca ai 100 de pesti in 300 de litri dar faci schimburi zilnice de apa, iar te descurci si cu un burete (iar majoritatea crescatorilor chiar asa fac - bureti cu aer si schimburi dese de apa)

insa pentru acvariile noastre, care de obicei sunt supra-populate ca toata lumea vrea pesti multi si sa faca treaba cat mai putina, cel mai eficient dpdv al efortului si al spatiului ocupat este sa folosesti medii speciale pt filtrarea bio.

la aia cu "apa cristal" s-a zis mai sus: e doar pentru placerea privitorului, dar pestilor le pasa nu de cat de cristal e apa ci de cat nitrit/ amoniac e in ea.

Corect, ai punctat bine cam toate posibilitatile. Mie nu imi place sa am multi pesti in acvariu. De exemplu, la africani, pastrez cate un mascul din fiecare specie, imi place sa fie pesti cu personalitate pe care sa ii urmaresc, imi place sa stiu ce am in acvariu si nu prea ma ocup eu de inmultirea lor deci femele nu prea am nevoie. Acum ma gandeam sa trec pe americani in noul proiect care o sa fie 200/500l/600h, si o sa tin 2-3 oscari, 1 jaguar, 1 green terror, un JD si un reddevil. Cam la asta m-am gandit.

La filtrare as merge pe : 1 x fx 6 + 1 sump intern care o sa fie de 50cm L / 15cm l / 60 cm h, aici in sump-ul intern inca nu stiu ce sa fac, ma gandeam la solutia cu buretii care imi pare destul de eficienta. La fel de bine as putea sa umplu sertarele cu material filtrant dar aici costurile ar fi destul de ridicate si nu stiu exact daca o sa fie eficienta aceasta filtrare
Am vazut bureti colonizati si pareau ca isi fac treaba. Eu zic doar ce am vazut cu ochii mei si mi-a schimbat perceptia despre filtrare. In teorie, oriunde ai citi si pe oricine ai intreba o sa iti spuna ca buretii nu sunt buni, nu fac fata, mai bine cu siphorax. Dar eu am vazut la colegi care fac treaba buna cu bureti si de aici si intrebarile.

Forum Index » Profile for Thereau » Messages posted by Thereau
Go to: