hai sa mai miscam acest topic "imbatranit" atat cat mai permite timpul...timpul lui e pe terminate...cam asta i realitatea , din pacate
ce s a mai intamplat pe la noi prin ograda?!
monstruletii cresc..se fac din ce in ce mai frumosi..se iubesc ...
pomeneam in ultimul post de o depunere a Fossorochromisilor...s a intamplat la 2 zile dupa acea sedinta foto...am reusit sa fac niste poze ..una dintre ele, aranjata un pic de maestrul Pomi pentru ca avea reflectata in ea cutia Eheimului, a fost declarata "Photo of the month "- februarie, undeva peste hotare..nu pot sa nu ma mandresc cu asta a fost de fapt un fel recunoastere oficiala a frumusetii acestor monstri blanzi...
aceasta este>
si altele din acelasi calup>
cei doi masculi intaratati..
un clip scurt>
si ca sa revenim in zilele noastre..masculul de Dimidiochromis compressiceps s a facut o nebunie..albastru metalizat...iar acum 10 zile, chiar in ziua in care am primit vizita lui Vido, a depus iar femela duce sarcina pana acum cu bine...a fost cu noroc *(vido).o sa prezint un clip facut de consoarta mea, carcita intr o laterala a acvariului..calitatea lui este slaba..oricum a prins esentialul
saptamana viitoare, la sfarsit , ar trebui sa vedem si puiutii de stiuca..
si la final, ca tot v am plictisit destul, un clip lung cu acvariul..sper sa va placa!
hmmm...ai facut "lipeala" pe shestake ...nu sunt io mare meserias dar macar faceam oleaca de galerie pe acolo...glumeam. a nceput sa prinda "forme"..bravos!!
dar ca sa te necajesc oleaca...mi se pare cam mic
felicitari dane!
arata super...conteaza enorm modul in care ai "aruncat" bolovanii pe acolo..imaginea de fata este cu mult imbunatatita fata de ceea ce am vazut la inceputuri...si mai conteaza , bineinteles , dimensiunile acestui acvariu..3m lungime, de aici in sus, oameni buni, putem vorbi de "acvariu de Vis" pe taramul ciclidelor africane...asta i parerea mea..si o spun pentru realizez ca cei 2 m lungime ai acvariului meu nu acopera decat o mica parte din nevoile pestilor, mai ales , in cazul haplocrominelor..
intr adevar , parca se simte lipsa unui grup si mai numeros ..dar ai tot timpul din lume sa ajungi la o densitate mai mare a pestanilor...sau, poti oricand, de ce nu , sa i schimbi profilul intr un "haps tank"
hmmm..sa intelegem ca ni se pregateste ceva?! ceva mult mai mare si mai frumos?! Doamne ajuta! inseamna ca ai luat toate aprobarile si autorizarile necesare unui proiect grandios!
filmuletul inedit ne cam lasa cu ochii n soare adica..ne lasa sa ne imaginam ce vrem..a scapat ..sau nu eu cred ca este unul dintre acei "survivor"-i care lupta pentru fiecare zi in universul lor ...iar cei ca el sunt demni de a si transmite mai departe genele "calite" sa i tinem pumnii si sa l vedem si la 3 si la 5 si la 10cm ! later edit> hai ca la cat de chior sunt nu l am vazut ca a scos nasucul la sfarsit a trebuit sa mi l arate consoarta mea culpa!
deci..Happy end!
pe ce stau pietrele? din ceea ce am vazut eu, dar nu bag mana n foc ca nu aveam ochelarii pe nas pare a fi o bucata de Placaj sau PAL...
ma rog...daca ar fi asa , nu prea este ok pentru ca in timp apa distruge aceste materiale si ar fi pacat...
intr adevar , frica pazeste pepenii, dar nu e cazul sa exageram ...pietrele daca sunt bine fixate , nu au cum sa sparga fundul acvariului,mai ales ca nu ai cine stie ce bolovani de peste 40Kg..
una peste alta, iti urez bun venit printre africanisti! urmarim evolutia..
bafta
imi cer scuze...dar eu, de cand am lansat postarea, am ramas cu ochii in poze si entuziasmat foarte tare de reactiile voastre, am uitat sa va mai si raspund
va multumesc mult pentru apreciere , tuturor!
meritul pentru imortalizarea pestanilor este 100% al lui Pomi caruia ii multumesc inca odata. si sa nu l uitam nici pe Pesticu care a creat conditiile propice prin aducerea acelei "scule" pasiune , talent si..neaparat sa ai si cu ce..cam asta i reteta universal valabila
calinu, nu fii suparat! noi doi trebuie sa ne luam de manuta in privinta fotografierii..mai bine i lasam pe altii ... si vorba lui Bobesku, pasteaza ti talentul si maiestria pentru cand vom avea nevoie de ele in faza finala a relocarii africanilor...Doamne ajuta!
pomi, bineinteles, repetam figura la tine !
ps. s a vazut cat am fost de aiurit..am postat 2 poze la fel iar pe la inceput am si comis o cu exprimarea
In week end ul care tocmai a trecut, mai precis , sambata 05.02.2011, am reusit sa ne strangem la "un pahar de vorba" pe teme africane care s a continuat si cu o sedinta de Photoshooting veritabil.
Gazda a fost subsemnatul iar invitatii de onoare > @Pomi,@Pesticu & @Bobesku. Intalnirea a fost una foarte reusita, cel putin asa o consider ..imi pare rau ca nu reusim sa ne vedem mai des si cu atat mai regret ca nu prea mai am timp tinand cont de plecarea mea ...ma rog...n are rost s o mai lungesc...
Cert este ca in urma acestei intalniri m am ales cu o gramada de poze "profi" prin grija maestrului @Pomi care s a "jucat" cum stie dansul mai bine cu "scula" cea mare si grea (a se citi : un DSLR NIKON care merita toti banutii) a domnului @Pesticu.
..aceste amintiri ma vor ajuta sa mi alin suferinta atunci cand acest acvariu nu va mai fi al meu.
Voi posta cateva poze cu desfasurarea "ostilitatilor", atat cat am putut surprinde eu cu "scula mea cea mica si mult mai usoara" (a se citi : un Non Profi Nikon P100) , dupa care va voi supune atentiei "produsul finit" al sedintei foto.
Deci..
Maestrul Pomi "at work"..iar noi , ceilalti, faceam galerie :
Bobesku...atentie la ce are dansul in mana
discutii..
o pauza...tigarile astea ..uoff
si la final ..grupul ..
Iar acum , pozele care ma ung pe suflet..
acvariulin ansamblu...
cateva profiluri..
sectiunea "Close up":
si altele..
camuflaj perfect..
o haita de pradatori..
sper ca v a placut! si mi doresc sa mai repetam figura cat mai curand posibil...
ps. am uitat sa va spun ca a trebuit sa scoatem patul din camera cu pricina pentru a ne putea desfasura..
Bobby..vorbeam de calitatea mancarii NLS si pomeneam de depunerea Fossorochromisilor care a avut loc pe fondul regimului cu NLS..iata ca astazi, la 2 zile dupa acele boabede NLS de la tine, Fossorochromisii au depus din nou...sa fie oare o simpla coincidenta?! hmm ......ce culori au etalat , nu pot sa descriu..o sa revin cu ceva poze ..
pomi wrote:Sambata la intalnire, aduc revista cu mine
felicitari pomi!
super! abia astept s o vad!
la capitolul "recunoastere internationala", eu sunt in urma rau saptamana trecuta am primit un mail de la englezoii aia de pe malawiforum.co.uk, prin care imi cereau permisiunea de a folosi o poza facuta de mine cu masculul de Fossorochromis rostratus pentru un Calendar pe 2011 cu Africani..iti dai seama a nu i am refuzat dar mi am exprimat rugamintea de a gasi o solutie sa mi trimita si mie un exemplar..sa vedem daca voi intra in posesia lui pana la urma
ne vedem sambata!
apropos...daca puteti aduce si un aparat foto mai ca lumea, v as ramane profund indatorat.
off topic:
despre plecare..
dane, nu stiu daca este vorba "tradare" ..e mai degraba o reactie de repulsie fata de tot ceea ce se petrece aici..de fapt este vorba de un amalgam ..furie, scarba, lipsa de speranta, supravietuire...nu stiu cum se vede de afara , cum si cat simtiti voi , cei de acolo, din mizeriile si bataia de joc generalizata pe toate palierele vietii unui amarat de roman..eu pot spune doar : Ferice de cei ce nu sunt aici si de aici!
daca nu as fi avut pestii, plecarea ar fi fost cu siguranta cu mult mai usoara...dar asta i viata..mergem inainte..
sper si eu, @pomi, sa revin in forta , acolo..cu siguranta, va voi tine la curent..promise!
dane, multumesc mult pentru apreciere...avand in vedere iminenta plecare din tara ,motiv pentru care, desi mi e foarte greu s o admit si s o spun, zilele acestui acvariu ii sunt numarate, acvariul va ramane, pana la sfarsit, unul pentru Haplochromine , in special..voi incerca sa profit de perioada ramasa si sa ma bucur de "stiucile" mele cat mai mult cu putinta..
dane, nu inteleg de ce trebuie sa te stresezi cand vine vorba de "bagat in seama" cu cei mai vechi de pe aici..chiar nu ai niciun motiv...chiar daca suntem mai vechi pe forum , asta nu ne ofera o pozitie de superioritate ..Doamne fereste! ..suntem cu totii "o apa si un pamant" chiar daca ,poate, unii nu vor sa recunoasca asta suntem aici ca sa ne impartasim experienta, sa comunicam , sa gasim rezolvare pentru unele situatii care ne pun probleme etc...asa ca, eu te sfatuiesc sa renunti la "atitudinea " asta nu face bine si sa scrii domnule, tuturor, oricand si oricum!
revenind la subiect..
aseara am reusit dupa multe incercari sa incarc pe YouTube , un filmulet cu acvariul in cauza.
este un "lung metraj de 20min", daca se poate spune asa, care reda un crampei din viata malawienilor mei.
pentru cei impatimiti ai africanilor, care mai au si putin timp liber si rabdare sa l vizioneze, ii asigur ca merita..pe mine unul , ma linisteste.
calitatile mele de "regizor", va rog sa nu le luati in seama
spre rusinea mea , nu am gasit timp sa scriu si eu aici..am urmarit topicul tau cu interes
ideea unui acvariu de genul acestuia nu mi este straina..am vazut monstri facuti din panel fara probleme ..sincer, la inceput, nu intelegeam cum de nu ceda toata constructia...pot spune ca cel putin pentru cei de aici, aceasta solutie "neconventionala" mai are ceva pana sa fie adoptata pe scara larga ...
salut reusita ta , te felicit si ti urez sa te bucuri din plin de "micul" tau colt african , acolo in Italia!...
si daca tot ma impinge un vant de plecare spre Italia, poate definitiv, chiar mi as dori sa vad acvariul pe viu intr o buna zi! ...si de ce nu , sa mi fac si eu ceva asemanator candma voi stabili acolo...
despre aranjament, sunt in asentimentul colegilor, este unul reusit, cu exceptia acelei pietre colturoase care nu se integreaza in peisaj...un decor de genul celor de la Back to Nature sau Pangeea pentru cei 3m te ar fi costat o mica avere, desi ar fi fost de vis...
despre preturile pestanilor, ai pomenit ceva de 20 euro/buc..am vazut si eu pesti intr un pet shop din Rimini, care costau o avere pentru noi, amarastenii din tara, raportat la salariile de mizerie de care ne bucuram...insa, consider ca, cam acesta este pretul corect al unui african....daca noi cerem 10 lei pe un juvenil , deja este o tragedie ..transformat in euro , cam 2, 3 euro...adica mai nimic...pot sa trag concluzia ca, cel putin in privinta africanilor , piata de la noi nu este inca apta sa pretuiasca africanii la justa lor valoare, un factor esential fiind bineinteles puterea de cumparare a romanilor .
sa inteleg ca acvariul va fi unul numai pentru Mbune?!..ar fi pacat...ai putea crea un mix atent selectionat de Haplocromine si Mbune , iar peisajul ar fi complet...e un sfat
L-a inghitit pana la urma, ca din film nu prea pare ca poate. Daca de pe acum "isi face mana", nu prea vad bine pestii sub 10 cm din bazin
cu temerea ca nu l va putea inghite am plecat si eu ..pestii i am lasat in grija unui prieten ..din cate mi a spus, a doua zi , el nu a observat nimic nelalocul lui in acvariu..deci, putem banui ca a reusit sa l inghita pana la urma..
intr adevar, atunci cand vor ajunge la maturitate, riscul ca pestii de pana in 10cm sa dispara din bazin este destul de mare...insa, asa cum rata de reusita a atacurilor marilor pradatori din savanele africane este destul de mica, din cate am observat , acest lucru se aplica si lor...de incercat , incearca sa atace destul de des, insa se limiteaza doar la a se posta in pozitia specifica fara insa a trece la atacul propriu zis.
salutare!
incep prin a va spune ca pe 31 decembrie trebuia sa plec din tara pentru o saptamana, insa exact inainte sa plecam la aeroport, la o ultima verificare a acvariilor, am descoperit o surpriza ca de sfarsit de an, o grozavie* in acvariul cu mostri..
desi, mai mult ca sigur, imaginile si videoclipul facute atunci vor trezi reactii contradictorii, imi asum acest fapt si pe mine m au incercat sentimente de acest gen..pe de o parte, pe latura subiectiva, mila si parere de rau, iar pe de alta parte, emotii si de ce nu entuziasm in fata naturii care si urmeaza cursul..
in cateva cuvinte, despre ce este vorba?! masculul cel mai aratos din grupul de Aristochromis christyi se pare ca in acea dimineata a reusit sa si arate adevarata sa natura..cea de pradator..victima este un Acei de 5 cm ...incercarile de pana atunci nu au fost cu finalizare...
clipul contine si comentariile consoartei ..enjoy!
salutare !
eehhh..da..vad ca acvariul evolueaza foarte bine..felicitari! imi place mult!
..si am mai vazut ca Aceii cei mici s au pus pe facut prostii sunt parinti deja bravos! esti un fericit!
ce aparat ai? probabil ai mentionat pe undeva dar eu am pierdut sirul discutiei...m am ales si eu de ziua mea cu un Nikon P100 mai sofisticat pe care ca si tine inca nu l am descoperit inca in totalitate...si cred ca mi va mai lua ceva timp pana o sa ajung sa fac ceva poze ca lumea cu el..
PS. nu am fost in tara de sarbatori asa ca..
Cu intarziere iti spun LA MULTI ANI ! Un An Nou mai bun cu bucurii si sanatate!
minnardy wrote:Da' ce....numai ai mei, AIA... sa se sexeze in draci, da-n van???Spre ciuda proprietarului !!??
pana la urma, e dreptul lor..ce, numa noi avem voie placere fara obligatii, cand ni se face de muku_muku?! se pare ca si dansii s au emancipat...asa ca..rabdarica.. femela a doua zi manca...deci , esec din nou...oricum e bine ca persevereaza..
spre dezamagirea mea, se pare ca grosul actiunii s a petrecut ziua iar eu am asistat la ultimele faze...femela are ceva boabe in gura insa nu vreau sa ma bucur prea devreme..sunt recunoscute ca fiind niste mame "purtatoare" nu prea bune.. in ciuda dimensiunii, se streseaza foarte usor...foarte rar duc "sarcina" la bun sfarsit...asta e..nu ne ramane decat sa asteptam
iata ca la aproape 2 luni, "evenimentul" se repeta...am venit de la servici si am observat ambii masculi activati ..unul dintre ei, impreuna cu femela executau dansul intr un colt al acvariului...
la momentul acesta, cei doi isi vad de treaba..
sper sa pot prinde cateva scene mai acatarii..