| Message |
|
|
lazarginel wrote:Sa stii ca sunt multe de spus la acest capitol , si daca te-ai simtit cumva ofensat scuze ,toti am fost la inceput" pionieri" ,nimeni nu sa nascut acvarist
Doamne fereste!  Nu am de ce sa ma fi ofensat. Am zis doar motivul care m-a facut sa-mi vina ideea asta
Insa aveti dreptate si tu si MA, sunt prea multe variabile (valurele, turbiditate, plante umbroase, etc) si deci nu ar fi foarte practica ideea asta. Eh, "ata ete!". M-am lamurit, asa ca din punctul meu de vedere, consider topicul incheiat. 
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:Nu pricep cum ai reusit sa faci Valisneria aia sa stea la locu ei si nu se intinda prin tot acvariu'  .
Daca iti zic ca am aruncat 2 galeti de valisneria in ultima luna, ma crezi? :-) . Cel mai usor sa le tii in control este sa le tai mugurii noi pe masura ce ii observi. Deocamdata mai vreau sa se extinda si pe langa filtru in stanga, asa ca acolo nu o deranjez daca creste.
MARELE ALB wrote:Simt lipsa plantelor rosii ( obsesia mea) si a unui covor in fata. Poate ca pentru Glossostigma ar mai trebui lumina, da' Micranthemum micranthemoides merge  .
Am sa incerc sa pun un covoras de plante, acum ca apa s-a limpezit, insa nu stiu daca am lumina suficienta... daca nu merge si creste in inaltime am s-o arunc. Trebuie doar sa vad ce plante gasesc pe aici. Ca despre cele rosii, imi plac si mie, dar mi-e teama ca nu-s asa de expert inca, si ca o sa le chinui doar. Dar daca gasesc ceva in oras, am sa incerc si cu ele.
lukaboy wrote:Sincer, nu cred ca la carbon s-au hamesit ci mai ales la alte saruri, pe care probabil ca nu le aveai prin apa...
S-ar putea sa ai dreptate. De fapt sper  . Nu de alta, dar daca nu ar fi asa, inseamna ca am luat instalatia de co2 degeaba. 
|
 |
|
|
Nu stiu preturile, dar in normal n-ar avea de ce sa fie asa de scumpe. Ma gandeam ca se poate pune un senzor similar celulelor fotoelectrice, care ar da mai mult curent la intensitate luminoasa mai mare (daca nu ma insel). Si astfel s-ar putea masura usor acea intensitate. In mod normal nu ar trebui sa fie scumpa o astfel de instalatie.
In rest sunt de acord cu tine cu acei factori, n-am ce sa comentez. Te cred cand zici ca ochiul tau sau al altor impatimiti este un senzor de ajuns. Din pacate ochiul fara experienta nu ajuta, si aici multi incepatori suntem dezavantajati. Asa ca noi cautam metode mai stiintifice care sa compenseze lipsa de experienta. 
|
 |
|
|
Gata, am scapat de apa verde. Am stins lumina pentru 6 zile. Am mai pus si un cearsaf peste acvariu, astfel incat sa fie chiar intuneric in acvariu. In fiecare zi am schimbat 25% din volumul apei. Apa s-a clarificat cam dupa a doua zi, insa am continuat cele 6 zile, pentru ca am mai incercat pentru 2 zile, si a revenit, si am vrut sa scap de tot de ea. Am facut azi poze noi pe care le-am pus in galerie. Se vede ca plantele au cam suferit dupa 6 zile de bezna. Mersi mult de sfaturi hans. 
|
 |
|
|
Uraaaaa :veselfire: !!!
In fine am curatat acvariul de acea apa verde care o facea tulbure. Pozele le puteti vedea aici. Stiu ca nu e nu stiu ce, asa ca accept eventualele sugestii. Oricum, acvariul tocmai a iesit dintr-o perioada de 6 zile de bezna.
|
 |
|
|
|
Salut,
Stie careva, exista sensori pe care sa ii poti pune pe sustrat si care sa masoare intensitatea luminoasa? Ma gandesc ca faza cu watts per litru este destul de empirica (depinde de adancimea coloanei de apa, turbiditatea ei, etc).
Ar fi misto daca am putea sa ne dam seama cata lumina trebuie sa avem in acvarii luandu-ne dupa un astfel de indicator. Am putea sa stim mai exact ce ne trebuie pentru anumite plante.
|
 |
|
|
MA, ma uit la sarcofagul ala si imi vine sa plang... de bucurie (si un pic si de invidie) :-). Felicitari!  . Poti sa imi zici cati w/l ai acolo? Eu am vreo sansa la 96W/180l brut (~160net) sa fac ceva asemanator... sau sa ma multumesc cu anubiasii, echinodorusii si valisneria?
|
 |
|
|
Notat! 
|
 |
|
|
Carja Ioan wrote:... Aceasta inseamnä cä dacä ai o apä foarte moale, (KH=<2°) ar fi recomandat sä-i ridici duritatea filtränd-o prin pietris märunt (3-15mm) de granit, sau dacä nu ai, de marmorä. (Care este mult mai säracä in minerale)
Din cate stiu eu granitul e destul de inert chimic, si nu ridica KH-ul de nici o culoare. Nu are ce saruri bicarbonate sa dizolve (de ex. cele de calciu si magneziu). Nu cumva te referi la alta roca?
|
 |
|
|
Dupa 3 zile de bezna apa e limpede. Dar nu ma opresc aici vreau sa fie terminata bestia de apa verde. Mai continui inca 3 zile...  Mi-e doar mila de pesti... insa reusesc sa le dau sa manace niste pastile de alea care pica la fund.
|
 |
|
|
Mersi pentru raspunsuri hans. Am inceput tratamentul cu DarkLord 
|
 |
|
|
Mersi pentru raspunsuri, insa doua dintre ele nu le-am prea inteles bine.
hans wrote:0) am tinut initial acvariul 1 saptamana fara lumina si in ultima saptamana (adica cam dupa 2 luni de la inceputurile tulbutrelului ) inca 5 zile
Vrei sa zici ca l-ai tinut 1 saptamana in bezna, si dupa 2 luni l-ai mai tinut 5 zile in bezna? Daca nu e asa, te rog zi-mi cum anume ai facut.
hans wrote:1) schimbul de apa il faceam dimineata, direct de la robinet, cu apa calda amestecata cu apa rece a.i. sa obtin o temperatura aprox de 25 grd celsius. - asta s-a intamplat in ultima perioada de bezna
Adica in fiecare dimineata ai schimbat 40-50% din volumul apei?
Scuze, dar cred ca conteaza sa inteleg exact cum ai facut ca sa imi iasa si mie.
|
 |
|
|
hans wrote:Am reusit sa scap de porcaria aia  Am tinut bazinul inca 5 zile fara lumina si schimb de apa cam 40-50 % din volum.
Si eu am porcaria asta de 2 luni si nu stiu cum sa scap. Am incercat cu bezna dar doar pentru 2 zile.
Am Co2 3 b/s, 180L, 96W, KH=4, pH=6.8, restul nu le stiu.
Deci voi face si eu bezna o saptamana. Am totusi niste intrebari:
0) cate zile ai tinut in total acvariul in bezna?
1) schimburile de apa cum le-ai facut (zilnic/la sfarsitul beznei/sau cum)?
2) ai pus ceva cearsaf pe acvariu, ca sa fie in bezna absoluta?
3) cand dadeai de mancare la pesti nu aprindeai lumina deloc, sau nu ai dat mancare deloc?
4) ai oprit instalatia de co2 pe durata tratamentului?
5) ai adaugat ceva algicid sau nu?
Raspunde-mi te rog ca mi-a ajuns porcaria asta pana peste gat... si vreau sa scap odata de ea
Mersi!
|
 |
|
|
|
Si inca ceva: care este granulatia substratului tau? Eu am approx 3-6 mm.
|
 |
|
|
MARELE ALB wrote:Prin stringere si eliberare, face o agitatie destul de mare in substrat si scoate noroiu'.
Ce anume strangi/eliberezi? Furtunul? Sau cumva sticla aia nu e din sticla (geam) ci din plastic moale? 
|
 |
|
|
|
Terve,
Cum aspirati voi substratul daca sunt o multime de plante pe substrat (gen gazon/tufe/etc)?
De exemplu am intr-un colt al acvariului o jungla de valisneria, si deunazi am smuls o parte buna din ele si le-am aruncat, pentru ca crescusera salbatic. Dupa aceea am aspirat substratul in locul de unde am smuls acele plante si ce a iesit de acolo a fost jale (am tubul de aspirat transparent si am vazit ce noroi am scos).
Ce faceti cei care aveti acvariile plantate sanatos ca sa aspirati substratul? Ca chiar nu imi dau seama....
|
 |
|
|
Eu exact de algele astea am scapat cu apa oxigenata (vezi aici)
Aveam doua alge si am scapat doar de aia de care te plangi tu. Cealalta doar a regresat putin, dar asta a disparut complet.
|
 |
|
|
|
Mersi de raspunsuri.
|
 |
|
|
Nu e staghorn, arata mai mult cu alga asta:
Din cate se vede si in poza asta, tot pe java moss sta. Stie cineva tratament ca sa scap de ea? Indepartarea mecanica nu prea e eficace, pentru ca inca nu am scapat de ea.
|
 |
|
|
|
Salut, ma poate ajuta cineva cu identificarea unei alge filamentoase? Este de culoare verde inchis (desi sub lumina neoanelor pare mai deschisa) si creste in niste "tufe" incalcite, indeosebi pe pietricelele din substrat. Am observat ca firele algelor se bifurca, deci nu e ca parul.
Forta cu care se prinde de pietricele este uimitoare: daca vreau sa scot o tufa de asta din substratul, o gramada de pietricele se sunt agatate de alga. Firele sunt uimitor de rezistente la rupere fata de cat de subtiri sunt. Alga a venit prima oara cu o buturuga cu java moss, si cand foloseam un betisor ca sa le colectez, nu se dadea rupta fara a misca si buturuga care era rezonabil de grea.
Mi-e greu sa fac o poza care sa iasa cu alga, sper ca nu e neaparat nevoie. Va rog sa ma ajutati cu niste nume, ca sa stiu ce sa ii fac sa scap de ea. Deja ma innebuneste, a aparut peste tot prin substrat si doar indepartarea mecanica nu mai e o solutie. Trebuie sa vad care e problema din acvariul meu de ii place asa de mult.
|
 |
|
|