[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Labidochromis Caeruleus "Yellow"....povestea "acvaristica"adevarata si fascinanta a unui "giuvaer"  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Au trecut mai bine de 3 luni de la Congresul Asociatiei Italiene a Ciclidofililor insa chiar daca am reusit sa va povestesc aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/340/19550.page in mare cam ce s a intamplat, stiam ca mai aveam ceva sa va impartasesc ..

Spuneam ca prima zi de Congres s a incheiat cu o cina sociala la un restaurant din apropierea Faenzei..Lume multa, mancare , bautura buna dar nu asta contat cel mai mult.
Am avut sansa sa stau la masa alaturi de doua persoane minunate, Fabio Callegari si Marco Isidori , doi "bolnavi " de Malawi cu state vechi (probabil eu eram prin liceu cand dumnealor umblau prin Malawi cu masca pe fata), care au intretinut atmosfera delectandu ne cu povestioare minunate si cu cele traite de dansii in calatoriile ciclidofile .

La un moment dat, Fabio, putin "trosnit" dar foarte haios, ma intreaba:
"Conosci la vera storia del Caeruleus?"(Cunosti povestea adevarata a Caeruleusului) ..
Eu: "Boh.."(Nu..)..""
Fabio: "Come mai ?! " (Cum asa?!)..

Si uite asa , a inceput sa ne dezvaluie "povestea" acestei mbuna , pe care multi dintre noi l-au avut macar odata in acvariu sau , probabil il au si acum , dar din pacate ,despre care se vorbeste si se scrie atat de putin , tocmai din cauza ca a devenit atat de prezent si obisnuit in acvariile noastre..

Asa cum nici eu nu o stiam , sunt convins ca nici dumneavoastra nu cunoasteti povestea acestui pestisor , de la descoperire si pana la sosirea in Europa, cu detaliile aferente..

Si mai mult ca sigur si chiar daca nu o sa va vina sa credeti , nu stiati nici asta:
In natura , Caeruleusii sunt extrem de rari, contrar situatiei la nivel acvaristic:!:

Inainte de a intra trece la subiectul propriu zis , as vrea sa mentionam cateva aspecte legate de aceasta specie, unele chiar de retinut.

Genul Labidochromis a fost descris in 1956 pe baza unui esantion de exemplare capturate de Goffrey Fryer ("taticul " lui Sciaenochromis ) la Nkata Bay.

Denumirea de "Caeruleus" isi are probabil originea in faptul ca , exemplarele salbatice folosite de Fryer , provenite de la adancimi foarte mari, odata aduse la suprafata , sufereau o mutatie a culorii care din alb se transforma in gri-albastru (ceruleo).
Deci prima descriere a Caeruleusului facuta de domnul Fryer nu a avut nimic de a face cu culoarea care ni se arata in fata ochilor cand pronuntam "Caeruleus" adica Galben .

Genul Labidochromis (Fryer 1956) cuprinde un grup de mici si colorate mbuna . Culorile variaza in functie de specie si /sau varianta in functie de locul de provenienta de la galben la alb pana la albastru si argintiu.
Acesti pesti traiesc in zone cu mari aglomerari de stanci si pietre, la adancimi foarte mari cuprinse intre 10 si 50 m.

Caracteristica principala a genului este gura foarte mica cu buze fine si dinti foarte alungiti si fini care permit capturarea larvelor de insecte si a micilor crustacee ascunse in crapaturile si cavitatile din pietre.

Cum spuneam, in natura Labidochromisul "Yellow" este un peste extrem de rar .
Motivul pentru care exemplarele WILD sunt extrem de scumpe pe piata este acela ca in natura sunt foarte prudenti si timizi, in special femelele care se refugiaza rapid in cavitatile intunecate formate de pietre.. Mai mult , sunt pesti solitari foarte rapizi si in consecinta nu sunt o captura facila.
Nu sunt pesti teritoriali - inoata linistiti in teritoriile altor specii, fiind mereu bine tolerati deoarece , datorita comportamentului alimentar diferit, nu intra in competitie directa cu grupurile celelalte de mbuna.
Tocmai acest comportament , care nu i face sa apere un teritoriu, face ca acesti pesti sa fie recomandati tuturor celor care intra in contact pentru prima data cu lumea ciclidelor africane . Cu toate acestea, trebuie sa spunem ca Labidochromisul este o specie careia ii place sa se miste in natura iar in consecinta , pentru a i putea oeri un minim de comfort , acvariul ar trebui sa fie de macar un 250-300L.

Revenind la povestea galbiorului nostru, Labidochromisul "Yellow" nu este altceva decat o varianta geografica a Labidochromisului caeruleus , specie pe care o regasim e a lungul tuturor coastelor lacului Malawi.
Varianta galbena, in schimb, se gaseste numai pe coasta de Vest a Lacului , aceea care apartine statului Malawi , si este prezenta , cu cateva mici variatiuni cromatice , in zona cuprinsa intre Charo si Kajzingi.

Populatiile capturate la nord de aceasta zona , adica la Kakusa, sunt si cele mai apreciate datorita culorii galben -auriu intense .

Putin mai la Sud, in zona Ruarwe, avem o populatie complet alba - unica de acest fel in zona de coasta care ne intereseaza , pana la Nkatha Bay.
image

In partea de Nord a Lion's Cove , exemplarele de Caeruleus au o culoare galben-lamaie intensa si omogena insa deja in aceasta zona incep sa apara exemplare care prezinta in partea inferioara a corpului o culoare albicioasa.
Exemplar din partea de nord a Lions Cove:
image

Stiu ca de multe ori, aflandu ne in fata unor exemplare de Caeruleus "decolorate", ne am pus intrebarea : Oare nu cumva sunt hibrizi sau exemplare slabe dpdv genetic? Ei bine, dupa cate se pare , era vorba doar de o alarma falsa

La Sud de Lion's Cove , toate exemplarele sunt caracterizate de un dublu colorit : galben-lamaie in partea superioara si albicioasa in partea inferioara.
image

Mai la Sud, la Nkatha Bay, Caeruleusii nostri au o culoare albicioasa cu irizatii galbui.
image

Exemplarele adulte ale tuturor variantelor geografice descrise mai sus prezinta acel contur negru pe aripioarele dorsala, anala si ventrale care creeaza un superb contrast cu galbenul mai mult sau mai putin intens al corpului.
In interiorul aceleiasi populatii , aceasta banda neagra poate sa nu fie prezenta la toti indivizii (asa cum se observa in imaginea de mai jos)insa retinem ca acest fenomen de polimorfism nu este cauzat de variatiile geografice ale speciei.
image

Foarte interesant este studiul facut de Lewis in 1986 din care a reiesit ca unele exemplare capturate in natura aveau o dentitie faringeana foarte dezvoltata iar la o analiza a resturilor alimentare gasite in interiorul stomacurilor acestora, a rezultat ca acesti pesti se hraneau cu melci. De aici se naste ideea ca populatiile s au impartit in doua grupuri , unul insectivor legat de zona stancoasa , iar celalalt , cu aceasta dentitie faringeana mai dezvoltata care traieste in zonele cu Vallisneria si se hraneste cu melci si alte moluste.

Labidochromis caeruleus "Yellow" a fost importat pentru prima data in Europa cu mai bine de 25 ani in urma.

Fabio isi aminteste ca i vazuse in Olanda , acum 20 ani , la "Verduijn Cichlids", care la acele vremuri era unicul furnizor de ciclide din Europa cunoscut in randurile pasionatilor italieni si pe care , cu destule sacrificii , reuseau sa l viziteze cu regularitate .
Era un acvariu plin cu acesti pesti galbeni care se miscau foarte rapid . A decis sa si cumpere un grup de 10 exemplare pe care i a bagat intr un acvariu de 300 L .
Din acel moment, datorita satisfactiilor oferite de acest grup de Caeruleusi, a avut mereu aceasta specie in acvariile sale.

Parca l si vad acum , intrebandu ma: "Stii sub ce denumire mi au fost vanduti atunci la olandezi ?"
Se numeau: Labidochromis "tanganicae" .

Bineinteles, ca prima intrebare pusa vanzatorului -Rene Kruter - a fost: " Dar de unde provin acesti pesti pentru ca analizand morfologia , aduceau clar cu speciile de Malawi dar aceasta denumire te trimite in lacul vecin - Tanganijka?"
René confirma de fapt provenienta pestilor, adica Malawi, insa nu a dorit sau nu stia sa spuna motivul pentru care acei pesti se numeau asa : L. "tanganicae". Singurul indiciu a fost ca pestii veneau de la exportatorul Pierre Brichard .

De aici practic incepe "la storia vera e propria del Labidochromis caeruleus"- o poveste , care dupa cum spunea Fabio Callegari, pare scoasa dintr un roman de spionaj industrial, poveste pe care a aflat o si el ulterior documentandu se si intrand in posesia anumitor informatii dar avand la baza aceasta "intriga" : denumirea de Labidochromis "tanganicae " sub care i au fost vanduti primii sai Caeruleusi in tinerete.

La inceputul anilor '80 , erau doar 3 exportatori care operau in Malawi: Stuart Grant , Eric Fleet si Norman Edwards.

Zonele de captura fiind diferite , atentia acestor exportatori era indreptata catre speciile cele mai cautate pe piata si bineinteles , mai usor de capturat.
La Nkatha Bay, atentia era asupra Metriaclimei Callainos care la acea vreme era cunoscuta sub denumirea de "Zebra Cobalt blue"

Chiar daca Labidochromisul caeruleus nu era strain celor care se indeletniceau cu capturarea exemplarelor pentru aceste firme, din cauza dificultatilor intampinate in a captura aceasta specie sau pentru ca la acea vreme nu erau apreciati sau poate pentru ca efectiv nimeni nu le a cerut sa i captureze pana atunci , aceasta specie nu fusese niciodata capturata in scop comercial.

Cu trecerea timpului , zonele de cautare si captura s au inmultit si intr o zi , in vecinatatea insulei Mbowe , angajatii lui Fleet au capturat cu, nu putine dificultati, primii 2 Labidochromis Galbeni care , mai apoi , s au dovedit a fi si pereche.
image

Domnul Fleet, fara a da prea multa importanta speciei capturate, ii trimite impreuna cu alte specii, la Stockolm, unuia dintre principali importatori suedezi de ciclide - Stig Jansson.
Era inceputul anilor '80 cand Stig primeste acea incarcatura" pretioasa" si , ca un facut , in acel moment il avea ca oaspete de onoare pe domnul Pierre Brichard - un alt mare exportator de ciclide insa care si avea cartierul general in Burundi , adica pe malul Lacului Tanganijka.

Brichard, vazand aceste doua "bijuterii galbene", intelesese imediat potentialul comercial imens al acestei specii. Drept pentru care ii cere suedezului Stig daca ii poate cumpara el pentru a i duce inapoi in Burundi in scopul de a i reproduce si de a i distribui ulterior pe piata.

Acesti doi Caeruleus , "Adam si Eva" au fost facuti cadou de suedez , domnului Brichard , care i a readus in Africa insa nu in locurile de bastina, in Malawi , ci in Tanganijka la ferma dumnealui.Dupa cativa ani, Brichard obtine numarul minim pe care si l fixase inainte de a l distribui pe piata , adica 1000 exemplare.

In 1986, Brichard face primul export in Europa si cum pana atunci exportase numai specii de Tanganijka , "boteaza" galbiorii cu acest nume:

Labidochromis "tanganicae".

Avand in vedere lipsa informatiilor de la acea vreme, faptul ca Brichard exportase numai specii de Tanganijka pana atunci si mai mult , ca pana atunci, nicio specie din Malawi nu fusese exportata sub denumirea de Labidochromis, este usor de inteles marea confuzie care s a creat in randul acvaristilor pasionati care pentru o bucata buna de timp au fost ferm convinsi ca acesti pesti sunt originari din Lacul Tanganijka

In timp ce pe piata incepusera sa apara primii Labidochromis Yellow iar domnul Stuart Grant nu stia nici macar ca acesti pesti exista pana in 1986, ajutati chiar de oamenii lui Stuart Grant, Laif De Mason(Demasoni va spune ceva? ) si Jeff Taylor captureaza la randul lor 2 masculi de Caeruleus in apropiere de Lion's Cove.

In ciuda faptului ca aceste 2 exemplare erau foarte frumoase, luand in calcul dificultatea cu care se gasesc si costurile ridicate asociate capturii, Stuart Grant decide ca acesti pesti nu sunt interesanti dpdv comercial .
Acest rationament poate parea , privind cu ochii de acum, total eronat si stangace , in schimb ,raportat la acele vremuri este foarte logic.

De fapt , intr o perioada in care practic fiecare peste capturat era o "noutate", "piata " nu stia nimic despre multitudinea de ciclide care erau in Lac si de aceea, era mult mai avantajos sa capturezi ceea ce piata iti cerea si mai ales exemplarele cele mai colorate dar si mai usor de prins.
Este de luat in considerare si faptul ca , in timp ce Stuart Grant facea aceste calcule , din Burundi-Tanganijka, fusesera deja aruncati pe piata un numar ridicat de exemplare la preturi care nici macar nu acopereau costurile care ar fi trebuit sa fie facute pentru capturarea Caeruleusilor Yellow salbatici.

Dupa aceasta faza, la inceputul anilor '90 , Stuart Grant decide, insa , sa si incerce norocul si cu Labidochromisul Yellow la fish farm-ul dumnealui din apropriere de Kambiri Point, pornind la drum cu cateva exemplare capturate de echipa lui probabil in zona Lion's Cove.

Stuart Grant reuseste cu mare greutate sa obtina 22 exemplare salbatice pe care le gazduieste in acvariile fermei sale.
image

Din pacate, in urma unui cutremur , care a lovit acea zona la putin timp dupa, mare parte din acesti pesti a fost pierduta de catre Grant. Decide sa trimita in Statele Unite unui prieten exemplarele care supravietuisera.

De atunci , pentru multi ani, niciun exemplar salbatic de Labidochromis Yellow nu a mai fost exportat inafara Africii.

Dupa toate acestea , analizand la rece toate cele istorisite, este foarte usor sa ne dam seama ca, pana cu putin timp in urma, toti Caeruleusii din acvariile pasionatilor din toata lumea , au provenit de la o singura pereche , aceea care a ajuns cu sansa in mainile lui Pierre Brichard si inmultita in Burundi -Tanganijka.

Cu alte cuvinte, una dintre cele mai populare specii de Mbuna descinde dintr o singura pereche! Incredibil, inimaginabil ...dar adevarat

Acesta ar fi si finalul cu talc al povestirii. Greu digerabil insa cu atat mai interesant...

Este de asemenea impresionant faptul ca in ciuda acestei situatii, calitatea pestilor de pe piata este inca foarte buna iar diferentele intre exemplarele salbatice si cele provenite pe aceasta filiera "istorica" din "Adam si Eva" sunt aproape imperceptibile.
Mai mult ca sigur ,Caeruleusii "mioritici" pe care multi dintre noi i am avut si inca ii mai avem, respecta aceasta linie de sange.
Nu cred ca a avut vreunul dintre noi , cel putin din cate stiu eu , vreun Caeruleus Yellow Wild Si daca facem, chiar si acum, o cercetare rapida a listelor de specii ale importatorilor, la sectiunea WILD , mare minune daca i vom gasi ...

Spre bucuria pasionatilor , din cauza posibilitatii reduse de a repera pe piata "noutati"adevarate si a cererii in continuna crestere a acestora, in ultimii ani, de la fish -farmul lui Stuart Grant au inceput sa apara si exemplarele de captura ale acestei specii.

In 2010, Fabio a avut ocazia de a vedea exemplare salbatice de Caeruleus la "Franchi Cichlids" care este un importator exclusiv in Franta pentru pestii lui Stuart Grant.
Exemplarele vazute atunci de Fabio proveneau din zona Lion's Cove insa preturile erau cu adevarat "criminale": 80 euro pt o femela si 40 euro pt un mascul de Caeruleus F0.

Proprietarul "Franchi Cichllids" i a explicat ca preturile acestea exprima exact costurile ridicate asociate capturii acestor pesti si faptul ca sunt , ca si in trecut , la fel de rari in natura .

Acum ca cunoastem "Odiseea " acestui minunat pestisor , care pe mine unul m a fascinat efectiv, imi doresc sa cred ca aceasta specie clasica de mbuna , de o"banalitate cutremuratoare"(in sensul bun al sintagmei) , isi va ocupa locul bine meritat in acvariile noastre si va fi apreciata asa cum se cuvine.

Multumiri din suflet lui Fabio care a avut placerea sa mi impartaseasca aceasta povestioara, bazata si pe informatiile oferite de Ad Konings intr un articol de al sau !


Bibliografie:
Ad Konings "Malawi cichlids in their natural habitat" 4th edition Cichlid Press
Ad Konings: The yellow Labidochromis 2001 Cichlids News




This message was edited 2 times. Last update was at 10/01/2013 13:03:15


"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
gregorio
Junior member

Joined: 20/11/2009 18:55:53
Messages: 85
Location: Bucuresti - Crangasi
IP:
Offline

Extrem de interesant!!! Multumesc frumos! Numai bine!

Viata reala e un metru împrejur. Restul...e feedback.
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Foarte interesante informatii despre Labidochromis ....... e prima specie de africani pe care am avut-o, prima de la care am avut pui ....... ramin preferatii mei dim Malawi (alaturi de Cyrtocara moori).

Poze: smilie ... Poze cu plante
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

Am citit si eu acum cativa ani istoria asta si ramasesem uimit la vremea respectiva, de faptul ca toti pestii din comert, sunt proveniti din acea pereche.

Pe multe situri, e trecut gresit vegetarian, cand de fapt Caeruleus este omnivor.


Bun articol, Cristi

Biotop Malawi || Biotop Amazon
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Felicitari pentru articol, bine documentat si plin de aspecte inedite... am sa vorbesc maine cu mosu ca sa-l urcam si pe site, la sectiunea "Articole despre pesti"...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
reluu
Member

Joined: 15/05/2011 23:04:39
Messages: 268
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Super articol.Interesant.Multumiri.

0773797258
[Email] [Yahoo!]
sTTTk
Junior member
[Avatar]

Joined: 24/02/2012 17:44:57
Messages: 87
Location: Bucuresti
IP:
Offline

absolut genial. bravo crys.
[Email] [Yahoo!]
malawi_crys
Senior member
[Avatar]

Joined: 07/04/2009 15:20:44
Messages: 598
Location: "Cichlidenland"
IP:
Offline

Multumesc mult pentru aprecieri!
Ma bucur nespus ca ati gasit interesanta "povestioara" Era pacat sa o tin doar pentru mine.

koala wrote:Felicitari pentru articol, bine documentat si plin de aspecte inedite... am sa vorbesc maine cu mosu ca sa-l urcam si pe site, la sectiunea "Articole despre pesti"...


Maestre Koala, multumesc din suflet! Este o onoare pentru mine ca acest "articol" (daca putem sa i spunem asa) sa se regaseasca pe site la sectiunea respectiva ! Inseamna mult pentru mine !
Este poate mai mult decat mi as fi dorit Si daca ar fi fost facut doar sticky pentru a nu se pierde si pentru a fi usor de gasit la sectiunea "Ciclide " de pe forum, ar fi fost mai mult decat ok pentru mine .




"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."

http://www.youtube.com/watch?v=D7MSHYMdHZs&list=UUxfp5BJGnBbRR1ZvAA-_S6Q&index=9&feature=plcp

http://s147.photobucket.com/albums/r283/crys1976_photos/
[Email] [Yahoo!]
vereb
Senior member
[Avatar]

Joined: 29/09/2010 11:22:37
Messages: 1228
Location: Iasi/Stuttgart
IP:
Offline

super fain articolul, acuma ca l-am citit, Cristian, te asigur ca ia mei Labidochromis le voi tine pina la adinci batranete

fostul user ozy
[WWW]
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com