Sa tot fie fo` 5-6 ani de zile cand dupa una din intalnirile de duminica ma retrageam catre vastele-mi apartamente la o sueta pe teme acvaristice alaturi de
fratili Colentineanu` (aka
koala) si Cornel (mai cunoscut prin lumea forumistica drept
discusfun).
Traditia veche, discutia agreabila ne punem pe depanat amintiri despre duminicile geroase cand ne intalneam in piata oboreana zgribuliti in speranta ca vom da de o gramada de tubi mai rasarita...
Erau vremuri romantice ale acvaristicii, fara facilitatile curente ale zilelor de azi care nu te mai imping la astfel de suplicii dar despre care ne aduceam aminte tus`trei cu drag. Din vorba`n vorba uitam pentru ce ii invitasem defapt la mine acasa: vizonarea unui acvariu ...evident plantat, pe care
Cornel voia sa-l vada cu ochii lui...si discutia luneca catre subiecte mult mai dragi celor doi: cichlidae

Nu ma las sedus de declaratia de curtoazie a lui
Cornel care-mi marturiseste ca s-ar lasa de Discusi pentru un asa acvariu...mare diplomat

si trecem in revista in graba cam ce am lucrat fiecare de pe vremea lui
Ceasca pan la moment.
Asa, in gluma, ma umflu in pene ca desii lumea ma stie mai degrab pentru pasiunea mea legata de plante, totusi ani de zile eu mi-am facut mana pe pesti pe care-i vindeam la pietari si incepem sa ne amintim cu totii pestii copilariei noastre pe care am reusit sa-i reproducem...
Discutia aluneca de la cichlidae de-a dreptul spre
Cichlasoma si ne aducem aminte cu totii cu drag despre
nigro si octo-fasciati, de
cianoguitati si de meeki samd., pesti pe care cu totii "ii facusem" macar odata in viata fie spre a fi trecuti in palmaresul personal de reusite pentru unii sau chiar pentru a mai castiga ceva parale pe vremea cand
scoleru` nu avea bani precum baietii
bambuului zilelor noastre.
Constat totusi invariabil limitarea la care am fost supusi atunci...evident ei mai pasionati decat mine pe aceasta latura a acvaristicii, datorita limitarii numarului de specii ce se gaseau in perioada aia pe piata, practic nu aveau mai multe specii la activ (respir usurat si amuzat)...deh sistem centralizat, toata lumea capata aceleasi tacamuri de pui, statea la aceiasi coada la zahar, oua si ulei rationalizate...si in consecinta
futea :18: aceleasi cichlidae

Realizam astfel usor incidati de situatie ca
ce mare pacat ca atunci cand eram in perioada a vietii ce iti permitea efuziuni acvarisitice de tot felul...dar mai ales timp,muuuult timp, noi practic nu aveam cum sa ne jucam nici cu jumatate din ceea ce se gasea in mod curent in magazinele din vest.
Odata ajuns la acest subiect le povestesc interlocutorilor mei despre o
cichlasoma despre care citisem prin anii `80 so pe care nu o intalnisem
ever la noi.
Le spun despre ea si le si arat revista. Un
Das Aquarium din `82 de care facusem rost cu mare greutate in anii aia de la un clasic al acvaristicii acelor ani
Sorin Damian.
Ne uitam cu totii hipnotizati la pesti prezentati...culori de vis.
Cornel recunoaste ca verdele masliniu de pe spatele pestilor este mai verde decat la multi discusi iar rosul-visiniu din zona operculilor este senzational.
Koala care prin perioada aia isi traia zilele de glorie alaturi de Samson si a sa consoarta Delilah imi spune ca uite asa ar schimba si el oscarii pentru ceva...si incheiem cu totii discutiile.
Eu pentru ca in planurile mele plantate nu-si au rostul monstrii de 30 de cm

,
Cornel pentru ca totusi isi iubea prea mult discusii...iar
koala pragmatic ca deobicei imi inchide gura...
pai hai sa luam...se gasesc bah?...se gasesc o p....

, de unde sa se gaseasca bah, ziceam asa de frumusete de
pamplezir ...de unde dracu sa se gaseasca
Ma spurca si schimbam subiectul pe alte discutii.
Ramanem cu totii vrajiti de un peste. Numele lui
Cichlasom crassum.
Anii trec, discutia se uita

...avem acest prost obicei sa ne consultam intre prieteni vechi

cand ne schimbam ceva esential in acvariu. Mai afli o opinie, mai furi o idee...face bine la psihic. Ii spun parerea mea despre
Uaru pe care-i dorea initial dar il incurajez sa-i faca o vizita lui
Liviu Serbanescu.
Il trimit pe
koala ca la piata

. El se duce dupa una...si vine cu alta.
Asa se intampla cu copii lasati nesupraveghiati...iar eu aveam de plantat in ziua aia. De data asta braduti, ciresi japonezi si alte trebuitoare pentru ochiul iubitorului de natura...Cand colo ma uit la peste, cu ce a venit si ce vad? Un
crassum mult mai ciocolatiu...
La o privire nu-mi dau initial seama...apoi cand vad peste cateva zile pozele cu ei la ponta realizez ca este vorba de unul si acelas pe care-l admirasem impreuna cu ani buni in urma. Il intreb ce specie e...imi spune senin:
temporalis.
Ma precipit si ma uit pe
UNIVERSAL FISH CATALOGUE ca sa verific si...ceea ce banuiam
Cichlasoma crassum este
synonym of Hypselecara temporalis
Uite asa se inchide bucla peste ani!
Sunt foarte bucuros de pestii cumparati. Sa-ti traiasca si sa te bucuri de ei.
Diseara ai sa primesti pozele din revistele anilor `80 la care ne zgaiam precum copii la vitrina cu jeleuri...nu am bucurie mai mare ca ai reusit cumva sa-ti astamperi pofta.
O sa te rog sa pui tu pozele...eu nu ma mai descurc in hatisurile galeriei foto ale mosului.
Totusi revin cu o intrebare(de fapt 2) si oarecum si cu o constatare:
Inteleg ca in cea mai buna traditie americana

pestii tai sunt denumiti cand
emerald cand
chocolates.
Ce ai tu in balta dupa umila mea parere bate mai tare (dupa cum ai si scris) inspre chocolates...care banuiesc ca e o fita mai noua...totusi
emeralzii sunt mai pe gustul meu.
Sunt practic aceiasi specie cu varietati diferite sau specii diferite?
Se gasesc oare si emeralzi la noi???