Gabriel wrote: Chiar daca stim (cu un oarecare grad de precizie) Kh-ul apei din acvariu exista anumite substante dizolvate in apa care vor influenta relatian Kh/pH/CO2.
Un kh = 5 ar trebui sa fie un buffer destul de stabil pentru variatiile de ph nu? Atunci cum, fara aditie de co2, ph a virat in sus de la 6.70 pana la 8.03 in doar trei ore? Nu intreb cum in sensul propiu al cuvantului ci cum de asa mult.
Sa ma explic : stand mai mult acasa zilele astea am observat ca ph metru declansa cam des valva. Des la vreo 20-30 de minute. Baga co2 10-15 minute. Din aproximatia mea bag cam 1-2 bule pe secunda la 180 litri net ceea ce era oarecum suficient pentru declansarea valvei la aproximativ 1 ora - 1 1/2 ore.
O explicatie mi-a venit prin faptul ca am doua filtre rezultand o turbulenta destul de mare a suprafetei apei aceasta fiind risipa mea asumata de co2 ca sa am o filtrare buna a acvariului. Am oprit filtrul intern iar filtrul extern l-am dat la jumate din debit rezultand o apa aproape fara turbulente. Valva se declansa la fel de des. Bun...am facut tot felul de combinatii....acelasi rezultat.
In final am scos din priza valva si in trei ore phul a zburat la 8.03. ( a durat aproape o noapte sa ajunga inapoi la 6.7). Din cate am observat plantele nu au suferit de la socul de ph.
Toate astea s-au intamplat la 3 zile dupa schimbul de apa deci phul apei de la retea nu avea cum sa influenteze asa mult chiar daca este situat permanent undeva intre 7.90 si 7.98 cu un kh 5.
Eu nu inteleg unde a disparut co2ul asa repede chiar daca am acvariul plantat spre masiv si o populatie de vietutoare ce ar incapea si in 60 de litri probabil ( 10 neoni, 4 sae, 4 cory july, 2 ancistrusi, 2 ancistrusi albino micuti, 4 pomaceea si vreo 30-40 de puiuti mici mici de ancistrusi).
Alti parametrii masurati in aceeasi zi :
gh 8; NO2=0, NO3=0-10 mg/l, PO4=0,5 mg/l