Message |
|
Glossostigma elatinoides ! E o planta foarte pretentioasa in ceea ce priveste substratul fertilizat, lumina si aditia de co2.
|
 |
|
Eu personal chiar m-am intrebat de ce a primit acest acvariu locul 1 ( primul postat de INTROS ) deoarece iese destul de mult din curentul celorlalte acvarii care au concurat. Insa privind acum mai atent am remarcat poza din stanga de pe randul doi, cea facuta din lateral, si in asta chiar se vede stilul dutch.
Cum se fotografieaza acvariile pentru concurs? Folosesc becuri special amplasate sau retuseaza pozele in photoshop? 
|
 |
|
Ideea era ca poate nu am montat eu ceva bine ( chiar daca nu e cazul ) s-au poate e vreo smecherie cu aceste electrovalve. In general nici mie nu-mi place sa-mi dau cu parerea despre ceva nepalpabil. Iar electrovalva e noua...folosita vreo 3 zile.
|
 |
|
Electrovalva standard Aquamedic.
In momentul in care porneste sistemul se aude oarecum ca o bubuitura destul de deranjanta. Initial am crezut ca-i de la suportul metalic si am izolat-o cu cauciuc de vreun centimetru. Zgomotul s-a mai atenuat dar tot deranjant ramane. Apoi am tinut-o in aer cand a pornit sistemul si tot asa.
Ce am mai facut....am testat-o si cu robinetul buteliei deschis la maxim si aproape inchis. Zgomotul persista insa este ceva mai mic cu butelia aproape inchisa.
Ar mai fi de mentionat ca in momentul deschiderii sistemului o bula mare de co2 agita toata apa.
Circuitul gazului de la butelie in acvariu : electrovalva - valva de siguranta - numarator de bule - reactor.
Ps : in primele doua zile n-a facut asa...se auzea un simplu "click" chiar daca ceva mai puternic decat la celalt sistem pe care-l am de la jbl. Oricum nu era deranjant.
????
|
 |
|
zfcristian wrote:Am uitat sa spun ca e unacvariu steril de 220 litri, filtru extern ex1200, pompa de aer Tetra aps400 cu 2 bureti bolborositori mici si ca neoane 1 philips tld 30W 54- 765 si 1Sera Brilliant Daylight 30 W
Daca filtrul e de ajuns pentru acvariu asta ( in cazul in care are mediile filtrante "in functiune", adica nu-l speli prea des sau prea temeinic) o cauza ar putea fi tuburile tale. Acum imi dau cu presupusu' ca nu stiu ce pesti sunt in acvariu sau ce populatie.
Incearca sa tii acvariul in intuneric total vreo 5-6 zile cu schimbari zilnice de apa mai ales ca banuiesc ca nu ai plante.
|
 |
|
Anubias wrote:
Daca tot veni vorba, sa stiti ca sunriserul nu este chiar asa de inutil cum ar parea. Am observat ca atunci cand pesti observa ca "soarele rasare sau apune", parca au pofta mai mare de mancare. Asa eu ii hranesc pe ei, doar in timpul "rasaritului" sau a "apusului". Inafara de asta, este o placere sa observ fenomenul, pentru ca acvariul schimba culori extraordinar. Imaginativa ca ati vedea o padure incepand din iulie pana in octombrie cu "fast forward". Este chiar frumos, si da o dinamica interesanta acvariului care poate parea static.
M-ai facut curios  Daca nu cer prea mult pui si tu un filmulet? Ca asa poate ma bagi la cheltuieli ..... sa-mi schimb droserele
ozi wrote:mai degraba as crede ca era pe moarte (ai precizat tu ca neoni erau cam stresati si se ascundeau toti intr-un colt)
S-au poate frunzele anubiasului sunt psihopate
PS: imi pare rau de neonul tau
|
 |
|
radd2006 wrote:Cum spune si adrian_bc, lumina este pe primul loc impreuna cu CO2 si cu fertilizanti pentru un acvariu plantat.
Acvariul meu are dimensiuni asemanatoare cu ce vrei sa faci tu si am facut sapaturi bune ca sa stabilesc cat si ce fel de lumina sa folosesc.
La o coloana de apa de pana in 50-55 cm merge teoria cu aprox. 30-40lumeni/litru (la fluorescente 0,5W-1,5W chiar 2W pe litru la plante foarte pretentioase la lumina sau invers), adica la lungimea acvariului tau pune 4 philips TLD Master 830 de 58W (150cm) la 5200lumeni fiecare si mai incearca cu 2 de 865 tot 58W de 4800lm sau 4 philips aquarelle de 18W la 60cm de 1040lumeni fiecare(le gasesti la un dealer philips).
Ca spectru si temperatura de culoare parerea mea este ca sunt OK si nu merita sa te complici cu alte neone dedicate pentru.acvaristica care sunt si greu de gasit (la dimensiuni mari) si f.scumpe.
Foloseste 2-3 prize programabile ca sa ai un program de iluminat adecvat, sa incerci sa te aproprii de conditiile naturale de iluminat.
Neaparat daca ai lumina buna trebuie sa ai CO2 (mergi pe Ph controller din prima), dupa care fa-ti un substrat bun (aici nu stiu sa-ti dau sfaturi) si bineinteles sa folosesti nutrienti.
Revin la inaltimea coloanei de apa, banuiesc ca lasi aprox.10cm sus si cu cat are substratu faci o coloana de apa 50-55cm si n-o sa ai probleme.
Schimbarea de apa o poti face la 1-2 spatamani, cam 15-25% asta o sa stabilesti singur in functie de cate plante ai, de filtrare si masuratorile pe care le faci (NO2, NO3 - pentru.inceput). Atentie la ciclarea acvariului - foloseste bactozym de la Tetra-am incercat si este f.bun (in 1-2 zile se rezolva ciclarea, fata de 3-4 spatamani pe calea normala). Incepe cu niste plante care se dezvolta repede, astea te ajuta sa ai o filtrare naturala (nu neaparat, dar pentru un incepator asta este cel mai bun lucru).
Fii atent la ce metoda de schimbare a apei alegi pentru ca la o schimbare inseamna cam 100-130 litri. Eu scot cu un furtun mare in 2-3 minute(prin cadere) si pun apa de la robinet - inainte umpleam pe rand un butoi de 60litri asteptam cel putin 1 zi sa se declorineze, dar este foarte dificil si umpleam casa de apa. Cu apa de robinet nu am probleme. Inearca sa faci schimbul de apa mai des si mai putin ca sa nu variezi f.mult calitatea apei.La filtrare incearca sa ai mai multe tipuri de medii de filtrare, iar ceramica sa fie poroasa ca sa se poata dezvolta bacteriile denitrificatoare.
In rest mult studiu si rabdare.
Spor la treaba.
Nu este oarecum o contradictie la ceea ce am subliniat cu rosu?
Daca ii recomanzi co2 presurizat cu ph controller de ce recomanzi plante "ieftine" ? In momentul in care acel bazin va avea tot ce-i trebe poate pune direct plante de "fite".
Bactozimul nu rezolva ciclarea in doua zile. Nici macar in doua saptamani - testat cu doza tripla fata de cat recomanda ei in prospect.
Apa de la robinet - doar printr-un filtru meserias. Altfel eu tocmai am constat cu stupoare ca apa livrata la mine in Titan are ph 7,98  , gh 10 si kh 6 
|
 |
|
Floorinache wrote:
nu imi e clar cum vine treaba cu 1w /litru. Daca ai un bazin de latime 50 si inaltime 70 sau daca ai un bazin de latime 70 si inaltime 50 ai aceeasi capacitate dra nu cred ca poti folosi cu aceeasi eficienta acelasi sistem de iluminare.
Lumina penetreaza apa in functie de lungimea de unda. Deci e normal ca la o inaltime mai mica lumina sa penetreze mai eficient coloana de apa.
In general majoritatea se orienteaza dupa numarul de lumeni pe litru de apa si nu dupa watti pe litru.
In ceea ce priveste sfatul de mai de sus sa inlocuiesti osramul fluora cu un 830 eu consider sa nu faci asta. Degeaba 830-ul are 1300 de lumeni daca lungimea de unda in care emite nu este folosita integral de catre plante, pe cand fluora emite in lungimea de unda pe care plantele o folosesc integral.
|
 |
|
harry-ab wrote:La preturile care le-am vazut in linkul ala  nu ma prea grabesc sa inlocuiesc capacele.
Preturile sunt cele care sunt deoarece sunt pe T5 si Arcadia  Daca te uiti la T8 sunt deja acesibile ca pret.
|
 |
|
Anubias wrote:
Intre timp Sandu m-a invatat sa pun si poze in pagina, asa ca aici e acvariul:

E cam golut acvariul inca...insa poza e super...si neonii aia cum se vad asa in intuneric :-)
|
 |
|
Eu la 110 cm lungime am pus senzorul aproape de returul filtrelor externe ( am doua - un 1200 care merge la jumate din debit si un 700 care e la maxim ) iar reactorul in coltul opus. Insa nu mi-a trecut pana acum prin cap ca in zona reactorului ar fi ph-ul mai scazut decat in restul acvariului.
Acum insa...dimineata cu aceeasi intrebare m-am trezit si eu, ca am achizitionat o noua instalatie ( thanks gg  ) si vreau s-o pun pe un Rio 180 care pe langa filtrul original are si un tetratec 700 in coltul opus. Unde pun senzorul si unde reactorul? Mi-a trecut prin cap chiar sa scot filtrul intern, si pentru a reduce agitatia apei si pentru spatiu, dar din cate am observat chiar isi face treaba.
|
 |
|
black_eagle2004 wrote:VA ROG DIN SUFLET SA NU MA LUATI CA SUNT INCEPATOR SI CA TREBUIE SA IMI FAC UN ACVARIU MAI MIC
ASTA E TREABA MEA SI BANII MEI (DACA NU REUSESC ASTA ESTE), DAR SUNT ATAT DE INDARJIT INCAT CRED CA O REUSESC
Daca m-as putea intoarce in timp cu cativa ani buni si as dispune de volumul informatiei si mai ales calitatea informatiei care se gaseste acum pe forum, nu de 2-3 carti prafuite scrise prin anii '70, nici nu m-as gandi la un acvariu mai mic de 200 litri.
As ignora complet sfaturile despre adevarate realizari stiintifice si tehnice realizate cu dibacia desavarsita a "lucrului manual" caci lucru manual nu merge...pleaca nevasta la altu'  , as ignora remarcile de genul "las' ca merge s-asa" in ceea ce priveste fertilizarea, filtrarea si alte d-astea si as alege numai solutiile profesionale. Astfel as economisi o gramada de bani, timp, nervi, dezamagiri....si as lasa solurile patriei agriculturii sau mai nou vilelor si blocurilor ultrahigh cu subsoluri inundate iar plantele din balti carasilor, crapilor, broastelor etc... :p
Chiar daca nu reusesti sa cumperi totul de la inceput incepe prin ati face o lista cu ce ai nevoie si prioritatea diferitelor sisteme apoi in functie de buget ramane sa le achizitionezi.
In ceea ce priveste acvariul ala eu nu l-as face din sticla de 8 mm fara intaritoare serioase si fund dublu sau l-as comanda din sticla de 10. Ca dimensiuni iti recomand sa-i faci latimea de 50 cm daca vrei sa realizezi un "tablou" frumos iar inaltimea de 55 cm - aici conteaza si spatiul de care dispui in apartament. Capacul....incap si 6 tuburi in 40 cm cat e acea oferta.
restul mai tarziu....
|
 |
|
danflorea wrote:
Cu butelia originala nu prea, dar la tester-ul sera zice ca e ok.
-----------
Daca o sa fie insuficient si dupa ce bag pestii, atunci probabil o sa schimb sticla care vine cu setul, si trec pe una cu gelatina.
Iar poate de sarbatorile viitoare o mai schimb odata cu o butelie
Oricum, difuser-ul lucreaza excelent.
Eu ma refeream daca iti permite sa maresti debitul de co2 introdus in acvariu pentru a mari concentratia de co2 din apa ( sper ca am inteles bine ca te referi la cat co2 este in recipientul de la ferplast  ). Insa neaparat trebuie sa stii cat este kh pentru a te putea juca cu co2-ul si sa acidifici apa.
Iar despre apteronotusul ala...stii cat creste nu? 
|
 |
|
Eu am folosit mai demult tetra kh - minus ( deh...apa din Bucuresti) si nu scadea kh-ul decat temporar. Nu stiu cum e cel de la Sera insa fiind vorba de kh-plus totusi poate e mai durabil.
Parerea mea in privinta kh-ul este ca valoarea trebuie sa fie intre 4-5 grade. Asa poti sa jonglezi cu ph-ul intre 6.6-6.8 si sa ai suficient co2 in apa.
|
 |
|
Cati cm are apteronotusul ala?
Kitul ala de co2 de ferplast iti permite sa bagi mai mult co2 in acvariu? Te intreb ca mie mi se pare phul cam mare.
|
 |
|
escape wrote:....bazinul pare foarte gol..e foarte greu sa-i depistezi
Deci chiar sunt sfiosi pestii astia :-) Citisem despre ei ca asa ar fi insa na...pana nu vad nu cred :p
Bine ai venit !
|
 |
|
salut!
impresionant acvariu - ca dimensiuni :-)
Poate revii cu niste impresii despre ph controllerul ala. :p
Asteptam pozele.
|
 |
|
Am vazut la cineva o broscuta chinuita rau  ...nu ma pricep la ele si nu stiu ce specie este si din cate am inteles este femela. Are cam 13-14 cm in diametru.
Daca este vreun doritor ....
PS : broscuta se afla in 13 septembrie la Monitorul oficial.
|
 |
|
Mancarea trebuie sa fie specifica speciilor de pesti pe care o sa le ai. Sunt foarte multe oferte de la diferite firme. Majoritatea iti vor recomanda Hikari ca firma. Ca produs ramane sa alegi tu in functie de speciile de pesti. Normal ar fi sa le dai de doua trei ori pe zi foarte putin atat cat mananca pestii intr-un minut doua. Eu personal hranesc pestii o singura data pe zi cu foarte foarte putina mancare. Daca ma gandesc bine uneori uit si le dau mancare o data la doua zile
Iluminatul...trebuie un program fix intre 9-11 ore pe zi. Exista prize programabile la vreo 30 de lei foarte bune.
|
 |
|
Momentan sa nu te gandesti inca la pesti. NO2 e inca prea mare. Incet incet o sa scada spre zero.
|
 |
|