[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Sesmar
Forum Index » Profile for Sesmar » Messages posted by Sesmar
Message
Aici este articolul.
Ma tem ca nu poti sa iei pestii inca decat daca vrei sa-i omori.
teoretic, pe scurt, initial pui substrat ( nu albastru ci substrat special de acvarii...sau chiar pietris de constructii), plantele, apa pornesti filtrul, incalzitorul si apoi astepti. 3-4 saptamani.
Citeste acel articol.
Bafta!
Nu spui nimic de substrat si de plante. Nici de pesti ceea ce e un lucru bun deocamdata...adica nu te grabi sa cumperi pesti.
Daca nu ai cumparat substrat trebuie sa cumperi. Si plante. Pestii vor mai astepta.

Pe pagina principala a siteului e un articol..ciclul azotului. Trebuie sa-l citesti primul.
nano wrote:
Fara sa contest afirmatiile de pina acum, eu cred ca intre 2 fluide aflate in contact sau 2 corpuri, exista un permanent schimb de temperatura, ... materie si energie, chiar. Mentinerea unui regim termic optim al coloanei de apa nu influenteaza parametrii doriti la nivelul substratului?.

Schimbul de caldura are intradevar loc in mod permanent insa acest schimb de caldura se produce doar in straturile superficiale ale celor doua medii ( apa si substratul) adica doar in straturile de contact. Apoi intervine indicele de transfer termic al celor doua medii si in cazul nostru apa este mai buna transportatoare a caldurii iar substratul a "stocarii" caldurii. Apoi intervin suprafatele de contact apa-sticla, substrat-sticla unde din nou apare schimbul de caldura. Acum...in coloana de apa caldura este transmisa relativ repede, datorita propietatilor termice ale moleculelor de apa, si se ajunge la omogenizarea gradelor celsius in toata masa de apa iar pierderile sunt foarte mici prin sticla deoarece apa circuland continuu trece mereu pe langa incalzitorul din acvariu. In cazul substratului caldura se transfera mult mult mai incet si din pacate in sens descendent iar ce ajunge la fundul acvariului se pierde prin contactul cu sticla.
Ori pe noi ne intereseaza doar transferul de caldura in sens ascendent. asta face incalzitorul...schimba sensul. Iar acele ventuze cu care se monteaza incalzitorul fac ca pierderea prin fundul acvariului sa fie cat mai mica.

nano wrote:Cred ca procedeul are rolul, in primul rind de ... omogenizare a celor 2 medii aflate in contact, de intensificare a reactiilor chimice, a transferurilor de masa si energie, in sens limitat spus, spre beneficiul plantelor care fac legatura intre cele doua medii. Se creeaza un mediu supercontrolat unde ritmul de crestere al plantelor este dus la potenta lor maxima. Sandu spune ca procedeul imita natura - intr-un sens pe care incerc sa-l inteleg. Asa cum si sistemul de filtrare (mecanic + biologic) de ex, o face, substituind mecanismele din natura.

Cred ca daca urmaresti circuitul apei in natura....pana ajunge in panza freatica...exact asta incercam sa imitam.
Nu imi aduc aminte sa fi citit vreun articol mai complet in domeniul acvaristicii.
Nu pot decat sa zic ...thanks :yeah2:
Eu pentru un acvariu cu dimensiunile 150*55*55 am cumparat sticla de 15 mm si inca ma gandesc daca sa-i fac fund dublu cu inca o foaie de 10 mm. la inaltimea mea nu cred totusi sa fie probleme. Totusi la tine sper ca te-ai gandit la latimea de 100 cm caci inaltimea de 1 metru este total "nefunctionala" atat din punctul de vedere al accesibilitatii in acvariu cat si din punct de vedere al iluminarii pentru plantele micute.

Ar mai fi standul...este total diferit un stand pentru acvariu cu latimea de 100 mm ( greutate mai mica pe unitatea de suprafata ) si altul pentru inaltimea de 100 mm ( greutate mai mare pe unitatea de suprafata). Daca te ajuta cu ceva eu imi fac standul din caramizi pe care le voi imbraca in rigips.
Sandu wrote:

BlackAdder wrote:Oare un incalzitor de substrat in lipsa unui ph controler nu cumva destabilizeaza acvariul...nu permanent ci doar cat timp este pe off sau on aparand variatii mai dese de ph si kh?


Nu...daca vrei la o scara asemanatoare se petrec fenomene similare atunci cand incalzesti apa cu un termostat...ori nu exista o relatie directa a pH-ului cu temperatura. Acelasi pH il ai si la 25 de grade si la 30.


Nu, nu...m-am exprimat eu incorect sau cel putin nu complet. Normal ca temperatura nu influenteaza ph-ul. Eu ma gandeam ca intr-un acvariu fara ph controller ( cu s-au fara controller pentru incalzitorul de substrat respectiv priza programabila ) in momentul in care functioneaza incalzitorul procesele sunt mai rapide iar cand acesta trece pe off procesele se desfasoara mai lent. Ma gandesc in special la ritmul de asimilare al plantelor care in anumite momente sunt "obligate" sa asimileze repede iar apoi sa stagneze. Iar acest ritm nu nu se suprapune exact peste ritmul lor zi/noapte.
La un acvariu foarte mare cu mare inertie biochimica probabil nu se intampla mare lucru insa la un acvariu mediu ...

Ideea este ca sunt destui neincrezatori in necesitatea controlerului pentru incalzitor. Si cum Sandu de la o mica nerozie ne scie un capitol intreg :p
astfel va fi inlaturata si aceasta ultima indoiala a unora care se gandesc daca da sau nu controller.
Cel mai important aspect mie mi se pare ca acest sistem asigura o stabilitate majora unui acvariu matur si din aprecierile celor de pe forumurile straine mareste foarte mult "viata" unui acvariu de la 1 - 1,5 ani pana la 5 ani tocmai datorita faptului ca dispar straturile anaerobe din substrat astfel plantele reusesc sa asimileze mult mai repede fierul iar bacteriile isi mareasc capacitatea fortei de munca in folosul comunitatii - transformarile din ciclul azotului au loc mult mai rapid si mai eficient. Iar in cazul in care exista si un ph controler deja tindem spre idealul acvariilor plantate.

Pe mine m-ar interesa cum se amplifica procesele de transformare.
Si, cred ca e o intrebare tampita, oare un incalzitor de substrat in lipsa unui ph controler nu cumva destabilizeaza acvariul...nu permanent ci doar cat timp este pe off sau on aparand variatii mai dese de ph si kh?
Referitor la ce a spus Sandu despre substratul Dupla acum am si eu raspunsul la intrebarea " de ce au scos acest substrat?"
Sandu wrote:...si ai aflat lucruri interesante de acolo "lumineaza-ne" si pe noi mai stii poate or fi altii mai priceputi :p

Ca o gluma singurul lucru interesant aflat acolo a fost de existenta acestui forum.... oare acum am fost rautacios sau pupincurist?
Toate instrumentele care le folosim sunt BK Precision iar termometrul cu care am facut testele e unul cu sonda si infrarosu. Pe ala cu laser ( monitorizare, transmisie a datelor catre un pc, alarma etc...) nu m-au lasat sa pun mana

Chiar daca a sunat acel "oare" ca o neincredere in aceasta scula el venea din intrebarile mele daca mai pot baga acum in substrat un incalzitor de substrat. Din pacate se pare ca nu merge sa-l bag acum in substrat.

Pe langa incalzitoarele de substrat enumerate de Sandu mai sunt si cele de la JBL unul pentru acvarii de pana la 125 litri si celalalt pentru acvarii de pana la 250 litri.

@ Sandu : postarea mea era pe un alt forum
Pana in momentul colmatarii totale a substratului oricum exista curenti de apa prin substrat indiferent daca are incalzitor de substrat sau ca in cazul lui harry un alt acvariu dedesubt.
Cred ca Porcu' se referea la faptul ca nu se compara incalzitorul de substrat cu orice alta sursa de caldura aflata sub acvariu in producerea curentilor ascendenti. Iar daca ne gandim ca si sticla mai izoleaza iar sticla float din cate stiu este mai buna izolatoare termic decat sticla obisnuita atunci chiar ca nu exista comparatie.
Aici sunt exact diferentele de temperatura dimineata inainte de aprinderea tuburilor :
acvariu...vreo 330 litri net, coloana de apa ( efectiva) 47 cm, substrat 9-10 cm, cu granulatie de maxim 3 mm, doua filtre externe tetratec ex 700 si 1200 incalzitor de 300w.
Temperatura in apa in functie de adancime si distanta de la incalzitor variaza intre 24,8 si 25,1 grade.
Problema este la substrat....la suprafata substratului este 24,6. La vreo 2-3 cm in substrat variaza intre 23,5 si 24,2. Cam la jumatatea substratului 23,2 - 23,4 ( aici e o oarecare constanta indiferent de distanta fata de incalzitor, asta daca mai are vreo influenta la 5 cm sub suprafata nisipului)
La adancime maxima temperatura variza intre 21,9 si 22,8.

PS : e o postare a mea altundeva...sper ca nu-i bai
Am facut la munca acum ceva timp niste masuratori cu un termometru electronic si diferenta de temperatura dintre coloana de apa si fundul substratului era undeva la aproape 6 grade dupa cateva ore de functionare a tuburilor Dimineata diferenta era de vreo 4 grade.

Oare merita sa incerc sa bag unul in acvariu acum? oare e posibil sa-l pun intr-un acvariu deja pornit?
Sau sa incep sa fac cate un mic foc sub acvariu?
Niste poze mai vechi cu planta :
image

Aici e in stanga buturugii...incepuse sa creasca ca nebuna :
image

Si asa a ajuns acum...se observa petele chiar si pe frunza noua:
image image

Ps : e cea mai afectata planta din acvariul meu dupa schimbarea fertilizantilor
Abia maine pot pune poze....nu am amintit de ele ca mi-e rusine de cum arata acum planta.
salut !
nu amesteca neonii cu xipho...sunt incompatibili...mai bine neoni rosii cu neoni negri ( vreo 8 din fiecare culoare ), plus doi ancistrusi si doi cory si melci si gata.
Alta problema ...spunea cineva de "personalitate multipla"...ehhh pare si o imitatoare perfecta aquartica asta. In setup-ul vechi a stat langa un ozelot. Acum sta singurica in mijlocul acvariului dar...ca majoritatea echinodorusilor pe care i-am pastrat nu i-a convenit prea mult schimbarea totala a fertilizantilor si a pierdut vreo 5 frunze mature ramanand cu patru si doua care abia incepeau sa creasca. Acum nu stiu ce s-a-ntamplat insa frunzele vechi s-au patat precum cele de ozelot Initial am crezut ca sunt puncte de alge verzi ( setup nou, lumina noua ) si am distrus o frunza incercand s-o curat iar cand am rupt-o am observat ca acele puncte sunt in textura frunzei. Cele doua frunze mai noi sunt si ele patate...abia azi am observat ca o noua frunza are culoarea rosiatica si nu mai pare patata....si a aparut si prima tija ( aici am o nedumerire si nu stiu daca sa las tija sau s-o rup caci inca e firava planta si nu prea cred ca suporta inca sa alimenteze tija ).
De ce s-a-ntamplat asta nu stiu...poate ca am scazut phul de la 6,8 la 6,6, kh a ramas 4, ghul acum il am 7 in setupul vechi era 9, poate ca am schimbat zile intregi apa cam 30-40 litri fiind in pericol de alge filamentoase aparute a doua zi dupa ce am pornit acvariul :x si ceva cianobacterii, poate doar lumina proaspata ( am aflat ca osramurile fluora au valabilitate doar 4 luni iar cele vechi aveau deja 6 luni )...poate toate la un loc dar sincer sunt putin exasperat de toanele aquarticii iar eu nu-mi aduc aminte de vreo alta planta care sa ma faca sa-mi pun atatea intrebari ....macar nu mai face frunze lungi momentan.
Mi-au dat gaura la 2 cm de laturi, gaura de 1 cm diametru...recunosc ca mi-a cam stat inima cand am vazut cum intra freza aia in geam
Mai nou a inceput si asta sa creasca normal daca pot spune asa - momentan e o planta tinerica pentru frunze emerse...probabil dupla e "de vina"
Am avut si eu un cordifolius care nu mai vroia deloc sa faca frunze submerse...asa ca l-am dat cuiva cu un paludariu...spre sa-i mearga
M-am hotarat sa lipesc acvariul caci pana o sa dispun de fondurile necesare in decembrie numai bine o sa am timp sa-l testez. Deoarece acvariul va fi la vreo trei metri de baie m-am gandit sa-i fac instalatie de schimb la picatura. Am vorbit cu cei de la swissglass ( de unde am luat sticla ) si mi-au spus ca pot sa dea gauri de preaplin.
Acum nu stiu la ce distanta de latura superioara si de cea laterala sa dau gaura si ce diametru sa aiba gaura. Latimea foii de sticla este de 55 cm iar grosimea este de 15 mm. Eu ma gandeam ca inaltimea coloanei de apa sa fie de 50 cm dar banuiesc ca va ajunge la vreo 46-47 cu gaura de preaplin. Ceva sugestii?

A doua problema este ph controlerul Nu prea sunt dispus sa mai cumpar o instalatie completa noua dar nici fara controler nu se poate ca e prea comod cu el :p Stiti vreun controler mai ieftin care sa mearga pe o instalatie de aqua medic..spre asta m-as orienta.
 
Forum Index » Profile for Sesmar » Messages posted by Sesmar
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com